Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3

De SGP zou het mogelijk gaan maken dat vrouwen op haar kieslijsten kunnen komen. Het regeerambt blijft echter taboe voor vrouwen. Daarom handhaaft de orthodox-gereformeerde partij haar opvatting dat het regeerambt vrouwen niet past. Dat meldt partijvoorzitter Maarten van Leeuwen vandaag in het Reformatorisch Dagblad..Hij had het over het wegnemen van de formeel-juridische belemmering voor vrouwen op kieslijsten. Volgens een partijwoordvoerder gaat het om een ‘denkrichting’.

Het Hof noemt het vrouwenstandpunt van de SGP al eerder  ‘onacceptabel, ongeacht de diep-religieuze overtuigingen waarop deze is gebaseerd’. De Nederlandse staat wordt door de rechters niet verplicht op te treden tegen de orthodox-christelijke partij.

Vrijheid in gedrang
De SGP noemde de verklaring van het Hof ‘ingrijpend’. ‘De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt,’ aldus de partij in een verklaring.

Hoge Raad
In 2010 bepaalde de Hoge Raad al dat de staat maatregelen moet nemen zodat partijen niet langer kandidaten kunnen weren op basis van hun geslacht.  Vorig jaar concludeerde de advocaat-generaal, die de Hoge Raad adviseert, dat de SGP in strijd met de wet handelt. Als de Hoge Raad nu besluit dat de SGP discrimineert dan moet de staat hiertegen optreden.

Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 2

SGP en de politiek in de 21e Eeuw ?? – deel 1

SGP en de Vrouwen ongelijkheid in de 21e eeuw

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Vrouwelijk Raadslid in Staphorst

Trouw 31.01.2015 Op papier streeft de Staatkundig Gereformeerde Partij naar een theocratie, een orthodox-christelijke heilstaat waarin Gods woord menselijke wetten overstijgt. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht, constateren drie prominente SGP’ers. Kan dat artikel uit de beginselverklaring de prullenbak in?

De overheid moet de hand houden aan den heiligen kerkendienst, om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valsen godsdienst, aldus Het artikel in de geloofsbelijdenis waarnaar het beginselprogramma verwijst.

Hoe principieel Kees van der Staaij en zijn partijgenoten ook lijken, de reformatorische politici nemen het niet altijd even nauw met hun beginselprogram. Als het gaat om bepaalde artikelen is de SGP zelfs tweeslachtig, stelde kerkhistoricus Bart Jan Spruyt eerder deze maand in een interview.

De eerste zin van dat programmastelt dat de SGP streeft ‘naar een regering geheel op de grondslag van de in de Heilige Schrift geopenbaarde ordening Gods’. De partij ‘staat mitsdien voor de handhaving van het onverkorte artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis‘.

‘De houdbaarheidsdatum van de SGP komt dichterbij’

Trouw 13.10.2014 Heeft de christelijke politiek nog toekomst? In hun nieuwe essaybundel houden historici Ewout Klei en Remco van Mulligen de drie christelijke partijen kritisch tegen het licht. Voor Trouw beschrijven ze van iedere partij de kansen en gevaren. Vandaag het slot: de SGP.

De SGP heeft een nieuw doelwit gevonden voor haar intolerantie. De islam. Daarmee is ze ironisch genoeg nog erg modieus ook.

24 jaar lang was Bas van der Vlies fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SGP. De statige Sliedrechter was het gezicht van de partij voor een hele generatie bevindelijk gereformeerden. Bij zijn vertrek in 2010 eindigde er een tijdperk, maar de achterban gaf nauwelijks een krimp. Dat de overgang naar Kees van der Staaij zo soepel verliep, is tekenend voor de stabiliteit van de staatkundig gereformeerden, vinden Van Mulligen en Klei.

EERSTE SGP-VROUW IN RAAD ‘DOLBLIJ’

BB 20.03.2014 Lilian Janse is heel dankbaar dat ze in de gemeenteraad van Vlissingen is gekozen. ,,Ik ga me nu inzetten voor een christelijk-sociaal beleid in onze gemeente”, zegt Janse donderdag tegen het ANP. Zij is de eerste vrouw ooit die een zetel voor de SGP heeft gehaald.

Ruim voldoende

De SGP kreeg in Vlissingen 940 stemmen. ,,Ik ben dolblij en dan vooral ook voor al die andere mensen van de SGP die in Vlissingen zo enthousiast campagne hebben gevoerd ”, zegt Janse. ,,Het is ook heel mooi dat we die zetel niet net op het nippertje hebben gehaald. We hadden ruim voldoende stemmen.”

Ze wijst erop dat alle aandacht voor haar deelname aan de verkiezingen waarschijnlijk niet slecht voor de SGP is geweest. ,,Ook landelijk doen we het goed.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

SGP-vrouw schrijft geschiedenis in Vlissingen

VK 20.03.2014 Voor het eerst sinds de oprichting in 1918 heeft de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) een gekozen vrouwelijke volksvertegenwoordiger. Lilian Janse (41) heeft genoeg stemmen binnen voor een zetel in de Vlissingse raad. ‘Ik ben heel blij. Een droom gaat in vervulling’, aldus Janse.

Tot voor kort was het voor vrouwen verboden zich verkiesbaar te stellen voor de SGP. Een rechterlijke uitspraak bracht daarin verandering: sinds 2010 mag de partij vrouwen niet langer weren.

Lilian Janse maakt de mannen onzichtbaar

Trouw 12.03.2014 Over een week is het duidelijk: wordt Lilian Janse de eerste vrouwelijke SGP-volksvertegenwoordiger?

Nu begint het echt. Met nog een week te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen breekt vandaag voor menig politicus of aspirant een periode aan van speculeren, nerveus nagelbijten en onafgebroken folderen. Ook in Vlissingen, ook bij de SGP. Maar voor de staatkundig gereformeerden komt daar nog iets bij. Wordt die partij op 19 maart in de raad gekozen, dan wordt politieke geschiedenis geschreven. Dan heeft de SGP voor het eerst een vrouwelijke volksvertegenwoordiger: Lilian Janse.

De Kandidaat: SGP-vrouwen schrijven geschiedenis

BB 13.02.2014 Samen met hun lijsttrekker Lilian Janse behoren ze tot de eerste vrouwelijke kandidaat-raadsleden van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ooit, en de enige in Nederland. Niet vreemd dat ze als voorvechters van de vrouwenzaak worden gezien, heldinnen worden genoemd en feministen. Zelf willen ze daar niets echter over horen. ‘Er was nood, en we hebben geholpen,’ zeggen Nellie van Dijk en Mariet van Klinken, kandidaten op de lijst voor de SGP in Vlissingen.

Zevende keuze

Totdat de Vlissingse Lilian Janse in 2013 opstond als allereerste vrouwelijke SGP- lijsttrekker in de geschiedenis. Op dit moment is de SGP overigens nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Vlissingen. Ze was echter niet de eerste keus, zes mannen werden vóór haar gevraagd, maar geen van hen wilde. Lilian vond toen dat ze haar verantwoordelijkheid moest nemen.

Maar het lukt niet altijd om als vrouw door te dringen tot politieke- of bestuursposities. In het orthodox-christelijke Staphorst strandde een eerdere poging van Hilligje Kok-Bisschop om actief in de SGP en de kerk te worden. Haar strijd is te zien in de documentaire ‘Houdt God van vrouwen?’

Lees in de rubriek De Kandidaat meer verhalen over gewone en bijzondere kandidaat-raadsleden

Let op! Ook (kandidaat-) raadslid? Kom dan voor een vriendenprijsje naar het BB-congres ‘Goede Raad is goud waard’ op donderdag 27 februari in Antropia, Driebergen. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Meer info+aanmelden

Gerelateerde artikelen

Bijgewerkt op: 12-02 De Kandidaat 

Ook in Zoetermeer vrouw op SGP-kieslijst

NU 31.01.2014 Niet alleen in Vlissingen, ook in Zoetermeer kunnen kiezers stemmen op een vrouwelijke SGP-kandidaat. Het gaat om Henne van der Slik. Van der Slik staat voor de gemeenteraadsverkiezingen op plek 21 op de gecombineerde lijst van de ChristenUnie en de SGP. Dat bevestigt Dirk Verboom, secretaris van de ChristenUnie, vrijdag na berichtgeving door het Reformatorisch Dagblad.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zoetermeer SGP

Vrouw op lijst voor SGP

Telegraaf 31.01.2014 De SGP in Zoetermeer heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart een vrouw op de kieslijst gezet. Henne van der Slik staat namens de partij op de kandidatenlijst voor de combinatie ChristenUnie/SGP.

Drie vrouwen op SGP-lijst in Vlissingen

BB 30.01.2014 Drie vrouwen zijn kandidaat voor de SGP in Vlissingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Behalve lijsttrekker Lilian Janse gaat het om Mariet van Klinken op plek 7 en Nellie van Dijk op plek 9. De lijst telt 12 kandidaten.

Te weinig mannen

Dat heeft vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen donderdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Van der Weele zei dat er drie vrouwen op de lijst staan, omdat er te weinig mannelijke kandidaten waren.

Gerelateerde artikelen

Drie vrouwen op SGP-lijst gemeenteraad in Vlissingen

Trouw 30.01.2014 Drie vrouwen zijn kandidaat voor de SGP in Vlissingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Behalve lijsttrekker Lilian Janse gaat het om Mariet van Klinken op plek 7 en Nellie van Dijk op plek 9. De lijst telt 12 kandidaten. Dat heeft vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Van der Weele zei dat er drie vrouwen op de lijst staan, omdat er te weinig mannelijke kandidaten waren.

Drie vrouwen op SGP-lijst voor raad Vlissingen

Trouw 30.01.2014 Naast Lilian Janse staan nog twee SGP-vrouwen kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Nadat afgelopen zomer bekend werd dat Janse in Vlissingen als eerste vrouw namens de staatkundig gereformeerden de lijst aanvoert, heeft die lokale afdeling deze maand ingestemd met nog twee vrouwelijke kandidaten. Dat bevestigt vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen.

Drie SGP-vrouwen op lijst gemeenteraadsverkiezingen

NU 30.01.2014 Er zijn drie SGP-vrouwen kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen in maart. Vicevoorzitter van de staatkundig gereformeerden Cees van der Weele bevestigt dit tegenover dagblad Trouw. Afgelopen zomer werd al bekend dat Lilian Janse zich verkiesbaar zou stellen; nu zijn daar Mariet van Klinken en Nellie van Dijk bijgekomen.

Groei

Vicevoorzitter Van der Weele liet weten dat de SGP-kiesvereniging in Vlissingen het ledental fors heeft zien groeien sinds de koerswijziging in de partij. ”Eerst hadden we ongeveer zestig leden. Nu zijn het er circa tachtig.” De SGP zit momenteel niet in de gemeenteraad in Vlissingen. De voorloper, de RPCU, had van 1970 tot 2010 onafgebroken een of twee zetels in de Vlissingse raad.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: SGP Lilian Janse Mariet van Klinken Nellie van Dijk Vlissingen

Drie vrouwen op lijst SGP

Telegraaf 30.01.2014 Naast Lilian Janse staan nog twee andere SGP-vrouwen kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen in maart. De lokale afdeling van de staatkundig gereformeerden heeft daar deze maand mee ingestemd, bevestigt vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen tegenover dagblad Trouw.

Van der Staaij is het succesvolste Kamerlid

Trouw 13.12.2013 SGP-voorman Kees van der Staaij is het succesvolste lid van de Tweede Kamer. In vergelijking met andere Kamerleden haalden zijn amendementen en ingediende moties erg vaak de eindstreep. Dat blijkt uit een onderzoek van de kranten van De Persdienst.

 ‘Van der Staaij succesvolste Kamerlid’

NU 13.12.2013 Dat blijkt uit een onderzoek van de kranten van De Persdienst. Van der Staaij diende dit jaar acht amendementen in en slaagde er in zeven gevallen in om daadwerkelijk een wetsvoorstel aangepast te krijgen. Verder werden 21 van zijn 28 moties aangenomen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Kees van der Staaij

SGP-leider Van der Staaij ‘effectiefste Kamerlid’›

NRC 13.12.2013 Kees van der Staaij, de fractievoorzitter van de SGP, is het “meest effectieve” Tweede Kamerlid van dit jaar. Dat is de conclusie van een analyse, uitgevoerd door de kranten van De Persdienst. Van der Staaij slaagde er het vaakst in om via amendementen wetsvoorstellen aangepast te krijgen.

Van der Staaij diende dit jaar acht amendementen in. In zeven gevallen leidde dit tot een aanpassing van een wetsvoorstel. Daarnaast werden 21 van zijn 28 moties aangenomen.

Lees meer

8 OKT Begrotingsoverleg verder, maar kabinet en oppositie hopeloos verdeeld ›

28 JUL ‘Fraude met subsidie voor zonnepanelen heel eenvoudig’ ›

16 JUL SGP-leider: vaccinatieplicht is inbreuk in persoonlijke levenssfeer ›

17 JUN Nederlands vredesinitiatief krijgt gemengd onthaal ›

20 MRT Verbod op godslastering gaat geschrapt worden ›

SGP’er Kees van der Staaij is het effectiefste Kamerlid

Elsevier 13.12.2013 Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP is het effectiefste Tweede Kamerlid van 2013. Hij slaagt er het vaakst in om via amendementen wetsvoorstellen aan te passen.

Dat schrijven de kranten van de Persdienst vrijdag, die van alle Tweede Kamerleden hebben vergeleken hoeveel amendementen en moties zij indienden en hoeveel daarvan zijn aangenomen. Van der Staaij, voorzitter van een kleine fractie van 3 zetels, wist zeven van de acht amendementen door de Kamer te loodsen. Ook 21 van de 28 moties die hij dit jaar indiende, zijn geaccepteerd door zijn collega’s in het parlement.

De SGP’er zegt dat hij veel tijd steekt in de formulering ervan: ‘Ik ga niet veel tijd stoppen in kansloze amendementen.’

zie ook;

Van der Staaij meest succesvol

Telegraaf 13.12.2013 Van der Staaij diende dit jaar acht amendementen in en slaagde er in zeven gevallen in om daadwerkelijk een wetsvoorstel aangepast te krijgen. Verder werden 21 van zijn 28 moties aangenomen. Vera Bergkamp (D66) en Loes Ypma (PvdA) werden in het onderzoek tweede en derde.

De politici die voor partijen als D66, PvdA en VVD in de Kamer zitten, slagen het vaakst in hun opzet. De SP en de PVV hebben minder succes met hun moties en amendementen, al dienen ze er wel veel in. De PVV bijvoorbeeld zag slechts 2 van de 30 amendementen aangenomen worden, en van de 389 moties die de partij

Verder:

‘Eerste vrouwelijke lijsttrekker in Staphorst’

Trouw 29.11.2013 Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouw lijsttrekker van een politieke partij in de gemeente Staphorst. Liesbert Lubberink leidt de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in de Overijsselse gemeente. Dat heeft de partij vandaag besloten, meldt RTV Oost.

Staphorst heeft voor eerst vrouwelijke lijsttrekker

NU 29.11.2013 De strengchristelijke gemeente Staphorst heeft voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. De leden van de PvdA-afdeling in de gemeente hebben donderdagavond besloten de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart te laten aanvoeren door Liesbert Lubberink, meldt RTV Oost.

Eindelijk vrouw Staphorst

Telegraaf 29.11.2013  Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouw lijsttrekker van een politieke partij in de gemeente Staphorst. Liesbert Lubberink leidt de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in de Overijsselse gemeente. Dat heeft de partij donderdagavond besloten.

Eerste vrouwelijke lijsttrekker in Staphorst›

NRC 29.11.2013 Staphorst heeft voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Liesbert Lubberink is gisteren officieel door de lokale PvdA gekozen als leider van de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, meldt RTV Oost. Eerder deze maand berichtte de lokale PvdA al dat Lubberink op de conceptkandidatenlijst stond als lijsttrekker. Op de lijst stonden vijftien kandidaten, onder wie zeven vrouwen. Afgelopen zomer waren de dorpen in het nieuws, doordat relatief veel kinderen er mazelen hadden. Veel strenggelovige ouders willen hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Staphorst 2013: eerste vrouw ooit lijsttrekker

BB 14.11.2013  Je zou het anno 2013 niet denken, maar er zijn nog gemeenten waar een vrouwenstrijd gestreden wordt. In de gemeente Staphorst treedt er voor het eerst een vrouw aan als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Liesbeth Lubberink (PvdA) heeft zich kandidaat gesteld. Zij is samen met een CDA-collega het tweede en derde vrouwelijke raadslid in de geschiedenis van de 17-koppige raad. Haar doel: het voorkomen van verzuiling in de Orthodox-Christelijke gemeente.

Hoe komt het dat er in Staphorster historie slechts drie vrouwelijke raadsleden zijn geweest?
Het is een Reformatorische gemeenschap, de SGP heeft hier 5 zetels. Van oudsher zijn vrouwen hier niet actief in de politiek. In de SGP is het zelfs niet toegestaan.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Duister’ Halloween heet dankzij SGP nu Herfstweek

Trouw 09.10.2013 In de Brabantse gemeente Werkendam gaat Halloween dit jaar niet door. Schoolkinderen in de omliggende dorpen Hank en Dussen vieren in plaats daarvan ‘Herfstweek’, een idee uit de koker van de lokale SGP-fractie. De bevindelijk gereformeerde partij stelde vorige week raadsvragen over een feest dat een gemeentelijke jongerenwerkgroep had georganiseerd. Bij de spooktocht zouden kinderen worden geconfronteerd met ‘gewaden van duivelen, levende doden en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen’. Tegenover Omroep Brabant stelde fractievoorzitter Theo Meijboom dat het karakter van het feest de laatste jaren is veranderd.

SGP bant duivels Halloween uit Werkendam

BB 09.10.2013 Schoolkinderen in het Brabantse Werkendam vieren volgende week geen Halloween. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat allerlei geplande activiteiten volgende week doorgaan onder een andere noemer, namelijk ‘Herfstweek’.

Geen duivels Halloween in Werkendam door SGP

Trouw 08.10.2013 Schoolkinderen in het Brabantse Werkendam vieren volgende week geen Halloween. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat allerlei geplande activiteiten volgende week doorgaan onder een andere noemer, namelijk ‘Herfstweek’.

Geen duivels Halloween

Telegraaf 08.10.2013 Schoolkinderen in het Brabantse Werkendam vieren volgende week geen Halloween. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat allerlei geplande activiteiten volgende week doorgaan onder een andere noemer, namelijk ‘Herfstweek’.

Komt het Wichmanninstituut nu met de oproep: stem SGP?

Trouw 02.09.2013 Menig lijsttrekker van een grote partij in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam kan slechts dromen van de aandacht die Lilian Janse van de SGP in Vlissingen heeft getrokken. Op dit moment is de SGP niet eens vertegenwoordigd in de gemeenteraad van de Zeeuwse havenstad, maar haar lijsttrekker figureert ruim een half jaar voor de verkiezingsdag prominent in de landelijke media.

Lees ook: De SGP zou blij moeten zijn met zo’n vrouw – 25/08/13

Er zaten al heel lang ladders in de zwarte kous

Trouw 29.08.2013 Het intrigerendst aan de jarenlange strijd rond het SGP-vrouwenstandpunt vond ik altijd de hartverwarmende solidariteit van de seculiere buitenwereld. Telkens als de partij een rechtszaak verloor, huilde opiniemakend Nederland met de mannenbroeders mee.

‘Ook andere SGP-afdelingen overwegen een vrouw’

Trouw 27.08.2013 Een revolutie wil Lilian Janse haar benoeming tot SGP-lijsttrekker niet noemen. Maar, zo erkent Janse, de stap die de Vlissingse afdeling van de partij maandagavond zette zal hoogstwaarschijnlijk navolging krijgen. Op Radio 538 vertelde Janse dinsdagochtend dat ze heeft begrepen ‘dat ze ook in andere gemeentes overwegen om vrouwen op de lijst te zetten’. ‘Dat vind ik mooi.’ Janse wil overigens niet zeggen hoe ze aan die informatie komt, noch om welke gemeentes het gaat.

Vlissingen heeft als eerste vrouwelijke lijsttrekker SGP

NU 27.08.2013 Voor het eerst in haar 95-jarige bestaan heeft de SGP in verkiezingen een vrouwelijke kandidaat. De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering. Eerder waren al zes mannen benaderd om zich als SGP-lijsttrekker in de gemeente Vlissingen verkiesbaar te stellen. Nadat zij allemaal hadden geweigerd, besloot Janse zich verkiesbaar te stellen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Lilian Janse SGP Vlissingen

Lilian Janse wordt eerste vrouwelijke lijsttrekker voor SGP

Elsevier 26.08.2013 Voor het eerst in het vijfennegentigjarige bestaan van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is een vrouw verkozen tot lijsttrekker. Lilian Janse (40) voert de lijst van de partij aan in Vlissingen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. De kiesvereniging van de SGP in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de vrouw.

Eerste SGP-vrouw op kieslijst een feit: Vlissingen accepteert kandidatuur Janse

Trouw 26.08.2013 De SGP-kiesvereniging in Vlissingen heeft dinsdagavond in een besloten vergadering de kandidatuur van Lilian Janse voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen geaccepteerd. Janses (40) kandidatuur is revolutionair binnen de streng christelijke partij. Ze is de eerste SGP-vrouw ooit die het tot een kieslijst van de partij schopt.


‘Wellicht meer stemmen SGP door eerste vrouwelijke lijsttrekker’

Trouw 26.08.2013 De SGP kan met Lilian Janse als lijsttrekker wellicht meer stemmen krijgen dan met een mannelijke kandidaat. Dat zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kieskring van de SGP maandag, nadat de leden hadden ingestemd met de kandidatuur van Janse. Janse kreeg de steun van 23 leden. 14 leden spraken zich uit tegen het lijsttrekkerschap van Janse.

‘Vasthouden aan beginsel’

Telegraaf 26.08.2013 De benoeming van Lilian Janse als lijsttrekker van de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen „spoort inhoudelijk niet met de tekst van het beginselprogramma van de partij”. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen heeft dat maandagavond gezegd in een eerste reactie.

‘Meer stemmen SGP met Janse’

Telegraaf 26.08.2013 De SGP kan met Lilian Janse als lijsttrekker wellicht meer stemmen krijgen dan met een mannelijke kandidaat. Dat zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kieskring van de SGP maandag, nadat de leden hadden ingestemd met de kandidatuur van Janse.

‘Het gaat om de SGP, niet om mij’

Telegraaf 26.08.2013 Lilian Janse liet maandagavond in een eerste reactie op haar verkiezing tot lijsttrekker weten blij te zijn met de uitslag. „Maar het gaat om de SGP, niet om mij”, voegde ze daaraan toe.

Gerelateerde artikelen;

26-08: Vrouwelijke lijsttrekker SGP

23-08: SGP verbolgen over vrouw

21-08: Uniek: vrouw wil SGP aanvoeren

SGP krijgt eerste vrouwelijke lijsttrekker – partijbestuur niet blij›

NRC 26.08.2013 De SGP krijgt voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Lilian Janse gaat volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen de lijst aanvoeren voor de SGP in Vlissingen. Dat hebben de leden van de Vlissingse afdeling van de streng gereformeerde partij vandaag besloten. Het is voor het eerst dat een vrouw een politieke functie bekleedt namens de SGP. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de partij zich dit voorjaar gedwongen het omstreden vrouwenstandpunt aan te passen. Het beginselprogramma van de partij werd toen echter niet aangepast. In artikel tien van die beginselen staat dus nog steeds dat het “zitting nemen in politieke organen” in strijd is met de roeping van de vrouw. Volgens de partij zijn vrouwen dus politiek ongeschikt, maar op papier mogen ze wel met de partij meedoen.

De SGP is momenteel overigens niet vertegenwoordigd in de Vlissingse gemeenteraad.

Lees meer;

16 MRT ‘Politiek ongeschikt’, maar vooruit. SGP-vrouwen mogen op de kieslijst ›

16 MRT SGP wil in oppositie optrekken met CDA en ChristenUnie ›

14 JAN SGP gaat vrouw niet weren van kieslijst om geslacht ›

Vrouwelijke lijsttrekker SGP

Telegraaf 26.08.2013  Lilian Janse mag lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Met 23 stemmen voor en 14 stemmen tegen gaven de leden van de Vlissingse kieskring van de SGP haar hun fiat. Daarmee is Janse de eerste vrouwelijke kandidaat en meteen ook de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP ooit.

Gerelateerde artikelen;

26-08:  ‘Vasthouden aan beginsel’

26-08:  ‘Meer stemmen SGP met Janse’

26-08:  ‘Het gaat om de SGP, niet om mij’

23-08:  SGP verbolgen over vrouw

21-08:  Uniek: vrouw wil SGP aanvoeren

Janse gekozen tot eerste vrouwelijke lijsttrekker SGP

BB 26.08.2013 Voor het eerst in haar 95-jarige bestaan heeft de SGP in verkiezingen een vrouwelijke kandidaat. De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering.

GERELATEERDE ARTIKELEN

SGP overlegt over vrouwelijke kandidaat

RTL 26.08.2013 De SGP-kiesvereniging in Vlissingen bespreekt vanavond tijdens een besloten ledenvergadering de kandidatuur van Lilian Janse voor het lijsttrekkerschap van de partij in de gemeenteraadsverkiezingen. Lees verder

SGP-vrouw staat haar mannetjeVideo
RTL 26.08.2013 Het wordt wellicht een historische avond voor de politiek in ons land. Want het zou kunnen dat voor het eerst sinds de oprichting van de SGP een vrouw een politieke rol krijgt binnen die partij. EditieNL sprak met Lilian Janse, kandidaat-lijsttrekker van de SGP in Vlissingen.

SGP vergadert over lijsttrekkerschap vrouw

Trouw 26.08.2013 De SGP-kiesvereniging in Vlissingen bespreekt maandagavond tijdens een besloten ledenvergadering de kandidatuur van Lilian Janse voor het lijsttrekkerschap van de partij in de gemeenteraadsverkiezingen. Als de kiesvereniging instemt met haar kandidatuur, is de 40-jarige Zeeuwse de eerste vrouwelijke kandidaat ooit voor de SGP in een verkiezing.

De SGP zou blij moeten zijn met zo’n vrouw

Trouw 25.08.2013 Het is sneller gebeurd dan het partijbestuur had verwacht (en gehoopt), maar het moest ervan komen: in de SGP heeft de eerste vrouw zich gemeld voor de kandidatenlijst. De veertigjarige Lilian Janse komt de eer toe. Jansen is kandidaat-lijsttrekker voor de SGP bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van Vlissingen. De Zeeuwse verdient lof voor de moed die ze toont en de verantwoordelijkheid die ze neemt.

‘Vreemdgaansites en SGP-idealen kunnen best naast elkaar bestaan’

VK  23.08.2013 Vreemdgaansites als Ashley Madison en Second Love pronken met het ideaal van vooruitgang: Liberale liefde is de toekomst en niet die achterhaalde idealen van de SGP. We moeten niet gaan kiezen tussen traditie en moderniteit, schrijft Bart Smout. ‘De spanning tussen oude en nieuwe culturele waarden, dat is de echte crisis waarin Nederland zich bevindt.’

Lees ook Second Love wint reclamezaak van SGP-jongeren – 07/08/13

Lees ook ‘We willen de eeuwige liefde maar dan moet die liefde wel eeuwig spannend zijn’ – 26/07/13

SGP verbolgen over vrouw

Telegraaf 23.08.2013 Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen is niet bepaald gelukkig met het eerste vrouwelijke kanditatuurschap in de SGP-geschiedenis. De leden lijken minder moeite te hebben met de mogelijke toetreding van Lilian Janse tot de Vlissingse gemeenteraad.

SGP: Jammer dat mannen hun verantwoordelijkheid niet nemen

Trouw 22.08.2013 Het landelijk bestuur van de SGP is niet verheugd over de kandidaatstelling van Lilian Janse. Haar poging om de eerste SGP-politica te worden wijst volgens voorzitter Maarten van Leeuwen op een ‘tekort aan verantwoordelijkheid bij de leden’. De EO maakte woensdag bekend dat Janse zich als enige kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van de Vlissingse afdeling. Of ze daadwerkelijk lijsttrekker wordt, hangt af van de partij. Die vergadert volgende week. In het Reformatorisch Dagblad vertelt Van Leeuwen dat hij niet had verwacht dat de eerste vrouw zich al in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 2014 zou melden.

Lees ook: Eerste kandidate van SGP gaat meteen voor het lijsttrekkerschap – 22/08/13

Lees ook: Eerste vrouw stelt zich kandidaat voor SGP – 21/08/13

Eerste kandidate van SGP gaat meteen voor het lijsttrekkerschap

Trouw 22.08.2013 Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor verkiezingen. De 40-jarige Lilian Janse wil volgend jaar gemeenteraadslid worden in Vlissingen.

Kandidaat lijsttrekker SGP: ‘Dan doe ik het wel’

BB 22.08.2013 Lilian Janse, die in Vlissingen mogelijk de eerste vrouwelijke lijsttrekker wordt voor de SGP, vindt het niet opzienbarend dat een vrouw zich namens de SGP kandidaat stelt. ,,Iemand moest de eerste zijn”, vertelde ze woensdag.

Gerelateerde artikelen;

21-08-2013 SGP Vlissingen draagt vrouw voor als lijsttrekker

SGP-kandidaat Lilian Janse: ‘Iemand moest de eerste zijn’

Trouw 22.08.2013 Lilian Janse, die in Vlissingen mogelijk de eerste vrouwelijke lijsttrekker wordt voor de SGP, vindt het niet opzienbarend dat een vrouw zich namens de SGP kandidaat stelt. ‘Iemand moest de eerste zijn’, vertelde ze woensdag. Zes mannen waren eerder al benaderd om zich als SGP-lijsttrekker verkiesbaar te stellen. Toen zij allemaal weigerden, werd dat door sommigen ervaren als ‘een blamage’, en dus besloot de 40-jarige Janse: ‘Dan doe ik het wel’.

Joël Voordewind: ‘De vraag is of de SGP haar kandidatuur zal respecteren’

VK 21.08.2013  Dichter bij huis, er heeft zich een vrouw gekandideerd voor de SGP, ze wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Goed nieuws? ‘De vraag is of de leden van de selectiecommissie haar kandidatuur zullen respecteren.

Voor het eerst stelt vrouw zich kandidaat voor SGP

Trouw 21.08.2013 Voor het eerst stelt zich een vrouw kandidaat bij de verkiezingen voor de SGP. De 40-jarige Lilian Janse wil lijsttrekker worden namens de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen. Tot afgelopen maart konden en mochten vrouwen zich niet verkiesbaar stellen voor de partij. De Hoge Raad besloot in 2010 dat de SGP vrouwen niet meer actief van de kieslijst mocht weren, dat vonnis werd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bekrachtigd in maart van dit jaar. En nu wil Janse dus meedoen namens de partij, meldt De Vijfde Dag. Het EO-programma zendt vanavond een portret uit van Janse.

Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen.

SGP Vlissingen draagt vrouw voor als lijsttrekker

BB 21.08.2013 Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen. Het SGP-bestuur in Vlissingen heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar, zo bevestigt de partij woensdag.

Vrouwenstandpunt aangepast na uitspraak Hoge Raad

Vrouwen konden zich voorheen bij de SGP niet verkiesbaar stellen. De Hoge Raad bepaalde eerder dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kandidatenlijst. Na jaren procederen paste de partij haar vrouwenstandpunt begin 2013 aan.

In het EO-programma De Vijfde Dag dat vanavond wordt uitgezonden licht Janse toe hoe ze tot haar keuze kwam.

Gerelateerde artikelen;

Eerste vrouw stelt zich kandidaat voor SGP Video

Trouw 21.08.2013 Voor het eerst in de 95-jarige geschiedenis van de SGP stelt een vrouw zich kandidaat. Lilian Janse uit Vlissingen is momenteel de enige optant voor het lijsttrekkerschap tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. ‘De principes van de partij blijven hetzelfde’, stelt Janse op de christelijke nieuwssite CIP. Dat meldt De Vijfde Dag. Het EO-actualiteitenprogramma zendt woensdag een portret van Janse uit. Of de politica ook daadwerkelijk op de Vlissingse SGP-lijst komt te staan hangt af van de kiesvereniging; die vergadert maandag.

Vrouw stelt zich kandidaat voor SGP

NU 21.08.2013 Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen.  Het SGP-bestuur in Vlissingen heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar, zo bevestigt de voorzitter van de partij in Vlissingen, C. de Landmeter, tegenover NU.nl. Janse maakte haar kandidaatschap bekend in het programma De Vijfde Dag van de EO. Het programma maakte een portret van haar die vanavond wordt uitgezonden.

Eerste vrouw ooit verkiesbaar namens SGP

Elsevier 21.08.2013 Lilian Janse (40) schrijft geschiedenis. Ze is kandidaat-lijsttrekker van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in Vlissingen en daarmee de eerste vrouw ooit die zich verkiesbaar stelt voor de strenggereformeerde partij.

Ze werd geïnterviewd voor het EO-programma De Vijfde Dag.

Uniek: vrouw wil SGP aanvoeren

Telegraaf 21.08.2013  Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP, heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van de partij. De 40-jarige Lilian Janse wil de Vlissingse afdeling van de strenggereformeerde partij vertegenwoordigen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

Gerelateerde artikelen;

16-03: Vrouwvolk kan zich melden

16-03: SGP besluit over de vrouwen

14-03: Vrouwen op kieslijst SGP

25-02: ‘Controle op discriminatie’

06-02: Tegenstand SGP ‘verwacht’

14-01: Deur op kier voor SGP-vrouwen

29-11: SGP laat vrouwen toe

12-10: Spies: kieslijst open voor vrouwen

SGP accepteert vrouwelijke kandidaten op de kieslijst, maar niet van harte

Trouw 18.03.2013 Geen zwarte kousen, maar vooral donkergrijze pakken en kalende hoofden. Ruim 450 SGP-leden bezochten zaterdag de landelijke partijdag van de SGP. Veel mannen, een enkele vrouw en journalisten. Zodra de pauze begint, duiken de cameraploegen op de weinige dames, die zich in de warme zaal al snel geïntimideerd voelen door alle aandacht.

SGP-vrouwen mogen op kieslijst

BB 16.03.2013 Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. Er waren ook afdelingen met voor en tegenstemmen. In totaal werden 320 stemmen voor geteld, 85 tegen en eentje blanco.

Uitspraak Hoge Raad

Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd. De SGP moest echter gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij.

 Gerelateerde artikelen;

SGP wijzigt standpunt: vrouwen mogen op kieslijst

Trouw 16.03.2013 Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. Van de 405 aanwezige leden stemden 320 voor, 85 waren tegen het voorstel.

Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd. De SGP moest gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij. De SGP verwacht overigens niet dat de vrouwen zich in drommen zullen aanmelden.

Vrouwvolk kan zich melden

Telegraaf 16.03.2013 Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. Er waren ook afdelingen met voor en tegenstemmen. In totaal werden 320 stemmen voor geteld, 85 tegen en eentje blanco.

Vrouwen formeel op kieslijsten SGP

NU 16.03.2013 Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; SGP

SGP-leden kiezen voor vrouwen op de kieslijst

Elsevier 16.03.2013 Vanaf zaterdag kunnen ook vrouwen in theorie op de kieslijst voor de SGP worden geplaatst. Onder druk van het Europese Hof en de Hoge Raad stemde een meerderheid voor de statutenwijziging van de partij. In Hoevelaken stemden 320 leden voor en 85 tegen. Mocht een vrouw in theorie nu de Kamer worden gekozen, houdt het voor haar daar wel op. Het partijbeginsel dat een vrouw het regeerambt niet toekomt, blijft ongewijzigd.

Ook wijzigt de partij niet het principe dat vrouwen eigenlijk andere taken hebben dan de volksvertegenwoordiging.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei ook tijdens de bijeenkomst dat hij wil dat zijn partij in een blok samen met het CDA en de ChristenUnie oppositie voert tegen de regering.

‘Politiek ongeschikt’, maar vooruit. SGP-vrouwen mogen op de kieslijst

NRC 16.03.2013 Bij de SGP worden alle formele belemmeringen voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen weggenomen. Daarmee hebben de leden vandaag ingestemd op de partijraad in Hoevelaken. De kwestie is al vele jaren een heet hangijzer voor de SGP.  Zoals verwacht is vandaag besloten dat de partij in het reglement opneemt dat het geslacht van kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten. Van de aanwezige leden stemden er 320 voor en 85 tegen. Ook werd er een keer blanco gestemd. Lees verder

SGP-achterban besluit over de vrouwen

VK 16.03.2013 De afdelingen van de SGP besluiten zaterdag in Hoevelaken of vrouwen in theorie op de kieslijsten van de partij kunnen komen. Het lijkt zo goed als zeker dat een meerderheid voor is. Het oordeel van 90 van de 184 afdelingen was donderdag al bekend en daarvan was weer driekwart voor deze wijziging van het reglement. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd.

Lees ook  Meerderheid SGP wil vrouwen op de kieslijst – 14/03/13

SGP-achterban besluit over de vrouwen

Trouw 16.03.2013 De afdelingen van de SGP besluiten zaterdag in Hoevelaken of vrouwen in theorie op de kieslijsten van de partij kunnen komen. Het lijkt zo goed als zeker dat een meerderheid voor is.

Het oordeel van 90 van de 184 afdelingen was donderdag al bekend en daarvan was weer driekwart voor deze wijziging van het reglement. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd.

SGP besluit over de vrouwen

Telegraaf 16.03.2013 De afdelingen van de SGP besluiten zaterdag in Hoevelaken of vrouwen in theorie op de kieslijsten van de partij kunnen komen. Het lijkt zo goed als zeker dat een meerderheid voor is.

‘Verpaarsing voorkomen’

Telegraaf 16.03.2013 SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij wil vaker samenwerken met het CDA en de ChristenUnie. Van der Staaij wil zo verdere „verpaarsing” van het beleid voorkomen.

SGP: Samenwerken met CDA en CU tegen ‘verpaarsing’

Trouw 16.03.2013 SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij wil vaker samenwerken met het CDA en de ChristenUnie. Van der Staaij wil zo verdere ‘verpaarsing’ van het beleid voorkomen. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

SGP wil met CDA en CU optrekken tegen paars-plus

NU 16.03.2013 “Er zijn allerlei onderwerpen waarbij VVD en PvdA steun zoeken bij de Kamer, als de partijen die geestverwant zijn hun krachten bundelen kun je een zo groot mogelijke invloed uitoefenen”, zei SGP-leider Kees van der Staaij zaterdagochtend op Radio 1.

SGP wil in oppositie optrekken met CDA en ChristenUnie

NRC 16.03.2013 Door samen te werken kunnen CDA, ChristenUnie en SGP voorkomen dat het kabinet te veel de kant van Paars Plus op gaat. “Als de partijen die geestverwant zijn hun krachten bundelen kun je een zo groot mogelijke invloed uitoefenen”, zei SGP-leider Kees van der Staaij vanochtend op Radio 1. De partij wil in het reglement opnemen dat het geslacht van kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten, zo werd twee maanden geleden bekendgemaakt. Het beginselprogramma wordt echter niet aangepast. Daarin staat dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen.
Een woordvoerder van de partij zei tegen persbureau Novum dat hij verwacht dat de partijraad zal instemmen met het voorstel.

De SGP werd min of meer tot de veranderingen gedwongen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde in de zomer van 2012 dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijsten. Lees verder

Lees meer;

1 MRT Oppositie nog niet overtuigd – plannen ‘visieloos’ en ‘bagger’ › 

14 JAN SGP gaat vrouw niet weren van kieslijst om geslacht › 

2012 Justitie neemt tbs-vonnissen onder de loep – ‘mogelijk 200 tbs’ers vrij’ › 

2012 SGP heft belemmering vrouwen op kieslijsten op – met voorbehoud ›

2012 Oppositie grijpt debat formatie aan voor kritiek op regeerakkoord ›

‘Ik geloof niet dat mannen de macht over de vrouw hebben’

Trouw 15.03.2013 Wie weet staat rechtenstudente Corry-Anne Everse (21) ooit op de kieslijst van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Zaterdag wordt op de partijdag van de SGP besloten of vrouwen toegelaten worden op de kieslijst. Everse is volop actief als secretaris in het dagelijks bestuur van SGP-jongeren, al praat ze nu op persoonlijke titel. Ze twijfelt nog over haar toekomst. “Vanuit mijn geloof ben ik niet zo ambitieus. Waar God mij wil hebben, daar ben ik over een paar jaar.”

Meerderheid SGP wil vrouwen op de kieslijst

VK 14.03.2013 Het lijkt zo goed als zeker dat vrouwen bij de SGP op de kieslijst kunnen komen. Zaterdag gaan de afdelingen daarover besluiten in Hoevelaken, maar nu al lijkt duidelijk dat er een meerderheid komt. Het oordeel van 90 van de 184 afdelingen is al bekend en daarvan is weer driekwart voor deze wijziging van het reglement. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd.

Lees ook SGP-achterban staat achter vrouwenvoorstel – 16/01/13

Lees ook Nieuw in het SGP-reglement: kandidaat-politici (V) toegestaan – 14/01/13

Meerderheid SGP wil vrouwen op de kieslijst

AD 14.03.2013  Het lijkt zo goed als zeker dat vrouwen bij de SGP op de kieslijst kunnen komen. Zaterdag gaan de afdelingen daarover besluiten in Hoevelaken.Het oordeel van 90 van de 184 afdelingen is al bekend en daarvan is weer driekwart voor deze wijziging van het reglement. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd

De SGP moest gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij. De SGP erkent dat er wel een tweeslachtigheid te bespeuren blijft. Maar de Hoge Raad is zelf ook tweeslachtig in de uitspraak, zo vinden ze bij de SGP. Die zegt, in de optiek van de partij, dat deze mag vinden wat ze wil, maar dat ze er niet naar mag handelen.

gerelateerd nieuws:

Meer over : SGP  Politiek

Vrouwen formeel op kieslijst SGP

NU 14.03.2013 Het lijkt zo goed als zeker dat vrouwen bij de SGP op de kieslijst kunnen komen. Zaterdag gaan de afdelingen daarover besluiten in Hoevelaken, maar nu al lijkt duidelijk dat er een meerderheid komt.  Bekijk video – Het oordeel van 90 van de 184 afdelingen is al bekend en daarvan is driekwart voor deze wijziging van het reglement. Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: SGP

Vrouwen op kieslijst SGP

Telegraaf 14.03.2013 Het lijkt zo goed als zeker dat vrouwen bij de SGP op de kieslijst kunnen komen. Zaterdag gaan de afdelingen daarover besluiten in Hoevelaken, maar nu al lijkt duidelijk dat er een meerderheid komt.

Gerelateerde artikelen;

25-02: ‘Controle op discriminatie’

SGP is al lang en breed klaar voor vernieuwd vrouwenstandpunt

Trouw 14..03.2013 Nog twee nachtjes slapen en de SGP-partijdag is daar. Dan zullen we horen of de mannenbroeders akkoord gaan met het voorstel van het hoofdbestuur om genitaliën niet langer bepalend te laten zijn voor een plaats op de kieslijst.

Nieuwe jongerenvoorzitter SGP blijft bij vrouwenpunt

Kranendonk laat vrouwendiscussie aan moederpartij

NU 12.03.2013 De grootste politieke jongerenpartij van Nederland, SGP-jongeren, krijgt een nieuwe voorzitter: Jan-Willem Kranendonk.  Over het sociaal leenstelsel is hij uitgesproken, maar de vrouwendiscussie laat ook hij aan de moederpartij, zo zegt hij in een gesprek met NU.nl. De nieuwe voorzitter vindt het vooral ook “irritant” dat het vrouwenstandpunt van de SGP het beeld naar buiten toe zo bepaalt. “Wij willen ons niet laten definiëren als een partij die vooral daarmee bezig is. Ook staan wij als SGP-jongeren hier formeel buiten.”

Ultra-refo’s: vrouwenstandpunt SGP is te mild

Trouw 06.02.2013 De juridische oplossing die de SGP heeft bedacht als voor haar ‘discriminerende’ vrouwenstandpunt is te riskant. Dat vindt het bestuur van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN). Volgens het kleine orthodoxe kerkgenootschap zet de SGP de deur open naar acceptatie van de vrouw: ‘een glibberige helling’.

Tegenstand SGP ‘verwacht’

Telegraaf 06.02.2013 Tegenstand tegen de ruimere mogelijkheden van de vrouw bij de SGP was ‘wel te verwachten’. De partij in de Tweede Kamer reageert bedaard op het bericht dat het moderamen (de leiding) van de synode van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (GGiN) zich ertegen verzet.

Gerelateerde artikelen

01-02: Meer lid van politieke partij

29-01: Fractieleider SGP verliest baan

De onschuldige opvattingen van een sympathiek partijtje

Trouw 18.01.2013  Het moest 14 januari 2013 worden voordat een enigszins excentrieke, maar alom sympathiek bevonden partij eindelijk capituleerde. Tijdens een persconferentie op het splinternieuwe hoofdkwartier meldde ze dat er een artikel bijkomt in het Algemeen Reglement: voortaan zal het passief kiesrecht ook gelden voor wezens die toevallig geboren zijn met een donkere huidskleur. Althans formeel.

‘Handig: de SGP vermomt afwijzing vrouw als afwijzing ontrouw’

VK 17.01.2013 Het simpele feit dat een vrouw zich aanmeldt voor de kandidatenlijst van de SGP, geeft de selectiecommissie een argument in handen om haar af te wijzen. Als dat geen fraaie oplossing is, schrijft Jean Wagemans.

De Hoge Raad bepaalde enige tijd geleden dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) niet langer mag weigeren om vrouwen toe te laten tot de kandidatenlijst. In reactie op deze uitspraak kwam het hoofdbestuur van de partij afgelopen maandag met het volgende, spitsvondige voorstel.

Helft van lokale SGP-ers wil vrouw in gemeenteraad

BB 16.01.2013 Bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, zou best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

SGP-achterban staat achter vrouwenvoorstel

Trouw 16.01.2013 Bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, zou best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer. Dat maakt het EO-programma De Vijfde Dag althans op uit een eigen peiling onder 127 raadsleden, Statenleden, burgemeesters en wethouders. Maar slechts 15 procent van de ondervraagde SGP’ers verwacht dat er ook vrouwen op hun lokale kieslijst komen.

‘Helft lokale SGP-politici ziet vrouw zitten’

NU 16.01.2013 Bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, zou best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: SGP

SGP’ers steunen opheffen belemmeringen voor vrouwen

Elsevier 16.01.2013 Een ruime meerderheid van SGP-leden en -kiezers steunt het voorstel van het SGP-bestuur om belemmeringen voor vrouwen op kieslijsten te schrappen. Ruim 70 procent stemt ermee in dat het geslacht niet bepalend mag zijn bij de selectie van personen voor SGP-kandidatenlijsten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 lezers van het Reformatorisch Dagblad (RD).

Het SGP-hoofdbestuur maakte maandag het voorstel bekend waarin staat dat het ‘geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten’.

zie ook;

‘Voornemen SGP is dubbelzinnig’

Trouw 14.01.2013 Het voornemen van de SGP om geslacht niet meer bepalend te laten zijn om wel of niet op de kieslijst te komen, is dubbelzinnig. Dat vindt Anniek de Ruijter, voorzitter van proefprocessenfonds Clara Wichmann. Die voerde jarenlang een juridische strijd tegen het gebrek aan vrouwen bij de Staatkundig Gereformeerde Partij.

‘Voornemen SGP dubbelzinnig’

Telegraaf 14.01.2013 Het voornemen van de SGP om geslacht niet meer bepalend te laten zijn om wel of niet op de kieslijst te komen, is dubbelzinnig. Dat vindt Anniek de Ruijter, voorzitter van proefprocessenfonds Clara Wichmann. Die voerde jarenlang een juridische strijd tegen het gebrek aan vrouwen bij de Staatkundig Gereformeerde Partij.

Deur op kier voor SGP-vrouwen

Telegraaf 14.01.2013 Of je nou een man bent of een vrouw, dat alleen mag formeel niet meer bepalend zijn bij de selectie van kandidaat-politici van de SGP. Het hoofdbestuur van de SGP kwam maandag met een voorstel om een nieuw artikel van die strekking toe te voegen aan het algemeen reglement van de partij.

Nieuw in het SGP-reglement: kandidaat-politici (V) toegestaan

Trouw 14.01.2013 Of je nou een man bent of een vrouw, dat alleen mag formeel niet meer bepalend zijn bij de selectie van kandidaat-politici van de SGP. Het hoofdbestuur van de SGP kwam vandaag met een voorstel om een nieuw artikel van die strekking toe te voegen aan het algemeen reglement van de partij. Van de 17 leden van het hoofdbestuur zijn 16 het ermee eens.

SGP: geslacht niet bepalend bij selectie kandidaten

Elsevier 14.01.2013 De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) voegt een nieuw artikel toe aan haar Algemeen Reglement dat stelt dat het ‘geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten’. Dat heeft de SGP maandag bekendgemaakt.

De partij geeft daarmee gevolg aan de uitspraak van de Hoge Raad, die in 2010 bepaalde dat de overheid maatregelen moet nemen tegen de SGP zodat vrouwen niet langer worden uitgesloten van het passief kiesrecht. Dit zou namelijk indruisen tegen het VN-vrouwenverdrag.

zie ook:

SGP gaat vrouw niet weren van kieslijst om geslacht

NRC 14.01.2013 De SGP gaat in het algemeen reglement vastleggen dat het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten. Dat meldt de partij op haar website.

De SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten van haar kieslijst, zo oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in juli vorig jaar. Het Hof wil de klacht van de partij over haar vrouwenstandpunt niet behandelen, waardoor het oordeel van de Hoge Raad uit 2010 overeind blijft. De SGP noemde het besluit destijds “ingrijpend” en voorzag “verstrekkende gevolgen”, niet alleen voor de partij zelf.

Lees meer;

2012 SGP heft belemmering vrouwen op kieslijsten op – met voorbehoudBINNENLAND

2012 SGP moet begin volgend jaar kieslijst openstellen voor vrouwenBINNENLAND

2012 Liveblog verkiezingen 2012 (deel I)VERKIEZINGEN

2012 Pechtold en Van der Staaij botsen over SGP-vrouwenstandpuntVERKIEZINGEN

2012 Spies in overleg met SGP om vrouwenstandpuntBINNENLAND

januari 15, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Brede partij Christelijke politiek « Debat in de Digitale Hofstad | september 29, 2013

 2. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders, Islam versus Biblebelt – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 9, 2014

 3. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2014

 4. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 5, 2015

 5. […] zie: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | december 26, 2016

 6. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Vrouw-vriendelijke aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 – SGP « Debat in de Digitale Hofstad | februari 3, 2018

 7. […] Zie ook: De SGP en politiek in de 21e eeuw – deel 3 […]

  Pingback door Vrouw-onvriendelijke aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 – SGP « Debat in de Digitale Hofstad | februari 3, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: