Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14

Plato’s ster is al enige tijd aan het dalen. Karl Popper beschreef hem als de voorloper van het politieke totalitarisme.

Geert ‘Aristoteles’ Wilders

Vaarwel PVV ???

Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren zeiden de partij vaarwel. Ook PVV-leider in het europarlement, Laurence Stassen, trok haar conclusies. De vrijwel voltallige fracties van de gemeenteraad Almere en Provinciale Staten Flevoland hebben bijna de rug naar hun leider toegekeerd. Kamerlid Lilian Helder besloot vorige week na diverse gesprekken met Wilders om toch PVV-Kamerlid te blijven.

PVV’er Joram van Klaveren

De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn mede de aanleiding voor het besluit van Van Klaveren, aldus Joram van Klaveren. Van Klaveren is naast Tweede Kamerlid voor de PVV ook Statenlid in Flevoland. Het is niet duidelijk of hij daar voor de PVV aanblijft.

Ook het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm stapt op, meldt Telegraaf-journalist Alexander Bakker op Twitter. Van der Helm is woordvoerder onderwijs, armoedebeleid en sociale zaken en werkgelegenheid. Hij stond voor de gemeenteraadsverkiezingen vijfde op de kandidatenlijst van de PVV.

Zij vertrekken beiden, net als Roland van Vliet, na de omstreden Marokkanen-opmerking van partijleider Geert Wilders tijdens de Haagse verkiezingsavond.

Deze opmerking van Wilders was slechts één van de redenen voor het vertrek van Van Klaveren, schrijft de politicus in brief aan zijn fractiegenoten. Want er speelde meer zegt hij verder. Vandaar dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen ‘dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden’. De partij is volgens hem op verschillende terreinen opgeschoven in een richting ‘die niet de mijne’ is.

Kamerlid Joram van Klaveren deelde de brief met persbureau ANP. RTL Nieuws zette hem integraal online. Van Klaveren schrijft onder meer dat  “Hij zijn eigen rechtse partij wil oprichten en zei in NRC onder andere dat hij ontevreden was over enkele andere fractieleden, onder wie Martin Bosma.

Van Klaveren is naast Tweede Kamerlid voor de PVV ook Statenlid in Flevoland. Het is niet duidelijk of hij daar voor aanblijft.

Ook statenlid, europarlementariër Laurence Stassen verliet de partij. En ook het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm stapt op, meldt Telegraaf-journalist Alexander Bakker op Twitter. Van der Helm is woordvoerder onderwijs, armoedebeleid en sociale zaken en werkgelegenheid. Hij stond voor de gemeenteraadsverkiezingen vijfde op de kandidatenlijst van de PVV.

Onrust PVV lijkt geluwd:  Eerder leek het erop dat acht van de negen raadsleden in Almere Wilders de rug zouden toekeren en vier van de zes leden van Provinciale Staten. Maar alleen het Statenlid Gerben Laagland breekt met de partij en gaat verder als eenmansfractie, zei fractievoorzitter Chris Jansen van de PVV in de Provinciale Staten van Flevoland. En ook Geert Wilders is vol vertrouwen over PVV 

Eerdere vertrekkers
Van der Helm en Van Klaveren zijn niet de eerste PVV’ers die hun fractie verlaten. Onder anderen Hero Brinkman, Jhim van Bemmel en Louis Bontes verlieten de Tweede Kamerfractie van de partij. Een overzicht staat hier.

Volgen er nog meer ?

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. “Nou. Dan gaan we dat regelen”, voegde de PVV-leider toe. Gisteren zei hij nog dat zijn optreden in de PVV-fractie niet omstreden was. “Dat is absoluut niet het geval. Er is helemaal niets aan de hand.” Ook later zei hij dat hij dacht dat er niemand meer zou opstappen.

Grote ophef 

De uitspraken van Wilders hebben voor grote ophef gezorgd. Advocaat Gerard Spong vindt dat de uitspraken van Wilders strafbaar zijn. Het kabinet heeft afstand genomen van de opmerkingen en ook nieuwsorganisaties als NRC, RTL Nieuws en De Telegraaf vonden dat Wilders te ver is gegaan. Wilders zelf vindt dat er sprake is van een hetze tegen hem en zijn partij. De maatschappelijke en politieke druk tegen Wilders neemt intussen steeds verder toe. Ook het kabinet keerde zich vrijdag openlijk tegen Wilders en diens opmerkingen. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond ‘een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis’. Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.

Ook gedonder in de 2e kamerfractie PVV

‘PVV had vertrouwenscommissie vanwege slechte sfeer’ PVV-voorman Geert Wilders heeft toen zijn partij gedoogpartner was van het eerste kabinet Rutte een vertrouwenscommissie ingesteld. Die moest de problemen en onderlinge irritaties binnen de Tweede Kamerfractie van de PVV aan het licht brengen. Dat zegt voormalig PVV-Kamerlid Louis Bontes tegen nu.nl. Hij vormde naar eigen zeggen met twee andere PVV’ers  in november 2011 de commissie, die vier weken lang met de overige 21 Kamerleden sprak.

Partijdemocratie versus ledenpartij

Sörensen: PVV brede volkspartij– De PVV moet een brede volkspartij worden, met afdelingen, een partijbureau en een voorzitter. Dat zegt PVV-Eerste Kamerlid Ronald Sörensen zaterdag in het AD. Partijleider Geert Wilders is daar altijd op tegen geweest, maar volgens Sörensen heeft de PVV met Wilders als enige lid geen toekomst. „Dat werkte, maar dat gaat op de lange duur niet meer werken. We moeten de brede volkspartij worden die we zeggen te zijn. De partij moet overal wortels hebben, moet overal aanwezig zijn.”

Voormalig Kamerlid Hero Brinkman stapte 2 jaar geleden uit de PVV-fractie, onder meer omdat hij bot bleef vangen met zijn pogingen de PVV democratischer te maken. En ook Rob Oudkerk is niet de enige die zich stoort aan het ontbreken van een zichtbare, concrete aanpak van de echte of vermeende problemen die kiezers naar Wilders doen trekken.

Buitenland

De opmerkingen gingen evenmin onopgemerkt voorbij in de internationale media. Het Duitse persbureau DPA heeft de toespraak en het optreden van PVV-leider Geert Wilders woensdagavond in Den Haag vergeleken met de retoriek van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels. ‘De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot “totale oorlog” opriep,’ schrijft DPA.

Le Monde schreef onder de kop ‘In Nederland verliest Wilders de gemeenteraadsverkiezingen, maar hij blijft in de schijnwerpers staan’: “Met deze schokkende verklaring vangt de leider van de Partij voor de Vrijheid opnieuw de media-aandacht, terwijl hij bezig is met een slimme goocheltruc.”

Steun Vlaams belang voor Wilders

Wilders zou de hoofdgast zijn van de politieke manifestatie van Vlaams Belang. Partijleider Filip Dewinter nam het afgelopen week op voor Wilders. Dewinter zei te hopen dat Wilders zijn woorden over Marokkanen in Antwerpen zou herhalen. Maar Wilders heeft op dit moment ook andere zorgen aan zijn hoofd. Zijn partij lijkt af te brokkelen sinds zijn speech tijdens de verkiezingsavond in Den Haag.

zie ook Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 13

Overzicht: Uittocht bij de PVV

NUweekend: ‘Er staat nog van alles te gebeuren bij de PVV’

Alles over de onrust rond de PVV in ons dossier

Wilders PVV – dossier

VERWANT NIEUWS;

zie ook: ‹ Iedereen kan vluchten behalve Wilders zelf

De PVV kan bij de verkiezingen op 22 mei de grootste partij worden, dus is het onverstandig de ontwikkeling van haar gedachtegoed te negeren. Beter is het de vraag op te werpen of Nederland erbij gebaat zou zijn zich, los van de Europese Unie, in de natiestaat in te graven en voor andere culturen, met name de islamitische, af te sluiten.

Deze hypothese is in zoverre ironisch dat de PVV, hoewel zij de westerse cultuur superieur acht, het gevaar van overweldiging kennelijk reëel vindt. Afgaande op uitspraken van Wilders is dat zo. Op een spreekbeurt in het Amerikaanse Nashville schilderde hij drie jaar geleden Europa af als een al bijna aan de islam onderworpen Eurabië. De cultuur van vrijheid die de PVV zegt te verdedigen, is klaarblijkelijk een teer plantje, dat niet veel buitenlucht kan hebben.

De natie floreert niet zonder buitenlucht

Trouw 20.04.2014 Senator Marcel de Graaff, lijsttrekker van de PVV bij de Europese verkiezingen, is weer wat verder gegaan op de schaal van radicalisering van de anti-islampartij. In het debat over de staat van de Europese Unie zei hij afgelopen dinsdag dat er in Nederland geen plaats is voor ‘mensen uit landen met een minderwaardige cultuur’. De senaat reageerde geschokt. “Nog nooit heb ik zo’n gevoel van plaatsvervangende schaamte gehad”, zei VVD-senator Fred de Graaf.

DOSSIER  Hans Goslinga  Lees het volledige dossier »

Verwant nieuws

Meer over

Laurence Stassen op kieslijst in Verenigd Koninkrijk

Elsevier 17.04.2014 Europarlementariër Laurence Stassen (43) doet 22 mei mee aan de Britse verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze is door europarlementariër Mike Nattrass gevraagd om kandidaat te zijn in het district Zuid-Oost.

Ex-PVV’ers als alternatief voor Wilders

Den HaagFM 15.04.2014 De ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren (kleine foto) gaan samen verder in een nieuwe fractie. Bieden stapten uit de fractie na de “minder, minder, minder”-uitspraken van Wilders over Marrokaanse Hagenaars.

De politici willen een “fatsoenlijk alternatief” op rechts bieden, maar veel illusies maken ze zich niet. “Zolang Geert Wilders er is, zal de PVV het goed blijven doen.” Een ex-medewerker en een voormalig woordvoerder van de PVV-leider hebben zich inmiddels als ondersteuning aangesloten bij de bannelingen. …lees meer

Ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren samen verder

Trouw 14.04.2014 Voormalig PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen door als tweemansfractie in de Tweede Kamer. Ze vinden elkaar in ‘een gezond geluid op rechts’. Dat maken de twee bekend in actualiteitenprogramma EenVandaag. Het interview wordt vanavond uitgezonden.

Meer over;

Nieuwe Kamerfractie Bontes en Van Klaveren

Telegraaf 14.04.2014 Ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram Van Klaveren vormen een nieuwe Kamerfractie. Vier medewerkers gaan het tweetal daarbij ondersteunen, zo hebben de ex-PVV’ers vandaag bekendgemaakt. De fractie Bontes/Van Klaveren gaat volgens hen een „klassiek-rechts geluid” laten horen.

Gerelateerde artikelen;

14-04: ‘Focus op defensie en veiligheid’

29-03: ‘Commissie in fractie PVV’

21-03: PVV’ers vertrekken nu bij bosjes

21-03: Afhakers bij de PVV-fractie

21-03: Van Klaveren stapt uit de PVV

20-03: Van Vliet zevende ex-PVV’er

Ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren samen in fractie 

NU 14.04.2014 De vroegere PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een nieuwe fractie. Dat hebben ze maandag laten weten. Bontes (58) werd eind oktober 2013 wegens een volgens hem ”organisatorisch conflict” uit de PVV-fractie gezet en ging als eenmansfractie verder.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Louis Bontes Joram van Klaveren

Oud-PVV’ers Bontes en Van Klaveren samen verder in fractie

Elsevier 14.04.2014 De voormalige PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een nieuwe fractie. Vanaf dinsdag vormen zij ‘Bontes/Van Klaveren’, volgens hen een fractie die een ‘klassiek-rechts geluid’ laat horen.

Bontes (58) werd in oktober vorig jaar uit de partij van Geert Wilders gezet vanwege een conflict. Sindsdien vormde hij een eenmansfractie.

Van Klaveren (35) stapte vorige maand uit de partij, onder meer vanwege de ‘minder, minder, minder’-opmerkingen van Wilders. Van Klaveren zou al eerder hebben overwogen een nieuwe rechtse partij op te richten.

Roland van Vliet, die als eerste opstapte na de Marokkanentoespraak, heeft wel met Bontes gesproken over het vormen van een nieuwe fractie, maar gaat voorlopig verder als zelfstandig Kamerlid.

Commentaar Syp Wynia: Zelfs leegloop hoeft niet tot einde PVV te leiden

Ex-PVV’ers Van Klaveren en Bontes samen in Kamerfractie›

NRC 14.04.2014  Oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen verder in een Tweede Kamerfractie. De fractie-Bontes/Van Klaveren zou een “gezond rechts geluid” gaan laten horen. Volgens EenVandaag, dat vanavond een interview met de twee Kamerleden uitzendt, willen Bontes en Van Klaveren de komende tijd gebruiken om te werken aan een nieuwe partij op rechts.

BONTES NA KRITIEK WEG

Bontes werd vorig jaar oktober uit de fractie gezet. Kort daarvoor stapte hij al op uit het fractiebestuur en uitte hij in een interview met NRC Handelsblad ferme kritiek op de gang van zaken binnen de fractie. Zo vond hij het onjuist dat Wilders in de partij alle macht heeft

VAN KLAVEREN OPGESTAPT MEDE DOOR MAROKKANEN-OPMERKINGEN

Van Klaveren stapte pas recent op. Hij verliet de PVV onder meer na de omstreden uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen op een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen. Het was niet de enige reden voor zijn vertrek. Zo vond Van Klaveren dat “de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden”, zo schreef hij in een brief.

René Moerland, chef van onze Haagse redactie zei bij zijn vertrek dat er al langer onvrede bestond bij Van Klaveren: “Hij wilde zijn eigen rechtse partij oprichten en zei in NRC onder andere dat hij ontevreden was over enkele andere fractieleden, onder wie Martin Bosma. Die noemde hij “heel erg lui”. Dat zal ook niet bevorderlijk zijn geweest voor zijn positie. Wat er nu precies speelde, is onduidelijk. Deze beslissing past bij het verhaal van een man die met zijn eigen partij bezig was.”

Lees meer

15 APR Ex-PVV’ers beconcurreren Wilders›

15 APR Gewoon ouderwets rechts›

25 MRT Fractie PVV in Almere blijft bijeen›

22 MRT Crisis bij de PVV – wie stapten er de afgelopen dagen allemaal op›

22 MRT PVV-leider Europarlement stapt uit de partij – ‘volledige fractie Almere distantieertzich’›

PVV trekt zich terug en laat politieke handwerk aan andere fracties

VK 02.04.2014 Met het vertrek van Harm Beertema uit de tijdelijke commissie ict is ook het laatste PVV-Kamerlid uit het onderzoeks- en enquêtecircuit van de Tweede Kamer verdwenen.

Partijleider Wilders lijkt zich met zijn gehavende ploeg terug te trekken achter de oude linies, waarin de Kamer louter het vehikel is om politieke stellingnames wereldkundig te maken. Het parlementaire handwerk is van ondergeschikt belang.

VERWANT NIEUWS:

Van Vliet: PVV’ers blijven zitten vanwege het geld

NRC 02.04.2014 De overgebleven PVV-Kamerleden blijven alleen trouw aan Geert Wilders omdat zij hun riante inkomen niet willen missen. Wilders heeft moeite de fractieleden op één lijn te houden en is zeer wantrouwig, zegt voormalig PVV-parlementariër Roland van Vliet vandaag in een interview met weekblad Elsevier.

Van Vliet vertrok uit protest tegen de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen tijdens de verkiezingsavond (lees wat Wilders precies zei). Op het moment dat hij zijn spullen pakte, trok de fractie zich volgens Van Vliet terug in een zaaltje in het Kamergebouw.

TAL VAN KAMERLEDEN UIT PVV GESTAPT

Na de omstreden uitspraken van Wilders stapten tal van PVV’ers op, onder wie de Kamerleden Van VlietJoram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen. Ook diverse Statenleden keerden Wilders de rug toe.

Kamerlid Lilian Helder besloot vorige week na diverse gesprekken met Wilders om toch PVV-Kamerlid te blijven. (Novum) LEES VERDER

Lees meer;

26 MRT Helder blijft bij de PVV – Wilders: fractie eendrachtig verder›

26 MRT Iedereen kan vluchten behalve Wilders zelf›

25 MRT Debat over uitspraken Wilders gaat toch niet door›

25 MRT PVV-fractie blijft achter Wilders staan – onzekerheid over debat›

25 MRT PVV-senatoren ‘eensgezind’ achter Wilders›

‘In PVV-fractie heerste juichstemming na Marokkanen-uitspraken’

Elsevier 02.04.2014 Voormalig PVV-Kamerlid Roland van Vliet verbreekt het stilzwijgen over zijn vertrek uit de partij van Geert Wilders. Hij voelde zich steeds onbehaaglijker in de radicaliserende PVV. Daags na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders trok een feestende PVV-fractie zich terug in een zaaltje op de beveiligde gang in het Kamergebouw. Dit zegt Tweede Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV) deze week in een interview met Elsevier.

Onder druk

Aan het eind van die donderdag 20 maart maakte hij zijn vertrek uit de fractie bekend. Van Vliet wilde – behoudens een korte verklaring via RTL4 en NOS – zijn vertrek uit de PVV-fractie niet eerder toelichten. In Elsevierverbreekt hij dit stilzwijgen.

Om het geld

Volgens Van Vliet blijven de elf resterende PVV-parlementsleden louter om financiële redenen loyaal aan Wilders. Bij de Kamerzetel hoort een riant inkomen en niemand wil dat verliezen. ‘Sommigen hebben zo’n duur appartement, die gaan zonder Kamerzetel failliet. Zo wordt het enige doel van de PVV zichzelf in stand houden.’

Commentaar Gerry van der List: Destructieve Geert Wilders bereikt niets met zinloze provocaties

zie ook;

Van Vliet: ‘Gelach’ bij PVV na Marokkanenuitspraken

Trouw 02.04.2014 De Marokkanenuitspraken van PVV-leider Geert Wilders zorgden na de teleurstellend verlopen gemeensteraadsverkiezingen voor een opperbeste stemming in de Kamerfractie van de PVV. Uit de beveiligde vleugel van de Tweede Kamer klonk ‘gelach en gejoel’, zegt ex-PVV’er Roland van Vliet in een interview met Elsevier.

In het interview vraagt Van Vliet zich welke bevolkingsgroep de volgende is die de hoon van de PVV over zich heen zal krijgen. ‘Wat komt er na de Marokkanen? Wordt dan een joelend publiek opgehitst met ‘minder Turken’? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van de basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen.’

Meer over;

‘Zo kan het kabinet de voedingsbodem voor de PVV wegscheppen’

VK 31.03.2014 Het kabinet kan wel degelijk maatregelen nemen om de aanhang van de PVV de wind uit de zeilen te nemen, schrijft Ton Planken.Wie is trouwens de coördinerend minister voor de Marokkanen-problematiek ? Hoe vaak informeert die minister ons welke vooruitgang wordt geboekt in al die gemeenten met een Veiligheidshuis dat zich sterk met Marokkanen bezighoudt?

Rob Oudkerk is niet de enige die zich stoort aan het ontbreken van een zichtbare, concrete aanpak van de echte of vermeende problemen die kiezers naar Wilders doen trekken.

Maar waar te beginnen?

Laat het kabinet het Sociaal en Cultureel Planbureau opdracht geven met enquêtes en analyses (snel) vast te stellen hoeveel mensen welke fenomenen onverteerbaar vinden en hen doen afkeren van de politiek, naar Wilders’ PVV doen trekken, of met grote tegenzin toch nog maar weer eens op de oude partij hebben doen stemmen. Denk niet dat we dat allemaal al perfect weten. Stel in elk geval onomstotelijk vast wat precies de maagzweer van onze democratie veroorzaakt.

Blijf vooral in gesprek met de PVV

Trouw 31.03.2014 Het is meer geluk dan wijsheid dat het cordon sanitaire in België heeft gewerkt. Niet voor herhaling vatbaar dus, is het advies van Alexander Casier aan politici in Nederland.

Dat de grootste partij in het Vlaams parlement moest worden uitgesloten van regeringsonderhandelingen, was eigenlijk al een nederlaag op zich voor het cordon sanitaire

Hoofdredacteur Yves Desmet van De Morgen bepleitte in een recent opiniestuk dat “het cordon sanitaire in Vlaanderen zijn nut heeft bewezen” en dat men ook in Nederland maar eens moet gaan nadenken over een collectieve en systematische weigering tot onderhandelen of besturen met Geert Wilders en zijn PVV (Opinie, 22 maart).

Thomas von der Dunk: ‘Willen jullie meer of minder PVV’ers?’

VK 30.03.2014  Wie denkt dat de PVV nu ten einde komt, heeft te vroeg gejuicht, schrijft Thomas von der Dunk. ‘Door tien jaar maatschappelijk isolement te mid­den van een dozijn bewakers plus Martin Bosma is hij psychologisch inmiddels zo misvormd dat hij geen sorry kan zeggen en alleen maar verder kan gaan: een pathetisch geval van politieke Giles de la Tourette.’ Er weten er een paar te ontsnappen, vervolgens wordt de opstand neergeslagen en gaat het hek van de kerker weer op slot.

Het was, naar politieke effectiteit gemeten, zonder twijfel Wilders’ meest briljante speech in jaren. ‘Willen jullie in Nederland meer of minder PVV-ers?’ ‘Minder, minder, minder!’, brulde de verzamelde aanhang. Wilders: ‘Nou, dan gaan we dat regelen’.

oLees ook Von der Dunk: ‘Voor de PvdA staat het bestaansrecht op het spel’ – 23/03/14

oLees ook ‘Ooit een bankier ontmoet die in uw belang geïnteresseerd was?’ – 16/03/14

Wilders zelf zet zijn kiezers buitenspel

Trouw 30.03.2014 Wat er op de rechterflank van het politieke krachtenveld gebeurt, is van meer betekenis dan wat zich afspeelt aan de linkerzijde. De reden is eenvoudig: Nederland is overwegend rechts, in een verhouding van ruwweg tachtig tegen zestig zetels. In dit vrijwel onveranderlijke gegeven ligt een verklaring voor de overmatige aandacht voor de PVV.

De partij speelt een belangrijker rol in de machtsbalans dan de SP. Over de anderhalf miljoen kiezers die in 2006 op deze rode partij stemden, heeft nooit iemand zich druk gemaakt. De socialist Marijnissen werd na de verkiezingen in mum van tijd van de machtsvorming uitgesloten. CDA en PvdA hadden geen boodschap aan hem.

o Lees ook: De aanhangers van de PVV hebben geen alternatief – 26/03/14

‘Wat Wilders en Poetin vooral gemeen hebben is dat ze bijna niet te stoppen zijn’

VK 27.03.2014 De tijden zijn angstig en onheilspellend, schrijft Lidy Nicolasen. Wilders noch Poetin zijn te stoppen. Elke keer dat we denken ‘het zal niet waar zijn’, overbluffen ze hun tegenstander en slaan die terug in de touwen. Maar misschien gloort er hoop.Iedereen die Poetin beticht van annexatie en landjepik, wordt uitgemaakt voor hypocriete oplichter, ongeveer zoals Wilders zijn tegenstanders bejegent

De twee lijken in niks op elkaar, Vladimir Poetin en Geert Wilders. De een is een klein model kleerkast, de ander het prototype van een dandy. Toch worden ze dezer dagen bij herhaling – althans in Nederland – in één adem genoemd, omdat ze er allebei feilloos in slagen de politiek te gijzelen. Nationaal en internationaal. In opperste verongelijkheid draaien ze de waarheid hun kant op en bedienen zich vervolgens van boze en bijna volkse taal om hun tegenstanders de les te lezen.

‘Wilders is het symptoom, niet het probleem’

Trouw 29.03.2014 Nieuw waren Wilders’ Marokkanen-uitlatingen niet, maar het was wel een uitgelezen moment om hem aan te vallen. Aldus politicoloog Cas Mudde, die vanuit de VS Europees rechts volgt.

Verbaasd zag politicoloog Cas Mudde hoe Nederland afgelopen week in woede ontstak. Wilders zou met zijn roep om ‘minder!-minder!-minder! Marokkanen’ een grens hebben overschreden. Als die grens er al is, dan is die al veel eerder gepasseerd, zegt Mudde. Niet alleen door Geert Wilders, maar ook door de gevestigde partijen.

oLees ook: Sörensen: PVV met Wilders als enig lid heeft geen toekomst– 29/03/14

oLees ook: De aanhangers van de PVV hebben geen alternatief – 26/03/14

Sörensen: PVV met Wilders als enig lid heeft geen toekomst

Trouw 29.03.2014 De PVV moet een brede volkspartij worden, met afdelingen, een partijbureau en een voorzitter. Dat zegt PVV-Eerste Kamerlid Ronald Sörensen zaterdag in het AD.

Partijleider Geert Wilders is daar altijd op tegen geweest, maar volgens Sörensen heeft de PVV met Wilders als enige lid geen toekomst. “Dat werkte, maar dat gaat op de lange duur niet meer werken. We moeten de brede volkspartij worden die we zeggen te zijn. De partij moet overal wortels hebben, moet overal aanwezig zijn.”

Sörensen: PVV brede volkspartij

Telegraaf 29.03.2014 De PVV moet een brede volkspartij worden, met afdelingen, een partijbureau en een voorzitter. Dat zegt PVV-Eerste Kamerlid Ronald Sörensen zaterdag in het AD. Partijleider Geert Wilders is daar altijd op tegen geweest, maar volgens Sörensen heeft de PVV met Wilders als enige lid geen toekomst. „Dat werkte, maar dat gaat op de lange duur niet meer werken. We moeten de brede volkspartij worden die we zeggen te zijn. De partij moet overal wortels hebben, moet overal aanwezig zijn.” Voormalig Kamerlid Hero Brinkman stapte 2 jaar geleden uit de PVV-fractie, onder meer omdat hij bot bleef vangen met zijn pogingen de PVV democratischer te maken

 ‘Commissie in fractie PVV’

Telegraaf 29.03.2014  PVV-voorman Geert Wilders heeft tijdens het kabinet Rutte-I een vertrouwenscommissie ingesteld om problemen en onderlinge irritaties binnen de Tweede Kamerfractie van de PVV aan het licht te brengen. Dat heeft voormalig PVV’er Louis Bontes gezegd tegen Nu.nl.

Bontes was een van de drie leden van de commissie. Wilders zou zich zorgen hebben gemaakt over de sfeer binnen de fractie. Bontes denkt dat iemand van buiten de partij hem had geadviseerd de commissie in te stellen.

‘PVV had vertrouwenscommissie vanwege slechte sfeer’

Elsevier 29.03.2014 PVV-voorman Geert Wilders heeft toen zijn partij gedoogpartner was van het eerste kabinet Rutte een vertrouwenscommissie ingesteld. Die moest de problemen en onderlinge irritaties binnen de Tweede Kamerfractie van de PVV aan het licht brengen.

Dat zegt voormalig PVV-Kamerlid Louis Bontes tegen nu.nl. Hij vormde naar eigen zeggen met twee andere PVV’ers  in november 2011 de commissie, die vier weken lang met de overige 21 Kamerleden sprak.

Lees ook Onrust PVV lijkt geluwd: Statenfracties en Helder steunen Wilders

Wilders stelde vertrouwenscommissie in voor PVV

NU 29.03.2014 Geert Wilders heeft tijdens het eerste kabinet Rutte een vertrouwenscommissie ingesteld om de problemen en onderlinge irritaties binnen de Tweede Kamerfractie van de PVV aan het licht te brengen. Dit vertelt voormalig PVV-Kamerlid Louis Bontes aan NU.nl. Bontes was zelf lid van de vertrouwenscommissie, net als twee andere PVV-leden.

NUweekend: ‘Er staat nog van alles te gebeuren bij de PVV’

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over PVV Geert Wilders Louis Bontes

Wilders vol vertrouwen over PVV 

NU 25.03.2014 Er zijn dinsdag geen nieuwe leden uit de PVV-fractie gestapt. Partijleider Geert Wilders heeft dat gezegd na afloop van fractieberaad.  Bekijk video – Lilian Helder was niet bij de vergadering aanwezig. Wilders is nog met haar in gesprek, maar heeft ”goede hoop dat we eruit komen”. Dat liet Helder zelf ook weten in een tweet.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over PVV

‘PVV-fractie bijeen voor wekelijks beraad’

NU 25.03.2014 De PVV-fractie is – naar het zich laat aanzien- dinsdagochtend bijeengekomen voor haar wekelijks beraad, maar het is onduidelijk of alle twaalf overgebleven fractieleden daarbij zijn. Dat de vergadering doorgaat is niet officieel bevestigd. Het is de eerste maal dat partijleider Geert Wilders en zijn fractie bij elkaar zijn na enkele zeer roerige dagen, waarin twee Kamerleden, een europarlementariër, een gemeenteraadslid en diverse Statenleden de partij vaarwel zeiden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Geert Wilders

 

PVV-blok begint scheuren te vertonen

Trouw 21.03.2014 De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft opnieuw een lid verloren. Joram van Klaveren stapte vrijdag uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Zijn collega Roland van Vliet ging hem gisteren voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag zou zijn opgestapt.

De maatschappelijke en politieke druk tegen Wilders neemt intussen steeds verder toe. Ook het kabinet keerde zich vrijdag openlijk tegen Wilders en diens opmerkingen. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond ‘een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis’. Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.

Meer over;

Joram van Klaveren verlaat ‘vruchteloze’ PVV-fractie

VK 21.03.2014 Na Tweede Kamerlid Roland van Vliet stapt nu ook Kamerlid Joram van Klaveren uit de PVV-fractie. Ook Chris van der Helm, PVV-raadslid in Den Haag, verlaat de partij en neemt zijn zetel mee. Juist vanmorgen werd bekend dat Van der Helm was gekozen in de gemeenteraad van Den Haag.

De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn mede aanleiding voor het besluit van Van Klaveren, zei hij. Maar er speelde meer. In een brief aan de fractie zegt hij dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen ‘dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden’. De partij is volgens hem op verschillende terreinen opgeschoven in een richting ‘die niet de mijne’ is.

Eerdere vertrekkers
Van der Helm en Van Klaveren zijn niet de eerste PVV’ers die hun fractie verlaten. Onder anderen Hero Brinkman, Jhim van Bemmel en Louis Bontes verlieten de Tweede Kamerfractie van de partij. Een overzicht staat hier.

DOSSIER

PVV

LEES HET VOLLEDIG DOSSIER »

VERWANT NIEUWS;

Joram van Klaveren en Haags raadslid uit PVV

NRC 21.03.2014 PVV’er Joram van Klaveren vertrekt uit de fractie van de PVV in de Tweede Kamer. Ook het Haagse PVV-raadslid Chris van der Helm stapt op. Zij vertrekken, net als Roland van Vliet gisteravond, na de omstreden Marokkanen-opmerking van partijleider Geert Wilders tijdens verkiezingsavond.

De opmerking van Wilders was één van de redenen voor het vertrek van Van Klaveren, schrijft de politicus in een brief aan zijn fractiegenoten. Het Kamerlid deelde de brief met persbureau ANP. RTL Nieuws zette hem integraal online. Van Klaveren schrijft onder meer dat “de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden”. “Hij wilde zijn eigen rechtse partij oprichten en zei in NRC onder andere dat hij ontevreden was over enkele andere fractieleden, onder wie Martin Bosma.

Van Klaveren is naast Tweede Kamerlid voor de PVV ook Statenlid in Flevoland. Het is niet duidelijk of hij daar voor de PVV aanblijft.

Ook het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm stapt op, meldt Telegraaf-journalist Alexander Bakker op Twitter. Van der Helm is woordvoerder onderwijs, armoedebeleid en sociale zaken en werkgelegenheid. Hij stond voor de gemeenteraadsverkiezingen vijfde op de kandidatenlijst van de PVV.

VOLGEN ER NOG MEER?

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. “Nou. Dan gaan we dat regelen”, voegde de PVV-leider toe. Gisteren zei hij nog dat zijn optreden in de PVV-fractie niet omstreden was. “Dat is absoluut niet het geval. Er is helemaal niets aan de hand.” Ook vandaag zei hij dat hij dacht dat er niemand meer zou opstappen.

GROTE OPHEF

De uitspraken van Wilders hebben voor grote ophef gezorgd. Advocaat Gerard Spong vindt dat de uitspraken van Wilders strafbaar zijn. Het kabinet heeft afstand genomen van de opmerkingen en ook nieuwsorganisaties als NRC, RTL Nieuws en De Telegraaf vonden dat Wilders te ver is gegaan. Wilders zelf vindt dat er sprake is van een hetze tegen hem en zijn partij.

De opmerkingen gingen evenmin onopgemerkt voorbij in de internationale media. Onder meer persbureau DPA vergeleek het met een optreden van nazi-minister van Propaganda Joseph Goebbels. Le Monde schreef onder de kop ‘In Nederland verliest Wilders de gemeenteraadsverkiezingen, maar hij blijft in de schijnwerpers staan’:

“Met deze schokkende verklaring vangt de leider van de Partij voor de Vrijheid opnieuw de media-aandacht, terwijl hij bezig is met een slimme goocheltruc.”

Lees meer;

26 MRT Helder blijft bij de PVV – Wilders: fractie eendrachtig verder›

25 MRT PVV-fractie blijft achter Wilders staan – onzekerheid over debat›

25 MRT PVV-senatoren ‘eensgezind’ achter Wilders›

25 MRT Fractie PVV in Almere blijft bijeen›

24 MRT ‘PVV raakt in Utrecht ook nog Statenlid en commissielid kwijt’›

Kamerlid Roland van Vliet stapt uit PVV wegens uitspraken Wilders

VK 20.03.2014 Het PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt uit de PVV-fractie vanwege de uitlatingen van Geert Wilders over Marokkanen. Dat zegt hij in een interview met RTL Nieuws. Wilders noemt het vertrek in een korte reactie ‘onnodig’ en ‘jammer’. ‘Het voelt als een bevrijding’, aldus Van Vliet tegen RTL Nieuws. ‘Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.’

VERWANT NIEUWS;

maart 30, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

15 reacties

 1. Wat is w i j s h e i d ???

  Beste Ronald Sörensen , de tijd is er nog niet rijp genoeg voor, omdat er nog geen volledig begrip is bij 10 % of méér van de dissidenten ofwel de Kamerleden incluis Provinciale Staten incluis, een paar, de Raadsleden.
  Door een aanmerkelijke H E T Z E van bepaalde vooraanstaande en naar voren geschoven column journalisten , hypocriete ‘Media’ , die Geert naar zo graag naar de slachtbank willen brengen, met onverzadigde- oppeppend- domme &’ valse ‘ analyses, die zijn / haar weerga niet kent, lijkt `t helaas en jammer genoeg nog niet verstandig Bestuurslagen te creëren, die met een stem of meer de overhand kunnen krijgen, zoals dat met de Lpf een en ander drastisch gebeurde.
  De massa en / of alle lagen van de Bevolking zijn bij deze ‘goede voorstel ‘ toch nog niet echt helemaal gediend. Wij allemaal, iedereen heeft dit voorlopig zo gewild, maar de tijd ontleent zich er niet voor, omdat juist nu de objectiviteit en de positiviteit voor een deel ontbreekt, al zijn we, als het ware, nog zo optimistisch !!!
  P R O T E S T :
  D E M O C R A T I E = volkskracht = d e m o s c r a t o , het Latijn !
  D E P O L I T I E K dient dus beter begrepen -, en voor 100% vertrouwelijk uitgevoerd moeten worden, Daar gaat aan voorgaande het Landelijk Besturen , and so on, and so on !

  S P I R I T U A L I S M E & I N T E L L E C T U A L I S M E

  Een bepaalde, – of het ‘ duivelse ‘ C I R C U S, commerciële MEDIA zit, staat en loert en met de nodige ongeduldigheid popelen ze springend om ons heen !!! Waak hiervoor *****
  W.S.P.F. : 06 mei 2002 @ ” hetze en demonisering ” in veelvoud. Hopelijk kunnen we daar, al met al een hoop lering uittrekken.

  Reactie door ronantoinekraft | maart 31, 2014

 2. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Haagse PVV doet aangifte tegen Broodje Marokkaan | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 5, 2014

 3. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door PVV doet aangifte tegen ‘Broodje Marokkaan’ « Debat in de Digitale Hofstad | april 5, 2014

 4. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door PVV uitgesloten bij Zorgdebat Haags Spuiplein 12.04.2014 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 13, 2014

 5. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 15 « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2014

 6. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De opmaat naar het einde ? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2014

 7. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Heeft Geert Wilders PVV toch gelijk met de dreiging van het islamitisch terrorisme « Debat in de Digitale Hofstad | januari 28, 2015

 8. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 16 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 22, 2015

 9. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Is ex-PVVer Daniel van der Stoep echt een Seksbeest ?? « Debat in de Digitale Hofstad | november 23, 2015

 10. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Gedonder met Michael Heemels van de PVV Limburg « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2016

 11. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Gedonder met Michael Heemels van de PVV Limburg deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2016

 12. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent ?? – deel 16 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 14, 2017

 13. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent ?? – deel 18 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2017

 14. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | januari 9, 2018

 15. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Geen gedonder in de tent – deel 14 […]

  Pingback door Gedonder met Henk van Deún PVV « Debat in de Digitale Hofstad | januari 9, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: