Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis

Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft een deel van het dossier Amarantis overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in een reactie op het vervolgonderzoek ‘‘Niet onwettig, wel onwenselijk” van de Commissie Onderzoek Financiële Problematiek Amarantis.

De commissie concludeert verder dat bij zeven van de acht onderzochte signalen geen sprake is van een vermoeden van strafbare feiten. Bij één signaal, een betaling van € 210.000, heeft de commissie dit op basis van het haar beschikbare onderzoeksmateriaal niet kunnen vaststellen omdat ze niet beschikt over voldoende bevoegdheden om dit volledig uit te zoeken. Dit is voor minister Bussemaker aanleiding om dit dossier over te dragen aan het Openbaar Ministerie.

Deze conclusie is opmerkelijk. In een concept-rapport in handen van De Volkskrant staat nog dat de schoolbestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan zelfverrijking. Maar volgens de krant zijn die belastende passages uit de eindversie van het rapport gehaald.

https://i1.wp.com/static0.volkskrant.nl/static/photo/2012/11/7/12/20121203121505/media_xl_1444752.jpg

Bij de onderwijsgroep, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs.  Het toezicht op Amarantis schoot op alle niveaus tekort, zo concludeert de commissie.  Amarantis biedt onderwijs aan meer dan 30.000 leerlingen. De onderwijsgroep vertegenwoordigt meer dan 60 scholen en opleidingen en er werken in totaal zo’n 3.300 medewerkers.

Lees hier het rapport, het feitenonderzoek en het deelonderzoek naar de problemen bij Amarantis

  ……en nog Meer  Dosssier Zelfverrijking Amarantis VK

…………en hier  het rapport van de commissie die onder leiding van Femke Halsema (GroenLinks) onderzoek deed naar het gedrag van de top van Amarantis.

zie ook: Femke Halsema Groenlinks – verder onderzoek onderwijsinstelling Amarantis

Voorzitter Fontys weg 

Telegraaf 15.03.2013 Bestuursvoorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen stapt op. De 49-jarige bestuurder, die afgelopen jaar de doodzieke onderwijskolos Amarantis reorganiseerde en ontmantelde, vertrekt aan het einde van het jaar.

Gerelateerde artikelen;

01-12: Ook vakbond boos op Amarantis

01-12: Zelfverrijking top Amarantis

30-11: Amarantis benieuwd naar onderzoek

06-06: Wintels wil niet op CDA-lijst

Wie valt wat te verwijten bij Amarantis?

Trouw 14.02.2013 ‘Bloem van de onsterfelijkheid’, ofwel Amarant. De naam van scholenkolos Amarantis is een afgeleide daarvan. Na meerdere fusies werd Amarantis zo’n 7 jaar geleden een enorme onderwijsinstelling met tienduizenden leerlingen. En een verlies van 92 miljoen euro, zo werd vorig jaar pijnlijk duidelijk.

Politiek wil nog een Amarantis voorkomen

Trouw 14.02.2013 Er moeten snel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat bestuurders in het onderwijs zich nogmaals zo schandalig gedragen als bij de omgevallen onderwijskolos Amarantis. Dat stellen D66 en PVV donderdag in reactie op het rapport van de commissie-Halsema.

Niet nog een Amarantis

Telegraaf 14.02.2013 Er moeten snel maatregelen worden genomen om te voorkomen dat bestuurders in het onderwijs zich nogmaals zo schandalig gedragen als bij de omgevallen onderwijskolos Amarantis. Dat stellen D66 en PVV donderdag in reactie op het rapport van de commissie-Halsema.

‘Eed voor bestuurders in onderwijs’

Trouw 14.02.2013 De kans is groot dat onderwijsbestuurders in de toekomst een eed moeten afleggen. Daarin beloven ze zich zo goed mogelijk te gedragen. Een bestuurder zou die eed op het moment van de benoeming af moeten leggen.

‘Eed voor schoolbestuur’

Telegraaf 14.02.2013 De kans is groot dat onderwijsbestuurders in de toekomst een eed moeten afleggen. Daarin beloven ze zich zo goed mogelijk te gedragen. Een bestuurder zou die eed op het moment van de benoeming af moeten leggen.

toga aan een kapstok

Bussemaker draagt deel dossier Amarantis over aan Openbaar Ministerie

RO 14.02.2013 Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft een deel van het dossier Amarantis overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer in een reactie op het vervolgonderzoek ‘‘Niet onwettig, wel onwenselijk” van de Commissie Onderzoek Financiële Problematiek Amarantis. De commissie concludeert dat bij zeven van de acht onderzochte signalen geen sprake is van een vermoeden van strafbare feiten. Bij één signaal, een betaling van € 210.000, heeft de commissie dit op basis van het haar beschikbare onderzoeksmateriaal niet kunnen vaststellen omdat ze niet beschikt over voldoende bevoegdheden om dit volledig uit te zoeken. Dit is voor minister Bussemaker aanleiding om dit dossier over te dragen aan het Openbaar Ministerie.

‘Justitie aan zet bij Amarantis’

Trouw 14.02.2013  Justitie moet beoordelen of bij de inmiddels omgevallen onderwijskolos Amarantis sprake is geweest van vriendjespolitiek en fraude. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs droeg donderdag een dossier over aan het Openbaar Ministerie dat in die richting wijst.

Bussemaker: justitie aan zet

Telegraaf 14.02.2013  Justitie moet beoordelen of bij de inmiddels omgevallen onderwijskolos Amarantis sprake is geweest van vriendjespolitiek en fraude. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs droeg donderdag een dossier over aan het Openbaar Ministerie dat in die richting wijst.

ANP-21647615

Minister zet justitie op Amarantis en wil eed voor onderwijsbestuurders

NRC 14.02.2013 Het Openbaar Ministerie moet “de onderste steen boven krijgen” rondom mogelijke misstanden bij de omgevallen scholengroep Amarantis. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat justitie doorgaat daar waar de bevoegdheden van de commissie-Halsema ophielden. Het gaat om een betaling van 210.000 euro aan een bouwbedrijf die mogelijk strafbaar is. Bussemaker gaat op advies van de commissie, die vandaag haar rapport presenteerde, met het onderwijsveld praten over de invoering van zo’n eed.

Bestuur Amarantis declareerde royaal maar binnen de wet

Elsevier 14.02.2013 De bestuurders en adviseurs van de failliete scholenkoepel Amarantis hielden er een ‘ongepast’ royale levensstijl op na, maar overtraden de wet niet. Mogelijk pleegden ze in een enkel geval een strafbaar feit, maar dat moet nog worden onderzocht. Dat blijkt uit het rapport van de commissie die onder leiding van Femke Halsema (GroenLinks) onderzoek deed naar het gedrag van de top van Amarantis.

De conclusie is opmerkelijk. In een concept-rapport in handen van De Volkskrant staat nog dat de schoolbestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan zelfverrijking. Maar volgens de krant zijn die belastende passages uit de eindversie van het rapport gehaald.

Bestuur Amarantis nét niet over de schreef

Trouw 14.02.2013 Het voormalig bestuur van de inmiddels omgevallen scholengemeenschap Amarantis heeft waarschijnlijk de wet niet overtreden. Maar netjes was het handelen van de bestuurders zeker niet, concludeert de onderzoekscommissie onder leiding van oud-GroenLinks voorzitter Femke Halsema donderdag. Over één dossier kon de commissie nog geen uitsluitsel geven.

Bestuur nét niet over de schreef

Telegraaf 14.02.2013  Het voormalig bestuur van de inmiddels omgevallen scholengemeenschap Amarantis heeft waarschijnlijk de wet niet overtreden. Maar netjes was het handelen van de bestuurders zeker niet, concludeert de onderzoekscommissie onder leiding van oud-GroenLinks voorzitter Femke Halsema donderdag. Over één dossier kon de commissie nog geen uitsluitsel geven.

Gerelateerde artikelen;

14-02: Bussemaker: justitie aan zet

11-12: ‘Jaarrekening scholen scherper’

06-12: Nog geen aangifte Amarantis

05-12: ‘Amarantis zaak van recherche’

05-12: VVD: accountant Amarantis mild beoordeeld

04-12: Vrees uitbraak ‘Amarantitis’

04-12: Topman Amarantis boos

Bestuur Amarantis ‘nét niet’ over de schreef

NU 14.02.2013  DEN HAAG – Het voormalig bestuur van de inmiddels omgevallen scholengemeenschap Amarantis heeft waarschijnlijk de wet niet overtreden.  Bekijk video – Maar netjes was het handelen van de bestuurders zeker niet, concludeert de onderzoekscommissie onder leiding van oud-GroenLinks voorzitter Femke Halsema donderdag. Over één dossier kon de commissie nog geen uitsluitsel geven.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Amarantis

Commissie-Halsema mild voor voormalig bestuurders Amarantis

 NRC 14.02.2013 De oud-bestuurders van de scholengroep Amarantis, die vorig jaar werd opgesplitst vanwege grote financiële problemen, hebben geen wetten overtreden. Wel was hun gedrag ongepast, stelt een rapport van een commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema. Volgens de commissie gaat het om marktconforme prijzen. Hij overwoog eerder juridische stappen omdat het maar schadelijk zou zijn voor zijn reputatie dat hij genoemd werd in verband met mogelijke zelfverrijking. Bij eerder onderzoek naar de ondergang van Amarantis was gebleken dat mogelijk sprake was van ‘onregelmatigheden’.

Advertenties

februari 15, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

9 reacties »

 1. Gewoon allemaal terugbetalen enzovoorts enzovoorts… Overal schering en inslag bedrogplegen en zelfverijking.., jarenlang..
  Als de maatregels niet keihard worden genomen, nemen de kwalijke- en zeer onfrisse toestanden in overhand toe. Paal en Perk! Oftewel : ORDE !

  Reactie door ronantoinekraft | februari 15, 2013 | Beantwoorden

 2. Laten we `t maar houden op onregelmatigheid. Zoveel mensen, toch zoveel wensen. Maar als zoveel boekhouders beschikken over zoveel gegevens, dan wordt `t wellicht zoeken in een hooiberg.
  Communicatie, daar zal `t warschijnlijk aan te wijten liggen en als er geen een – en duidelijk systeem ontworpen wordt, dan zou je wel een EED door Bestuurders laten afleggen, maar dan gebeurt `t toch telkens weer !!!

  Reactie door ronantoinekraft | februari 15, 2013 | Beantwoorden

 3. […] Zie ook: Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis […]

  Pingback door Femke Halsema Groenlinks – verder onderzoek onderwijsinstelling Amarantis « Debat in de Digitale Hofstad | februari 15, 2013 | Beantwoorden

 4. […] zie ook: Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis […]

  Pingback door Femke Halsema – Een ‘code voor behoorlijk bestuur in de ‘semipublieke sector « Debat in de Digitale Hofstad | mei 16, 2013 | Beantwoorden

 5. […] zie ook: Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis […]

  Pingback door Commissie-Halsema – verdere adviezen « Debat in de Digitale Hofstad | september 11, 2013 | Beantwoorden

 6. […] zie ook: Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis […]

  Pingback door Femke Halsema – verdere adviezen Commissie behoorlijk gedrag « Debat in de Digitale Hofstad | september 11, 2013 | Beantwoorden

 7. […] de grootste woningbouwvereniging van Nederland, Vestia, en bij de destijds grootste scholenkoepel, Amarantis. ‘In een aantal gevallen lijkt het bestuurders en toezichthouders te hebben ontbroken aan een […]

  Pingback door Start parlementaire enquête naar misstanden woningcorporaties | Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !’ | juni 8, 2014 | Beantwoorden

 8. […] de grootste woningbouwvereniging van Nederland, Vestia, en bij de destijds grootste scholenkoepel, Amarantis. ‘In een aantal gevallen lijkt het bestuurders en toezichthouders te hebben ontbroken aan een […]

  Pingback door Parlementair onderzoek woningbouwcorporaties van start « Debat in de Digitale Hofstad | juli 1, 2014 | Beantwoorden

 9. […] zie ook:  Femke Halsema Groenlinks – voortgang onderzoek onderwijsinstelling Amarantis […]

  Pingback door Commissie Meurs – De bijna-ondergang van het ROC Leiden « Debat in de Digitale Hofstad | december 2, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: