Daarmee doelde ze op de vele moslims die aan het bidden waren in de Franse straten, omdat de moskeeën vol waren. Daardoor werden voorbijgangers gehinderd op straat en moesten zij zich een weg banen door de menigte.

Le Pen zelf lijkt niet bang voor de aanklacht en Front National geeft haar zaak behoorlijk veel aandacht, onder meer door gebruik van de hashtag #JeSuisMarine. Buiten de rechtszaal toonden tientallen Fransen hun steun aan Le Pen.

In Lyon sprak Le Pen in 2010 een juichend publiek toe: ‘Sorry, maar voor degenen die graag praten over de Tweede Wereldoorlog en over bezetting, laten we over bezetting praten, want dat is wat hier gebeurt. […]  Een bezetting van delen van het land, waarin de religieuze wetsvoering van toepassing is.’

Verschillende antiracistische organisaties beschuldigen Le Pen van ‘het aanzetten tot haat op basis van religieuze overtuiging’. In Frankrijk staat daarop een boete van 45.000 euro en een jaar gevangenisstraf.

‘Ik heb niks strafbaars gedaan,’ zei Le Pen glimlachend voordat ze de rechtszaal inging. Eerder uitte ze zich ‘ongeduldig om zich te verdedigen’. Ze doet beroep op haar vrijheid van meningsuiting. Daarin vindt zij steun bij veel Fransen, die het dapper vinden dat Le Pen zich durft uit te spreken tegen het groeiend aantal moslims in het land.

De media noemen haar verhoor een ‘politiek proces’. Het geeft het Front National zeker aandacht, iets wat de partij goed kan gebruiken gezien de regionale verkiezingen in december. Hoewel Le Pen de aandacht ‘negatief’ noemt en zij de timing van haar rechtszaak bekritiseert, wordt Front National steeds populairder. Le Pen mengt zich in 2017 in de strijd voor het Franse presidentschap.

HaatzaaienHet heeft lang geduurd voordat Le Pen naar de rechtszaal moest komen, omdat ze als europarlementariër immuun was voor vervolging. Toen zij die immuniteit in 2013 verloor, konden de organisaties pas stappen ondernemen om haar strafrechtelijk te vervolgen voor de uitlatingen in 2010.

Marine Le Pen voor rechter vanwege anti-islamuitspraak

Liz Zoetekouw

Liz Zoetekouw (1994) werkt sinds september 2015 op de online redactie van Elsevier.

Tags; marine le pen front national frankrijk