Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa

Referendum euro en Europa

Het idee van Bos is om zonder meer een referendum te houden over de euro en Europa. De PvdA-fractie wil niet reageren op de uitspraken van Bos, en verwijst naar het initiatiefwetsvoorstel dat nu bij de Eerste Kamer ligt.

De huidige PvdA-fractie vindt dat een referendum kan worden georganiseerd als er sprake is van een nieuwe Europese verdragswijziging. In dat geval zou een raadplegend referendum kunnen worden gehouden. Een initiatiefvoorstel dat dit instrument wettelijk mogelijk moet maken ligt op dit moment bij de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft zich er al voor uitgesproken. Om zo’n referendum – dat voor alle wetsvoorstellen geldt – af te dwingen zijn 300.000 handtekeningen nodig.

Wouter Bos gaf punt eerder bij formatiebesprekingen weg !!! 

Dat Wouter Bos PvdA, nu bestuursvoorzitter van VUmc, de discussie over een referendum aanzwengelt is politiek pikant. Onder zijn leiding werd dit punt in 2006 in de coalitieonderhandelingen met het CDA weggegeven.

De PvdA schaarde zich toen achter het standpunt dat er niet nog eens zoals in 2005 een referendum over Europa zou moeten worden gehouden.

Lees in NRC Handelsblad meer over het crisisdebat in de Balie.

Voormalig PvdA-leider Bos: hou alsnog een referendum over de euro›

NRC 10.03.2014 Voormalig PvdA-leider Wouter Bos is voor een referendum over de vraag of Nederland de euro moet behouden. Dat referendum zou volgens hem een “heldere keuze” moeten zijn voor of tegen Europa, zei hij gisteravond tijdens een debat in De Balie. “Ja betekent: ja tegen de euro, ja tegen bankenautoriteiten en ja tegen noodhulp”, zei Bos. “En nee betekent ook: nee, met alle consequenties van dien”, doelend op een exit uit de Europese Monetaire Unie (EMU).

zie ook: Wouter Bos PvdA – Eventjes weer terug in de spotlights

Zie verder ook:

Britse Labourpartij stelt voorwaarden aan EU-referendum

NU 12.03.2014 Als het aan de Britse Labourpartij ligt, komt er alleen een referendum over EU-lidmaatschap als Brussel aandringt op verdere machtsoverdracht. 

 Pas dan zal de bevolking van het Verenigd Koninkrijk per referendum worden gevraagd of zij uit de Europese Unie wil stappen of niet. Dat zei Labourleider Ed Milliband tegen The Financial Times.

Capital Economics benadrukt eerder al wel dat „het verlaten van de unie natuurlijk risico’s met zich meebrengt”. Die moeten worden „erkend en aangepakt”. Voorts gaat het rapport  er overigens vanuit dat de andere landen wel zaken met Nederland blijven doen en dat de terugkeer naar de gulden volgens een goed plan zal verlopen. De transitie naar de oude betaalmunt zal in het diepste geheim moeten gebeuren, zo blijkt uit een eerdere ‘handleiding’ van Capital Economics over het vertrek uit de eurozone.

zie ook conclusies uit het rapport —>>> hier

zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 2

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 1

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Gulden middenweg versus Ping-Ping foetsie

zie ook: Euro-propaganda: de drie mythes – Video

Lees hier het hele rapport over de Euro

en ook: Het vertrouwen in de Euro

zie: Geert Wilders PVV – Ook een Europees kopje thee ??

Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’

Zie: Geert Wilders PVV en Marine Le Pen Front National – wij zijn 2 vriendjes

Zie ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 2

En ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 1

maart 10, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. REFERENDUM – REFERENDA :
  Beste Wouter Bos, had gij dan niet veel eerder zulke voorstellen wat heel zwaar binnen onze samenleving leeft, niet eerder op de Agenda had moeten zetten. Dus juist nu vlak voor de Verkiezingen en nota bene ook omdat de PvdA zo laag staat en in zeer zwaar weer is beland.
  Een oude bekende Binnenhof festival directrice zei toen in 2006; Ron je had mee moeten doen, dan had je ze kunnen bijsturen.
  Eigenlijk heb je gelijk, zei ik toen, maar ik denk altijd dat er nog héél wat mensen zijn, die het wellicht nog beter weten dan ikzelf. Helaas is dat niet altijd zó, en vanzelfsprekend visies bepalen, uitgaande van een echt gezamenlijke gedachtepatroon, min of meer dit vanuit bepaalde inzichten en oogpunten.
  In ieder geval was het toen blijkbaar door de PvdA héél goed bedoeld, met betrekking tot 2 journalisten enzovoorts, enzovoorts, om mij eventueel te betrekken, qua visies, in de mogelijkheid om een Tweede Kamerlidmaatschap te ambiëren. Groetjes aan vz. Spekman, hopende op beter !!!
  Kraft wenst bij deze, alle Politieke Partijen bijzonder veel S U C C E S, in hun Campagnes, maar – de PVV – op dit moment, zeker het allermeest *****
  SERVICE van, en vóór ” alle k r o c h t e n ” !

  Reactie door Ron Antoine | maart 11, 2014

  • De E.U., een paar Bestuurders- voorzitters hadden en hebben nog steeds de verkeerde uitgangspunten, c.q.uitwerkingen – gedachtegoed – en helemaal geen juiste of perfecte analyses.
   Had dat in 1998 en in 2002 etc..alreeds lang in de gaten c.q. in de smiezen !.

   Reactie door Ron Antoine | maart 11, 2014

 2. […] zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa […]

  Pingback door Mark Rutte VVD – Het vertrouwen in de Euro « Debat in de Digitale Hofstad | mei 11, 2014

 3. […] zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa […]

  Pingback door Burgerinitiatief parlementaire enquête invoering van de euro « Debat in de Digitale Hofstad | maart 8, 2015

 4. […] zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa […]

  Pingback door Geert Wilders PVV Pro Nexit « Debat in de Digitale Hofstad | september 6, 2016

 5. […] zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018

 6. […] zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa […]

  Pingback door Het vertrouwen in de Euro – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: