Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte 2 – op weg naar de Begroting 2014

Pst, Ik denk dat we er wel uitkomen !!!

Pst, Ik denk dat we er wel uitkomen !!!

Na wat vallen en opstaan is de begroting 2014 zo goed als rond.

De extra bezuinigingen van 6 miljard die Brussel van Nederland eist blijven staan, maar worden anders ingevuld. Er komt meer geld voor onderwijs en voor regionale werkgelegenheid en de belastingen voor automobilisten stijgen. 

De verdeeldheid over de te bezuinigen zes miljard euro ‘belastte de gesprekken te veel’ volgens fractieleider Bram van Ojik, meldt nrc.nl. Met het voortijdig opstappen van GroenLinks is ook de mogelijke herinvoering van de vliegtaks van de baan. De toeslag op vliegtickets was een wens van GroenLinks.

Per saldo vallen de lasten voor burgers en bedrijven in 2014 zo’n 550 miljoen lager uit dan in de miljoenennota staat. Ook in de jaren daarna is dat grosso modo het geval, zeggen bronnen.

De afspraken met de oppositiefracties zijn nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Ze zijn dus aangewezen op steun van de oppositie. Met hulp van de drie partijen waarmee ze nu een deal hebben, wordt een krappe meerderheid behaald in de Eerste Kamer: 38 van de 75 zetels.

PvdA – De PvdA-fractie is akkoord met de afspraken die met D66, ChristenUnie en SGP zijn gemaakt. Fractieleider Diederik Samsom heeft dat vrijdagavond gezegd na een vergadering met zijn fractie. Volgens hem was de fractie erg tevreden. Er zijn wel wat aanmerkingen gemaakt, maar niet op de hoofdlijnen.

VVD – De VVD-fractie gaat akkoord met de afspraken die met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn gemaakt. Fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat gezegd na fractieberaad. ‘Mijn fractie heeft mij mandaat gegeven om terug te gaan naar het ministerie van Financiën om de zaak af te ronden.’

D66, CU en SGP – Ook over aanpassingen van het sociaal akkoord werd vrijdag met D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt. Zo gaat de aanpassing van het ontslagrecht niet in 2016 in, zoals met vakbonden en werkgevers was afgesproken, maar zes maanden eerder.

Hier heb ik echt niks mee ik kap er mee !!

Hier heb ik echt niks mee ik kap er mee !!

CDA, GroenLinks, PVV en SP – Er is zo’n twee weken onderhandeld met D66, ChristenUnie en GroenLinks en de twee regeringspartijen. Onder meer CDA en GroenLinks haakten af.

Hebben wij nog wat te zeggen ???

Hebben wij nog wat te zeggen ???

PVV en SP deden vanaf het begin niet mee.

Volgens Heerts en Wientjes is het laatste woord nog niet gezegd !! Het is dus tijd voor Aktie !!!

Volgens de heren Heerts en Wientjes is het laatste woord nog niet gezegd !! Het is dus tijd voor Aktie !!!

FNV en VNO-NCW – Heerts en Wientjes blijven tegen de extra bezuiniging van 6 miljard, waartegen de FNV actie gaat voeren. Maandag komt het ledenparlement van de FNV bijeen, het hoogste orgaan van de vakcentrale.

We zijn er echter nog niet helemaal mee klaar !!! Er moeten namelijk ook nog wat zaken door de Eerste Kamer !!! Er was al dat debacle over het pensioen toch ???

Begrotingsakkoord: overzicht van de plannen (en wie wat binnenhaalde) – NRC

zie ook: Kabinet Rutte II – Het Flirten, Vallen of Breken !!!!!

zie ook: Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ??

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013

en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013

Algemene Beschouwingen VK

Wat was nou het nut van de Algemene Beschouwingen?

Lees ook Dit zijn de concrete maatregelen uit de Algemene Beschouwingen – 26/09/13

Dit zijn de concrete maatregelen uit de Algemene Beschouwingen -Video

zie ook: Prinsjesdag 17.09.2013 – Troonrede – Begroting 2014 – de Nasleep

en ook nog : Prinsjesdag 17.09.2013 – Troonrede – Begroting 2014

en: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 2

en ook: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 1

en ook: Prinsjesdag 17.09.2013 Den Haag

verder: Prinsjesdag 17.09.2013 – NOS debat

Prinsjesdag 2013 – metro

Overzicht: mogelijk begrotingsakkoord 2014

NU 11.10.2013 De PvdA, VVD en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP hebben vrijdagavond een onderhandelingsresultaat bereikt over de bezuinigingen volgend jaar.

Belangrijke onderdelen van het sociaal akkoord, dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers, worden met een half jaar vervroegd.

Dat geldt voor de hervorming van het ontslagrecht, op het gebied van flexwerk en bij het quotum voor arbeidsgehandicapten.

Wat staat er in het akkoord tussen kabinet en oppositie?

Trouw 11.10.2013 Er gaat volgend jaar meer geld naar onderwijs, de belastingen voor automobilisten stijgen en er komt extra geld voor regionale werkgelegenheid. Dat zijn enkele hoofdpunten van het nog geheime akkoord tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Bronnen rond het overleg hebben die aan het ANP bevestigd.

Pst, ze trappen er wel in !!

Pst, ze trappen er wel in !!

Hoofdpunten akkoord: meer geld naar onderwijs, belasting auto’s omhoog

Elsevier 11.10.2013 Langzaam worden de contouren van het akkoord, dat vrijdagavond door de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP aan hun fracties wordt voorgelegd, zichtbaar. Uit het nog geheime akkoord blijkt dat er volgend jaar meer geld, zo’n 650 miljoen, naar onderwijs gaat – een belangrijk punt voor D66.

 

Verder:

 

Kiezers gematigd positief over begrotingsakkoord

Elsevier 13.10.2013 Een kleine meerderheid van de kiezers is positief over het begrotingsakkoord. Het meest positief zijn kiezers van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS zijn minder te spreken over het akkoord. Dit blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Kiezers licht positief over begrotingsakkoord

Trouw 13.10.2013 De kiezers van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het meest positief over het begrotingsakkoord dat vrijdag is bereikt met het kabinet. Het minst te spreken over het akkoord zijn de kiezers van PVV, SP en 50PLUS. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Kiezers licht positief over begrotingsakkoord

NU 13.10.2013 De kiezers van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het meest positief over het begrotingsakkoord dat vrijdag is bereikt met het kabinet.  Het minst te spreken over het akkoord zijn de kiezers van PVV, SP en 50PLUS. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Van de kiezers beoordeelt 56 procent het als positief dat een begrotingsakkoord is gesloten. Over de inhoud zelf is een derde positief en een derde negatief. Drie van de vier kiezers (75 procent) vindt dat er in feite sprake is van een gedoogconstructie door de drie oppositiepartijen.

Dijsselbloem: CPB maakt doorrekening begrotingsakkoord

NRC 13.10.2013 Het Centraal Planbureau (CPB) gaathet begrotingsakkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP doorrekenen, zo meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vanmiddag.

Dijsselbloem meldt tegenover het ANP dat vrijdag, toen het akkoord over de begroting van 2014 definitief werd, al aan het CPB is gevraagd dit te doen. 

CPB aan de slag

Telegraaf 13.10.2013 Het Centraal Planbureau (CPB) zal het akkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP over de begroting doorrekenen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag.

CPB rekent akkoord begroting door

NU 13.10.2013 Het Centraal Planbureau (CPB) zal het akkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP over de begroting doorrekenen.  Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag.

Volgens de bewindsman is vrijdagavond, toen het akkoord over het budget van 2014 werd bereikt, al aan het CPB gevraagd om het pakket door te rekenen. Een snelle doorrekening kan er de komende week al zijn al de Tweede Kamer over akkoord debatteert.

Dijsselbloem: ‘Weinig ruimte voor onderhandeling met sociale partners’

Trouw 13.10.2013 Sociale partners moeten ‘geen grote verwachtingen’ hebben dat zij de afspraken tussen kabinet en drie oppositiepartijen (D66, SGP en ChristenUnie) over de begroting van volgend jaar nog drastisch kunnen wijzigen.  Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag in Buitenhof duidelijk.

Dijsselbloem: weinig

Telegraaf 13.10.2013 Sociale partners moeten „geen grote verwachtingen“ hebben dat zij de afspraken tussen kabinet en drie oppositiepartijen (D66, SGP en ChristenUnie) over de begroting van volgend jaar nog drastisch kunnen wijzigen. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag duidelijk in Buitenhof.

Weinig ruimte sociale partners volgens Dijsselbloem

NU 13.10.2013 Sociale partners moeten “geen grote verwachtingen” hebben dat zij de afspraken tussen kabinet en drie oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar nog drastisch kunnen wijzigen. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag duidelijk in Buitenhof.

“De hoofdlijn staat wel want anders blijven we aan het heronderhandelen”, zei de bewindsman. Wat er nu is afgesproken, wordt in wetgeving omgezet.

Brinkman ziet weinig in Belastingplan

Trouw 13.10.2013 Het CDA blijft ‘grote aarzelingen’ houden bij het Belastingplan. Dat zei fractievoorzitter Elco Brinkman van het CDA in de Eerste Kamer in het tv-programma WNL op Zondag. Hij ziet het ‘niet met vertrouwen tegemoet voor het kabinet’.

Brinkman ziet weinig in plan

Telegraaf 13.10.2013 Brinkman zei verder het goed te vinden dat er een akkoord over de begroting van 2014 ligt tussen kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De senator vindt dat er op het terrein van de sociale zekerheid en de zorg „verstandige dingen” liggen.

Brinkman ziet weinig in Belastingplan

NU 13.10.2013 Het CDA blijft ”grote aarzelingen” houden bij het Belastingplan. Dat zei fractievoorzitter Elco Brinkman van het CDA in de Eerste Kamer in het tv-programma WNL op Zondag Hij ziet het ”niet met vertrouwen tegemoet voor het kabinet”.

Brinkman zei verder het goed te vinden dat er een akkoord over de begroting van 2014 ligt tussen kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De senator vindt dat er op het terrein van de sociale zekerheid en de zorg ”verstandige dingen” liggen.

Mislukken was geen optie: Rutte vocht voor zijn politieke leven

VK 12.10.2013 Sinds vrijdagavond mag Mark Rutte hopen dat zijn tweede kabinet alsnog vitaal blijkt. Een daadkrachtig kabinet is het nog lang niet, maar er ligt nu een politiek fundament.

Algemene Politieke Beschouwingen Eerste Kamer uitgesteld›

NRC 12.10.2013  De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn uitgesteld vanwege het begrotingsakkoord dat de coalitie gisteren met drie oppositiepartijen sloot. Dat heeft voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol zojuist na overleg met de fractievoorzitters besloten na overleg met de fractievoorzitters in de Eerste Kamer.

Politieke beschouwingen in Senaat uitgesteld

Trouw 12.10.2013 De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer worden uitgesteld. Aanleiding is het akkoord dat het kabinet met drie oppositiepartijen heeft gesloten over de begroting van volgend jaar.

Politieke beschouwingen in Senaat uitgesteld

Aanleiding is het begrotingsakkoord dat vrijdag werd gesloten

NU 12.10.2013 De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer worden uitgesteld. Aanleiding is het akkoord dat het kabinet met drie oppositiepartijen heeft gesloten over de begroting van volgend jaar.

Senaat praat later

Telegraaf 12.10.2013  De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer worden uitgesteld. Aanleiding is het akkoord dat het kabinet met drie oppositiepartijen heeft gesloten over de begroting van volgend jaar.

‘Meerderheid kiezers voor begrotingsakkoord’

NU 12.10.2013 De meeste kiezers (55 procent) vinden het goed voor Nederland dat vrijdag een akkoord is gesloten tussen de regeringscoalitie en D66, ChristenUnie en SGP.  Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Bijna drie op de tien (28 procent) staan niet achter het akkoord.

De achterbannen van alle betrokken partijen zijn in meerderheid blij met het akkoord. Maar ook de kiezers van het CDA (74 procent) en van GroenLinks (59 procent) vinden het goed dat er overeenstemming is. Die partijen stapten eerder uit de onderhandelingen.

Vicepremier Asscher (PvdA) hield D66 bij onderhandelingen

Elsevier 13.10.2013 Het was minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) die D66 bij de onderhandelingen wist te houden. D66-leider Alexander Pechtold heeft erover gedacht uit het overleg over de begroting te stappen, maar de vicepremier stelde hem gerust. Dit zei Alexander Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur.

Asscher hield Pechtold aan onderhandelingstafel

NU 12.10.2013 Toen D66-leider Alexander Pechtold op het punt stond de onderhandelingen met het kabinet over de begroting af te kappen, overtuigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) hem aan tafel te blijven.  “Ik heb hem recht in de ogen gekeken en zag toen dat we het eens zijn”, zei Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur.

Pechtold: ‘Asscher hield D66 bij onderhandelingen’

Trouw 12.10.2013 Het was minister Asscher van Sociale Zaken die D66 in de onderhandelingen met het kabinet over de begroting wist te behouden. Dat heeft D66-fractieleider Alexander Pechtold zaterdag gezegd in Nieuwsuur.

CDA brak onderhandelingen met kabinet bewust af

RTVWEST 12.10.2013 Audiofragment BOSKOOP – Het CDA heeft de onderhandelingen met het kabinet bewust en op tijd afgebroken. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in Boskoop, waar hij op campagne was voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 november in … Lees verder

Leraren positief over akkoord

Trouw 12.10.2013 Vakbond CNV Onderwijs heeft zaterdag positief gereageerd op het resultaat van de onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie. ‘Wij zijn heel blij met het extra geld voor onderwijs’, zei een woordvoerder van de bond. Volgens CNV komt het geld bovenop de investering uit het onlangs gesloten Onderwijsakkoord.

lees;  Leraren positief

Gemengde reacties op begrotingsakkoord

Trouw 12.10.2013 Het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdagavond bereikten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, kan zaterdag rekenen op veel positieve reacties.

zie: Gemengde reacties

‘Dit akkoord is vijf keer niks’

Trouw 12.10.2013 De inkt van het vrijdagavond gesloten financieel akkoord  was nog niet droog of de eerste reacties waren al binnen. Uit alle hoeken komt er kritiek – vanuit de Kamer, maar ook van de werkgevers en de vakbonden. Hier en daar klinkt een positieve noot.

zie: 50PLUS: vijf keer niks

SP: dit is bijsturen op de verkeerde weg

Trouw 12.10.2013 Het akkoord tussen het kabinet en drie oppositiepartijen over de begroting voor 2014 heeft ‘geen fundamentele verandering gebracht in de politieke koers van dit kabinet’, vindt SP-leider Emile Roemer. ‘Dit is bijsturen op de verkeerde weg’, reageerde hij vrijdagavond.

zie: ‘Bijsturen op de verkeerde weg’

CDA: akkoord slecht voor banen en economie

Trouw 12.10.2013 Voor het CDA blijft ook na het akkoord over de begroting van 2014 voorop staan dat het kabinet de belastingen te veel verhoogt. CDA-leider Sybrand Buma noemt een verhoging van de belastingen met 2,2 miljard euro de kern van het beleid.

‘Slecht voor banen, economie’

Werkgevers: te veel belasting

Asscher: verre van pijnloos

Dijsselbloem: ‘Begroting staat als een huis’

Trouw 12.10.2013 De nieuwe afspraken over de begroting van 2014 bieden nog meer zekerheid dat Nederland voldoet aan de Europese begrotingsafspraken. ‘De begroting staat als een huis”, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag in een toelichting op het begrotingsakkoord.

zie: ‘Begroting staat als een huis’

Rutte: ‘Politieke rust belangrijk’

Trouw 12.10.2013 Premier Mark Rutte vindt het belangrijk dat bij het beginnend economisch herstel nu een ‘zekere politieke rust’ wordt bereikt en er steun komt voor voorstellen die nodig zijn om Nederland verder naar het economisch herstel te brengen. Dat zei hij over het begrotingsakkoord tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.

Rutte: politieke rust

Huishoudens beter af in 2014

‘Dit is geen gedogen’

50.000 extra banen

Heerts en Wientjes terughoudend

CDA en GroenLinks willen doorrekening CPB

Trouw 12.10.2013 CDA en GroenLinks willen een doorrekening van het begrotingsakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) voorafgaand aan de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week in de Tweede Kamer.

zie: CDA en GL willen doorrekenen

GroenLinks en CDA willen doorrekening akkoord CPB

NU 12.10.2013 CDA en GroenLinks willen een doorrekening van het begrotingsakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) voorafgaand aan de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week in de Tweede Kamer.  Bekijk video – De doorrekening moet inzicht bieden in de gevolgen van het akkoord voor koopkracht en werkgelegenheid, aldus Eddy van Hijum (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zaterdag.

CDA en GroenLinks willen doorrekening van akkoord door CPB

Elsevier 12.10.2013 CDA en GroenLinks willen dat het begrotingsakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB) voor de algemene financiële beschouwingen volgende week. De partijen willen dat een doorrekening inzicht biedt in de gevolgen van het akkoord voor koopkracht en werkgelegenheid, zeggen CDA-kamerlid Eddy van Hijum en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver zaterdag.

Maatschappelijke organisaties blij met akkoord, ondernemers kritisch

NRC 12.10.2013  Een aantal maatschappelijke organisaties heeft vanochtend blij en opgelucht gereageerd op het gisteravond gesloten begrotingsakkoord. Ondernemers reageerden kritischer: ze vinden dat er nog altijd te veel belasting wordt geheven bij burgers en bedrijven.

De begroting is volgens de ondernemersorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland een verbetering ten opzichte van Prinsjesdag, maar de organisaties blijven kritisch. Ze vinden dat onvoldoende wordt gesneden in uitgaven. Lees verder

Gemengde reacties op akkoord

NU 12.10.2013 Het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdagavond bereikten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, kan zaterdag rekenen op veel positieve reacties. De scholen zijn tevreden. Voor het onderwijs wordt extra geld vrijgemaakt en schoolboeken worden weer gratis. Toch houden organisaties als de PO-raad en CNV Onderwijs een slag om de arm, omdat ze nog niet precies weten waar de financiering vandaan gaat komen.

GroenLinks vindt delen akkoord ‘zonde van het geld’

NU 12.10.2013 Door het akkoord van de regeringspartijen samen met D66, ChristenUnie en SGP “krijgen de rijkste 15 procent van de huishoudens een cadeau van een half miljard euro”, vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik. “Dat is zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen”, aldus Van Ojik vrijdagavond.

CDA, PVV en SP niet tevreden over begrotingsakkoord

Elsevier 12.10.2013 Zoals te verwachten zijn de achtergebleven oppositiepartijen niet tevreden over het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Volgens het CDA worden belastingen nog steeds te veel verhoogd en SP spreekt van ‘bijsturen op de verkeerde weg’.

Buma niet blij met ‘uitruilakkoord’ – SP en PVV hekelen bezuinigingen›

NRC 12.10.2013 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is niet tevreden over het begrotingsakkoord dat het kabinet gisteravond heeft gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet gaat met dit “uitruilakkoord” door op de vorig jaar gekozen weg, liet hij gisteravond weten.

Partijen staan achter akkoord begroting

Trouw 11.10.2013 De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar.

Lees ook: Wat staat er in het akkoord tussen kabinet en oppositie? – 11/10/13

Are you talking to me ???

Are you talking to me ???

Fracties PvdA, VVD, D66 en CU eens met afspraken akkoord

Partijen overleggen over mogelijk begrotingsakkoord met kabinet

NU 11.10.2013 De fracties van de PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie hebben vrijdagavond ingestemd met het tot nu toe bereikte resultaat in de onderhandelingen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de kabinetsbegroting.

Principeakkoord tussen coalitie en oppositiepartijen›

NRC  11.10.2013 Aan het begin van de avond was er een principe-akkoord tussen coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor 2014. De fractieleiders gingen vervolgens met het pakket naar hun eigen fracties om toestemming te krijgen. Zowel de oppositiepartijen als de PvdA zijn inmiddels akkoord.. 

Coalitie en oppositiefracties zijn het eens over begroting

VK 11.10.2013  De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar.

Lees ook Wat staat er in het akkoord tussen kabinet en oppositie? – 11/10/13

Lees ook Onderhandelingen met oppositie in slotfase – 11/10/13

Voorlopig akkoord

Telegraaf 11.10.2013  De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zijn het op hoofdlijnen eens over de begroting van volgend jaar en over extra bezuinigingen van rond de 6 miljard euro. Ze zijn nu terug naar hun fracties om het voorlopige resultaat van hun onderhandelingen met het kabinet voor te leggen. Dat betekent dat zij het mandaat van hun fracties gaan vragen om de onderhandelingen vrijdagavond af te ronden.

Meer geld onderwijs

Telegraaf 11.10.2013 Er gaat volgend jaar meer geld naar onderwijs, de belastingen voor automobilisten stijgen en er komt extra geld voor regionale werkgelegenheid. De lasten zouden volgend jaar per saldo 600 miljoen lager uitvallen dan in de miljoenennota staat. Dat zijn enkele hoofdpunten van het nog geheime akkoord tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Bronnen rond het overleg hebben die bevestigd.

Heerts en Wientjes terughoudend

Trouw 11.10.2013 De voorzitters van vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW wilden vrijdagavond na een gesprek met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher niet inhoudelijk ingaan op de afspraken die het kabinet met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP wil maken. Die afspraken raken ook het sociaal akkoord, dat eerder dit jaar tussen werkgevers, werknemers en kabinet werd gesloten.

FNV en CNV praten maandag over akkoord

Trouw 11.10.2013 De vakbonden FNV en CNV gaan maandag praten over het akkoord dat de coalitie heeft bereikt met D66, ChristenUnie en SGP over de begroting en bezuinigingen voor volgend jaar.

FNV praat maandag over bezuinigingsberaad

NU 11.10.2013 Het ledenparlement van de FNV komt maandag bijeen voor een extra overleg over de onderhandelingen die het kabinet met de oppositie voert over de begroting en bezuinigingen volgend jaar.

FNV-voorzitter Ton Heerts waarschuwt de onderhandelende partijen nog maar eens voor aanpassingen aan het sociaal akkoord dat hij in april sloot met het kabinet en met de werkgevers.

Asscher praat Heerts en Wientjes bij

Trouw 11.10.2013 Voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zijn vrijdagavond rond kwart over acht aangekomen bij het ministerie van Sociale Zaken om te worden bijgepraat door minister Lodewijk Asscher over de afspraken met de oppositiefracties. Die hebben ook gevolgen voor het sociaal akkoord. ‘Het overleg is nu in een fase om hen bij te praten’, zei Asscher.

Asscher praat met FNV en VNO

Telegraaf 11.10.2013 Voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zijn vrijdagavond rond kwart over acht aangekomen bij het ministerie van Sociale Zaken om te worden bijgepraat door minister Lodewijk Asscher over de afspraken met de oppositiefracties. Die hebben ook gevolgen voor het sociaal akkoord. „Het overleg is nu in een fase om hen bij te praten”, zei Asscher.

Akkoord met oppositie lijkt aanstaande

NU 11.10.2013 Het lijkt er steeds meer op dat het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP vrijdagavond een akkoord zullen sluiten over de bezuinigingen volgend jaar en over een versnelling van het sociaal akkoord. 

Onderhandelaars nog één keer bij elkaar voor akkoord

VK 11.10.2013 Het kabinet, de coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP presenteren vanavond vrijwel zeker het begrotingsakkoord. Alle fracties hebben inmiddels ingestemd met het concept-akkoord.

Onderhandelaars ‘dicht bij’ akkoord

Telegraaf 11.10.2013  Het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP zijn „dicht bij” een akkoord over de bezuinigingen volgend jaar en over een versnelling van het sociaal akkoord. Bronnen rond het overleg, dat vrijdag om half 5 wordt hervat, zeiden dat tegen het ANP.

Fractievoorzitters overleggen met fracties, akkoord ophanden

Elsevier 11.10.2013 Het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP zijn ‘dicht bij’ een akkoord over de bezuinigingen volgend jaar. Mogelijk bereiken de partijen vrijdagavond nog overeenstemming. Fractievoorzitters zouden overleg plegen met hun fracties.

Rutte: geen harde deadline

Telegraaf  11.10.2013  De onderhandelaars van kabinet, regeringsfracties en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben zich „geen harde deadlines” opgelegd. „Het gaat om het resultaat”, zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij beaamde dat de onderhandelingen met de drie oppositiepartijen „uiteraard een heel delicaat proces“ vormen.

Onderhandelingen met oppositie in slotfase

Trouw 11.10.2013 ‘We boeken nog steeds vooruitgang, maar we zijn er nog niet. Het belang van Nederland staat daarbij voor iedereen die aan tafel zit voorop.’ Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag over de onderhandelingen tussen kabinet en oppositie. Zo nodig gaan de gesprekken na het weekend verder. ‘We willen het zo snel mogelijk doen, maar het is niet zo dat deze zaak hangt op één dag.’

Overleg eind van middag door

Telegraaf  11.10.2013 De onderhandelaars van de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zullen vrijdagmiddag rond 16.30 uur weer om de tafel gaan met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Verwacht wordt dat er wederom een hele avond wordt gesproken. Ingewijden durven zich nog niet aan voorspellingen te wagen over wanneer er een akkoord zou kunnen liggen.

Uiterste poging tot deal

Telegraaf 11.10.2013 De onderhandelingen tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan vrijdagmiddag verder. Dat hebben de onderhandelaars vrijdagochtend rond 3 uur besloten na een vergadersessie van 6 uur.

Dijsselbloem: veel opgeschoten – begrotingsoverleg vanmiddag hervat›

NRC 11.10.2013 Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP praten vanmiddag weer verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Vannacht werd tot drie uur in de nacht overleg gevoerd op het ministerie van Financiën.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn ze vannacht ‘veel opgeschoten’ en is de sfeer ‘nog steeds goed’.

Oppositie en coalitie onderhandelen vrijdag verder

NU 11.10.2013 De onderhandelingen tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan vrijdag verder. Dat hebben de onderhandelaars vrijdagochtend rond 3.00 uur besloten na een sessie van 6.00 uur.

Dijsselbloem: zo nodig na maandag verder

Trouw 11.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat maandag sowieso naar het reguliere overleg van de Eurogroep en Ecofin in Luxemburg. Maar als de onderhandelingen met de oppositie over de begroting van volgend jaar dan nog niet rond zijn, ‘gaat het overleg zo nodig na maandag verder’.

Na zes uur nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord

Trouw 11.10.2013 De onderhandelingen tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan vrijdag verder. Dat hebben de onderhandelaars vrijdagochtend rond 3.00 uur besloten na een sessie van zes uur.

DNB-topman Knot spreekt IMF tegen: tekort in 2015 niet zo hoog

Trouw 11.10.2013 Nederland WASHINGTON (ANP) -De voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor …

Lees ook: IMF zet Nederland op z’n nummer – 11/10/13

Knot: tekort 2015 lager dan IMF denkt

Telegraaf 11.10.2013 De voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het Nederlandse begrotingstekort in 2015 geeft een vertekend beeld. Dat stelde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bij de jaarvergadering van het IMF in Washington.

Onderhandelaars verwachten weer een lange avond

Trouw 10.10.2013 De onderhandelingen tussen coalitie en oppositie over de begroting en bezuinigingen voor volgend jaar kunnen ook donderdagavond weer lang gaan duren. ‘Ik verwacht weer een lange avond’, zei PvdA-leider Diederik Samsom voorafgaand aan nieuw overleg tussen het kabinet en de fractievoorzitters van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de regeringspartijen VVD en PvdA. Samsom verwachtte ook ‘weer wat voortgang’ te boeken.

Begrotingsonderhandelaars verwachten weer lange avond

Trouw 10.10.2013 De onderhandelingen tussen coalitie en oppositie over de begroting en bezuinigingen voor volgend jaar kunnen ook vanavond weer lang gaan duren. D66-Kamerlid Wouter Koolmees voorspelt ‘een lange avond’.

Hij zei dit vanavond bij binnenkomst op het ministerie van Financiën. Daar spreken de financieel specialisten van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en die van de regeringspartijen VVD en PvdA opnieuw met minister Jeroen Dijsselboem van Financiën.

D66 op jacht naar extra geld voor onderwijs

Trouw 10.10.2013 Het kabinet onderhandelt met D66, SGP en ChristenUnie over de rijksbegroting voor 2014. Misschien komt er extra geld voor het onderwijs, maar over de basisbeurs en ov-studentenkaart zullen ze geen knopen doorhakken. Omdat regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben, zoeken ze voor hun plannen steun bij de oppositie

Onderhandelaars verwachten vanavond nog geen akkoord

Trouw 10.10.2013 Ook donderdagavond ligt er waarschijnlijk nog geen akkoord op tafel over de begroting van 2014. ‘Dat verwacht ik nog niet. Er zijn zo veel issues’, aldus SGP’er Elbert Dijkgraaf na afloop van overleg met de fractiespecialisten.

Nog geen akkoord verwacht

Telegraaf 10.10.2013 Ook donderdagavond ligt er waarschijnlijk nog geen akkoord op tafel over de begroting van 2014. „Dat verwacht ik nog niet. Er zijn zo veel issues”, aldus SGP’er Elbert Dijkgraaf na afloop van overleg met de fractiespecialisten. Ook Carola Schouten van de ChristenUnie „verwacht niet dat de fractievoorzitters die vanavond met minister Dijsselbloem om de tafel gaan, er al uitkomen”.

D66, CU en SGP staan nu sterker

Trouw 10.10.2013 Van de drie nog bij de onderhandelingen in Den Haag betrokken oppositiepartijen mag er niet nog een besluiten op te stappen. Met steun van D66, ChristenUnie en SGP komt het het kabinet net aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Op het eerste gezicht lijkt daarmee hun onderhandelingspositie tegenover de coalitie versterkt.

‘Deelnemers begrotingsoverleg willen nivellering afzwakken’

Elsevier 10.10.2013 Langzaam wordt duidelijk welke wijzigingen in de begroting besproken worden door het kabinet en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. De onderhandelingspartners willen de nivelleringsmaatregelen van het kabinet afzwakken. Er wordt mogelijk minder bezuinigd op de kindregelingen en ook het Sociaal Akkoord ligt op tafel. Op verzoek van D66 wordt er gekeken hoe er meer geld naar het onderwijs kan gaan, of er meer leraren kunnen komen en kleinere klassen. Dat meldt de NOS.

Oppositie: geen extra eisen op tafel

Trouw 10.10.2013 Oppositiepartijen D66 en SGP zeggen helemaal geen extra eisen op tafel te hebben gelegd, nu GroenLinks bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar is afgehaakt. ‘Nee, zo werkt de SGP niet’, aldus Kamerlid Elbert Dijkgraaf voorafgaand aan de hervatting van de onderhandelingen.

Rutte: het is ingewikkeld

Telegraaf 10.10.2013 „Ik denk nog steeds dat het kan lukken. Ik ben altijd optimistisch geweest over de afloop, dat is niet veranderd, maar dit proces is wel uiterst ingewikkeld met partijen aan tafel die willen maar er liggen veel complexe vraagstukken.” Premier Mark Rutte zei dat in de nacht van woensdag op donderdag na een nieuwe onderhandelingssessie tussen de regeringscoalitie en de oppositie.

Rutte noemt nog geen datum akkoord, maar is optimistisch›

NRC 10.10.2013 Premier Mark Rutte (VVD) doet nog geen uitspraken over de termijn waarop een akkoord tussen coalitie en oppositie over de begroting volgend jaar te verwachten is. Hij is optimistisch, maar benadrukt dat het moeilijke gesprekken zijn, meldt persdienst Novum. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zegde vannacht zijn reis naar Washington af ten behoeve van het overleg.

Oppositiepartijen: geen nieuwe eisen op tafel na vertrek GroenLinks

Elsevier 10.10.2013 Oppositiepartijen D66 en SGP zeggen helemaal geen extra eisen op tafel te hebben gelegd, nu GroenLinks bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar is afgehaakt. ‘Zo werkt de SGP niet,’ zegt Kamerlid van de SGP Elbert Dijkgraaf, vlak voor hervatting van de onderhandelingen donderdag. Ook Wouter Koolmees van D66 sprak tegen dat zijn partij met nieuwe eisen is gekomen. ‘De eisen van D66 zijn al lang en breed bekend.’

Oppositie verwacht donderdag nog geen akkoord

Onderhandelingen volgens Zijlstra ‘nog steeds zeer complex’

NU 10.10.2013 Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP verwachten donderdag nog geen akkoord te bereiken met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Overleg begroting weer opgeschort

NU 10.10.2013 De onderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan donderdag verder. Bronnen rond het overleg woensdagavond op het ministerie van Financiën meldden dat aan het einde van de sessie, die woensdagavond rond 19.00 uur was begonnen.

Overleg donderdag verder

Telegraaf  10.10.2013 De onderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan donderdag verder. Bronnen rond het overleg woensdagavond op het ministerie van Financiën meldden dat aan het einde van de sessie, die woensdagavond rond 19 uur was begonnen.

Druk op overleg door extra wensen oppositie

Trouw 10.10.2013 De onderhandelingen tussen coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan donderdagmiddag tegen 3 uur verder. Ingewijden betwijfelen of er een snel akkoord mogelijk is.

De drie oppositiepartijen hebben woensdag, na het afhaken van GroenLinks, een reeks extra wensen ingediend, zeggen betrokkenen. Die bemoeilijken de gesprekken. Niet uitgesloten wordt dat er niet alleen vrijdag, maar zelfs zaterdag verder onderhandeld moet worden.

Het kabinet moet wel in zee met luis in de pels Pechtold

VK 10.10.2013 Na zeven jaar aan de zijlijn komt D66-leider Alexander Pechtold voor het eerst weer echt dicht bij de macht, nu hij een cruciale positie inneemt in de onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie over de begroting van 2014.

Begrotingsoverleg opnieuw opgeschort

Trouw 10.10.2013 De onderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn opnieuw opgeschort. Het overleg, dat woensdagavond rond 19 uur was begonnen, zal donderdag worden hervat. Premier Mark Rutte noemde het proces ‘uiterst ingewikkeld’, maar zei nog steeds optimistisch te zijn over de afloop.

Rehn: Dijsselbloem neemt verantwoordelijkheid

VK 10.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem toont dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt bij de begrotingsonderhandelingen in Nederland. Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) donderdag bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter liet schieten vanwege de onderhandelingen in Den Haag.

Lees ook Hoe erg is het dat Dijsselbloem niet naar Washington kan? – 10/10/13

Lees ook Druk op overleg door extra wensen oppositie – 10/10/13

Van Ojik: Rutte is de ultieme polderaar maar kan geen knopen doorhakken

VK 10.10.2013 GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik had niet het gevoel dat er vooruitgang in het overleg over de begrotingsplannen zat. Hierom stapte hij woensdag uit het overleg met het kabinet over de steun aan de begrotingsplannen voor volgend jaar. Dit zei Van Ojik in de talkshow Pauw en Witteman.

IMF voorspelt Nederlands begrotingstekort van 4,8 procent in 2015

NRC10.10.2013 Nederland zal volgens ramingen van het IMF de komende paar jaar niet voldoen aan de Europese begrotingseisen. Het tekort zal in 2015 zelfs oplopen tot 4,8 procent van het BBP. Dat staat in de nieuwste begrotingsmonitor van het IMF. Nederland zal over dit jaar op exact 3 procent komen, en kent in 2014 een tekort van 3,2 procent. In 2015 komt er echter een sprong naar 4,8 procent. Tot en met 2018 blijft het tekort tussen de 4 en 5 procent. Lees verder

DNB: Lage vertrouwen ligt ook aan politiek

Telegraaf 10.10.2013 Het lage consumentenvertrouwen in Nederland kan niet alleen worden verklaard aan de hand van economische indicatoren. Ook de instabiele politieke situatie van de afgelopen jaren – sinds 1998 haalde geen enkel kabinet de eindstreep – speelt een rol. Dat blijkt uit onderzoek waarvan De Nederlandsche Bank (DNB) de resultaten donderdag heeft gepubliceerd.

Zie ook:

Nederlanders lossen hypotheekschuld af

DNB: vertrouwen draait om meer dan economie

Inflatie in september gedaald naar laagste stand in een jaar›

NRC 10.10.2013 De inflatie is in september gedaald naar 2,4 procent, de laagste inflatie van de afgelopen twaalf maanden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. In augustus waren de prijzen voor consumenten nog 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie vanaf oktober een duikvlucht zou maken omdat dan de effecten van de hogere btw naar verwachting uitgewerkt zijn. De hoge inflatie noemde DNB toen ‘een tijdelijk fenomeen’. De Nederlandse inflatie was in juli bijna twee keer zo hoog als in de eurozone.

Laagste inflatie in 12 maanden

Telegraaf 10.10.2013 De inflatie is in september gedaald naar 2,4 procent. De afgelopen twaalf maanden is de inflatie niet zo laag geweest. In augustus waren de prijzen voor consumenten nog 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Zie ook:

IMF: groei Nederlandse economie heel beperkt

Nederlanders lossen hypotheekschuld af

Knot: De recessie is voorbij

IMF: ‘fragiele groei in Nederland’

IMF is niet optimistisch over groei Nederlandse economie

Elsevier 09.10.2013 Terwijl de eurolanden het dieptepunt van de economische crisis voorbij lijkt te zijn, behoort Nederland tot de minst groeiende economieën van Europa. Dat staat in het World Economic Outlook dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag publiceerde.

Overleg ‘heel diep’ in cijfers

Telegraaf 09.10.2013 De onderhandelingen tussen coalitie en oppositie zitten inmiddels in een fase waarbij „heel diep” in de cijfers en analyses wordt gedoken. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei dat woensdag na een nieuwe sessie.

Overleg oppositie gestart

Telegraaf 09.10.2013 De financieel specialisten van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en van de regeringsfracties VVD en PvdA zijn woensdagmiddag weer aangeschoven bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Ze praten verder over steun aan de begrotingsplannen van het kabinet in 2014. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Waarom zonder GroenLinks een akkoord dichtbij is

VK 09.10.2013 Na het afhaken van GroenLinks praat het kabinet alleen nog met D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar. Voor de beproefde ‘wooncoalitie’ wordt het nu een stuk gemakkelijker om een deal te sluiten. Vijf redenen waarom.

PVV dreigde te filibusteren en vroeg 10 uur spreektijd aan

VK 09.10.2013 De PVV leek woensdag een oude truc uit de kast te halen om de besluitvorming in de Tweede Kamer te vertragen. Kamerlid Fleur Agema had bij het debat over de jeugdzorg woensdagmiddag maar liefst 10 uur spreektijd aangevraagd en gekregen. Het bleek uiteindelijk loos alarm. De overige Kamerleden hadden spreektijden gevraagd van een half uur tot 80 minuten, maar Agema wilde 600 minuten volkrijgen.

Net geen afhaak D66

Telegraaf 09.10.2013 Ook D66-leider Alexander Pechtold was de afgelopen dagen dicht bij afhaken. Pechtold zei dat woensdagavond voor aanvang van opnieuw een gesprek tussen het kabinet en de oppositiepartijen en VVD en PvdA over de begroting van 2014.

Ook Pechtold zat dicht bij afhaken

Trouw 09.10.2013 Ook D66-leider Alexander Pechtold was de afgelopen dagen dicht bij afhaken. Pechtold zei dat woensdagavond voor aanvang van opnieuw een gesprek tussen het kabinet en de oppositiepartijen en VVD en PvdA over de begroting van 2014.

GroenLinks verrast onderhandelaars met opstappen

Trouw 09.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën, de PvdA, D66, ChristenUnie en SGP, allemaal hebben ze met verbazing gereageerd op het opstappen van GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik uit de begrotingsonderhandelingen.

GroenLinks verrast onderhandelaars met opstappen

Trouw 09.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën, de PvdA, D66, ChristenUnie en SGP, allemaal hebben ze met verbazing gereageerd op het opstappen van GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik uit de begrotingsonderhandelingen.

Lees ook: GroenLinks verlaat begrotingsoverleg – 09/10/13

GroenLinks verlaat begrotingsoverleg

Trouw 09.10.2013 En toen waren het er nog maar vijf. GroenLinks doet niet langer mee aan de begrotingsonderhandelingen met VVD en PvdA, zodat de twee coalitiepartijen er met D66, CU en SGP uit moeten komen.

GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft er geen vertrouwen in dat hij bij de gesprekken met het kabinet voldoende punten voor zijn partij kan binnenhalen. “Als ik een akkoord aan mijn leden voorleg, wil ik dat kunnen doen met een positief advies.”

GroenLinks staakt gesprekken met kabinet

Trouw 09.10.2013 GroenLinks stapt uit het overleg met het kabinet over de steun aan de begrotingsplannen voor volgend jaar. Dat heeft fractieleider Bram van Ojik zojuist bekendgemaakt.

De afgelopen anderhalve week onderhandelde het kabinet met oppositiepartijen over de begroting voor 2014. Deze week waren D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks nog over. Nu haakt ook GroenLinks af. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer.

GroenLinks stapt uit onderhandelingen begroting

NU 09.10.2013 GroenLinks is uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2014 gestapt.

GroenLinks staakt overleg, vliegtaks van de baan

Elsevier 09.10.2013 GroenLinks is uit begrotingsonderhandelingen met het kabinet gestapt. Alleen D66, SGP en ChristenUnie praten nu nog met het kabinet. Al eerder was bekend dat GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik in tegenstelling tot minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) niet dacht dat er voor het einde van de week een akkoord kon worden gesloten over de begroting van volgend jaar. De verdeeldheid over de te bezuinigen zes miljard euro ‘belast de gesprekken te veel’ volgens fractieleider Bram van Ojik, meldt nrc.nl. Met het opstappen van GroenLinks is ook de mogelijke herinvoering van de vliegtaks van de baan. De toeslag op vliegtickets was een wens van GroenLinks.

Vliegtaks van tafel, overleg waarschijnlijk maandag verder

NRC 09.10.2013    Herinvoering van de vliegtaks is geen optie meer bij de begrotingsonderhandelingen die momenteel lopen tussen de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. GroenLinks, dat zich vandaag uit de onderhandelingen terugtrok, was vóór herinvoering. Dat betekent niet, zegt politiek verslaggever van NRC Thijs Niemantsverdriet, dat alle ‘groene’ maatregelen die GroenLinks inbracht, weer geschrapt worden nu Van Ojik niet meer aan tafel zit. Lees verder

Pechtold ziet openingen in onderhandelingen

Nu 09.10.2013 D66-leider Alexander Pechtold ziet ”openingen” in de onderhandelingen die kabinet en oppositie voeren over de begroting van volgend jaar.

Pechtold ziet openingen in bezuinigingsoverleg

Trouw 09.10.2013 D66-leider Alexander Pechtold ziet ‘openingen’ in de onderhandelingen die kabinet en oppositie voeren over de begroting van volgend jaar. Hij zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag na opnieuw urenlange onderhandelingen. D66 stelde zich tot nog toe hard op in de gesprekken en eiste versnelling van belangrijke delen van het sociaal akkoord.

‘D66 heeft als doel sociaal akkoord onderuit te halen’

NU 09.10.2013 D66 heeft als doel het sociaal akkoord onderuit te halen door hervormingen rondom de WW-duur en het ontslagrecht naar voren te willen halen. Dat stelt Ellen Dekkers, voorzitter van FNV Bondgenoten, in een gesprek met NU.nl.

GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg›

NRC 09.10.2013   GroenLinks stapt uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2014. De partij wil de extra bezuinigingen van 6 miljard euro niet voor haar rekening nemen. De verdeeldheid daarover “belast de gesprekken” met de coalitie te veel, aldus fractieleider Bram van Ojik vanmiddag in een verklaring.

‘Nog geen eindstreep’ begrotingsoverleg – ‘goede hoop’›

NRC 09.10.2013  Er is beweging, maar we zijn er nog niet. Dat was de conclusie van alle oppositiepartijen na urenlang overleg op het ministerie van Financiën, meldt persdienst Novum.

Christelijke partijen zien beweging in begrotingsoverleg›

NRC 09.10.2013  Nadat het begrotingsoverleg vanmiddag nog muurvast leek te zitten tussen de oppositie en het kabinet, zijn de christelijke partijen na de hervatting van de gesprekken vanavond iets optimistischer. De ChristenUnie en de SGP zien “serieuze beweging” bij het kabinet om tegemoet te komen aan hun wensen, zo meldt persbureau Novum.

Kabinet verder met drie oppositiepartijen

Telegraaf 09.10.2013 Nu GroenLinks uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van volgend jaar is gestapt, zullen de gesprekken woensdag worden voortgezet met enkel D66, ChristenUnie en SGP aan de tafel. Deze drie partijen kunnen regeringspartijen VVD en PVDA aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer.

Pechtold ziet openingen in onderhandelingen

Telegraaf 09.10.2013 D66-leider Alexander Pechtold ziet „openingen” in de onderhandelingen die kabinet en oppositie voeren over de begroting van volgend jaar. Hij zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag na opnieuw urenlange onderhandelingen.

Nieuw overleg met oppositie

Trouw 09.10.2013 Het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP gaat woensdag aan het begin van de middag verder. Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn er weer bij. Het tijdstip staat nog niet exact vast. Woensdagavond komen de fractievoorzitters weer bijeen. Ook premier Mark Rutte schuift dan opnieuw aan.

D66 en GroenLinks spelen onderhandelingen hard

Trouw 09.10.2013 D66 en GroenLinks stellen harde eisen aan het kabinet in ruil voor eventuele steun …

Rutte voegt zich weer bij overleg met fractievoorzitters

Trouw 08.10.2013 De fractievoorzitters van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en die van de VVD en PvdA zitten dinsdagavond weer op het ministerie van Financiën voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aanwezig.

Fractievoorzitters en Rutte weer bij overleg

NU 08.10.2013 De fractievoorzitters van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en die van de VVD en PvdA zitten dinsdagavond weer op het ministerie van Financiën voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

We hadden toch die deal gemaakt ???

We hadden toch die deal gemaakt ???

Gesprekken hervat

Telegraaf 08.10.2013 De onderhandelingen tussen kabinet en oppositie over de begroting en bezuinigingen volgend jaar zijn dinsdagavond hervat op het ministerie van Financiën. Behalve minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zitten Kamerleden van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP en van de regeringspartijen VVD en PvdA aan tafel.

Gerelateerde artikelen;

08-10: Overleg ‘met goede moed’

08-10: ‘Akkoord voor donderdag’

08-10: Van Ojik: nog geen akkoord

08-10: ‘Gezin moet erop vooruit gaan’

Partijen voeren druk op: wel of geen akkoord deze week?

VK 08.10.2013 Voordat de onderhandelingen tussen minister Dijsselbloem (Financiën) en de vier oppositiepartijen om 17.00 uur verder gingen, voerden alle partijen publiekelijk de druk op. De nieuwste inzet: komt er nog voor het weekend een akkoord? Mogelijk wel, zegt het kabinet; waarschijnlijk niet, zegt de oppositie.

Lees ook Waarom een akkoord met GroenLinks en D66 lastig is – 08/10/13

Lees ook Van Ojik: ‘Komende dagen nog geen akkoord’ – 08/10/13

Geen moeilijke vragen hoor !!! ik heb niet zo lekker geslapen !!!

Geen moeilijke vragen hoor !!! ik heb niet zo lekker geslapen !!!

Overleg ‘met goede moed’

Telegraaf 08.10.2013 De oppositiepartijen zijn dinsdagmiddag met goede moed begonnen aan een nieuwe ronde onderhandelen met het kabinet. Waar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat er voor donderdag een akkoord over de begroting voor volgend jaar mogelijk moet zijn, tonen de vier oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zich wat meer ingetogen.

Oppositie hervat overleg met goede moed

Trouw 08.10.2013 De oppositiepartijen zijn dinsdagmiddag met goede moed begonnen aan een nieuwe ronde onderhandelen met het kabinet. Waar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat er voor donderdag een akkoord over de begroting voor volgend jaar mogelijk moet zijn, tonen de vier oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zich wat meer ingetogen.

Begrotingsoverleg verder, maar kabinet en oppositie hopeloos verdeeld

NRC  08.10.2013 Het begrotingsoverleg tussen kabinet en D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP zit nog altijd muurvast. Hervatting van het overleg werd vanmiddag uitgesteld tot 17.00 uur. Minister Dijsselbloem hoopt deze week een akkoord te bereiken, maar een aantal partijen dreigt met opstappen. Lees verder

Ik denk dat we het aardige voor mekaar hebben !!!!

Ik denk dat we het aardige voor mekaar hebben !!!!

‘Verdeeldheid coalitie vertraagt onderhandelingen’

NU 08.10.2013 Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob duren de onderhandelingen over de begroting voor 2014 langer dan nodig door de verdeeldheid tussen VVD en PvdA. Bekijk video -Dat zegt hij dinsdagmiddag na fractieberaad over de voortgang van de begrotingsgesprekken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bezuinigingen

Het gaat zoals het gaat !!!

Het gaat zoals het gaat !!!

‘Akkoord voor donderdag’

Telegraaf 08.10.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt dat hij met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en met VVD en PvdA een begrotingsakkoord kan sluiten, nog voor hij donderdagochtend naar Washington vliegt voor de jaarvergadering van het IMF. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.

Ik denk dat het wel wat anders zit toch dan eigenlijk !!!

Ik denk dat het wel wat anders zit toch dan eigenlijk !!!

Dijsselbloem verwacht vandaag of morgen akkoord over begroting

Trouw 08.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt vandaag of morgen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP een begrotingsakkoord te sluiten. Donderdagochtend vliegt hij naar Washington voor de jaarvergadering van het IMF.

Ik begin het een beetje zat worden heren !!!!

Ik begin het een beetje zat worden heren !!!!

Overleg Dijsselbloem en oppositie om half 4 verder

Trouw 08.10.2013 Het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over de kabinetsplannen voor volgend jaar gaat dinsdagmiddag om half 4 verder, aldus de woordvoerder van de minister. Waarschijnlijk komt er dinsdag ook een apart overleg met de woordvoerders Sociale Zaken van de vier partijen, maar details daarover zijn nog niet bekend.

Nee, dit is niet mijn middelvinger meneertje Alexander Pechtold !!!

Nee, dit is niet mijn middelvinger meneertje Alexander Pechtold !!!

Dijsselbloem hoopt op akkoord voor donderdag

Elsevier 08.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) hoopt dat hij binnen enkele dagen een akkoord kan sluiten met de oppositie. Dijsselbloem hoopt dat de onderhandelingen zijn afgerond voor hij donderdagochtend naar Washington vliegt. Dat zei Dijsselbloem dinsdag bij RTLZ. Dijsselbloem, die een belangrijke rol heeft tijdens de onderhandelingen, is vanaf donderdag in Washington voor de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank. Hij benadrukt dat het voor Nederland belangrijk is om daarbij aanwezig te zijn.

Van Ojik: ‘Komende dagen nog geen akkoord’

Trouw 08.10.2013 De onderhandelingen tussen kabinet en oppositie over de begroting van volgend jaar zal niet klaar zijn voor het eind van de week. Dat is de inschatting van fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks dinsdag. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet vrijdag en zaterdag in Washington zijn voor de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Van Ojik: nog geen akkoord

Telegraaf 08.10.2013  De onderhandelingen tussen kabinet en oppositie over de begroting van volgend jaar zal niet klaar zijn voor het eind van de week. Dat is de inschatting van fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks dinsdag. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet vrijdag en zaterdag in Washington zijn voor de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Nog geen begrotingsakkoord, maar de partijen geloven er nog in›

NRC 08.10.2013 De coalitie en oppositiepartijen zijn het nog niet eens kunnen worden over de steun aan de begroting voor volgend jaar. Dat bleek vannacht na urenlang overleg op het ministerie van Financiën. De onderhandelingen worden vandaag voortgezet.

De hoofdrolspelers hielden zich na afloop van het overleg op de vlakte over de geboekte vooruitgang. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft het gesprek “wat meer duidelijkheid over de kaders” opgeleverd. Voor het overleg sprak Pechtold nog van een “cruciaal overleg” en riep hij het kabinet op om te kiezen.

Kabinet en oppositie hopen dinsdag akkoord te bereiken

Elsevier 08.10.2013 Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP is maandagavond in een ‘cruciale fase’ terechtgekomen. Dinsdag hoopt het kabinet tot een akkoord te komen. Tot maandagavond laat vergaderden de partijen over de alternatieven voor de begroting van volgend jaar.

Voor het eerst stelde het kabinet zelfs het Sociaal Akkoord dat dit voorjaar werd gesloten, ter discussie. Oppositiepartij D66 ziet graag dat enkele maatregelen uit dat akkoord, zoals het versoepelen van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur, versneld worden ingevoerd.

Ook Slob dreigt met stopzetten onderhandelingen

Trouw 08.10.2013 Als dinsdagmiddag tijdens het overleg met de oppositie blijkt dat gezinnen met kinderen nog altijd onevenredig hard geraakt worden door de kabinetsplannen, dan is er voor de ChristenUnie geen reden om verder te praten. ‘Als er dan geen ruimte is om de ons aaangelegen onderwerpen op te pakken, dan is voor ons wel het punt bereikt dat we zeggen: tot hier en niet verder’, aldus ChristenUnie-leider Arie Slob dinsdag.

‘Gezin moet erop vooruit gaan’

Telegraaf 08.10.2013 Als dinsdagmiddag tijdens het overleg met de oppositie blijkt dat gezinnen met kinderen nog altijd onevenredig hard geraakt worden door de kabinetsplannen, dan is er voor de ChristenUnie geen reden om verder te praten. „Als er dan geen ruimte is om de ons aaangelegen onderwerpen op te pakken, dan is voor ons wel het punt bereikt dat we zeggen: tot hier en niet verder”, aldus ChristenUnie-leider Arie Slob dinsdag.

Kabinet en oppositie na lang beraad ‘een stap verder’

Trouw 08.10.2013 Het begrotingsoverleg tussen het kabinet en vier oppositiepartijen is vannacht rond 2 uur opgeschort. Het gesprek gaat dinsdag verder. Dat meldden de fractieleiders van D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien voert op zijn departement overleg met de financieel specialisten van de partijen over het sociaal akkoord. Na afloop van het beraad zei D66-leider Alexander Pechtold dat de partijen ‘wel een stap verder’ zijn gekomen. Maar hij wees er ook op dat er nog zoveel verschillende wensen van zoveel verschillende partijen liggen. Dinsdag gaan de partijen verder doorberekenen en terugkoppelen met de fractie, aldus Pechtold.

Overleg gaat dinsdag verder

Telegraaf 08.10.2013 Ondanks oplopende spanningen tussen D66 en GroenLinks zijn er weer stapjes gezet richting een akkoord over de begroting van volgend jaar. Premier Mark Rutte, ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en de fractievoorzitters van de zes partijen (PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) spraken maandagavond urenlang met elkaar.

Besprekingen met oppositie dinsdag verder

NU 08.10.2013 De begrotingsonderhandelingen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn in de nacht van maandag op dinsdag opgeschort. Dinsdag om half 4 wordt er verder gepraat.

Dat bleek om exact 2.00 uur ’s nachts na urenlang beraad, waarbij de spanning toenam toen de oppositie duidelijkheid eiste.

Na afloop stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik: “Het gesprek is nog niet af.”

IMF: groei Nederlandse economie heel beperkt

Telegraaf 08.10.2013 De Nederlandse economie hoort ook volgend jaar bij de minst groeiende van de eurozone. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde nieuwste ramingen voor de wereldeconomie.

Zie ook:

IMF ziet nieuwe risico’s voor zwakke groei

‘Krimp Portugese economie kleiner’

IMF: VS kan voor nieuwe recessie zorgen

’Recessie nog niet voorbij’

Telegraaf 08.10.2013 Op basis van vele bemoedigende signalen liet de president Klaas Knot van de Nederlandse Centrale Bank zich gisteren ontvallen dat de recessie vermoedelijk voorbij is. De meeste bezoekers van DFT vrezen echter dat de economie in het derde kwartaal bleef krimpen, vooral door de aanhoudende bezuinigingen.

Zie ook: Knot: De recessie is voorbij

oktober 12, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

 1. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – op weg naar de Begroting 2014 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – het krakende Herfst-akkoord « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 14, 2013

 2. Dit kabinet rammelt van alle kanten. en zeer onbetrouwbaar
  Rutte 2 moet heel snel opstappen. Pim Fortuin heeft dit allemaal voorspeld het land gaat naar de kloten..
  Waar blijven al die mensen ?? Word het niet tijd voor een Revolutie,????

  Reactie door theo | november 26, 2013

 3. […] zie ook: Kabinet Rutte 2 – op weg naar de Begroting 2014 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Najaarsnota 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | november 30, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: