Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ??

De val van kabinet Rutte 2 ???

Een grote ‘Meerderheid Nederlanders’ denkt dat het kabinet Rutte 2 de huidige crisis verergert !!! Er zijn vooral zorgen over de koopkracht.

Vertrouwen.

Het vertrouwen in het kabinet is weg.  Een meerderheid van hen verwacht eveneens een vroegtijdig einde van het kabinet. Er dreigen reeds geluiden van Actie en Demonstraties. Inmiddels dreigt ook de AOb met acties.

Niet iedereen raakte namelijk in hogere sferen van de Troonrede 2013 en/of de De Miljoenennota 2014. De kabinetsplannen zijn met weinig enthousiasme ontvangen. Wat betreft de inhoud van de kabinetsplannen, valt er voor velen weinig positiefs te melden.

PVV en SP

PVV-leider Geert Wilders zette de toon. ‘Onbegrijpelijk dat Rutte de Koning zo’n verschikkelijk verhaal heeft laten voorlezen,’ zei Wilders. Volgens de PVV’er geeft dit kabinet de Nederlanders die zich al zoveel zorgen maken nog even ‘een trap na’.

Ook SP-leider Emile Roemer zei dat hij de Koning ‘een eerlijk en minder eenzijdig verhaal had gegund’. Zoals verwacht kwam de hardste kritiek op de plannen uit de hoek van deze twee partijen.

en zie ook: 25-08-2013: VVD en PvdA blijven slecht scoren door pessimisme over economie.

Dit doet mij onbewust denken aan De Nacht van Schmelzer. Wijlen KVP-politicus Norbert Schmelzer bracht het kabinet-Cals niet uit naijver ten val. Het ging hem om financiële deugdelijkhed van het kabinetsbeleid.

Ruik ik nu ook een Veenbrandje ???

Wie het weet mag het zeggen !!!!!!!!

Feestrellen
In ons land hebben de forse bezuinigingen vooralsnog tot weinig grootschalige demonstraties of stakingen geleid. Er bestaan, in tegenstelling tot Engeland, Frankrijk of de mediterrane landen geen scherpe tegenstellingen of een grote maatschappelijke aversie tegenover overheid of politie.

Dat betekent echter niet dat Nederland de afgelopen jaren geen rellen heeft gekend. In plaatsen als Hoek van Holland en Haren, maar vooral tijdens de nieuwjaarsviering keren burgers zich regelmatig tegen de overheid en politie. De zogenaamde ‘feestrellen’ ontstaan veelal uit een mengsel van spontane wij-zij-verschillen of op een (op lokale traditie gebaseerde) verwachting dat er incidenten zullen zijn.

Blijft Nederland verschoond van onlusten?

Op basis van de ervaringen in Londen, Parijs en de mediterrane landen én uit raadpleging van de literatuur valt een voorzichtige inventarisatie te maken van factoren die voor Nederland de kans op protest en onrust zouden kunnen verhogen.

Ten eerste kan de economische situatie leiden tot onrechtvaardige tegenstellingen tussen groepen, bijvoorbeeld tussen starters op de arbeidsmarkt en oudere werknemers. Ervaren onrecht kan aanleiding geven tot onlusten.

Ten tweede zijn sommige processen die speelden in Londen en Parijs generaliseerbaar naar Nederland. Incidenten zoals de dood van een lid van een bepaalde groep hebben ook hier te lande gezorgd voor maatschappelijke onrust. Het doodschieten van een 17-jarige hindoestaanse jongen door een politieagent in Den Haag op 24 november 2012 bijvoorbeeld leidde tot enkele protesten in de Hofstad, al bleven de onlusten beperkt. Massale onrust op de schaal van Engeland en Frankrijk lijkt onwaarschijnlijk in Nederland, maar dat kan snel veranderen op het moment dat in het politieke debat tegenstellingen tussen groepen worden aangewakkerd.

Ten derde bestaat er ook bij Nederlanders achterdocht jegens banken; teleurstelling en angst over het voortduren van de crisis en frustratie over het afwentelen van de kosten op de burgers. Dat zich nog geen crisisonlusten zoals in Griekenland, Spanje en Portugal hebben voorgedaan, heeft alles te maken met het feit dat er bij Nederlanders geen fundamentele afkeer bestaat van overheid en politiek. Er is ook geen sprake van een repressief en ongedifferentieerd politieoptreden.

Een laatste opmerking gaat over de overheid. Als de landelijke overheid taken afstoot die lokale overheden niet adequaat kunnen overnemen, dan zal dat vermoedelijk voor onrust zorgen. Zeker omdat lokale problemen in toenemende mate nationale gevolgen hebben, is het aan de overheid om er voor te zorgen dat de kwaliteit van zorg en voorzieningen op elk niveau op peil blijft; dat ze de dialoog met de burger aan blijft gaan en consciëntieus handelt. Hierdoor is een scenario als in Londen, Parijs, Athene of Barcelona beter te voorkomen.

Tom Postmes, Maarten van Bezouw, Susanne Täuber en Hans van de Sande zijn als onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit artikel hebben zij geschreven op basis van hun rapport ‘Stampij en sociale onrust in Nederland?‘ 

Rellen in Nederland hebben feestelijk tintje, nog wel

Trouw 17.09.2013 De afgelopen jaren hebben zich in Europa meerdere onlusten voorgedaan vanwege maatschappelijke tegenstellingen en het gebrek aan vertrouwen in de overheid. Zo niet in Nederland, hier rellen burgers vooral tijdens de nieuwjaarsviering en andere feesten.

De vraag is of dat zo blijft.

Lees hier al het nieuws over de uitgelekte cijfers. De Macro Economische Verkenningen Open pdf (1,9 MB) Klik ook om te downloaden: cpb-uitgebreide-kerngegevenstabel-mev-2014.pdf  Lees verder Zie ook: Alle verwachtingen CPB voor 2014 bij elkaar

Zie ook: Prinsjesdag 17.09.2013 – Troonrede – Begroting 2014 Prinsjesdag 17.09.2013 Den Haag en: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 2 en ook: Prinsjesdag 17.09.2013 deel 1 

Zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013 en ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete zomer 2013

Prinsjesdag – NU

Prinsjesdag  Elsevier

CPB-cijfers uitgelekt – VK

Prinsjesdag – VK

Prinsjesdag – Trouw

Prinsjesdag 2013 NOS

Prinsjesdag AD

Prinsjesdag NRC

ZIE VERDER;

‘Cruciaal’ begrotingsoverleg gaande op ministerie

GroenLinks worstelt met 6 miljard bezuinigen

Trouw 07.10.2013 Premier Rutte, minister Dijsselbloem (Financiën) en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA hebben maandagavond een ‘cruciaal overleg’ op het ministerie van Financiën over de begroting van volgend jaar.

Lees ook: Oppositiepartijen praten verder met kabinet – 07/10/13

Overleg op scherp

Telegraaf 07.10.2013 Het overleg over de begroting van volgend jaar is maandagavond op scherp gezet. Zowel Bram van Ojik van GroenLinks als Alexander Pechtold van D66 eiste duidelijkheid van het kabinet. Beiden dreigden met opstappen als ze hun zin niet krijgen.

Overleg op scherp door D66 en GroenLinks

NU 07.10.2013 Het overleg over de begroting van volgend jaar is maandagavond op scherp gezet. Zowel Bram van Ojik van GroenLinks als Alexander Pechtold van D66 eiste duidelijkheid van het kabinet. 

Rutte naar overleg, D66 spreekt van ‘cruciale’ onderhandelingen

Elsevier 07.10.2013 Premier Mark Rutte (VVD) voert samen met de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA overleg over de begroting van volgend jaar. Het overleg vindt maandagavond plaats op het ministerie van Financiën.

Daar sprak PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eerder vanavond al met de financieel specialisten van de zes partijen. Rutte en de fractievoorzitters schuiven daar bij aan.

Begrotingsoverleg opgeschaald – Pechtold en Van Ojik zetten de boel op scherp

NRC 07.10.2013 Het overleg tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar wordt opgeschaald. Vanavond schuiven ook de premier en de fractievoorzitters van de oppositiepartijen en de twee regeringspartijen aan. Dat meldt persbureau Novum. Lees verder

Eindspel in zicht? premier en fractievoorzitters schuiven aan

Trouw 07.10.2013 Premier Rutte en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA voegen zich maandagavond om 22.00 uur nog bij het overleg op het ministerie van Financiën over de begroting van volgend jaar. Dat meldden de oppositiepartijen

Premier en fractievoorzitters naar begrotingsoverleg

Trouw 07.10.2013 Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is ook aangeschoven. Vooral D66 streeft naar aanpassing van het sociaal akkoord. De partij wil de hervorming van de WW en het ontslagrecht versnellen. Eerder was gemeld dat op het laatste terrein het kabinet D66 tegemoet zou willen komen mits de sociale partners ermee zouden instemmen.

Onderhandelaars bijeen om te praten over sociaal akkoord

Trouw 07.10.2013 Premier Rutte en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA voegen zich maandagavond om 22.00 uur nog bij het overleg op het ministerie van Financiën over de begroting van volgend jaar. Dat meldden de oppositiepartijen.

Overleg begroting hervat

Telegraaf 07.10.2013 Premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA voegen zich maandagavond om 22.00 uur nog bij het overleg op het ministerie van Financiën over de begroting van volgend jaar. Dat meldden de oppositiepartijen.

Rutte tempert verwachtingen

Telegraaf 07.10.2013 Premier Mark Rutte waarschuwt voor al te veel optimisme over het economisch herstel. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei vandaag dat Nederland in het derde kwartaal waarschijnlijk uit de recessie is geklommen. Maar volgens de premier kan de vlag allesbehalve uit.

Overleg vooral ‘cijferwerk’

Telegraaf 07.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, VVD en PvdA hebben maandagmiddag vooral financieel-technische onderwerpen besproken. Er is onder meer gekeken naar doorrekeningen van varianten.

Overleg met oppositie vooral over ‘cijfertjes’

Dijsselbloem en partijen hebben naar doorrekeningen van varianten gekeken

NU 07.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, VVD en PvdA hebben maandagmiddag vooral financieel-technische onderwerpen besproken.  De financieel specialisten gaan met hun fractievoorzitters overleggen.

In het avondoverleg ging het over het sociaal akkoord. ”We zijn er niet uit”, zei Mark Harbers van de VVD. ”Er moet een vervolgafspraak komen. Dat gaan de fractievoorzitters doen.” 

Onderhandelaars bogen zich vanmiddag over ‘cijfertjes’

Trouw 07.10.2013 Eerder op de dag spraken de financieel specialisten met Dijsselbloem over financieel-technische zaken. Kamerlid Wouter Koolmees (D66) zei dat er naar de ‘cijfertjes’ is gekeken. ‘Dat zegt nog niets over de keuzes die we gaan maken’, voegde Carola Schouten (ChristenUnie) eraan toe. Het overleg duurde van 13.30 uur tot bijna 18.00 uur. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei dat onduidelijk is wat er nu precies op tafel ligt. ‘Wij spreken niet over 6 miljard bezuinigen.’

Asscher maandagavond bij onderhandelingen

NU 07.10.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit maandagavond aan bij de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert met vier oppositiefracties en de twee regeringsfracties. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat maandag gemeld.

Asscher schuift vanavond aan bij Dijsselbloem en oppositie

Trouw 07.10.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit maandagavond aan bij de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert met vier oppositiefracties en de twee regeringsfracties. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat maandag gemeld.

Asscher bij overleg

Telegraaf 07.10.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit maandagavond aan bij de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert met vier oppositiefracties en de twee regeringsfracties. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat maandag gemeld.

Asscher schuift vanavond aan bij Dijsselbloem en oppositie

Trouw 07.10.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit maandagavond aan bij de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert met vier oppositiefracties en de twee regeringsfracties. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat maandag gemeld.

Vijf vragen begrotingsonderhandelingen

NU 07.10.2013 Het kabinet onderhandelt met de oppositie over de begroting van volgend jaar. Waarom eigenlijk en hoe gaan die onderhandelingen precies? NU.nl legt het u uit in vijf vragen.

Wientjes staat open voor gesprek sociaal akkoord

Trouw 07.10.2013 Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW heeft geen enkele behoefte het sociaal akkoord te veranderen, maar staat open voor gesprekken als een andere partij daarom vraagt. ‘Geen enkel akkoord is voor de eeuwigheid’, zei hij maandag in een reactie op de gesprekken tussen kabinet en oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar.

‘Praten over akkoord kan’

Telegraaf 07.10.2013 Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW heeft geen enkele behoefte het sociaal akkoord te veranderen, maar staat open voor gesprekken als een andere partij daarom vraagt. „Geen enkel akkoord is voor de eeuwigheid”, zei hij maandag in een reactie op de gesprekken tussen kabinet en oppositiepartijen over de begroting van volgend jaar.

‘Nederland is uit recessie’

NU 07.10.2013  De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar vermoedelijk uit de huidige recessie gekropen. 

Bekijk video – Die voorspelling doet Klaas Knot maandag, president van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens een halfjaarlijks overzicht van ontwikkelingen die invloed kunnen hebben opde financiële stabiliteit van Nederland.

“Ik ben redelijk optimistisch over de Nederlandse economie. Heel veel seinen staan op groen”, zegt Knot. 

Knot: De recessie is voorbij

Telegraaf 07.10.2013 MET VIDEO De Nederlandse economie is uit de recessie. Dat stelde president Klaas Knot van Nederlandsche Bank in een persconferentie vandaag.

,,Ik ben redelijk optimistisch over de Nederlandse economie”, aldus Knot. ,,Ik denk dat we nu uit de recessie zijn. Medio november komen de cijfers over het derde kwartaal naar buiten en het kan bijna niet anders dan dat die positief zullen zijn.”  Lees verder

Zie ook:

IMF: ‘fragiele groei in Nederland’

DNB: Nederlandse banken op goede weg

‘Pensioenpremies 14 procent omhoog in 2015’

DNB-president: Nederland is uit recessie

Elsevier 07.10.2013 Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, denkt dat Nederland uit de economische recessie is. De harde cijfers zijn er nog niet, maar de bankpresident denkt dat de aantrekkende wereldhandel en huizenmarkt aangeven dat de Nederlandse economie herstelt. Hoewel de cijfers over ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2013 pas in november bekend worden gemaakt, ‘kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn’ zegt Knot maandag bij de presentatie van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB-president Knot: Nederland is uit recessie›

NRC 07.10.2013  De officiële cijfers over de economische ontwikkelingen in het derde kwartaal komen pas half november, maar volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, “kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn”. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van het overzicht dat de centrale bank elk half jaar opstelt over de financiële stabiliteit.

Oppositiepartijen praten verder met kabinet

Trouw 07.10.2013 De oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP onderhandelen maandagmiddag verder met het kabinet over de begroting van volgend jaar en de extra 6 miljard euro die het kabinet wil bezuinigen. Ook VVD en PvdA zijn bij het overleg.

Kabinet en oppositie praten weer verder over begroting

NRC 07.10.2013 De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan vandaag verder. Vanaf 13.30 uur praten de partijen verder op het ministerie van Financiën van Jeroen Dijsselbloem. CDA en 50Plus haakten vorige week al af. PVV, SP en Partij voor de Dieren gaven eerder al aan niet mee te doen met de onderhandelingen.

Het kabinet wil volgend jaar zes miljard euro extra bezuinigen om aan de Europese begrotingseisen tegemoet te komen. Ook willen regeringspartijen PvdA en VVD het sociaal akkoord dat met werkgevers en werknemers werd gesloten in stand houden.

Dat strookt niet met de verlangens van enkele van de partijen aan tafel. D66 zegt juist steeds sneller hervormingen op de arbeidsmarkt te willen, terwijl GroenLinks opstapt als het kabinet vasthoudt aan die zes miljard euro extra bezuinigingen.  Lees verder

DNB: Nederland waarschijnlijk uit de recessie

VK 07.10.2013 De Nederlandse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk uit de recessie geklommen. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag gezegd. ‘Het duurt alleen nog anderhalve maand voor we de cijfers hebben om het bewijs te leveren’, zei hij.

IMF: ‘fragiele groei in Nederland’

Telegraaf 06.10.2013  Nederland zal ook volgend jaar nauwelijks groei tonen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor 2014 ,,fragiele groei, een half procentje”, zei IMF-bewindvoerder Menno Snel zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

IMF ziet fragiele groei in Nederland

Hoge werkloosheid blijft echter zorgelijk

NU 06.10.2013 Nederland zal ook volgend jaar nauwelijks groei tonen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor 2014 ”fragiele groei, een half procentje”.

Dat zei IMF-bewindvoerder Menno Snel zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

IMF: economie in Nederland zal maar nauwelijks groeien

VK 06.10.2013 Nederland zal ook volgend jaar nauwelijks groei tonen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor 2014 ‘fragiele groei, een half procentje’, zei IMF-bewindvoerder Menno Snel zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

GroenLinks-leden mogen oordelen over akkoord

Trouw 05.10.2013 Als GroenLinks het met VVD en PvdA eens wordt over de begroting voor volgend jaar, mogen de leden van GroenLinks zich over dat akkoord uitspreken. Fractievoorzitter Bram van Ojik heeft dat zaterdag gezegd in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen.

GL-leden mogen oordelen

Telegraaf 05.10.2013 De oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks praten maandag verder met het kabinet over voorstellen die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) eerder op tafel heeft gelegd, maar die nu wat zijn aangepast. Het bedrag van 6 miljard euro dat het kabinet in 2014 extra wil bezuinigen, staat volgens Dijsselbloem niet ter discussie.

GroenLinks-leden mogen oordelen over akkoord

NU 05.10.2013 Als GroenLinks het met VVD en PvdA eens wordt over de begroting voor volgend jaar, mogen de leden van GroenLinks zich over dat akkoord uitspreken.  Fractievoorzitter Bram van Ojik heeft dat zaterdag gezegd in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Begrotingsakkoord GroenLinks

Van Ojik: het kabinet wil volgende week een akkoord met de oppositie

NRC  05.10.2013 Alles is er nu op gericht dat de coalitie en de oppositie volgende week tot een akkoord komen. Dat zei partijleider van GroenLinks Bram van Ojik vanmiddag in het radioprogramma Spijkers met Koppen. Lees verder

Onderhandelingstafel kabinet wordt steeds leger

Trouw 05.10.2013 Aan tafel wordt het steeds leger, maar dat is dan ook het enige resultaat van een week onderhandelen tussen de coalitie en een deel van de oppositie over de begroting voor 2014. We zijn nog niet veel verder gekomen dan om de hete brij heen draaien, aldus een van de deelnemers aan de onderhandelingen.

We hebben economische groei nodig

Telegraaf 05.10.2013 De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg stellen vast dat de door het CDA voorgestelde maatregelen ,de zogenoemd tegenbegroting, niets opleveren; geen extra groei en banen, maar wel een hoger begrotingstekort. Ze vinden ook dat nieuwe verkiezingen die  sommige oppositiepartijen willen voorkomen moeten worden voorkomen: de Nederlandse economie zal daardoor verder in het slop raken. Rutte 2 moet volgens de economen de weeffout bij de formatie herstellen en nieuwe partijen in de coalitie opnemen zodat in de Senaat een meerderheid ontstaat.Daarnaast moet het kabinet de groei stimuleren. Ze doen daarvoor een voostel en sluiten zich aan bij VVD-econoom Johannes Witteveen.

LEES OOK;

Kabinet dreigt megabezuinigingen te missen

Trouw 05.10.2013 Het kabinet dreigt een bezuiniging van bijna 3 miljard euro mis te lopen doordat er voor het plan om de pensioenopbouw te verlagen geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Die behandelt het wetsvoorstel dinsdag, maar nu al staat vast dat het voor de oppositie in zijn huidige vorm niet acceptabel is. En de regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de Senaat maar 30 van 75 zetels. Het kabinet is dus aangewezen op oppositiesteun.

Kabinet dreigt megabezuinigingen mis te lopen

‘Geen steun Eerste Kamer plan pensioenopbouw’

NU 05.10.2013 Het kabinet dreigt een bezuiniging van bijna drie miljard euro mis te lopen doordat er voor zijn plan om de pensioenopbouw te verlagen geen meerderheid is in de Eerste Kamer.  Die behandelt het wetsvoorstel dinsdag, maar nu al staat vast dat het voor de oppositie in zijn huidige vorm niet acceptabel is. En de regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de Senaat maar dertig van 75 zetels. Het kabinet is dus aangewezen op oppositiesteun.

Kabinet dreigt 3 miljard mis te lopen

Telegraaf 05.10.2013 Het kabinet dreigt een bezuiniging van bijna 3 miljard euro mis te lopen doordat er voor zijn plan om de pensioenopbouw te verlagen geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Die behandelt het wetsvoorstel dinsdag, maar nu al staat vast dat het voor de oppositie in zijn huidige vorm niet acceptabel is. En de regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de Senaat maar 30 van 75 zetels. Het kabinet is dus aangewezen op oppositiesteun.

Kabinet maakt 100 miljoen vrij voor toeslag kinderopvang

Elsevier 04.10.2013 Vermogende werkende ouders worden iets minder hard getroffen door de bezuinigingen. Het kabinet maakt 100 miljoen euro vrij om ouders die hun kinderen naar de crèche moeten brengen te compenseren. De heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

Meevaller

Het geld is afkomstig uit een meevaller in de kinderopvang. Door de stijgende werkloosheid doen minder mensen beroep op de kinderopvangregeling.

Financiële beschouwingen opnieuw uitgesteld

Trouw 04.10.2013  De onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie gaan maandagmiddag verder. Ze zullen zeker nog een paar dagen in beslag nemen. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, moeten daarom voor de tweede keer een week worden uitgesteld. Ze zouden eigenlijk dinsdag plaatsvinden.

Overleg kabinet met oppositie maandag verder

Financiële beschouwingen waarschijnlijk ook uitgesteld

NU 04.10.2013 De onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie gaan maandagmiddag verder.

Vermoedelijk weer uitstel financiële beschouwingen. Bekijk video – Ze zullen zeker nog een paar dagen in beslag nemen. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, moeten daarom voor de tweede keer een week worden uitgesteld. Ze zouden eigenlijk dinsdag plaatsvinden.

De algemene financiële beschouwingen worden waarschijnlijk opnieuw uitgesteld.

Trouw 04.10.2013 De algemene financiële beschouwingen worden waarschijnlijk opnieuw uitgesteld. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei vrijdagavond voor aanvang van nieuw overleg met minister Jeroen Dijsselbloem en financieel specialisten uit de Kamer dat hij niet verwacht dat er een akkoord is vóór de financiële beschouwingen.

Overleg gaat maandag verder

Telegraaf 04.10.2013 De onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie gaan maandagmiddag verder. Dat zei Wout Koolmees van D66 vrijdag na een nieuwe dag overleggen over de begroting van volgend jaar. Ook is het de bedoeling om de financiële beschouwingen uit te stellen.

Overleg kabinet en oppositie maandag verder, Rutte is ‘optimistisch’

Elsevier 04.10.2013 Het overleg tussen het kabinet en de vier overgebleven oppositiepartijen gaat maandag verder. Premier Mark Rutte (VVD) zegt ‘optimistisch’ te zijn over een goede afloop. ‘Ik ben optimistisch en hoop dat we er uit gaan komen,’ zei de premier tegen de NOS. Maar de premier zei daarbij zich wel te beseffen dat ‘de strijd nog niet gestreden is’.

Coalitie en oppositie praten maandag verder over begroting

NRC 04.10.2013 De coalitiepartijen VVD en PvdA praten maandagmiddag verder met de overgebleven oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar. De financiële beschouwingen worden zeer waarschijnlijk uitgesteld. Dat meldt een woordvoerder van GroenLinks vanavond na een nieuw overleg. Lees verder

‘Uitstel beschouwingen’

Telegraaf 04.10.2013 De onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie gaan maandagmiddag verder. Ze zullen zeker nog een paar dagen in beslag nemen. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, moeten daarom voor de tweede keer een week worden uitgesteld. Ze zouden eigenlijk dinsdag plaatsvinden.

Gesprekken om 18 uur verder

Telegraaf 04.10.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de financieel specialisten van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en die van de regeringspartijen VVD en PvdA uitgenodigd om vrijdagavond om 18 uur verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. Hij zei dat vrijdag na de ministerraad.

Dijsselbloem praat vanavond weer verder met oppositie Video

Trouw 04.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat vanavond nog verder met de oppositie over de begroting van volgend jaar. Maar hij verwacht niet dat er vrijdag al een akkoord ligt met de oppositie.

Dijsselbloem zit nog om tafel met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Andere partijen haakten af. Om 18.00 uur spreken de financieel woordvoerders van deze fracties de minister op het ministerie van Financiën.

Rutte: ‘Kabinet blijft niet steken in eigen gelijk’

Trouw 04.10.2013 Het kabinet blijft niet steken in eigen gelijk. Het heeft een luisterend oor voor wat leeft bij de oppositie. Daarom voert het nu gesprekken met vier oppositiepartijen om te komen tot een breder draagvlak voor het beleid. Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad.

Eddy van Hijum: ‘Reactie Timmermans is schandelijk’

VK 04.10.2013 CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die de afgelopen dagen namens zijn fractie met minister Dijsselbloem onderhandelde, is verontwaardigd over de uitlatingen van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). Die zei vrijdag dat het CDA de middelvinger naar het kabinet heeft opgestoken omdat het de begrotingsonderhandelingen heeft afgebroken. Volgens Van Hijum zijn de uitspraken niet constructief voor de toekomstige samenwerking met zijn fractie.

Timmermans op matje geroepen door collega-ministers

VK 04.10.2013 Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is door de overige aanwezigen tijdens de ministerraad op de vingers getikt voor zijn uitspraak dat het CDA de middelvinger opstak richting kabinet. Dat zei partijgenoot Jeroen Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. ‘We hebben het even over die toon gehad, ja.’

Timmermans aangesproken op uitlatingen over CDA

NU 04.10.2013 Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. “We moeten respectvol met elkaar om blijven gaan” aldus Dijsselbloem. “Het heeft geen zin om verder van elkaar te vervreemden.”

Timmermans had zich in felle bewoordingen uitgelaten over het afhaken van het CDA bij de begrotingsgesprekken afgelopen donderdag. “Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug”, haalde Timmermans uit. Inmiddels heeft Timmermans op Facebook overigens laten weten dat hij een “een andere beeldspraak” had moeten gebruiken.

Net als Timmermans toonden ook de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Wonen) zich vrijdagochtend kritisch over het staken van de onderhandelingen door het CDA.

Rutte respecteert besluit CDA

Trouw 04.10.2013 Premier Mark Rutte respecteert het besluit van het CDA om niet verder te onderhandelen met het kabinet over de begroting voor volgend jaar. ‘Ik had ze er graag bijgehouden. Daar is ook een oprechte poging toe gedaan’, aldus Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Van Haersma Buma teleurgesteld over kritiek kabinet

Elsevier 04.10.2013 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is ‘verbaasd en teleurgesteld’ over de reacties van het kabinet op het besluit om te stoppen met de onderhandelingen. Volgens Buma is het alternatief van het CDA ‘de koers waar Nederland sneller en beter mee uit de crisis komt’. Van Haersma Buma reageert hiermee op de kritiek van PvdA en VVD op het op het besluit van het CDA. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei in een eerste reactie dat het CDA het kabinet de ‘middelvinger‘ geeft.

Buma ‘teleurgesteld’ over reactie kabinet

Trouw 04.10.2013 CDA-leider Sybrand Buma is ‘verbaasd en teleurgesteld’ over de reacties van het kabinet op het besluit van de fractie om niet verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. Hij is tevreden met de excuses van PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), die vrijdagochtend had gezegd dat het CDA een ‘middelvinger’ had teruggegeven in reactie op een uitgestoken hand van het kabinet.

Buma ook teleurgesteld

Telegraaf 04.10.2013 CDA-leider Sybrand Buma is „verbaasd en teleurgesteld“ over de reacties van het kabinet op het besluit van de fractie om niet verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. Hij is tevreden met de excuses van PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), die vrijdagochtend had gezegd dat het CDA een „middelvinger” had teruggegeven in reactie op een uitgestoken hand van het kabinet.

Besluit CDA stelt Blok teleur

Telegraaf 04.10.2013  Ook VVD-minister Stef Blok is teleurgesteld in het CDA, nu die oppositiepartij niet meer wil overleggen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Plasterk haalt uit naar CDA

Telegraaf 04.10.2013  PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft zich vrijdag kritisch uitgelaten over het besluit van het CDA om uit het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar te stappen. „Het afhaken van het CDA zat er al een tijdje aan te komen. Ik had het gevoel dat ze niet wilden”, zei Plasterk voor aanvang van de ministerraad.

Timmermans: CDA geeft middelvinger terug

Trouw 04.10.2013 ‘Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug’. Met die uitspraak vatte minister van Buitenlandse Zaken Timmermans vrijdag het besluit van het CDA om niet meer te onderhandelen over de begroting samen. Even later meldde de minister op Facebook dat hij ‘een andere beeldspraak had moeten gebruiken’. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad. Timmermans zei niet echt verrast te zijn over het besluit van het CDA.

‘CDA geeft middelvinger terug’

Telegraaf 04.10.2013 PvdA-minister Frans Timmermans heeft vrijdag hard uitgehaald naar het CDA, dat niet meer wil overleggen met het kabinet over de begroting van volgend jaar. „Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug”, zei de bewindsman van Buitenlandse Zaken voor aanvang van de ministerraad.

Ministers halen uit naar CDA om staken onderhandelingen

Dijsselbloem verwacht vrijdag nog geen akkoord over begroting 2014

NU 04.10.2013 PvdA-ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) en hun VVD-collega Blok (Wonen) hebben zich kritisch uitgelaten over het besluit van het CDA om uit het overleg met het kabinet te stappen.

CDA grijpt kans om vrij kritiek te kunnen spuien

Trouw 04.10.2013 Tijdens het beraad van het CDA schoof Eelco Brinkman even snel de fractiekamer binnen om vijf minuten later weer te vertrekken. Na afloop van de vergadering zei Sybrand Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, dat zijn collega Brinkman, voorzitter van de Eerste Kamerfractie niet inhoudelijk betrokken was bij het besluit van het CDA het overleg met het kabinet af te breken. “Het gaat om een besluit van de fractie in de Tweede Kamer. Maar wij praten natuurlijk wel met elkaar.”

PvdA haalt stevig uit: CDA geeft een middelvinger

Elsevier 04.10.2013 Regeringspartij PvdA haalt vrijdag hard uit naar het CDA, nadat die partij uit de onderhandelingen is gestapt over de begroting van volgend jaar. ‘Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug.’PvdA-ministers laten zich kritisch uit over CDA

Timmermans: CDA geeft middelvinger terug

VK 04.10.2013 ‘Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug’. Met die uitspraak vatte minister van Buitenlandse Zaken Timmermans vrijdag het besluit van het CDA om niet meer te onderhandelen over de begroting samen. Even later meldde de minister op Facebook dat hij ‘een andere beeldspraak had moeten gebruiken’. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad. Timmermans zei niet echt verrast te zijn over het besluit van het CDA.

PvdA-ministers kritisch op afhaken CDA – ‘partij geeft middelvinger’

NRC 04.10.2013 Binnenland De PvdA-ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben zich kritisch uitgelaten over het afhaken van het CDA bij de begrotingsbesprekingen. Timmermans: “Het kabinet heeft een uitgestoken hand naar het CDA uitgestoken en krijgt er een middelvinger voor terug”, zo schrijft persbureau Novum. Lees verder

Dijsselbloem verwacht vandaag geen akkoord met oppositie

Elsevier 04.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) verwacht niet dat hij er vrijdag uitkomt met de oppositie. Dat zei hij voor aanvang van de ministerraad. Dijsselbloem is nog met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP in onderhandeling over de begroting van volgend jaar. De andere oppositie partijen zijn al afgehaakt.

Dijsselbloem: Vandaag geen deal

Telegraaf 04.10.2013 Minister Dijsselbloem van Financiën verwacht vandaag nog geen deal met de oppositie. De gesprekken met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar hebben volgens de minister nog geen resultaat opgeleverd.

D66 wil verder praten

Telegraaf 03.10.2013  D66 wil verder praten over het voorstel dat het kabinet donderdag heeft gedaan voor de begroting van volgend jaar. De partij heeft echter wel meer tijd nodig en zal dus donderdagavond niet overleggen met minister Jeroen Dijsselbloem (Financien). Dat zei D66-leider Alexander Pechtold na lang overleg met zijn fractie.

Gerelateerde artikelen;

03-10: CDA haakt af bij overleg

03-10: CU niet bij gesprek

03-10: Oppositie verwacht helderheid

03-10: Dijsselbloem praat met partners

03-10: Weer middag vol beraad

03-10: Pechtold: goed gesprek

02-10: D66 in Torentje

02-10: Overleg oppositie uitgesteld

Samsom: onvoldoende voor CDA

Telegraaf 03.10.2013  Er is een goede poging gedaan om de punten van de oppositie in het voorstel van het kabinet te verwerken, maar „kennelijk was het voor het CDA niet voldoende”, zei PvdA-fractieleider Diederik Samsom na het vertrek van het CDA uit het begrotingsberaad donderdag.

Gerelateerde artikelen

03-10: CDA gooit handdoek in de ring

CU wil verder praten

Telegraaf 03.10.2013 De ChristenUnie wil verder praten met de coalitie over de begroting van volgend jaar. Dat zei fractievoorzitter Arie Slob donderdagmiddag.

Geen overleg vanavond tussen kabinet en oppositie: D66 wil meer tijd›

NRC 03.10.2013 Als laatste oppositiepartij heeft ook D66 zojuist gereageerd op het begrotingsvoorstel van de coalitie. De partij wil blijven meepraten over steun voor de begroting van volgend jaar, maar heeft meer tijd nodig. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zojuist na fractieberaad. Eerder zeiden de ChristenUnie, SGP en GroenLinks bij het begrotingsoverleg betrokken te blijven. CDA en 50Plus haakten af. . Lees verder›

‘Afhaken CDA stelt teleur’

Telegraaf 03.10.2013 Het afhaken van het CDA in de onderhandelingen over de bezuinigingen voor volgend jaar is „teleurstellend”. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat donderdag tegen BNR.

Dijsselbloem vindt afhaken CDA is teleurstellend

Trouw 03.10.2013 Het afhaken van het CDA in de onderhandelingen over de bezuinigingen voor volgend jaar is ‘teleurstellend’. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat donderdag tegen BNR.

Samsom: kennelijk onvoldoende voor het CDA

Trouw 03.10.2013 Er is een goede poging gedaan om de punten van de oppositie in het voorstel van het kabinet te verwerken, maar ‘kennelijk was het voor het CDA niet voldoende’, zei PvdA-fractieleider Diederik Samsom na het vertrek van het CDA uit de begrotingsonderhandelingen donderdag.

Dijsselbloem vindt afhaken CDA is teleurstellend

Trouw 03.10.2013 Het afhaken van het CDA in de onderhandelingen over de bezuinigingen voor volgend jaar is ‘teleurstellend’. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat donderdag tegen BNR.

Kabinet verder met D66, SGP, GroenLinks en ChristenUnie

Trouw 03.10.2013 Het CDA en 50Plus doen niet meer mee aan het overleg van kabinet en oppositiepartijen over de begroting voor volgend jaar. SP, PVV en Partij voor de Dieren waren al eerder afgehaakt. Daardoor blijven alleen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over. Het staat nog niet vast wanneer de gesprekken met deze partijen verder gaan.

‘Akkoord met ‘constructieve oppositie’ is slechts uitstel van executie’

VK 03.10.2013 Het akkoordencircuit is begonnen: oppositiepartijen mogen opnieuw door de hoepel springen, schrijft Marianne Thieme. ‘Dat de PVV in het torentje en de SGP op de achterbank van de dienstauto van de minister-president weinig heeft opgeleverd, zou een waarschuwing kunnen zijn voor de oppositie.’

CDA haakt af bij overleg

Telegraaf 03.10.2013 Er is geen basis meer om verder te praten, zei CDA-leider Sybrand Buma donderdag na een extra fractieoverleg.

Het grootste bezwaar van Buma is dat het kabinet een lastenverzwaring van 2,7 miljard euro bijna in zijn geheel overeind laat.

CDA stapt uit overleg over begroting met kabinet

Trouw 03.10.2013 Het CDA doet niet meer mee aan het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma gezegd na een extra fractieoverleg.

Buma vindt het voorstel dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag deed aan oppositiefracties onvoldoende. ‘Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.’ Volgens hem verlaagt Dijsselbloem de lastenverhogingen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro.

CDA stapt uit begrotingsoverleg met kabinet

Elsevier 03.10.2013 Het CDA neemt niet meer deel aan het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar. Er is geen basis meer om over te praten. Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag na een extra overleg met fractiegenoten.

Het voorstel dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eerder vandaag deed aan oppositiefracties, en waar Elsevier.nl al uitgebreid over berichtte, vindt Buma onvoldoende: ‘Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.’

CDA stapt uit begrotingsoverleg

Gesprekken met oppositie later verder

NU 03.10.2013 Het CDA is donderdagmiddag uit het begrotingsoverleg gestapt. Andere oppositiepartijen (D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP) willen wel verder praten, maar niet meer op donderdagavond.

Kabinet verder met D66, SGP, GroenLinks en ChristenUnie

Trouw 03.10.2013 Het CDA en 50Plus doen niet meer mee aan het overleg van kabinet en oppositiepartijen over de begroting voor volgend jaar. SP, PVV en Partij voor de Dieren waren al eerder afgehaakt. Daardoor blijven alleen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over. Het staat nog niet vast wanneer de gesprekken met deze partijen verder gaan.

CDA stapt uit het begrotingsoverleg, ChristenUnie praat verder›

NRC 03.10.2013 Het CDA stapt uit het begrotingsoverleg met het kabinet. CDA-leider Buma vindt dat de lastenverzwaringen bijna volledig overeind blijven. De ChristenUnie praat wel verder met de coalitie. Lees verder›

50PLUS stapt op

Telegraaf 03.10.2013 50PLUS heeft donderdag het overleg tussen kabinet en oppositie over de begroting voor volgend jaar afgebroken. Volgens Tweede Kamerlid Norbert Klein bevat het nieuwe voorstel dat het kabinet heeft gedaan niets om zijn partij tegemoet te komen. „Het woord ouderen komt er niet in voor.”

50Plus haakt af bij onderhandelingen

Trouw 03.10.2013  50Plus staakt de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2014. Dat liet financieel woordvoerder Norbert Klein donderdag weten na afloop van het overleg met minister Dijsselbloem (Financiën).

Oppositie gaat ‘mooi voorstel’ coalitie bestuderen, maar 50Plus haakt af

NRC 03.10.2013 De oppositiepartijen D66, CDA, SGP en GroenLinks gaan binnen hun fracties een “mooi voorstel” van VVD en PvdA bekijken. 50Plus is afgehaakt na een gesprek met Jeroen Dijsselbloem. De minister van Financiën (PvdA) praatte eerder vanmiddag met de oppositie. Lees verder

Kabinet hoopt op route D66 – aanpassing sociaal akkoord op tafel›

NRC 03.10.2013 Een versnelde invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten en een wijziging van het ontslagrecht. Dit lijken belangrijke elementen van een compromis waarmee het kabinet poogt de steun te verkrijgen van oppositiepartij D66 voor het sociaal akkoord, pensioenbezuinigingen en de begroting van 2014.

Coalitie doet handreiking

Telegraaf 03.10.2013 De coalitie lijkt bereid de hervorming van het ontslagrecht met een half jaar te versnellen. Dat heeft het kabinet laten weten tijdens het overleg met D66 op het Torentje gisteravond, melden bronnen aan het Binnenhof aan De Telegraaf.

Oppositie in beraad over nieuw voorstel kabinet

VK 03.10.2013  De coalitiepartijen hebben een concreet voorstel op tafel voor de oppositie. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag bij het ministerie van Financiën in Den Haag. PvdA en VVD hebben het voorstel vanmiddag afgemaakt. De fracties van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP gaan het voorstel nu in eigen kring bespreken. Het CDA liet vanmiddag weten het nieuwe voorstel niet te steunen.

Lees ook Dijsselbloem overlegt met coalitiepartners – en hier gaat het over – 03/10/13

Lees ook Na een-tweetje met D66 vanmiddag gezamenlijk overleg met oppositie – 03/10/13

Kabinet maakt ‘gedetailleerd’ voorstel voor oppositie

Elsevier 03.10.2013 De oppositie heeft van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een voorstel gekregen met wijzigingen in de begroting voor 2014. Dat voorstel is ‘gedetailleerd genoeg’ voor de oppositie om te kunnen zeggen of ze ermee instemmen of niet.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag. Ook PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom heeft laten weten dat er een ‘concreet en mooi voorstel’ ligt.

CU niet bij gesprek

Telegraaf 03.10.2013 De ChristenUnie is niet bij het gesprek donderdagmiddag met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en andere financieel specialisten van fracties uit de Kamer. „We zijn op een andere wijze geïnformeerd over het stuk van de minister en beraden ons nu op een reactie”, zei een woordvoerder van de ChristenUnie.

Weer middag vol beraad

Telegraaf 03.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is donderdag de hele middag weer zoet met overleg over de begroting van volgend jaar en de kabinetsplannen om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.

Rond 13 uur komen de fractievoorzitters en financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA bij Dijsselbloem. Die ontvangt vervolgens rond 14.30 uur de financieel specialisten van de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus. Ook hierbij zijn Pvda en VVD aanwezig. Bij de oppositiepartijen wordt overwogen om ook opnieuw de fractievoorzitters te sturen.

Overleg met oppositie verder na ‘verhelderend’ gesprek in het Torentje›

NRC 03.10.2013  Het kabinet voert vandaag opnieuw overleg met de oppositie, nadat gisteravond urenlang werd gesproken met D66-leider Alexander Pechtold. Die sprak na afloop van een ‘verhelderend gesprek’.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een ‘goed gesprek’. Wat er precies is besproken, wilde Pechtold noch Dijsselbloem vertellen. Dijsselbloem zei dat er ‘over een heel brede agenda’ is gesproken. Vandaag praat hij verder met de financieel specialisten van de oppositie.

Oppositie verwacht helderheid

Telegraaf 03.10.2013 De oppositieleiders die donderdagmiddag aanschuiven voor overleg bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hebben nog „geen idee” wat zijn voorstel omhelst, maar ze verwachten wel helderheid.

Dijsselbloem praat met partners

Telegraaf 03.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat sinds donderdag 13 uur met de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en de financieel specialisten van beide regeringsfracties Mark Harbers en Henk Nijboer. Hij overlegt met hen over een nieuw voorstel dat hij later in de middag wil voorleggen aan de oppositiefracties CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS. Dat overleg – waarbij ook Harbers en Nijboer aanwezig zijn – zou om 14.30 uur beginnen.

Dijsselbloem overlegt met coalitiepartners – en hier gaat het over

Trouw 03.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat sinds 13.00 uur met de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en de financieel specialisten van beide regeringsfracties Mark Harbers en Henk Nijboer.

Coalitie lijkt D66 te paaien, of is het tactiek?

Trouw 03.10.2013 De coalitie van VVD en PvdA tracht D66 aan boord te hijsen. Gisteravond was er beraad op het torentje van premier Mark Rutte met fractievoorzitter Alexander Pechtold en financieel specialist Wouter Koolmees van D66. Het betekent mogelijk dat het kabinet samenwerking met het CDA inschat als onhaalbaar.

Na een-tweetje met D66 vanmiddag gezamenlijk overleg met oppositie

Trouw 03.10.2013 Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de oppositiepartijen opnieuw uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg vanmiddag op zijn ministerie. Naar verwachting zal daar worden besproken welke afspraken D66 en het kabinet gisteravond hebben gemaakt.

Pechtold: gesprek met kabinet was verhelderend

Elsevier 03.10.2013 D66-leider Alexander Pechtold heeft woensdagavond ruim drie uur overlegd in het Torentje. Hij noemde het gesprek met de top van het kabinet na afloop ‘verhelderend’.

Inhoudelijk wilde hij niets kwijt over het overleg. Ook premier Mark Rutte (VVD), minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) en vicepremierLodewijk Asscher (PvdA) wilden niets zeggen over wat de vier besproken hebben.

Pechtold: goed gesprek

Telegraaf 03.10.2013 De top van het kabinet heeft woensdagavond een „prima en intensief gesprek” gehad met D66-leider Alexander Pechtold. Er lijkt sprake van toenadering, al wilde geen van de partijen na afloop van het uren durende beraad iets over de inhoud kwijt. „Alles wat ik zeg kan het proces alleen maar verstoren”, zei premier Mark Rutte.

D66-leider Pechtold door Rutte ontboden in het Torentje

Elsevier 02.10.2013 Na de geheime ‘flirt’ tussen D66 en het kabinet van afgelopen zomer zoekt het kabinet nu opnieuw toenadering tot die partij. D66-leiderAlexander Pechtold is door premier Mark Rutte(VVD) uitgenodigd in het Torentje voor overleg.

D66 uitgenodigd voor overleg vanavond in Torentje

VK 02.10.2013 D66 is uitgenodigd voor overleg woensdagavond om 21.30 uur in het Torentje van premier Mark Rutte. D66-leider Alexander Pechtold zal daar spreken met Rutte, met vicepremier Lodewijk Asscher en met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Namens D66 is behalve Pechtold ook financieel specialist Wouter Koolmees aanwezig.

Kabinet stelt overleg oppositie uit voor coalitieberaad

Trouw 02.10.2013 Het overleg dat voor woensdagavond gepland stond tussen oppositiefracties en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is uitgesteld tot donderdagmiddag. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat woensdag bevestigd. Later woensdag vindt er mogelijk nog wel bilateraal overleg plaats van Dijsselbloem met afzonderlijke fracties.

Overleg met oppositie uitgesteld

Woensdag mogelijk nog losse gesprekken

NU 02.10.2013 Het gezamenlijke overleg met de oppositie en het kabinet dat voor woensdagavond gepland stond is uitgesteld naar donderdagmiddag. Mogelijk zijn er woensdagavond nog wel individuele gesprekken met verschillende oppositiepartijen.

Dijsselbloem beraadt zich na gesprekken oppositie

NU 02.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën beraadt zich na nieuwe gesprekken met de oppositie over een nieuw voorstel dat richting moet geven in de onderhandelingen over de kabinetsplannen van 2014. 

Overleg oppositie uitgesteld

Telegraaf 02.10.2013 Het overleg dat voor woensdagavond gepland stond tussen oppositiefracties en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is uitgesteld tot donderdagmiddag. Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat woensdag bevestigd. Later woensdag vindt er mogelijk nog wel overleg plaats van Dijsselbloem met afzonderlijke fracties.

Dijsselbloem komt met nieuw voorstel voor oppositie

VK 02.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stuurt aan het eind van de middag een nieuw voorstel naar CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus over het wijzigingen van de begroting van 2014. CDA-leider Buma zei na afloop van zijn gesprek met Dijsselbloem dat de minister ‘beseft dat hij moet bewegen’.

Lees ook Derde ronde Dijsselbloem en oppositie één op één – 02/10/13

Dijsselbloem komt met nieuw voorstel voor oppositie

Elsevier 02.10.2013 Het kabinet gaat de oppositie een nieuwe aanbod doen om de partijen gunstig te stemmen over het kabinetsplan om 6 miljard euro aan lastenverzwaringen en bezuinigingen door te voeren. De oppositie kon zich niet vinden in het vorige bod van het kabinet. Dat is woensdag duidelijk geworden na gesprekken met de fractievoorzitters en financieel specialisten van zes oppositiepartijen.

Pechtold wil samenhangend pakket van kabinet – oppositie sceptisch›

NRC 02.10.2013 D66-leider Alexander Pechtold was niet heel enthousiast over het gesprek dat hij en zijn fractiegenoot Wouter Koolmees vanmorgen hadden met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De financieel specialisten van de oppositie komen vandaag om beurten bij Dijsselbloem langs om te praten over steun in de Eerste Kamer in ruil voor concessies van het kabinet.

GroenLinks: Inventarisatieronde

Telegraaf 02.10.2013  Het huidige rondje gesprekken tussen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en fractievoorzitters in de Tweede Kamer is een „inventarisatieronde”. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik zei dat woensdag na zijn gesprek met Dijsselbloem over de bezuinigingen die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren.

Buma voert druk op

Telegraaf 02.10.2013 DEN HAAG – CDA-leider Sybrand Buma zet het kabinet verder onder druk. Hij wil nu van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hom of kuit over de alternatieven die het CDA heeft gepresenteerd voor de begroting van het kabinet. Buma maakte dat duidelijk voor een gesprek woensdagmiddag met Dijsselbloem.

Pechtold: Rituele dans dreigt

Telegraaf 02.10.2013 „Er dreigt een herhaling van zetten en een rituele dans. Het kabinet moet nu over de streep komen. Er is al veel tijd verloren.” D66-leider Alexander Pechtold zei dat woensdag na nieuw overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

GLs: niet overhaasten

Telegraaf 02.10.2013  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat hij niet onder druk gezet moet worden om nu binnen 24 uur al dan niet een akkoord te sluiten met het kabinet over de bezuinigingen voor volgend jaar. Het kabinet heeft al veel tijd laten liggen de afgelopen maanden en de oppositie heeft er recht op om de onderhandelingen zorvuldig te voeren, zei hij voor aanvang van een gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Gesprekken gaan verder

Telegraaf 02.10.2013 – Met een gesprek tussen SGP’er Elbert Dijkgraaf en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem begon woensdagochtend een nieuwe ronde onderhandelingen tussen oppositie en het kabinet. Na Dijkgraaf volgde Norbert Klein van 50PLUS

Dijsselbloem praat verder met oppositie›

NRC 02.10.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem praat vandaag opnieuw met een deel van de oppositie. Eén voor één komen de financieel specialisten van de oppositie bij Dijsselbloem langs om te praten over steun in de Eerste Kamer in ruil voor concessies van het kabinet, meldt persbureau Novum. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig voor de rijksbegroting van volgend jaar omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Maandag en gisteren was er ook al overleg, toen met alle deelnemende oppositiepartijen tegelijk. Gisteren legde Dijsselbloem een lijst voorstellen op tafel, maar die kreeg geen enthousiast onthaal.

Kabinet doet oppositie begrotingsvoorstel; reacties negatief

Elsevier 02.10.2013 Het kabinet heeft dinsdagavond een handreiking gedaan aan de oppositie om tot een begroting te komen die door een meerderheid gesteund zal worden. Maar de oppositiepartijen reageren negatief. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Acht punten zouden onderdeel zijn van het voorstel. Zo zou het kabinet bereid zijn om fiscale nadelen door middel van het bevriezen van de belastingschijven te halveren.

Aparte gesprekken met teleurgestelde fracties

Trouw 02.10.2013 De oppositiefracties in de Tweede Kamer zijn teleurgesteld over de voorstellen waarmee het kabinet hun steun probeert te verwerven voor zijn begrotingsplannen. Ze vinden wat er nu geboden is ‘volstrekt onvoldoende’. Woensdag praat minister Dijsselbloem van Financiën met de oppositiepartijen afzonderlijk.

Derde ronde: Dijsselbloem en oppositie één op één

VK 02.10.2013 Na twee gezamenlijke overleggen met de oppositie zat minister Dijsselbloem (Financiën) woensdag apart met de fractievoorzitters en financieel woordvoerders van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus.

SGP’er Elbert Dijkgraaf was woensdagochtend de eerste gast in een nieuwe ronde onderhandelingen tussen oppositie en het kabinet over de begroting van 2014. Na Dijkgraaf volgde Norbert Klein van 50Plus. Klein zei na afloop dat hij ‘het zwaar inziet’.

Lees ook Vliegtaks en doorwerkbonus: kabinet doet oppositie 30 voorstellen – 01/10/13

Kamp: op innovatie wordt niet bezuinigd

Trouw 02.10.2013 In deze kabinetsperiode zal niet worden bezuinigd op het innovatiebeleid. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag. Volgens hem wordt er wel wat met posten geschoven in het budget, maar blijft het bedrag gelijk. Dit jaar wordt 6,8 miljard vrijgemaakt voor innovatie.

‘Nederland verliest invloed door bezuiniging Defensie’

VK 02.10.2013 Door de bezuinigingen op de krijgsmacht zal Nederland internationaal aan invloed verliezen. Dat zeiden oud-generaal Dick Berlijn en veiligheidsexpert Rob de Wijk woensdag bij een hoorzitting over de defensiebezuinigingen in de Tweede Kamer. De Wijk noemde de bezuinigingen ‘tamelijk dramatisch’. ‘We zitten op defensiegebied ongeveer op het niveau van Cyprus, Malta en het neutrale Finland.

‘Nederland verliest invloed door bezuiniging op krijgsmacht’

Elsevier 02.10.2013 Deskundigen zeggen de keuzes van ministerJeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie te ‘begrijpen’. Wel merken zij aan dat Nederland invloed verliest door de aanhoudende bezuinigingen op het militaire apparaat. Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de nota. In de nota kondigde minister Hennis-Plasschaert nieuwe bezuinigingen aan van 348 miljoen euro.

Vliegtaks, huisartsbijdrage en doorwerkbonus: kabinet doet oppositie 30 voorstellen

Oppositie: ’Dit is niet genoeg’

VK 01.10.2013 De onderhandelingen zijn geopend. Het kabinet heeft een document met ruim 30 beleidsopties naar de zes gesprekspartners van de oppositie gestuurd. Dit staat erin.

Om de onderhandelingen met de oppositie makkelijker te maken beloofde minister Dijsselbloem (Financiën) een inventarisatie te maken van de mogelijkheden om te schuiven in de begroting voor 2014. Want voor elk voorstel van de oppositie geldt: er valt over te praten, maar er moet wel financiële dekking voor zijn. Terugdraaien accijnsverhoging?

Waarom lijkt het nu zo moeilijk en komt er straks toch een politiek akkoord?

VK 01.10.2013 Maandenlang draaien kabinet en oppositie al om elkaar heen en deze week doet minister Dijsselbloem van Financiën een zoveelste poging om tot een deal te komen met de oppositie. Waarom lijkt het zo moeilijk en waarom is het waarschijnlijk dat er straks toch een akkoord komt? Vijf vragen over de onderhandelingen.

Dijsselbloem: we moeten akkoord bereiken en politieke chaos voorkomen

VK 01.10.2013 Het kabinet en de oppositie zijn het aan Nederland verplicht tot een akkoord te komen over de begroting van 2014. Dat zei minister Dijsselbloem (Financiën) dinsdag bij RTL Z. ‘Niemand zit te wachten op een politieke chaos.’  

Kabinet en oppositie toch nog lang niet uitgepraat

VK 01.10.2013 De oppositie praat dinsdag verder met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de regeringsfracties over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Vandaag sprak de minister ruim anderhalf uur met de financieel woordvoerders van zeven oppositiepartijen. Zes van hen zijn eensgezind in hun ambitie om de gesprekken voort te zetten.

Aanbod aan oppositie

Dijsselbloem en oppositie onderhandelen morgen verder

RTL 01.10.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zetten hun gesprekken over de bezuinigingen voor volgend jaar morgen voort. Lees verder

Aanbod aan oppositie

Telegraaf 01.10.2013 Het kabinet is bereid om flinke aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket voor volgend jaar door te voeren. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

Kabinet doet aanbod aan oppositie

NU 01.10.2013 Het kabinet is bereid om flinke aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket voor volgend jaar door te voeren.  Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Bezuinigingen

Aanbod aan oppositie: flinke aanpassingen mogelijk

Trouw 01.10.2013 Het kabinet is bereid om flinke aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket voor volgend jaar door te voeren. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

‘Kabinet doet aanbod aan oppositie over begroting’

NRC 01.10.2013 Het kabinet heeft de oppositie een aanbod gedaan voor onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. In dat aanbod zou onder andere een halvering van het bevriezen van de belastingschijven en het terugdraaien van de accijnsverhoging en algemene heffingskorting staan. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. NU.nl meldt op gezag van ANP dat bronnen aan hen dit nieuws kunnen bevestigen. Lees verder

Beraad half uur uitgesteld

Telegraaf 01.10.2013 Het tweede gesprek tussen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de financiële specialisten van acht fracties in de Tweede Kamer is een half uur uitgesteld. De nieuwe aanvangstijd is 19.30 uur.

Dijsselbloem ziet geen financiële ruimte

NU 01.10.2013 Het kabinet heeft geen financiële ruimte om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z. Hij werd bevraagd over de onderhandelingen die hij ook dinsdagavond weer voert met de financieel specialisten van acht fracties uit de Tweede Kamer.

Dijsselbloem: geen ruimte om bezuinigingen af te zwakken

Elsevier 01.10.2013 Er is geen financiële ruimte om de extra bezuinigingen van 6 miljard euro af te zwakken. Het kabinet kan daarom niet tegemoet komen aan de eisen van de oppositie. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem(PvdA) dinsdag gezegd bij RTL Z. Dinsdagavond onderhandelt de minister verder met de financieel woordvoerders van de oppositiepartijen.

‘Kabinet moet eindelijk bewegen’

Telegraaf 01.10.2013 Het kabinet moet dinsdagavond eindelijk bewegen in zijn onderhandelingen met de oppositie. „We kunnen niet eindeloos doorgaan met het bekijken van varianten. Er moeten keuzes gemaakt worden”, zegt D66-leider Alexander Pechtold. Ook zijn CDA-collega Sybrand Buma vindt dat er iets moet gebeuren.

CBS ziet voorzichtig herstel economie

Telegraaf 30.09.2013 De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn in september iets verbeterd vergeleken met de voorgaande maand. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Zie ook:

ING-topman Hommen: pomp geld in Nederlandse economie

CBS: overheidstekort ruim onder Europese norm

Crisisheffing leidt tot woede bij bedrijven

DFT TV: ‘Nachtmerrie voor beleggers dreigt’

Dijsselbloem praat morgen verder met oppositie

Trouw 30.09.2013 De oppositie praat morgen verder met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën ) en de regeringsfracties over de kabinetsplannen voor volgend jaar. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft dat gezegd na afloop van het eerste onderhoud. Dat duurde circa anderhalf uur.

Dijsselbloem legt oppositie morgen lijstje met maatregelen voor

NRC 30.09.2013 Het eerste overleg tussen het kabinet en een aantal oppositiepartijen over de begroting voor 2014 is afgelopen. Tijdens het gesprek heeft minister Dijsselbloem van Financiën nog eens gezegd dat het kabinet vasthoudt aan een bezuinigingsopgaaf van zes miljard, zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Lees verder

Beraad dinsdag verder

Telegraaf 30.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat dinsdagavond verder met de fractiespecialisten van acht fracties in de Tweede Kamer over de begroting van volgend jaar en over de 6 miljard euro die het kabinet extra wil bezuinigen. Dat bleek maandag na afloop van het eerste, besloten, onderhoud, dat circa 1,5 uur duurde. De Partij voor de Dieren haakte maandag af; eerder hadden PVV en SP al geweigerd mee te praten.

Oppositie praat dinsdag verder met kabinet

NU 30.09.2013 De oppositie praat dinsdagavond verder met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de regeringsfracties over de kabinetsplannen voor volgend jaar.  Bekijk video / Dit bleek na het eerste overleg met de financiële woordvoerders maandag, dat ongeveer anderhalf uur duurde.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over

Oppositie wil duidelijkheid van kabinet

Gesprekken met Dijsselbloem gaan van start

NU 30.09.2013 De oppositie eist maandag duidelijkheid van het kabinet over welke richting het uit wil met de gesprekken die onder leiding van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vanaf maandag gevoerd worden over de invulling van de kabinetsplannen van volgend jaar.    Bekijk video / De oppositie stelt zich daarin afwachtend op, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl onder de oppositiepartijen die maandag om 14.00 uur bij Dijsselbloem aan tafel zullen schuiven

Beraad bij Dijsselbloem

Telegraaf 30.09.2013 Het besloten overleg tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositie over de bezuinigingen voor volgend jaar is maandagmiddag begonnen. Op het ministerie van Financiën zitten de financiële specialisten van 9 van de 11 fracties in de Tweede Kamer om de tafel met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). PVV en SP hebben zich afgemeld.

Dijsselbloem onderhandelt met oppositie over begrotingsakkoord›

NRC 30.09.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem praat vanmiddag met de meeste oppositiepartijen over aanpassingen van de kabinetsplannen voor volgend jaar. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Vrijdag nodigde Dijsselbloem, na de Algemene Politieke Beschouwingen van woensdag en donderdag, alle oppositiepartijen uit voor overleg.

Dijsselbloem begint onderhandelingen met oppositie

Elsevier 30.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) gaat maandag praten met de financiële specialisten van de oppositie om steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar. Het kabinet heeft de partijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Oppositiepartijen PVV en SP hebben al laten weten niet te willen onderhandelen over kabinetsplannen. CDA, D66, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus praten wel met het kabinet.

Dijsselbloem in gesprek met oppositie

Trouw 30.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat maandagmiddag met de financiële specialisten van de oppositie om te proberen steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar. Die is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

PVV en SP, die willen dat het kabinet aftreedt, hebben zich voor het gesprek afgemeld, maar CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS zullen wel komen.

Dijsselbloem praat met oppositie

Telegraaf 30.09.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat maandagmiddag met de financiële specialisten van de oppositie om te proberen steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar. Die is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. PVV en SP, die willen dat het kabinet aftreedt, hebben zich afgemeld, maar CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS zullen wel komen.

Lastenverzwaringen en nivellering schaden onze economie

Telegraaf 28.09.2013 De economen Willem Vermeend en Rick van de Ploeg zijn van mening dat er een einde moet komen aan lastenverzwaringen en nivellering. Belastingverhogingen en nivelleringsoperaties maken onze economie kapot en vernietigen banen. Volgens Vermeend en Van der Ploeg moet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een meerjarenakkoord met het CDA sluiten waarbij de economie wordt gestimuleerd door lastenverlichting en nivellering achterwege blijft.

Roemer: meedoen aan onderhandelingen ‘natuurlijk zinloos’

Trouw 28.09.2013 De SP doet niet mee aan het overleg aanstaande maandag tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. Volgens SP-leider Roemer is meepraten over de begroting van 2014 ‘natuurlijk zinloos’.

SP-senator Kox wil niet meepraten met Dijsselbloem

NU 28.09.2013 De SP doet niet mee aan het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. Tweede Kamerlid Arnold Merkies heeft dat zaterdag laten weten. In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei SP-senator Tiny Kox dat het weinig zin heeft mee te praten zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst.

SP praat niet met Dijsselbloem

Telegraaf 28.09.2013 De SP doet niet mee aan het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de financiële woordvoerders van de oppositiefracties. Tweede Kamerlid Arnold Merkies heeft dat zaterdag laten weten. In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei SP-senator Tiny Kox dat het weinig zin heeft mee te praten zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst.

CDA is dé partner voor het kabinet, maar Buma zet hoog in

Trouw 28.09.2013  “U zoekt het maar uit”, riep Sybrand van Haersma Buma woensdag naar PvdA-fractieleider Diederik Samsom. Het was typerend voor de sfeer tussen de CDA-fractieleider en de coalitie: het gaat hard tegen hard. Buma zet hoog in. Hij vindt de aanpak van het kabinet niks en andersom stuiten zijn alternatieve plannen op weerstand bij de coalitie.

Rutte maakt PvdA excuses

Trouw 28.09.2013 Premier Mark Rutte heeft zijn excuses aangeboden aan de PvdA voor het op het laatste moment intrekken van steun voor een motie die werd ingediend door GroenLinks en PvdA. Dat zegt een bron binnen de PvdA tegen het AD.

Het ging om een regeling voor extra geld voor kinderopvang in ruil voor steun aan de bezuinigingen op de kindregelingen, zoals de kinderbijslag. De VVD trok haar steun in omdat het plan niet kostendekkend zou zijn.

‘Misverstand PvdA en VVD over motie kinderopvang uitgepraat’

Trouw 28.09.2013 Een misverstand tussen kabinet en PvdA over een motie over meer geld voor kinderopvang is uitgepraat. Een woordvoerster van de PvdA heeft dat zaterdag laten weten in reactie op een bericht in het AD. Daarin staat dat premier Mark Rutte excuses zou hebben aangeboden over de gang van zaken.

‘Mark Rutte heeft excuses gemaakt aan Diederik Samsom’

Elsevier  28.09.2013 Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn excuses aangeboden aan de PvdA. Rutte zou sorry gezegd hebben voor het op het laatste moment intrekken van steun van een motie van GroenLinks en PvdA over meer geld voor de kinderopvang. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van een bron binnen de PvdA.

Onderzoek: toezicht op voedsel faalt door bezuinigingen

Elsevier  28.09.2013 Het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onder de maat. De in mankracht gehalveerde dienst is ‘uitgebeend’, ‘wegverdund’ en ‘kapotbezuinigd’, zeggen betrokkenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, die onder leiding staat van Pieter van Vollenhoven.

Het toezicht is zo ondermaats, dat er een verhoogd risico is op voedselincidenten, zoals de uitbraak van de EHEC-bacterie twee jaar geleden.

‘Toezicht op voedselveiligheid kapotbezuinigd’

Trouw 28.09.2013 Het toezicht op voedselveiligheid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de afgelopen jaren door bezuinigingen ernstig verzwakt. Daardoor zijn risico’s op voedselincidenten en schade voor de export toegenomen.

ING-topman Hommen: pomp geld in Nederlandse economie Video

Telegraaf 27.09.2013 Topman Jan Hommen vertrekt bij ING. Hij gaat de geschiedenis in als de redder van de grootste financiële instelling van Nederland. Zaterdag verschijnt een exclusief interview met hem in De Financiële Telegraaf. Telegraaf TV geeft alvast een voorproefje Jan Hommen kreeg ING weer op de rails. Heeft hij ook een idee hoe Nederland uit de economische malaise getrokken kan worden? Dat vraagt verslaggever Jarco de Swart.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

26-09: ‘Hypotheekfonds goed voor Nederlandse banken’

26-09: BlackRock meldt belang in ING

25-09: Kapitaaltekorten grote banken verder gedaald

20-09: ‘Risico door stresstest zonder vangnet’

19-09: Verzekeringstak ING in 2014 naar de beurs

Koers: ING Groep

Dijsselbloem maandag om tafel met oppositie

Trouw 27.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) praat maandagmiddag met de oppositie over de rijksbegroting van volgend jaar. Dat bevestigde een woordvoerder van zijn ministerie vrijdag desgevraagd.

Lees ook: Kamp boos op CBS: ‘Cijfers creëren onduidelijkheid’ – 27/09/13

Lees ook: Dijsselbloem gaat vrijdag nog bellen voor onderhandelingen – 27/09/13

Rutte wil alle fractievoorzitters bij elkaar

NU 27.09.2013 Het kabinet wil alle fractievoorzitters tegelijk uitnodigen. Dat heeft Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie.  Bekijk video – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal de bijeenkomst voorzitten. “Dit overleg zal beginnen met het vaststellen van een agenda”, aldus Rutte.

Dijsselbloem gaat vrijdag nog bellen voor onderhandelingen Video

Trouw 27.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is van plan nog deze vrijdag alle fractievoorzitters te bellen voor overleg komende week over wijzigingen in de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat zei hij vrijdag bij het begin van de ministerraad. Het ligt aan de voorzitters of ze willen komen, aldus de bewindsman.

Dijsselbloem gaat vrijdag nog fractievoorzitters bellen

NU 27.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is van plan nog deze vrijdag alle fractievoorzitters te bellen voor overleg komende week over wijzigingen in de rijksbegroting voor volgend jaar.

Bekijk video – Dat zei hij vrijdag bij het begin van de ministerraad.

Het ligt aan de voorzitters of ze willen komen, aldus de bewindsman. Het is van belang om nu echt ”de schouders eronder te zetten”, meldde hij. Ruimte daarvoor ziet hij wel.

Dijsselbloem belt vrijdag

Telegraaf 27.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is van plan nog deze vrijdag alle fractievoorzitters te bellen voor overleg komende week over wijzigingen in de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat zei hij vrijdag bij het begin van de ministerraad.

Dijsselbloem: laten we nu eens onderhandelen›

NRC 27.09.2013 Alle fractievoorzitters van de oppositie worden vandaag gebeld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om volgende week te overleggen over de kabinetsplannen van volgend jaar. Dijsselbloem vindt dat de politieke partijen bij de gesprekken hun schouders eronder moeten zetten. “We hebben nu twee dagen gesproken over de onderhandelingen, laten we nu maar eens gaan onderhandelen”, zei hij bij aanvang van de wekelijkse ministerraad voor de camera van de NOS.

Rutte: goede hoop voor onderhandelingen van Dijsselbloem

Elsevier 26.09.2013 Premier Mark Rutte (VVD) heeft ‘goede hoop’ dat de onderhandelingen van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) met de fractievoorzitters van de oppositie tot ‘gezamenlijke oplossingen’ gaan leiden. Dat zei hij donderdag na de Algemene Politieke Beschouwingen.

Rutte zoekt steun van de oppositie, maar die blijft uit

Trouw 27.09.2013 Twee dagen van debat over Troonrede en Miljoenennota hebben kabinet en oppositie geen steek dichterbij elkaar gebracht. Steun van de oppositie is nodig om het bezuinigingspakket van 6 miljard euro door de eerste Kamer te krijgen. Op verzoek van premier Rutte stelt de Tweede Kamer de financiële beschouwingen een week uit. Die stonden voor volgende week op de agenda. De gewonnen tijd zal minister Dijsselbloem van financiën benutten om met alle partijen te praten over hun wensen.

Rutte: Dijsselbloem wil om tafel met oppositie

Trouw 27.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat onderhandelen met alle fracties die serieus mee willen praten over alternatieven voor de rijksbegroting en het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat was donderdagavond de uitkomst van 2 dagen algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de begroting van volgend jaar.

Dijsselbloem gaat met oppositie praten

NU 26.09.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat namens het kabinet gesprekken voeren met de oppositie om tot akkoorden te komen over de kabinetsplannen voor 2014. Dat maakte premier Mark Rutte donderdag bekend tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Rutte: goede hoop

Telegraaf 26.09.2013  Premier Mark Rutte heeft „goede hoop” dat de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met ‘constructieve’ fracties in de Kamer gaat voeren over de begroting van volgend jaar tot „breed draagvlak” en „gezamenlijke oplossingen” kan leiden.

Kabinet praat met oppositie

Telegraaf 26.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat onderhandelen met alle fracties die serieus mee willen praten over alternatieven voor de rijksbegroting en het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat was donderdagavond de uitkomst van 2 dagen algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de begroting van volgend jaar.

‘Dijsselbloem wil om tafel’

Telegraaf 26.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal alle fracties uitnodigen om gezamenlijk te gaan praten over wijzigingen op de rijksbegroting voor volgend jaar. Premier Mark Rutte zei dat donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

Sociale partners: niet weer onderhandelen Sociaal Akkoord

Elsevier 26.09.2013 De werkgevers- en werknemersorganisaties zijn niet bereid nogmaals om tafel te gaan met het kabinet om over het Sociaal Akkoord te onderhandelen. Vooral D66 en CDA vinden juist dat het kabinet dat moet doen, om de hervorming van het ontslagrecht en de WW te bespoedigen.

Kabinet kritisch over CBS

Telegraaf 27.09.2013 Het kabinet is bijzonder kritisch over een persbericht van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vrijdag. Het CBS meldde dat het begrotingstekort gemeten van juli 2012 tot juni 2013 uitkwam op 2,5 procent, veel lager dan waar het kabinet mee rekent.

Kamp boos op CBS: ‘Cijfers creëren onduidelijkheid’

Trouw 27.09.2013 Het kabinet is bijzonder kritisch over een persbericht van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vrijdag. Het CBS meldde dat het begrotingstekort gemeten van juli 2012 tot juni 2013 uitkwam op 2,5 procent, veel lager dan waar het kabinet mee rekent.

Kamp: geen reden tot juichen

Telegraaf 27.09.2013 De vrijdag gespresenteerde cijfers over het overheidstekort van het CBS vormen nog geen reden tot juichen omdat ze niet representatief hoeven te zijn voor het hele kalenderjaar. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Ministers niet blij met cijfers CBS begrotingstekort

Elsevier 27.09.2013 Ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hebben verontwaardigd gereageerd op het bericht dat het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vrijdagochtend publiceerde. Daarin wordt het huidige overheidstekort op 2,5 procent berekend.

Ministers boos op CBS – ‘het wonderlijkste persbericht in tijden’

NRC 27.09.2013 De ministers Kamp en Dijsselbloem hebben verbaasd gereageerd op het persbericht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend liet uitgaan. Daarin schreef het CBS dat het tekort in juli uitkwam op 2,5 procent, wat zou betekenen dat Nederland de Europese norm haalt en dat is onjuist. Lees verder

Eijffinger: geen appels met peren vergelijken

Telegraaf 27.09.2013 Dat het overheidstekort over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 op 2,5 procent is uitgekomen, zegt volgens Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, niet zo veel. Hij rekent voor heel 2013 nog steeds op een tekort van meer dan 3 procent. Als de geplande extra 6 miljard euro aan bezuinigingen doorgaat, verwacht hij in 2014 zelfs een overheidstekort tussen de 3,5 en 4 procent.

Tekort onder Europese norm nog geen reden tot juichen

Trouw 27.09.2013  Het overheidstekort zit met 2,5 procent ruim onder Europese norm van 3 procent. Nee, dat is nog geen reden tot juichen. De 2,5 procent gaat over de periode juli 2012 tot en met juni 2013, terwijl de Europese Commissie in kalenderjaren rekent. Maar toch, ‘als de trend doorzet kunnen we zo maar onder de 3 procent uitkomen’, zegt CBS-econoom Peter van Mulligen..

Overheidstekort 2,5 procent, ‘geen reden tot juichen’

Elsevier 27.09.2013 Het tekort van de overheid is in de periode juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee komt het overheidstekort ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Overheidstekort laatste vier kwartalen 2,5 procent

Trouw 27.09.2013 Het overheidstekort over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 is uitgekomen op 2,5 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendgemaakt. Dat is – voor die periode – ruim onder de 3 procent, het maximum dat door Brussel is opgelegd.

CBS: overheidstekort ruim onder Europese norm

Telegraaf 27.09.2013 Het overheidstekort is over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent. Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Zie ook:

Kamp: cijfers CBS nog geen reden tot juichen

DSM klaagt over crisistaks

‘Speel vermogens binnen bv’s vrij’

’Nivelleren schaadt economie’

Overheidstekort naar 2,5 procent – ‘belang cijfers niet groot’›

NRC 27.09.2013 Het overheidstekort is over de periode van juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp.

‘Geloof mij, die zes miljard zijn heiliger dan u denkt’

VK 26.09.2013  Begrotingstsaar Olli Rehn moet enkel in Brussel zijn keuzes verdedigen. ‘Maar dat is een gevaarloze excercitie’, schrijft Paul Sneijder. ‘Wat niet deugt is dat Olli Rehn nergens politieke verantwoordelijkheid voor die 6 miljard hoeft af te leggen.’

Lees ook Live – ‘Laten we het over mensen hebben in plaats van de 6 miljard’ – 26/09/13

Moet Nederland straks echt 1,2 miljard in Brussel afrekenen?

Trouw 26.09.2013 Aan die 6 miljard valt niet te tornen, blijft Mark Rutte tot wanhoop van de oppositie herhalen. Doen we dat wel, dan krijgen we volgens de premier Brussel over ons heen. Moet Nederland straks echt 1,2 miljard euro boete betalen als Rutte en zijn kabinet minder dan 6 miljard bezuinigen?

Nederlander: liever bezuiniging dan lastenverzwaring

Telegraaf 26.09.2013 Nederlanders hebben een bloedhekel aan lastenverzwaringen. Bij de keuze tussen bezuinigen of lasten verzwaren kiest maar liefst 92% voor bezuinigen. Ook kiest de Nederlander liever voor extra banen in het land dan voor hogere lonen en uitkeringen.

Zie ook:

Tanken in België goedkoper

Kabinet bevestigt hogere belastingdruk

Harder werken gaat steeds minder lonen

Prinsjesdag en uw portemonnee

10 miljoen minder bezuinigd op AIVD

VK 26.09.2013 Meer dan zes uur lang debatteerde premier Rutte vandaag met de oppositie over de plannen voor 2014, maar veel concrete toezeggingen deed hij niet. Welke resultaten werden er geboekt?

De meest concrete maatregel: het kabinet wil de bezuiniging op de inlichtingendienst AIVD volgend jaar met 10 miljoen verminderen en in de jaren daarna halveren. Voorwaarde is wel dat voor het schrappen van deze bezuiniging elders in de begroting van Binnenlandse Zaken vervangende dekking wordt gevonden. De AIVD krijgt vanaf volgend jaar te maken met besparingen. Volgens de bestaande plannen zou de dienst het in 2015 met 23 miljoen minder doen. De AIVD moest in 2018 in totaal circa 70 miljoen hebben bezuinigd.

Gevangenen helpen bezuinigen

Telegraaf 25.09.2013 Gevangenen moeten de overheid gaan helpen met bezuinigen. Nu worden zaken als bewegwijzering en meubels van ministeries nog door bedrijven gemaakt, maar het Rijk zou die producten vaker door criminelen moeten laten produceren.

Uw gids in het labyrint der tegenbegrotingen

Trouw 24.09.2013 De oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben een alternatief voor de bezuinigingsplannen van het kabinet gepresenteerd. Wat willen deze vier partijen en hoe pakt dat uit voor het begrotingstekort?

Wilders noemt Pechtold en Buma hypocriet

NU 24.09.2013 PVV-leider Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.  Die zijn hypocriet omdat ze nu voor lastenverlichting pleiten, terwijl ze eerder hun handtekening hebben gezet onder een btw-verhoging van vier miljard. Dat zei Wilders dinsdag bij RTL Z.

Economie kromp tweede kwartaal minder dan gedacht

Trouw 24.09.2013 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets minder gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Krimp economie iets kleiner dan verwacht: 0,1 in plaats van 0,2 procent›

NRC 24.09.2013  De Nederlandse economie is in het afgelopen kwartaal iets minder hard gekrompen dan werd verwacht, dat meldt het CBS vanochtend. De eerste raming, uit augustus, kwam uit op 0,2 procent. De raming van vandaag meldt een krimp van 0,1 procent. Ten opzichte van vorig jaar kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,7 procent, in plaats van de verwachte 1,8 procent.

Krimp tweede kwartaal minder dan gedacht

Telegraaf  24.09.2013 De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets minder gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.Ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg de economische terugval 0,1 procent. Bij de eerste raming, gepubliceerd op 14 augustus, werd nog uitgegaan van een krimp van 0,2 procent.

Zie ook:

‘Nederland profiteert van handelsdeal VS’

Vestigingsklimaat Nederland in wereldtop

Werkloosheid in augustus omlaag

Haagse rekenmeesters zien meer zon dan economen

D66 en ChristenUnie willen minder bezuinigingen en lagere lasten›

NRC 24.09.2013  Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie willen volgend jaar minder bezuinigen dan de 6 miljard euro die het kabinet Rutte-II voorstelt en pleiten daarnaast voor lagere lasten voor burgers en bedrijven. Dat blijkt uit de tegenbegrotingen die de partijen vanochtend hebben gepresenteerd. De ChristenUnie wil volgend jaar 3 miljard euro bezuinigen, blijkt uit de tegenbegroting van die oppositiepartij. Het CDA, een andere belangrijke potentiële partner van het kabinet, presenteerde gisteren al zijn tegenbegroting.

Lees meer

17:33 Coalitie houdt vast aan zes miljard bezuinigen ›

15 SEP Tekort volgend jaar 3,3 procent, koopkracht daalt – ‘gevolgen lijken mee te vallen’ ›

19 AUG Coalitie hervat onderhandelingen: 4 vragen over nieuw bezuinigingspakket ›

14 AUG Kabinet houdt vast aan 6 miljard – oppositie: alle seinen op rood 

13 AUG Oppositie wil opheldering over mogelijke extra bezuinigingen ›

D66 bezuinigt minder en verlaagt lasten in tegenbegroting

Trouw 24.09.2013 D66 wil volgend jaar niet 6 miljard, maar 4 miljard euro extra bezuinigen. Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel in 2014 wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen beschikbaar voor lastenverlichting.

ChristenUnie pleit voor brede samenwerking kabinet

NU 24.09.2013 De ChristenUnie vindt dat het kabinet dit najaar niet met één of twee partijen samenwerking moet zoeken, maar juist moet zorgen voor een breder draagvlak. Dit laat Arie Slob van de ChristenUnie dinsdag weten aan NU.nl in een toelichting op de tegenbegroting van de partij. De partij stelt daarnaast voor, precies zoals ook het CDA deed, de lasten voor gezinnen en bedrijven met drie miljard verlichten ten opzichte van de plannen van het kabinet. GroenLinks stelde maandag die lasten zelfs met 3,5 miljard te willen verminderen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over ChristenUnie Bezuinigingen

ChristenUnie laat tekort in tegenbegroting flink oplopen

Trouw 24.09.2013 De ChristenUnie wil volgend jaar de lasten voor burgers en bedrijven fors verlagen en maximaal 3 miljard euro extra bezuinigen, de helft van wat het kabinet wil en wat is afgesproken met Brussel. Het begrotingstekort loopt in de tegenbegroting van de ChristenUnie op naar 3,8 procent, ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de tegenbegroting van de ChristenUnie en de doorrekening ervan door het Centraal Planbureau (CPB).

D66 wil minder bezuinigen en lasten verlagen

NU  24.09.2013 D66 wil volgend jaar niet 6 miljard, maar 4 miljard euro extra bezuinigen.

Bekijk video – Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel in 2014 wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen beschikbaar voor lastenverlichting.

D66 wil langzamer bezuinigen en lasten verlichten

Elsevier 24.09.2013 Oppositiepartij D66 stelt voor om volgend jaar niet 6 miljard, maar 4 miljard euro extra te bezuinigen. Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel volgend jaar wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen euro beschikbaar voor lastenverlichtingen. Dat staat in de tegenbegroting die de partij dinsdag zal bekendmaken. Op de lange termijn wil D66 wel 6 miljard euro bezuinigen, zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Pechtold zegt dat volgend jaar opnieuw de lasten verzwaren, onverantwoord is. ‘Wij willen het evenwicht bewaren, geen sprintje naar de 6 miljard.’ Maandag presenteerde het CDA al een tegenbegroting.

Tekort bij D66 op 3,6 procent

Telegraaf  24.09.2013  Het begrotingstekort komt in de tegenbegroting van D66 uit op 3,6 procent in 2014. Het Centraal Planbureau heeft dat berekend. Dat tekort is 0,3 procent meer dan in de plannen van het kabinet. Het verschil komt doordat D66 volgend jaar maar 4 miljard euro bezuinigt en het kabinet 6 miljard.

D66 bezuinigt minder

Telegraaf 24.09.2013  D66 wil volgend jaar niet 6 miljard, maar 4 miljard euro extra bezuinigen. Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel in 2014 wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen beschikbaar voor lastenverlichting.

Primeur: SGP dreigt tegen belastingplan te stemmen

Trouw 24.09.2013 De SGP zal in de Tweede Kamer tegen het belastingplan voor 2014 stemmen als het kabinet zijn gezinsbeleid niet drastisch aanpast. Fractieleider Kees van der Staaij heeft dat dinsdag gezegd in het Reformatorisch Dagblad.

De vermindering van de kinderbijslag en allerlei belastingmaatregelen treffen gezinnen zo hard, dat Van der Staaij ze niet voor zijn rekening wil nemen. ‘Dat is zo bizar, zo uit het lood geslagen, dat we er onmogelijk mee akkoord kunnen gaan.’

Dreigende taal SGP

Telegraaf 24.09.2013  De SGP zal in de Tweede Kamer tegen het belastingplan voor 2014 stemmen als het kabinet zijn gezinsbeleid niet drastisch aanpast. Fractieleider Kees van der Staaij heeft dat dinsdag gezegd in het Reformatorisch Dagblad.

Flink tekort bij CU

Telegraaf 24.09.2013  De ChristenUnie wil volgend jaar de lasten voor burgers en bedrijven fors verlagen en maximaal 3 miljard euro extra bezuinigen, de helft van wat het kabinet wil en wat is afgesproken met Brussel. Het begrotingstekort loopt in de tegenbegroting van de ChristenUnie op naar 3,8 procent, ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de tegenbegroting van de ChristenUnie en de doorrekening ervan door het Centraal Planbureau (CPB).

Dijsselbloem kritisch over tegenbegroting

NU 24.09.2013 ‘Je kunt dromen dat Commissie het goed zal vinden, maar dat gaat niet gebeuren’. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is behoorlijk kritisch over de tegenbegrotingen van de oppositiepartijen.  Hij zei dat dinsdag in reactie op de tegenbegrotingen van CDAD66,ChristenUnie en GroenLinks.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Sociaal akkoord Diederik Samsom Bezuinigingen Jeroen Dijsselbloem

Dijsselbloem: begrotingen oppositie getuigen van wensdenken

Trouw 24.09.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is behoorlijk kritisch over de tegenbegrotingen die de oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben ingediend. Niet één van die partijen haalt een extra bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro volgend jaar, terwijl dat wel de afspraak is met de Europese Commissie.

Dijsselbloem kritisch

Telegraaf 24.09.2013  Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is behoorlijk kritisch over de tegenbegrotingen die de oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben ingediend. Niet één van die partijen haalt een extra bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro volgend jaar, terwijl dat wel de afspraak is met de Europese Commissie.

CDA zeer kritisch op nieuwe berekening begrotingstekort

NU 24.09.2013 De Europese fractie van het CDA is zeer kritisch op het plan om lidstaten van de Europese Unie in de toekomst hun begrotingstekort anders te laten berekenen.

De partij heeft eurocommissaris Olli Rehn(Monetaire Zaken) daarover dinsdag om opheldering gevraagd.

“Je lost de problemen in zwakke eurolanden niet op door gegoochel met cijfers”, zo vindt europarlementarier Corien Wortmann-Kool. Ze vindt dat met het plan de geloofwaardigheid van het Stabiliteit- en Groeipact op het spel wordt gezet.

PvdA: tegenbegroting CDA weinig sociaal

Trouw 23.09.2013 PvdA-fractielid Henk Nijboer heeft zich kritisch uitgelaten over de tegenbegroting van het CDA. Nijboer stelt dat er ‘weinig sociaal meer is’ aan de christendemocratische partij. Andere oppositiepartijen vielen ook over het voorstel van Sybrand Buma. Het plan van het CDA, dat onder meer een korting op de WW-premie en de invoering van een nullijn in de zorg impliceert, is ook bekritiseerd door de oppositiepartijen de SP en de PVV.

PvdA: CDA weinig sociaal meer

Telegraaf 23.09.2013 Met deze tegenbegroting is er weinig sociaal meer aan het CDA. Financieel specialist Henk Nijboer van de PvdA-fractie heeft dat maandag gezegd in een reactie op de voorstellen van CDA-leider Sybrand Buma.

Tekort loopt op in CDA-plannen

Telegraaf 23.09.2013  Als de alternatieve begroting van het CDA één op één wordt uitgevoerd, loopt het begrotingstekort volgend jaar op naar 3,5 procent. Dat blijkt uit de doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB). Dat is 0,2 procent hoger dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Ook GroenLinks wil miljarden lastenverlichting

NU 23.09.2013 GroenLinks wil de lasten voor burgers en bedrijven verlichten met 3,5 miljard euro. De bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil, moeten niet doorgaan. Dat blijkt maandag uit de tegenbegroting van GroenLinks.

De partij kiest voor minder belasting op werk en juist meer op milieuvervuiling. Schone energie moet meer gestimuleerd worden en de zorg moet slimmer worden ingericht. Bezuinigingen op zorg, ontwikkelingssamenwerking en huurders kunnen worden teruggedraaid.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: GroenLinks Bezuinigingen

Ook GroenLinks wil miljarden lastenverlichting – Cideo

Trouw  23.09.2013 GroenLinks wil de lasten voor burgers en bedrijven verlichten met 3,5 miljard euro. De bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil, moeten niet doorgaan. Dat blijkt maandag uit de tegenbegroting van GroenLinks.

De partij kiest voor minder belasting op werk en juist meer op milieuvervuiling. Schone energie moet meer gestimuleerd worden en de zorg moet slimmer worden ingericht. Bezuinigingen op zorg, ontwikkelingssamenwerking en huurders kunnen worden teruggedraaid.

Ook GL wil lastenverlichting

Telegraaf 23.09.2013 GroenLinks wil de lasten voor burgers en bedrijven verlichten met 3,5 miljard euro. De bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil, moeten niet doorgaan. Dat blijkt maandag uit de tegenbegroting van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen;

23-09: CDA ‘op oorlogspad’

‘CDA ongeloofwaardig’

Telegraaf 23.09.2013 Het CDA is volgens PVV-leider Geert Wilders „ongeloofwaardig” met de tegenbegroting die het maandag heeft ingediend. De christendemocraten hebben volgens hem vorig jaar getekend voor „de grootste belastingverhoging van de afgelopen eeuw” in het Lenteakkoord, dat onder meer een btw-verhoging bevatte.

‘Daling koopkracht door CDA’

Telegraaf 23.09.2013 Het CDA heeft geen idee wat het voorstelt door de zorg op de nullijn te zetten. SP-leider Emile Roemer heeft dat maandag gezegd als reactie op de tegenbegroting van het CDA. „Een verzorgende of verpleegkundige wordt nu al onderbetaald. Met deze plannen zal de koopkracht verder dalen. Het zal leiden tot meer werkloosheid en verlenging en verdieping van de crisis.”

CDA wil lastenverlichting voor gezinnen en bedrijven

NU 23.09.2013 Het CDA stelt een lastenverlichting voor van 2,9 miljard in 2014. Deze moet ten gunste komen aan gezinnen en bedrijven. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma maandagochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de tegenbegroting.

Koerswijziging

Buma zei maandag in De Telegraaf dat hij in ruil voor de CDA-steun een forse koerswijziging van het kabinet eist.

Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en daarom is steun nodig van oppositiepartijen als het CDA.

Vakbonden: CDA gaat niet over de nullijn in de zorg

Trouw  23.09.2013 Een nullijn in de zorg is ‘bizar’, ‘onbespreekbaar’ en ‘iets waar het CDA niet over gaat”. Zo reageren zorgvakbonden maandag op het voorstel van het CDA om de salarissen van zorgpersoneel te bevriezen. ‘Een bizar voorstel”, briest Lilian Marijnissen, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV. ‘Het zorgpersoneel is er de afgelopen jaren in koopkracht het hardste op achteruit gegaan. Als nu ook nog een nullijn volgt, jaag je iedereen de deur uit. En met het oog op de vergrijzing zijn juist zorgmedewerkers zo hard nodig.’

CDA wil zelf twee miljard aan bezuinigingen invullen

Trouw  23.09.2013 CDA-leider Sybrand Buma is bereid de extra bezuinigingen van 6 miljard euro komend jaar te steunen als hij een flink deel daarvan (2 miljard) zelf mag invullen. Buma gaf maandag in De Telegraaf aan dat hij in ruil voor de CDA-steun wel een forse koerswijziging van het kabinet eist.

CDA doet openingszet in miljardenschaakspel

Trouw  23.09.2013 Het CDA wil het herstel van de economie en de werkgelegenheid bespoedigen door de lasten voor werkgevers en werknemers met 2,9 miljard euro te verlagen. Dat blijkt uit de tegenbegroting die CDA-leider Sybrand Buma maandag presenteerde. Als de alternatieve begroting van het CDA één op één wordt uitgevoerd, loopt het begrotingstekort volgend jaar op naar 3,5 procent, zo blijkt uit de doorrekening door het Centraal Planbureau. Dat is 0,2 procent hoger dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

Steun in Eerste Kamer
Buma gaf maandag in De Telegraaf aan dat zijn partij bereid is de bezuinigingen van 6 miljard euro te steunen, mits hij een filnk deel daarvan zelf mag invullen. Het kabinet van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en daarom is steun nodig van oppositiepartijen als het CDA. ‘Laat ik heel duidelijk zijn, ook om geen valse verwachtingen aan de andere kant te wekken. Wij willen geen lastenverzwaringen in dat 6 miljard pakket en geen nivellering,’ aldus Buma.

CDA ‘op oorlogspad’

Telegraaf 23.09.2013  Het CDA wil het herstel van de economie en de werkgelegenheid bespoedigen door de lasten voor werkgevers en werknemers met 2,9 miljard euro te verlagen. Dat blijkt uit de tegenbegroting die CDA-leider Sybrand Buma maandag presenteerde.

Stiekeme verhoging belasting

Telegraaf 23.09.2013 Het kabinet gebruikt boekhoudkundige trucs om de belastingen volgend jaar met een miljard extra te verhogen. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees heeft dat maandag gezegd. Volgens hem wordt het afschaffen van de fiscale ouderenkorting als een bezuiniging gepresenteerd. Vervolgens wordt dat geld gebruikt om uitgaven te verhogen. Deze operatie is in strijd met de begrotingsregels.

‘Kabinet voert verkapte lastenverzwaring door’

NU 23.09.2013 Het kabinet gebruikt boekhoudkundige foefjes om lastenverzwaringen te verhullen. Dat stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees maandag.  Het kabinet zou het afschaffen van de ouderenkorting ten onrechte als bezuiniging presenteren, aldus de financieel specialist van D66 en voormalig hoofd Begrotingsbeleid bij het ministerie van Financiën.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Prinsjesdag Begroting

Ook D66 beschuldigt kabinet van stiekeme belastingverhoging

Elsevier  23.09.2013 Na het CDA komt ook D66 met de beschuldiging dat het kabinet ‘stiekem’ de belastingen verhoogt. Volgens financieel woordvoerderWouter Koolmees gebruikt het kabinet de afgeschafte ouderenkorting tegen de begrotingsregels in om uitgaven bij het ministerie van Sociale Zaken te dekken. Koolmees zegt in de Miljoenennota te hebben ontdekt dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher(PvdA) tegen de Zalmnorm in niets hoeft de doen aan de oplopende uitgaven die worden veroorzaakt doorstijgende werkloosheid.

Dit geld haalt het kabinet volgens de D66’er uit het afschaffen van de fiscale ouderenkorting, terwijl die maatregel als een bezuiniging wordt gepresenteerd.

Dijsselbloem: sociaal akkoord ‘niet opblazen’

Trouw  23.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verzet zich tegen pogingen van sommige partijen in de Tweede Kamer om het sociaal akkoord ‘op te blazen’. Hij zei dat maandag bij BNR Nieuwsradio. Volgens PvdA’er Dijsselbloem is ‘niets heilig’ en valt over de uitwerking van het sociaal akkoord op onderdelen te praten. De kern, zoals de afspraken over WW en ontslagrecht, moet echter overeind blijven.

Dijsselbloem wil sociaal akkoord niet opblazen

‘Afspraken over WW en ontslagrecht moeten overeind blijven’

NU 23.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verzet zich tegen pogingen van sommige partijen in de Tweede Kamer om het sociaal akkoord “op te blazen”. Hij zei dat maandag bij BNR Nieuwsradio. Volgens PvdA’er Dijsselbloem is “niets heilig” en valt over de uitwerking van het sociaal akkoord op onderdelen te praten.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Sociaal akkoord Jeroen Dijsselbloem

Dijsselbloem: akkoord niet opblazen

Telegraaf 23.09.2013  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verzet zich tegen pogingen van sommige partijen in de Tweede Kamer om het sociaal akkoord „op te blazen”. Hij zei dat maandag bij BNR Nieuwsradio. Volgens PvdA’er Dijsselbloem is „niets heilig” en valt over de uitwerking van het sociaal akkoord op onderdelen te praten. De kern, zoals de afspraken over WW en ontslagrecht, moet echter overeind blijven.

Kamp: Sociaal akkoord voor mij niet heilig

RTL 22.09.2013 Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) vindt dat er ruimte moet zijn om het sociaal akkoord aan te passen. Dat zei hij in het tv-programma Buitenhof.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verklaarde zaterdag dat het sociaal akkoord voor hem niet heilig is en dat aanpassingen mogelijk moeten zijn. Kamp deelt die gedachte, omdat het anders moeilijk zal worden om steun van de oppositie te krijgen. “Als je iets heilig verklaart, krijg je dus nooit steun.” Lees verder

Kamp: Kabinet moet flexibel met sociaal akkoord omgaan

Trouw 22.09.2013 Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken – VVD) vindt dat er ruimte moet zijn om het sociaal akkoord aan te passen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verklaarde zaterdag dat het sociaal akkoord voor hem niet heilig is en dat aanpassingen mogelijk moeten zijn. Kamp deelt die gedachte, omdat het anders moeilijk zal worden om steun van de oppositie te krijgen. ‘Het kabinet kan niet bij voorbaat zeggen: jullie kunnen alleen maar ja of nee zeggen. Dat werkt niet’, zegt Kamp. ‘Als je iets heilig verklaart en daar niet over wilt spreken, krijg je dus nooit steun.’

Kamp: akkoord niet heilig

Telegraaf 22.09.2013  Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken – VVD) vindt dat er ruimte moet zijn om het sociaal akkoord aan te passen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Ook voor Kamp is sociaal akkoord niet heilig

NU 22.09.2013 Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken – VVD) vindt dat er ruimte moet zijn om het sociaal akkoord aan te passen.  Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Sociaal akkoord

Rutte ziet begrip voor bezuinigingen

NU 21.09.2013 Premier Mark Rutte meent dat mensen wel degelijk begrip hebben voor de bezuinigingsplannen van het kabinet, ondanks peilingen die op het tegendeel wijzen.  Dat blijkt uit een interview met de premier in de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

”Als ik iets langer met mensen doorpraat, dan zeggen ze: ‘Ik begrijp wat je aan het doen bent, eigenlijk wel weer logisch dat het kabinet dingen aanpakt zoals nu gebeurt”, aldus Rutte in het interview.

Rutte: begrip voor bezuinigingen

Telegraaf 21.09.2013 Premier Mark Rutte meent dat mensen wel degelijk begrip hebben voor de bezuinigingsplannen van het kabinet, ondanks peilingen die op het tegendeel wijzen. Dat blijkt uit een interview met de premier in de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

Rutte: Nederlanders hebben begrip voor bezuinigingen

Elsevier 21.09.2013 Nederlanders begrijpen wel degelijk dat de bezuinigingen van het kabinet nodig zijn. Zij zien in dat de ‘dingen die het kabinet aanpakt zoals nu gebeurt logisch zijn’.. Dat zegt minister-president Mark Rutte (VVD) zaterdag in een vraaggesprek met lokale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

Asscher:  staat als een huis

Telegraaf 21.09.2013 Het sociaal akkoord „staat als een huis”. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zaterdag op een ledenraad van de PvdA. Hij reageerde op uitlatingen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra die in een gesprek met De Telegraaf zei dat voor hem het sociaal akkoord niet heilig is.

Asscher noemt sociaal akkoord ‘levend bezit’

NU 21.09.2013 PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) beschouwt het sociaal akkoord als een ‘levend bezit’ waarbinnen aanpassingen kunnen plaatsvinden. Dat zegt hij zaterdag tijdens de PvdA-ledenraad in Zwolle.

Hij wijst er op dat het akkoord op het punt van de doorbetaling bij slecht weer al is aangepast, na overleg tussen de sociale partners. Zaterdagochtend stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in De Telegraaf dat wat hem betreft het sociaal akkoord niet heilig is.

Asscher: sociaal akkoord staat als een huis

Trouw 21.09.2013 Het sociaal akkoord ‘staat als een huis’. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zaterdag op een ledenraad van de PvdA. Hij reageerde op uitlatingen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra die zaterdag in De Telegraaf zei dat er nog valt te praten over aanpassingen in het sociaal akkoord.

PvdA:  stevig fundament

Telegraaf 21.09.2013 De PvdA gaat ervan uit dat het sociaal akkoord „het stevige fundament” blijft om hervormingen door te voeren. Dat liett een woordvoerder van fractieleider Diederik Samsom zaterdag weten. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt in een vraaggesprek met De Telegraaf dat er wat hem betreft kan worden gesproken over aanpassingen van het sociaal akkoord.

PvdA: sociaal akkoord blijft fundament voor hervormingen›

NRC 21.09.2013 Voor de PvdA blijft het sociaal akkoord het fundament voor de hervormingen die het kabinet wil doorvoeren. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom vanochtend gezegd tegen de NOS in reactie op de uitspraak van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat het sociaal akkoord “niet heilig” is. Zijlstra zegt vandaag in een interview met De Telegraaf dat hij het openbreken van het sociaal akkoord niet uitsluit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. “Bij mij is in die zin niks heilig.

VVD-fractieleider Zijlstra: Sociaal Akkoord voor kabinet niet heilig

Elsevier 21.09.2013 Regeringspartij VVD sluit aanpassing van het akkoord tussen het kabinet en werkgevers en werknemers niet uit, als dat noodzakelijk is om steun te krijgen van de oppositie voor hervormingen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt dat in een interview met De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

VNO-NCW: discussie over akkoord onverstandig

Telegraaf  21.09.2013 ,,Wij vinden het onverstandig dat er nu weer een discussie wordt gestart over het sociaal akkoord. De chaos is al groot genoeg.” Dat zei een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW zaterdag in een reactie op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Zijlstra: sociaal akkoord niet heilig

Telegraaf 21.09.2013 Volgens Halbe Zijlstra valt er toch nog te praten over aanpassingen in het sociaal akkoord. De VVD-fractievoorzitter suggereert zaterdag in De Telegraaf dat de afspraken tussen kabinet, werkgevers en werknemers zouden kunnen worden aangepast, als dit nodig is om steun van de oppositie te krijgen.

’Nivelleren schaadt economie’

Telegraaf 21.09.2013 De Nederlandse economie zal de komende jaren schade ondervinden van de nivelleringsdrang van het kabinet. Dat stelt een aantal economen tegenover De Telegraaf. Doordat vooral hogere inkomens moeten inleveren zal de consumptie een extra klap krijgen.

Dijsselbloem in NRC: nivelleren inkomens geen doel op zich›

NRC 21.09.2013 Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is het nivelleren van inkomens geen doel op zich. Hij betreurt dan ook niet dat de recente extra bezuinigingen van 6 miljard “geen grote nivelleringsoperatie” zijn geworden, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

VVD: Sociaal akkoord niet heilig

Telegraaf 21.09.2013 De VVD zet de deur op een kier om het sociaal akkoord open te breken. Fractievoorzitter Zijlstra sluit aanpassing van de deal tussen kabinet, werkgevers en werknemers niet uit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. , zegt Zijlstra in een interview met De Telegraaf van zaterdag.

EU werkt aan nieuwe berekening begrotingstekort

NU 20.09.2013 Lidstaten van de Europese Unie mogen in de toekomst mogelijk hun begrotingstekort anders berekenen.  Financiële experts binnen de Europese Unie hebben hierover een principeovereenkomst gesloten, vertelde een anonieme medewerker van de Europese Commissie vrijdag tegen persbureau AP.

Dijsselbloem: rechtvaardig om van hoogste inkomens extra’s te vragen

VK 20.09.2013    Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het ‘politiek te verdedigen’ dat hogere inkomens volgend jaar meer belasting gaan betalen. ‘In een tijd waarin de overheid zoveel moet bezuinigen is het te rechtvaardigen om van hen iets extra’s te vragen’, zei hij vrijdag na de ministerraad. Hij onderstreepte dat nivelleren op zich geen doel van het kabinetsbeleid is.

Lees ook Belastingdruk klimt naar 60 procent – 20/09/13

zie: Dijsselbloem: offer hogere inkomens is gerechtvaardigd

zie: Belastingdruk voor hoge inkomens stijgt naar bijna 60 procent

zie: ‘Verblijfsvergunning voor rijken is zuur en vorm van klasseburgerschap’›

zie: Verblijfsvergunning rijke investeerders ‘volstrekt logisch’, vindt Rutte

Zie ookTeeven: rijke vreemdeling moet makkelijker verblijfsvergunning krijgen

CPB rekent WW-plan Asscher door

NU  20.09.2013 Het Centraal Planbureau gaat de kabinetsplannen met WW, ontslagrecht en flexwerk doorrekenen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.  Hij reageerde op een verzoek van D66 en CDA. Die willen weten welke gevolgen deze plannen hebben voor de arbeidsmarkt.

CBS: Huizenprijzen dalen minder hard, krimp consumptie neemt af

Trouw  20.09.2013 De prijzen van koopwoningen zijn in augustus 4,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Krimp consumptie neemt iets af

Telegraaf  20.09.2013 Huishoudens gaven in juli 2,2 procent minder uit aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De krimp van de consumptie was wel wat kleiner dan in juni, toen die uitkwam op 2,6 procent. Vooral de bestedingen aan duurzame goederen daalden sterk: 7,5 procent. In juni werd evenwel nog bijna 10 procent minder uitgegeven aan bijvoorbeeld auto’s, meubels, witgoed en consumentenelektronica dan een jaar eerder.

Zie ook:

Consumptie huishoudens opnieuw lager

‘Verdere krimp Nederlandse economie’

Krimp consumptie houdt aan

Minder consumptie in juli – prijzen koopwoningen lager

NRC  20.09.2013 Huishoudens hebben in juli 2,2 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde periode vorig jaar. De consumptieve bestedingen door huishoudens zijn al twee jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Lees verder

‘Stel bezuinigingen op rechtspraak uit’

NU 19.09.2013 Het zou beter zijn als de bezuinigingen op de rechtspraak uitgesteld zouden worden. Dit advies gaf voorzitter Maria van de Schepop van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) donderdag aan de Tweede Kamer.

Asscher blij met daling werkloosheid

Trouw 19.09.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is ‘blij met iedere daling van de werkloosheid en met iedereen die een baan vindt’. De minister heeft dat donderdag gezegd in reactie op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Werkloosheid in augustus licht gedaald

Trouw 19.09.2013 De werkloosheid in Nederland is in augustus licht gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. 683 duizend personen zijn nu werkloos, dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Werkloosheid in augustus omlaag Video

Telegraaf 19.09.2013 Voor het eerst in maanden is de werkloosheid gedaald. In augustus waren 683.000 mensen werkloos, oftewel 8,6% van de beroepsbevolking. Een maand eerder zaten nog 11.000 Nederlanders meer zonder baan. Dat bericht het CBS.

Zie ook:

Asscher blij met daling werkloosheid

Haagse rekenmeesters zien meer zon dan economen

Daling koopkracht 0,5%

CBS: werkloosheid in augustus licht afgenomen

Elsevier 19.09.2013 De werkloosheid in Nederland is in augustus gedaald. Er zijn 683.000 werklozen – oftewel 8,6 procent van de beroepsbevolking – tegen 694.000 in juli. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling is vooral te danken aan de afname van het aantal werkloze jongeren. Dat de werkloosheid in augustus daalt, is opmerkelijk: de afgelopen twee jaar liep het aantal mensen zonder baan elke maand op. Het Centraal Planbureau meldde maandag dat de werkloosheid in 2014 zal gaan stijgen naar 9,25 procent van de beroepsbevolking.

CBS: werkloosheid gedaald tot 8,6 procent – consumenten blijven pessimistisch›

NRC 19.09.2013 De werkloosheid is in augustus met elfduizend gedaald naar 683 duizend mensen. Dat is omgerekend 8,6 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lichte daling kwam nagenoeg volledig voor rekening van jongeren.

Kamer wil opheldering over nullijn salarissen ambtenaren

NRC 18.09.2013 De Tweede Kamer wil tekst en uitleg over het al dan niet loslaten van de nullijn voor overheidspersoneel volgend jaar. Alle partijen geven steun aan een voorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak om het kabinet om opheldering te vragen, zo bleek vandaag.

In de gisteren op Prinsjesdag verschenen begrotingsstukken stond dat de nullijn volgend jaar in stand blijft. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) verklaarde echter dat dat inmiddels was veranderd: op het nippertje zou het kabinet toch geld hebben gevonden om de lonen van ambtenaren iets te laten stijgen. Lees verder

Lees meer

17 SEP Vakcentrales: te veel lasten op werknemers met middeninkomens ›

19 AUG Coalitie hervat onderhandelingen: 4 vragen over nieuw bezuinigingspakket ›

23 JUN Plasterk wil niet vooruitlopen op einde aan sociaal akkoord ›

22 JUN ‘Zes miljard bezuinigen betekent einde van sociaal akkoord’ ›

13 JUN Coalitie: maximaal 6 miljard euro aan bezuinigingen in 2014 ›

Kamer wil opheldering over verwarring nullijn

Trouw 18.09.2013 De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de nullijn voor ambtenaren volgend jaar. In de miljoenennota en in de begroting van Binnenlandse Zaken was daar dinsdag nog sprake van, maar meteen erna maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekend dat de nullijn van tafel is omdat hij extra geld heeft gevonden.

Kamer wil opheldering over nullijn voor ambtenaren

Kamerleden vragen Asscher en Plasterk om uitleg

NU 18.09.2013 De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de nullijn voor ambtenaren volgend jaar.  In de Miljoenennota en in de begroting van Binnenlandse Zaken was daar dinsdag nog sprake van, maar meteen erna maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekend dat de nullijn van tafel is omdat hij extra geld heeft gevonden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Nullijn Miljoenennota Prinsjesdag Ambtenaren

Verwarring om nullijn

Telegraaf 18.09.2013  De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de nullijn voor ambtenaren volgend jaar. In de miljoenennota en in de begroting van Binnenlandse Zaken was daar dinsdag nog sprake van, maar meteen erna maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekend dat de nullijn van tafel is omdat hij extra geld heeft gevonden.

​Dijsselbloem somber over begrotingsevenwicht

NU 18.09.2013 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is somber over de mogelijkheid dat er nog deze kabinetsperiode begrotingsevenwicht zal ontstaan. Dit heeft hij dinsdag gezegd in een interview met NU.nl.

Er is sprake van begrotingsevenwicht als het begrotingstekort niet hoger is dan 3 procent van het bruto nationaal product en de staatschuld onder de 60 procent ligt. Het kabinet heeft op Prinsjesdag de uitwerking van het al aangekondigde bezuinigingspakket van 6 miljard euro gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen;

‘Samen participerend naar de voedselbank, want failure is fun’

VK 18.09.2013  De participatiesamenleving is een mooie term om te verbloemen dat arme mensen gewoon de klos zijn, stelt Malou van Hintum.

Ik vind het prachtig, dieparticipatiesamenleving. Wel jammer dat koning en kabinet daar pas over beginnen als je mag participeren in het verdelen van tekorten, maar vooruit. Keep smiling!

Antoine Bodar: ‘Ik voelde mij meer thuis bij paus Benedictus’

VK 18.09.2013 De wereld is groter dan de gouden koets en de ridderzaal. Wat gebeurt er nog meer vandaag? Priester Antoine Bodar over de actualiteiten van vandaag. Ruim tweederde van de Nederlanders is de afgelopen maanden aan het bezuinigen geslagen. Houdt u de hand op de knip?

Sylvester Eijffinger: ‘Maar één econoom in het kabinet, dat is gek’

VK 18.09.2013 Prinsjesdag is achter de rug en de Miljoenennota is gepresenteerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Wie worden er volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger het hardst geraakt door de bezuinigingen?

Martin Sommer schrijft vandaag in het hoofdredactioneel commentaar van de Volkskrant dat Rutte eindelijk achterstallig onderhoud aanpakt: een alternatief is niet voor handen.

Dijsselbloem: we moeten geleidelijk naar een participatiesamenleving

NRC 18.09.2013 Volgens minister Dijsselbloem van Financiën is de overgang naar een participatiesamenleving “geen zwart-wit-verandering die als een revolutie morgen over ons heen komt”. De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam in een participatiesamenleving, zei koning Willem-Alexander gisteren in zijn eerste Troonrede.   Lees verder

Legertopman Middendorp: bezuinigingen ‘pijnlijk maar verdedigbaar’ – Video

Trouw 18.09.2013 Met de plannen zoals die gisteren tijdens Prinsjesdag werden gepresenteerd voor Defensie gaat de ambitie van onze krijgsmacht omlaag. De bezuinigingen doen ‘pijn’ en zijn ‘zuur’, maar de keuzes van het kabinet zijn te verdedigen, vindt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp tijdens zijn bezoek aan de marinierskazerne Suffisant op Curacao, begin maart dit jaar.

Tegen de NOS zei Middendorp vanochtend dat het zeer deed dat een kwart van Defensie in vier jaar gaat verdwijnen, maar dat de politieke keuzes om dat te doen binnen de financiële kaders te verdedigen zijn.

Prinsjesdag: hoe treffen de bezuinigingen van het kabinet u?

Elsevier 17.09.2013 Op Prinsjesdag maakt het kabinet de begroting voor 2014 bekend. In augustus werden de VVD en PvdA het eens over een extra pakket van 6 miljard euro aan bezuinigingen. Wat is er al bekend over de kabinetsplannen? Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de effecten van de begroting over 2014 doorgerekend en kwam tot de conclusie dat hoewel de economie met 0,5% groeit, de gemiddelde koopkracht met 0,5 procent daalt.

Spannend politiek najaar

Telegraaf 17.09.2013  Prinsjesdag dinsdag belooft weinig nieuws maar de dag vormt wel de aftrap van een bijzonder spannend politiek najaar. Waar het kabinet de afgelopen maanden de oppositie nog vaak voorhield te wachten tot de bekendmaking van de plannen op Prinsjesdag, kan dat na dinsdagmiddag niet langer.

Prinsjesdag aftrap spannend politiek najaar

NU 17.09.2013 Prinsjesdag dinsdag belooft weinig nieuws, maar de dag vormt wel de aftrap van een bijzonder spannend politiek najaar.

Prinsjesdag opmaat tot spannend politiek najaar

Trouw 17.09.2013 Prinsjesdag belooft weinig nieuws, maar de dag vormt wel de opmaat tot een bijzonder spannend politiek najaar. Na dinsdag kan het kabinet de oppositie niet langer aan het lijntje houden met het excuus dat de plannen pas op Prinsjesdag worden vrijgegeven. Na de politieke beschouwingen, volgende week in de Tweede Kamer, zal het middelpunt van de belangstelling zich mogelijk langzaam verschuiven naar de Eerste Kamer, waar het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid heeft en dus hoe dan ook zaken zal moeten doen met de oppositie.

Kabinet bezuinigt op lessen politiek bij ProDemos in Den Haag

RTVWEST 17.09.2013 ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ in Den Haag, krijgt ook te maken met bezuinigingen.

Het instituut wordt komend jaar gekort met 13 procent op de bijna 5 miljoen euro dat het nu krijgt. Vorig jaar nog besloot de Tweede Kamer om jaarlijks 150-duizend scholieren via het Haagse ProDemos kennis te laten maken met het parlement. Een motie van het toenmalige PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen uit Den Haag kreeg alle steun. Door de bezuiniging zal ProDemos minder leerlingen kunnen rondleiden. Lees verder

Bezuinigingen Defensie: Rotterdamse Van Ghentkazerne dicht

Elsevier 17.09.2013 De Van Ghentkazerne, onder meer een opleidingscentrum voor mariniers en de Marinierskapel, moet sluiten. De sluiting van de kazerne maakt onderdeel uit van een extra bezuinigingspakket van 350 miljoen op het ministerie van Defensie.

Zie: Toekomstvisie minister Hennis: lager ambitieniveau krijgsmacht

Honderden gedwongen ontslagen bij Defensie

Trouw 17.09.2013 Bij het ministerie van Defensie zullen honderden mensen gedwonegen ontslagen worden als gevolg van nieuwe bezuinigingen. Dat meldden ingewijden dinsdag. Het is een nieuwe klap voor het departement dat door eerdere bezuinigingen al 12.000 functies moest schrappen.

Honderden gedwongen ontslagen bij Defensie

NU 17.09.2013 Bij het ministerie van Defensie zullen honderden mensen gedwongen ontslagen worden als gevolg van nieuwe bezuinigingen. Dat meldden ingewijden dinsdag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Defensie

Nederlanders blijven bezuinigen

Telegraaf 17.09.2013 Twee op de drie Nederlanders zijn in meer of mindere mate persoonlijk geraakt door de crisis, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Ruim twee derde is de afgelopen maanden gaan bezuinigen en een bijna even groot deel denkt daar komend jaar mee door te gaan.

Frisdrank duurder, prijs tabak blijft gelijk

Trouw 17.09.2013 Het kabinet heeft de accijnsverhogingen op tabak en alcohol deels teruggedraaid na enorme druk van lobbygroepen. Dat meldt het AD op basis van Haagse bronnen.

De in het regeerakkoord afgesproken extra tabaksheffing van 9 procent in 2014 gaat helemaal niet door. De belastingverhoging op bier en wijn zal geen 14 procent zijn, maar 7 procent. De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken zoals frisdrank gaat juist met ‘enkele centen per fles’ omhoog, terwijl dat niet in het regeerakkoord stond.

‘Accijnsverhoging alcohol en tabak deels teruggedraaid’

Elsevier 17.09.2013 Het kabinet heeft besloten de belastingmaatregelen op alcoholische dranken en tabak wat te verzachten. De belastingverhoging op bier en wijn wordt gehalveerd, en gaat van 14 naar 7 procent. De extra heffing van 9 cent op tabak is helemaal van de baan, bevestigen bronnen in Den Haag aan AD dinsdag. Deze verzachting gaat ten koste van niet-alcoholische dranken. Zo gaat de prijs van frisdrank met enkele centen per fles omhoog.

‘Belastingverhoging bier en wijn gehalveerd, frisdrank duurder’

NRC 17.09.2013 De eerder aangekondigde belastingverhoging op bier en wijn wordt gehalveerd van veertien procent naar zeven procent. De in het regeerakkoord afgesproken extra heffing van 9 cent op tabak volgend jaar gaat helemaal niet door. Dat schrijft het AD vanochtend op basis van Haagse bronnen. Lees verder

Verhagen: gaten in de weg

Telegraaf 17.09.2013 De bezuinigingen van het kabinet op infrastructuur zijn onverantwoord en leiden tot ernstig achterstallig onderhoud. Automobilisten gaan dit merken aan de gaten die in de Nederlandse wegen zullen ontstaan en bruggen die worden afgesloten. Daarvoor heeft Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, dinsdag gewaarschuwd op BNR Nieuwsradio.

Vertrouwen:

‘De coalitie en samenleving lopen op hun laatste benen’

VK 06.10.2013 Alle opluchting na de ‘heldere’ verkiezingsuitslag van 2012, die de VVD en PvdA de grootste maakten, is voorbarig gebleken, schrijft Thomas von der Dunk. ‘De electorale stukken vliegen in het rond.’

Ook zonder Henk Krol, om de onmetelijke pijn van een paar procent koopkrachtver­lies voor welvarende bejaarden op eloquente wijze te ver­woorden, zal dat de komende maanden niet anders zijn.

Het was dat Jan Nagel, wiens ouderenpartij als nagel aan de­ doodskist van de klassieke volkspartijen is bedoeld, na de deconfiture van Henk Krol – ‘wij staan pal voor ieders recht op een goed pensioen’ – vrijdagavond in Nieuws­uur even geen tekst meer had, zodat het electorale gevaar voor de coalitie van VVD en PvdA van die zijde voorlopig is afgewend.

Nederland wordt een onbeduidend landje, en dat kost ons geld

Trouw 05.10.2013 Dat Nederland naar binnen gericht raakt is een feit. Maar wat de relatie tussen dit feit, economische groei en veiligheid is, is minder duidelijk. Zo stelde PVV-kamerlid De Roon deze week de terechte vraag of het uitmaakt of Nederland wel of niet deelneemt aan militaire missies.Vanaf 2011 valt Nederland qua inzet van de krijgsmacht in de categorie Cyprus, Malta, Estland, Litouwen, Luxemburg en Finland.

Die vraag gaat feitelijk over de internationale oriëntatie van Nederland. Wat die internationale oriëntatie met een land doet, toont China aan. Het verval zette rond 1500 in toen de keizer overzeese handel en de bouw van oceaanwaardige zeeschepen verbood

‘Bonussen’, ‘graaiers’ en ‘zakkenvullers’: het zijn al tijden de ‘rode lappen’ in onze focusgroepdiscussies. Ze roepen zowel verontwaardiging als fatalisme op. Een overtuigende correctie van de hebzucht aan de top kan dat fatalisme helpen bestrijden. En dat op zijn beurt kan een belangrijke bijdrage zijn aan herstel van echt vertrouwen: in de economie, in elkaar en in de toekomst.

Samenleving snakt naar overtuigende correctie van hebzucht aan de top

Trouw 04.10.2013 Voor het eerst sinds begin 2008 worden Nederlanders meer in beslag genomen door economische problemen dan door de problemen van het samenleven ofwel de omgangsvormen. Hoe weten we dat en wat betekent het?

Begin 2008 startten we ons Continu Onderzoek burgerperspectieven. Sindsdien wordt elk kwartaal aan een representatieve steekproef van Nederlandstaligen gevraagd: ‘Wat vindt u op dit moment de grootste problemen in ons land? Waar bent u zeer negatief of boos over of waar schaamt u zich voor als het om de Nederlandse samenleving gaat? Wilt u met enkele trefwoorden de belangrijkste problemen aangeven?’ Door te verwijzen naar boosheid en schaamte vermijden we dat mensen de vraag als een kennisvraag gaan beantwoorden (‘wat was ook alweer het grootste probleem?’).

http://www.scp.nl/dsresource?objectid=35576

Te downloaden:

Is het tijd voor de stembus nu de coalitie zo weinig vertrouwen geniet?

Trouw 29.09.2013   Het vertrouwen in het kabinet heeft een nieuw dieptepunt bereikt volgens de peilingen. Als er nu verkiezingen waren zou het CDA 17 zetels halen, slechts 1 minder dan regeringspartij VVD. Die partij mocht na de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer weer een virtuele zetel inleveren en staat nu op 18 zetels. Een groot verschil ten opzichte van de vorige verkiezingen waar het CDA 13 en de VVD 41 zetels haalden.

‘Van de weeromstuit is premier Rutte in extreem pragmatisme verzeild geraakt’

VK 29.09.2013 Dat er geen zaken vielen te doen voor oppositiepartijen tijdens de algemene beschouwingen vorige week, was al bekend, schrijft politiek commentator van de Volkskrant Martin Sommer. Maar hoe kleiner het speelveld, hoe hoger de toon.

Deze algemene beschouwingen konden alleen maar een kater opleveren. Alle betrokkenen wisten van tevoren: hier worden geen zaken gedaan. Pechtold van D66 vatte de situatie goed samen. Deze begroting is een openingsbod en de uitkomst is allerminst zeker. Nooit eerder waren er zo veel uitgestoken handen, stonden er zo veel deuren open en werd er door een kabinet zo goed geluisterd. En toch waren er alleen maar verliezers.

Net als Cort voelt Rutte tijdgeest aan

Trouw 29.09.2013 Pieter Cort van der Linden, de politieke betovergrootvader van Mark Rutte, maakte van zijn minderheidskabinet een groot succes. Dat kabinet loste twee langslepende kwesties op, de Schoolstrijd en de strijd voor het algemeen kiesrecht. Wat was het geheim van het succes, en kan het tweede kabinet-Rutte, dat feitelijk als een minderheidskabinet moet opereren, daar zijn voordeel mee doen?

Motie van wantrouwen PVV

Telegraaf 23.09.2013 PVV-leider Geert Wilders zal tijdens de algemene politieke beschouwingen deze week een motie van wantrouwen indienen tegen het kabinet. Hij heeft dat maandag laten weten.

In Den Haag is het elke dag gehaktdag

Trouw 22.09.2013 Het moeilijkste van besturen in deze tijd, zei Michael Bloomberg na bijna twaalf jaar burgemeesterschap van New York, is dat iedereen onmiddellijk resultaten eist. Als je die niet zichtbaar kunt maken, heb je gefaald en is de reactie: zie je wel, de overheid deugt niet.

Roep om sterke leider is niet anti-democratisch

Trouw  20.09.2013 Dezelfde mensen die een sterke leider willen, roepen ook om meer democratie. Maar politici moeten de irritaties van boze burgers wel serieus nemen, vindt Tom van der Meer.

De Nederlandse burger is boos, zo viel afgelopen week in Trouw te lezen. De woede over de politiek zou zich onder meer uiten in de roep om ‘een sterke leider die meteen over alles kan beslissen’. Het percentage kiezers dat een sterk leider wil is in deze studie opvallend hoog, maar het sentiment is niet nieuw.

Lees ook: Boos volk wil nu een sterke leider – 12/09/13

Haagse ondernemers hebben weinig vertrouwen in Rutte

Den HaagFM 18.09.2013 Haagse ondernemers hebben weinig vertrouwen in de plannen van het kabinet Rutte die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Z…lees meer

Miljoenennota zwaar op de maag bij ondernemers

RTVWEST 18.09.2013 DEN HAAG – Haagse ondernemers hebben weinig vertrouwen in de plannen van het kabinet Rutte die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Ze zijn somber gestemd over de toekomst en zien voorlopig geen einde aan de crisis. Dat bleek woensdag … Lees verder

‘Vertrouwen in kabinet weg’

Telegraaf 18.09.2013 Daags na Prinsjesdag lijkt er onder kiezers bar weinig vertrouwen dat het kabinet de rit uitzit. Maar een op de vijf denkt dat de coalitie van VVD en PvdA tot 2016 in het zadel blijft. De grootste groep stemmers (62 procent) voorziet in het najaar van 2014 al de val van het kabinet. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 11.000 mensen. Ook onder eigen kiezers is het beeld over VVD en PvdA somber. Een meerderheid van hen verwacht eveneens een vroegtijdig einde van het kabinet.

Gerelateerde artikelen;

17-09: ‘Kabinet verergert crisis’

16-09: VVD’ers keren partij de rug toe

15-09: Eigen kiezers VVD, PvdA haken af

’Vooral zorgen over behoud van koopkracht’

Telegraaf 18.09.2013 Niet het pensioen of het behoud van werk bezorgt bezoekers van DFT de grootste koppijn. Uit een peiling blijkt dat ze zich vooral zorgen maken over hun koopkracht. En dat terwijl deze volgens het CPB volgend jaar gemiddeld slechts met 0,25% daalt.

Meerderheid Zuid-Hollanders: Weg met het kabinet Rutte II

RTVWEST 17.09.2013 – Een overgrote meerderheid van bijna 90 procent van de Zuid-Hollanders heeft nog maar weinig vertrouwen in kabinet Rutte II. Dat blijkt uit de Prinsjesdag Opiniepeiling van Eénvandaag en Omroep West. Een meerderheid van 54 procent wil dan ook snel nieuwe verkiezingen…. Lees verder

‘Vertrouwen in Rutte gelijk aan bakker op de hoek’

Trouw 17.09.2013 Het vertrouwen in het kabinetsbeleid is ongehoord laag: meer dan 80 procent van de Nederlanders denkt dat het beleid de crisis alleen maar erger maakt. Dat blijkt uit de peiling die Ipsos in opdracht van de NOS deed onder 1000 Nederlanders.

Maar 24 procent van de ondervraagden denkt dat deze regering ons land uiteindelijk uit de crisis zal helpen. De oplossing zou vooral moeten komen vanuit de wereldeconomie en het bedrijfsleven.

‘Meerderheid Nederlanders denkt dat kabinet crisis verergert’

NU 17.09.2013 Tachtig procent van de Nederlanders denkt dat de economische crisis door het regeringsbeleid alleen maar erger wordt.

Peiling: kabinet verergert crisis

Trouw 17.09.2013  Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt dat het regeringsbeleid de economische crisis alleen maar verergert. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS.

‘Kabinet verergert crisis’

Telegraaf 17.09.2013  Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt dat het regeringsbeleid de economische crisis alleen maar verergert. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS. Bij kiezers van alle partijen overheerst pessimisme over het crisisbeleid: zo is bij regeringspartij PvdA zelfs 89 procent van de kiezers negatief. Alleen kiezers van de SP en PVV hebben nog minder vertrouwen: 94 procent van hen denkt dat het kabinet de crisis erger maakt. Bij het VVD-electoraat is dat 70 procent.

Demonstraties:

Politiebond bij demonstratie tegen kabinet

NU 07.10.2013 Defensiepersoneel en politiemedewerkers gaan zaterdag 30 november in Utrecht demonstreren tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet.  Dat heeft de Nederlandse Politie Bond (NPB) maandagavond bekendgemaakt.

Protest politie en defensie

Telegraaf 07.10.2013  Defensiepersoneel en politiemedewerkers gaan zaterdag 30 november in Utrecht demonstreren tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet. Dat heeft de Nederlandse Politie Bond (NPB) maandagavond bekendgemaakt.

Actie FNV op 30 november gaat door

Trouw 17.09.2013 De landelijke actie van het FNV tegen nieuwe bezuinigingen van het kabinet gaan op 30 november door. FNV-voorzitter Ton Heerts zei maandag in het tv-programma Nieuwsuur dat het ledenparlement van de vakbeweging ermee heeft ingestemd.

Volgens Heerts gaat de FNV niet staken tegen het kabinetsbeleid. Wel kan het in het kader van cao-onderhandelingen tot stakingen komen, voegde hij eraan toe. De FNV keert zich krachtig tegen de nieuwe bezuinigingen van 6 miljard van het kabinet.

september 17, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 1. TEKEN V E R Z E T A A N !!!
  DEMONSTREER MEE !
  M E G A – O P K O M S T ……,
  A.S. ZATERDAG bij de Poffertjesrestaurant, Koekamp op het Malieveld *

  Reactie door ronantoinekraft | september 18, 2013

 2. […] zie ook: Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ?? […]

  Pingback door Prinsjesdag 17.09.2013 – Troonrede – Begroting 2014 – de Nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | september 25, 2013

 3. […] zie ook: Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ?? […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – op weg naar de Begroting 2014 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 12, 2013

 4. […] zie ook: Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ?? […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – het krakende Herfst-akkoord « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 14, 2013

 5. […] zie ook: Wat nu Kabinet Rutte 2 ? Feestvieren of Demonstreren ?? […]

  Pingback door Kabinet Rutte 2 – Najaarsnota 2013 « Debat in de Digitale Hofstad | november 30, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: