Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV de grote verliezer EP-2014

PVV de grote verliezer

‘Geen partij feller tegen Europa dan de PVV’ En toch is de PVV de grote verliezer  !!! De grote nederlaag van de PVV betekent niet dat Nederland eurofieler is geworden.

De lage opkomst is de oorzaak van het verlies van PVV. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd in een reactie op de definitieve exitpoll.

Lijst 2: PVV

Geen titel (1 pagina)

Het Europees verkiezingsprogram van één A4’tje bevat 7 punten. Hoofddoel is dat Nederland uit de EU en de euro stapt. Nederland moet weer baas over zijn eigen geld en grenzen worden. Dat hoeft niet tot een economische catastrofe te leiden omdat volgens de PVV bilaterale handelsverdragen met de rest van de wereld de schok zullen opvangen. De partij gruwt van een Europees leger en een Europees asielbeleid. ‘We willen geen Eurabië worden; we willen blijven wie we zijn’, aldus de PVV. Het verkiezingsprogram uit 2012 heette Hún Brussel, óns Nederland. Daarin werd de strijd tegen het ‘EU-nationalisme’ aangekondigd.

De exitpoll ondermijnt wijdverbreide voorspellingen van een ommezwaai naar eurosceptische partijen dit weekeinde.

De toonaangevende zakenkrantWall Street Journal ziet in de teruggang een mogelijk klap voor eurosceptische partijen in heel Europa die wilden profiteren van de economische problemen en grote winst wilden boeken. DeWashington Post voert persbureau AP op dat spreekt van een ‘schokverlies voor de Nederlandse eurosceptici’.

De Britse Daily Telegraph omschrijft het verlies van Wilders als wonderbaarlijke ommekeer in de verwachtingen. ‘De extreem-rechtse anti-islam leider volgt met 12,2 procent van de stemmen alle gevestigde pro-EU partijen.’ Aandacht heeft de krant ook voor de bijeenkomst van de PVV gisteravond. Zijn aanhangers kwamen gekleed in ‘Wilders Akbar’ voetbalshirts, een provocatieve actie op basis van de islamitische uitroep ‘Allahu Akbar’ (God is groot), aldus The Telegraph. Euronews kopt dat de anti-Europese droom van Wilders aan diggelen is geslagen.

‘Bitter echec’
Duitse media focussen zich ook op het verrassende verlies van Wilders. Hij heeft zich volgens de Süddeutsche Zeitung duidelijk ‘verrekend’. N-TV kopt ‘Verrassing in Nederland: Geert Wilders verliest bij Europese Verkiezingen’. ‘Nederlaag voor rechtse populisten in Nederland’, kopt de Duitse krant Die Welt.

In Franstalige media is de teneur al niet anders. Het Belgische Le Soir ziet een ‘bitter echec’ voor Wilders. De Franse krant Le Monde spreekt van ‘een grote tegenslag’ voor de PVV-leider. De krant heeft een portret van Wilders gemaakt met de kop: Geert Wilders, van het liberalisme naar het extremisme.

De Irish Times is een van de kranten die alvast vooruitblikt en voorziet mogelijke problemen voor de vorming van een anti-Europese fractie door het verlies. ‘De exitpoll ondermijnt wijdverbreide voorspellingen van een ommezwaai naar eurosceptische partijen dit weekeinde. Het resultaat van de PVV kan ook gevolgen hebben voor de vorming van politieke groepen in het komende Parlement’, aldus de krant.

‘Nederland verbant eurosceptici van Wilders naar derde plaats‘, schrijft het Spaanse persbureau EFE. Het Britse persbureau Reuters noemt de derde plaats van de PVV ‘een onverwachte nederlaag’ voor Wilders ‘die in de peilingen maanden aan de leiding lag’.

VERKIEZINGEN VOOR HET EUROPEES PARLEMENT »

De opvallendste uitkomsten van de EU-verkiezingen

EP2014

23.05.2014 en verder….

Dreun

NRC 25.04.2014 ‘Zo vaak gebeurt er niet wat spannends in Nederland’, verkondigde een verslaggeefster van de Franse persdienst AFP afgelopen donderdag tegenover een journalist van de Volkskrant. Met een flinke groep buitenlandse journalisten was ze naar café Nelson in Scheveningen afgereisd om getuige te zijn van de aangekondigde zegetocht van de PVV. Dat pakte anders uit – onmiddellijk na de eerste prognoses joeg het bericht van Wilders’ Waterloo door de media: opmars gestuit, dreun gekregen, anti-Europese retoriek afgestraft, Schlappe für Rechtspopulisten in Niederlanden. Guy Verhofstadt wreef op Twitter haastig zout in de wonden: „NL heeft vóór Europa gekozen. Verhaal van angst en terugtrekken achter de dijken is afgestraft.”LEES VERDER

PVV stuurt 9 man naar huis

Telegraaf 09.07.2014 De PVV heeft zijn voltallige personeel in Brussel afgedankt. De nieuwe delegatie wil met een volledig nieuw team aan de slag, waardoor negen man op straat komen te staan. Dat schrijft het AD.

Volgens PVV-leider in Brussel Marcel de Graaff is er niets ongewoons, omdat de personeelsleden persoonsgebonden zijn. „Zij verdwijnen met hun parlementariër. Bij ons was de ongewone situatie dat ook alle parlementariërs nieuw zijn”, aldus De Graaff.

Peiling Maurice de Hond

Het is onzeker of 50PLUS bij de Europese verkiezingen de kiesdrempel heeft gehaald en dus een zetel krijgt.  Opiniepeiler Maurice de Hond concludeert dat zondag op basis van eigen onderzoek.

Mede op basis daarvan komt hij tot een prognose voor de Tweede Kamer waarin D66 de grootste partij is met 25 zetels. De PVV komt uit op 22 zetels, het CDA op 21, de VVD en de SP op 20 en de PvdA op 12. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012 haalde D66 12 zetels, de PVV 15, het CDA 13, de VVD 41, de SP 15 en de PvdA 38.

Zetel 50PLUS onzeker

Telegraaf 25.05.2014  Het is onzeker of 50PLUS bij de Europese verkiezingen de kiesdrempel heeft gehaald en dus een zetel krijgt. Opiniepeiler Maurice de Hond concludeert dat zondag op basis van eigen onderzoek.

‘Europese zetel 50PLUS onzeker’

Extra zetel zou toe kunnen vallen aan D66, CDA of ChristenUnie/SGP

NU 25.05.2014 Het is onzeker of 50PLUS bij de Europese verkiezingen de kiesdrempel heeft gehaald en dus een zetel krijgt.  Opiniepeiler Maurice de Hond concludeert dat zondag op basis van eigen onderzoek.

Mede op basis daarvan komt hij tot een prognose voor de Tweede Kamer waarin D66 de grootste partij is met 25 zetels. De PVV komt uit op 22 zetels, het CDA op 21, de VVD en de SP op 20 en de PvdA op 12. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012 haalde D66 12 zetels, de PVV 15, het CDA 13, de VVD 41, de SP 15 en de PvdA 38.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over 50 Plus Europese Verkiezingen

Has Wilders lost his mojo? What the Dutch results of the European elections mean›

NRC 24.05.2014 These European elections were supposed to prove three things. That the Netherlands is fed up with the European Union and ‘Brussels’ meddling with their national affairs. That the Dutch are through with the Euro and want their guilder back. And that the nation is rising against the influx of asylum seekers and Eastern European immigrants, across their open borders. All these assumptions were made by Dutch populist Geert Wilders and his Freedom Party (PVV).LEES VERDER

‘De Nederlandse kiezer heeft de EU en de euro niet willen afzweren’

VK 24.05.2014  De kiezers wezen het radicalisme van de PVV af, maar dat ze ‘kozen voor Europa’ is te veel gezegd, schrijft Hans Wansink in het commentaar van de Volkskrant.

De partij die het meest heeft geïnvesteerd in de campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement was zonder twijfel de PVV van Geert Wilders. Bij de vorige verkiezingen verraste de PVV met vijf zetels, nu ging Wilders met zijn anti-Europese programma voor goud. Morgenavond wordt de uitslag bekendgemaakt, maar volgens de prognose van bureau Ipsos eindigt de PVV op de vierde plaats met drie zetels. Wellicht kan zij de VVD nog inhalen, maar tegenpool D66 is de grote winnaar van de Europese verkiezingen.

En weer is de uitslag een vat vol paradoxen

Trouw 24.05.2014 In het niemandsland tussen donderdag en zondag, tussen Europese stembus en uitslag, lukt het me niet de euforie van Alexander Pechtold mee te voelen. Bij een opkomst van 37 procent, moet je wel erg veel champagne hebben gedronken om uit de goede score van D66 te concluderen dat ‘Nederland overtuigend vóór Europa heeft gekozen’.

o   Lees ook: Front National stijgt boven alles uit – 23/05/14

o   Lees ook: Italië en vier andere landen stemmen vandaag voor Europees Parlement – 24/05/14

Een Europese gemeenschap van zotten

Trouw 24.05.2014 In het niemandsland tussen donderdag en zondag, tussen Europese stembus en uitslag, lukt het me niet de euforie van Alexander Pechtold mee te voelen. Bij een opkomst van 37 procent, moet je wel erg veel champagne hebben gedronken om uit de goede score van D66 te concluderen dat ‘Nederland overtuigend vóór Europa heeft gekozen’.

Biggest voting sample ever shows: liberal D66 (ALDE Group) wins European elections in Netherlands

Dutch liberal party D66 wins the European elections in the Netherlands. The member of the ALDE group of the European Parliament is to get 5 seats out of the 26 available Dutch seats. This means D66, the party of Marietje Schaake and Sophie in ’t Veld, wins two seats. That is the outcome of a nationwide vote count, conducted against the wishes of the European Commission by the weblog GeenStijl. Due to this “clandestine” count of real votes, GeenStijl is the only one who is able to predict a plausible outcome of the EU elections in the Netherlands. After D66, the christian democrat CDA of the EPP comes in second, but loses one seat and drops to 4 in the EP.

Geert Wilders’ Party for Freedom (PVV) loses 2 seats and drops to 3, despite his party’s lead in national polls.

The liberal right VVD, the party of Dutch PM Mark Rutte hold their fort at 3 – same as in 2009. Same goes for the social-democratic PvdA, their coalition partner in the Dutch government. On the left side, the GroenLinks (Greens) loses 1 seat to the animal party PvdD. The euro-sceptical socialist party SP hold on to their three seats. Christian combination CU/SGP also hold their two shared seats in the European Parliament. 50PLUS, the “babyboomer party”, most likely doesn’t pass the treshold for a seat, while Artikel 50 party leader Daniël van der Stoep loses his one seat in the EP before Sunday, when the official numbers are released. Lees verder

What the results of the European elections in the Netherlands mean›

Waarom bleef 63 procent gisteren thuis? Niet-stemmers, laat je stem horen› 

Exitpoll GeenStijl voorspelt vijf zetels voor D66

Verkiezingsopkomst was laatste decennia niet vaak zo hoog als nu

Dijsselbloem ‘verblijd’ door verlies PVV bij Europese verkiezingen

Dijsselbloem blij verlies PVV

Aandacht verlies Wilders

D66: Kiezer heeft gekozen voor Europa

PVV: geen aardverschuiving, maar een domper

22.05.2014

PVV 3 zetels.

1 22.05.2014

De eerste exit polls: winst voor D66 en SP, verlies voor PVV en PvdA›

Verlies PVV groot nieuws

Verlies PVV in buitenlandse media: ‘Nederlaag voor rechtse populisten’

D66 grote winnaar, PVV grootste verliezer

Wordt de SP voor het eerst groter dan de PvdA?

Opkomst zelfde als bij vorige Europese verkiezingen

PVV’ers zijn stil van verlies

Nu ook dieren en 50-plussers in europarlement vertegenwoordigd

Pechtold: Nederland kiest overtuigend voor de Europese Unie

#EP2014: D66 troeft CDA af, PVV stelt teleur

D66 en CDA grootste in exitpoll EU-verkiezingen 

‘Nederland heeft overtuigend voor Europa gekozen’ Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, meldt de NOS. Ipsos houdt een peiling bij 44 stemlokalen in heel het land.

Opkomst Europese verkiezingen vrijwel gelijk met 2009 

Opkomst Europese verkiezingen nu gelijk aan 2009

‘Nederland kiest vóór Europa’

‘Eigen koers PvdD beloond’

CU/SGP: het ziet er goed uit

Opkomst gelijk

GroenLinks: Pro-Europese campagne beloond

‘Geen partij feller tegen Europa dan PVV’

Trouw 22.05.2014 Er is geen partij kritischer over Europese eenwording dan de PVV. In heel Europa is alleen het Franse Front National van Marine Le Pen even eurosceptisch. Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas en zijn Europese stemhulp EUvox.

EUvox vergeleek op zes punten hoe meer dan 230 deelnemende partijen over Europa denken. Op basis daarvan werden ze op een schaal van 0 (eurosceptisch) naar 100 (eurofiel) gezet. De PVV en het Front National scoren 0,0. Op een gedeelde derde plaats staan vier andere populistische partijen: de Britse UKIP, de Zweden-Democraten, de Deense Volkspartij en de kleine Oostenrijkse partij EU-STOP met 4,2 punten.

Verlies PVV in buitenlandse media: ‘Nederlaag voor rechtse populisten’

VK 22.05.2014 Het in de polls voorspelde verlies van de PVV bij de Europese verkiezingen domineert de internationale berichtgeving vrijdag over de Europese verkiezingen in Nederland.

Meer of minder Europa? De programma’s vergeleken

VK 22.05.2014 Wilt u meer, of minder Europa? Wilt u gasgeven of remmen? De ene partij trapt het pedaal dieper in dan de andere. De programma’s van tien partijen vergeleken. GroenLinks heeft 67 pagina’s nodig om uit te leggen waar het heen moet met Europa, de PVV zet het op één A4’tje

PVV verliest

De PVV heeft de anti-Europese stem niet kunnen verzilveren. De partij van Geert Wilders verliest ruim 4 procent van de stemmen en krimpt van 17 procent in 2009 naar een verwachte 12,7 procent dit jaar. Wilders verliest daardoor één zetel in Europa en houdt er nog drie over.

Exitpoll: D66 en CDA grootste partijen in Europa

VK 22.05.2014 D66 wordt de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement, zo voorspelt de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. De partij komt uit op 15,6 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door het CDA met 15,2 procent. Beide partijen zouden volgens de prognose vier zetels halen. De werkelijke uitslag volgt zondagavond wanneer in alle Europese lidstaten is gestemd.

Live – Wilders: ‘Nederland is niet eurofieler geworden’

Opkomst zelfde als bij vorige Europese verkiezingen

Verlies PVV in buitenlandse media: ‘Nederlaag voor rechtse populisten’

‘De anti-Europese boodschap heeft verloren’


‘De anti-Europese boodschap heeft verloren’

Trouw 22.05.2014 CDA en D66 zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de grootste partij van Nederland te worden bij de Europese verkiezingen in Nederland. Het CDA haalt volgens een voorlopige exitpoll 15,4 procent van de stemmen, D66 haalt 15,3 procent. Lees hier de eerste reacties.

Grunberg: ‘Een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten’

VK 22.05.2014 Dat zonder de EU alle problemen zullen verdwijnen is magisch denken, schrijft Arnon Grunberg in zijn voetnoot. ‘Het is de nooit aflatende behoefte aan een zondebok.’

Als Europa valt, hebben we een grote Weimarrepubliek, van de Noordzee tot de Middellandse Zee

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen geloven dat allerlei problemen zullen verdwijnen als de EU verdwijnt of als Nederland uit de eurozone zal gaan. Het neoliberalisme, wat we daar ook precies mee bedoelen, plofkippen, te grote banken, lobbyisten, werkloosheid: zonder de EU zullen de problemen verdwijnen. Het hoeft geen betoog dat we hier met magisch denken te maken hebben, en uiteraard ook met de nooit aflatende behoefte aan een zondebok.

Prognose: PVV verliest Europese verkiezingen

Trouw 22.05.2014 Geert Wilders is niet in zijn opzet geslaagd om van de verkiezingen een referendum voor of tegen de Europese Unie te maken. Zijn partij verloor gisteren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een kwart van de stemmen ten opzichte van vijf jaar geleden.

De kiezer gaf ook geen gehoor aan zijn oproep om massaal op te komen dagen: de opkomst is met ruim een derde nagenoeg gelijk gebleven. Volgens onderzoeksbureau Ipsos is twee derde van de PVV-aanhang thuisgebleven.

Verlies PVV in buitenlandse media: ‘Nederlaag voor rechtse populisten’

Trouw  22.05.2014 Het in de polls voorspelde verlies van de PVV bij de Europese verkiezingen domineert de internationale berichtgeving vrijdag over de Europese verkiezingen in Nederland.

PVV’ers zijn stil van verlies

Trouw  22.05.2014 PVV’ers vielen stil toen vanavond de resultaten van de exitpoll binnenkwamen van de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waar ze hadden gehoopt op een overwinning, stonden ze nu vrijwel zwijgend naar een tv-scherm in een café in Scheveningen te kijken.

Ze zagen dat hun partij een verlies van 4,3 tot 4,8 procent zou lijden ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen 5 jaar geleden. Daardoor zou de PVV twee zetels kwijtraken.

Advertenties

mei 23, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. […] eerdere prognose bleek al dat de PVV flink zou tegenvallen. Er werd zelfs gesproken van een grote […]

    Pingback door Uitslag EP-2014 – CDA de grote winnaar. « Debat in de Digitale Hofstad | mei 26, 2014 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: