Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

2e Kamer gebruikt de Motie als een Klappertjespistool

Klapperpistool.

”We hebben onszelf een buitengewoon slechte dienst bewezen met het laten verworden van de parlementaire wapens tot klapperpistooltjes’’, schrijft schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag.

Eén van de illustere voorzitters van de Tweede Kamer, de sociaal-democraat Anne Vondeling, schreef midden jaren zeventig van de vorige eeuw het boek, Tweede Kamer: lam of leeuw. Een nog steeds lezenswaardig boek, waar verrassend veel actuele zaken in staan.

Anne Vondeling schreef over het toenemend aantal moties, over (te) laat beantwoorde schriftelijke vragen aan de regering en over de wenselijkheid van een kiesdrempel, waardoor we niet meer zoveel (kleine) fracties zouden hebben. Ook kritiseerde hij de neiging van de Tweede Kamer zich met allerlei futiele, lokale aangelegenheden bezig te houden, die beter in de vergadering van de gemeenteraad zouden kunnen worden behandeld.

Let wel: dit was meer dan 35 jaar geleden !!!!!!

De Tweede Kamer lam of leeuw – YouTube  –  Meer video’s over anne vondeling lam of leeuw » meer

‘Politieke partijen zouden eens moeten ophouden met het dumpen van zittende Kamerleden’

VK 12.07.2013 Het gemiddeld Kamerlidmaatschap duurt amper nog drieënhalf jaar. Ervaring en dossierkennis tellen minder dan scoren bij de interruptiemicrofoon, schrijven oud-Kamerleden Roland Kortenhorst en Gerrit Valk.

In de Volkskrant van 3 juli constateert Halbe Zijlstra dat de Tweede Kamer door eigen toedoen behoorlijk verzwakt is geraakt. Het regent Kamervragen (zowel mondeling als schriftelijk), spoeddebatten (nu 30-ledendebatten geheten) en zelfs de moties van afkeuring en wantrouwen vliegen de bewindspersonen om de oren. Kortom: van deze in vroeger tijden gevreesde instrumenten van parlementaire controle verschiet geen minister of staatssecretaris meer en ze krijgen nauwelijks meer aandacht in de media.

‘Met een nieuwe jaarlijkse bijdrage aan onze nationale moppertraditie schieten we niet veel op’

VK 10.07.2013 Het is tijd de klaagzangen te staken en concrete maatregelen te nemen, schrijft Kees van der Staaij naar aanleiding van het opiniestuk van Halbe Zijlstra. ‘Ons voorstel is om elk jaar op de derde dinsdag van september met een schone lei te beginnen.’

Mijn VVD-collega Halbe Zijlstra uitte vorige week herkenbare klachten over het functioneren van de Tweede Kamer. Kort samengevat: te veel moties, te veel 30-ledendebatten en te veel schriftelijke vragen. Daardoor zijn de parlementaire wapens bot geworden. Hij verwees daarbij naar oud-Kamervoorzitter Vondeling, die 35 jaar geleden precies hetzelfde signaleerde: de Kamer moet een leeuw zijn, geen lam.

Bij lange na geen latertje voor Kamer vlak voor zomerreces

Parlement gaat acht weken op vakantie

Trouw 04.07.2013 Meestal loopt de vergadertijd op de laatste dag voor het Kamerreces de spuigaten uit, maar deze donderdag viel het de Kamerleden reuze mee. Al na een kleine 13 uur vergaderen sloot de voorzitter om kwart voor elf ’s avonds de vergadering. Dat is zelfs vroeger dan op de meeste ‘gewone’ Kamerdagen.

Kamer gaat reces in met flinke achterstand

Trouw 04.07.2013 Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg meldde dat donderdag in haar laatste woord voor het begin van het reces. De achterstand bestaat uit twintig zogeheten dertigledendebatten en 27 debatten die door een meerderheid van de Kamer waren aangevraagd.

Reces in met flinke achterstand

Telegraaf 04.07.2013 De Tweede Kamer gaat het zomerreces in met een flinke achterstand aan debatten die nog niet gevoerd zijn. Het gaat om 47 debatten, waarvan er vijf al meer dan een jaar op behandeling wachten.

SP is kampioen moties

Telegraaf 03.07.2013 De SP heeft de afgelopen jaren de meeste moties ingediend. De partij vroeg dit jaar al 288 keer om een uitspraak van de Tweede Kamer. In 2012 gebeurde dat 384 keer en in 2011 586 keer. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van de Tweede Kamer.

‘Bewindspersoon die geen motie van wantrouwen heeft gehad, hoort er niet bij’

VK 03.07.2013 De Kamer heeft zijn positie tegenover de regering verzwakt. Dat moeten alle 150 leden zich aantrekken, schrijft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Eén van de illustere voorzitters van de Tweede Kamer, de sociaal-democraat Anne Vondeling, schreef midden jaren zeventig van de vorige eeuw het boek, Tweede Kamer: lam of leeuw. Een nog steeds lezenswaardig boek, waar verrassend veel actuele zaken in staan.

‘Kamer verzwakt eigen positie’

Telegraaf 03.07.2013 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat de Tweede Kamer haar eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties dat ze indient en debatten dat ze aanvraagt. „We hebben onszelf een buitengewoon slechte dienst bewezen met het laten verworden van de parlementaire wapens tot klapperpistooltjes”, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag.

‘Kamer verzwakt eigen machtspositie’

NU 03.07.2013 VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat de Tweede Kamer haar eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties dat ze indient en debatten dat ze aanvraagt.

”We hebben onszelf een buitengewoon slechte dienst bewezen met het laten verworden van de parlementaire wapens tot klapperpistooltjes’’, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag.

Advertenties

juli 3, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

1 reactie »

  1. […] vervreemding. De burger is vervreemd van de politiek, de politiek van de burger. De honderden Moties waarover de Tweede Kamer donderdag bij handopsteken stemde, kunnen als een symptoom van die […]

    Pingback door Van Yes we can !!! naar Yes, you can !!! « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2013 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: