Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’

De strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ 

Mark Verheijen VVD zegt wat betreft Europa niets met de twee politieke uitersten te hebben. Volgens hem vindt D66 alles uit Europa ‘prima’ en willen de SP en PVV ‘zo snel mogelijk uit de EU’. Hun houding is zelfs gevaarlijker dan die van Europa-sceptici zoals de Franse politicus Marine Le Pen.

Politici die alsmaar meer macht bij de Europese Unie willen leggen. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz en voorzitter van de liberale fractie de Belg Guy Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement, schrikken de bevolking af. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen zaterdag bij TROS Kamerbreed.

De VVD presenteerde in september het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, op 22 mei volgend jaar. Lijsttrekker Hans van Baalen pleit hiermee reeds voor een ‘sober Brussel’, met onder meer minder ambtenaren en commissarissen. Mark Verheijen wil in plaats daarvan een discussie over welke bevoegdheden bij de Europese Unie moeten liggen.

PAS OP GEVAAR!!!

(compilatie commentaar Elsevier: 1  2  3 4)

Als partijgenoten van Rutte verstandige dingen gaan zeggen over Europa, dan zijn er verkiezingen in aantocht en wordt het kritische toneelstukje weer opgevoerd. “Minder Europa”, beloofde Rutte in zijn verkoopbabbel voorafgaand aan de laatste verkiezingen. We weten inmiddels hoe hij dat bedoelde. We worden uitgeperst en gekneveld en Rutte doet er lachend aan mee…

Verhofstadt staat bekend als eurofiel en is daardoor niet onomstreden. VVD’er Mark Verheijen noemde hem onlangs voor de radio een groter gevaar dan tegenstanders van de EU, zoals Marine Le Pen van het Franse Front National. Verheijen heeft daarvoor overigens later zijn excuses aangeboden.

Minister-president Mark Rutte (VVD) wil dat de Belgische liberaal Guy Verhofstadt na de Europese verkiezingen voorzitter wordt van de Europese Commissie. Zowel VVD en D66 maken deel uit van de liberale fractie in het Europees Parlement (ALDE), die wordt geleid door Verhofstadt.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde geen commentaar geven op de beslissing van Rutte om de kandidatuur van Verhofstadt te steunen. Het mandaat voor de Belg is extra pikant omdat VVD-Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt onlangs afschilderde als een groter gevaar voor de EU dan PVV-leider Wilders of de Franse extreemrechtse Le Pen.

Op een bijeenkomst voor Europese liberalen in Londen, zei de Belgische oud-premier en europarlementariër nog dat liberalen het enige alternatief zijn tegen ‘euroscepticisme, nationalisme en populisme‘. Zo pleit VVD’er en mede-europarlementariër Hans van Baalen, in tegenstelling tot Verhofstadt voor een Europese Unie ‘zonder onzin‘.

Mark Rutte zal BLIJVEN tekenen bij het kruisje! Mark ga een te rade bij je eigen grote MARK ! Tot nu toe is hij een trouwe slaaf van Olli Rehn, van Rompuy en de hele kliek. “Geen cent meer naar Griekenland” zei hij in z’n kinderlijke onschuld, maar………

Hij is slechts uitvoerder en geen architect en dat weet hij al te goed. Geen partij waarbij de kloof tussen wat men roept en wat men doet zo groot is; Geen cent meer naar Griekenland, handen af van de HRA, harde aanpak criminaliteit, minder belastingen, enz. En in de praktijk regeren als een mix tussen PvdA en d66.
Deze uitspraak is de volgende in de categorie loze VVD beloften.

De verkiezingen komen eraan, in bepaalde delen van NL wat eerder, dus komen er weer rechtse geluiden van de VVD. Echter, geloof er niets van, straks loopt de VVD weer braaf achter Verhofstad aan. Want als de VVD iets is dan is het wel braaf. Anders is die eensgezindheid van de VVD niet te verklaren nu ze beleid moeten uitvoeren dat haaks op hun opvattingen staat (dag heren Kamp, Teeven en Opstelten en mevr van de files).

Om tegen de EU te stemmen ben je in NL helaas toegewezen op de flanken. De andere zijn hun gezond verstand over deze kwestie verloren.

Heeft Wilders het toch weer voor elkaar: weer een onderwerp dat door hem op de agenda is gezet dat nu dan eindelijk door andere partijen overgenomen wordt. 

Al eerder liet Wilders uitzoeken wat het Nederland zou kosten om terug te keren naar de gulden (het rapport). Dan gaat het nu om een onderzoek om uit Europa te treden. Wilders heeft via informele contacten laten uitzoeken of hij zijn anti-EU-onderzoek kon financieren met fractiesubsidie. De Tweede Kamer bleek bereid het onderzoek te financieren, mits de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.

Het bureau dat het onderzoek in opdracht van PVV-leider Geert Wilders uitvoert, Capital Economics, heeft van te voren in een e-mail al aangegeven ‘vrijwel overtuigd’ te zijn dat de uitkomst van het onderzoek wordt ‘dat uittreding voordelig voor Nederland zal zijn’.

Volgens de correspondentie is Capital Economics, dat vorig jaar een prestigieuze prijs ontving voor onderzoek naar uittreding uit de euro, eind dit jaar met de studie klaar.

Wilders ontvangt morgen Marine Le Pen in Den Haag om zijn anti-Europese agenda kracht bij te zetten. Het bureau en de PVV willen niet reageren. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

De oorlog binnen de VVD

Dat het rommelt binnen de VVD is duidelijk. Tot nog toe heeft Rutte een ijzeren grip op de VVD-top. Af en toe sijpelt er wat door, zoals de Verheijen kwestie, maar dit soort uitspattingen worden snel in de kiem gesmoord.

MEER OVER;

zie: Het vertrouwen in de Euro

zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 2

En ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 1

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Gulden middenweg versus Ping-Ping foetsie

Zie ook: Geert Wilders PVV – Ook een Kopje thee ??

Zie: Geert Wilders PVV en Marine Le Pen Front National – wij zijn 2 vriendjes

Zie ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 2  (Front National en het Vlaams Belang)

En ook: Geert Wilders PVV heeft een nieuwe strijdmakker – deel 1 (Le Pen  partij Front National)

en ook:

EU

Peiling: anti-europa partijen groot, maar niet grootste

Tweede Kamer heeft EU ineens hard nodig

Trouw 01.04.2014 Geen of minder Europa, dat willen de PVV en SP regelen. In Brussel welteverstaan. Zo heeft iedere politieke partij uiteindelijk Europese samenwerking nodig om haar standpunten te realiseren, bleek gisteren tijdens het jaarlijkse debat over de Europese Unie in de Tweede Kamer.

De insteek van het kabinet is: ‘Europees wat moet, nationaal wat kan’. Lidstaten moeten waar mogelijk taken zelf uitvoeren. D66 en GroenLinks willen diepe Europese integratie. VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie sloten zich bij het kabinet aan.

 

Rutte: ‘Volkskrant-onderzoek wijst uit: 80 procent wil in EU blijven’

VK 31.03.2014 ‘In de kern is 80 procent van de Nederlanders het ermee eens dat wij lid moeten blijven van de EU, maar dat er wel hervormd moet worden.’ Op die manier duidde premier Mark Rutte het Volkskrant-onderzoek naar de (im)populariteit van de Europese Unie. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de bevolking de macht van de EU wil inperken, 21 procent zegt helemaal uit de EU te willen stappen. De premier gaf daar vandaag in de Tweede Kamer een positieve draai aan.

Het parlement debatteerde vandaag over de ‘Staat van de Unie’, de kabinetsvisie op Europa. In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei pleitte premier Rutte voor ‘koers houden’. In het debat werd veelvuldig verwezen naar het Volkskrant-onderzoek, vooral door de eurokritische partijen SP en PVV. Volgens Rutte was het goede nieuws dat ’80 procent niet uit de EU wil’.

Geloof in het nut van de Europese Unie brokkelt af

VK 31.03.2014 Bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) en ruim de helft van de Europeanen (53 procent) wil de macht van de Unie beperken of er helemaal uit stappen. Dit blijkt uit het rapport European Pulse van Ipsos dat morgen verschijnt. Tweederde van de Nederlanders én Europeanen denkt niet dat ze er door het EU-lidmaatschap economisch op vooruit zijn gegaan.

Imago EU brokkelt af

Telegraaf 31.03.2014 Aan de vooravond van de Europese verkiezingen wankelt het geloof in de Europese Unie. Twee derde van de Nederlanders én Europeanen denkt niet dat ze er door het EU-lidmaatschap economisch op vooruit zijn gegaan.

‘Imago Europese Unie aan het wankelen’

NU 31.03.2014 Het geloof in de Europese Unie is aan het wankelen. Tweederde van de Nederlanders en Europeanen denkt niet dat door het EU-lidmaatschap er sprake is van economische vooruitgang. Dat blijkt uit het rapport European Pulse van Ipsos dat dinsdag verschijnt en waar de Volkskrant maandag over bericht.

Ruim de helft van de Europeanen (53 procent) en 68 procent van de Nederlanders wil de macht van de Europese Unie beperken of er helemaal uit stappen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Europese Unie

‘Grote meerderheid Nederlanders wil macht EU beperken’

Elsevier 31.03.2014 Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie (EU) neemt, vlak voor de Europese verkiezingen op 22 mei, steeds verder af. Bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) wil de macht van de Unie verminderen.

21 procent wil helemaal uit de EU stappen, blijkt uit het rapport European Pulse van onderzoeksbureau Ipsos dat dinsdag wordt gepubliceerd en waarde Volkskrant maandag al over schrijft.

zie ook;

PvdA stelt maximumsalaris EU-ambtenaren voor

NU 30.03.2014 Europese topambtenaren mogen niet meer dan tien keer zoveel verdienen dan de laagst betaalde EU-werknemers, bijvoorbeeld schoonmakers. Dat heeft Paul Tang, PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, zondag voorgesteld.

Deze salarisgrens voor topambtenaren in Brussel komt neer op een brutosalaris van hoogstens 190.000 euro. De bovenste twee loonschalen verdwijnen. Verder wil de PvdA dat allerlei extraatjes geschrapt worden, zoals de huishoudtoelage en de expattoelage waarop Europese ambtenaren nu nog recht hebben.

Op pad met Arend Jan Boekestijn: ‘Ik word vast weggezet als eurofiel’

VK 02.03.2014 Ooit was hij tegen de euro, nu wordt hij eurofiel genoemd. Arend Jan Boekestijn heeft een boodschap over Europa. De Betrouwbare Mannetjes gaan op pad met een meningenman.

‘Het Europees parlement is in feite overbodig’

VK 26.02.2014 Hoe kan er sprake zijn van een Europees parlement als er niet zoiets is als een Europees volk? Dit orgaan vertegenwoordigt de burgers niet, schrijft Jean Wanningen.

Een parlement, een volksvertegenwoordiging, veronderstelt een volk. Maar er is geen Europees volk.

‘In mei valt voor het eerst echt wat te kiezen’, schreef Michiel van Hulten (de Volkskrant, 8 februari) als reactie op Adriaan Schout, die betoogde dat het Europees Parlement (EP) geen echt parlement was. De heer Van Hulten stelt daartegenover dat het EP wel degelijk wat voorstelt en op vrijwel gelijke voet staat met de Europese Raad van Ministers. Hij heeft natuurlijk gelijk dat het belangrijk is om te gaan stemmen op 22 mei: het is de laatste kans voor de kiezer om het proces van sluipende soevereiniteitsoverdracht aan Brussel te stoppen en waar mogelijk terug te draaien. Maar Van Hultens visie op het democratisch gehalte van het EP behoeft enige nuancering.

Peiling: anti-europa partijen groot, maar niet grootste

VK 19.02.2014 Eurosceptische partijen zullen de grote winnaars zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement maar het aantal zetels dat ze krijgen blijft ver achter bij dat van de pro-Europese sociaal- en christendemocraten. Opvallend genoeg blijft de PVV op vijf zetels hangen, GroenLinks duikt van 3 naar 1 zetel. Dat blijkt uit de eerste pan-Europese opiniepeiling in aanloop naar de Europese verkiezingen, die vandaag werd gepresenteerd.

Spanning in Europa: gesprekken over Europese ambities

Elsevier 17.02.2014 In dit boek zijn de beste en mooiste interviews over de Europese Unie samengebracht die Elsevier sinds de jaren zestig heeft gepubliceerd. Ze illustreren de spanning tussen de Brusselse ambities en de binnenlandse scepsis. De bundel verschijnt ter gelegenheid van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei 2014.

Na VS-minister nu EU-diplomate op YouTube

VK 07.02.2014 Een afgeluisterd gesprek van een Duitse diplomate met dit keer ferme taal richting de Verenigde Staten is uitgegroeid tot een zaak in Duitse media. In het gesprek ergert Helga Schmid, werkzaam voor EU-buitenlandchef Catherine Ashton, zich er aan dat als het gaat om sancties tegen Oekraïne ‘de Amerikanen bezig zijn de EU aan de schandpaal te nagelen omdat we te soft zijn.’

Merkel: ‘Fuck the EU’ is absoluut onacceptabel

Trouw 07.02.2014 Angela Merkel vindt het ‘absoluut onacceptabel’ dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland ‘fuck the EU’ heeft gezegd. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier heeft dat vandaag laten weten.

Nuland deed de gewraakte uitspraak in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, dat uitlekte via internet. In het gesprek onderstreept Nuland dat niet de EU, maar de VN een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict. ‘Fuck the EU’, liet ze weten.

‘Fuck the EU echt onacceptabel’

Telegraaf 07.02.2014 Angela Merkel vindt het „absoluut onacceptabel” dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland „fuck the EU” heeft gezegd. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier heeft dat vrijdag laten weten.

Amerikaanse onderminister beledigt EU in gelekt gesprek 

NU 07.02.2014 De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland is in verlegenheid gebracht nadat donderdag een gesprek uitlekte op YouTube.  Bekijk video – In het fragment is te horen hoe Nuland aan de telefoon met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev onderstreept dat niet de EU, maar de VN een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict: “Fuck the EU”. Nuland heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor haar ondiplomatieke uitlatingen uit het gesprek van 27 januari.

Amerikaanse onderminister Nuland: fuck the EU

VK 07.02.2014 Een opvallend uitgelekt telefoongesprek dook een paar dagen geleden op op YouTube. Te horen zijn een vrouw en een man, waarbij de vrouw onder meer zegt: Fuck the EU.

Niet erg netjes, maar extra pijnlijk omdat de vrouwenstem blijkt toe te behoren aan de Amerikaanse onderminister voor Europese zaken Victoria Nuland, die dezer dagen regelmatig in Oekraïne is. Een diplomatieke rel lijkt geboren, want de VS en de EU trekken veel samen op in de kwestie-Oekraïne. Bovendien vallen er nu harde woorden tussen de VS en Rusland.

Amerikaanse onderminister Nuland: fuck the EU

Trouw  07.02.2014 Een opvallend uitgelekt telefoongesprek dook een paar dagen geleden op op YouTube. Te horen zijn een vrouw en een man, waarbij de vrouw onder meer zegt: Fuck the EU.

Niet erg netjes, maar extra pijnlijk omdat de vrouwenstem blijkt toe te behoren aan de Amerikaanse onderminister voor Europese zaken Victoria Nuland, die dezer dagen regelmatig in Oekraïne is. Een diplomatieke rel lijkt geboren, want de VS en de EU trekken veel samen op in de kwestie-Oekraïne. Bovendien vallen er nu harde woorden tussen de VS en Rusland.

Onderminister VS: Fuck de EU

Telegraaf 07.02.2014 De Amerikaanse onderminister Victoria Nuland van Buitenlandse Zaken is in verlegenheid gebracht nadat donderdag een gesprek uitlekte op YouTube. Aan de telefoon met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev onderstreepte ze dat niet de EU, maar de VN een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict: „Fuck the EU”.

Gerelateerde artikelen

07-02: ‘Fuck the EU echt onacceptabel’

07-02: Onderminister EU: ‘F*ck de EU!’

Amerikaanse onderminister haalt hard uit naar Europese Unie

Elsevier 07.02.2014 De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland is in verlegenheid gebracht. Donderdag lekte een telefoongesprek uit met de Amerikaanse ambassadeur in de Oekraïense hoofdstad Kiev waarin zij zich negatief uitlaat over de Europese Unie (EU).

Zij benadrukte in dat gesprek van 27 januari dat niet de EU, maar de Verenigde Naties (VN) een rol moeten spelen in het Oekraïense conflict tussen de oppositie en de regering. ‘Het zou geweldig zijn als de VN de boel aan elkaar zou kunnen lijmen. Weet je: Fuck the EU.’

Bokskampioen

Nuland spreekt in het gesprek, dat op YouTube is verschenen, over mogelijke oplossingen voor de onrustige situatie in Oekraïne. Zo vindt zij dat oppositieleider Arseni Jatsenjoek de nieuwe premier moet worden.

en verder:

Verhofstadt wil Europese belastingen

Telegraaf 12.04.2014 Kandidaat Guy Verhofstad voor het voorzitterschap van de Europese Commissie is voor de invoering van Europese belastingen. De voorman van de liberalen, die met hulp van premier Rutte kandidaat voor de EU-toppost werd, wil af van de afdracht via de lidstaten. Guy Verhofstadt is de fractieleider van de Europese liberalen, waartoe ook VVD en D66 behoren. Na bemiddeling door Rutte werd hij voor de liberale partij. Eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken werd daarbij gepasseerd. De 28 lidstaten van de EU dragen af aan de Europese Commissie. Ze maken een deel van de btw-inkomsten over en moeten een afdracht inleveren naar rato van het nationaal inkomen in het land. Nederland is netto-betaler, wat betekent dat er meer wordt afgedragen dan er aan Europese subsidies binnenkomt. Vorig jaar wilde de Europese Commissie al van de nationale afdrachten af. Dat is geblokkeerd door de lidstaten. De meerjarenbegroting van 2014 tot en met 2020 blijft op de traditionele manier gefinancierd. De Europese jaarbegroting is ongeveer 135 miljard euro, Nederland betaalt circa 6 miljard euro.

ZIE OOK:

Stoelendans in Brussel gestart

‘Verhofstadt liberale kandidaat EU-commissie’

Duitse Martin Schulz kandidaat voorzitterschap EU

NU 02.03.2014 De Duitse Martin Schulz is zaterdag door de Europese sociaaldemocraten gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.  In Rome stemden 368 leden van de PES-partij voor de 58-jarige Schulz, twee stemden tegen en 34 leden onthielden zich van stemming.

Kandidaat EU-topfunctie steunt Dijsselbloem in parttime voorzitterschap

Trouw 17.02.2014 Het voorzitterschap van de eurogroep hoeft niet per se een fulltimefunctie te zijn. Een parttimefunctie, zoals die nu door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt bekleed, kan ook heel goed. Dat stelt een kandidaat voor een belangrijke Europese positie, de Letse oud-premier Valdis Dombrovskis, tegen het ANP. De christendemocraat uit het kersverse euroland wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in Brussel worden.

Steun voor Dijsselbloem

Telegraaf 17.02.2014 Het voorzitterschap van de eurogroep hoeft niet per se een fulltimefunctie te zijn. Een parttimefunctie, zoals die nu door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt bekleed, kan ook heel goed.

Gerelateerde artikelen;

06-02: Merkel wil Juncker als EU-chef

31-01: Hoge EU-post populair bij EVP

22-01: Letland heeft vrouw als premier

Dijsselbloem: mogelijk eerder weg uit Brussel

Trouw 15.02.2014  Het kan zijn dat het voorzitterschap van de eurogroep onderdeel wordt van de grote stoelendans na de Europese verkiezingen. Dat zegt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag in een interview in NRC Handelsblad. Daarmee lijkt hij te impliceren dat hij er rekening mee houdt dat hij zijn termijn als voorzitter niet afmaakt. Die termijn loopt officieel tot halverwege 2015.

Dijsselbloem mogelijk eerder weg als voorzitter eurogroep

NU 15.02.2014  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën houdt rekening met een mogelijk voortijdig vertrek als voorzitter van de eurogroep. Dat zegt Dijsselbloem zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. De benoemingstermijn van Dijsselbloem loopt officieel tot halverwege 2015. Het voorzitterschap kan volgens hem deze zomer echter onderdeel worden van “de grote stoelendans” in Europa.

Dijsselbloem houdt rekening met stoelendans

Telegraaf 15.02.2014  Het kan zijn dat het voorzitterschap van de eurogroep onderdeel wordt van de grote stoelendans na de Europese verkiezingen. Dat zegt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Daarmee lijkt hij te impliceren dat hij er rekening mee houdt dat hij zijn termijn als voorzitter niet afmaakt. Die termijn loopt officieel tot halverwege 2015.

Dijsselbloem houdt rekening met eerder vertrek uit Brussel

Elsevier  15.02.2014  Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) houdt er rekening mee dat hij eerder stopt als voorzitter van de eurogroep. Het kan zijn dat het voorzitterschap onderdeel wordt van de grote stoelendans na de Europese verkiezingen.

Zijn termijn loopt eigenlijk tot halverwege 2015. Zelf wil Dijsselbloem wel aanblijven: ‘Ik draai wel lekker,’ zegt de minister in een interview met NRC Handelsblad.

Dijsselbloem in interview NRC: mogelijk eerder weg uit Brussel›

NRC 15.02.2014 Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) houdt rekening met een voortijdig vertrek als voorzitter van de eurogroep. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Dijsselbloem beseft dat zijn voorzitterschap van de eurogroep, dat formeel loopt tot halverwege 2015, deze zomer onderdeel kan worden van “de grote stoelendans” in Europa.

Dijsselbloem wordt ‘niet warm of koud’ van kritiek

Trouw 03.02.2014 Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem heeft kritiek gekregen op zijn functioneren als voorzitter van de eurogroep, zijn Europese parttime-baan. Hij is niet neutraal genoeg, zeggen anonieme bronnen in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Dijsselbloem zou mogelijk deze zomer al plaats moeten maken voor een permanente voorzitter.

Dijsselbloem ligt niet wakker van kritiek

Trouw 03.02.2014 Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt ‘totaal niet wakker’ van kritiek op zijn functioneren als voorzitter van de eurogroep.

‘Zeker niet als het anoniem is, dan word ik er niet koud of warm van’, zei Dijsselbloem maandag in reactie op bronnen in de Duitse zakenkrant Handelsblatt die hem te partijdig noemen. ‘Ik let scherp op het Nederlands belang, maar ik denk dat dat niet strijdig is met het Europees belang’, aldus de minister.

‘Dijsselbloem weg als voorzitter eurogroep’

Trouw 03.02.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ligt onder vuur als voorzitter van de eurogroep. De Duitse kwaliteitskrant Handelsblatt onthult vandaag dat hij mogelijk op moet stappen, meldt BNR.

Dijsselbloem zou plaats moeten maken voor een permanente voorzitter. In de krant komen diplomaten aan het woord die kritisch zijn over Dijsselbloem, onder meer vanwege zijn dubbele baan.

Meer over;

‘Dijsselbloem moet plaats maken voor vaste Eurogroepvoorzitter’

NRC 03.02.2014 Jeroen Dijsselbloem moet wellicht vroegtijdig plaatsmaken voor een vaste voorzitter van de zogenoemde Eurogroep, waarin landen uit de eurozone zijn verenigd. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt. De Nederlandse minister van Financiën is aangesteld tot halverwege 2015, maar volgens de krant willen regeringsleiders deze zomer al kijken of het voorzitterschap geen permanent karakter kan krijgen. Dit zou besproken kunnen worden op een Europese top in juni. LEES VERDER

Lees meer;

2013 Vijf jaar crisis: was 2013 het jaar van ons economisch keerpunt? ›

2013 Dijsselbloem: Europese Commissie moet hervormingen kunnen afdwingen ›

2013 Dijsselbloem: nieuwe steun Grieken onvermijdelijk ›

2013 Hollande en Merkel willen fulltime voorzitter eurogroep ›

2013 Eurolanden: Dijsselbloem is niet neutraal genoeg ›

‘Dijsselbloem weg als voorzitter eurogroep’

Telegraaf 03.02.2014  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ligt onder vuur als voorzitter van de eurogroep. De Duitse kwaliteitskrant Handelsblatt onthult maandag dat hij mogelijk op moet stappen.

Dijsselbloem zou plaats moeten maken voor een permanente voorzitter. In de krant komen diplomaten aan het woord die kritisch zijn over Dijsselbloem, onder meer vanwege zijn dubbele baan.

ZIE OOK:

Kritiek op Dijsselbloem

Coalitie spoort Dijsselbloem aan

Dijsselbloem irriteert Juncker

Dijsselbloem laconiek

‘Minister Dijsselbloem weg als voorzitter van de eurogroep’

Elsevier 03.02.2014 De positie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem(PvdA) als voorzitter van de eurogroep staat onder druk. Hij zou moeten opstappen om zo ruimte te maken voor een permanente voorzitter.

Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt maandag.

zie ook;

Merkel wil Juncker als voorzitter Europese Commissie

Trouw 06.02.2014 Oud-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker wordt de volgende voorzitter van de Europese Commissie als het aan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel ligt. Wat haar betreft, wordt Juncker het boegbeeld van de Europese Volkspartij (EVP) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei en vervolgens baas van het dagelijks bestuur van de EU.

Merkel wil Juncker als EU-chef

Telegraaf 06.02.2014  Oud-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker wordt de volgende voorzitter van de Europese Commissie als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt. Wat haar betreft, wordt Juncker het boegbeeld van de Europese Volkspartij (EVP) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei en vervolgens baas van het dagelijks bestuur van de EU.

Verhofstadt kandidaat voorzitterschap Europese Commissie 

NU 01.02.2014 De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is zaterdag in Brussel door de Europese liberalen verkozen tot kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.  Ze stemden in met een compromis dat Verhofstadt en medekandidaat Olli Rehn maakten, waarbij de laatste op een andere belangrijke functie in de Europese Unie mikt.

Een ruime meerderheid van bijna 80 procent stemde in met het compromis, terwijl 14 procent tegen stemde. De andere partijleden onthielden zich van stemming. Bij de bijeenkomst van de liberale ALDE-partij in Brussel waren ruim honderd leden aanwezig.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Guy Verhofstadt Europese Commissie Europese Unie

Verhofstadt kandidaat voorzitterschap Europese Commissie

Elsevier 01.02.1014  De Belg Guy Verhofstadt is zaterdag in Brussel door de Europese liberalen verkozen tot kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Ruim tachtig procent stemde in met een compromis, waarbij eurocommissaris Olli Rehn kandidaat wordt voor een andere hoge EU-post. De verkiezing was slechts een formaliteit. Op de bijeenkomst waren zo’n honderd leden van ALDE, de liberale partij, aanwezig.

Vanuit de VVD, die net als D66 lid is van de liberale partij, is er de afgelopen maanden regelmatig kritiek op Verhofstadt geweest. Zo zei europarlementariër Hans van Baalen dat hij mag ‘dromen over een federaal Europa’, maar is Van Baalen daar zelf sterk op tegen. Kamerlid Mark Verheijen noemde Guy Verhofstadt een ‘eurofiel’ en zei dat deze een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine Le Pen. Verheijen moest zijn woorden terugnemen.

Rutte

Verhofstadt en Rehn wilden allebei de liberale kandidaat voor het voorzitterschap worden, maar hun visies over de Europese Unie lopen nogal uiteen. Daarom werd het kiezen van de lijsttrekker nogal een kwestie. De deal die uiteindelijk werd gesloten, waarbij Verhofstadt kandidaat is om Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie en tegelijkertijd de Fin Rehn naar voren wordt geschoven voor een andere toppositie, kwam tot stand na bemiddeling van premier Mark Rutte. Rutte had als VVD-leider samen met de Duitse liberale leider Christian Lindner de opdracht gekregen om tot een oplossing te komen.

zie ook;

Verhofstadt lijsttrekker Europa

Telegraaf 01.02.2014 De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is zaterdag in Brussel door de Europese liberalen verkozen tot lijsttrekker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Ze stemden in met een compromis dat Verhofstadt en zijn tegenkandidaat Olli Rehn maakten, waarbij de laatste op een andere belangrijke functie in de Europese Unie mikt.

Gerelateerde artikelen;

31-01: Hoge EU-post populair bij EVP

20-01: Rehn maakt plaats voor Verhofstadt

16-01: Stoelendans in Brussel gestart

15-01: Rutte faalt bij EU-liberalen

Europese liberalen kiezen formeel Verhofstadt

Trouw 01.02.2014 De Europese liberalen kiezen vandaag in Brussel formeel hun lijsttrekker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat wordt de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt.

Bij de Europese liberale ALDE-partij, waartoe zowel de VVD als D66 behoren, had ook de Finse eurocommissaris Olli Rehn zich aangemeld. De liberalen zaten echter in hun maag met de twee erg uiteenlopende kandidaten. Verhofstadt is openlijk voor een federaal Europa, terwijl Rehn een voorzichtiger koers wil varen. De kandidaten verschillen ook veel in hun manier van optreden. Na een bemiddeling van onder meer premier Mark Rutte werd afgesproken dat Rehn wordt voorgedragen voor een andere hoge EU-post.

Meer over:

Voor of tegen Europa, de kloof zal alleen maar groter worden

Trouw 24.01.2014 Als Engeland de EU verlaat, komt dat niet door een rationele politieke en economische calculatie, schreef de Amerikaanse wetenschapper Matthias Matthijs een half jaar geleden in Foreign Affairs.

Matthijs vond dat de door de Britse premier Cameron aangewakkerde anti-Europahouding is geworteld in slecht geïnformeerd conservatisme en een achterhaald idee over soevereiniteit. Deze verwijten gelden ook voor het Burgerforum-EU, de PVV en de SP die afgelopen dinsdag hartstochtelijk pleitten voor een referendum over de vermeende sluipende machtsoverdracht aan Brussel. Die moet stoppen en als bevoegdheden toch worden overgedragen, dan moet de bevolking zich er over kunnen uitspreken.

Meer over;

Rutte ziet niets in referendum over uittreden EU 

‘Vraag moet zijn hoe EU relevant is voor Nederland’

NU 24.01.2014 Premier Mark Rutte vindt niet dat er een discussie moet worden gevoerd of Nederland in of uit de Europese Unie moet. Dat zei hij vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie.

Wel wil hij kijken hoe voorkomen kan worden dat Brussel zich met zaken bemoeit die beter nationaal geregeld kunnen worden.

Ook zou er volgens de initiatiefnemers van het debat, Burgerforum EU, gekeken moeten worden naar referenda bij elke overdracht van bevoegdheden aan Brussel.

Gerelateerde artikelen;

Voer voor eurosceptici: de knullige campagnevideo van Verhofstadt

NRC 22.01.2014 De afgelopen dagen streden eurocommissaris Olli Rehn en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt voor het lijsttrekkerschap van de Europese liberalen. Verhofstadt won en is daarmee ook kandidaat om het voorzitterschap van de Europese Commissie. Tijdens de interne campagne voor het lijsttrekkerschap maakte Verhofstadt gebruik van een ietwat ongelukkige campagnevideo. De Britse krant The Telegraph pikte de video op en vroeg zich af: is dit de slechtste campagnevideo ooit?. LEES VERDER

Lees meer;

21 JAN Europees liberaal lijsttrekkersduo is risico voor Rutte ›

20 JAN Na bemiddeling Rutte: Verhofstadt kandidaat liberalen voorzitterschap EU ›

2013 Rutte steunt Verhofstadt als liberaal, niet als premier ›

2013  Rutte wil Guy Verhofstadt als voorzitter Europese Commissie ›

2013   Hans van Baalen laat Verhofstadt ‘dromen’ ›

‘Rutte is ongeloofwaardig’ – Video

Telegraaf 21.01.2014 Columnist Martin Visser vindt het belachelijk dat eurocriticus premier Mark Rutte de eurofiele Belg Guy Verhofstadt steunt als liberale kandidaat om commissievoorzitter Barroso op te volgen. Bekijk DFT Opinie.

Rutte en Hollande: EU moet afzijdig blijven waar het kan

Trouw 20.10.2014 Nederland en Frankrijk willen in Europa nauwer samen gaan optrekken. Dat verklaarden premier Mark Rutte en de Franse president François Hollande vandaag na werkoverleg in het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast willen beide landen de economische betrekkingen versterken.

Verwant nieuws

‘Alleen nationale democratieën kunnen politieke wil EU sturen’

VK 18.01.2014 De Europese integratie is altijd resultaat geweest van politiek duwen en trekken. Nu moet de EU zich staande houden in een open democratisch debat, schrijft Mathieu Segers.

In hun opiniestuk beweren Ruud Lubbers en Paul van Seters dat er in Europa een politieke unie in aantocht is. Iets wat volgens hen eigenlijk al in het Verdrag van Maastricht geregeld had moeten worden, staat nu dan te gebeuren. Hun betoog suggereert de dwingende ratio die we tegenwoordig wel vaker horen: de muntunie kan niet zonder een politieke unie. Wat we twintig jaar gedaan hebben, kon helemaal niet. De crisis noopt ons nu tot herstellen van die weeffout. Deze redenering is verleidelijk omdat zij simpel is, en rationeel lijkt. Maar de geschiedenis leert ons iets anders. Dergelijke functionalistische logica gaat maar zelden op.

Eurocentralisme zal boemerang blijken

Trouw 07.01.2014 Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, staat bekend als een beschouwend man. Ooit haalde hij een baccalaureaat in de wijsbegeerte en filosoferen doet hij nog altijd graag. Zijn eigen uitspraak vorige week dat het antwoord op ‘eurokritische geluiden’ dient te luiden ‘meer integratie binnen de eurozone’, deed hij vergezeld gaan van de toevoeging: ‘Dat is een paradox hè?’ Toch is hier van een filosofische diepzinnigheid geen sprake. Wel getuigt Van Rompuy’s uitspraak van een diep antidemocratisch sentiment dat de bureaucratische elite van Brussel kenmerkt.

Premier Rutte blijft maar ‘draaien’ over de Europese Unie

Trouw 03.01.2014 Europa kan het dominante thema van 2014 worden. In de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei presenteert Geert Wilders een door hem gefinancierde studie over de uittreding uit de Europese Unie. Het onderzoeksbureau Capital Economics zou al geconcludeerd hebben dat uittreden voordelig voor Nederland is.

Laten politici het jaar beginnen met het voornemen het ‘eerlijke verhaal’ over Europa te vertellen

Uit een onlangs verschenen studie van de Britse denktank Cebr bleek dat de het lidmaatschap van de Eurozone de Nederlandse en Duitse economische groei zou remmen. Terug naar gulden en mark zou goed zijn.

Alle reden dus om in 2014 het Nederlandse lidmaatschap van euro en mogelijk Unie te heroverwegen. Of niet? Ik denk dat laatste.

Uit angst voor kiezer durft Rutte niet te pleiten voor beter Europa

Trouw 23.12.2013 Tijdens de Europese top, vorige week, stelde de Duitse bondskanselier Merkel voor om te komen tot bindende afspraken waarmee de Europese Unie kan afdwingen dat eurolanden zich aan de spelregels van hun muntunie houden. Premier Rutte verklaarde zich tegen dat voorstel, en gaf daarmee invulling van het eerste deel van een verkiezingsleus van zijn partij (‘Niet meer Europa…’). Maar hij handelde in strijd met het tweede deel van die leus (‘…maar een beter Europa’).

Verheijen (VVD): ‘Boosheid over Europa moet je niet wegpoetsen’

Elsevier 12.12.2013  Het is zinvol te praten over voor- en nadelen van de Europese Unie en over de angsten en boosheid jegens Europa, bijvoorbeeld in de discussie rond arbeidsmigratie en open grenzen die soms criminaliteit meebrengen.

Waardevol

In het interview noemt Verheijen de Britse premier David Cameron een ‘waardevolle bondgenoot’. Maar tot zijn verdriet was de reactie uit Brussel op het pleidooi van de premier over het inperken van immigratie er een van afhouden en afkeuren.

Eurofielen

In november kwam de VVD’er in het nieuws doordat hij zijn mening gaf over ‘eurofielen‘, die volgens hem een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als Marine Le Pen. Voor de suggestie dat hij daarmee vooral op Guy Verhofstadt, voorstander van een federaal Europa, doelde, bood Verheijen al snel zijn excuses aan.

Hoewel Verhofstadt binnen de VVD op kritiek kan rekenen, heeft de liberale europarlementariër vorige week woensdag wel steun verworven van VVD-leider Mark Rutte. Verhofstadt wil graag voorzitter worden van de Europese Commissie.

Verheijen sprak in het interview ook zijn zorgen uit over de Brusselse plannen om de Europese Unie uit te breiden en over zijn rol als Europawoordvoerder in de VVD-fractie, waar hij naar eigen zeggen van geniet.

Lees nog eens terug:  Cameron opent aanval op migratie vanuit Europese Unie

‘Guy Verhofstadt ziet zich als de Europese Mozes’

VK 11.12.2013 Veel kandidaten voor de vier topbanen in Brussel laten zich verleiden door zeven hoofdzonden die hen leiden naar de afgrond, schrijft columnist en europarlementariër Derk Jan Eppink.

In Brussel begint de machtsstrijd om vier topbanen: voorzitter van de Europese Commissie, voorzitter van de Europese Raad, Hoog Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO. Sommige wachten in de corridors, anderen solliciteren met de fanfare voorop. Veel kandidaten laten zich verleiden door zeven hoofdzonden die hen leiden naar de afgrond.

Rutte maakt de sprong

Telegraaf 06.12.2013 Premier Mark Rutte heeft zijn steun uitgesproken voor Guy Verhofstadt als kandidaat  voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie. Dit is op zijn minst opzienbarend, want Verhofstadt geldt als een van de fanatiekste voorstanders van een EU federale superstaat, iets wat haaks staat op de VVD lijn in de Nederlandse politiek.

Maar onverwacht mag de beslissing van Rutte niet zijn. De reden is simpel: Rutte heeft geen enkele toekomst meer in de nationale politiek na zijn rampzalige beleid. Daarom heeft hij nu alvast een plek in Brussel gereserveerd door zijn steun uit te spreken voor Guy Verhofstadt. Daarmee blaast Rutte echter wel de VVD op.

Rutte somber over kansen Verhofstadt

NU 06.12.2013 De kans is klein dat de Belg Guy Verhofstadt werkelijk de nieuwe voorzitter van de nieuwe Europese Commissie wordt. Dit heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.  Bekijk video – Rutte sprak samen met de andere liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg deze week wel zijn voorkeur voor Verhofstadt uit om deze voorzitter te worden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Mark Rutte Guy Verhofstadt

Steun niet namens kabinet

Telegraaf 06.12.2013 De steun die Mark Rutte heeft uitgesproken voor Guy Verhofstadt als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, was niet namens het kabinet. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) maakte dat vrijdag duidelijk na de wekelijkse ministerraad.

Gerelateerde artikelen;

05-12: Rutte wil Verhofstadt

04-12: ‘Verhofstadt liberale kandidaat EU-commissie’

04-12: ‘Verhofstadt naar EU-commissie’

Rutte steunt Verhofstadt als liberaal, niet als premier›

NRC 06.12.2013 Guy Verhofstadt is niet de kandidaat namens het kabinet voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. “Laat daar geen misverstand over bestaan.”

Lees meer;

4 DEC Rutte wil Guy Verhofstadt als voorzitter Europese Commissie ›

24 NOV Hans van Baalen laat Verhofstadt ‘dromen’ ›

17 NOV Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten ›

10 NOV Verheijen (VVD) na eurofielen-uitspraak: slechte woordkeuze ›

15 OKT Chaos in de Guldenzaal, onderonsjes in het rookhok ›

Het verschil tussen Rutte en Verhofstadt in tien quotes

VK 05.12.2013 Premier Rutte sprak gisteren zijn steun uit aan Guy Verhofstadt, die volgend jaar een gooi wil doen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Een opmerkelijk keuze, omdat de oud-premier van België een uitgesproken voorstander is van een federatief Europa, terwijl Rutte niks wil weten van dat soort ‘institutionele vergezichten’. Het verschil tussen Rutte en Verhofstadt in tien quotes.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde vandaag geen commentaar geven op de beslissing van Rutte om de kandidatuur van Verhofstadt te steunen. Het mandaat voor de Belg is extra pikant omdat VVD-Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt onlangs afschilderde als een groter gevaar voor de EU dan PVV-leider Wilders of de Franse extreemrechtse Le Pen.

Lees ook Als VVD-leider steunt Rutte Verhofstadt, niet als premier – 05/12/13

Als VVD-leider steunt Rutte Verhofstadt, niet als premier

Trouw 05.12.2013 De voorkeur die premier Mark Rutte woensdag uitte voor de Belg Guy Verhofstadt als volgende voorzitter van de Europese Commissie, heeft hij nadrukkelijk uitgesproken in zijn rol als leider van de VVD, niet als premier. Een woordvoerder van de VVD bevestigde dat donderdag.

Wat Rutte betreft wordt Verhofstadt de kandidaat namens de Europese liberalen (ALDE) voor de post van nieuwe commissievoorzitter in Brussel. Het kabinet heeft (nog) geen standpunt over wie die baan moet krijgen. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst, die woordvoering doet voor Rutte als premier, verwijst met vragen over de bijeenkomst naar de VVD.

‘Verhofstadt ongeschikt voor EU-commissie’

Telegraaf 05.12.2013 ´Europa is gebaat bij een nieuw, fris gezicht. Iemand die ook kritisch over de EU is.´ In DFT TV beargumenteert financieel verslaggever en columnist Martin Visser waarom Guy Verhofstadt ongeschikt is als voorzitter van de Europese Commissie. Visser acht een andere kandidaat veel bekwamer. Bekijk de video.

Rutte wil Verhofstadt

Telegraaf 05.12.2013 De voorkeur die premier Mark Rutte woensdag uitsprak voor de Belg Guy Verhofstadt als volgende voorzitter van de Europese Commissie, heeft hij nadrukkelijk uitgesproken in zijn rol als leider van de VVD, niet als premier. Een woordvoerder van de VVD bevestigde dat donderdag.

Columnist Martin Visser vindt Verhofstadt ongeschikt en heeft een bekwamere kandidaat op het oog. Bekijk DFT TV.

Premier Rutte schaart zich achter kandidatuur Verhofstadt

Elsevier 04.12.2013 Minister-president Mark Rutte (VVD) wil dat de Belgische liberaal Guy Verhofstadt na de Europese verkiezingen voorzitter wordt van de Europese Commissie. Zowel VVD en D66 maken deel uit van de liberale fractie in het Europees Parlement (ALDE), die wordt geleid door Verhofstadt.

Dit weekend, op een bijeenkomst voor Europese liberalen in Londen, zei de Belgische oud-premier en europarlementariër nog dat liberalen het enige alternatief zijn tegen ‘euroscepticisme, nationalisme en populisme‘. Zo pleit VVD’er en mede-europarlementariër Hans van Baalen, in tegenstelling tot Verhofstadt voor een Europese Unie ‘zonder onzin‘.

Carla Joosten: Verwerpelijk hoe EU-kritische burgers worden weggezet

zie ook;

‘Verhofstadt liberale kandidaat EU-commissie’

Trouw 04.12.2013  De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat de Belg Guy Verhofstadt kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Ze zijn het daar woensdag in Den Haag over eens geworden. Aanwezig waren premier en VVD-leider Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold en liberale leiders uit België en Luxemburg.

‘Verhofstadt liberale kandidaat EU-commissie’

NU 04.12.2013  De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat de Belg Guy Verhofstadt kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie.  De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat de Belg Guy Verhofstadt kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie.  Ze zijn het daar woensdag in Den Haag over eens geworden

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Guy Verhofstadt

‘Verhofstadt naar EU-commissie’

Telegraaf 04.12.2013  De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat de Belg Guy Verhofstadt kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Ze zijn het daar woensdag in Den Haag over eens geworden. Aanwezig waren onder anderen premier en VVD-leider Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold en liberale leiders uit België en Luxemburg.

Verhofstadt krijgt concurrentie van eurocommissaris Rehn

Elsevier 30.11.2013  De eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn plaatst zich nadrukkelijk in de schijnwerpers als boegbeeld van de Europese liberale partij ALDE. Rehn is ‘bereid een gooi te doen naar de topkandidatuur volgende lente’, wanneer de Europese verkiezingen plaatshebben. Dat zegt een woordvoerder van de 51-jarige Fin op een bijeenkomst van de Europese liberale partij in Londen zaterdag.

Olli Rehn is sinds 2004 lid van de Europese Commissie. Eerst was hij eurocommissaris voor Uitbreiding, sinds begin 2010 voor Economische en Monetaire Zaken. In die hoedanigheid leest hij EU-lidstaten de les wanneer zij hun begroting niet op orde hebben. Verhofstadt, de huidige fractievoorzitter van  ALDE, die vrijdag op dezelfde bijeenkomst weer eens flink uithaalde naar ‘eurosceptici, nationalisten en populisten‘, zal naar verwachting volgende week zijn kandidatuur voor het voorzitterschap bekendmaken.

Carla Joosten:Eindelijk een goed idee: minister Timmermans wil minder eurocommissarissen

Verhofstadt: ‘Liberalen zijn enig alternatief tegen eurosceptici’

Elsevier 29.11.2013 Guy Verhofstadt, de huidige fractievoorzitter van de Europese liberale partij ALDE, waartoe ook de VVD behoort, vindt dat liberalen het enige alternatief zijn tegen ‘euroscepticisme, nationalisme en populisme’. ‘Door de crisis worden de burgers verleid door simplistische en populistische oplossingen die links en rechts aanreiken,’ sprak de liberale europarlementariër vermanend richting de conservatieven en de socialisten in het Europees Parlement, op een bijeenkomst van de Europese liberale partij in Londen vrijdag. Zo pleit VVD’er en mede-europarlementariër Hans van Baalen, in tegenstelling tot Verhofstadt voor een Europese Unie ‘zonder onzin‘.  Begin november was er enige ophef over een uitspraak van VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Hij zei toen dat eurofielen als Guy Verhofstadt een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine Le Pen. Verheijen bood al snel zijn excuses aan voor deze uitspraak, maar wilde wel kwijt ‘dat voortdurend praten over meer Europa, over een federaal Europa waarbij lidstaten hun identiteit verliezen, slecht is voor het draagvlak voor Europa’. Omdat meer Europa ‘niet iets is wat mensen willen’, keren zij zich af van de Europese Unie. Ook prominent VVD’er en voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein geldt als een opponent van de ideeën van Guy Verhofstadt. In 2011 zei hij bijvoorbeeld dat hij de kritiek van Guy Verhofstadt op eurosceptici ‘onwaarachtig en goedkoop‘ vindt. ‘Zulke bevliegingen kunnen wij missen als kiespijn,’ sprak Bolkestein.

Afshin Ellian:Guy Verhofstadt is gevaarlijker voor Europa dan Marine Le Pen

zie ook;

‘Gebrek aan openheid over de EU roept populisme op’

Trouw 29.11.2013 Door niet open te zijn over hun ideeën over het karakter en de omvang van de Europese Unie, roepen partijen als VVD, PvdA en CDA het populisme op dat ze beweren te bestrijden. Dat zegt Paul Scheffer, schrijver en hoogleraar Europese Studies, in een interview met deze krant. “De nationalisten stappen in dit vacuüm.”

Verwant nieuws

‘Dit keer is het anders: het europarlement gaat de macht grijpen’

VK 24.11.2013 In theorie wil Nederland, zeker sinds de crisis, zoveel mogelijk zelf doen, en Brussel alleen volgen als het moet. In de praktijk is het anders, zegt Martin Sommer. ‘De centralisering van de Europese Unie is onstuitbaar.’

In het zopas verschenen boek over Diederik Samsom laat Jeroen Dijsselbloem zich kennen als eurocriticus. Vlak voor de laatste verkiezingen discussieert hij met Samsom over de vraag of Europa iets is van idealen en lotsverbondenheid, dan wel een constructie waarmee Nederland geld kan verdienen. Dijsselbloem blijkt geen aanhanger van dat idealistische Europa, Samsom wel. Dat klopt voor zover ik Dijsselbloem ken. Niemand kan zo zuinig kijken als hij, vooral naar partijgenoten die zich laten meeslepen door vergezichten, liefst van staatswege bekostigd.

Von der Dunk: ‘De VVD begrijpt niets van Europa’

VK 24.11.2013 Europa is in eerste instantie een politiek project, betoogt Thomas von der Dunk. Maar dat begrijpt de VVD niet, schrijft hij. ‘Het rampzalige effect van hun eenzijdige marktfetisjisme keert zich nu tegen de VVD.’ Mark Rutte zei, desgevraagd, na enige aarzeling, dat de VVD voor Europa is.

Zou het nu inderdaad echt weer allemaal pais en vree zijn binnen de VVD? De mastodonten Bolkestein en Kroes verzekerden gisteren braaf voor de camera’s dat er binnen de partij hélémáál geen meningsverschillen over Europa bestaan. En Mark Rutte zei, desgevraagd, na enige aarzeling – zoals hij altijd op een merkwaardige manier even aarzelt als hem een concrete vraag wordt gesteld – dat de VVD voor Europa is.

‘Dit keer is het anders: het europarlement gaat de macht grijpen’

VK 24.11.2013 In theorie wil Nederland, zeker sinds de crisis, zoveel mogelijk zelf doen, en Brussel alleen volgen als het moet. In de praktijk is het anders, zegt Martin Sommer. ‘De centralisering van de Europese Unie is onstuitbaar.’

In het zopas verschenen boek over Diederik Samsom laat Jeroen Dijsselbloem zich kennen als eurocriticus. Vlak voor de laatste verkiezingen discussieert hij met Samsom over de vraag of Europa iets is van idealen en lotsverbondenheid, dan wel een constructie waarmee Nederland geld kan verdienen. Dijsselbloem blijkt geen aanhanger van dat idealistische Europa, Samsom wel. Dat klopt voor zover ik Dijsselbloem ken. Niemand kan zo zuinig kijken als hij, vooral naar partijgenoten die zich laten meeslepen door vergezichten, liefst van staatswege bekostigd.

Van Baalen heeft geen moeite met idealen Verhofstadt

Trouw 24.11.2013 Europees lijsttrekker Hans van Baalen van de VVD heeft er geen moeite mee dat fractievoorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement idealen koestert over een federaal Europa. ‘Laat Verhofstadt maar dromen. Als het gaat om economische onderwerpen stemt hij met ons mee’, zei Van Baalen zondag in het tv-programma WNL op zondag.

Enkele weken terug noemde VVD-Kamerlid Mark Verheijen Verhofstadt nog gevaarlijker dan eurosceptici als Marine Le Pen van het Franse Front National. Hij bood hierover later zijn excuses aan. De Belg Verhofstadt leidt in het Europarlement een fractie waarin ook de VVD (naast onder meer D66) zitting heeft.

Van Baalen heeft geen moeite met ‘dromen’ Verhofstadt

NU 24.11.2013 Europees lijsttrekker Hans van Baalen van de VVD heeft er geen moeite mee dat fractievoorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement idealen koestert over een federaal Europa. ”Laat Verhofstadt maar dromen. Als het gaat om economische onderwerpen stemt hij met ons mee”, zei Van Baalen zondag in het tv-programma WNL op zondag.

Verdeeldheid

Van Baalen ontkende dat er verdeeldheid bestaat in de top van zijn partij over de EU. Eerder deden Kroes en voormalig partijleider Frits Bolkestein haaks op elkaar staande uitspraken.

Bolkestein, oud-eurocommissaris, toonde zich zeer kritisch over de EU, terwijl Kroes vooral het positieve benadrukte. Tijdens het VVD-congres probeerden alle betrokkenen uit te stralen dat ze op één lijn zitten.

‘Laat Verhofstadt maar dromen’

Telegraaf 24.11.2013 Europees lijsttrekker Hans van Baalen van de VVD heeft er geen moeite mee dat fractievoorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement idealen koestert over een federaal Europa. „Laat Verhofstadt maar dromen. Als het gaat om economische onderwerpen stemt hij met ons mee”, zei Van Baalen zondag in het tv-programma WNL op zondag.

VVD’er Hans van Baalen wil Europese Unie ‘zonder onzin’

Elsevier 24.11.2013VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Hans van Baalen heeft er geen probleem mee dat mede-liberalen zoals Guy Verhofstadt de macht van de Europese Unie willen uitbreiden. Maar de VVD’er wil zelf een einde maken aan ‘al die onzin’ van regels die de EU de lidstaten oplegt. De VVD’er reageert zondag bij WNL op Zondag op alle commotie die ontstond nadat zijn partijgenoot Mark Verheijen de aanval opende op ‘eurofielen‘ zoals liberaal Verhofstadt en sociaaldemocraat Martin Schulz, die volgens hem een groter gevaar vormden voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine Le Pen. Verheijen excuseerde zich eerder al voor die uitspraak. Van Baalen noemt die uitspraak van Verheijen ‘een soort blooper, die nu voorbij is’.  De VVD’er richt zijn pijlen dan ook niet op het voortbestaan van de Europese Unie, maar op de regels die vanuit Europa komen. Van Baalen wil niet meer ‘al die rare regels over vrouwenquota‘ en ‘plastic zakjes’.

Kiezers die willen dat Nederland stopt met de euro of met vrijhandel met de andere Europese landen, moeten van hem maar op de PVV stemmen bij de Europese verkiezingen van 22 mei 2014.

Carla Joosten: Wat wordt het Europese verhaal van Rutte?

zie ook

Hans van Baalen laat Verhofstadt ‘dromen’

NRC 24.11.2013 Hans van Baalen (VVD) vindt het prima dat Guy Verhofstadt voorstander is van een federaal Europa. “Hij mag dromen”, zei de Europarlementariër vandaag in het tv-programma WNL op Zondag. Volgens Van Baalen wordt Europa nooit een federatie. LEES VERDER

Lees meer;

17 NOV Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten ›

13 NOV Wilders en Le Pen sluiten Europees verbond – ‘historische dag’ ›

10 NOV Verheijen (VVD) na eurofielen-uitspraak: slechte woordkeuze ›

Wilders reageert op premier: Rutte is bang en liegt

Elsevier 23.11.2013 Premier Mark Rutte (VVD) liegt als hij zegt dat de PVV uit de Europese vrijhandelsassociatie wil stappen. De PVV heeft altijd aangegeven op economisch gebied met de landen van de Europese Unie (EU) te willen blijven samenwerken. Dat is de reactie van PVV-leider Geert Wilders op de kritiek die premier Rutte zaterdag voor aanvang een VVD-congres uitte. Rutte zei daar dat Wilders te ver is doorgeschoten in zijn kritiek op Europa. Maar het is nooit de intentie geweest van de PVV om de handelsverdragen met andere EU-landen op te willen zeggen, zo laat Wilders weten. Uit een peiling bleek eerder dat VVD-stemmers de softe houding van de partij in de richting van Europa zat zijn.

Rutte op VVD-congres: Wilders slaat door over Europa

Trouw 23.11.2013 Premier Mark Rutte vindt dat PVV-leider Geert Wilders ‘doorslaat’ als het gaat over Europa. Wilders wil geen euro, wil dat we uit de EU gaan en vindt dat we nu ook al geen lid meer mogen blijven een Europese vrijhandelsassociatie, zei hij. Volgens Rutte zet de PVV-leider daarmee 300.000 banen in de Rotterdamse haven en tienduizenden banen elders op de tocht.

Premier Mark Rutte: Wilders slaat door in kritiek op Europa

Elsevier  23.11.2013  PVV-leider Geert Wilders is te ver doorgeslagen in zijn kritiek op Europa. Met zijn anti-Europese plannen zet Wilders banen van tienduizenden Nederlanders op de tocht.

Rutte: Wilders slaat door

Telegraaf 23.11.2013 Premier Mark Rutte vindt dat PVV-leider Geert Wilders „doorslaat” als het gaat over Europa. Wilders wil geen euro, wil dat we uit de EU gaan en vindt dat we nu ook al geen lid meer mogen blijven een Europese vrijhandelsassociatie, zei hij. Volgens Rutte zet de PVV-leider daarmee 300.000 banen in de Rotterdamse haven en tienduizenden banen elders op de tocht.

VVD: Niet voor Europa, niet tegen, maar wel héél kritisch

Trouw 23.11.2013 Door een relletje tussen prominente VVD’ers is het niet meer zo duidelijk hoe de VVD denkt over Europa. Voor, tegen, of ergens er tussenin? Op het partijcongres vandaag zal de partijtop proberen de leden allemaal achter het programma te krijgen voor de Europese verkiezingen – die trouwens pas op 22 mei worden gehouden.

VVD profiteert van EU-koers PVV

Telegraaf 22.11.2013 De VVD moet alle zeilen bijzetten om voldoende kiezers voor zich te winnen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. Na het opmerkelijke gebakkelei tussen partijprominenten over Europa, hopen de liberalen de rijen te kunnen sluiten op het partijcongres zaterdag in Den Bosch. VVD’ers zijn ook onderling verdeeld. Kamerlid Verheijen werd recent teruggefloten nadat hij eurofielen als de Belgische oud-premier Verhofstadt (een warm pleitbezorger van meer macht voor Brussel) gevaarlijker dan eurosceptici als Marine Le Pen van het Front National had genoemd. Partijprominent Bolkestein bleek het met hem eens. Maar dat was tegen het zere been van eurocommissaris Kroes, ook VVD.

„Zij had het over ’populistische oneliners’ van haar partijgenoten. Aan het Binnenhof halen liberalen hun schouders op over het geruzie. Bolkestein heeft een persoonlijke weerzin tegen Verhofstadt uit de tijd dat die nog premier van België was en Bolkestein consequent links liet liggen, zegt een liberaal. „En Kroes zit er emotioneel in omdat ze zelf in de Europese Commissie zit en al heel lang vrienden met Verhofstadt is. Ze is echt niet voor een Europese superstaat”, bezweert een bron.

VVD’ers voor kritischer EU-koers

Telegraaf 21.11.2013 Een meerderheid van de mensen die bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op de VVD stemden, willen dat de partij een kritischer koers richting de Europese Unie gaat innemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4000 VVD-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel donderdag. Mark Verheijen, woordvoerder Europa van de VVD in de Tweede Kamer, noemde afgelopen weekend eurofielen als Guy Verhofstadt een groter gevaar voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici. Verhofstadt is de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement waarbij de VVD is aangesloten. Verheijen nam zijn woorden later terug, maar kreeg later alsnog kritiek van VVD-prominent en eurocommissaris Neelie Kroes.

VVD-stemmers zijn eurofilie eigen partij zat

Elsevier 21.11. 2013 Een meerderheid van de VVD-stemmers vindt dat de partij kritischer moet zijn tegenover de Europese Unie. Meer dan de helft van de VVD’ers vindt de liberalen te soft in het Europa-debat. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4.000 VVD-stemmers van EenVandaag.

Eurofielen

Dat de partij gevoelig is voor felle kritiek op de EU bleek eerder deze maand toen VVD-Kamerlid Mark Verheijen ‘eurofielen’ als Guy Verhofstadt ‘een groter gevaar voor de Europese eenheid’ noemde dan rechtspopulisten en eurosceptici.

De uitspraken kwam hem op fikse interne kritiek te staan en het Kamerlid moest zijn uitspraken terugnemen. Toch zal de VVD voor de Europese verkiezingen van volgend jaar met een duidelijke lijn moeten komen. Hans van Baalen zal opnieuw lijsttrekker worden van de liberale partij in Europa.

Guy Verhofstadt is gevaarlijker voor Europa dan Marine Le Pen

Elsevier 18.11.2013 VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde eurofielen een groter gevaar dan rechtspopulisten, en werd direct onder grote druk gezet om zijn woorden terug te nemen. Maar had hij niet gewoon gelijk? De Grand Lady van de VVD was even in Nederland om iedereen de les te lezen. ‘Partijgenoten als Frits Bolkestein en Mark Verheijen moeten zich niet bedienen van oneliners in de discussie over de toekomst van de Europese Unie,’ zei Neelie Kroes. Kroes pakte het grondig aan: ‘Doorgewinterde politici moeten nadenken voordat ze zulke oneliners debiteren. Als je populisme beantwoordt met populisme maak je een immense fout.’ Verheijen werd genadeloos onder druk gezet om zijn uitspraken terug te nemen. Maar niemand heeft het over het waarheidsgehalte van Verheijens conclusie dat de eurofielen een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici.

Kroes hekelt oneliners VVD’ers over Europa

Trouw 17.11.2013 Partijgenoten als Frits Bolkestein en Mark Verheijen moeten zich niet van oneliners bedienen in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Dat zei Neelie Kroes zondag in het programma Buitenhof.

‘Doorgewinterde politici moeten nadenken voordat ze zulke oneliners debiteren. Als je populisme beantwoordt met populisme maak je een immense fout’, aldus Kroes. Hiermee neemt zij afstand van de kritiek die de Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt ten deel viel. Kroes benadrukte de enorme staat van dienst van Verhofstadt. Volgens haar slaagt hij er zeer goed in de stem van de liberalen te laten horen in het Europees parlement.

Neelie Kroes over VVD, Europa en populisme door Joop-nl

Kroes hekelt oneliners VVD’ers over Europa

NU 17.11.2013   Partijgenoten als Frits Bolkestein en Mark Verheijen moeten zich niet van oneliners bedienen in de discussie over de toekomst van de Europese Unie.

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) hekelde zondag in Buitenhof de uitspraak van VVD-Kamerlid Verheijen over ‘eurofielen’ en de bijdrage van oud-eurocommissaris Bolkestein aan de discussie.

Kroes hekelt oneliners over EU

Telegraaf 17.11.2013  Partijgenoten als Frits Bolkestein en Mark Verheijen moeten zich niet van oneliners bedienen in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Eurocommissaris Neelie Kroes (72) hekelde zondag in Buitenhof de uitspraak van VVD-Kamerlid Verheijen over ‘eurofielen’ en de bijdrage van oud-eurocommissaris Bolkestein aan de discussie.

Kroes (VVD) hekelt eurofielen-uitspraak partijgenoot

Elsevier 17.11.2013 VVD’ers als Frits Bolkestein en Tweede Kamerlid Mark Verheijen moeten niet met oneliners strooien in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof. Zij hekelde de uitspraak van Verheijen over ‘eurofielen’ en uitspraken van VVD-prominent Bolkestein. In een vraaggesprek met de Vlaamse krant De Morgen schaarde zich Kroes zich al onomwonden achter Guy Verhofstadt, huidig aanvoerder van de liberale fractie in het Europees Parlement.

Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof.

Hoewel Verheijen hard uithaalde naar Verhofstadt, wordt de Belg gesteund door de VVD, zegt Kroes. Inmiddels heeft hij voor die uitspraak excuses aangeboden. Ook nam zij afstand van uitspraken van Bolkestein, die de opvattingen van Verhofstadt over een federaal Europa ‘onzin’ noemde.

Neelie Kroes hekelt uitspraken partijgenoten

NRC 17.11.2013 Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) hekelt de uitspraak van haar partijgenoot Mark Verheijen dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. Ze noemde de uitspraak een “populistische oneliner”. Dat zei Kroes vandaag in het programmaBuitenhofLees verder

Verheijen (VVD) na eurofielen-uitspraak: slechte woordkeuze

NRC 10.11.2013 VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft vanmiddag excuses aangeboden voor zijn uitspraak dat eurofielen gevaarlijker zijn voor Europa dan eurosceptici. “Van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen neem ik nadrukkelijk afstand”, schrijft de VVD’er in een verklaring. Verheijen deed zijn uitspraken gisteren in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein onderstreepte zijn uitspraken, maar D66-leider Alexander Pechtold sprak er vanochtend schande van in het tv-programma WNL op Zondag. Lees verder

VVD’er Verheijen biedt excuses aan voor eurofielen-uitspraak

Elsevier 10.11.2013 VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen neemt zijn woorden over eurofielen terug. ‘Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.’ Verheijen zei zaterdag dat eurofielen een groter gevaar vormen voor de Europese eenheid dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine Le Pen.

‘De VVD is niet bang voor deelname van eurosceptische partijen aan de Europese Parlementsverkiezingen,’ zegt Verheijen in een verklaring op de VVD-website. D66-leider Alexander Pechtold reageerde zondag op de opmerkingen van Verheijen. Hij zei het ‘schandalig‘ te vinden.  Op Twitter reageerde PVV-leider Geert Wilders ook op de ontstane discussie.  Pechtold vindt dat Nederland ‘waakzaam‘ moet zijn als het gaat om de ‘nieuwe vrienden’ van Wilders. Oud-VVD-leider Frits Bolkestein was het overigens wel eens met de woorden van Verheijen. ‘Alleen de Belgen denken dat Europa een oplossing is voor hun communautaire problemen. Verhofstadt blaft tegen de maan.’

Afshin Ellian: Wilders creëert zelf problemen door samenwerking met Le Pen

zie ook;

VVD’er Verheijen biedt excuses aan voor uitspraak ‘Eurofielen’

Trouw 10.11.2013 ‘Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.’ Mark Verheijen van de VVD trok zondag het boetekleed aan omdat hij zaterdag op de radio zei dat eurofielen een groter gevaar voor de Europese eenheid zijn dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine le Pen.

Verheijen biedt excuses aan

Telegraaf 10.11.2013  „Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.” Mark Verheijen van de VVD trok zondag het boetekleed aan omdat hij zaterdag op de radio zei dat eurofielen een groter gevaar voor de Europese eenheid zijn dan rechtspopulisten en eurosceptici als de Franse Marine le Pen.

Gerelateerde artikelen;

10-11: Pechtold: Eurofielen-uitspraak schandalig

10-11: ‘Geen al te frisse types’

‘Geen al te frisse types’

Telegraaf 10.11.2013 „Schandalig.” Zo noemde Alexander Pechtold van D66 de zienswijze van Mark Verheijen van de VVD dat ‘Eurofielen’ als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar zijn voor het verenigd Europa dan de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen.

Gerelateerde artikelen;

10-11: Pechtold: Eurofielen-uitspraak schandalig

Pechtold noemt Eurofielen-uitspraak van VVD ‘schandalig’

Pechtold wijst vergelijking tussen Verhofstadt en ‘geen al te frisse types’ als Le Pen af

NU 10.11.2013 ”Schandalig.” Zo noemt D66 de zienswijze van Mark Verheijen van de VVD dat ‘Eurofielen’ als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar zijn voor Europa dan de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen.

Pechtold noemt eurofielen-uitspraak Verheijen ‘schandalig’

Elsevier 10.11.2013 D66-leider Alexander Pechtold vindt de uitspraak van VVD-Kamerlid Mark Verheijen over ‘geharnaste eurofielen’ schandalig. Volgens Pechtold is de uitspraak politiek ‘zeer gevoelig’.

Verheijen zei zaterdag dat ‘geharnaste eurofielen’ uit Brussel als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt een groter gevaar zijn voor verenigd Europa dan rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen. Pechtold zei in WNL op Zondag dat het een ‘zeer gevoelige politieke uitspraak’ is, met name omdat er een vergelijking wordt gemaakt tussen iemand als Verhofstadt en ‘geen al te frisse types’.

De D66-leider zei ook dat Nederland ‘waakzaam’ moet zijn voor nieuwe vrienden van Geert Wilders. Komende week komt Front National-leider Marine le Pen langs bijWilders in Den Haag.

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein is het met partijgenoot Verheijen eens. Bolkestein zegt dat er veel wijsheid zit in de Verhofstadt blaft tegen de maan.’ ‘Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil. Dan moet je erover ophouden,’ zei Bolkestein in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

zie ook;

VVD: ‘Eurofielen’ groter gevaar dan Le Pen

Trouw 09.11.2013 Het grootste gevaar voor het verenigd Europa zijn niet de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen, maar de zogenoemde eurofielen. Dat zei Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD, zaterdag in TROS Kamerbreed. Verheijen denkt dan bijvoorbeeld aan de Belg Guy Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement.

VVD: Eurofielen gevaar voor Europa

Telegraaf 09.11.2013 Het grootste gevaar voor het verenigd Europa zijn niet de rechtspopulisten als de Franse Marine le Pen, maar de zogenoemde eurofielen. Dat zei Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD, zaterdag in TROS Kamerbreed. „Geharnaste” eufofielen maken mensen bang voor overwicht vanuit Brussel en ondergraven daardoor juist het draagvlak voor Euopa. Verheijen denkt dan bijvoorbeeld aan de Belg Guy Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement.

LEES OOK

VVD: ‘eurofielen’ groter gevaar voor Europa dan Marine Le Pen

Elsevier 09.11.2013 ‘Geharnaste eurofielen’ uit Brussel vormen een gevaar voor het draagvlak van de Europese Unie onder de bevolking. Hun houding is zelfs gevaarlijker dan die van Europa-sceptici zoals de Franse politicus Marine Le Pen. Politici die alsmaar meer macht bij de Europese Unie willen leggen, zoals de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz en voorzitter van de liberale fractie Guy Verhofstadt, schrikken de bevolking af. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen zaterdag bij TROS Kamerbreed.

Syp Wynia: Pleidooi van VVD’er Hans van Baalen voor ‘sober Brussel’ is niet erg geloofwaardig

november 10, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 reacties

 1. […] Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV en Marine Le Pen Front National – wij zijn 2 vriendjes « Debat in de Digitale Hofstad | november 14, 2013

 2. […] Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Demonstratie 13.11.2013 tegen Marine Le Pen Front National | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 14, 2013

 3. […] nodig sinds Ivo Opstelten minister van Veiligheid en Justitie werd. Wethouder Mark Verheijen Mark Verheijen VVD uit Venlo heeft het voorzitterschap tijdelijk op zich […]

  Pingback door Einde tijdperk Benk Korthals VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 4. […] nodig sinds Ivo Opstelten minister van Veiligheid en Justitie werd. Wethouder Mark Verheijen Mark Verheijen VVD uit Venlo heeft het voorzitterschap tijdelijk op zich […]

  Pingback door Einde tijdperk Benk Korthals VVD « Debat in de Digitale Hofstad | december 11, 2013

 5. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Ook een Kopje thee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 4, 2014

 6. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2014

 7. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Wouter Bos PvdA – Referendum te houden over de euro en Europa « Debat in de Digitale Hofstad | maart 10, 2014

 8. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door PvdA in de aanval op de PVV – de aanloop naar 22.05.2014 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 11, 2014

 9. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De liefde voorbij ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2014

 10. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De liefde met Le Pen voorbij ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2014

 11. […] zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Geert Wilders PVV D-day in Europa « Debat in de Digitale Hofstad | juni 17, 2015

 12. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018

 13. […] Zie ook: Mark Verheijen VVD in strijd tegen de ‘Geharnaste eurofielen’ […]

  Pingback door Het vertrouwen in de Euro – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: