Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders

Gedonder met salaris.

Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties en toezichthouders verdienen nog altijd fors meer dan de huidige Balkenende-norm van 230.000 euro. Er zal dus fors ingeleverd moeten worden als de normering van Topinkomens volgend jaar verder wordt aangescherpt.

Uit onderzoek van de Volkskrant naar de topbeloningen bij 119 bedrijven in de (semi) publieke sector blijkt dat veel salarissen een stuk hoger liggen dan de huidige norm van 230.000 euro.

Gedonder met vertrekpremie.

Ook de Vertrekpremies die bestuurders en managers in de (semi)publieke sector meekrijgen liggen nog altijd te hoog. Ook dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant in 119 jaarverslagen over 2013 van instellingen die met publiek geld werken. Volgens de Wet normering topinkomens (WNT) die vorig jaar inging, moeten hoge vertrekpremies worden gerapporteerd. Bestuurders en managers mogen voortaan niet meer mee- krijgen dan 75 duizend euro.

Misstanden.

Na discussies over misstanden bij o.a. onderwijsgigant Amarantis en woningcorporatie Vestia die het vertrouwen in de sector en het aanzien van de overheid hebben aangetast, pleitte Buijink voor effectievere sturing. Die moet zorgen voor sterke organisaties die hoge kwaliteit leveren en verspilling voorkomen. Ook dient de rol van het parlement bij privatisering duidelijker te worden.

Sinds 1 januari is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semipublieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten ‘Beloningscode’ had ingesteld.

Balkenende-norm

De rechtbank stelde eerder al vast dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen omdat de nieuwe wet een overgangsregeling bevat. Vakbond Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. De bond vindt dat belastinggeld voor de zorg aan de zorg moet worden besteed en niet aan ‘buitensporige salarissen van directeuren’.

Kortom, voorheen overheidstaken lopen tegen problemen;

zie ook; Het Toezicht op Vestia en andere woningcorporaties wordt aangepakt

en ook:Niet alleen Vestia en HaagWonen maken er een zootje van

zie ook:Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 3

zie ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 2

zie ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 1

zie ook; De affaire Meavita versus Loek Hermans VVD – Gerommel in de zorg

zie ook: Gerommel in de (semi)publieke sector – deel 2

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3

zie ook: Gedonder in de top ook bij de woningcorporaties

ook: Het gedonder met Vestia gaat gewoon verder !!!! deel 1

en: Het gedonder met Vestia gaat gewoon verder !!!! deel 2

en: Vestia-gate ???

en: Renovatie ‘Vergeten Driehoek’ Haagse Schilderswijk ??

En verder….. 

zie: Start parlementaire enquête naar misstanden woningcorporaties

zie: Parlementaire onderzoek – enquête naar misstanden bij woningcorporaties

zie: Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten – eindrapport

zie: Onderzoekscommissie verzelfstandiging (Privatisering) van overheidsdiensten

zie ook: Privatisering – het eerste parlementair onderzoek in de Senaat.

en ook: Femke Halsema – Een ‘code voor behoorlijk bestuur in de ‘semipublieke sector

en ook: Onderzoek onderwijsinstelling Amarantis

en verder ook; Gerommel in de (semi) publieke sector

Het was een goed bewaard geheim:

Elsevier

NRC

zie ook:

Oud-premier Balkenende mag verdienen wat hij wil

Elsevier 30.08.2014 De publieke verontwaardiging die vorige week op de sociale media losbarstte over de hoogte van het salaris van oud-CDA-premier Jan Peter Balkenende maakte nog maar eens duidelijk hoe ontzettend gemakkelijk veel Nederlanders oordelen vellen en hoe slecht zij geïnformeerd zijn.

Balkenendenorm

Balkenende blijkt als partner bij adviesbureau Ernst & Young meer dan de door hem zelf ingevoerde balkenendenorm te verdienen, in de eerste twee jaar gemiddeld 466.000 euro per jaar, zo meldde NRC Handelsblad na bestudering van de jaarrekeningen van de onderneming. Op internet vlogen de verwijten en beledigingen de christen-democratische oud-politicus vervolgens om de oren.

De verontwaardiging is bovendien hypocriet. Is er eens een politicus die niet jarenlang wachtgeld toucheert en gewoon zelf na een paar maanden zijn brood gaat verdienen, is het weer niet goed.

Boze brieven

Intussen krijgt PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken naar verluidt veel boze brieven van bestuurders uit de semi-publieke sector, die bezwaar maken tegen zijn plan om hun maximale salaris volgend jaar te verlagen tot 170.000 euro, het bedrag dat een minister in dit land verdient.

zie ook

10 okt 2013 Balkenende: tijd voor hernieuwd debat over normen en waarden

Balkenende beurt 2 keer ‘norm’

Premier wil crisiswet en Balkenende-norm

Top ziekenhuizen 50.000 euro boven Balkenende-norm

Bestuurders van zorginstellingen verdienen gemiddeld 

zie ook: De PvdA en de Balkenendenorm

zie ook: SP – Zorg en de Balkenendenorm

zie ook: De VVD en de Verbeet-norm voor de 2e Kamer

Verder:

Wet op topinkomens aangenomen ondanks tegenstem VVD

NU 22.12.2014 De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van regeringspartij VVD.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. ”Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.00 euro minder”, rekende Plasterk (PvdA) voor.

Lees meer over: Topinkomens

Wet op topinkomens aangenomen ondanks tegenstem VVD

Trouw 22.12.2014 De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. ‘Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.00 euro minder’, zei Plasterk.

Het gaat om een paradepaardje van de PvdA uit het regeerakkoord met de VVD.

VVD stemde tegen, ondanks dat de afspraak stond opgenomen in het regeerakkoord. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat. Ook CDA, D66 en OSF stemden tegen.

Wet topinkomens aangenomen door Senaat ondanks tegenstem VVD

NRC 22.12.2014  De Eerste Kamer heeft zojuist de wet normering topinkomens aangenomen, ondanks een tegenstem van coalitiepartij VVD. Het voorstel kreeg 38 stemmen voor en 33 stemmen tegen. In de Tweede Kamer stemde de VVD nog wel voor het wetsvoorstel.

BROZE COALITIE

De tegenstem van de liberalen is een nieuwe tegenslag voor de toch al broze coalitie van de VVD samen met de PvdA. De partijen geraakten vorige week in een kerstcrisis nadat drie Senaatsleden van de PvdA het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat het recht op vrije artsenkeuze moet beperken, afstemden. Pas na een aantal dagen van crisisberaad kwamen de partijen tot overeenstemming over een nieuw wetsvoorstel, al wilden de drie dissidenten van de PvdA geen stemgarantie geven.  LEES VERDER

VVD twijfelt aan nu verder verlagen topinkomen

NU 22.12.2014 De VVD in de Eerste Kamer heeft grote moeite met het nu al verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

In de Tweede Kamer stemde de coalitiepartner in, maar de VVD in de Senaat vraagt de minister zijn plan aan te houden. De VVD ziet ”nagenoeg onoverkomelijke bezwaren”.

Lees meer over: Topinkomens

Gerelateerde artikelen;

Eerste Kamer bijeen over topinkomens publieke sector

Trouw 22.12.2014 Op het Binnenhof is het kerstreces aangebroken. Maar de Eerste Kamer komt vanavond toch bijeen om te praten over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

Senaat bijeen over topinkomens

Telegraaf 22.12.2014  Op het Binnenhof is het kerstreces aangebroken. Maar de Eerste Kamer komt maandagavond toch onder de kerstboom vandaan om te praten over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

Eerste Kamer komt terug van reces voor overleg topinkomens

Trouw 16.12.2014 De Eerste Kamer praat dit jaar toch nog over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. De Senaat vergadert er nu komende maandagavond over, dus al in het reces.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens voor topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro inclusief belaste onkostenvergoedingen en pensioenbijdrage). Nu ligt die grens nog op 130 procent.

Verwant nieuws;

Bijeenkomst over topinkomens

Telegraaf 16.12.2014 De Eerste Kamer praat toch dit jaar nog over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. De Senaat vergadert er nu komende maandagavond over, dus al in het reces.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens voor topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro inclusief belaste onkostenvergoedingen en pensioenbijdrage). Nu ligt die grens nog op 130 procent.

Topmannen verrijken zich eerder als het goed gaat met bedrijf›

NRC 15.12.2014 opbestuurders en managers vertonen meer onethisch gedrag wanneer zij daar een rechtvaardiging voor hebben, blijkt uit onderzoek naar machtsrelaties en onethisch gedrag op de werkvloer dat de Rijksuniversiteit Groningen uitvoerde voor NRC Q. Ze declareren bijvoorbeeld eerder te veel als ze weten dat het goed gaat met hun bedrijf.

Voor je werk ben je onlangs op zakenreis geweest naar de Verenigde Staten. Tijdens de reis eet je met drie zakenpartners in een restaurant. De rekening van 100 dollar besluiten jullie te delen. Je betaalt dus maar 25 dollar, maar terug in Nederland declareer je alle kosten bij je bedrijf.

Zou jij het doen? Nee?

En wat als je een hoge functie had, en dit weet: dat het reisbudget enorm is en dat het bedrijf dus met gemak de hele rekening kan vergoeden.

Onlangs vroegen we onze lezers deze vragenlijst in te vullen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doet voor ons namelijk onderzoek naar machtsrelaties en gedrag op de werkvloer. 476 mensen deden mee aan het onderzoek. Dit zijn de resultaten van het eerste deelonderzoek, ingevuld door 158 mensen.

“Mensen met macht zijn zichtbaar, doelwit van kritiek, ze hebben iets te verliezen”, zegt Sanne Feenstra, onderzoekster bij de RUG.

Lees ook: Bankiers liegen vaker als ze beseffen dat ze bankier zijn.

Plasterk: Zeven topfunctionarissen kregen vorig jaar teveel betaald

Elsevier 13.12.2014 Van zeven mensen in de (semi-)publieke sector was het salaris of de ontslagvergoeding vorig jaar hoger dan het wettelijk vastgestelde maximum.

Dit blijkt uit de WNT-jaarrapportage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. WNT staat voor ‘Wet Normering Topinkomens’. Minister Ronald Plasterk (PvdA) heeft kenbaar gemaakt dat de excessen zullen worden teruggevorderd. Daar zijn volgens de minister al stappen voor gemaakt.

Lees ook:

Wie verdient wat bij de instellingen van de Europese Unie?

Topsalaris

Het kabinet wil het maximum salaris van topfunctionarissenverder aan banden leggen en verlagen tot 100 procent van een ministerssalaris.

Dit wetsvoorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer en wordt waarschijnlijk niet meer voor de jaarwisseling behandeld.

Daardoor kan het nieuwe maximum niet al vanaf 1 januari 2015 ingaan, zoals het kabinet aanvankelijk wilde.

Topinkomen zorgbobo’s

Telegraaf 12.12.2014 Een op de twintig topbestuurders in de (semi-)publieke sector verdiende in 2013 meer dan het maximum. In de wet staat dat zij 228.599 euro belastinggeld mogen opstrijken, maar 920 topfunctionarissen gingen daar vorig jaar overheen. De groep die over het maximumsalaris heenging, deed dat gemiddeld met 40.478 euro. De meeste van hen werken bij zorginstellingen of woningcorporaties.

Meeste topbestuurders in 2013 onder loonnorm

Telegraaf 12.12.2014 De meeste topbestuurders en toezichthouders in de (semi-)publieke sector verdienden in 2013 minder dan het nieuwe maximum voor de topinkomens. Ongeveer 5 procent zat erboven en dat zijn 383 topbestuurders, 416 interne toezichthouders en 120 extern ingehuurde topfunctionarissen. Zij werkten vooral bij woningcorporaties en zorginstellingen.

Meeste topbestuurders verdienden in 2013 minder dan wettelijk maximum

NU 12.12.2014 De meeste topbestuurders en toezichthouders in de (semi-)publieke sector verdienden in 2013 minder dan het nieuwe maximum voor de topinkomens.

Ongeveer 5 procent zat erboven. Dat zijn 383 topbestuurders, 416 interne toezichthouders en 120 extern ingehuurde topfunctionarissen. Zij werkten vooral bij woningcorporaties en zorginstellingen.

De meeste van deze veelverdieners maakten gebruik van het overgangsrecht, waarmee hun salaris geleidelijk onder het maximum wordt gebracht.

Weinig cultuurmanagers verdienen meer dan minister

Lees meer over: Topinkomens

Gerelateerde artikelen;

Lager salaris topbestuurder

Telegraaf 12.12.2014 De meeste topbestuurders en toezichthouders in de (semi-)publieke sector verdienden in 2013 minder dan het nieuwe maximum voor de topinkomens. Ongeveer 5 procent zat erboven en dat zijn 383 topbestuurders, 416 interne toezichthouders en 120 extern ingehuurde topfunctionarissen. Zij werkten vooral bij woningcorporaties en zorginstellingen.

Wet op topinkomens vertraagd

NU 09.12.2014 Het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector loopt vertraging op. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wilde de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris, maar de Eerste Kamer komt daar voor die tijd niet meer aan toe. Een woordvoerder van de Senaat bevestigde dinsdag een bericht van RTL Nieuws.

VVD, CDA en D66 zijn nog met extra schriftelijke vragen aan Plasterk over de Wet Normering Topinkomens op de proppen gekomen. Ook heeft de Senaat het extra druk met spoedklussen over de pensioenen en de melkveehouderij.

Lees meer over: Topinkomens

Gerelateerde artikelen

Wet topinkomens vertraagd

Telegraaf 09.12.2014 Het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector loopt vertraging op. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wilde de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris, maar de Eerste Kamer komt daar voor die tijd niet meer aan toe.

Blok: hoge lonen corporaties ‘volstrekt onwenselijk’

VK 07.12.2014 De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn ‘volstrekt onwensellijk’. ‘Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert.’ Minister Stef Blok (Wonen) zei dat in het tv-programma WNL op zondag.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen. Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid. Maandag spreekt de Kamer hierover met Blok.

Blok noemt hoge lonen corporaties ‘volstrekt onwenselijk’

NU 07.12.2014 De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn volgens Minister Stef Blok (Wonen) ”volstrekt onwenselijk.” “Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert”, zei hij zondag in het tv-programma WNL op zondag.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen.

Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid. Maandag spreekt de Kamer hierover met Blok.

Lees meer over: Stef Blok Woningcorporaties

Gerelateerde artikelen;

‘Hoge lonen corporaties onwenselijk’

Telegraaf 07.12.2014 De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn „volstrekt onwensellijk”. „Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert.” Minister Stef Blok (Wonen) zei dat zondag in het tv-programma WNL op zondag. Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen.

Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid. Maandag spreekt de Kamer hierover met Blok.

Blok: hoge beloning corporaties volstrekt onwenselijk›

NRC 07.12.2014 De forse salarisverhogingen bij bestuurders van corporaties zijn “volstrekt onwenselijk”. “Hieruit blijkt dat de cultuur niet vanzelf verandert.” Minister Stef Blok van Wonen heeft dat vanochtend gezegd in WNL op zondag.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal corporatiebestuurders vorig jaar een forse loonsverhoging heeft gekregen. Soms lag het salaris ver boven de wettelijke norm. Vorige week behandelde de Tweede Kamer ook het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. In de sector zijn afgelopen jaren grote bedragen over de balk gegooid. Maandag spreekt de Kamer hierover met Blok.

Lees ook uit NRC Handelsblad: De Maserati was niet genoeg

Lees meer;

2013 Waar zijn de topinkomens in de publieke sector te vinden? ›

2 DEC De huurder heeft nog steeds niks te zeggen

22 OKT Laat die corporaties ook in de vrije sector verhuren

2009 Minister: integriteit onder druk bij corporatie

2013 PvdA ongelukkig met huurplannen

Toezichthouders gaan veel meer verdienen

NRC 02.12.2014 Toezichthouders bij woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en andere publieke organisaties (zorg, kinderopvang) mogen zo’n vijftig procent meer gaan verdienen. De maximaal toelaatbare bezoldiging van voorzitters van raden van toezicht in de (semi-) publieke sector kan met ongeveer 9.000 euro groeien. Die van gewone leden mag met 6.000 euro omhoog.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de sterke stijging. Deze is het gevolg van een nieuwe wet, die per 1 januari 2015 ingaat. In de Wet Normering Topinkomens (WNT) worden de plafonds voor vergoedingen voor publieke toezichthouders flink verhoogd. Daardoor kan een voorzitter van een Raad van Toezicht straks ongeveer 26.000 euro per jaar gaan verdienen, in plaats van 17.000 euro nu, en een “gewoon” lid 17.000 euro in plaats van 11.000 euro nu. “In de oude situatie werd te weinig rekening gehouden met het vele werk dat er op een toezichthouder afkomt”, aldus de woordvoerder. MEER OP NRC Q

Lees ook: Wat verdienen topmannen in de cultuursector? De meesten niet zo veel

Den Haag blijft topsalarissen aanpakken

RTVWEST 20.11.2014 De gemeente Den Haag blijft instellingen met bestuurders die een topinkomen hebben hard aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders wilde de regels iets versoepelen, vanwege juridische redenen. Maar een meerderheid in de gemeenteraad is het daarmee niet eens. Het college houdt daarom vast aan de strengere regels, bleek woensdag tijdens een commissievergadering.

Vooral de PvdA voelt niets voor het aanpassen van de Haagse standaarden. ‘Op dit moment worden maatschappelijke organisaties gekort op hun subsidie als de directeuren van de organisatie meer verdienen dan de ‘ministersnorm’. Dat beleid heeft effect en moet worden voortgezet,’ betoogt fractieleider Martijn Balster. . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Den Haag blijft topsalarissen aanpakken

Den HaagFM 20.11.2014 De gemeente Den Haag blijft instellingen met bestuurders die een topinkomen hebben hard aanpakken. Het stadsbestuur wilde de regels iets versoepelen vanwege juridische redenen, maar een meerderheid in de gemeenteraad is het daarmee niet eens.

Vooral de PvdA voelt niets voor aanpassingen. “Op dit moment worden maatschappelijke organisaties gekort op hun subsidie als hun directeuren meer verdienen dan de ‘ministersnorm’. Dat beleid heeft effect en moet worden voortgezet”, zegt fractieleider Martijn Balster (kleine foto). “Het is onaanvaardbaar dat bestuurders van maatschappelijke instellingen meer verdienen dan een ministerssalaris. In het fabeltje dat we alleen voor belachelijke hoge salarissen topbestuurders krijgen, gelooft al lang niemand meer.” aldus Balster.

Balster is blij met de steun door een meerderheid van de gemeenteraad. “Net nu het kabinet in de gehele semipublieke sector overgaat tot het hanteren van een inkomensnorm, zou Den Haag de teugels laten vieren. Daardoor zouden in de overgangsperiode naar het nieuwe rijksbeleid ineens weer topsalarissen kunnen worden verdiend. Gelukkig gaat dat niet door,” zegt hij. …lees meer

Haagse aanpak topinkomens blijft

PvdA door Redactie op 20 november 2014 – Foto geralt – De PvdA is tevreden dat het huidige topinkomensbeleid van Den Haag wordt gehandhaafd. De PvdA is resoluut tegen het verslappen van het topinkomensbeleid. Op dit moment worden maatschappelijke organisaties gekort op hun subsidie als de directeuren van de organisatie meer verdienen dan de ‘Ministers-norm’. Dat beleid heeft effect en moet worden voortgezet. lees verder »

Topinkomens vanaf 1 januari omlaag

Trouw 16.10.2014 Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, mogen niet meer dan een minister (178.000 bruto) gaan verdienen. Nu is het toegestane maximum nog 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm komt een overgangsregeling.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunt het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de verlaging van de topinkomens, bleek donderdag bij het afrondende debat. De Eerste Kamer moet de komende maanden ook nog instemmen om de regeling op tijd te laten ingaan. De steunende partijen vormen ook een ruime meerderheid in de senaat.

Topinkomens gaan omlaag

Telegraaf 16.10.2014 Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, mogen niet meer dan een minister (178.000 bruto) gaan verdienen. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, komt een overgangsregeling.

Topinkomens vanaf 1 januari omlaag

NU 16.10.2014 Nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector, mogen niet meer dan een minister (178.000 bruto) gaan verdienen.

Nu is het toegestane maximum nog 130 procent van dat loon. Voor zittende bestuurders met een inkomen boven de nieuwe norm, komt een overgangsregeling.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunt het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de verlaging van de topinkomens, bleek donderdag bij het afrondende debat.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Topinkomens

Ministers zijn voetvegen van de Kamer geworden

Trouw 15.10.2014 Volgens oud-staatssecretaris van economische zaken en huidig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Yvonne van Rooy heeft een bestuurder van een ziekenhuis het heel wat zwaarder dan een minister, laat staan een staatssecretaris. Voor Van Rooy is dat een reden waarom de bestuurder van een ziekenhuis wat salaris betreft niet gelijkgeschakeld kan worden met een bewindspersoon.

Iedereen houdt iedereen bezig op het Binnenhof met nutteloze navelstaarderij.

Van Rooy maakte de zeldzaam arrogante opmerking (‘Ik kan het weten, want ik ben zelf staatssecretaris geweest’) tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de kabinetsplannen de salarissen te verlagen voor topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector (inclusief ziekenhuisdirecteuren). De voormalige CDA-politica gaf vervolgens een merkwaardig inkijkje in haar ziel: er was een extra reden om het salaris van een minister niet als norm te stellen; voor ministers komt immers het verdienen ná de ambtsperiode.

Verwant nieuws;

PvdA wil ook salarissen zorgverzekeraars aanpakken

NU 15.10.2014 Bestuurders bij zorgverzekeraars moeten, net als bestuurders in de (semi-)publieke sector, een fors deel van hun salaris gaan inleveren.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid John Kerstens. Hij wil zijn voorstel woensdag indienen tijdens de behandeling van de wet die de bezoldigingen in de publieke en semipublieke sector maximeert op het ministerssalaris. Momenteel geldt hier nog een maximum van 130 procent van het ministerssalaris.

In een interview met NU.nl zegt Plasterk niet te vrezen voor een uittocht van topbestuurders naar het buitenland. “Ik vind dat we daar niet dramatisch over moeten doen”, aldus de minister.

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer met Plasterk over de maximering van de bezoldiging van bestuurders in de publieke en semipublieke sector.

Interview minister Plasterk: ‘Niet dramatisch doen over bestuurders die vertrekken om salaris’

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Topinkomens

Steun lagere topinkomens

Telegraaf 15.10.2014 In de Tweede Kamer bestaat ruime steun voor een verdere verlaging van de topinkomens in de (semi)publieke sector per 1 januari. De regeringspartijen VVD en PvdA en in elk geval de oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks zijn voor, blijkt uit een rondgang van het ANP in aanloop naar het Kamerdebat woensdagavond.

Gerelateerde artikelen;

10-10: Al ton aan wachtgeld

08-10: ‘Topinkomens niet opnieuw verlagen’

Vragen over bijbanen Rosenthal

Telegraaf 15.10.2014  De SP wil opheldering van het kabinet over de banen en vooral de beloning daarvoor die oud-minister Uri Rosenthal opstrijkt, waarover het AD woensdag schrijft. De prominente VVD’er die in het eerste kabinet-Rutte Buitenlandse Zaken bestierde, heeft drie parttime bijbanen voor de overheid.

‘Niet dramatisch doen over bestuurders die vertrekken om salaris’

NU 15.10.2015 Ondanks kritiek van de Raad van State en van bestuurders zet minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen door om de salarissen in de publieke en semipublieke sector verder te beperken.

Plasterk had in 2012 nog maar net zijn werkkamer ingericht of hij moest in de Eerste Kamer al de beperking van de salarissen naar 130 procent van het ministerssalaris verdedigen.

In het regeerakkoord was toen al afgesproken dat dit niveau verder omlaag zou gaan naar 100 procent. Te snel, oordeelde onder andere de Raad van State, want er zou eerst gemonitord moeten worden wat de effecten zijn van de eerste inperking.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Topinkomens

Bestuurders publieke sector vinden ministerssalaris écht te weinig

Trouw 09.10.2014 De politiek moet ze wel hebben zeg. Hebben de bestuurders in de publieke en semi-publieke sector zich net neergelegd bij een maximumloon, moet het nóg lager. “Wat een jaar geleden nog fatsoenlijk was, is dat een jaar later ineens niet meer”, zei toezichthouder Erik Dannenberg van zorg- en woonkoepel Viattence gisteren een beetje beledigd in de Tweede Kamer.

De regels worden nu al omzeild door in dienst te treden van twee organisaties

Dannenberg is de enige niet die het te veel en te snel vindt. Al zijn collega’s zijn het met hem eens. Sinds 1 januari van dit jaar mogen bestuurders van zieken- en verpleeghuizen en bij woningcorporaties niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. Dat komt neer op ruim 230.000 euro per jaar.

Verwant nieuws

‘Topinkomens niet opnieuw verlagen’

Telegraaf 08.10.2014  Aan de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector moet voorlopig niet opnieuw worden gesleuteld. De Wet Normering Topinkomens, die een maximum stelt van 130 procent van een ministerssalaris, is nog maar net in werking. De effecten zijn nog niet eens goed in beeld. Dat was donderdag in de Tweede Kamer het algemeen geluid van bestuurders en toezichthouders van onder meer woningcorporaties en zorginstellingen.

Bestuurders willen topinkomens niet opnieuw verlagen

NU 08.10.2014 Aan de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector moet voorlopig niet opnieuw worden gesleuteld.

De Wet Normering Topinkomens, die een maximum stelt van 130 procent van een ministerssalaris, is nog maar net in werking. De effecten zijn nog niet eens goed in beeld. Dat was donderdag in de Tweede Kamer het algemeen geluid van bestuurders en toezichthouders van onder meer woningcorporaties en zorginstellingen.

Ze vinden dat op zijn minst moet worden gewacht met de verlaging naar 100 procent, die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) volgend jaar wil. Eerder liet de Raad van State zich al zo uit.

De Graaf: rustig aan met aanpak topinkomens

Telegraaf 10.09.2014 De topinkomens in de semi-publieke sector moeten niet nog verder aan banden worden gelegd voordat is gekeken hoe recente wetgeving op dit gebied uitwerkt. Dat zei Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en Eerste Kamerlid voor D66, woensdag op BNR.

‘Minister, stop met sjoemelen in de zorg’

VK 10.09.2014  Sommige topbestuurders in de zorg geven een heel andere invulling aan het begrip ‘zorg’ dan de gewone Nederlander, schrijft PVV-Kamerlid Reinette Klever. ‘Ze zorgen vooral voor zichzelf. Ze zorgen voor een riant salaris, vertrekpremies, bonussen en bezorgen elkaar baantjes.’

Als de minister of haar ministerie kennis wil opdoen dan kan ze partijen toch gewoon uitnodigen?

Vorig jaar incasseerde de bestuurder van een GGZ-instelling maar liefst 741.843 euro waarvan 564 duizend euro vertrekpremie. In de jaren daarvoor verspilde deze bestuurder 1 miljoen euro zorggeld aan twee mislukte megalomane fusiepogingen. Wegens gebrek aan vertrouwen moest hij opstappen. Nu zit hij ergens in de Raad van Toezicht van een andere zorginstelling en moet toezien op het financieel beleid. Dit voorbeeld is eerder regel dan uitzondering. Tien miljoen ging er de afgelopen jaren naar vertrekpremies van zorgbestuurders.

PvdA: Niet stoppen met aanpak topinkomens in Den Haag

RTVWEST 05.09.2014 De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat Den Haag doorgaat met het aanpakken van topinkomens van bestuurders van gesubsidieerde instellingen. Wethouder Tom de Bruijn (D66) wil hiermee stoppen. Maar voor collegepartij PvdA is het beleid terugdraaien ‘onacceptabel’.

Sinds 2011 mogen in Den Haag bestuurders van instellingen zoals woningcorporaties en zorgorganisaties niet meer verdienen dan de Balkenendenorm. Die lag in 2012 op 194 duizend euro per jaar. Als dat wel het geval is wordt de instelling waar ze voor werken gekort op hun subsidie.

De Bruijn wil hiermee stoppen omdat de juridische risico’s te groot zijn. Hij baseert zich op een uitspraak van de rechter over een Eindhovense zaak die was aangespannen door een verslavingsinstelling. Bovendien scherpt de landelijke overheid de regels rond topinkomens aan. De wethouder wil zich bij dit landelijke beleid aansluiten. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PvdA:“Gemeente mag strijd tegen topinkomens niet staken”

Den HaagFM 05.09.2014 De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente blijft strijden tegen bestuurders van maatschappelijke organisaties in onze stad, die meer verdienen dan de wettelijke norm.

“Met name in de zorg, waarop de komende tijd zal moeten worden bezuinigd, gaan sommige bestuurders de norm ver te buiten. Dit is onaanvaardbaar”, zegt fractievoorzitter Martijn Balster. “Ik vind het een schande dat de afgelopen jaren tientallen bestuurders te veel verdienden. Hun inkomens liggen soms ver boven de toegestane norm van 194.000 euro. Cliënten, medewerkers, belastingbetalers en Hagenaars hoeven het niet te accepteren dat topbestuurders zo veel salaris krijgen.” De PvdA wil dat organisaties waarvan de bestuurder meer verdient dan de geldende norm, gekort blijven worden op hun subsidie.

Wethouder Tom de Bruijn liet eerder weten dat door een recente negatieve uitspraak van de Raad van State tegen de gemeente Eindhoven in een vergelijkbare zaak, het stadsbestuur in Den Haag wil stoppen met de strijd. Balster is het daar niet mee eens. “Het beleid terugdraaien is voor de PvdA onacceptabel. Bovendien is de Haagse situatie een andere.” …lees meer

Den Haag stopt met aanpakken topinkomens

RTVWEST 05.09.2014  De gemeente Den Haag wil stoppen met het aanpakken van topinkomens van bestuurders van onder andere woningcorporaties en zorginstellingen. De juridische risico’s zijn te groot. Bovendien heeft de landelijke overheid inmiddels de regels voor topinkomens aangescherpt.

Sinds 2011 mogen bestuurders van instellingen die door de gemeente Den Haag worden gesubsidieerd niet meer verdienen dan 194 duizend euro per jaar. Wanneer dat wel het geval is, worden de organisaties gekort op hun subsidies met het bedrag waarmee de norm wordt overschreden.  … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Gemeente Den Haag stopt aanpakken top inkomens

Den HaagFM 05.09.2014 De gemeente Den Haag wil stoppen met het aanpakken van topinkomens van bestuurders van onder andere woningcorporaties en zorginstellingen. De juridische risico’s zijn te groot. Bovendien heeft de landelijke overheid inmiddels de regels voor topinkomens aangescherpt.

Sinds 2011 mogen bestuurders van instellingen die door de gemeente Den Haag worden gesubsidieerd niet meer verdienen dan 194.000 euro per jaar. Wanneer dat wel het geval is, worden de organisaties gekort op hun subsidies met het bedrag waarmee de norm wordt overschreden. …lees meer

Salaris bobo’s omlaag

Telegraaf 04.09.2014 In ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving worden bestuurders te royaal betaald. Hun salarissen liggen boven de wettelijke norm en moeten daarom verlaagd worden.

Uit jaarverslagen over 2013 blijkt dat een groot aantal ziekenhuisbestuurders in Amsterdam en omstreken veel te veel verdient, meldt het Parool. Zo verdient Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, 333.704 euro, terwijl de wettelijke norm 230.474 euro bedraagt.

Topbestuurders klagen bij Plasterk over lager loon

NU 22.08.2014 Topbestuurders van onder meer ziekenhuizen, woningcorporaties en hogescholen verzetten zich tegen plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om hun salarissen te verlagen.  Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de bewindsman al tientallen brieven heeft ontvangen waarin de bestuurders bezwaar maken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Topbestuurders

‘Bestuurders semi-publieke organisaties verzetten zich tegen lager salaris’

Trouw 22.08.2014 Bij woningcorporaties, waterbedrijven, ziekenhuizen en hogescholen bestaat veel kritiek op de kabinetsplannen om de salarissen van bestuurders verder aan banden te leggen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tientallen protestbrieven zijn verzonden met bezwaren.

De maatregel zou ‘ingrijpende gevolgen’ hebben en ‘contraproductief’ zijn. RTL heeft onder meer brieven ingezien van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR), de publieke omroep, de Rijksdienst wegverkeer (RDW) en de Nederlandse federatie van universitair medische centra (NFU).

 

Salaris directeur Staedion nog steeds boven Balkenende-norm

 

Den HaagFM 22.07.2014 Bestuursvoorzitter Willem Krzeszewski (grote foto) van de Haagse woningcorporatie Staedion verdient met zijn 274.442 euro per jaar meer dan wat vanaf 1 januari maximaal is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens, die nog vaak de Balkenendenorm wordt genoemd.

 

 

Het maximaal toegestane salaris in de semi-publieke sector is vastgesteld op 228.599 euro, oftewel 130 procent van een ministerssalaris. Collega’s Karin van Dreven van Haag Wonen (210.049 euro) en Arjan Schakenbos van Vestia (123.886 euro) zitten daar wel onder. …lees meer

 

Vestia betaalde bijna 1,7 miljoen euro aan oprotpremies

Den HaagFM 21.07.2014 De woningcorporatie Vestia, dat bijna ten onderging door risicovolle beleggingen in derivaten, blijkt aan vier directeuren en een coördinator bijna 1,7 miljoen euro aan oprotpremies te hebben betaald.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de corporatie. Een bedrijfsdirecteur kreeg 529.000 euro mee, een directeur beleid 489.000 euro. Vestia moest na het derivatendebacle reorganiseren en wijst op het sociaal plan en de langdurige dienstverbanden als verklaring voor de hoge bedragen.…lees meer

Gouden handdrukken kosten publieke sector miljoenen

VK 21.07.2014 Vertrekpremies hebben de (semi)publieke sector vorig jaar miljoenen euro’s gekost. Vooral reorganiserende woningcorporaties waren veel geld kwijt aan gouden handdrukken voor bestuurders en managers die moesten vertrekken.

Bij financieel dienstverlener Achmea vertrokken vorig jaar 34 mensen, met gemiddeld bijna 2,5 ton.

Dit alles blijkt uit onderzoek van de Volkskrant in 119 jaarverslagen over 2013 van instellingen die met publiek geld werken. Volgens de Wet normering topinkomens (WNT) die vorig jaar inging, moeten hoge vertrekpremies worden gerapporteerd. Bestuurders en managers mogen voortaan niet meer mee- krijgen dan 75 duizend euro.

VERWANT NIEUWS;

MEER OVER;

o                                               Topsalarissen

o                                               Economie

o                                               Topsalarissen

o                                               Bonussen

Martien Kromwijk, oud-bestuursvoorzitter van corporatie Woonbron.

Miljoenen op aan vertrekpremies

Telegraaf 21.07.2014 Vertrekpremies hebben de (semi)publieke sector afgelopen jaar miljoenen euro’s gekost.

Vooral reorganiserende woningcorporaties waren veel geld kwijt aan gouden handdrukken voor bestuurders en managers die moesten vertrekken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant in 119 jaarverslagen over 2013 van instellingen die met publiek geld werken.

Gerelateerde artikelen;

VERTREKPREMIE

Publieke sector vorig jaar veel kwijt aan vertrekpremies

Elsevier 21.07.2014 Vertrekpremies hebben de (semi)publieke sector vorig jaar miljoenen euro’s gekost. Vooral reorganiserende woningcorporaties waren veel kwijt aan gouden handdrukken voor bestuurders die moesten vertrekken.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Volkskrant naar 119 jaarverslagen van instellingen die met publiek geld werken.

Vertrekpremies

Volgens de nieuwe Wet Normering Topinkomens mogen bestuurders en managers maximaal 75.000 euro meekrijgen bij hun vertrek. Dat bedrag was vorig jaar nog in veel gevallen hoger, schrijft de krant.

Topmanagers

Ook bij Vestia, dat ten onder ging aan een derivatendebacle, waren er hoge vertrekpremies. Het vertrek van vier directeuren kostte de woningstichting 1,7 miljoen euro. Een bedrijfsdirecteur kreeg 529.000 euro mee.

‘Vertrekpremies kosten publieke sector miljoenen’

NRC 21.07.2014 Vertrekpremies die bestuurders en managers in de (semi)publieke sector meekrijgen liggen nog altijd te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. De gouden handdrukken hebben de publieke sector, met name reorganiserende woningcorporaties, vorig jaar miljoenen euro’s gekost. LEES VERDER

Lees meer;

9 JUL ‘Hoge vertrekpremies bij Rochdale’›

2006 Met een miljoen op straat

2006 Opgehoepeld met vijf jaarsalarissen in de zak

2006 Gouden handdruk overstijgt miljoen

2009 Integriteit in het geding van woningcorporaties

SALARISSEN TOPBESTUURDERS VERDER AAN BANDEN

BB 19.07.2014 Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties en toezichthouders verdienen nog altijd fors meer dan de huidige balkenendenorm van 230.000 euro. Er zal dus fors ingeleverd moeten worden als de normering van topinkomens volgend jaar verder wordt aangescherpt. Dit blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.

Topinkomens
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), was in 2013 goed voor een brutoloon van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten). Ook andere DNB-bestuurders prijken hoog op de lijst van topinkomens die krant heeft samengesteld. Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding verdiende 363.109 euro, Theodor Kockelkoren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 335.116 euro, en Willem Geerlings van het Medisch Centrum Haaglanden 309.696 euro.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Topinkomens publieke sector ver boven norm’

Trouw 19.07.2014 Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties en toezichthouders verdienen nog altijd fors meer dan de huidige balkenendenorm van 230.000 euro. Er zal dus fors ingeleverd moeten worden als de normering van topinkomens volgend jaar verder wordt aangescherpt. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek vande Volkskrant.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), was in 2013 goed voor een brutoloon van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten). Ook andere DNB-bestuurders prijken hoog op de lijst van topinkomens die krant heeft samengesteld. Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding verdiende 363.109 euro, Theodor Kockelkoren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 335.116 euro, en Willem Geerlings van het Medisch Centrum Haaglanden 309.696 euro.

Top van publieke sector moet fors salaris inleveren

VK 19.07.2014 De top van de (semi)publieke sector moet de komende jaren zwaar inleveren. Terwijl het kabinet het salarisplafond per 1 januari verder wil verlagen naar een ministerssalaris van 169 duizend euro, verdienen veel bestuurders in de zorg, het onderwijs en bij corporaties en toezichthouders nu nog meer dan de huidige ‘balkenendenorm’ van 230 duizend euro.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning in de jaarverslagen van 119 (semi)publieke bedrijven en instellingen. Vooral bij de financiële toezichthouders DNB en AFM liggen de beloningen nog ver boven de norm. Acht van de tien bestuurders in de toptien van het Volkskrant-onderzoek werken bij De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. DNB-president Klaas Knot is met een brutosalaris van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten) de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector.

MEER OVER;

o   Topsalarissen

o   Economie

o   Politiek

o   Topsalarissen

o   Kabinet-Rutte II

Top moet inleveren

Telegraaf 19.07.2014 Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), was in 2013 goed voor een brutoloon van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten). Ook andere DNB-bestuurders prijken hoog op de lijst van topinkomens die krant heeft samengesteld. Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding verdiende 363.109 euro, Theodor Kockelkoren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 335.116 euro, en Willem Geerlings van het Medisch Centrum Haaglanden 309.696 euro.

Het kabinet wil het salarisplafond in de (semi)publieke sector per 1 januari volgend jaar juist verder verlagen naar een ministerssalaris van circa 169.000 euro. Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangsperiode gelden. Zij moeten hun salaris komende jaren stapsgewijs minderen tot de norm.

Bestuurders publieke sector verdienen nog altijd flink boven norm

NRC 19.07.2014  Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij de woningcorporaties verdienen nog altijd fors meer dan de huidige ‘balkenendenorm’ van 230 duizend euro. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een onderzoek naar de beloning in de jaarverslagen van 119 (semi)publieke bedrijven en instellingen. Bekijk een langere lijst op de site van De Volkskrant.  LEES VERDER

TOPSALARIS

Diakonessenhuis: patiëntveiligheid gewaarborgd

NRC 20.07.12014 De veiligheid van patiënten van het Diakonessenhuis was en is gegarandeerd. Dat meldt het Utrechtse ziekenhuis zelf naar aanleiding van het conflict tussen de medisch specialisten en de directie.

Het conflict kwam gisteren aan het licht nadat de NOS een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in handen kreeg en op haar site publiceerde. Het Diakonessenhuis laat nu weten drie ‘verbetermaatregelen’ uit te voeren: een nieuwe gedragscode, een cultuurveranderingsprogramma en een onafhankelijk onderzoek naar het lerend vermogen van de organisatie. LEES VERDER

Lees meer;

19 JUL Ruzie artsen en directie Utrechts Diakonessenhuis›

1 MRT ‘Neparts uit Huissen trok jarenlang spoor van ellende’›

18 MRT  Inspectie eist inzage in dossiers zonder toestemming van patiënt›

2013 Huisarts overschreed dosis morfine ruim – familie woedend op inspectie›

2013 Teruglezen: het enige interview met neuroloog J. S. over zijn ondergang›

 

Top publieke sector moet toezien hoe salaris wordt gekort

Elsevier 19.07.2014 DNB-directeur Klaas Knot zit het verst boven de balkenendenorm. Bestuurders in het onderwijs, de zorg en bij woningcorporaties verdienen vaak meer dan de balkenendenorm van 230.000 euro. Met de kabinetsplannen om de norm verder te verlagen zal de top van de publieke sector flink moeten gaan inleveren.

Uit onderzoek van de Volkskrant naar de topbeloningen bij 119 bedrijven in de (semi) publieke sector blijkt dat veel salarissen een stuk hoger liggen dan de huidige norm van 230.000 euro.

Toezichthouders

De Volkskrant heeft een lijst gepubliceerd met de topinkomens van toezichthouders en bestuurders bij woningcorporaties, in het onderwijs en in de zorg op een rij.

Vooral de bazen bij financiële toezichthouders De Nederlandsche Bank(DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zullen vanaf januari flink wat salaris moeten inleveren.  In de toptien van de lijst komen acht inkomens voor van bestuurders werkzaam bij DNB of AFM.

Afbouwen

De president van DNB Klaas Knot zal er het meest op achteruit gaan: hij verdient momenteel 422.573 euro. Daarnaast belonen vooral zorginstellingen te veel; twintig van de 25 instellingen keerden salarissen uit boven de norm.

Vestia

Opvallend is dat de bestuursvoorzitter van woningcorporatie Vestia Arjan Schakenbos in het onderzoek als meest bescheiden topbestuurder uit de bus komt. Hij verdiende vorig jaar 123.886 euro en zit dus ruim onder de toekomstige norm.

Zijn voorganger Erik Staal haalde meer dan een half miljoen euro binnen en kreeg bij zijn vertrek een premie van 3,5 miljoen. Hij kwam later ten val en moest voor de Parlementaire Enquêtecommissie verschijnen om zich te verantwoorden over onder meer het speculeren met derivaten.

zie ook;

Woede om gouden handdruk manager

Telegraaf 17.07.2014 De ontslagvergoeding voor een manager van de sociale werkplaats in Amersfoort heeft in de lokale SP voor verontwaardiging gezorgd.

De medewerker van het Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort kreeg na zijn ontslag bijna 300.000 euro mee zonder dat de wethouders van de deelnemende gemeenten er vanaf wisten, meldt RTV Utrecht.

Bestuurder wordt goedkoper, verontwaardiging werpt vruchten af

Trouw 16.07.2014 De loonkosten van tijdelijke bestuurders van zorginstellingen zijn sinds 2008 gedaald, blijkt uit de jaarverslagen. Trouw bracht de loonkosten en het type aanstelling van tijdelijke bestuurders in de zorg in kaart naar aanleiding van ophef over de tarieven van interim-bestuurders.

Het lijkt erop dat de publieke verontwaardiging over topbeloningen effect heeft.

Kostten tijdelijk aangestelde en externe bestuurders in 2008 nog gemiddeld zestienduizend euro per maand, in 2012 was dat gedaald naar dertienduizend euro. Een daling van bijna twintig procent. De salarissen van vaste bestuurders blijven daarentegen redelijk stabiel. Die daalden sinds 2008 met ruim zevenhonderd euro naar gemiddeld 11.600 euro in 2012.

juli 22, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

16 reacties

 1. Winst & Verliesrekening !!!

  Reactie door ronantoinekraft | juli 24, 2014

 2. […] zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 17, 2014

 3. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector « Debat in de Digitale Hofstad | december 24, 2014

 4. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector | Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ | december 24, 2014

 5. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 12, 2015

 6. […] zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 7, 2015

 7. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 17, 2015

 8. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Gedonder bij woningcorporatie Woonzorg | Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ | oktober 14, 2015

 9. […] zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Gedonder met Johan Meijer ex-PvdA-raadslid in Oldenzaal « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

 10. […] zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Commissie Meurs – De bijna-ondergang van het ROC Leiden « Debat in de Digitale Hofstad | december 2, 2015

 11. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 30, 2016

 12. […] zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Gerommel in de (semi)publieke sector – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 5, 2016

 13. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 26, 2016

 14. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 16, 2017

 15. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Topinkomens versus Woningcorporaties – Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ | januari 30, 2018

 16. […] zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders […]

  Pingback door Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: