Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Roemenen – Zijn de SP en de PVV vriendjes geworden ???

Is Emile Roemer SP het maatje geworden van Geert Wilders PVV ?

De Tweede Kamer stemde dinsdag met een grote meerderheid in met de vrije toelating van Roemenen en Bulgaren tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Alleen de PVV, Partij voor de Dieren en de SP waren tegen !!! Wel claimde VVD en CDA strengere regels.

Maar die instemming geldt volgens een peiling van Maurice de Hond niet voor de Nederlandse burger. Onder PVV-sympathisanten is de weerzin unaniem, maar ook VVD’ers, SP’ers, PvdA’ers en CDA’ers zijn in overgrote meerderheid tegen.

Zeker acht op de tien Nederlanders zien de Roemenen en Bulgaren die per 1 januari vrij naar Nederland mogen reizen, liever gaan dan komen. Van de 1.800 ondervraagden vindt zeker 80 procent dat Roemenen en Bulgaren niet vrij naar ons land mogen komen voor werk. Onder de PVV-kiezers ligt dat aantal zelfs op 100 procent, bij de VVD op 91 procent, SP 82 procent en PvdA en CDA 75 procent.

Zelfs bij D66-stemmers, die de Europese Unie vaak geen strobreed in de weg willen leggen, vindt 53 procent dat we niet zomaar de grenzen moeten openen voor Roemenen en Bulgaren.

Let wel: de opdracht tot het onderzoek kwam uit de boezem van de Socialistische Partij. Ze waren innig tevreden met de uitkomsten. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt eiste ‘actie’ van minister Lodewijk Asscher. Nederland moet eenzijdig besluiten “om de kont tegen de eurokrib te gooien”, riep hij strijdlustig. “Trotseer de eurocraten. Kies voor bescherming van banen en niet voor de EU-religie van vrij verkeer!”

Ter rechterzijde reageerden ze al even verheugd op de uitslag. De leider van de PVV twitterde meteen een geinige foto rond met daarop twee grensborden “Grenzen dicht voor Bulgaren en Roemenen!”, stond erboven.Ofwel ‘Alle Roemenen Raus’

Geen misverstand: ik vind beide partijen even hysterisch. Geef mij maar de nuchtere bezorgdheid van Lodewijk Asscher. Toch knaagt de vraag waarom de PVV haar visie gedurig wordt aangerekend, terwijl de SP er moeiteloos mee wegkomt. Waarom PVV’ers te boek staan als xenofobische griezels, en SP’ers niet – terwijl ze dit evenzeer verdienen.

Ik wilde dat ik het antwoord wist.

zie ook: Geert Wilders PVV – ‘Alle Roemenen Raus’

en ook: Louis Bontes PVV – Terug met die Polen, Roemenen en Bulgaren

en ook: Geert Wilders PVV – Actie op 09.09.2013 bij de Roemeense Ambassade

De Haagse Autochtonen-ASO-Tokkies-in-container-taal van de VVD

Den Haag luidt de noodklok over de ‘Tsunami van Oost-Europeanen’ – deel 3

Den Haag luidt de noodklok over de ‘Tsunami van Oost-Europeanen’ – deel 2

Haagse PvdA-Wethouder faciliteert commerciele uitbuiting Poolse gastarbeiders

Herhaling Migrantendrama in Den Haag ?

Den Haag luidt de noodklok over de ‘Tsunami van Oost-Europeanen’ – deel 1

Polen en Bulgaren in Nederland: vijf conclusies

Elsevier 28.04.2015 Het percentage Polen in Nederland dat werkt, blijft met 81 procent onveranderd hoog. Dat percentage is aanzienlijk hoger dan onder Bulgaren, waar 58 procent van de mannen werk heeft in Nederland. Bulgaren zijn ook minder tevreden over hun leven in Nederland.

Dit staat beschreven in het onderzoek Langer in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De ontwikkelingen in de leefsituatie van migranten uit Polen en Bulgarije werden door het SCP onderzocht. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek.

Zoals gezegd, is er nogal een verschil in het percentage Polen in Nederland dat werk heeft ten opzichte van de Bulgaren. Het SCP onderzocht de groep al eind 2010. Toen had ook al 81 procent van de Polen werk.

Steeds meer Polen en Bulgaren voelen zich gediscrimineerd in Nederland. Onder Polen steeg dat percentage van 39 naar 49 procent, en onder Bulgaren van 17 naar 66 procent.

Het SCP ziet ‘duidelijke vooruitgang‘ in de beheersing van de Nederlandse taal. ‘Taalcursussen lijken lonend te zijn voor de Bulgaren en Polen,’ concluderen de onderzoekers.

Poolse en Bulgaarse migranten voelen meer discriminatie

RTVWEST 28.04.2015 Poolse en Bulgaarse migranten in ons land voelen zich steeds vaker gediscrimineerd. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag.

Eind 2010 ervoer 17 procent van de Bulgaren in Nederland discriminatie, begin 2013 was dat toegenomen tot 66 procent. Onder de Polen ging het van 39 naar 49 procent. In de Bollenstreek, het Westland en Den Haag werken veel Poolse en Bulgaarse migranten.

Polen zijn nog altijd in meerderheid tevreden. 81 procent van de Poolse groep is blij in Nederland. Bulgaren waren in 2013 juist een stuk minder tevreden dan eind 2010. Dat aandeel ging van 71 naar 45 procent. . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Polen en Bulgaren voelen zich meer gediscrimineerd

Trouw 28.04.2015 Poolse en Bulgaarse migranten in Nederland voelen zich steeds vaker gediscrimineerd. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Eind 2010 ervaarde 17 procent van de Bulgaren in Nederland discriminatie, begin 2013 was dat toegenomen tot 66 procent. Onder de Polen ging het van 39 naar 49 procent. 81 procent van de Polen zegt desondanks blij te zijn in Nederland. Bulgaren waren in 2013 juist een stuk minder tevreden dan eind 2010. Dat aandeel ging van 71 naar 45 procent.

De conclusies staan in het rapport Langer in Nederland van het SCP, dat vandaag verschijnt. Polen en Bulgaarse migranten zijn tijdens hun eerste jaren in Nederland gevolgd. Volgens het SCP is dat in Nederland niet eerder gebeurd en is het in internationaal opzicht ook vrij uniek. Het rapport is opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Polen en Bulgaren voelen meer discriminatie

NU 28.04.2015 Poolse en Bulgaarse migranten in ons land voelen zich steeds vaker gediscrimineerd, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag.

Eind 2010 ervaarde 17 procent van de Bulgaren in Nederland discriminatie, begin 2013 was dat toegenomen tot 66 procent. Onder de Polen ging het van 39 naar 49 procent.

Polen zijn nog altijd in meerderheid tevreden. 81 procent van de Poolse groep is blij in Nederland. Bulgaren waren in 2013 juist een stuk minder tevreden dan eind 2010. Dat aandeel ging van 71 naar 45 procent.

Toch zijn meer Bulgaarse migranten van plan om in Nederland te blijven. Begin 2013 gaf 47 procent aan niet te willen vertrekken, anderhalf jaar eerder was dat 33 procent. Onder Polen bleef het met 56 procent stabiel.

De conclusies staan in het rapport Langer in Nederland van het SCP, dat dinsdag verschijnt. Polen en Bulgaarse migranten zijn tijdens hun eerste jaren in Nederland gevolgd. Volgens het SCP is dat in Nederland niet eerder gebeurd en is het in internationaal opzicht ook vrij uniek.

Het rapport is opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees meer over: Discriminatie Polen Bulgaren

Gerelateerde artikelen;

Bulgaren: meer discriminatie

Telegraaf 28.04.2015 Poolse en Bulgaarse migranten in ons land voelen zich steeds vaker gediscrimineerd, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag. Eind 2010 ervaarde 17 procent van de Bulgaren in Nederland discriminatie, begin 2013 was dat toegenomen tot 66 procent. Onder de Polen ging het van 39 naar 49 procent.

Polen zijn nog altijd in meerderheid tevreden. 81 procent van de Poolse groep is blij in Nederland. Bulgaren waren in 2013 juist een stuk minder tevreden dan eind 2010. Dat aandeel ging van 71 naar 45 procent.

900 Roemenen, Bulgaren naar NL

NOS 13.03.2014 De afgelopen maanden hebben ongeveer 900 Roemenen en Bulgaren in Nederland een burgerservicenummer (BSN) aangevraagd. Dat heeft minister Asscher gezegd in de Tweede Kamer. Hij wilde niet zeggen of hij dat veel of weinig vindt. “Cijfers zeggen me niet zo veel. Het gaat om de problemen”, zei hij.

Sinds 1 januari hebben werknemers uit de twee landen geen tewerkstellingsvergunning meer nodig in Nederland. In de Kamer werd toen gevreesd dat Nederland zou worden overspoeld door nieuwe arbeidskrachten. De PVV sprak van een tsunami aan Oost-Europeanen, die banen van Nederlanders zouden inpikken

Bekijk ook…

PvdA presenteert actieplan Oost-Europeanen

Trouw 13.03.2014 Een arbeidsmigrant uit Oost-Europa heeft recht op minimaal twaalf vierkante meter om in te wonen. Verder moeten migranten over de stad worden verspreid. Ook moet er een ‘harde scheiding’ worden aangebracht tussen het werkcontract en het wooncontract. Werkgevers van migranten mogen niet langer huisbaas zijn. Dat leidt ‘vaak tot misbruik van de machtspositie en uitbuiting’.

Actieplan tegen overlast Oost-Europeanen

NU 13.03.2014 In Nederland mag per twaalf vierkante meter maar één arbeidsmigrant uit Oost-Europa wonen. Verder moeten migranten over de stad worden verspreid.   Ook moet er een ‘harde scheiding’ worden aangebracht tussen het werkcontract en het wooncontract. Werkgevers van migranten mogen niet langer huisbaas zijn. Dat leidt ‘vaak tot misbruik van de machtspositie en uitbuiting’.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Arbeidsmigranten Oost-Europeanen

Plan overlast Oost-Europeanen

Telegraaf 13.03.2014  In Nederland mag per twaalf vierkante meter maar één arbeidsmigrant uit Oost-Europa wonen. Verder moeten migranten over de stad worden verspreid. Ook moet er een ‘harde scheiding’ worden aangebracht tussen het werkcontract en het wooncontract. Werkgevers van migranten mogen niet langer huisbaas zijn. Dat leidt ‘vaak tot misbruik van de machtspositie en uitbuiting’.

Geen ‘tsunami’ na openstellen grens voor Bulgaren en Roemenen›

NRC 12.03.2014 Sinds het begin van dit jaar hebben zich 614 Roemenen en 340 Bulgaren gemeld bij Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.

In dezelfde tijd kwamen er bijna zesduizend Polen naar Nederland. Vorig jaar voorspelden partijen als SP en PVV een ‘tsunami’ of ‘massale instroom’ van Bulgaren en Roemenen, die vanaf 1 januari geen werkvergunning meer nodig hebben in de EU. Migratie-experts voorspelden dat de aantallen laag zouden blijven.

Lees meer;

VANDAAG Waar blijven die massa’s Bulgaren en Roemenen? ›

12 MRT Arbeidsmigratie Geen ‘tsunami’ na openstellen grens voor Bulgaren/Roemenen ›

12 MRT Waar zijn al die Bulgaren en Roemenen toch? ›

28 JAN WRR: tragiek gastarbeiders dreigt bij Bulgaren en Roemenen ›

2013 Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

1000 Bulgaren en Roemenen hier

Telegraaf 12.03.2014 Bijna duizend Roemenen en Bulgaren zijn sinds 1 januari naar Nederland gekomen. Het gaat om officiële cijfers van inwoners van deze twee landen die zich hier hebben laten registreren, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Leefbaar R’dam tegen EU

Telegraaf 14.02.2014 Ook al verbiedt Europa het, als Leefbaar Rotterdam aan de macht komt, wil de partij beperkende maatregelen treffen tegen de komst van Oost-Europeanen. De partij voelt zich gesteund door een onderzoek van Maurice de Hond waaruit blijkt dat driekwart van de Rotterdammers een rem wil op migranten uit Oost-Europa.

Leefbaar: jaarlijks maximaal 1.000 Oost-Europeanen naar Rotterdam

Elsevier  14.02.2014 Tegen de Europese regels of niet, als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, komen er maximaal 1.000 Oost-Europese werknemers per jaar naar Rotterdam. Driekwart van de Rotterdammers staat achter een quotum voor de zogenoemde Moe-landers.

Partijleider Joost Eerdmans vindt 1.000 Oost-Europeanen per jaar in Rotterdam genoeg. Anders wordt de druk op de oude wijken in de stad te hoog. Dat zijn de wijken waar deze tijdelijke werknemers vaak terecht komen. Volgens Eerdmans wil veruit het grootste deel van de Rotterdammers dat er een stop komt op het aantal Oost-Europeaanse arbeidsmigranten dat naar Rotterdam trekt.

Job Cohen: ‘Laten we leren van wat er is gebeurd met de Turken en Marokkanen’

Wacht Nederland een nieuw multicultureel drama met de Roemenen en Bulgaren?

VK 28.01.2014Nederland staat een nieuw multicultureel drama te wachten als de migratie van Roemenen en Bulgaren niet beter wordt begeleid. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De ‘tragiek van de gastarbeidersgeschiedenis’ toen veel laagopgeleide Turken en Marokkanen zich hier vestigden, dreigt zich te herhalen. Wat is het grootste gevaar?

Asscher voelt zich gesteund

Telegraaf 28.01.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voelt zich gesteund door de waarschuwing van de Wetenschappelijke Raad (WRR) voor het regeringsbeleid dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren niet beter begeleid wordt. De PvdA-minister constateert dat een „chique en gerespecteerd instituut” als de WRR nu vaststelt wat hijzelf al geruime tijd zegt.

Asscher voelt zich gesteund door ‘chique’ waarschuwing WRR

Trouw 28.01.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voelt zich gesteund door de waarschuwing van de Wetenschappelijke Raad (WRR) voor het regeringsbeleid dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren niet beter begeleid wordt. De PvdA-minister constateert dat een ‘chique en gerespecteerd instituut’ als de WRR nu vaststelt wat hijzelf al geruime tijd zegt.

Asscher voelt zich gesteund door ‘chique’ WRR 

NU 28.01.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voelt zich gesteund door de waarschuwing van de Wetenschappelijke Raad (WRR) voor het regeringsbeleid dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren niet beter begeleid wordt.  Bekijk video – De PvdA-minister constateert dat een ”chique en gerespecteerd instituut” als de WRR nu vaststelt wat hijzelf al geruime tijd zegt.

Wel moet worden voorkomen dat alle kennis uit Roemenië en Bulgarije wordt gezogen. De onderzoekers wijzen erop dat Nederland een van de grootste investeerders in die landen is.

Lees ook: ‘Komst Roemenen en Bulgaren voldongen feit’

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Roemenen Bulgaren

‘Multicultureel drama dreigt door komst Roemenen en Bulgaren’

Elsevier 28.01.2014 Als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren naar ons land niet beter wordt begeleid, staat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten. Overheid én bedrijven moeten meer investeren in integratie van de buitenlandse werknemers.

Met die waarschuwing komt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag. Hoewel de arbeidsmigratie vanuit Roemenië en Bulgarije sinds het wegvallen van de visumplicht op 1 januari nog niet op gang lijkt te zijn gekomen, komt het wetenschappelijk bureau met een stevige boodschap aan overheid en werkgevers.

Als ze de komende arbeidsmigratie niet beter gaan begeleiden, staat ons een nieuwe ‘tragiek’ te wachten die we kennen van de gastarbeidersgeschiedenis uit de jaren zestig en zeventig toen veel laagopgeleide Turken en Marokkanen zich in Nederland vestigden.

Onderkant arbeidsmarkt

Volgens de Wetenschappelijke Raad, die wetenschappelijke informatie verschaft ten behoeve van het regeringsbeleid op lange termijn, zijn er veel zorgen over de onderkant van de arbeidsmarkt.

Uitbuiting

Omdat uitbuiting vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt voorkomt, vindt de WRR dat zaken als tijdelijke contracten, uitzendwerk en zzp-constructies beter tegen het licht moeten worden gehouden. Volgens de Raad doet de overheid weinig voor sociaaleconomische integratie van werknemers, zoals wel in migratielanden als Canada, Australië en Denemarken gebeurt.

Migrantenstroom

Naar schatting zijn er op dit moment 340.000 werknemers uit de Oost-Europese regio in Nederland actief. Steden als Rotterdam en Den Haag zijn bang dat sinds 1 januari de migratiestroom weer een impuls zal krijgen omdat de restricties zijn weggenomen.

Voor zover bekend is die migrantenstroom nog niet op gang gekomen. Volgens Roemenië hoeft Nederland zich geen zorgen te maken omdat Roemenen landen als Italië en Spanje laten prevaleren boven Nederland vanwege culturele gelijkenissen.

Commentaar:

Carla Joosten: Oost-Europese immigranten zijn vooral zelf verantwoordelijk voor hun integratie

Grenzen open voor Roemenen en Bulgaren? Beperk dan de sociale arrangementen !!

Bulgaren en Roemenen kunnen vanaf 1 januari in Nederland gaan werken. Daarmee wordt het onontkoombaar het minimumloon te verlagen. Naar het commentaar van Syp Wynia

zie ook;

WRR: tragiek gastarbeiders dreigt bij Bulgaren en Roemenen›

NRC 28.01.2014 Werkgevers en overheid moeten meer investeren in de sociaaleconomische integratie van Bulgaren en Roemenen, anders zou de “tragiek van de arbeidsmigratie” zich weleens kunnen herhalen. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport over de komst Roemenen en Bulgaren naar Nederland.

LEES MEER;

VANDAAG ‘Roemenen en Bulgaren hebben aandachtnodig’ ›

15 JAN Kamer roept Weekers op boetes Bulgarenfraude te innen ›

2013 Polen worden geliefder, nu de Bulgarenkomen ›

2013  Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

2013 Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

Nieuw multiculti drama

Telegraaf 28.01.2014 Nederland staat een nieuw multicultureel drama te wachten als de migratie van Roemenen en Bulgaren niet beter wordt begeleid. De ’tragiek van de gastarbeidersgeschiedenis’ uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen veel laagopgeleide Turken en Marokkanen zich hier vestigden, dreigt zich te herhalen.

Gerelateerde artikelen

28-01: Nieuw multiculti drama dreigt

WRR waarschuwt voor herhaling migratiefiasco

Trouw 28.01.2014 Laagopgeleide gastarbeiders die maar moeilijk werk vinden en de overheid bakken met geld kosten. Naar die periode moeten we niet terug, waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Scholing, taaltraining en arbeidsbegeleiding moeten voorkomen dat Bulgaren en Roemenen in dezelfde situatie terechtkomen als hun Turkse en Marokkaanse voorgangers. “Ze hoeven van mij niet dood hoor”, zegt een koopman met Amsterdamse tongval als hij een microfoon onder zijn neus geduwd krijgt. “Ze moeten alleen terug naar hun eigen land. Alleen maar geld kosten ze. Die mensen zitten allemaal in de WW. Wij Nederlanders schieten er niets mee op.” Het is een fragment uit de documentairereeks Land van Aankomst en speelt zich af in de jaren zeventig.

Zeer denkbaar dat laaggeschoolden blijven

Het zijn problemen waar de Nederlandse regering wederom tegenaan kan lopen nu de grenzen op 1 januari zijn opengesteld voor Bulgaarse en Roemeense arbeidsmigranten, zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport.

Meer over

Brussel kritisch over Roemenië en Bulgarije

VK 22.01.2014 Brussel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de ontwikkelingen in de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. Nog steeds zijn er tekortkomingen in beide landen op het gebied van rechtsstaat, onafhankelijkheid van de rechtspraak en strijd tegen corruptie.

De Europese Commissie stelt weliswaar dat er de afgelopen tijd vooruitgang is geboekt, maar niet voldoende. De bevindingen van de commissie vormen voor Nederland een handvat om te beoordelen of Roemenië en Bulgarije rijp zijn voor het paspoortvrije Schengengebied. Nederland eist duurzame en onomkeerbare hervormingen voordat het akkoord wil gaan met toetreding.

Brussel kritisch over Roemenië en Bulgarije

NU 22.01.2014 Brussel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de ontwikkelingen in de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije.  Nog steeds zijn er tekortkomingen in beide landen op het gebied van rechtsstaat, onafhankelijkheid van de rechtspraak en strijd tegen corruptie.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Brussel Roemenië Bulgarije

Europese Commissie kritisch over Bulgarije en Roemenië

Elsevier 22.01.2014 De Europese Commissie is in nieuwe voortgangsrapporten kritisch over de vooruitgang die Roemenië en Bulgarije hebben geboekt. De landen schieten nog steeds tekort op het gebied van rechtsstaat, onafhankelijkheid van de rechtspraak en strijd tegen corruptie.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Over Bulgarije schrijft de Commissie dat de vooruitgang die het land boekt, pril is. Nog steeds ontlopen veroordeelde criminelen van georganiseerde misdaadorganisaties hun straf. Ook zijn er bewijzen dat politici invloed uitoefenen op het rechtssysteem.

Ook in Roemenië is het niet goed gesteld met de onafhankelijkheid van het rechtssysteem. De lidstaat straft corruptie nog steeds nauwelijks af.

Waarvoor is de vooruitgang van Roemenië en Bulgarije belangrijk?

Hoewel beide landen lid zijn van de EU, zijn ze nog niet toegetreden tot de grensvrije Schengenzone.  Nederland wil zeker twee positieve rapporten voordat de voormalige Oostbloklanden bij Schengen kunnen komen. Beide landen moeten grote stappen maken in de strijd tegen corruptie, en vooral Bulgarije moet de georganiseerde misdaad beter aanpakken.

zie ook;

Asscher: uitspraak eurocommissaris bizar en verwerpelijk

VK 21.01.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dinsdag hard uitgehaald naar eurocommissaris Viviane Reding (Justitie). Die heeft in een interview gezegd dat EU-lidstaten die last hebben van arbeidsmigratie er te royale sociale voorzieningen op na houden. ‘Bizar en verwerpelijk’ noemde Asscher deze uitspraak vandaag op Twitter. Reding suggereerde in een Zwitserse krant dat als de voorzieningen in sommige landen te genereus zijn, die landen dat probleem maar zelf moeten oplossen. Dat is volgens de Luxemburgse eurocommissaris niet de taak van de EU.

Grote toestroom van Roemenen en Bulgaren naar Den Haag blijft uitVideo

RTVWEST 16.01.2014 Een grote toestroom van Roemenen en Bulgaren naar onze regio blijft tot nu toe uit. Sinds het begin van dit jaar zijn de grenzen geopend voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije waardoor het voor hen makkelijker is geworden om in Nederland te werken. Maar van een massale intocht is geen sprake.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Grote toestroom van Roemenen en Bulgaren blijft uit

Den HaagFM 16.01.2014  Den Haag hebben zich tot en met woensdag 34 Roemenen en negen Bulgaren ingeschreven. Daarmee lijkt het aantal kleiner dan vorig jaar januari, toen zich in totaal honderd Roemenen en Bulgaren inschreven. De vrees van onder andere PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat Nederland te maken zou krijgen met een grote toestroom van nieuwe arbeidsmigranten, lijkt vooralsnog niet uit te komen.…lees meer

Europees Parlement: stop met bashen van Oost-Europeanen

Elsevier 16.01.2014 Het moet eens afgelopen zijn met de feitenvrije en populistische opmerkingen over Oost-Europeanen. Leiders in onder meer Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië proberen met dit soort argumenten het vrij verkeer van werknemers in te perken. Dat vindt een overgrote meerderheid van het Europees Parlement.

Populisme

In Straatsburg werd donderdag een motie aangenomen die feitenvrije en populistische opmerkingen over het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie veroordeelt. Marije Cornelissen, europarlementariër voor de Groenen en lid van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken, veroordeelt de populistische trend in landen als Nederland. Volgens Cornelissen moeten problemen als verdringing, uitbuiting of fraude met uitkeringen worden opgelost zonder aan het recht op vrij verkeer te tornen.

De Britse premier David Cameron vindt het niet eerlijk dat werknemers uit bijvoorbeeld Polen een Britse kinderbijslag krijgen voor hun kinderen die in Polen zijn blijven wonen.

In Duitsland is het woord ‘Sozialtourismus’ uitgeroepen tot ‘onwoord’ van het jaar.

De gemeente Rotterdam heeft op eigen initiatief beperkende maatregelen ingesteld voor arbeidsmigranten. De Europese Commissie heeft om aan alle onduidelijkheid over uitkeringen een einde te maken een handleidingopgesteld voor bedrijven, instellingen en migranten.

De Europese Commissie vindt ook dat nationale beperkingen op het vrij verkeer van werknemers ‘discriminerend’ zijn en in alle gevallen moeten worden verworpen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Barroso waarschuwt voor ‘chauvinisme’ in migratiedebat

Elsevier 16.01.2014 Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft flink uitgehaald naar lidstaten die kritisch zijn over Europese immigratie. Barroso waarschuwt voor een ‘bekrompen en chauvinistische’ opstelling van lidstaten.

‘Laten we geen stereotypes en mythes gebruiken,’ zei Barroso woensdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Hoewel Barroso zich niet direct richtte tegenover de Britse premier David Cameron, werd zijn toespraak wel geïnterpreteerd als een reactie op de Britten. Cameron is kritisch over Europese immigratie en pleit voor meer restricties. Zo zei Europees Commissaris Laszlo Andor (Sociale Zaken) dat de Britten ‘emotioneel‘ reageren op het onderwerp en zich meer zouden moeten richten op de feiten.

Volgens Andor manipuleren sommige lidstaten de feiten. Commissaris Viviane Reding zegt dat de Britse regering de angsten voor Europese immigratie aanwakkert om Britten af te leiden van de problemen in Groot-Brittannië.

Carla Joosten: Vanuit Brussel is weinig steun te verwachten voor Asschers klacht over arbeidsmigratie

Brussel legt sociale zekerheid EU-migranten vast in handleiding

Elsevier 13.01.2014 Stelt u zich de volgende casus voor: een Pools bouwbedrijf stuurt een werknemer voor een half jaar naar Nederland. Heeft de Pool dan recht op de Nederlandse sociale uitkeringen zoals kinderbijslag? Voor dit soort vraagstukken heeft de Europese Commissie nu een handleiding opgesteld. Een Roemeense moeder van 24 jaar woont sinds 2010 in de Duitse stad Leipzig met haar zus en haar zoontje. Ze heeft geen werk en vraagt een uitkering (Hartz IV) aan maar de lokale sociale dienst weigert uit te keren. De vrouw zegt als inwoner van Duitsland recht te hebben op de Duitse sociale voorzieningen en stapt naar de rechter. Het Europese Hof van Justitie buigt zich nu over haar zaak.

Handleiding

Om bovenstaand getouwtrek te voorkomen, heeft de Europese Commissie maandag een speciale handleiding uitgegeven. Het document is een leidraad waarmee bedrijven en instituties kunnen vaststellen waar de ‘gewone verblijfplaats’ van een EU-burger ligt.

Discriminatie

De handleiding moet voorkomen dat lidstaten ‘discriminerende maatregelen’ nemen tegen arbeidsmigranten. Zo vindt Groot-Brittannië het maar niets dat Bulgaren die in het Britse koninkrijk wonen en werken kinderbijslag krijgen voor kinderen die in het thuisland verblijven.

De gemeente Rotterdam komt met een extra inschrijvingsprocedure voor arbeidsmigranten en kan het toekennen van een Burger Service Nummer (dat toegang geeft tot alle sociale voorzieningen) uitstellen totdat zeker is dat de werknemers niet worden uitgebuit of met velen in een pand wonen. En Duitsland waarschuwt ervoor dat het uitgebreide sociale vangnet voor Duitse werknemers geen ‘pinautomaat‘ is voor andere ingezeten van de EU. Binnen de EU is immers nog altijd een grote sociale ongelijkheid die niet moet worden ontkend.

Grotere toestroom van Polen dan van Roemenen en Bulgaren

Elsevier 09.01.2014 2014 is nog maar net begonnen, maar de eerste tussenstand van het aantal aangevraagde Burger Service Nummers (BSN) wijst erop dat de door veel Nederlanders gevreesde toestroom van arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije vooralsnog uitblijft. In de eerste anderhalve week van het jaar hebben vooral Polen zich in Nederland ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat in het Register Niet Ingezetenen de komst van migranten bijhoudt, meldt RTL Nieuws.

Nederlanders willen niet

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat tweederde van de Nederlanders vindt dat er te veel migranten uit Oost-Europa naar Nederland komen. Zij maken zich vooral zorgen om sociaaleconomische gevolgen, en vrezen een toename van overlast en criminaliteit.

Op een schaal van 0 (zeer negatief) tot 100 (zeer positief) beoordelen Nederlanders Roemenen en Bulgaren erg laag: deze krijgen gemiddeld 32 punten, tegenover 68 voor autochtone Nederlanders en 52 voor Turken.

Syp Wynia: Grenzen open voor Roemenen en Bulgaren? Beperk dan de sociale arrangementen

CSU: Oost-Europeanen land uit

Telegraaf 07.01.2014 De Bondsdagleden van de Duitse christendemocratische regeringspartij CSU hebben dinsdag unaniem een plan aangenomen dat de toestroom van Bulgaren en Roemenen moet beperken. Die moeten Duitsland weer uit worden gezet als zij frauderen met sociale uitkeringen. Ook mogen zij dan het land niet meer in.

Gerelateerde artikelen;

30-12: 7 procent wil naar Westen

30-12: NL’er vreest Oostblokkers

20-12: Strop voor ziekenhuizen

ROTTERDAM TRAINEERT INSCHRIJVING POLEN

BB 06.01.2014 ,,Wij weigeren niet, maar houden alleen de aanvraag aan”, zei PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) maandagochtend bij de inschrijvingen van Poolse werknemers in de stad Rotterdam.

Voorlopig aanhouden
Als ambtenaren bij burgerzaken twijfelen over onder meer het aantal bewoners in het verblijf, wordt de aanvraag van een burgerservicenummer (BSN) van de tijdelijke werknemer, uit welk land van de Europese Unie (EU) dan ook, voorlopig aangehouden.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Brussel blij met Asscher

Telegraaf 06.01.2013 Brussel vestigt zijn hoop op minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken omdat Rotterdam in bepaalde gevallen weigert automatisch een burgerservicenummer (BSN) aan werknemers uit andere EU-landen te verstrekken. Asscher benadrukte enkele weken geleden nog dat gemeenten op basis van Europese regels verplicht zijn een BSN te verstrekken.

Brussel: Rotterdam mag Roemenen en Bulgaren niet tegenwerken

Elsevier 06.01.2014 De gemeente Rotterdam mag EU-burgers die in de stad komen wonen en werken niet tegenwerken door een extra registratie te eisen of de aanvraag van een burgerservicenummer (BSN) aan te houden. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moet erop toezien dat dit gebeurt. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

De gemeente Rotterdam wil dat alle arbeidsmigranten zich vanaf maandag inschrijven bij de gemeente. Voor wie korter dan 4 maanden in Nederland blijft, geldt de registratie als een voorwaarde om te mogen werken. De gemeente Rotterdam wil dat alle arbeidsmigranten zich vanaf maandag inschrijven bij de gemeente. Als bijvoorbeeld veel personen zich op hetzelfde adres inschrijven, verstrekt Rotterdam het BSN nog niet en stuurt ambtenaren langs voor een huisbezoek.

De Europese Commissie verzet zich tegen de Rotterdamse aanpak omdat de stad belemmeringen creëert voor de Europese regelgeving die erin voorziet dat alle EU-burgers zich vrij in de EU mogen bewegen en vestigen. De Rotterdamse wethouder van Wonen, Hamit Karakus, gaat deze maand praten met minister Asscher en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het probleem dat vooral speelt onder Poolse, maar vanaf 1 januari dit jaar vermoedelijk ook onder Bulgaarse en Roemeense werknemers.

Syp Wynia: Grenzen open voor Roemenen en Bulgaren? Beperk dan de sociale arrangementen

‘Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd’

Trouw 01.01.2014 Bulgaren en Roemenen die mogelijk baat hebben bij het wegvallen van speciale beperkingen ten aanzien van werken in andere EU-landen, zijn woensdag in Engeland gearriveerd.

Het dagblad The Independent meldde dit vanaf het vliegveld van Luton, ten noorden van Londen. Een vlucht met Roemenen werd daar verwelkomd door parlementariër Keith Vaz, voorzitter van de parlementscommissie Binnenlandse Zaken.

‘Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd’

NU 01.01.2014 Bulgaren en Roemenen die mogelijk baat hebben bij het wegvallen van speciale beperkingen ten aanzien van werken in andere EU-landen, zijn woensdag in Engeland gearriveerd. Het dagblad The Independent meldde dit vanaf het vliegveld van Luton, ten noorden van Londen.

GEMEENTEN VREZEN KOMST ROEMENEN EN BULGAREN

BB 30.12.2013 Steden als Den Haag en Rotterdam en de politieke partijen SP en PVV maken zich zorgen over de verwachte toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten. Ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat de grens voor deze mensen te vroeg opengaat. De ongerustheid komt overeen met het gevoel van de Nederlandse bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Nederland blijkt behoorlijk negatief te denken over Oost-Europeanen die in ons land willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst, zo blijkt uit het vierde kwartaalbericht van het SCP.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Nederland in Roemenië: niet alleen kritisch maar ook hulpvaardig

Elsevier 30.12.2013 De Nederlandse ambassadeur in Roemenië, Matthijs van Bonzel, is kritisch over de aanpak van corruptie, maar wil ook helpen bij het op orde brengen van de rechtsstaat in het land. Maar toetreding tot de paspoortvrije Schengenzone zit er voorlopig niet in. Van het Verenigd Koninkrijk tot Duitsland wordt geklaagd over het tekortschietende absorptievermogen in de steden om de arbeidsmigranten te huisvesten, over verdringing op de arbeidsmarkt en het stijgende beroep op zorg en sociale voorzieningen door migranten.

zie ook;

7 procent wil naar Westen

Telegraaf 30.12.2013 Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo’n 200.000 mensen, zal „in de nabije toekomst” ook echt de stap maken, verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research.

‘7 procent Bulgaren overweegt trek naar Westen’

Trouw 30.12.2013 Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo’n 200.000 mensen, zal ‘in de nabije toekomst’ ook echt de stap maken, verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research.

De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers ‘ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije’.

Bulgaar werkt hard, en juist daarom is hij bedreigend

Trouw 30.12.2013 Veel Nederlanders hebben respect voor Oost-Europese arbeidsmigranten omdat die zo hard werken en ondernemend zijn. Maar juist daarom worden ze ook gezien als concurrenten op de arbeidsmarkt.

Die dubbelzinnige houding komt naar voren in het kwartaalbericht ‘Burgerperspectieven’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Per 1 januari hebben Bulgaren en Roemenen geen tewerkstellingsvergunning meer nodig als zij in Nederland willen werken.

Gevaar voor laagopgeleiden komt niet uit het Oosten, maar uit Nederland

Trouw 30.12.2013 Roemenen en Bulgaren krijgen op 1 januari 2014 vrije toegang tot de Engelse en Nederlandse arbeidsmarkt. Uit angst voor ontregeling introduceerde Lodewijk Asscher onlangs een participatieverklaring. Dat doet niets aan het probleem: concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Afgelopen zomer wezen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en de Engelse publicist David Goodhart in een ingezonden stuk in de Volkskrant en de Britse krant The Independent op de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie (EU). Ze schreven onder meer dat de laagopgeleide burgers in Nederland en de andere rijkere EU-landen het op de arbeidsmarkt vaak afleggen tegen immigranten uit Oost-Europa. Die verdringing zou een ontregelend effect hebben op de samenleving. Asscher en Goodhart pleitten daarom voor een migratieregeling waar zowel de migrant als laagopgeleide Nederlander baat bij heeft.

Meeste Nederlanders zien Oost-Europeanen als criminelen

Elsevier 30.12.2013 Bijna de helft van alle Nederlanders denkt dat Oost-Europeanen overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Ook denken veel Nederlanders dat Oost-Europeanen Nederlandse banen inpikken en van onze uitkeringen profiteren.

Dat blijkt uit het laatste kwartaalbericht over 2013 van het Sociaal Cultureel Planbureau. Bijna twee derde van alle Nederlanders ziet vooral nadelen aan de komst van Oost-Europeanen naar Nederland. Meer dan de helft (58 procent) denkt dat Oost-Europeaanse migranten misbruik maken van Nederlandse uitkeringen en 47 procent denkt dat ze banen afpakken van Nederlanders.

Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Van de Nederlanders wil 60 procent dat de overheid beter optreedt tegenuitbuiting van Oost-Europeaans werknemers.  Over Polen zijn Nederlanders nog het meest positief.

Vanaf aanstaande woensdag kunnen na Polen ook Roemenen en Bulgarenzonder tewerkstellingsvergunning aan de slag in Nederland. Hoewel Nederland hiermee in Brussel akkoord ging, noemt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) de komst van de twee groepen ‘te vroeg’. Hij wil betere afspraken maken over de verwachte toestroom van nieuwe arbeidsmigranten.

De Roemeense regering probeert Nederland gerust te stellen door aan te geven dat de Roemenen niet naar Nederland zullen komen. De grootste arbeidsvlucht van Roemenen is al voorbij en die werknemers trokken naar cultureel meer verwante landen als Italië en Spanje.

NL’er vreest Oostblokkers

Telegraaf 30.12.2013  Nederland blijkt behoorlijk negatief te denken over Oost-Europeanen die in ons land willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst, zo blijkt uit het vierde kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Nederlandse bevolking negatief over komst Oost-Europeanen›

NRC 30.12.2013  Tweederde van de Nederlanders vindt dat er te veel migranten uit Oost-Europa naar Nederland komen. De bevolking maakt zich vooral zorgen over de sociaaleconomische gevolgen en vreest dat criminaliteit en overlast zullen toenemen. Dat blijkt uit een kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

19 procent van de bevolking ziet evenveel voor- als nadelen aan de komst van migranten uit Oost-Europa, 10 procent vindt dat de voordelen groter zijn dan de nadelen en 9 procent weet het niet.

We kunnen de Roemenen en Bulgaren van harte welkom heten

Trouw 29.12.2013 Het openen van die grenzen zal geen massale beweging op gang brengen vanuit Zuidoost-Europa, voorspellen kenners van deze arbeidspopulatie. Roemenen en Bulgaren die elders wilden gaan werken, hebben hun land al verlaten. Ze hebben hun heil vooral gezocht in de mediterrane lidstaten. Alleen de hoger opgeleiden onder hen zijn naar de noordelijke delen van de Unie gegaan, en dan nog in kleine aantallen. Het belangrijkste effect van het openen van de grenzen van de Nederlandse arbeidsmarkt zal zijn, dat wie hier voorheen zwart werkte dat nu wit zal doen.

Nieuwe regels en wetten: wat verandert er voor u in 2014?

Elsevier 29.12.2013 Alle Roemenen en Bulgaren die in Nederland willen werken, mogen dat per 1 januari 2014 zonder vergunning doen. En jongeren die alcohol of tabak willen aanschaffen, zullen tot hun achttiende verjaardag moeten wachten. Wat verandert er nog meer in 2014? Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.

zie ook;

CSU wil actie tegen migranten

Telegraaf  28.12.2013 De Beierse christendemocraten van de Christelijk Sociale Unie (CSU) eisen strenge maatregelen tegen ‘armoede-migranten’ uit de EU. Ze willen met nieuwe maatregelen voorkomen dat met name Bulgaren en Roemenen misbruik maken van sociale voorzieningen in rijkere EU-landen.

CSU wil actie tegen ‘armoedemigranten’

NU  28.12.2013 De Beierse christendemocraten van de Christelijk Sociale Unie (CSU) eisen strenge maatregelen tegen ‘armoede-migranten’ uit de EU.  Ze willen met nieuwe maatregelen voorkomen dat met name Bulgaren en Roemenen misbruik maken van sociale voorzieningen in rijkere EU-landen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: CSU Grote Coalitie Migranten

‘Waar komen de Roemenen en Bulgaren vandaan? Nederland heeft getekend’

VK 27.12.2013  ‘Het is begrijpelijk dat nationale leiders tegen Europese besluiten zijn en zich daar publiekelijk tegen uitspreken. Minder begrijpelijk is dat zij daarmee wachten tot het besluit al genomen is’, betoogt Maarten Hillebrandt.

Het Nederlandse immigratiedebat staat weer onder hoogspanning. Per 1 januari 2014 worden namelijk de beperkingen op het recht van Roemeense en Bulgaarse burgers om zich vrij te bewegen in de Europese Unie opgeschort. Nederland is de toestroom beu, zo meldde onlangs De Telegraaf. De krant beriep zich op een peiling van Maurice de Hond die aangeeft dat maar liefst 80 procent van de Nederlanders zich tegen volledige openstelling van de grenzen keert. Bij de aanhang van alle politieke partijen, zelfs het pro-Europese D66, is dit percentage boven de 50.

Belgen vrezen Oost-Europeanen

Telegraaf 27.12.2013 Duitsland en België vrezen voor een toestroom arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Per 1 januari hebben werkers uit die landen geen vergunning meer nodig om in een ander EU-land aan de slag te gaan. Vooral Duitsland houdt rekening met jaarlijks tienduizenden migranten.

Ook Vlaamse steden vrezen komst Bulgaren en Roemenen

Elsevier 27.12.2013 Nadat de gemeenten Rotterdam en Den Haag hun zorgen uitspraken over de komst van Bulgaren en Roemenen, zeggen nu ook de Vlaamse steden Antwerpen en Gent de toestroom van migranten te vrezen.

Als Bulgaarse en Roemeense arbeidsmigranten naar Antwerpen komen, kan dat de stad veel geld gaan kosten, waarschuwt de plaatselijke maatschappelijke organisatie OCMW vrijdag. Vanaf 1 januari hebben migranten uit deze landen geen speciale vergunning meer nodig om elders in de Europese Unie aan het werk te gaan. Momenteel zijn er al zo’n 35.000 Roemenen en Bulgaren in België

Eerder sprak de burgemeester Daniël Termont van Gent al zijn zorgen uit voor de komst van duizenden Bulgaren naar zijn stad, waarbij hij vooral wees op de gebrekkige huisvesting. Begin deze maand werd bekend dat Rotterdam en Den Haag Bulgaren en Roemenen van de arbeidsmarkt willen gaan weren als zij overlast dreigen te veroorzaken. Als er twijfel bestaat over hun verblijfplaats, krijgen migranten geen burgerservicenummer, lieten Rotterdam en Den Haag weten.

zie ook;

Lunteren: Polen onschuldig

Telegraaf 24.12.2013  De politie in Lunteren heeft geen aanwijzingen gevonden dat Poolse arbeidsmigranten betrokken zijn bij inbraken in en rond het Gelderse dorp.

Ten onrechte, zegt wijkagent Jos Runhaar in de Gelderlander. Volgens hem duidt geen enkel signaal op de betrokkenheid van Poolse arbeidsmigranten bij recente inbraken.

Gerelateerde artikelen

23-12: Lunteren woedend op Polen

‘Opgedonderd met de Polen, er is genoeg gestolen’

Telegraaf 23.12.2013 Een groep anonieme inwoners van het Gelderse Lunteren heeft schoon genoeg van de Oost-Europese arbeidsmigranten in het dorp. Een protestactie van anonieme dorpsbewoners kan op Facebook op veel bijval rekenen.

‘Participatieverklaring is gebakken lucht’

RTVWEST 21.12.2013 De participatieverklaring in Westland gaat ‘geen donder’ helpen. D66-leider Alexander Pechtold zei dat in het radioprogramma TROS Kamerbreed. In de verklaring worden migranten gewezen op hun rechten en plichten en op de fundamentele Nederlandse waarden.

Ze mogen de verklaring vrijwillig ondertekenen. De bedoeling is dat migranten vrijwilligerswerk kunnen doen of dat ze meelopen bij sportverenigingen. … Lees verder

Gerelateerde artikelen

Nette mensen en slechts een paar rotte appels

Trouw 20.12.2013 Er komt geen ‘tsunami’ van Roemenen en Bulgaren die banen inpikken en voor overlast zorgen, zegt schrijver Stefan Popa.

De Roemenen en Bulgaren die na 1 januari naar Nederland komen, hebben maar één ding voor ogen: werken. En om te werken, moet er wel werk zijn. Het werk dat er is, ligt bijvoorbeeld bij de tuinders. Zij staan te popelen om Roemenen en Bulgaren binnen te halen. De smaakvolle Hollandse aardbeien zouden niet bestaan zonder Midden- en Oost-Europese-landers. Projecten om werkloze Nederlanders de kassen in te krijgen, zijn vrijwel allemaal genadeloos mislukt. Het is hard en geestdodend werk, voor een minimaal loontje.

Meer over:

Open brief van The Economist aan Bulgaren en Roemenen: wees welkom

NRC 20.12.2013 Het debat in Groot-Brittannië over het toelaten van arbeidsmigranten uit Oost-Europa wordt op een harde toon gevoerd. The Economist heeft vandaag een open brief gepubliceerd waarin het weekblad zich onomwonden uitspreekt vóór migratie. ‘You’re welcome’.  In de plannen worden bedelaars zelfs uitgezet. De maatregelen van Camerons regering zouden zijn genomen uit angst voor de opkomst van de eurosceptische UKIP, die inspeelt op de angst voor migratie onder het electoraat. Jammer, stelt The Economist in een vandaag verschenen open brief.  LEES VERDER

Asscher legt Roemenen ‘participatieverklaring’ voor

VK 20.12.2013 Minister Asscher wilde Roemenen die hier willen werken laten tekenen voor ‘onze waarden’. Dat mag niet in de EU. Daarom: de ‘participatieverklaring’. Lees onderaan het artikel de gehele tekst van de verklaring. Immigranten krijgen vanaf komend jaar in zestien gemeenten een participatieverklaring voorgelegd als zij zich daar willen inschrijven. Die verklaring wijst immigranten van binnen en buiten de Europese Unie op hun rechten en plichten in Nederland. Ook staan de Nederlandse waarden, normen en vrijheden omschreven. De verklaring heeft vooral symbolische waarde en is onder meer bedoeld om uitbuiting van Oost-Europese werknemers tegen te gaan en hun integratie te bevorderen.

Wethouder: ‘Roemenen ga naar een warmer land’

Trouw 12.12.2013 “We hebben in Nederland te laat op de komst van de Bulgaren en Roemenen geanticipeerd”, zegt Arne Weverling, die als wethouder in de gemeente Westland over arbeidsmigranten gaat. “Met als gevolg dat Nederland per 1 januari zijn zaakjes niet goed op orde heeft.” Vanaf die datum mogen Bulgaren en Roemenen in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning.

3 reacties

Roemenië: Houding NL slecht

Telegraaf 12.12.2013  Veel Roemenen zijn teleurgesteld in Europa, nu lidstaten bezwaar maken tegen het vrijgeven van de arbeidsmarkt op 1 januari 2014. Media hekelden de afgelopen dagen beperkingen die Nederland en Groot-Brittannië mogelijk willen invoeren om het Roemenen en Bulgaren lastiger te maken er aan de slag te gaan.

PVV: Geen sociale huurwoningen reserveren voor Roemenen, Polen en Bulgaren

RTVWEST 12.12.2013 ZOETERMEER – De PVV wil dat er geen sociale huurwoningen beschikbaar worden gesteld aan Roemenen, Polen en Bulgaren. Volgens de partij zijn er in Zoetermeer huurwoningen speciaal voor deze groepen. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Vijf redenen waarom we bang zijn voor Bulgaren (en dat niet hoeven te zijn)

VK 11.12.2013 De meeste Nederlanders, minister Asscher (Sociale Zaken) incluis, zien het niet zitten, maar vanaf 1 januari mogen Bulgaren en Roemenen hier zonder vergunning werken. Zal dat problemen geven? Vijf redenen waarom we vaak bang zijn voor de komst van Bulgaren en Roemenen, terwijl dit lang niet altijd terecht is.

‘Roemenen en Bulgaren: wees welkom, want emigreren is geen hobby’

VK 09.12.2013  Emigreren is een opoffering, bepaald geen hobby, meent de Nederlands-Roemeense schrijver Stefan Popa. Het nieuwe land is vreemd, het oude land is thuis niet meer. ‘Laten we het erover hebben hoe we nare contracten, legkipkamers en arbeidsdwang die riekt naar slavernij kunnen voorkomen. Dat moet het debat zijn.’

Asscher niet eens met strengere eisen arbeidsmigranten

VK 09.12.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is het niet eens met de wens van de gemeenten Rotterdam en Den Haag om Roemenen en Bulgaren straks niet automatisch een BSN te geven.

Gemeenten zijn op basis van Europese regels verplicht een burgerservicenummer (BSN) te verstrekken aan migranten, liet de minister weten in een reactie. Het weigeren daarvan is bovendien nadelig voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers en/of de malafide werkgevers, aldus de minister.

Asscher: arbeidsmarkt te vroeg open voor Bulgaren en Roemenen

Elsevier 09.12.2013 Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) had de komst van veel Bulgaren en Roemenen vanaf 1 januari 2014 graag nog een tijdje willen beperken, als dat mogelijk was geweest.

Maar dat kan nu eenmaal niet, omdat Nederland een afspraak heeft met andere landen, zegt Asscher maandag in NRC Handelsblad. Het CPB becijferde in augustus dat per jaar maximaal6.000 Bulgaren en Roemenen vanaf 2014 permanent naar Nederland komen.

Dat is een kleiner aantal dan dat de afgelopen jaren naar Nederland kwam. Bulgaren en Roemenen zouden zich op Zuid- Europa richten in plaats van Noord-Europa. Asscher krijgt dan ook extra ruimte om uit te leggen wat hij bedoelde met ‘code oranje‘ voor de Europese arbeidsmarkt en dat de dijken ‘hier en daar’ op doorbreken staan. De minister schreef destijds in een opiniestuk dat hij het belangrijk vindt dat klachten van degenen die hierdoor worden geraakt, niet zomaar worden afgedaan als gemopper over ‘die buitenlanders’. Asscher blijft herhalen dat hij er een ‘groot probleem’ is met het vrije verkeer van werknemers in Europa, omdat die leidt tot een ‘neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwaarden’.

zie ook;

Carla Joosten Schengen en EU-arbeidsmigratie zijn niet hetzelfde

Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

NRC 09.12.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken houdt er rekening mee dat er in 2014 veel meer Bulgaren en Roemenen naar Nederland komen dan nu wordt voorspeld. “De officiële prognoses zijn laag, maar eerdere voorspellingen klopten ook niet”, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Asscher had de komst van Bulgaren en Roemenen, als dat mogelijk was geweest, willen beperken door ook nog na 1 januari 2014 vast te houden aan de eis voor een werkvergunning voor arbeidsmigranten uit deze landen. Vorige week drongen SP en PVV erop aan dat Nederland een vergunning zou blijven vragen van de Bulgaren en Roemenen, ook al is in de EU afgesproken dat landen maar maximaal zeven jaar na de toetreding van een nieuwe lidstaat zo’n vergunning mogen opleggen.  LEES VERDER›

Asscher vreest grote toestroom Roemenen en Bulgaren

Trouw 09.12.2013 Het vrije verkeer van werknemers in Europa is een groot probleem dat leidt tot een neerwaartse spiraal in de arbeidsvoorwoorwaaden. Dat zegt minister Lodewijk Asscher van sociale zaken in het NRC Handelsblad vandaag. Asscher vreest dat de grenzen op 1 januari te vroeg worden opengesteld voor Roemenen en Bulgaren.

‘Immigrant recht op BSN’

Telegraaf 09.12.2013 Gemeenten zijn op basis van Europese regels verplicht een burger servicenummer (BSN) te verstrekken aan migranten. Het weigeren daarvan is bovendien nadelig voor de migranten. Zij worden dan getroffen, en niet de huisjesmelkers en/of de malafide werkgevers.

Den Haag wil Bulgaren en Roemenen niet zomaar toelaten

RTVWEST 09.12.2013 DEN HAAG – Den Haag en Rotterdam willen extra eisen stellen aan arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije. De steden zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat de nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.. Op 1 januari gaan de grenzen open van de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. ‘We willen de werkwijze omdraaien: eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven’, aldus de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen. Den Haag durft zover nog niet te gaan: het weigeren van een burgerservicenummer is tegen Europese regels, zegt minister Asscher… Lees verder

Bulgaren en Roemenen niet automatisch welkom in DenHaag

Den HaagFM 09.12.2013 Den Haag en Rotterdam willen extra eisen stellen aan arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije. De steden zi…lees meer

Steden stellen extra eisen aan arbeidsmigrant

Telegraaf 09.12.2013  Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten. Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat staat in een brief van de gemeente Rotterdam, die maandag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Steden willen strengere eisen voor arbeidsmigranten

Trouw 09.12.2013 Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten. Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat staat in een brief die vandaag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Steden stellen extra eisen aan arbeidsmigrant

NU 09.12.2013 Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten. Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben.

Dat staat in een brief van de gemeente Rotterdam, die maandag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. In een interview met NRC Handelsblad onderstreept Asscher maandag dat hij Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten liever niet had toegelaten per 1 januari. De minister vreest dat er meer naar Nederland komen dan verwacht. Dat was eerder bij de komst van Polen en andere Oost-Europeanen ook het geval, zegt hij.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Migranten Bulgaren Roemenen

Rotterdam en Den Haag: strenge eisen aan Roemenen en Bulgaren

Elsevier 09.12.2013 Rotterdam en Den Haag willen Roemenen en Bulgaren van de arbeidsmarkt gaan weren als ze overlast dreigen te veroorzaken. De gemeenten zijn bang dat migranten, die vanaf 1 januari volgend jaar vrij toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, met velen in één huis zullen gaan wonen.

Als er twijfel is over hun verblijfplaats, krijgen immigranten geen burgerservicenummer, schrijft AD maandag. Zondag zei de Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi dat zij geen massale toestroom van Roemenen naar Nederland verwacht vanaf 1 januari.

‘Rotterdam en Den Haag vrezen overlast Bulgaren en Roemenen’›

NRC 09.12.2013  Rotterdam en Den Haag zijn van plan migranten extra te controleren op hun verblijfplaats. Bij twijfelachtige situaties willen de gemeenten geen burgerservicenummer (BSN) afgeven, waardoor werken onmogelijk wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Lees meer;

12:44 Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

12:33 Asscher: grens voor Roemenen en Bulgaren te vroeg open ›

8 DEC Roemeense ambassadeur: Nederland hoeft niet te vrezen ›

19 NOV Bedreiger Rotterdamse wethouder vrij, onderzoek wordt voortgezet ›

13 NOV Man aangehouden die Rotterdamse wethouder zou willen laten doden ›

Oostblokkers harder aangepakt

Telegraaf 09.12.2013  Rotterdam en Den Haag willen Roemenen en Bulgaren van de arbeidsmarkt weren als ze overlast dreigen te veroorzaken. Tegen de wil van het kabinet in krijgen de immigranten geen burgerservicenummer als er twijfel bestaat over hun verblijfplaats.

Ambassadeur: angsten over komst Roemenen ongegrond

Elsevier 08.12.2013  De Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi verwacht geen massale toestroom van Roemenen naar Nederland vanaf 1 januari. Ze begrijpt de angsten van Nederlanders, maar ze zijn niet gegrond. De Roemenen die komen, proberen altijd te integreren, zei Comaroschi zondag in televisieprogramma Buitenhof. De ambassadeur zegt dat Nederland de twee zaken, hoogopgeleide Roemenen en Roemeense criminelen, los van elkaar moet zien.

Uit een opinieonderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders vindt dat Roemenen en Bulgaren niet zomaar mogen werken in ons land. Comaroschi is het niet eens met het voorstel van de Britse premier David Cameron. Hij stelde eind november voor om migranten uit de Europese Unie de eerste periode na hun komst uit te sluiten van sociale zekerheid.

Carla Joosten: Schengen en EU-arbeidsmigratie zijn niet hetzelfde

en ook: Duitsland: Roemenië en Bulgarije niet toelaten tot Schengen

en ook: Ook Duitsland waarschuwt voor armoedemigratie uit Roemenië en Bulgarije

zie ook;

Roemeense ambassadeur: Nederland hoeft niet te vrezen›

NRC 08.12.2013 Nederland hoeft niet te vrezen dat het land overspoeld wordt als Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari in de hele Europese Unie mogen werken. Dat heeft ambassadeur van Roemenië Ireny Comaroschi gezegd in het discussieprogramma Buitenhof. Ze toonde zich verbaasd over de onderbuik van Nederland, die de komst van de Roemenen vreest.

Volgens Comaroschi stoelt het gevoel niet op feiten en beschikbare gegevens. Er zijn volgens haar niet veel Roemenen in Nederland, en de verwachting is ook niet dat er veel bij komen.

SP waakt ook over belang Pool en Bulgaar

Trouw 06.12.2013  Columniste Elma Drayer beschuldigt de SP van angst voor vreemdelingen. Onzin, betogen de SP-politici Emile Roemer en Paul Ulenbelt. Waarom staan SP’ers niet te boek als xenofobische griezels, vraagt Elma Drayer zich af (Trouw, 5 december). Wij hebben wel eens moeilijkere vragen gehad. Iedereen die de analyse en oplossingen van de SP voor arbeidsmigratie kent, weet immers waarom onze partij dat predicaat niet past. Er zijn goede sociale redenen om concurrentie op loon en arbeidsvoorwaarden te voorkomen en de SP is bij uitstek een partij die zich op alle mogelijke vlakken tegen discriminatie en uitbuiting van minderheden verzet.

Lees ook: Wonderlijk toch, dat de SP steevast overal mee wegkomt – 05/12/13

Wonderlijk toch, dat de SP steevast overal mee wegkomt

Trouw 05.12.2013 Liefst 80 procent van de Nederlanders, zo bleek deze week uit een peiling van Maurice de Hond, wil de grenzen voor Roemenen en Bulgaren gesloten houden. Onder PVV-sympathisanten is de weerzin unaniem, maar ook VVD’ers, SP’ers, PvdA’ers en CDA’ers zijn in overgrote meerderheid tegen. En zelfs 53 procent van de D66-stemmers heeft zo zijn twijfels.

Carla Joosten: Vrij verkeer van personen in EU is verworden tot vrij verkeer van armen

Verder:

Duitsland blokkeert toegang Roemenen en Bulgaren tot EU

VVD, CDA: steun voor inperken arbeidsmigratie binnen EU

‘Migratie Bulgaren en Roemenen naar Duitsland zal verdubbelen’

‘Roemenen en Bulgaren vooral naar zuid-Europa’

Nederland keert zich massaal tegen komst Roemenen en Bulgaren

‘Nederlander wil Bulgaren en Roemenen niet’

‘Niet alleen PVV, ook Asscher is schuldig aan stemmingmakerij’

Wilders zwaait met grensbord tegen Roemenen

Roemeense minister: weinig landen zo xenofoob als Nederland

Roemenen en Bulgaren nog niet in Schengen

Minister: geen Roemeense invasie in 2014

PvdA’er: Grenzen niet open voor Roemenen en Bulgaren

‘Kabinet tegen open grenzen voor Roemenen en Bulgaren’

‘EU-landen moeten Roemenen en Bulgaren toelaten’

‘Toestroom Roemenen door afschaffing paspoortcontrole’

Spanje weert Roemenen vanwege slechte economie

Timmermans ‘verzet’ zich tegen miljoen nieuwe Roemenen

december 6, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. ARTISTIEK :
    Kunstzinnig betekent dat uitbundig en uit de Kunst, dat als 2 partijen SP & PVV elkaar respecteren in bepaalde waarden en zij opereren, waarbij de een wat meer accenten legt op sociaal en de andere, de PVV zich dus nog meer op de vooruitgang concentreren.
    Een groot gemeenschappelijke deler hebben ze echter zeer zeker namelijk; Ze zijn faliekant finaal tegen de E.U., als zodanig.
    Maar wel degelijk vóór een hecht en goed functionerend EUROPA !!!

    Reactie door ronantoinekraft | december 6, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: