Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Er hangen donkere wolken boven kabinet Rutte II

Einde Rutte II ?

VVD en PvdA maken zich grote zorgen over de coalitie. De positie van PvdA-leider  Samsom wordt dermate wankel genoemd, dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar kan komen. PvdA-leider Diederik Samsom blijft echter partijleider, ook als zijn partij bij de Europese verkiezingen volgende week een enorm verlies zou lijden. Dat zei Samsom vrijdag bij RTL Z.

Paniek

De oplopende spanning heeft zich de voorbije periode vertaald in een reeks schermutselingen achter de schermen, waarbij impliciet met een kabinetscrisis is gedreigd. „De PvdA staat in de fik. Er is to-ta-le paniek”, aldus een kopstuk uit de coalitie. Binnen de PvdA wordt gezegd dat een vertrek van Samsom tot de val van het kabinet zal leiden.

Onder liberalen leeft sowieso scepsis over het avontuur met de sociaaldemocraten. Na dik anderhalf jaar zijn VVD’ers het beu om de coalitiepartner steeds te hulp te schieten. „Het liefst zou ik het huis Rutte II in brand steken”, zegt een liberaal.

De laatste weken is er vooral heibel over de asielportefeuille van VVD-staatssecretaris Teeven. Maar ook in de PvdA groeit de onvrede. Sommige Kamerleden en bewindspersonen voelen zich door Samsom buitengesloten of behandeld als tweederangs politici.

Telegraaf

Dit blijkt uit gesprekken die De Telegraaf de afgelopen weken voerde met ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en andere betrokkenen aan het Binnenhof. Directe aanleiding voor de politieke onrust is de Europese stembusgang van volgende week donderdag, waar de PvdA op een nederlaag lijkt af te koersen. Na het echec bij de raadsverkiezingen dreigt de positie van Samsom bij een nieuw verlies onhoudbaar te worden.

VVD-top

De VVD-top ergert zich al langer aan de pogingen van de PvdA om de afspraken over asiel en immigratiebeleid uit het regeerakkoord terug te draaien, in een poging het linkse profiel op te poetsen. ‘Dit is vanaf dag één een moeilijk onderwerp in de samenwerking’, zegt een liberale prominent. Eerder kreeg Samsom na lang soebatten de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel, in ruil voor 500 miljoen euro lastenverlichting voor de hogere inkomens. coalitie

Alexander Pechtold D66

D66-leider Alexander Pechtold zei vrijdag tegenover BNR dat er in Den Haag sprake is van spanning en dat dat zijn weerslag heeft op de regering. „Als partijen veel verliezen, leidt dat altijd tot instabiliteit.” Pechtold zei ook dat het kabinet meer moet doen dan op de winkel passen, anders kan het er beter mee stoppen. D66 is een van de ‘bevriende’ oppositiepartijen die het kabinet nodig heeft om zijn plannen door de Senaat te krijgen.

Compromissen

Premier Mark Rutte snapt wel dat in de regeringspartijen VVD en PvdA niet iedereen blij is met de compromissen die in het kabinet moeten worden gesloten. Ook begrijpt hij dat sommigen liever een andere coalitie hadden gezien. Maar voor zorgen over de stabiliteit van de samenwerking van VVD en PvdA is volgens de premier (tevens VVD-leider) geen aanleiding.

Illegalenmotie

Na Ruttes eerdere woedeaanval trok Samsom de geplande illegalenmotie in, maar nu de Nederlandse rechter zich aansluit bij het Europees comité, zal het kabinet binnenkort toch moeten reageren. Premier Rutte zei vrijdag dat hij de uitspraak ‘heel goed gaat bestuderen’. Gevraagd naar zijn gevoel daarbij zei Rutte: ‘Ik heb daar geen gevoel bij, dat is veel te gevaarlijk.’ Vorige maand zei PvdA-Kamerlid Marit Maij dat de staat een gerechtelijke uitspraak ‘moet opvolgen’.

Duidelijke opdracht

Kandidaat-europarlementariër Sander Terphuis, die eerder de opstand in de PvdA-achterban tegen de strafbaarstelling van illegaliteit aanvoerde, vindt dat het kabinet niet om de uitspraak heen kan: ‘Dit is een duidelijke opdracht aan het kabinet. Voedsel, kleding en onderdak zijn basale rechten. Het sluit ook nauw aan op die uitspraak van een Duitse rechter laatst, die weigerde een vluchteling terug te sturen naar Nederland. Als rechters in een buurland al twijfelen aan de menswaardigheid van de behandeling in Nederland, hebben we als beschaafd land veel uit te leggen.’

Teeven

Teeven, die in het programma Eén op Eén sprak van een ‘alarmerende’ toestroom van migranten naar Nederland, verwerpt de kritiek. Staatssecretaris Teeven profileert zich als de man die de toestroom van vluchtelingen aanpakt, maar in feite staat hij machteloos. Intussen rommelt het weer aardig tussen de VVD en de PvdA.

zie ook: Ook de Haagse PvdA en Groenlinks willen meer, meer, meer !!!

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 3 – Einde ?

zie ook:  Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 2

zie ook: Rel bij de PvdA over strafbaar stellen illegalen – deel 1

Donkere wolk boven coalitie

Telegraaf 16.05.2014 VVD en PvdA maken zich grote zorgen over de coalitie. De positie van PvdA-leider Samsom wordt dermate wankel genoemd, dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar kan komen.

Samsom treedt niet af bij slechte verkiezingsuitslag

‘De zorgen zijn heel aardig, maar niet nodig’

NU 16.05.2014 PvdA-leider Diederik Samsom blijft partijleider, ook als zijn partij bij de Europese verkiezingen volgende week een enorm verlies zou lijden. Dat zei Samsom vrijdag bij RTL Z.  Samsom werd door RTL gevraagd naar berichtgeving in De Telegraaf, waarin sprake is van ‘paniek in de PvdA’ en waarin de positie van Samsom binnen zijn partij als ‘wankel’ wordt omschreven.

Samsom: ik treed niet af

Telegraaf 16.05.2014  PvdA-leider Diederik Samsom blijft partijleider, ook als zijn partij bij de Europese verkiezingen volgende week een enorm verlies zou lijden en misschien nog maar één zetel overhoudt. Hij zei dat vrijdag bij RTL Z. „Maar één zetel halen we niet, we halen er een paar meer.”

Samsom pareert kritiek

Telegraaf 16.05.2014   PvdA-leider Diederik Samsom blijft partijleider, ook als zijn partij bij de Europese verkiezingen volgende week een enorm verlies zou lijden en misschien nog maar één zetel overhoudt. Hij zei dat vrijdag bij RTL Z. „Maar één zetel halen we niet, we halen er een paar meer.”

Gerelateerde artikelen;

16-05: Donkere wolk boven coalitie

Advertenties

mei 17, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: