Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Wethouder Jan den Uil ChristenUnie Lansingerland – gedonder

Den Uil zegt per 1 november af te treden om verdere discussie rond zijn persoon te voorkomen.

Bouwprojecten
Als bestuurder was Den Uil verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten en tegelijkertijd was hij directeur en aandeelhouder van een architectenbureau.

De onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) constateren in een onderzoek onder meer dat de wethouder op verschillende dossiers niet heeft gehandeld conform de destijds geldende gedragscode.

Den Uil is de zoveelste regionale bestuurder die deze week opstapt. Donderdag maakte burgemeester Harry de Vries (CDA) van Lingewaard bekend af te treden omdat hij valse declaraties had ingediend.

Wethouder van Roermond Jos van Rey stapte deze week op, net als burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns, vanwege het schenden van de vertrouwelijkheid rond de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond.

GEEN BEWIJS VOOR CORRUPTIE EX-WETHOUDER

BB 11.06.2014 Voormalig wethouder Jan den Uil van Lansingerland wordt niet vervolgd voor corruptie. Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden dat Den Uil als wethouder invloed uitoefende bij de bouw van een gezondheidscentrum, terwijl hij ook directeur-grootaandeelhouder was van het architectenbureau dat dit centrum had gebouwd.

Ex-wethouder niet vervolgd

Telegraaf 11.06.2014  Voormalig wethouder Jan den Uil van Lansingerland wordt niet vervolgd voor corruptie. Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden dat Den Uil als wethouder invloed uitoefende bij de bouw van een gezondheidscentrum, terwijl hij ook directeur-grootaandeelhouder was van het architectenbureau dat dit centrum had gebouwd.

Gerelateerde artikelen

16-09: ‘Verliezen Lansingerland’

26-10: Wethouder stapt op na rapport

25-10: Weer wethouder onder vuur

Veel gemeenteraadsleden bezorgd om integriteit

Politici hebben twijfels over declaratiegedrag van ambtenaren

NU 08.12.2012 AMSTERDAM – Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt zaterdag uit een enquête van de NOS onder lokale politici. De NOS hield de enquête naar aanleiding van integriteitskwesties in de gemeenten Roermond, Lansingerland en Lingewaard in het afgelopen jaar.

Raadsleden maken zich zorgen over de integriteit van bestuurders

NRC 08.12.2012 Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder lokale politici en de belangenvereniging voor raadsleden, Raadslid.nu. Tientallen raadsleden noemen de situatie in hun gemeente matig tot slecht. Lees verder›

‘Integriteit wethouders verdient permanente aandacht’

BB 29.11.2012 Wethouders moeten meer aandacht besteden aan het onderwerp integriteit. Door recente incidenten komt het gezag van lokale politici namelijk in het geding, aldus de Wethoudersvereniging tijdens een onlangs gehouden conferentie. De vereniging concludeert dat met name het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling meer structurele aandacht vergt. Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, noemt het voorbeeld van de onlangs afgetreden wethouder van Lansingerland, Jan den Uil, als illustratie van iets waar een wethouder in de praktijk tegenaan kan lopen.

Gerelateerde artikelen;

Zakelijke belangen bewindslieden worden openbaar

Elsevier 26.10.2012 De zakelijke belangen van bewindspersonen worden openbaar gemaakt. Dit schrijft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ministers en staatssecretarissen moeten als zij aantreden al hun zakelijke belangen op afstand plaatsen, aldus persbureau Novum. Ook onbetaalde nevenfuncties moeten ze ‘in principe neerleggen’. Rutte komt daarmee tegemoet aan een wens van D66-leider Alexander Pechtold, die in NRC Handelsblad opgetogen reageert op het nieuws.

Belangenverstrengeling is een actueel thema in de politiek. Eerder deze week trad VVD’er Jos van Rey af als wethouder en senator vanwege verdenkingen van corruptie en het doorspelen van geheime informatie.

Vandaag werd ook bekend dat wethouder Jan den Uil van de gemeente Lansingerland vertrekt. De politicus van de ChristenUnie raakte in opspraak omdat hij zijn zakelijke belangen te veel zou hebben vermengd met die van het wethouderschap.

Zie ook:

Zakelijke belangen minister openbaar

NU 26.10.2012 De zakelijke belangen van aanstaande bewindspersonen worden openbaar gemaakt. Dat laat premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer vrijdag in een brief weten.  Ministers en staatssecretarissen moeten als zij aantreden al hun zakelijke belangen op afstand plaatsen. Ook onbetaalde nevenfuncties moeten ze in principe neerleggen.

Gerelateerde artikelen;

Wethouder Lansingerland stapt op na rapport

Trouw 26.10.2012  Wethouder Jan den Uil van de gemeente Lansingerland stapt op. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Den Uil zegt per 1 november af te treden om verdere discussie rond zijn persoon te voorkomen.

Weer bestuurder weg: wethouder stapt op na rapport – Video

Elsevier 26.10.2012 En weer stapt een lokale bestuurder op. Vandaag heeft wethouder Jan den Uil van de gemeente Lansingerland bekendgemaakt op te stappen. De politicus van de ChristenUnie raakte in opspraak, omdat hij zijn zakelijke belangen te veel zou hebben vermengd met die van het wethouderschap.

Wethouder stapt op na rapport

Telegraaf 26.10.2012 Wethouder Jan den Uil van de gemeente Lansingerland stapt op. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Den Uil zegt per 1 november af te treden om verdere discussie rond zijn persoon te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

25-10: Weer wethouder onder vuur

Weer wethouder onder vuur

Telegraaf 25.10.2012 Opnieuw is een wethouder ruimtelijke ordening in opspraak geraakt vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Het gaat om Jan den Uil (ChristenUnie) van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland. Den Uil is behalve wethouder ook mede-eigenaar van een architectenbureau dat opdrachten heeft gedaan voor de gemeente. Uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) blijkt dat Den Uil zich met dossiers heeft bemoeid, terwijl zijn architectenbureau daar ook bij betrokken was. Ook stuurde hij ambtenaren mailtjes in een poging om projecten op een voor zijn bedrijf gunstige manier te beïnvloeden.

oktober 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , ,

3 reacties

  1. […] Wethouder Jan den Uil ChristenUnie Lansingerland – gedonder […]

    Pingback door Het gerommel van VVD-wethouder Jacques Damen en CDA-burgemeester René Roep Vlissingen « Debat in de Digitale Hofstad | juni 22, 2013

  2. […] zie ook: Wethouder Jan den Uil ChristenUnie Lansingerland – gedonder […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017

  3. […] zie ook: Wethouder Jan den Uil ChristenUnie Lansingerland – gedonder […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: