Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De Commissie-Borstlap oordeelt over de NZA

Het rapport van de Commissie-Borstlap

De NZA.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opgesplitst worden. De dubbele taak van de organisatie, het opstellen van regels én het controleren van ziekenhuizen en zorgverzekeraars, dient te verdwijnen. Bovendien moet het management en het personeelsbeleid sterk verbeterd worden. Dat adviseert de commissie-Borstlap in een hard rapport over de toezichthouder die de zorgmarkt van jaarlijks 90 miljard euro bewaakt.

Ook werd de kritische medewerker Arthur Gotlieb verwaarloosd. De commissie-Borstlap oordeelt hard in haar rapport over de werkwijze van de NZa. De afgelopen maanden publiceerde NRC Handelsblad over de zorgautoriteit. Wat ging er ook al weer vooraf aan dit rapport? Een overzicht.

De commissie heeft ook kritiek op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat zich te veel bemoeit met het werk van het onafhankelijk bestuursorgaan NZa. De relatie tussen ministerie en NZa is toe aan een “forse onderhoudsbeurt”.

De commissie-Borstlap deed onderzoek in opdracht van minister Schippers (Zorg, VVD) en Hans Borstlap presenteert op 02.09.2014  zijn conclusies. Het NOS-journaal en NRC hebbeninmiddels belangrijke delen van het commissierapport in handen.

Belangrijkste conclusie is dat regelgeving en toezicht niet samengaan en daarom moeten worden gescheiden. „De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT.”

Uit het rapport blijkt verder dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zich te veel bemoeit met het werk van de toezichthouder. Zo bleek gisteren dat VWS de NZa onder druk zette om 100 miljoen euro aan het Erasmus MC in Rotterdam te verstrekken. Dergelijke individuele gevallen dienen niet door het ministerie afgehandeld te worden.

Daarnaast heeft het ministerie druk uitgeoefend op de commissie-Borstlap. Vandaar dat het rapport vandaag al is verschenen, tien dagen eerder dan de bedoeling was. De publicatie van het rapport is nu vóór een uitzending van Zembla komende donderdag over de NZa en de presentatie van een boek van Arthur Gotlieb, de overleden klokkenluider die de misstanden bij de zorgautoriteit naar buiten bracht. Volgens het ministerie was de deadline echter 31 augustus, en heeft VWS de commissie daaraan gehouden. Het hele rapport staat hier online

Brief 2e Kamer.

Toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling.

Dat heeft huidig minister Edith Schippers maandagavond aan de Tweede Kamer geschreven. De afspraak met het EMC over een ruimere garantieregeling voor kapitaallasten werd gemaakt in verband met de voorgenomen nieuwbouw bij het academisch ziekenhuis.

Aanleiding van de brief is berichtgeving van Zembla op maandag. Het onderzoeksprogramma is in bezit van brieven van het ministerie en interne stukken van de NZa. Op 11 mei 2009 zou VWS in een brief een toezegging van honderd miljoen euro hebben gedaan aan het ziekenhuis zonder medeweten van de Tweede Kamer.

Schippers had de Kamer dinsdag willen informeren over deze zaak, bij de presentatie van het officieel onderzoeksrapport over het interne functioneren van de NZa.

Lees hier het hele dossier over de NZa.

zie ook: Het hele rapport staat hier online

Lees ook verder in het NZa-dossier.

Klik door naar ons NZa-dossier.

Lees meer over NZa

Lees ook: 10 apr ‘NZa wilde verhaal klokkenluider in doofpot’

zie ook: Gerommel in de (semi)publieke sector

Bedrijven betalen dienstreizen NZa-topman

AD 27.08.2016 Driekwart van de dienstreizen van bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), wordt betaald door bedrijven waarvoor de NZa controleur of opdrachtgever is. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Sinds zijn aantreden vier jaar geleden, maakte Langejan 22 buitenlandse dienstreizen. Het merendeel werd betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht staan van de NZa of opdrachten krijgen van de toezichthouder.

Andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), doen dit niet. Het reisgedrag van Langejan staat op gespannen voet met de eigen integriteitscode en de Rijksregeling voor bezoldiging van bestuursorganen als de NZa, schrijft NRC.

Die verbieden dat bestuurders van de NZa ‘in hun ambt vergoedingen van derden’ aannemen. De NZa stelt echter dat het vertoonde gedrag ‘niet verboden’ is, want er zou geen sprake zijn van ‘vergoedingen’.

Onderzoek
Groenlinks-Tweedekamerlid Linda Voortman meent dat breder onderzoek noodzakelijk is. ‘Kennelijk voelt de NZA-top zich boven haar eigen regels staan. Het onderzoek naar aanleiding van de affaire Gottlieb moet verbreed worden en ik zal minister Schippers opnieuw vragen de NZa top gedurende dat onderzoek op non actief te zetten. Dit beschadigt de NZA’, reageert Voortman.

Directeur weg bij Nederlandse Zorgautoriteit na kritisch rapport

Trouw 26.09.2014 Mindert Mulder, een van de directeuren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), stapt op. Mulder werkte vanaf eind 2008 als directeur Cure. Het vertrek vloeit voort uit aanpassingen binnen deze toezichthoudende organisatie, na een kritisch onderzoeksrapport en opmerkingen van minister Edith Schippers.

Verwant nieuws

Directeur NZa weg na rapport

Telegraaf 26.09.2014 Mindert Mulder, een van de directeuren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), stapt op. Mulder werkte vanaf eind 2008 als directeur Cure. Het vertrek vloeit voort uit aanpassingen binnen deze toezichthoudende organisatie, na een kritisch onderzoeksrapport en opmerkingen van minister Edith Schippers.

Gerelateerde artikelen;

09-09: Schippers wil herstel gezag NZa

09-09: ‘NZa heeft het niet goed gedaan’

09-09: ‘Vinger aan de pols bij NZa’

05-09: Bezwaar NZa in boekvorm

02-09: Takenpakket NZa onder de loep

02-09: ‘Bestuur NZa moet anders’

01-09: Bewogen jaar voor NZa

11-04: Doofpot zorgwaakhond

Directeur weg bij NZa na kritisch rapport

NU 26.09.2014 Mindert Mulder, een van de directeuren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), stapt op. Mulder werkte vanaf eind 2008 als directeur Cure.  Het vertrek vloeit voort uit aanpassingen binnen deze toezichthoudende organisatie, na een kritisch onderzoeksrapport en opmerkingen van minister Edith Schippers.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Nza

NZa-managers van Arthur Gotlieb verliezen baan›

NRC 26.09.2014 De twee leidinggevenden die volgens de commissie-Borstlap medeverantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb verliezen hun baan. Dat melden bronnen rond de NZa aan NRC Handelsblad. De directeur van de afdeling Cure vertrekt bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Zijn plaatsvervanger, tevens unitmanager van Gotlieb, krijgt een functie waar hij geen personeel hoeft aan te sturen.

De twee stonden sinds begin deze maand op non-actief. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzocht afgelopen weken of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben.

COMMISSIE OORDEELDE HARD OVER HANDELWIJZE NZA

De commissie-Borstlap oordeelde begin deze maand hard over de handelwijze van de NZa. Op 17 juni stapte de voltallige raad van bestuur van de NZa al op. Directe aanleiding was een artikel in NRC over het aannemen van gesponsorde reizen door de NZa-top.

Lees meer;

VANDAAG Arthur Gotlieb NZa-managers verliezen baan

10 APR Het NZa-dossier: wanorde bij de toezichthouder › BESTE VAN HET WEB

9 SEP Twee leidinggevenden van NZa op non-actief › BINNENLAND

9 SEP Twee leidinggevenden van NZa op non-actief

9 SEP Schippers: NZa had bezwaarschrift Gotlieb als ‘gratis les’ moeten zien › BINNENLAND

Schippers wil herstel gezag NZa

Telegraaf 10.09.2014 Strengere declaratieregels, striktere richtlijnen voor deelname aan congressen en een duidelijkere taakverdeling tussen Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met deze toezeggingen aan de Tweede Kamer wil minister Edith Schippers het gezag van toezichthouder NZa herstellen.

Laatste check NZa-afspraken

Telegraaf 09.09.2014 Net als een groot deel van de Tweede Kamer wil ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten of haar ministerie nog meer financiële afspraken heeft gemaakt met ziekenhuizen of andere zorgaanbieders. Schippers zei dinsdagavond dat er inmiddels een inventarisatie is gedaan, maar dat de zoektocht nog niet is afgerond.

Schippers: NZa had bezwaarschrift Gotlieb als ‘gratis les’ moeten zien›

NRC 09.09.2014 Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vindt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beter had moeten reageren op het bezwaarschrift van klokkenluider en oud-werknemer Arthur Gotlieb. Ze gaf in het debat over het functioneren van de toezichthouder toe dat er fouten zijn gemaakt in de veelbesproken kwestie.

NRC Handelsblad bracht de onthullingen van Gotlieb, die in januari zelfmoord pleegde na een negatieve beoordeling van zijn functioneren, eerder dit jaar naar buiten. Gotlieb wees op de interne problemen bij de toezichthouder: zo zouden medische gegevens en concurrentiegevoelige informatie niet veilig zijn.   LEES VERDER›

‘NZa heeft het niet goed gedaan’

Telegraaf 09.09.2014  De top van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa had alerter moeten reageren op het 600 pagina’s tellende rapport van klokkenluider Arthur Gotlieb. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat dinsdag in het Kamerdebat over het gebrekkige interne functioneren bij de NZa.

PvdA-Kamerlid Bouwmeester.

‘Vinger aan de pols bij NZa’

Telegraaf 09.09.2014 PvdA en VVD willen zo snel mogelijk duidelijkheid over wat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) precies wel en niet doet. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester pleitte er dinsdag in het Kamerdebat over de NZa voor dat de toezichthouder in elk geval één keer per jaar om tafel gaat met de Kamerleden.

Gerelateerde artikelen;

09-09: Oppositie vraagt: is dit alles?

09-09: ‘Onderzoek naar zorgregelingen’

05-09: Bezwaar NZa in boekvorm

03-09: Schippers verantwoordelijk

03-09: Klink begrijpt ophef niet

02-09: PvdA: taken NZa scheiden

02-09: NZa reageert: rapport niet mals

02-09: Takenpakket NZa onder de loep

02-09: ‘Bestuur NZa moet anders’

Oppositie vraagt: is dit alles?

Telegraaf 09.09.2014 De oppositiepartijen D66, SP, PVV en CDA in de Tweede Kamer willen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten of ze nog meer financiële regelingen heeft getroffen met ziekenhuizen of andere zorgaanbieders.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot verwees naar de regelingen met het Erasmus Medisch Centrum en het Oogziekenhuis, beide in Rotterdam, die financieel werden gesteund door het ministerie. Volgens haar wekte dat de schijn van ongerechtvaardigde inmenging en balanceerden de betrokken ministers op het randje van de regels. „Zijn dit de enige twee? Dit is het moment om alles op tafel te leggen”, zei ze tegen Schippers.

NZa heeft het volgens Schippers niet goed gedaan

NU 09.09.2014 De top van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa had alerter moeten reageren op het zeshonderd pagina’s tellende rapport van klokkenluider Arthur Gotlieb, aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Schippers zei dat dinsdag in het Kamerdebat over het gebrekkige interne functioneren bij de NZa.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Nederlandse Zorgautoriteit NZa

Twee leidinggevenden van NZa op non-actief›

NRC 09.09.2014 De twee leidinggevenden die volgens de commissie-Borstlap medeverantwoordelijk waren voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb staan op non-actief. Interim-voorzitter Maarten Ruys onderzoekt of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben. Dat melden bronnen rond de NZa.

De commissie-Borstlap oordeelde vorige week hard over de handelwijze van de NZa. Op 17 juni stapte de voltallige raad van bestuur van de NZa al op. Directe aanleiding was een artikel in NRC Handelsblad over het aannemen van gesponsorde reizen door de NZa-top.

Lees hier meer over het functioneren van de NZA in ons NZA-dossier.

Nadere reactie hoofdredactie NRC op conclusies accountantskantoor Flynth ›

NRC 06.09.2014 Er is discussie ontstaan over de juistheid van berichtgeving van NRC Handelsblad over het declaratie- en reisgedrag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). NRC Handelsblad publiceerde op 14 juni 2014 een artikel over de mores binnen de NZa. Strekking: driekwart van de buitenlandse reizen die NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan maakte, zijn betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdrachten krijgen van de NZa.

Eerder deze week namen wij al afstand van enkele passages uit het rapport.Vandaag geven wij extra uitleg over onze werkwijze en weerleggen enkele andere bevindingen uit het rapport van Flynth.

Ten slotte: Hieronder staan enkele belangrijke stukken die de krant gebruikt heeft bij het schrijven van het artikel van 14 juni, alsmede het rapport van Flynth. Door volledige openheid over de feiten te geven, gaan wij ervan uit dat er geen discussie meer zal zijn over de juistheid van onze publicatie van 14 juni.

De hoofdredactie;

Rapport Flynt Audit BV.pdf
NZa-Bijlagen informatieverzoek van NRC.pdf
brief NZa op WOBverzoekNRC22april.pdf
NRC-artikel 14 juni.pdf
antwoorden NZa op persvragen.htm

Bezwaar NZa in boekvorm

Telegraaf 05.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg er deze week van langs in een rapport van onderzoekscommissie Borstlap. De onafhankelijke toezichthouder van de zorg loopt onder meer te veel aan de hand van het ministerie van Volksgezondheid, zo was een van de conclusies. Aanleiding voor het doorlichten van de NZa was het 600 pagina’s tellend bezwaarschrift van voormalig NZa-medewerker Arthur Gotlieb. In januari pleegde hij zelfmoord. Zijn dossier is door twee journalisten van NRC Handelsblad bewerkt en als boek uitgegeven. Vrijdag is de presentatie.

Gerelateerde artikelen;

02-09: Takenpakket NZa onder de loep

02-09: ‘Bestuur NZa moet anders’

01-09: Bewogen jaar voor NZa

01-09: ‘NZa moet op de schop’

18-06: NZa-voorman blijft plakken

Schippers verantwoordelijk

Telegraaf 03.09.2014  Minister Edith Schippers van Volksgezondheid acht zich staatsrechtelijk verantwoordelijk voor een financiële toezegging die haar voorganger, Ab Klink, aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam had gedaan. Daarover was gedoe ontstaan, toen Schippers maandag zei dat Klink de Tweede Kamer destijds ten onrechte niet had ingelicht over de regeling die een waarde van 100 miljoen euro zou hebben.

Gerelateerde artikelen

03-09: Klink begrijpt ophef niet

02-09: PvdA: taken NZa scheiden

01-09: ‘Klink liet Kamer buiten deal’

Schippers verantwoordelijk voor actie oud-minister Klink

NU 03.09.2014 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is staatsrechtelijk verantwoordelijk voor een financiële toezegging die haar voorganger, Ab Klink, aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam had gedaan.

Daarover was gedoe ontstaan, toen Schippers maandag zei dat Klink de Tweede Kamer destijds ten onrechte niet had ingelicht over de regeling die een waarde van 100 miljoen euro zou hebben.

De Kamer vroeg daarop dinsdag op initiatief van D66 hoe het zit met de zogeheten ministeriële verantwoordelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Edith Schippers Ab Klink Erasmus Medisch Centrum

Klink: niets mis met extra geld Erasmus MC

VK 03.09.2014 Volgens zowel oud-minister Klink als het Erasmus MC is er in 2009 niets onoorbaars gebeurd bij de toekenning van 100 miljoen extra voor de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Oud-minister Ab Klink (Volksgezondheid) en het Erasmus Medisch Centrum begrijpen de ophef niet over de 100 miljoen extra financiering voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Klink zegde die in 2009 toe zonder de Tweede Kamer te informeren. Edith Schippers, de huidige minister, maakt haar voorganger harde verwijten. Het gaat mogelijk om verboden staatssteun.

VERWANT NIEUWS

Klink begrijpt ophef niet

Telegraaf 03.09.2014  Oud-minister Ab Klink van Volksgezondheid is onaangenaam verrast door de suggestie dat hij fouten zou hebben gemaakt bij de financiering van de nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij zou de Tweede Kamer hebben gepasseerd toen hij in 2009 100 miljoen euro extra toezegde voor de bouw.

Gerelateerde artikelen;

01-09: ‘Klink liet Kamer buiten deal’

Oud-minister Klink begrijpt ophef Erasmus MC niet

NU 03.09.2014 Oud-minister Ab Klink van Volksgezondheid is onaangenaam verrast door de suggestie dat hij fouten zou hebben gemaakt bij de financiering van de nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam.

Klink zou de Tweede Kamer hebben gepasseerd toen hij in 2009 100 miljoen euro extra toezegde voor de bouw. Hij begrijpt de ophef echter niet.

In de Volkskrant zegt Klink woensdag: ”Voor mij staat vast dat er staatsrechtelijk geen verplichting was het parlement in te lichten, anders had ik dat zeker gedaan. Maar ook bij de ambtenaren was dit geen aandachtspunt.”

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Ab Klink Erasmus MC NZa

Voorpublicatie dagboek NZa-klokkenluider Arthur Gotlieb

NRC 03.09.20124 In januari pleegde Arthur Gotlieb zelfmoord. Vrijdag verschijnt het dagboek dat hij schreef over de tegenwerking die hij ondervond bij zijn werkgever de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), onder redactie van NRC-redacteuren Joep Dohmen en Jeroen Wester. Een voorpublicatie.

NRC staat achter artikel over declaraties top NZa›

NRC 02.09.2014 NRC Handelsblad staat pal achter de publicatie over het reis- en declaratiegedrag over de NZa-top. De krant publiceerde op 14 juni een artikel over de mores binnen de NZa bij het reizen en declareren. In het artikel zijn nimmer termen als “zelfverrijking” en “malversaties” gebruikt, die nu wel in het accountantsrapport staan.

Het accountantsrapport, dat vandaag (dinsdag) door minister Schippers (Zorg, VVD) naar de Tweede Kamer gestuurd is (pdf), bevat géén informatie waaruit blijkt dat de inhoud van het NRC-artikel niet klopt.

lees: ‹ Verklaring hoofdredactie na rapport over declaratiegedrag NZa-top

Kamer gaat snel in debat over NZa na kritisch rapport

Trouw 02.09.2014 De Tweede Kamer houdt snel een debat over de kritische uitkomsten van een onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een verzoek daartoe van de PVV kreeg vandaag ruime steun. D66 wil dat premier Mark Rutte voorafgaand aan het debat nog een brief aan de Kamer stuurt over de ministeriële verantwoordelijkheid.

NZa en VWS handelen volgens geldende verantwoordelijkheidsverdeling

RO 02.09.2014 Het rapport van de Commissie Borstlap over het intern functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gedegen. De NZa en het ministerie van VWS blijken in de onderzochte gevallen binnen de lijnen van de geldende verantwoordelijkheidsverdeling tussen beide instanties te zijn gebleven. Dit stelt minister Edith Schippers (VWS) in een eerste reactie op het vandaag verschenen rapport van de commissie. Het rapport is vandaag naar de Tweede Kamer gezonden, evenals de uitkomsten van een al eerder in gang gezette wettelijke evaluatie van de NZa. Ook is een door de minister gevraagde nadere beoordeling van de bestuurskosten van de NZa naar de Tweede Kamer gestuurd.

Documenten en publicaties;

Aanbiedingsbrief bij rapport commissie Borstlap, evaluatie NZa en Wmg en nadere beoordeling bestuurskosten NZa

Brief werkzaamheden interim- voorzitter NZa

Het rapport van de onderzoekscommissie intern functioneren NZa

Rapport Antonius

Flynth

Ordening en toezicht in de zorg

Minister Schippers gaat nadenken over splitsing NZa›

NRC 02.09.2014 Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat nadenken over de aanbeveling van de commissie-Borstlap dat de NZa opgesplitst moet worden. Vandaag is het rapport over de toezichthouder gepresenteerd, waarvan de belangrijkste conclusies gisteren al via NRC naar buiten kwamen.

Minister Schippers zegt het spanningsveld te herkennen tussen de verschillende rollen die de NZa op dit moment heeft. De zorgautoriteit stelt de regels voor de zorgmarkt op, en controleert ziekenhuizen en verzekeraars of ze zich wel aan die regels houden.

PUBLICATIE VERVROEGD

Het grootste deel van het rapport kwam gisteren al naar buiten via NRC. Het rapport is vernietigend over de gang van zaken bij de NZa. De toezichthouder moet worden opgesplitst, daar de NZa zowel de regels voor de zorgmarkt opstelt, als ze controleert. Die taken kunnen niet door dezelfde organisatie worden uitgevoerd, aldus het rapport.

Uit het rapport blijkt verder dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zich te veel bemoeit met het werk van de toezichthouder. Zo bleek gisteren dat VWS de NZa onder druk zette om 100 miljoen euro aan het Erasmus MC in Rotterdam te verstrekken. Dergelijke individuele gevallen dienen niet door het ministerie afgehandeld te worden.

Daarnaast heeft het ministerie druk uitgeoefend op de commissie-Borstlap. Vandaar dat het rapport vandaag al is verschenen, tien dagen eerder dan de bedoeling was. De publicatie van het rapport is nu vóór een uitzending van Zembla komende donderdag over de NZa en de presentatie van een boek van Arthur Gotlieb, de overleden klokkenluider die de misstanden bij de zorgautoriteit naar buiten bracht. Volgens het ministerie was de deadline echter 31 augustus, en heeft VWS de commissie daaraan gehouden. Het hele rapport staat hier online

Lees meer;

Lees hier het rapport van de commissie-Borstlap over de NZa ›

VANDAAG Ab Klink: steun aan Erasmus MC niet moedwillig verzwegen

VANDAAG Te veel petten,te weinig afstand

1 SEP Commissie oordeelt hard over Zorgautoriteit en rol ministerie

1 SEP ‘NZa verwaarloosde Gotlieb, ministerie schuurde langs de wet’

Lees hier het rapport van de commissie-Borstlap over de NZa

NRC 02.09.2014 Het rapport van de commissie-Borstlap over de wantoestanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is vanochtend gepresenteerd. In het verslag wordt een hard oordeel geveld over de gang van zaken bij de toezichthouder.

Het onderzoek naar de NZa – die toezicht moet houden op een goed werkende zorgmarkt – werd in april dit jaar aangekondigd, na berichtgeving in NRC Handelsblad. NZa-medewerker Arthur Gotlieb had een lijvig bezwaarschrift geschreven na een negatieve beoordeling van zijn functioneren bij de NZa. In het dossier stond tevens veel informatie over wantoestanden bij de zorgautoriteit. Gotlieb pleegde in januari dit jaar zelfmoord.

PvdA: takenpakket NZa moet gescheiden worden

Trouw 02.09.2014 De PvdA vindt dat het takenpakket van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) moet worden gescheiden. Regelgeving én toezicht moeten niet allebei in handen zijn van de NZa, vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

In een reactie stelt ze dat ze het eens is met de commissie-Borstlap dat de NZa niet goed functioneert. Belangrijkste conclusie is dat regelgeving en toezicht niet samengaan en daarom moeten worden gescheiden. ‘De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT.’

PvdA: taken NZa scheiden

Telegraaf 02.09.2014 De PvdA vindt dat het takenpakket van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) moet worden gescheiden. Regelgeving én toezicht moeten niet allebei in handen zijn van de NZa, vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.

In een reactie stelt ze dat ze het eens is met de commissie-Borstlap dat de NZa niet goed functioneert. Belangrijkste conclusie is dat regelgeving en toezicht niet samengaan en daarom moeten worden gescheiden. „De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT.”

Takenpakket NZa onder de loep

Telegraaf 02.09.2014 Het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben zich gehouden aan hun onderlinge afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden en taken. Minister Edith Schippers concludeert dat uit een rapport van een onderzoekscommissie over het functioneren van de toezichthouder van de zorgmarkt. Wel erkent Schippers dat er een spanningsveld is tussen de verschillende rollen die de NZa heeft. Die is zowel verantwoordelijk voor de regelgeving als voor het toezicht. Schippers gaat bekijken of die bundeling van taken ideaal is.

‘Bestuur NZa moet anders’

Telegraaf 02.09.2014 De relatie tussen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid is aan een „forse onderhoudsbeurt“ toe. De verhoudingen schuren nu langs de rand van wat toegestaan is. Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Hans Borstlap.

Gerelateerde artikelen;

01-09: ‘NZa moet op de schop’

18-06: NZa-voorman blijft plakken

Onderzoekscommissie wil andere invulling bestuur NZa 

NU 02.09.2014 De relatie tussen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid is aan een “forse onderhoudsbeurt” toe. De verhoudingen schuren nu langs de rand van wat toegestaan is. Video – Dat concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Raad van State-lid en oud-topambtenaar Hans Borstlap.

Een andere invulling van het bestuur, namelijk een driehoofdige leiding in plaats van slechts een bestuurder, en het installeren van een raad van toezicht wordt aangeraden om meer problemen te voorkomen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over NZa

NZa reageert: rapport niet mals

Telegraaf 02.09.2014  De conclusies van het rapport naar het intern functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn niet mals. Dat zegt de NZa in een reactie op het dinsdag verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Borstlap.

„Het is een serieus rapport waar we serieus mee aan de slag gaan. We nemen onze verantwoordelijkheid en zullen de opdracht van de minister uiteraard consciëntieus aanpakken”, zo staat in een schriftelijke verklaring.

Gerelateerde artikelen

02-09: Takenpakket NZa onder de loep

02-09: ‘Bestuur NZa moet anders’

Ex-NZa-topman vrijgepleit

Telegraaf 02.09.2014 Voormalig bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in juni ten onrechte opgestapt wegens vermeende declaratiefraude, constateert het onafhankelijk accountantsbureau Flynth na onderzoek.

Langejan trad terug na politieke ophef over declaraties van de bestuurstop en het aannemen van (dienst)reizen die strijdig zouden zijn met hun positie als onafhankelijk toezichthouder op de zorgwereld. NRC Handelsblad stelde de vermeende misstanden aan de kaak.

Gerelateerde artikelen;

02-09: ‘Bestuur NZa moet anders’

19-06: ‘Gesprke met NZa over reizen’

18-06: NZa-voorman blijft plakken

17-06: Omstreden NZa-baas stapt op

14-06: ‘Zet topman NZa op non-actief’

14-06: Bedrijven betalen reizen NZa-topman

Voormalig NZa-topman zat niet fout met declaraties

NU 02.09.2014 Oud-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Theo Langejan heeft geen fouten gemaakt met de declaraties van zijn dienstreizen. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Flynth, dat de NZa dinsdag heeft gepubliceerd. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een artikel van NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Theo Langejan Nza

Ook commissie-Borstlap onder druk gezet door VWS›

NRC 01.09.2014 De commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), heeft op het laatste moment zijn rapportage tien dagen vervroegd onder druk van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt de NOS.

‘ONDER GROTE DRUK PUBLICATIEDATUM VERVROEGD’

Tegen de NOS zei Marcel Gotlieb, de broer van de klokkenluider, dat hij eind vorige week gebeld is door Hans Borstlap, de voorzitter van de onderzoekscommissie. “Hij heeft me verteld dat onder grote druk van het ministerie de publicatiedatum met tien dagen is vervroegd”, aldus Gotlieb voor de NOS-microfoon. LEES VERDER›

Lees meer;

1 SEP Ministerie zette NZa onder druk om 100 miljoen aan Erasmus MC te verstrekken ›

1 SEP ‘NZa verwaarloosde Gotlieb, ministerie schuurde langs de wet’

VANDAAG Affaire-gotlieb Commissie Borstlap vernietigend over NZa

VANDAAG De schuld lag bij Gotlieb, vonden zijn managers

10 APR Het NZa-dossier: wanorde bij de toezichthouder ›

‘Ab Klink liet Kamer buiten deal met ziekenhuis’

NU 01.09.2014 Toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling.

Dat heeft huidig minister Edith Schippers maandagavond aan de Tweede Kamer geschreven. De afspraak met het EMC over een ruimere garantieregeling voor kapitaallasten werd gemaakt in verband met de voorgenomen nieuwbouw bij het academisch ziekenhuis.

Brieven

Aanleiding van de brief is berichtgeving van Zembla op maandag. Het onderzoeksprogramma is in bezit van brieven van het ministerie en interne stukken van de NZa. Op 11 mei 2009 zou VWS in een brief een toezegging van honderd miljoen euro hebben gedaan aan het ziekenhuis zonder medeweten van de Tweede Kamer.

Schippers had de Kamer dinsdag willen informeren over deze zaak, bij de presentatie van een officieel onderzoeksrapport over het interne functioneren van de NZa.

Lees meer over NZa

‘Klink liet Kamer buiten deal’

Telegraaf 01.09.2014 Toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling. Volgens het tv-programma Zembla zou het gaan om een bedrag van 100 miljoen euro.

‘Klink liet Kamer buiten deal met ziekenhuis’

Trouw 01.09.2014 Toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) destijds ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over deze regeling. Volgens tv-programma Zembla zou het gaan om een bedrag van 100 miljoen euro. Dat heeft huidig minister Edith Schippers vanavond aan de Tweede Kamer geschreven.

NZa nu zelf onder vuur

Telegraaf 01.09.2014 Het interne functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat ter discussie. Dinsdag komt het officiele onderzoeksrapport hierover naar buiten, maar maandag lekte het een en ander al uit.

De organisatie NZa moet toezicht houden op het gedrag van zorgverzekeraars en zorgaanbieders, en stelt regels op het gebied van tarieven, prestaties en budgetten. Zo houdt de zorgautoriteit in de gaten of de zorg betaalbaar en toegankelijk is, en of zorgaanbieders en zorgverzekeraars voldoende inzicht geven in onder meer de kwaliteit van de zorg. Zelf ziet de NZa zichzelf graag als ‘beschermengel’ voor de belangen van de patiënt.

Gerelateerde artikelen;

01-09: Bewogen jaar voor NZa

01-09: ‘NZa moet op de schop’

01-09: D66 wil debat over NZA

07-08: Fusie Haagse ziekenhuizen mag

29-07: Overname ziekenhuis nabij

09-07: Verdubbeling zorgklachten NZa

Bewogen jaar voor NZa

Telegraaf 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet drastisch op de schop. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap naar het interne functioneren van de zorgwaakhond. Het rapport wordt dinsdag officieel naar buiten gebracht, maar delen kwamen maandag al in de openbaarheid. Een beknopt overzicht van de kwesties waar de NZa de afgelopen maanden mee te maken had:

Gerelateerde artikelen;

01-09: NZa nu zelf onder vuur

01-09: ‘NZa moet op de schop’

01-09: D66 wil debat over NZA

01-07: Kamer wil rapport Antonius

01-07: ‘NZa mocht zelf beslissen over Sint Antonius’

Onderzoekscommissie: NZa moet op de schop

Trouw 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet flink op de schop. De taken van de organisatie moeten gesplitst worden en de relatie met het ministerie van Volksgezondheid is ongezond te noemen. Dat staat in het uitgelekte rapport van de commissie-Borstlap over het intern functioneren van de toezichthouder van de zorgmarkt. Het rapport wordt morgen gepubliceerd, NRC Handelsblad en NOS schrijven er vandaag over. De commissie wil niet reageren op het uitgelekte bericht.

‘NZa moet flink op de schop’

NU 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet flink op de schop. De taken van de organisatie moeten gesplitst worden en de relatie met het ministerie van Volksgezondheid is ongezond te noemen.

Dat staat in het uitgelekte rapport van de commissie-Borstlap over het intern functioneren van de toezichthouder van de zorgmarkt.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er snel een debat moet komen over het rapport. Hij laat dat op Twitter weten. Slob is benieuwd naar de reactie van Schippers op het rapport. “Toezicht moet betrouwbaar zijn.”

Lees meer over NZa

‘NZa moet op de schop’

Telegraaf 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet flink op de schop. De taken van de organisatie moeten gesplitst worden en de relatie met het ministerie van Volksgezondheid is ongezond te noemen. Dat staat in het uitgelekte rapport van de commissie-Borstlap over het intern functioneren van de toezichthouder van de zorgmarkt. Het rapport wordt dinsdag gepubliceerd, NRC Handelsblad en NOS schrijven er maandag over. De commissie wil niet reageren op het uitgelekte bericht.

D66 wil debat over NZA

Telegraaf 01.09.2014 D66 wil snel een debat met minister Edith Schippers (VWS) over een rapport over de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Volgens het rapport zou de relatie tussen het ministerie van Schippers en de NZa ‘ongezond’ zijn. Er zou sprake zijn van ‘inmenging’ van het ministerie in de werkzaamheden van de NZa.

De conclusies van dit rapport van de commissie-Borstlap lekten maandag uit via NOS en NRC Handelsblad. Een van de taken van de NZa is het toezicht houden op de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars.

Gerelateerde artikelen;

29-07: Overname ziekenhuis nabij

10-07: ’Eén loket voor zorgklachten’

09-07: Verdubbeling zorgklachten NZa

01-07: Kamer wil rapport Antonius

01-07: ‘NZa mocht zelf beslissen over Sint Antonius’

Het NZa-dossier: wanorde bij de toezichthouder›

NRC 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet worden opgesplitst. Ook werd de kritische medewerker Arthur Gotlieb verwaarloosd. De commissie-Borstlap oordeelt hard in haar rapport over de werkwijze van de NZa. De afgelopen maanden publiceerde NRC Handelsblad over de zorgautoriteit. Wat ging er ook al weer vooraf aan dit rapport? Een overzicht.

Rapport: splits zorgautoriteit, kritische medewerker verwaarloosd›

NRC 01.09.2014 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opgesplitst worden. De dubbele taak van de organisatie, het opstellen van regels én het controleren van ziekenhuizen en zorgverzekeraars, dient te verdwijnen. Bovendien moet het management en het personeelsbeleid sterk verbeterd worden. Dat adviseert de commissie-Borstlap in een hard rapport over de toezichthouder die de zorgmarkt van jaarlijks 90 miljard euro bewaakt.

De commissie heeft ook kritiek op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat zich te veel bemoeit met het werk van het onafhankelijk bestuursorgaan NZa. De relatie tussen ministerie en NZa is toe aan een “forse onderhoudsbeurt”. Borstlap deed onderzoek in opdracht van minister Schippers (Zorg, VVD) en presenteert morgen zijn conclusies. Het NOS-journaal en NRC hebben belangrijke delen van het commissierapport in handen.  LEES VERDER›

september 1, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] zie ook: De Commissie-Borstlap oordeelt over de NZA […]

    Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 7, 2015

  2. […] zie ook: De Commissie-Borstlap oordeelt over de NZA […]

    Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 5, 2016

  3. […] zie ook:  De Commissie-Borstlap oordeelt over de NZA […]

    Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector « Debat in de Digitale Hofstad | juli 19, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: