Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De direct door het volk gekozen (minister-)President

De gekozen President.

In peilingen van de afgelopen 40 weken verschilde de gemiddelde (!) meting op maar liefst 27 zetels van de werkelijke Tweede Kamer-uitslag. Natuurlijk zijn regerende partijen na verkiezingen altijd (iets) minder populair,  maar het jaar 2012 staat niet op zich zelf. Daarom: organiseer naast de bestaande Kamerverkiezingen ook presidents- of premiersverkiezingen, bijvoorbeeld naar analogie van het Franse model. Geef de burger het recht wat hij nooit gehad heeft, namelijk dat om voor één persoon te kiezen, en reken af met het bestaande democratisch deficit. Nederland: bent u klaar voor de gekozen (minister-)president?

Deze zondag verscheen de 20ste Maurice de Hond-peiling na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Keurig heb ik al die tijd alle resultaten bijgehouden, en 20 weken leek me een mooie periode om een voorlopige balans op te maken. Analyse van de 20 weken vòòr en de 20 weken ná de verkiezingen levert een zeer verrassend resultaat op: de Nederlandse kiezer is veel minder ambivalent in zijn electorale voorkeur dan vaak gedacht. Sterker nog: de kiezer is opvallend consistent in zijn preferenties, daar waar het kiessysteem opzichtig faalt.

De Nederlandse kiezer wil de minister-president kiezen en, ongeacht de feitelijke mogelijkheden daartoe, ‘kiest’ hij ook gewoon in grote getalen de minister-president. Keer op keer denkt de burger zijn premier te kiezen ten koste van die éne concurrent, en vervolgens krijgt hij ze doodleuk allebei. Het vertrouwen in de politiek en in het bijzonder in ons kiessysteem staat daardoor onder druk.

Download hier de berekeningen van Rens Raemakers Open Excel-bestand (.xlsx) (15,9 kB)

Zie: De direct gekozen burgemeester weer uit de ijskast ??? – deel 2

Zie ook: De direct gekozen burgemeester weer uit de kast ? – deel 1

‘Nederland, bent u klaar voor de gekozen (minister-)president?’

VK 15.02.2013 De heersende opvatting is dat de kiezer aan het zweven is, of zelfs op hol geslagen. Maar kiezers blijken, berekende Rens Raemakers, juist opvallend constistent. Het is het kiessysteem dat faalt.

Advertenties

februari 15, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

1 reactie »

 1. N I E U W E & E C H T E P O L I T I E K
  Prachtig `t gewauwel in de onenigheid en de oneindigheid over een gekozen Minister-President ! Maat t o c h …!
  Als er met een gekozen Burgemeesterschap al geen milimeter voortgang wordt geboekt, nou ja, nou ja dan kunt U wel een en ander nagaan.
  Zo`n nieuw systeem is een van de onderdelen c..q elementen, die onderhevig en of ondergeschikt is aan een, maar ook echt één Hoofdsysteem op Hoofdlijn.
  Een goed voorbeeld zijn de verhoudingen van, en tussen de Raadsleden & Wethouders inzake het Dualisme.
  N I E U W E D E M O C R A T I E

  Reactie door ronantoinekraft | februari 16, 2013 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: