Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 30.06.2013 Maurice de Hond – PVV 28 zetels

Winst PVV.

De coalitie heeft nu samen 79 zetels, maar zou bij verkiezingen uitkomen op 37 (21 voor de VVD en 16 voor de PvdA). De PVV zou als grootste partij uit de bus komen met 28 zetels (heeft nu 15 zetels). Ook de SP doet het met 24 zetels goed (nu 15). D66 zou uitkomen op 17 zetels (nu 12) en CDA op 15 zetels (nu 13).

De peiling van De Hond laat deze week weinig verschuivingen zien wat de verdeling van het aantal zetels betreft. De PVV zou, als nu verkiezingen zouden worden gehouden, uitkomen op 28 zetels. Dat is er eentje minder dan vorige week. De partij zou wel nog steeds de grootste partij in de Tweede Kamer worden.

Het CDA krijgt er in de peiling ten opzichte van vorige week een zetel bij en komt uit op 15 stuks, twee meer dan de partij er momenteel in de Kamer heeft. De zetelaantallen voor de overige partijen laten ten opzichte van de vorige peiling geen verschuivingen zien.

De coalitiepartijen VVD en PvdA staan nog steeds op zware verliezen. De partijen zouden ten opzichte van de huidige verdeling respectievelijk 20 en 22 zetels verliezen en uitkomen op 21 en 16 stuks. Een meerderheid in de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA volgens de peilingen van De Hond al langere tijd niet meer.

30-06-2013: Weinig verschuivingen. Steeds meer kiezers van PvdA die PVV kans geven.

Peiling: VVD en PvdA blijven steun verliezen

Trouw 30.06.2013 Nog maar 62 procent van de mensen die bij de laatste verkiezingen op de VVD heeft gestemd, geeft die partij weer een kans op zijn of haar stem als er nu verkiezingen zouden zijn. Bij coalitiegenoot PvdA is dat nog 58 procent. Dat blijkt zondag uit de opiniepeiling van Maurice de Hond, die spreekt van ‘ongekend lage cijfers’.

Coalitie blijft steun verliezen

Telegraaf 30.06.2013 Nog maar 62 procent van de mensen die bij de laatste verkiezingen op de VVD heeft gestemd, geeft die partij weer een kans op zijn of haar stem als er nu verkiezingen zouden zijn. Bij coalitiegenoot PvdA is dat nog 58 procent. Dat blijkt zondag uit de opiniepeiling van Maurice de Hond, die spreekt van „ongekend lage cijfers”.

‘Kiezers neigen sterker naar PVV’

Nu 30.06.2013 Van alle Nederlandse kiezers zegt 28 procent bij de volgende verkiezingen op de PVV te zullen stemmen, of de partij een kans op hun stem te geven. Dat is het hoogste percentage van alle partijen. Dat blijkt uit de nieuwste politieke peiling van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Bolkestein heeft het debat in Nederland diepgaand beïnvloed

Elsevier 02.07.2013 Frits Bolkestein vierde onlangs zijn tachtigste verjaardag. Frits Bolkestein weet te inspireren, te verleiden én te overtuigen. Het zijn drie kerneigenschappen van een effectieve leermeester. Bolkestein heeft grote invloed gehad op het publieke debat in Nederland. Op 5 juni 2010 publiceerde het Franse dagblad Le Monde een interessante bijdrage over het fenomeen Maître à penser (in het Nederlands ‘leermeester’). Daarin werd gesteld dat Jean-Paul Sartre gelijk had toen hij opmerkte dat er geen grote leermeesters meer zijn.

Denkfakkel

Hij was de eerste sinds Homerus die in een van zijn grote werken Les Aventures de Télémaque (1699) de rol van de mentor centraal stelde. Een mentor is volgens Roberts een ervaren en geleerde persoon die een onderwijzende en ondersteunende rol op zich neemt door een minder ervaren en geleerde persoon aan te sturen in diens persoonlijke ontwikkeling.

Weblog Afshin Ellian

Frits Bolkestein en Pim Fortuyn: intellectuele politici van formaat

Voor dit punt heb ik vorige week aandacht gevraagd in mijn openingstoespraak op het (besloten) colloquium ter gelegenheid van de viering van de tachtigste verjaardag van mijn leermeester, Frits Bolkestein. De mens, de politicus en de denker vormden de drie onderdelen van mijn toespraak.

zie ook:

‘Explosief politiek najaar ligt op de loer’

Nu 29.06.2013 Vanaf Prinsjesdag wordt het aanpoten geblazen voor de politiek. De Tweede en Eerste Kamer krijgen dit najaar een vloed aan wetsvoorstellen over zich heen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Kabinet Rutte II

De volkspartijen staan er in de peilingen niet best voor. In de jongste barometer van Ipsos halen zij samen nog maar 67 zetels. Maar in de strijd is, zoals Von Clausewitz leerde, de drijfveer uiteindelijk de beslissende factor.

Wie zegt dat volkspartijen stervende olifanten zijn?

Trouw 29.06.2013 De staatsrechtgeleerde Jan Vis omschreef de traditionele partijen aan het begin van deze eeuw als ‘stervende olifanten, wankelend op weg naar hun graf’. Dit tragische beeld paste geheel en al in de traditie in tijden van verandering. Zo voorspelden de politieke wetenschappers Joop dan den Berg en Henk Molleman in de jaren zeventig dat het CDA geen lang leven zou zijn beschoren. Op zijn best was de fusie van katholieken en protestanten ‘een kwestie van sterven in elkaars armen’.

Wantrouw de politici die alles heel erg zeker weten

Elsevier 26.06.2013 Hans van Mierlo durfde te twijfelen.  In deze tijd van grote onzekerheden, doen politici alsof ze alles zeker weten. Wat zou het mooi zijn als er een politicus opstaat en zegt: ik weet het ook allemaal niet.

Tegenwoordig weten we alles zeker bij D66‘ – dat was de kop van een opiniestuk van Bob de Ruiter in de Volkskrant vorige week.

juni 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: