Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Pim Fortuyn over Europa

Laatste interview met Pim Fortuyn 2 mei 2002 

Wilfred Scholten: Vlak voor zijn dood maakte ik een interview met #PimFortuyn over#Europa. Het werd nooit uitgezonden. Morgen 20.05.2014 in @altijdwatncrv NL 2 20.50 uur.

In het vraaggesprek zegt Pim Fortuyn o.a. voorstander te zijn van een uitbreiding van Europa.

Verslaggever Wilfred Scholten kwam het onlangs weer tegen en concludeerde dat de uitspraken van Fortuyn in het licht van de huidige discussie over Europa opmerkelijk en relevant zijn. Fortuyn noemde Europa in het gesprek “een uniek project” dat door de bevolking moet worden gedragen. Fortuyn zei: “Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd. Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit.”

VOORWAARDEN

Fortuyn vond wel dat de Nederlandse bijdrage aan de EU omlaag moest, tot een “redelijker bedrag”. Ook vond hij dat de Nederlandse bevolking via een referendum moest kunnen stemmen over eventuele uitbreiding.

De NCRV besloot destijds het vraaggesprek niet uit te zenden, maar komt er een aantal dagen voor de Europese verkiezingen alsnog mee (fragment). Dat heeft vooral te maken met de thematiek, want Fortuyn spreekt uitgebreid over de Europese Unie en zijn ideeën daarover.

Het interview maakt deel uit van een reportage waarin ook oud-LPF-fractievoorzitter Mat Herben, PVV-Kamerlid Barry Madlener, VVD-prominent Hans Wiegel en publicist Thierry Baudet aan het woord komen, zo meldt de NOS.

Moordenaar

Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord door Volkert van der Graaf op het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. De veroordeelde moordenaar kwam begin deze maand vrij uit de gevangenis. Hij kreeg achttien jaar voor de moord, maar mocht na twaalf jaar onder voorwaarden de gevangenis verlaten.

MEER OVER:

o          Pim Fortuyn Volkskrant

Terugkijken: nooit eerder uitgezonden interview met Pim Fortuyn

NRC 21.05.2014 Pim Fortuyn gaf vier dagen voordat hij in mei 2002 werd vermoord een interview waarin hij uitbreiding van de EU bepleitte. Destijds werd ervoor gekozen het interview niet uit te zenden, maar toen de band onlangs weer opdook, besloot Altijd Wat van KRO-NCRV het alsnog te doen. Die uitzending is nu terug te kijken.

Gisteren kwam er al nieuws uit het interview naar buiten: Fortuyn had namelijk tegen verslaggever Wilfred Scholten gezegd dat hij “vurig voor uitbreiding van Europa” was. Dat was een belangrijke reden waarom het interview nu, ruim twaalf jaar na zijn dood, alsnog uitgezonden werd: deze week zijn er Europese verkiezingen en dus zijn zijn uitspraken nog steeds relevant.

Lees meer;

20 MEI Informatief Altijd wat: Pim Fortuyn

19 MEI Fortuyn was ‘vurig voor uitbreiding Europa’, zei hij in niet vertoond interview›

26 MRT Van der G. komt (voorwaardelijk) vrij. Dit mag hij niet en wel›

26 MRT Volkert van der G. komt voorwaardelijk vrij›

20 JAN Volkert van der G. heeft eerste verlof gehad›

‘Langzaam werd duidelijk waarom de ‘Pim-tapes’ zo vergeten konden worden’

VK 21.05.2014 De ‘Pim-tapes’ werden ze met gevoel voor heroïek gedoopt, de opnames die gisteren door Altijd wat werden uitgezonden. Televisierecensent Jean-Pierre Geelen begreep wel waarom ze zo lang vergeten op een plank lagen.

Zoals er door mysterieuze oorzaken nog altijd weleens een nieuwe, onbekende Van Gogh of Leonardo Da Vinci opduikt in een stoffige zolderkamer, zo dook twaalf jaar na zijn dood een ongepubliceerd televisie-interview op met Pim Fortuyn. Altijd wat-verslaggever Wilfred Scholtens sprak de politicus op 2 mei 2002, maar het interview werd vanwege de moord, vier dagen later, niet uitgezonden. Daarna raakte het gesprek, voornamelijk over Europa, al snel in de vergetelheid: pas onlangs, ‘min of meer bij toeval, bij het opruimen van een kast’, stuitte Scholtens weer op die band die hij allang vergeten was.

Twee Europese verkiezingen lang was de herinnering aan dat gesprek niet meer opgekomen. Zo opzienbarend kan het dus niet zijn geweest. Gisteren bevatte het interview, uitgezonden in Altijd wat (NCRV), blijkens een persbericht ineens ‘opmerkelijke uitspraken’.

Ik heb er zin an !!!!

Ik heb er zin an !!!!

Fortuyn was ‘vurig voor uitbreiding Europa’, zei hij in niet vertoond interview›

NRC 19.05.2014 Pim Fortuyn was voor uitbreiding van Europa. Dat zei hij in een nooit uitgezonden interview, dat hij vier dagen voor zijn dood gaf, zo meldt de NOS. Fortuyn noemde Europa in het gesprek “een uniek project” dat door de bevolking moet worden gedragen. Fortuyn zei: “Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd. Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit.” LEES VERDER

Wat zegt Fortuyn over EU in niet eerder vertoond interview?

Elsevier 19.05.2014 Politicus Pim Fortuyn had vier dagen voor zijn dood nog een interview, dat nog niet eerder op tv is vertoond. Het gesprek is dinsdagavond te zien bij het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV.

De NCRV besloot het destijds het niet uit te zenden, maar komt er een aantal dagen voor de Europese verkiezingen alsnog mee. Dat heeft vooral te maken met de thematiek, want Fortuyn spreekt uitgebreid over de Europese Unie en zijn ideeën daarover.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: In deze tijd van verbittering mis ik Pim Fortuyn meer dan ooit

zie ook;

Interview met Fortuyn uit 2002 alsnog op tv: ‘Plotseling toch relevant’

VK 19.05.2014 Een nooit eerder vertoond interview met de vermoorde politicus Pim Fortuyn is morgenavond alsnog te zien in het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV. Het gesprek had twaalf jaar geleden plaats, vier dagen voor zijn dood.

Het interview ging voor een deel over Europa. Op vragen van verslaggever Wilfred Scholten zei Fortuyn een voorstander te zijn van de uitbreiding van Europa. Fortuyn deed het goed in de peilingen en zei in het interview: ‘Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen’.

MEER OVER: Pim Fortuyn

Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv

Trouw 19.05.2014 Een nooit eerder vertoond interview met de vermoorde politicus Pim Fortuyn is morgenavond te zien bij het tv-programma Altijd Wat (KRO-NCRV). Het gesprek had twaalf jaar geleden plaats, vier dagen voor zijn dood. De NCRV besloot destijds het niet uit te zenden, maar komt er nu daags voor de Europese verkiezingen alsnog mee.

Meer over: Pim Fortuyn

Advertenties

mei 19, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. […] zie ook: Pim Fortuyn over Europa […]

    Pingback door 15 jaar herdenking moord Pim Fortuyn 06.05.2002 – 06.05 2017 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 7, 2017 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: