Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

02.11.2004 – 02.11.2015 – Theo van Gogh meer dan 10 jaar later !!!

Nog steeds zijn er vraagtekens !!

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat Van Gogh werd vermoord door Mohammed Bouyeri in de Linnaeusstraat in Amsterdam.

zie ook: Paniek over kunstcollectie de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn

zie ook: Sietse Fritsma PVV – snelle denaturalisatie voor moordenaar Theo van Gogh, Mohammed B.

zie ook: Geert Wilders zegt; ‘elite’ van Nederland heeft Theo van Gogh in hemd gezet

Van Submission naar Soumission: is Houellebecq de nieuwe Van Gogh?

Trouw 09.01.2015 Het had woensdag in Frankrijk het gesprek van de dag moeten worden: na wekenlange controverse kwam de nieuwe roman ‘Soumission’ van de Franse schrijver Michel Houellebecq uit. In het boek beschrijft hij Frankrijk in 2022 als een geïslamiseerd land waarin de president de sharia uitroept. De uitgave van de roman werd echter overschaduwd door de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Al weken voor de uitgave van Houellebecqs Soumission is er ophef over het boek. In Soumission krijgt Frankrijk in 2022 zijn eerste islamitische president. Het land wordt geïslamiseerd en vrouwen krijgen een ondergeschikte rol. Zo wordt de minirok verboden en mogen vrouwen niet langer werken. Maar niet alles is negatief. De werkloosheid is gedaald, vrouwen moeten immers thuisblijven, de criminaliteit is afgenomen en de orde is teruggekeerd.
Voorstanders zien in het boek slechts een geestige satire op de angst voor de islam. Maar tegenstanders zien het boek als een directe aanval op hun geloof, die een spookbeeld oproept van een islamitische president in een land met de grootste moslimpopulatie van Europa.

In het literatuurtijdschrift The Paris Review laat Houellebecq weten dat zijn boek geen provocatie is, maar een beeld op een mogelijke toekomst. Wel geeft hij dinsdag in het Franse journaal toe dat hij gebruikgemaakt heeft van de mogelijkheid “angst aan te jagen.”

Verwant nieuws;

Verder:

Nauwelijks belangstelling herdenking Theo van Gogh

AD 02.11.2015 Slechts een handjevol mensen heeft maandagmiddag film- en opiniemaker Theo van Gogh herdacht. Van Gogh werd precies elf jaar geleden vermoord in de Linnaeusstraat.

De herdenking in Amsterdam begon om 14.00 uur met een minuut stilte. Daarna liep de groep naar het standbeeld De Schreeuw in het Oosterpark. Daar werd opnieuw een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Van Gogh.


De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Beeld van Pim, de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn en de Willehalm Ridderorde van het Woord.

Robert Jan Kelder en de Amersfoortse dichter en zanger Jack Terrible hielden toespraken over de overleden en om zijn provocaties bekend staande opiniemaker.

Theo van Gogh werd met acht kogels en diverse messteken om het leven gebracht door Mohammed B. De moordenaar gaf zijn geloofsovertuiging op als motief. Hij hanteerde een strikte interpretatie van de Koran en meende dat hij mocht moorden om de profeet te beschermen of te wraken.

Makers Zomergasten ruziën over Submission

NRC 12.01.2015 Tien jaar na de uitzending is er ruzie ontstaan tussen de betrokkenen van Submission(2004), de anti-islamfilm van toenmalig VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali die destijds leidde tot de moord op Theo van Gogh, die de film regisseerde.

Schrijver Joost Zwagerman, destijds presentator van het tv-programma Zomergasten, waarin Submission werd vertoond, en regisseur George Schouten zijn boos omdat zij vooraf onvoldoende zijn ingelicht door de VPRO over de uitzending. Waren zij beter op de hoogte gebracht, onder meer over elkaars bezwaren, dan was volgens Zwagerman de uitzending niet doorgegaan.  LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Makers Zomergasten ruziën over Submission

2005 Film `Submission’ is wel op internet te zien

2004 Onzeker lot film Van Gogh

2006 De schijn van heiligheid… ›

2006 Levensloop

Beveiliging Theo van Gogh faalde, maar niemand zei ooit ‘sorry’

Elsevier 03.11.2014 Waarom is, ondanks alle aanwijzingen, de bewaking van Theo van Gogh overgelaten aan de lokale politie? Het nemen van verantwoordelijkheid blijkt een moeilijke affaire.

Op die bewuste dag waaide een gure wind door Amsterdam. Nu, tien jaar later, beleven we de warmste novemberdagen ooit. Het bijwoordje ‘ooit’ is hier relatief, omdat deze uitspraak is gebaseerd op een andere uitspraak: sinds in Nederland met de metingen is begonnen.

Submission

Tien jaar later zijn alleen al in Syrië ruim honderdveertig Nederlandse jihadstrijders. Daarnaast is er een onbekend aantal Nederlandse jihadisten in andere landen en gebieden. En er zijn een paar honderd aanhangers van het jihadisme in Nederland.

Pim Fortuyn

Het stelsel van bewaken en beveiligen rammelde aan alle kanten. Daardoor was Volkert van der Graaf in staat om moeiteloos Pim Fortuyn te vermoorden. Dat zou Volkert nooit zijn gelukt als Fortuyn door de staat was bewaakt.

Piet Hein Donner

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft opdracht gegeven om de moord op Theo van Gogh opnieuw te onderzoeken. Daarbij moet ook de vraag worden gesteld naar de beveiliging van Van Gogh.

Waarom is, ondanks alle aanwijzingen, de beveiliging van Theo van Gogh aan de lokale politie overgelaten? Waarom nam de NCTB onder leiding van oud-minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) niet de verantwoordelijkheid voor het coördineren van de veiligheid van Van Gogh?

Extreem koud

Toen was het extreem koud, begin november 2014 is het extreem warm. Op 2 november werd een aanslag gepleegd op meer dan een persoon. De politieke islam pleegde op 2 november 2004 een aanslag op onze rechtsstaat, op onze vrijheid.

Het nemen van verantwoordelijkheid blijkt een moeilijke affaire voor sommige politici en ambtenaren. Dat heeft te maken met de gebrekkige moed bij parlementariërs van de regerende partijen. De CDA’ers wilden destijds hun minister Donner beschermen, en de VVD’ers wilden, niet echt van harte maar toch, hun minister Johan Remkes beschermen. Deze parlementaire cultuur is de oorzaak van de besproken problemen.

Voor de fouten rond de moord op Van Gogh waren de betrokken politici zelfs niet bereid om een eenvoudig ‘sorry’ uit te spreken. In het land van ooit begonnen ze ooit met metingen, maar niet met kritische zelfmetingen.

Theo van Gogh 10 jaar dood

Lees ook…

Van der Laan: Theo van Gogh mag tevreden zijn

zie ook

29 okt Terreur in Nederland: van Molukse gijzelingen tot Van Gogh

22 sep Kreeg Mohammed Bouyeri hulp bij moord op Theo van Gogh?

13 okt De burgemeester van Rotterdam verdient onze steun en respect

Vragen rond de moord op Theo van Gogh

Vandaag (02/11/2014) is het precies 10 jaar geleden dat Theo van Gogh op een dinsdagmorgen werd vermoord. Ik legde de filmmaker enkele weken eerder vast tijdens de première van zijn film Cool in Scheveningen.

Hij werd tijdens de opening van het Filmfestival Film by the Sea onaangenaam verrast door Pathé Filmtheaters dat zijn film niet in deze theaters gedraaid zou gaan worden. Reden dat de film geweigerd werd was dat de Pathé directie bang was dat de film ‘het verkeerde publiek’ (?) zou aantrekken.

Nog verbazender is het dat kunstenaar Chris Ripken de tekst ‘Gij zult niet doden! 02/11/2004′ aan de buitenkant van zijn atelier op last van de politie moest verwijderen.

Cineac Noord werd ingeschakeld om de verwijdering te filmen. Toenmalig eindredacteur Wim Nottroth probeerde de verwijdering te voorkomen waarvoor hij werd aangehouden. Zelfs…

17.9.04 Hebben we net zo’n mooie opening gehad van Film by the Sea, krijgt Theo van Gogh van Pathé Cinemas te horen dat zijn filmCool waarin ministerGerrit Zalm en Katja Schuurman spelen, nietin de Pathé theatersgedraaid zullen worden. De directie is bang dat de film het verkeerde publiek aantrekt. Maar dan ken je Theo van Gogh niet; hij heeft meteen de nodige instanties ingeschakeldwaaronder de NMA(Nederlandse Mededingings Autoriteit), om te kijken of hij vertoning kan afdwingen. Ik wens hem daarbij alle succes toe.

Vriend van Mohammed B. heeft spijt: ‘Ik ben barmhartig’

VK 03.11.2014 Na de dood van Theo van Gogh volgden Jutta Chorus en Ahmet Olgun de vrienden van de moordenaar, de ‘Hofstadgroep’. Nouredine el F. woont nu in Marokko en blikt terug.

na tien jaar geleden vijf dagen na de moord op Theo van Gogh om precies te zijn gingen de journalisten Jutta Chorus en Ahmet Olgun op zoek naar de vrienden van Van Goghs moordenaar Mohammed B., verenigd in de zogenoemde Hofstadgroep. Chorus en Olgun spraken enkele leden van die groep in de afgelopen jaren meerdere malen, ook onlangs nog. Hoe denken ze nu over de moord en over de theorieën die ze destijds aanhingen? Hoe is het hen vergaan? Ze tekenden hun verhalen op in het vrijdag verschenen boek Broeders, tien jaar na de moord op Theo van Gogh.

Job Cohen: ‘Ik was woedend over de moord’

Trouw 02.11.2014 Het is vandaag tien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. De eigenzinnige cineast was bepaald geen vriend van Job Cohen, destijds burgemeester van Amsterdam. Toch stond Cohen er, op de avond na de moord.

Schandelijk dat zoiets gebeurde. Maar ik was er op tegen dat door zo’n afschuwelijke daad een cultuur van ‘wij en zij’ zou worden gecreëerd

Het ‘theedrinken’ is hem tot aan de dag van vandaag nagedragen, zegt Job Cohen (67) in een terugblik op de moord op Theo van Gogh en de voor Nederland ongewisse periode die na die tweede november in 2004 volgde.

VAN DER LAAN: ‘SFEER IS VREDIGER’

BB 02.11.2014 De sfeer in Amsterdam is sinds de moord op Theo van Gogh vrediger geworden. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan in het NOS Journaal. Van der Laan zei dat onder meer de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig beter verdedigd wordt dan voor de moord. ,,In zoverre mag Theo tevreden zijn.”

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Sfeer in Amsterdam vrediger sinds moord Van Gogh’

NU 02.11.2014  De sfeer in Amsterdam is sinds de moord op Theo van Gogh vrediger geworden. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan in het NOS Journaal.

Van der Laan zei dat onder meer de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig beter verdedigd wordt dan voor de moord. ”In zoverre mag Theo tevreden zijn.”

Het was zondag precies tien jaar geleden dat publicist en cineast Theo van Gogh werd vermoord door moslimextremist Mohammed B.

Interview Marcouch: ‘Van Gogh is vermoord. Grapje, toch?’

‘Van Gogh heeft zijn beste film nooit mogen maken’

Reconstructie: De laatste meters van Van Gogh

Lees meer over: Amsterdam

Van der Laan: Theo van Gogh mag tevreden zijn

Elsevier 02.11.2014 Precies tien jaar na de dood van Theo van Gogh is de sfeer in Amsterdam ‘vrediger’ geworden. Er heerst een meer ontspannen klimaat rondom de vrijheid van meningsuiting. Van Gogh kan tevreden zijn.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam zegt dat zondag in een gesprek met de NOS. Van Gogh is op verschillende plekken in de hoofdstad herdacht.

Omgang

Deze harmonieuze sfeer werd deze zomer op de proef gesteld door de nieuwe ronde van geweld tussen Israël en Hamas en de opmars van IS.

‘Je voelde de spanning in de stad oplopen. Ondanks dat, is het al met al echt vrediger dan tien jaar terug in Amsterdam,’ zegt de burgemeester. De omgang met elkaar is verbeterd: ‘Nederland is zich echt nuchterder en assertiever gaan bemoeien met de discussie over inburgering en integratie. Hoe we met elkaar omgaan, is weer wat rechter getrokken.’

Zondag kwam een aantal mensen naar de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost om Van Gogh te herdenken. De herdenking en bloemlegging zijn georganiseerd door een aantal naar Pim Fortuyn vernoemde organisaties, meldt AT5.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: Waarom de AIVD Mohammed Bouyeri over het hoofd zag

Theo van Gogh herdacht in Linnaeusstraat in Amsterdam

NU 02.11.2014  Verschillende mensen zijn zondag naar de Linnaeusstraat in Amsterdam gekomen om Theo van Gogh te herdenken. Het is zondag tien jaar geleden dat de cineast en columnist werd vermoord in de Amsterdamse straat.

Rond de klok van 14.00 uur werden er bloemen gelegd op de plek waar Van Gogh tien jaar geleden, kort na 08.30 uur, door moslimextremist Mohammed B. van het leven werd beroofd.

Interview Marcouch: ‘Van Gogh is vermoord. Grapje, toch?’

‘Van Gogh heeft zijn beste film nooit mogen maken’

Reconstructie: De laatste meters van Van Gogh

Lees meer over: Theo van Gogh

Gerelateerde artikelen;

Over Theo

VK 02.11.2014 O.a. THIJS RÖMER (36) Acteur, hij speelde in Van Goghs series Najib en Julia (2002) en Medea (2005) en zijn films Cool (2004) en 06/05 (2004). Ook regisseerde Van Gogh de voorstelling Vleesch van Römers toneelgezelschap Annette Speelt.

Het schuldige huis: het plekje van Mohammed B.

VK 02.11.2014 Zondag is het tien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. Verslaggever Toine Heijmans ging terug naar de straat van zijn moordenaar Mohammed B. Leeft Van Gogh daar nog? Tien  jaar later is het huis van de moordenaar bewoond door iemand anders. Honden huilen als je op de bel drukt, maar niemand doet open. Achter de voordeur post en oude kranten. Hij is er wel hoor, zegt de bovenbuurvrouw. De honden zijn husky’s, zegt ze ook: hij heeft negen puppy’s. Hun pisgeur ruik je in het portiek.

Brieven van Theo van Gogh

Trouw 02.11.2014 Hij was bepaald niet haar type. Toch correspondeerde Mieke van den Berg vijf brieven lang met ene Theo van Gogh. Toen werd hij vermoord, vandaag alweer tien jaar geleden.

Toen op 20 september 2004 ’s middags de telefoon ging, aarzelde ik even of ik op zou nemen. Mijn hulp was aan het stofzuigen en dan is het aannemen van de telefoon altijd een onrustige bezigheid. Toch nam ik de hoorn op en noemde mijn naam.

Verwant nieuws;

Zo kondigde onlangs minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan dat er opnieuw naar de zaak moet worden gekeken. Dit na uitlatingen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen, die meent dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord. Daardoor ontstonden twijfels over het onderzoek dat de inlichtingendienst AIVD destijds heeft gedaan.

Theo van Gogh 10 jaar dood Video

Telegraaf 02.11.2014 Het is zondag precies 10 jaar geleden dat regisseur en columnist Theo van Gogh op straat werd vermoord. Mohammed B. stak hem rond 9 uur ’s ochtends met een mes op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. De moord houdt de gemoederen nog altijd bezig.

Nederland herdenkt cineast Theo van Gogh

NRC 02.11.2014 Het is vandaag precies tien jaar geleden dat cineast en columnist Theo van Gogh op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost werd doodgeschoten door de radicale moslim Mohammed B. Door de moord laaide niet alleen het debat over moslimextremisten opnieuw op, ook leidde het tot een nationaal debat over de vrijheid van meningsuiting.

De dag staat in het teken van herdenken. In het Oosterpark organiseert de Willehalm Stichting een herdenking bij het aan Theo van Gogh gewijde monument De Schreeuw. Directeur Robert Jan Kelder van de de Amsterdamse Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut houdt de lezing ‘Waarom Theo van Gogh geofferd werd’. LEES VERDER

De stad na de moord op Van Gogh: wij tegen zij

NRC 02.11.2014 TIEN JAAR LATER TOEN POLARISATIE DREIGDE NA DE MOORD OP THEO VAN GOGH, PROFITEERDEN DE AUTORITEITEN IN AMSTERDAM VAN CONTACTEN WAARIN WIJKAGENTEN JAREN HADDEN GEÏNVESTEERD. HOE IS DAT NU, NU RADICALISERENDE MOSLIMS OPNIEUW EEN BRON VAN ZORG ZIJN?LEES VERDER

Media: Cabaretiers minder grof door moord op van Gogh en scholen stoten vmbo’ers af

Elsevier 01.11.2014 Cabaretiers maken minder grove grappen sinds de moord op Theo van Gogh, meldt het Algemeen Dagblad. Zondag is het precies een jaar geleden dat Theo van Gogh door Mohammed B. in de Amsterdamse Linnaeusstraat van het leven werd beroofd.

Cabaretiers zijn voorzichter geworden met hun uitlatingen over bepaalde bevolkingsgroepen en geloven. ‘Het is moeilijk geworden om je uit te drukken. Maar de vraag is of dat erg is. Is het niet de normaalste zaak van de wereld dat je goed nadenkt voor je in het openbaar iets zegt? Ik vind eigenlijk van wel,’ zegt Freek de Jonge in de krant

Marcouch vreest voor ernstigere ontwrichting door extremisme

NU 31.10.2014 PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is op de langere termijn optimistisch over het uitbannen van moslimextremisme, maar stelt ook dat de confrontaties op korte termijn kunnen toenemen.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl, waarin hij onder meer terugblikt op de moord op Theo van Gogh, zondag precies tien jaar geleden. Marcouch was destijds woordvoerder namens de moslimgemeenschap in Nederland.

Het volledige interview: ‘Heb je het gehoord? Theo van Gogh is vermoord.’

Lees meer over: 

Ahmed Marcouch Theo van Gogh

Gerelateerde artikelen

‘Heb je het al gehoord? Theo van Gogh is vermoord’

NU 31.10.2014 Direct na de moord op Theo van Gogh werd Ahmed Marcouch nogal ad hoc woordvoerder namens de moslimgemeenschap. Nu wil hij, inmiddels Tweede Kamerlid, de PvdA weer mengen in het integratiedebat.

De veiligheidscoördinator jeugd in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg Marcouch heeft op 2 november 2004 net zijn eerste koffie achter de kiezen als zijn collega vraagt: “Heb je het al gehoord? Theo van Gogh is vermoord”. Een ongemakkelijk lachje volgt. “Grapje, toch?”

Die vlaggers kunt u niet tegenhouden.

“Niet alleen. Maar je kunt wel zo’n groep duidelijk maken wat de norm is. Niet als overheid, maar als gemeenschap en als samenleving breed. Net als dat gebeurde bij de ‘minder, minder’-uitspraken van Wilders. Hoe prachtig was dat. Daar was geen overheid tegen opgewassen als de samenleving breed laten horen: dit pikken we niet.”

“Ik wil dat we over tien jaar verder zijn in deze discussie. De intellectuele ontwikkeling moet stappen maken. De moslim is niet meer de stille gastarbeider, maar volwaardig onderdeel van de samenleving.”

“Ik ben Amsterdammer, Marokkaan, moslim”

“Laat niemand mij zeggen dat ik geen echte Nederlander ben, want dan komt hij me tegen. Zelf ben ik Amsterdammer, Marokkaan, moslim. Die dingen maken wie ik ben. Ik laat niemand die wortels afsnijden.”

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Lees meer over: NUweekend

Gerelateerde artikelen;

Terreur in Nederland: van Molukse gijzelingen tot Van Gogh

Elsevier 29.10.2014 Wie denkt dat terrorisme vooral iets is voor het verre buitenland, gaan de ogen open. Ook Nederland heeft vier gewelddadige decennia achter de rug.

Van de Molukse gijzelingen tot de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, van de aanslagen van RAF en IRA tot ‘Apeldoorn’: sinds de jaren ’70 is Nederland met grote regelmaat opgeschrikt door terrorisme op eigen bodem.

In de onthullende Speciale Editie Terrorisme in Nederlandreconstrueert de redactie van Elsevier in 44 historische kronieken 78 van die terroristische daden.

zie ook;

22 sep Kreeg Mohammed Bouyeri hulp bij moord op Theo van Gogh?

Leidse Schouwburg: Wat is Theo van Gogh u waard?

RTVWEST 28.10.2014 ‘Pay what you want!’ Je mag woensdagavond zelf bepalen wat je betaalt voor de voorstelling ‘Van Gogh spreekt’ in de Leidse Schouwburg.

Tien jaar na de moord op Theo van Gogh keert hij terug ‘als personage in een verwoestende onemanshow’, aldus de schouwburg. De kaartverkoop voor de première woensdag blijft alleen wat achter. Daarom laat de schouwburg mensen gratis naar binnen en wordt na afloop gevraagd of en wat ze ervoor willen betalen. De kaarten zijn te bestellen via www.stadspodia.nl

‘In de voorstelling speelt Porgy Franssen de fimmaker, kunstenaar en ‘Martelaar van het Vrije Woord’. Niemand wordt gespaard in een nietsontziende monoloog, waarin Theo’s nihilistische ironie in een tomeloze woordenstroom op het publiek afrolt. Van Gogh Spreekt heeft een stevige lading, maar is ook een met compassie geschilderd portret van een op drift geraakt enfant terrible: onuitstaanbaar, hilarisch, genadeloos, maar ook aandoenlijk, eenzaam, aardig en vol relativerende zelfspot’, is te lezen in de programmagids van de Leidse Schouwburg. Lees verder

gerelateerde artikelen

Koninklijke Schouwburg en Filmhuis DenHaag herdenken Theo van Gogh

Den HaagFM 26.10.2014 De Koninklijke Schouwburg en Filmhuis Den Haag herdenken volgende maand de tien jaar geleden vermoorde filmmaker Theo van Gogh met een theatershow en een bijzondere filmvoorstelling.

Op 2 november is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord door een extremistische moslim. De Koninklijke Schouwburg en Filmhuis Den Haag herdenken Van Gogh met de theatershow ‘Van Gogh Spreekt’ en een muzikale vertoning van de film ’06′. Met een combi-ticket van 25 euro zijn beide voorstellingen extra voordelig te bezoeken.  …lees meer

Eerbetoon aan Theo van Gogh in Koninklijke Schouwburg en Filmhuis Den Haag

RTVWEST 26.10.2014 DEN HAAG – De Koninklijke Schouwburg en het Filmhuis in Den Haag herdenken volgende maand de tien jaar geleden vermoorde filmmaker Theo van Gogh met een theatershow en een bijzondere filmvoorstelling. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Waarom ik Theo van Gogh zo mis

Trouw 19.10.2014 Een islamist vermoordde tien jaar geleden cineast en ‘dorpsgek’ Van Gogh. Over het gemis aan een vrijdenker.

Van Gogh spreekt enkele gasten aan, allemaal kopstukken van het paarse establishment, en bedeelt hun een rol toe in een door hem geregisseerd toneelstukje

Alleen in Nederland kun je een televisieprogramma ‘Het zwarte schaap’ noemen, en het vervolgens vormgeven als een publieke hoorzitting. Een programma waarvan de makers gefascineerd zijn door spannende vrijdenkers, maar die vrijdenkers moeten dan wél gepiepeld worden door hun vrijzinnigheid aan te klagen. Van twee walletjes eten noem je dat. Welkom in het Land van Foei.

Kreeg Bouyeri hulp? Nieuw onderzoek Theo van Gogh

Elsevier 09.10.2014 Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) laat toch opnieuw kijken naar de moord op Theo van Gogh. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken van hoofdofficier Frits van Straelen over eventuele medeplichtigen.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Plasterk dat Van Straelen dit vermoeden al eerder heeft uitgesproken, maar dat daar geen concrete aanwijzingen voor zijn. Desondanks laat Plasterk de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten opnieuw naar de zaak kijken.

Het onderzoek naar de vermoedens van Van Straelen heeft ‘onvoldoende bewijs‘ opgeleverd. ‘Ook uitgebreid onderzoek naar de herkomst van de wapens en mogelijke financiële ondersteuning heeft niets opgeleverd,’ schreef Plasterk eerder aan de Tweede Kamer.

Onderzoek

Op verzoek van PVV-leider Geert Wilders en SP-Kamerlid Ronald van Raak zou er een debat komen over de zaak, maar dat is op hun verzoek van de agenda gehaald. Ze willen eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten.

Van Raak wilde in 2008 al dat er opnieuw naar de zaak werd gekeken en is blij dat dat nu alsnog gebeurt. ‘Ik hoop dat de CTIVD de geur van doofpot rond deze zaak kan doen verdwijnen.’ VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff vindt dat er ‘mist’ was blijven hangen rond de zaak, en vindt het alleen daarom al goed dat er nader onderzoek naar de zaak komt.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: Waarom Mohammed Bouyeri geen radicale mislukking is

Plasterk wil moord op Theo van Gogh nogmaals onderzoeken

Trouw 09.10.2014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil toch dat er opnieuw gekeken wordt naar de moord op Theo van Gogh. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het gaat dan speciaal om de periode na de moord, die moet worden bekeken. ‘Ik wil helderheid op alle fronten’, aldus de bewindsman.

Het handelen van de inlichtingendienst AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, is door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) uitputtend onderzocht, schrijft hij. Maar ‘gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004’ zal hij de CTIVD vragen dit nu ook nog te onderzoeken.

Onderzoek moord Van Gogh

Telegraaf 09.10.2014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil toch dat er opnieuw gekeken wordt naar de moord op Theo van Gogh. Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat dan speciaal om de periode na de moord, die moet worden bekeken.

Het handelen van de inlichtingendienst AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, is door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) uitputtend onderzocht, schrijft hij. Maar ,,gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004” zal hij de CTIVD vragen dit nu ook nog te onderzoeken.

Plasterk reageert met het onderzoek op uitspraken van Officier van Justitie Frits van Straelen in Dossier EenVandaag vorige maand. Van Straelen sprak daarin de overtuiging uit dat er meer mensen bij de moord op Van Gogh betrokken waren dan alleen Mohammed Bouyeri.

Gerelateerde artikelen;

09-10: Nieuw onderzoek moord Theo van Gogh

07-10: Lieuwe van Gogh praat in docu over vader Theo

03-10: Katja’s oproep aan ministers

26-09: Van Rossem herdenkt Van Gogh op NFF

25-09: Toneelstuk Interview is groot succes

25-09: ‘Snel debat moord Van Gogh’

23-09: ‘Opheldering over Bouyeri’

22-09: ‘Mohammed B. kreeg hulp’

Plasterk laat weer naar zaak-Van Gogh kijken 

NU 09.10.2014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil toch dat er opnieuw gekeken wordt naar de moord op Theo van Gogh. Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. Bekijk video – Het gaat dan speciaal om de periode na de moord, die moet worden bekeken. Er wordt met name gekeken naar het handelen van de inlichtendienst AIVD na de moord, op 2 november 2004.

”Gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004” zal hij de CTIVD vragen dit nu te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Theo van Gogh

Rol AIVD bij nasleep moord Van Gogh onderzocht

NRC 09.10.2014 Het handelen van de AIVD na de moord op Theo van Gogh gaat worden onderzocht door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) aan de Tweede Kamer geschreven. Dit gaat gebeuren “gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004″, aldus Plasterk.

Aanleiding voor het onderzoek is een recente uitzending van het tv-programma EénVandaag waarin hoofdofficier van justitie in Amsterdam, Frits van Straelen, zei dat hij ervan overtuigd is dat de moordenaar van Van Gogh, Mohammed B., niet alleen handelde. Van Straelen, tien jaar geleden verantwoordelijk voor de vervolging van B., zei in de uitzending dat hij vindt dat het onderzoek naar de moord “frustrerend weinig” heeft opgeleverd.

Naar aanleiding van de uitzending vroeg de Tweede Kamer opheldering aan Plasterk. De SP eiste heropening van het onderzoek naar de moord op Van Gogh. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Theo Van Gogh Rol AIVD onderzocht na opmerking Van Straelen

7 OKT AIVD handelde onrechtmatig bij afluisteroperaties ›

23 SEP Mohammed B. ‘Moordenaar Van Gogh handelde niet alleen’

22 SEP ‘Moordenaar Theo van Gogh handelde niet alleen’ ›

23 SEP Kamer wil brief met informatie over moord op Van Gogh ›

Debat over moord Theo van Gogh in bioscoop Buitenhof

Den HaagFM 30.09.2014 De bioscoop Pathé Buitenhof vertoont dinsdag 7 oktober de film ’2/11 – Het spel van de wolf’ over de moord op cineast Theo van Gogh. Aansluitend wordt een debat gehouden.

Scenaristen Gijs van de Westelaken en Theodor Holman beantwoorden na afloop van de film vragen uit de zaal en gaan in gesprek met SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Die wil dat het onderzoek naar de moord op Van Gogh heropend wordt.

Het gesprek wordt geleid door Telegraaf-journalist Bart Olmer. Het is dan precies tien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Susan Visser en Johan Leysen. …lees meer

Kamerdebat over moord Van Gogh na ‘onbevredigende brief’ Plasterk

VK 25.09.2014 De Tweede Kamer houdt zo snel mogelijk een debat over de uitlatingen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen over het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh, nu tien jaar geleden. Dat gebeurt op verzoek van Geert Wilders van de PVV en Ronald van Raak van de SP. Ze willen ook dat de moordzaak nader wordt onderzocht. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kon vandaag in een brief aan de Kamer geen nieuw licht doen schijnen op de zaak, vinden ze.

Plasterk: hulp aan Mohammed B. is nooit bewezen – Kamer houdt snel debat›

NRC 25.09.2014 Het is niet uitgesloten dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., hulp bij zijn daad heeft gekregen, maar wettig bewijs is hier nooit voor gevonden. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

“De zaaksofficier van justitie heeft zijn vermoedens over het bestaan van handlangers van Mohammed B. al tijdens het proces in 2005 uitgesproken”, aldus Plasterk, mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Rechercheofficier Frits van Straelen zei maandag in een documentaire van tv-programma Eenvandaag dat B. hulp heeft gehad bij zijn daad. Van Straelen, destijds de officier van justitie die B. moest vervolgen, wees er onder meer op dat er aanwijzingen zijn dat er mensen zijn die de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.

Kamer wil debat over moord op Theo van Gogh

NU 25.09.2014 De gehele Tweede Kamer steunt een verzoek van de PVV om een debat te houden over het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh, dit jaar precies tien jaar geleden.

Maandag onthulde hoofdofficier van justitie Frits van Straelen in het televisieprogrammaEenvandaag dat Mohammed B. niet alleen handelde bij de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004.

“Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed B. niet alleen gehandeld heeft”, aldus Van Straelen, die tien jaar geleden verantwoordelijk was voor de vervolging van Mohammed B.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Mohammed B. Theo van Gogh

‘Onvoldoende bewijs’ voor medeplichtigen moord Theo van Gogh

Elsevier 25.09.2014 Bijna tien jaar de na de moord van Theo van Gogh zijn er weer vragen over deze zaak. Er zijn vermoedens dat Mohammed Bouyeri hulp zou hebben gehad bij zijn daad, maar minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zegt dat daarvoor ‘onvoldoende bewijs’ is.

Plasterk reageert in een brief op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van een uitzending van het programmaEenVandaag Dossier.

Vuurwapen

In het programma zegt hoofdofficier Frits van Straelen dat hij ‘ervan overtuigd’ is dat Bouyeri niet alleen heeft gehandeld op 2 november 2004. ‘Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.’

In de Kamerbrief van Plasterk staat dat ‘het onderzoek onvoldoende bewijs heeft opgeleverd voor het bestaan van medeplegers of medeplichtigen uit welke hoek dan ook’. ‘Ook uitgebreid onderzoek naar de herkomst van de wapens en mogelijke financiële ondersteuning heeft niets opgeleverd.’

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft laten weten dat hij snel een debat wil in de Tweede Kamer over deze zaak.

De filmmakers spraken met oud-medewerkers van de AIVD. ‘Zij gaven vooral praktische informatie over hoe het achter de muren van deze dienst eraan toeging,’ zegt producent Gijs van de Westelaken tegen het AD. Veel onderzoek was al gedaan voor eerdere producties.

Plasterk: hulp aan Mohammed B. is nooit bewezen

NRC 25.09.2014  Het is niet uitgesloten dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., hulp bij zijn daad heeft gekregen, maar wettig bewijs is hier nooit voor gevonden. Datschrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

“De zaaksofficier van justitie heeft zijn vermoedens over het bestaan van handlangers van Mohammed B. al tijdens het proces in 2005 uitgesproken”, aldus Plasterk, mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Rechercheofficier Frits van Straelen zei maandag in een documentaire van tv-programma Eenvandaag dat B. hulp heeft gehad bij zijn daad. Van Straelen, destijds de officier van justitie die B. moest vervolgen, wees er onder meer op dat er aanwijzingen zijn dat er mensen zijn die de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd. LEES VERDER

Lees meer

23 SEP Mohammed B. ‘Moordenaar Van Gogh handelde niet alleen’

22 SEP ‘Moordenaar Theo van Gogh handelde niet alleen’ ›

23 SEP Kamer wil brief met informatie over moord op Van Gogh ›

24 SEP Theo van Gogh Kamer wil opheldering

Kamer wil opheldering over hulp Mohammed B

Trouw 23.09.2014 De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen. Die meent dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord op Theo van Gogh, nu 10 jaar geleden.

B., die als enige werd vervolgd, kreeg levenslang. Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen B., zei deze week in het programma Dossier EenVandaag dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld. De Kamer wil onder meer informatie over de rol van inlichtingendienst AIVD.

VERWANT NIEUWS

Kamer wil opheldering over hulp Mohammed B. 

NU 23.09.2014 De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen over de moord op Theo van Gogh.

Bekijk video Die meent dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord op Van Gogh in Amsterdam, op 2 november tien jaar geleden. B. werd als enige vervolgd en kreeg levenslang.

Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen B., zei deze week in het programma Dossier EenVandaag dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Mohammed B. Theo van Gogh

Kamer wil brief met informatie over moord op Van Gogh›

NRC 23.09.2014 De Tweede Kamer wil vóór donderdag een brief van het kabinet met daarin meer duidelijkheid omtrent de moord op Theo Van Gogh in 2004. In een uitzending van EenVandaag gisteren zei officier van justitie Frits van Straelen dat hij ervan overtuigd is dat moordenaar Mohammed B. niet alleen handelde.

Lees meer

25 SEP Plasterk: hulp aan Mohammed B. is nooit bewezen – Kamer houdt snel debat ›

22 SEP ‘Moordenaar Theo van Gogh handelde niet alleen’ ›

23 SEP Mohammed B. ‘Moordenaar Van Gogh handelde niet alleen’

24 SEP Theo van Gogh Kamer wil opheldering

2005 OM: Mogelijk hulp bij moord Van Gogh

‘Opheldering over Bouyeri’

Telegraaf 23.09.2014 De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen. Die meent dat Mohammed Bouyeri niet alleen stond in de moord op Theo van Gogh, nu 10 jaar geleden.

Bouyeri, die als enige werd vervolgd, kreeg levenslang. Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen Bouyeri, zei deze week in het programma Dossier EenVandaag dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed Bouyeri is geholpen met de route, een vuurwapen en geld. De Kamer wil onder meer informatie over de rol van inlichtingendienst AIVD.

Gerelateerde artikelen

22-09: ‘Mohammed B. kreeg hulp’

Kreeg Mohammed Bouyeri hulp bij moord op Theo van Gogh?

Elsevier 22.09.2014 Tien jaar na de moord op Theo van Gogh rijst de vraag of Mohammed Bouyeri wel alleen handelde op de bewuste dag. Hoofdofficier Frits van Straelen denkt dat Bouyeri hulp heeft gekregen bij zijn gruwelijke daad.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen heeft gehandeld,’ zegt Van Straelen maandagavond in Dossier EenVandaag. Het strafonderzoek naar de moord op Van Gogh heeft volgens Van Straelen ‘frustrerend weinig opgeleverd’.

zie ook;

1 nov 2013 Waarom de AIVD Mohammed Bouyeri over het hoofd zag

10 mei 2013 Waarom Mohammed Bouyeri geen radicale mislukking is

7 dec 2012 We moeten voorzichtig zijn met de AIVD

‘Moordenaar Theo van Gogh handelde niet alleen’

NRC 22.09.2014 De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., handelde niet alleen. Dat is althans de overtuiging van Frits van Straelen, officier van justitie in Arnhem.

Hij zegt dat vanavond in EenVandaag. Van Straelen, die tien jaar geleden verantwoordelijk was voor de vervolging van Mohammed B., vindt dat het onderzoek “frustrerend weinig” heeft opgeleverd.

“Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed B. niet alleen gehandeld heeft. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.” LEES VERDER

Lees meer;

2006 Broodje aap bij Hofstadproces

2006 Getuige tegen Hofstadgroep trekt beschuldiging in

2005 Herdenking van moord Van Gogh › DE MOORD OP THEO VAN GOGH

2005 Mohammed B. koos bewust voor daden

2005 Linnaeustraat verdeeld over straf voor B. (Gerectificeerd)

‘Moordenaar Van Gogh handelde niet alleen’

De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., heeft bij zijn daad hulp gekregen.

NU 22.09.2014 De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., heeft bij zijn daad hulp gekregen. Dat zegt hoofdofficier van justitie Frits van Straalen maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag. SP-Kamerlid Ronald van Raak meent daarom dat het onderzoek naar de moord op de cineast moet worden heropend.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Theo van Gogh Mohammed B

Officier: moordenaar Van Gogh handelde niet alleen

‘Bouyeri kreeg hulp’

Telegraaf 22.09.2014 Frits van Straelen, de officier van justitie die de moordenaar van Theo van Gogh moest vervolgen, is ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen handelde. Van Straelen vindt dat het strafonderzoek ‘frustrerend weinig’ heeft opgeleverd.

Gerelateerde artikelen;

25-08: Eye toont alle films van Theo van Gogh

19-04: Geen vechtles Bouyeri

29-02: Bouyeri wil ‘iemand’ doodslaan

19-03: Al-Qaeda: Bouyeri is martelaar

september 22, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

3 reacties

  1. […] ook:  02.11.2004 – Theo van Gogh 10 jaar later !!! zie: Theo van Gogh zie: Moord op Theo van Gogh – […]

    Pingback door Verbindingsbijeenkomst Theater Concordia 18.01.2015 “Bruggen slaan” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 10, 2015

  2. […] dagen na de moord op Theo van Gogh, op donderdag 4 november 2004, werd zijn leven definitief op zijn kop gezet. Op de computer van de […]

    Pingback door 11 jaar bedreiging Geert Wilders PVV « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 24, 2015

  3. […] de moord op Theo van Gogh in 2004 leeft Geert Wilders in een afgedwongen isolement. Hij werd voordien al bedreigd, maar […]

    Pingback door Nog steeds vreest Geert Wilders voor zijn leven ! « Debat in de Digitale Hofstad | november 12, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: