Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro

Exit EU

PVV-leider Geert Wilders liet het rapport maken om ‘bangmakers‘ over een EU-vertrek de mond te snoeren. ‘Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu,’ zegt Wilders donderdag in het AD.

PVV-leider Geert Wilders liet het rapport maken om ‘bangmakers‘ over een EU-vertrek de mond te snoeren. ‘Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu,’ zegt Wilders donderdag in het AD.

Het onderzoeksbureau Capital Economics zegt dat een vertrek uit de EU Nederland een kans biedt om de welvaart te laten toenemen in een mate die alleen  lang geleden kon worden bereikt. De groei is mogelijk omdat regels en verplichtingen van de EU wegvallen, zo zeggen de onderzoekers. Nederland zou vrijer handelsbetrekkingen kunnen aangaan met andere landen.

Koopkracht

Het rapport bewijst volgens Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU „veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU”. Zo zou elk Nederlands huishouden er de komende twee decennia bijna 10.000 euro bij krijgen.

Economische groei

PVV-leider Wilders zegt dat hij blij is met de conclusies, aldus de NOS. De economie kan volgens hem de komende tien jaar groeien met 10 procent. Wilders hoopt met het rapport in handen meer steun te krijgen voor een exit uit de EU.  Nederland zou vervolgens, na het vertrek uit de EU, lid moeten worden van de Europese Vrijhandelsassociatie, een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Euro

Twee jaar geleden liet Wilders een ander Brits bureau al onderzoeken (rapport) wat een vertrek uit de euro zou kosten. Want ook de euro, daar moeten we juist dringend vanaf, vindt Wilders. De kosten van de herinvoering van de gulden, zullen ‘bescheiden en beheersbaar’ zijn, denkt het door hem in de arm genomen bureau. Daarentegen zullen bijvoorbeeld de kosten van het Nederlandse zakendoen in 2035 minstens 20 miljard euro per jaar lager uitpakken. Nederland kan er in 2035 ook met 240 miljard op vooruitgaan door niet meer mee te doen aan bestedingsprogramma’s van de EU.

Overheidsuitgaven

De overheidsuitsgaven kunnen tegen die tijd ook zeker met 7,5 miljard omlaag door vooral buitenlanders toe te laten die een economische bijdrage kunnen leveren. De uitvoer naar niet-Europese markten zou sneller groeien door minder gezamenlijke regels. Verder kan een speciaal op Nederland gerichte aanpak de economische crisis nu al bestrijden en ertoe leiden dat de economie in 2035 met 309 miljard verbetert.

Capital Economics benadrukt wel dat „het verlaten van de unie natuurlijk risico’s met zich meebrengt”. Die moeten worden „erkend en aangepakt”. Voorts gaat het rapport  er overigens vanuit dat de andere landen wel zaken met Nederland blijven doen en dat de terugkeer naar de gulden volgens een goed plan zal verlopen. De transitie naar de oude betaalmunt zal in het diepste geheim moeten gebeuren, zo blijkt uit een eerdere ‘handleiding’ van Capital Economics over het vertrek uit de eurozone.

zie ook conclusies uit het rapport —>>> hier

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 2

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 1

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Gulden middenweg versus Ping-Ping foetsie

zie ook: Euro-propaganda: de drie mythes – Video

Lees hier het hele rapport over de Euro

en ook: Het vertrouwen in de Euro

zie: Geert Wilders PVV – Ook een Europees kopje thee ??

Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’

Zie: Geert Wilders PVV en Marine Le Pen Front National – wij zijn 2 vriendjes

Zie ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 2

En ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 1

Wakkert een Brexit straks het Nexit-debat aan?

Elsevier 06.06.2016 Wordt een Brexit gevolgd door een Nexit? De afgelopen jaren verschenen steeds meer petities voor een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap online. Volgens de laatste peilingen van TNS Nipo wil de meerderheid van Nederland echter nog niet uit de EU stappen.

Gerry van der List: Een Nexit-referendum is zeker geen gek idee

Een kleine 40 procent van de Nederlandse stemgerechtigden wil een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie (EU) volgens de peiling, meldt het FD. Als dat referendum nu wordt gehouden, zou de ruime meerderheid ervoor kiezen in de EU te blijven.

Goed idee

De meerderheid van de Nederlandse kiezers zou namelijk een ‘bescheiden tot sterke’ voorstander van de EU zijn. De nieuwe peiling is verrassend: euroscepsis groeit al jaren onder de Nederlandse bevolking, en uit een opiniepeiling van Peil.nl in februari blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlanders een referendum over een ‘Nexit’ een goed idee vindt.

Daarnaast zijn eurosceptische partijen, waaronder de PVV, steeds populairder geworden en uit het Oekraïne-referendum blijkt ook dat er grote ontevredenheid heerst onder een deel van de bevolking over de ‘alsmaar uitdijende EU’.

Geschrokken

Timmermans: een referendum over ‘Nexit’ is niet nodig

Waarom blijkt dan, juist nu, dat de Nederlandse kiezer toch niets moet weten van een Nexit? Het zou kunnen dat de stemgerechtigden zijn geschrokken van de situatie in Groot-Brittannië: het EU-referendum wordt over twee weken gehouden, en het blijkt dat een Brexit extreme gevolgen teweeg zou kunnen brengen.Vooral de Britse overheid, maar ook internationale organisaties kwamen de afgelopen weken naar voren met waarschuwingen over de crisis die volgens hen zou uitbreken als het land uit de EU stapt.

Of Groot-Brittannië uiteindelijke een einde maakt aan het EU-lidmaatschap zal erom spannen. Nederland wordt vaak aangeduid als het land dat daarna een referendum over de Europese Unie zou houden. Hoewel felle eurosceptische standpunten populairder lijken te worden, zit een Nexit er voorlopig blijkbaar nog niet in.

Bauke Schram is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier

Tags: Brexit EU Referendum NExit oekraïne-referendum

Terug naar gulden kan altijdVideo

Telegraaf 18.11.2014 Tijdens het dieptepunt van de eurocrisis is een plan gemaakt om de gulden opnieuw in te voeren. Dat bevestigt minister Dijsselbloem bij RTL. ‘Wat nou, de euro is onomkeerbaar!,’ zegt columnist Martin Visser.

ZIE OOK:

‘Voorbereid op terugkeer gulden’

Nederland was voorbereid op terugkeer gulden – Video

Telegraaf 18.11.2014 Het kabinet heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Bekijk ook de video met columnist Martin Visser: wat nou de euro is onomkeerbaar!

Dijsselbloem: ‘Nederland was voorbereid op terugkeer naar gulden’

Trouw 18.11.2014 Het kabinet heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vandaag tegen RTLZ.

U kunt er altijd van uitgaan dat iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario’s; aldus toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager

Volgens Dijsselbloem hoeft daar nu niet meer geheimzinnig over gedaan te worden, maar was het niet mogelijk om het destijds toe te geven. Volgens hem was het zeer terecht en verstandig om er toen niet openlijk over te praten.

Nederland voorbereid op terugkeer gulden

Telegraaf 18.11.2014 Het kabinet heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Bekijk ook de video met columnist Martin Visser: wat nou de euro is onomkeerbaar!

‘Wat nou, de euro is onomkeerbaar?!’

Telegraaf 18.11.2014  Tijdens het dieptepunt van de eurocrisis is een plan gemaakt om de gulden opnieuw in te voeren. Dat bevestigt minister Dijsselbloem bij RTL. ‘Wat nou, de euro is onomkeerbaar!,’ zegt columnist Martin Visser.

‘Regering had scenario klaarliggen voor terugkeer naar gulden’

NRC 18.11.2014 De Nederlandse regering had tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 een scenario klaarliggen om de gulden weer in te voeren als Nederlands betaalmiddel.

Dat meldt het tv-programma Argos Medialogica van omroepen Human en VPRO op basis van eigen onderzoek. Een speciaal multidisciplinair team van onder anderen juristen, buitenlandspecialisten en economen besprak de geheime noodscenario’s op het ministerie van Financiën, aldus een persbericht van Argos Medialogica. Voor het uiterste geval lag het scenario ‘Florijn’ klaar: een terugkeer naar de gulden als de euro zou vallen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigt tegenover RTLZdat het kabinet zich op het hoogtepunt van de eurocrisis inderdaad heeft  voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Volgens Dijsselbloem was het destijds niet mogelijk om daar openlijk over te spreken, omdat dat paniek op de financiële markten zou kunnen veroorzaken. “Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig.”LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG Het draaiboek lag klaar bij Financiën

2011 De Jager: niet betrokken bij plannen verkleining eurozone

2011 Merkel en Sarkozy houden vertrouwen in Grieken

2013 Nieuw seizoen Medialogica: ‘sentiment verdrukt feiten’

2011 Parlement debatteert op fluistertoon over de euro

‘Desnoods Rutte op gulden’

Telegraaf 12.05.2014  ”Zelfs al staat het hoofd van de premier op de biljetten, als de gulden maar terugkomt.” Met die boodschap bij het aanbieden van 315 duizend handtekeningen van Nederlanders die voor afscheid van de euro zijn trapte PVV-leider Wilders gisteren als laatste de campagne af voor de Europese verkiezingen.

EU is geen cafetaria waar je naar believen uit kunt snacken

Trouw 21.02.2014 Degenen die wat al te lichtzinnig omspringen met de Europese Unie mogen zich wel eens achter de oren gaan krabben. Vorige week heb ik gehakt gemaakt van een studie van Capital Economics die concludeerde dat een ‘Nexit’ moeilijk, maar haalbaar is. Hun kernargument is dat in 2035 gerekend kan worden op 10 tot 13 procent meer economische groei dan wanneer Nederland in de Unie zou blijven. Een roekeloze veronderstelling. Want wie kan voorspellen welk rendement een Nexit over ruim twintig jaar oplevert, moet helderziende of volksverlakker zijn.

Wilders’ plan voor exit uit de EU is een fata morgana

Trouw 14.02.2014 Zou Wilders echt het risico van uittreden uit EU en euro willen nemen? Ik vraag het me af. Zijn studie over de NExit veronderstelt dat uittreding geordend gebeurt. Die kans lijkt mij klein. Het politieke en maatschappelijke landschap is, mede door toedoen van Wilders zelf, zo gepolariseerd en gefragmenteerd dat het huidige politieke bestel niet in staat lijkt een dergelijke ingrijpende gebeurtenis voor te bereiden en soepel uit te voeren.

‘Nederlands EU-exit vergt betere uitleg dan PVV-rapport’

VK 08.02.2014 De drastische stap van een Nederlandse exit uit de EU vergt een betere uitleg dan Wilders’ rapport geeft, schrijft Fokke Obbema in zijn commentaar.Er kan schamper worden gedaan over de Nederlandse invloed op een EU met 28 landen, maar juist het Zwitserse voorbeeld geeft aan hoe frustrerend het is om met een veel grotere tegenspeler te moeten onderhandelen.

Een vertrek uit de Europese Unie is gunstig voor ons land, omdat het allerlei economische voordelen biedt. Na twee decennia komen die neer op 10 procent extra welvaart. Dat concludeert het Britse bureau Capital Economics, dat voor PVV-leider Geert Wilders de ‘Nexit’ onderzocht. Hij noemde de conclusies het ‘beste nieuws in jaren’. Als rolmodel voor Nederland ziet hij Zwitserland.

De uittredingskwestie vergt een bredere benadering dan een strikt economische. Ook historische en (geo)politieke overwegingen behoren een rol te spelen. Dat die buiten beschouwing zijn gelaten, is niet toevallig. Want die pleiten eerder voor versterking van de EU dan voor verzwakking. In een tijdperk dat door de VS en China wordt gedomineerd, kan Europa alleen een rol van betekenis spelen wanneer het de rijen gesloten houdt. Mét het EU-lidmaatschap is dat lastig, zónder is het onmogelijk.

‘Wilders’ Utopia omarmd’Video

Telegraaf 07.02.2014 Nederland doet er goed aan de Europese Unie te verlaten. Dit is niet alleen de visie van PVV- voorman Geert Wilders, maar ook van de meeste bezoekers van DFT. De wens is echter de vader van de gedachte, want het is maar sterk de vraag of ons land daadwerkelijk een soort Zwitserland kan worden.

ZIE OOK:

Hup Henk en Ingrid! Aan het werk

‘Niet wegkwijnen in EU’

Telegraaf 06.02.2014 Als Nederland uit de Europese Unie stapt, geeft dat ons land „zuurstof”. Het vertrek levert ons geld en banen op en lagere belastingen. Dat zegt althans Geert Wilders van de PVV. Hij meent dat te staven met de resultaten van een onderzoek waarvoor hij zelf opdracht gaf, uitgevoerd door Capital Economics. „Erg onverstandig”, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de plannen voor zo’n ‘NExit’.

‘Nederland uit de EU is onzin’

Telegraaf 06.02.2014  De Belgische hoogleraar economie Paul De Grauwe reageert verbaasd en verontwaardigd op de conclusie van Geert Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU rendabel zou zijn.

Dijsselbloem: PVV ‘bestelt’ anti-EU-rapporten

VK 06.02.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is niet onder de indruk van de oproep van PVV-leider Geert Wilders om uit de Europese Unie te stappen. In een reactie op het vandaag verschenen rapport waarin onderzoeksbureau Capital Economics stelt dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei zou opleveren, noemde hij het PVV-standpunt ‘herkenbaar’. Volgens de minister zou Wilders rapporten ‘bestellen’ om dat standpunt te onderbouwen.

Kroes reageert op Wilders

Telegraaf 06.02.2014  „Een hint voor Wilders: wij zijn Nederlanders, geen Zwitsers, Noren of Chinezen.” Met die tweet reageerde Europees commissaris en VVD-toppolitica Neelie Kroes donderdag op PVV-leider Geert Wilders, die wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt en zich meer spiegelt aan succesvolle onafhankelijke landen.

Neelie Kroes: Wilders, wij zijn Nederlanders, geen Zwitsers

Elsevier 06.02.2014 De economische welvaart in landen buiten de Europese Unie (EU) biedt geen garanties voor Nederland mochten wij uit de EU stappen. Nederland is niet vergelijkbaar met landen als Zwitserland en Noorwegen. Met die boodschap komt eurocomissaris Neelie Kroes (VVD) donderdag. ‘Een hint voor Wilders: wij zijn Nederlanders, geen Zwitsers, Noren of Chinezen,’ twittert Kroes.

‘Nederland uit de EU is kinderpraat’

Trouw 06.02.2014 De Belgische hoogleraar economie Paul De Grauwe reageert verbaasd en verontwaardigd op de conclusie van Geert Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU rendabel zou zijn.

‘Hoe kan iemand zoiets zeggen? Niemand kan zoiets zeggen!’, zegt De Grauwe, die verbonden is aan de London School of Economics. ‘Als iemand mij genoeg betaalt, kan ik het omgekeerde bewijzen. Maar dat is een boutade, dat zal ik natuurlijk nooit doen.’

‘Rapport niet te serieus nemen’

Telegraaf 06.02.2014 Het rapport van Wilders waarin staat dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei oplevert, is niet serieus te nemen. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit Tilburg, donderdag.

Dijsselbloem: Uit EU stappen erg onverstandig

Trouw 06.02.2014 Uit de Europese Unie stappen, zoals de PVV van Geert Wilders bepleit, zou ‘erg onverstandig’ zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat in reactie op een rapport dat de PVV heeft laten opstellen.

Tegenover het ANP zegt Dijsselbloem: ‘De PVV had dit standpunt al en heeft er nu een rapport bij. Dat ga ik lezen, maar ik weet één ding heel zeker: Nederland is een economische grootmacht in Europa. We verdienen de bulk van ons geld in handel met EU-landen dus Nederland heeft heel veel belang bij een interne markt met makkelijke handel. Daar past ook één munt bij. Die is op het moment sterk en de eurozone staat er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden. Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn.’

‘Uit de EU is heel onderstandig’

Telegraaf 06.02.2014 Uit de Europese Unie stappen, zoals de PVV van Geert Wilders bepleit, zou „erg onverstandig” zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat in reactie op een rapport dat de PVV heeft laten opstellen.

PvdA-ministers niet van plan om uit EU te stappen

Elsevier 06.02.2014 Zowel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) als zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ziet niets in het idee om de Europese Unie (EU) te verlaten. Daarbij wijzen zij op het belang van de EU voor Nederland. Timmermans zegt donderdag in een reactie op het rapport van het Londense onderzoeksbureau Capital Economics dat het hem een ‘bijzonder slecht idee’ lijkt.

Wilders: bewijs vertrek EU voordeliger dan blijven – ‘aannames te betwisten’›

NRC 06.02.2014  Volgens PVV-leider Geert Wilders vormt het rapport van het onderzoeksbureau Capital Economics over het vertrek uit de Europese Unie de uitweg uit de crisis. Dat zei hij vanochtend tijdens de presentatie van het rapport in Den Haag. In november vorig jaar meldde nrc.nl dat Capital Economics vorig jaar zomer verwachtte circa 270.000 euro voor het onderzoek bij de PVV in rekening te brengen. Dat kwam naar voren uit vertrouwelijke correspondentie tussen de PVV en het bureau die in bezit is van NRC Handelsblad.

Hup Henk en Ingrid! Aan het werk!  – Video

Telegraaf 06.02.2014 PVV-voorman Geert Wilders beweert dat een vertrek uit de EU ons land miljarden oplevert. Columnist Martin Visser betwijfelt dat. ‘Henk en Ingrid moeten gewoon aan het werk.’

‘Vertrek EU geeft ons zuurstof’

Telegraaf 06.02.2014 Nederland moet uit de Europese Unie stappen. Dat geeft ons land „zuurstof, terwijl de EU ons verstikt”. Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag bij de presentatie van een rapport waarin staat dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei oplevert. Die stap biedt volgens Wilders een uitweg uit de crisis. Er komen banen bij, Nederlands geld kan worden geïnvesteerd in Nederland en de belastingen kunnen omlaag, zei hij.

Wilders blij met EU-rapport: ‘Uittreden levert miljarden op’

VK 06.02.2014 Het is gunstig voor Nederland om de Europese Unie te verlaten. Het bureau Capital Economics concludeert dit in een onderzoek dat het heeft uitgevoerd in opdracht van de PVV.

Het onderzoeksbureau zegt dat een vertrek uit de EU Nederland een kans biedt om de welvaart te laten toenemen in een mate die alleen  lang geleden kon worden bereikt. De groei is mogelijk omdat regels en verplichtingen van de EU wegvallen, zo zeggen de onderzoekers. Nederland zou vrijer handelsbetrekkingen kunnen aangaan met andere landen. Enkele belangrijke conclusies uit het rapport (lees hier, pdf):

‘Nederland is buiten de EU goedkoper uit’  

NU 06.02.2014 Het levert Nederland geld op om uit de Europese Unie (EU) te stappen. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Capital Economics in opdracht van de PVV.  Bekijk video – Het onderzoeksbureau publiceerde donderdag de  ‘waarschijnlijke economische gevolgen’ op haar website. De berekeningen van de onderzoekers hebben effect in het jaar 2035 als Nederland nu uit de EU stapt.

Onderzoek PVV: ‘Vertrek uit EU levert welvaart op’

Trouw 06.02.2014 Het is gunstig voor Nederland om de Europese Unie te verlaten. Het bureau Capital Economics concludeert dit in een onderzoek dat het heeft uitgevoerd in opdracht van de PVV.  PVV-leider Wilders zegt dat hij blij is met de conclusies, aldus de NOS. De economie kan volgens hem de komende tien jaar groeien met 10 procent. Wilders hoopt met het rapport in handen meer steun te krijgen voor een exit uit de EU.

Vertrek uit EU levert miljarden op

Telegraaf 06.02.2014  Nederland zal op lange termijn baat hebben bij een vertrek uit de Europese Unie, zo heeft althans onderzoeksbureau Capital Economics in opdracht van de PVV uitgedokterd. De ‘waarschijnlijke economische gevolgen’ werden donderdag in Den Haag gepresenteerd.

Rapport: Nederlands vertrek uit EU levert welvaart op

Elsevier 06.02.2014 Als Nederland afscheid neemt van de Europese Unie (EU) kan dit een economische groei veroorzaken die ons land in geen jaren meer heeft gezien. Door het wegvallen van regels en verplichtingen kan de economie groeien tot wel 10 procent. Dat blijkt uit een analyse die het Londense onderzoeksbureau Capital Economics uitvoerde in opdracht van de PVV.

PVV-onderzoek: verlaten EU brengt welvaart›

NRC 06.02.2014 Het verlaten van de Europese Unie kan de Nederlandse economie de komende tien jaar tien procent extra groei opleveren. Dat concludeert het bureau Capital Economics dat de gevolgen van het verlaten van de EU in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd. Door het wegvallen van regels en verplichtingen van de EU zou Nederlander gemakkelijker handel kunnen drijven met landen buiten de EU. Ook zou Nederland geen geld meer hoeven afdragen aan noodlijdende EU-partners.

februari 6, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

12 reacties

 1. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Wouter Bos PvdA – Referendum te houden over de euro en Europa « Debat in de Digitale Hofstad | maart 10, 2014

 2. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Mark Rutte VVD – Het vertrouwen in de Euro « Debat in de Digitale Hofstad | mei 2, 2014

 3. De euro zit mij echt heel hoog, en ik moét het gewoon kwijt: wég met die euro! We zitten nu al 12 jaar hier mee, dat alles op z’n gat ligt: de economie, de banenmarkt, de huizenmarkt. Het bedrijfsleven – omdat mensen ook niks meer te besteden hebben. Heel veel faillissementen al die jaren, massa-ontslagen, overheidsbezuinigingen, het komt voor een groot deel door de euro. Té veel mensen worden hier de dupe van!
  Toen de euro kwam werd het salaris gehalveerd ( van 2000 gulden naar 1000 euro) maar veel producten zijn in prijs verdubbeld: 20 gulden werd 20 euro! Ook huizen: was de prijs van een huis 140.000 gulden, dan werd dat 140.000 euro! Logisch dat mede hierdoor de huizenmarkt al jaren op slot zit. Het loópt niet: alles stagneert. Burgers worden afgeknepen tot en met. Heel veel mensen komen enorm onder druk te staan en komen in financiéle problemen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Gezinnen komen onder druk te staan, de onvrede in de maatschappij neemt toe, en daar moeten kinderen in opgroeien.
  Er zijn berichten dat het huiselijk geweld toeneemt, een schrikbarend aantal kinderen en jongeren hebben problemen en ontsporen (zij het mede door andere oorzaken). Gezinnen komen op straat te staan, de voedselbanken schieten als paddestoelen de grond uit.
  M’n kinderen hebben veel minder kans op een vaste baan, huizen zijn onbetaalbaar: het is allemaal onzeker. De zorg voor kwetsbare mensen verschraalt, terwijl er door die euro notabene steeds meer kwetsbare mensen bij komen! Dit moeten we een halt toeroepen!
  De euro brengt instabiliteit en verharding, de prijs die we voor de euro moeten betalen is te hoog!
  Té veel mensen worden hier op allerlei manieren de dupe van!

  Mevr. L.M. Brinkman.

  Reactie door L.M. Brinkman | mei 7, 2014

 4. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Ook een Europees kopje thee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 13, 2014

 5. Goed Idee ! weg uit de EU en besteed het geld maar eens aan de duizenden die in armoede leven in eigen land.
  Het is van de zotte om Nederlanders duur in een zetel te plaatsen en niets bereiken. Zorg eerst maar eens voor Nederland
  Echt weer een idee van de politiek die niet bergijpen waar de prioriteiten liggen en ons bang maken dat de economie in elkaar zou klappen wanneer wij uit de EU weggaan. Nou we zien wel wat de EU de nederlandse economie heeft gebracht ! Ellende en armoede

  Reactie door J. de Boer | mei 15, 2014

 6. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De liefde voorbij ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2014

 7. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De liefde met Le Pen voorbij ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2014

 8. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Burgerinitiatief parlementaire enquête invoering van de euro « Debat in de Digitale Hofstad | maart 8, 2015

 9. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Geert Wilders PVV D-day in Europa « Debat in de Digitale Hofstad | juni 17, 2015

 10. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Het vertrouwen in de Euro « Debat in de Digitale Hofstad | juli 6, 2016

 11. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018

 12. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro […]

  Pingback door Het vertrouwen in de Euro – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: