Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

ex-Burgemeester Harry de Vries CDA Lingewaard – gedonder

Problemen ex-burgemeester Harry de Vries.

Tot voor kort was Lingewaard niet echt een bekende gemeente in Nederland. Maar ineens staat de gemeente in de belangstelling, omdat de problemen zich opstapelen. Op 25 oktober vertrok burgemeester Harry de Vries (CDA) op staande voet, nadat was gebleken dat hij rommelde met declaraties en onkostenvergoedingen. De burgemeester, die in 2007 aantrad in Lingewaard, was daar al vaker voor op de vingers getikt. Een recente controle door enkele raadsfracties wees uit dat hij opnieuw in de fout was gegaan en dat hij had geprobeerd die fouten te verhullen.

BURGEMEESTER KRIJGT BOETE VOOR VALSE DECLARATIES

BB 19.12.2013 Oud-burgemeester Harrie de Vries van de gemeente Lingewaard moet een boete betalen voor het indienen van valse declaraties en het vervalsen van andere onkostenrekeningen. 

Hoogte niet bekend
Als hij de boete niet betaalt, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen voor zijn handelwijze. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag besloten. Het OM heeft er rekening mee gehouden dat De Vries zijn functie als burgemeester in 2012 neerlegde nadat het schandaal aan het licht was gekomen. Ook heeft hij het geld dat hij ten onrechte ontving ondertussen terugbetaald aan de gemeente. Hoe hoog de boete is die De Vries moet betalen, is niet bekend.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Boete voor burgemeester

Telegraaf 19.12.2013 Oud-burgemeester Harrie de Vries (CDA) van de gemeente Lingewaard moet een boete betalen voor het indienen van valse declaraties en het vervalsen van andere onkostenrekeningen. Als hij de boete niet op tijd betaalt, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen voor zijn handelwijze.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag besloten. Het OM heeft er rekening mee gehouden dat De Vries zijn functie als burgemeester in 2012 neerlegde nadat het schandaal aan het licht was gekomen. Ook heeft hij het geld dat hij ten onrechte ontving ondertussen terugbetaald aan de gemeente.

Oud-burgemeester Lingewaard beboet voor valse declaraties

NU 19.12.2013 Oud-burgemeester Harrie de Vries van de gemeente Lingewaard moet een boete betalen voor het indienen van valse declaraties en het vervalsen van andere onkostenrekeningen. Als hij de boete niet op tijd betaalt, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen voor zijn handelwijze. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag besloten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Harrie de Vries Lingewaard

Burgemeester Lingewaard neemt verlies

BB 22.11.2013 Het enige wat ze niet wilde als nieuwe burgemeester van Lingewaard was zelf punt van discussie worden en dat was precies wat er afgelopen week met Marianne Schuurmans gebeurde. Maar ze neemt (letterlijk) haar verlies en gaat strijdbaar verder.

Punt erachter
Lingewaard.NU, een van de lokale partijen (de ander is B06-L2000) die kritisch waren op het verzoek van de burgemeester aan de minister reageerde na de persverklaring als volgt op Twitter: ‘Burgemeester #Lingewaard trok haar verzoek in. Wij zijn hier erg blij mee. Ons doel is bereikt. Punt erachter en door!’

Gerelateerde artikelen

Nieuwe burgemeester Lingewaard houdt raad strak

BB 11.10.2013 Marianne Schuurmans (VVD), de nieuwe burgemeester van gemeente Lingewaard, laat er geen misverstand over bestaan. De door bestuurscrises geplaagde gemeente moet vooruitkijken. Wie in de raad terugkomt op oude vetes wordt teruggefloten.

Lentegevoel in Lingewaard
De burgemeester wil van het “broeierige plekje” Lingewaard weer een gemeente maken waar in de raad niet een innerlijke strijd plaatsvindt, maar over de inhoud wordt gesproken.

Gerelateerde artikelen

Lingewaard: bokkende dorpskernen

BB 07.07.2013 Verschillende gemeenten werden de afgelopen jaren getroffen door de ene na de andere crisis. In het eerste verhaal in een serie over broeierige plekjes in Nederland: Lingewaard.

Schuurmans moet alles uit de kast halen
De nieuwe burgemeester van Lingewaard, Marianne Schuurmans-Wijdeven (52, VVD), zal met het rapport Verstoorde verhoudingen van oud-burgemeester van Haarlem Jaap Pop onder de arm alles uit de kast moeten halen om de gemeentelijke organisatie weer op de rails en de raad meer op een lijn te krijgen. Schuurmans moet sowieso een nieuwe gemeentesecretaris zoeken. De oude werd op non-actief gesteld vanwege de vertrouwenskwestie na het declaratieschandaal rond de vorige burgemeester Harry de Vries (CDA) en is ontslagen.

Gerelateerde artikelen

Het gaat best goed met integriteit bestuurders

Trouw 07.05.2013 Wanneer een politicus geld moet terugbetalen, moet opstappen of niet wordt herkozen, is dat een overwinning van de integriteit.

De laatste tijd is het raak met politici die vanwege integriteit in opspraak komen. Burgemeester De Vries van Lingewaard om foutieve declaraties, wethouder Van Rey vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie en staatssecretaris Verdaas vanwege onterechte declaraties. Onlangs nog kreeg een raadslid uit Gemert-Bakel een taakstraf opgelegd voor liegen en bleek dat de burgemeester van Neerijnen de indruk van fraude had gewekt.

Gemeentesecretaris Esther Loenen van de gemeente Lingewaard houdt ermee op. Ze stond al enige tijd op non-actief vanwege foute declaraties door burgemeester Harry de Vries.

Gemeentesecretaris Lingewaard stopt

BB02.05.2013 Esther Loenen is sinds woensdag geen gemeentesecretaris meer van Lingewaard. ,,In onderling overleg hebben het college van burgemeester wethouders en de gemeentesecretaris besloten het dienstverband per 1 mei te beëindigen”, liet de gemeente donderdag op haar website weten

Non-actief

In januari zette Lingewaard Loenen op non-actief. Het college nam die stap in afwachting van resultaten van lopende onderzoeken naar onder meer valse declaraties en onterechte onkostenvergoedingen. De zaak leidde in 2012 al tot het opstappen van burgemeester Harry de Vries die lange tijd declaraties had vervalst.

Gerelateerde artikelen;

Gemeentesecretaris Lingewaard stopt ermee

NU 02.05.2013 Esther Loenen is sinds woensdag geen gemeentesecretaris meer van Lingewaard. ”In onderling overleg hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris besloten het dienstverband per 1 mei te beëindigen”, liet de gemeente donderdag op haar website weten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Lingewaard

Lingewaard zonder secretaris

Telegraaf 02.05.2013 Esther Loenen is sinds woensdag geen gemeentesecretaris meer van Lingewaard. „In onderling overleg hebben het college van burgemeester wethouders en de gemeentesecretaris besloten het dienstverband per 1 mei te beëindigen”, liet de gemeente donderdag op haar website weten.

Gerelateerde artikelen

18-03: Declaraties ex-burgemeester onder de loep

13-03: Declaraties vervalst

16-01: Graaier nog niet weg

10-01: Secretaris op non-actief

22-11: Onderzoek in Lingewaard

De Vreeze wil dat het OM onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten en of de ex-burgemeester vervolgd moet worden, zo maakte hij maandag bekend.

Declaraties ex-burgemeester Lingewaard onderzocht door OM

BB 19.03.2013 Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van de Gelderse gemeente Lingewaard heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen zijn Lingewaardse voorganger, ex-burgemeester Harry de Vries. De Vries heeft volgens een onderzoek gesjoemeld met declaraties en ambtenaren onder druk gezet om ,,iets te regelen” toen zijn gedrag uit dreigde te komen.

Onderzoek
Uit een vorige week gepresenteerd onderzoek is gebleken dat De Vries duizenden autokilometers declareerde die hij in werkelijkheid gratis met de trein aflegde of helemaal niet had gereden. Toen de kwestie aan het licht dreigde te komen, veranderde hij data op ingeleverde nota’s.

Gerelateerde artikelen

OM onderzoekt declaraties ex-burgemeester

Trouw 18.03.2013 Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van de Gelderse gemeente Lingewaard heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen zijn Lingewaardse voorganger, ex-burgemeester Harry de Vries. De Vries heeft volgens een onderzoek gesjoemeld met declaraties en ambtenaren onder druk gezet om ‘iets te regelen’ toen zijn gedrag uit dreigde te komen.

Declaraties ex-burgemeester onder de loep

Telegraaf 18.03.2013 Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van de Gelderse gemeente Lingewaard heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen zijn Lingewaardse voorganger, ex-burgemeester Harry de Vries. De Vries heeft volgens een onderzoek gesjoemeld met declaraties en ambtenaren onder druk gezet om „iets te regelen” toen zijn gedrag uit dreigde te komen.

Gerelateerde artikelen;

13-03:  Declaraties vervalst

Oud-burgemeester Harry de Vries van Lingewaard declareerde ritten met de auto die niet hebben plaatsgevonden. Ook rekende hij meer kilometers dan er werkelijk was gereden. In totaal gaat het om ruim 3700 kilometer.

Rapport: oud-burgemeester verrijkte zichzelf

BB 14.03.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heeft lange tijd declaraties vervalst. In totaal verrijkte hij zichzelf met 2695 euro, blijkt woensdagavond uit een rapport van onderzoeksbureau van Kafi Integrity.

Ex-burgemeester gemeente Lingewaard vervalste declaraties

NU 13.03.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heeft lange tijd declaraties vervalst. In totaal verrijkte hij zichzelf met 2695 euro, blijkt woensdagavond uit een rapport van onderzoeksbureau van Kafi Integrity.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Gemeente Lingewaard Harry de Vries

Ex-burgemeester Lingewaard vervalste declaraties

Trouw 13.03.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heeft lange tijd declaraties vervalst. In totaal verrijkte hij zichzelf met 2695 euro, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau van Kafi Integrity.’Zo declareerde hij ritten met de auto die niet hebben plaatsgevonden. Ook rekende hij meer kilometers dan er werkelijk was gereden. In totaal gaat het om ruim 3700 kilometer.

Ex-burgemeester vervalste declaraties

Telegraaf 13.03.2013  Ex-burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard heeft lange tijd declaraties vervalst. In totaal verrijkte hij zichzelf met 2695 euro, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau van Kafi Integrity.

Gerelateerde artikelen

22-01: Bedreigingen niet aangetoond

16-01: Graaier nog niet weg

10-01: Secretaris op non-actief

08-12: Zorgen bij raadsleden

22-11: Onderzoek in Lingewaard

15-11: Politie onderzoekt bedreigingen Lingewaard

14-11: Bonnetjes B&W Kapelle op internet

13-11: Lingewaard verder na dreigementen

Plasterk moet oordelen over salaris sjoemelende burgemeester

BB 21.02.2013 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet een oordeel geven over het doorbetalen van salaris aan ex-burgemeester Harry de Vries van het Gelderse Lingewaard.

Gerelateerde artikelen;

Oordelen over burgemeestersloon

Telegraaf 21.02.2013 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet een oordeel geven over het doorbetalen van salaris aan ex-burgemeester Harry de Vries van het Gelderse Lingewaard. De Vries stapte op 25 oktober op nadat hij opnieuw was betrapt op sjoemelen met declaraties, maar krijgt tot 1 maart van dit jaar zijn burgemeesterswedde uitbetaald inclusief emolumenten.

Plasterk moet oordelen over burgemeestersloon

 Trouw 21.02.2013 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet een oordeel geven over het doorbetalen van salaris aan ex-burgemeester Harry de Vries van het Gelderse Lingewaard. De Vries stapte op 25 oktober op nadat hij opnieuw was betrapt op sjoemelen met declaraties, maar krijgt tot 1 maart van dit jaar zijn burgemeesterswedde uitbetaald inclusief emolumenten.

Ex-burgemeester Lingewaard nog tot maart op loonlijst

BB 16.01.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van Lingewaard dient pas per 1 maart van dit jaar zijn ontslag in bij de Kroon. De Vries zei op 25 oktober per direct te vertrekken, nadat hij opnieuw was betrapt op valse declaraties en onterechte onkostenvergoedingen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Burgemeester Lingewaard stapt pas in maart op

Trouw 16.01.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van Lingewaard dient pas per 1 maart van dit jaar zijn ontslag in bij de Kroon. De Vries zei op 25 oktober per direct te vertrekken, nadat hij opnieuw was betrapt op valse declaraties en onterechte onkostenvergoedingen.

Graaier nog niet weg

Telegraaf 16.01.2013 Ex-burgemeester Harry de Vries van Lingewaard dient pas per 1 maart van dit jaar zijn ontslag in bij de Kroon. De Vries zei op 25 oktober per direct te vertrekken, nadat hij opnieuw was betrapt op valse declaraties en onterechte onkostenvergoedingen.

Gemeentesecretaris Lingewaard op non-actief

Trouw 10.01.2013 Gemeentesecretaris Esther van Loenen van de Gelderse gemeente Lingewaard mag haar functie tijdelijk niet uitvoeren. Het college van B en W heeft haar voor onbepaalde tijd op non-actief gezet, liet een woordvoerder van de gemeente donderdag weten.

Oud- burgemeester Jaap Pop

Oud-burgemeester Pop onderzoekt Lingewaard

BB 14.12.2012  Gepensioneerd burgemeester Jaap Pop gaat de politiek-bestuurlijke verhoudingen in de Gelderse gemeente Lingewaard ‘verkennen’, zoals de gemeente het vrijdag noemt. Pop gaat daarvoor ambtenaren, politici en bestuurders ondervragen. Zijn rapport moet eind februari klaar zijn. Pop, die burgemeester was van onder meer Haarlem en Alkmaar, is voor de taak gevraagd door waarnemend burgemeester Steven de Vreeze van Lingewaard. De Vreeze is tijdelijk eerste burger in de gemeente nadat ex-burgemeester Harry de Vries opnieuw was betrapt op gesjoemel met declaraties en reiskostenvergoedingen. Declaraties van twee nog zittende wethouders zouden ook niet in orde zijn.

Gerelateerde artikelen:

Veel gemeenteraadsleden bezorgd om integriteit

Politici hebben twijfels over declaratiegedrag van ambtenaren

NU 08.12.2012 AMSTERDAM – Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt zaterdag uit een enquête van de NOS onder lokale politici. De NOS hield de enquête naar aanleiding van integriteitskwesties in de gemeenten Roermond, Lansingerland en Lingewaard in het afgelopen jaar.

Raadsleden maken zich zorgen over de integriteit van bestuurders

NRC 08.12.2012 Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder lokale politici en de belangenvereniging voor raadsleden, Raadslid.nu. Tientallen raadsleden noemen de situatie in hun gemeente matig tot slecht. Lees verder›

Wethouders moeten structureel meer aandacht besteden aan integriteit. Door de recente incidenten komt het gezag van lokale politici in het geding, vindt de Wethoudersvereniging.

‘Integriteit wethouders verdient permanente aandacht’

BB 29.11.2012 Wethouders moeten meer aandacht besteden aan het onderwerp integriteit. Door recente incidenten komt het gezag van lokale politici namelijk in het geding, aldus de Wethoudersvereniging tijdens een onlangs gehouden conferentie. De vereniging concludeert dat met name het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling meer structurele aandacht vergt. Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, noemt het voorbeeld van de onlangs afgetreden wethouder van Lansingerland, Jan den Uil, als illustratie van iets waar een wethouder in de praktijk tegenaan kan lopen.

Gerelateerde artikelen;

 

Nu ook extern onderzoek naar integriteit Lingewaard

BB 22.11.2012 Externe onderzoekers gaan de bestuurlijke integriteit in de Betuwse gemeente Lingewaard tegen het licht houden. De onderzoekers moeten een antwoord vinden op de vraag hoe bestuurders er meerdere keren in slaagden valse declaraties en onterechte onkostennota’s te laten uitbetalen.

Gerelateerde artikelen;

Waarnemend burgemeester voor Lingewaard

NU 30.10.2012 LINGEWAARD – De Gelderse gemeente Lingewaard krijgt Steven de Vreeze als waarnemend burgemeester.  Hij treedt donderdag aan als plaatsvervanger van burgemeester Harry de Vries, die vorige week woensdag opstapte wegens ontdekte fouten in zijn declaraties en reiskostenvergoedingen.

Gerelateerde artikelen;

De Vreeze naar Lingewaard

Telegraaf 30.10.2012 De Gelderse gemeente Lingewaard krijgt Steven de Vreeze als waarnemend burgemeester. Hij treedt donderdag aan als plaatsvervanger van burgemeester Harry de Vries, die vorige week woensdag opstapte wegens ontdekte fouten in zijn declaraties en reiskostenvergoedingen.

 ‘Sjoemelende burgemeester heeft recht op kwart miljoen’

RTL 27.10.2012 Harry de Vries, die deze week opstapte als burgemeester van Lingewaard vanwege zijn onheuse declaratiegedrag, kan ruim een kwart miljoen euro aan wachtgeld opstrijken. De Vries heeft namelijk recht op drie jaar en twee maanden wachtgeld, meldt de Gelderlander.

Lees ook: Bonnetjesburgemeester: Ik deed ook veel goed

2,5 ton wachtgeld voor opgestapte burgemeester

Trouw 27.10.2012 De opgestapte burgemeester van Lingewaard, Harry de Vries, heeft recht op 3 jaar en 2 maanden wachtgeld. Dat komt uit op een bedrag van 258.500 euro, schrijft de Gelderlander. In het eerste jaar krijgt De Vries 80 procent van zijn burgemeesterssalaris, in de periode daarna 70 procent. Het wachtgeld vervalt als De Vries een andere baan zou vinden, tenzij het salaris lager is dan de genoemde percentages. In dat geval wordt het tijdens de resterende wachtgeldperiode aangevuld.

Burgemeester weg om foutieve declaraties

BB 25.10.2012 Burgemeester Harry de Vries legt zijn functie als burgemeester van Lingewaard met onmiddellijke ingang neer omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben”.

Ziek gemeld
De Vries heeft zich ziek gemeld, zo staat in een verklaring die donderdag door de gemeente Lingewaard is verspreid. ,,Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten”, aldus De Vries in zijn verklaring.

Gerelateerde artikelen

Burgemeester Lingewaard weg

Telegraaf 25.10.2012 Zijn „creatieve” declaratiegedrag heeft Harry De Vries (56, CDA) donderdag uiteindelijk ten val gebracht. Donderdagmiddag kondigde de burgemeester van het Gelderse Lingewaard aan dat hij zijn functie onmiddellijk neerlegt „wegens nieuwe ontdekkingen met betrekking tot foutieve declaraties en het onzorgvuldig declareren van reiskosten waarop ik geen recht bleek te hebben.

Burgemeester Lingewaard weg om declaraties

NU 25.10.2012 Burgemeester Harry de Vries legt zijn functie als burgemeester van Lingewaard met onmiddellijke ingang neer. De Vries (CDA) verklaarde zich schuldig te hebben gemaakt aan ”foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben”.

Burgemeester Lingewaard weg om valse declaraties

Elsevier 25.10.2012 Burgemeester Harry de Vries (CDA) stapt per direct op als burgemeester van Lingewaard omdat hij kosten die hij niet heeft gemaakt wel bij de gemeente declareerde.  Het gaat om ‘foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben,’ meldt De Vries in een verklaring.

Burgemeester Lingewaard stapt op wegens onterecht declareren

NRC 25.10.2012 Burgemeester van Lingewaard Harry de Vries (CDA) stapt per direct op wegens onterechte declaraties die hij ingediend heeft. In een verklaring zegt hij dat een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen de gemeenteraad, de wethouders en hemzelf.

Advertenties

oktober 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties »

  1. […] ex-Burgemeester Harry de Vries CDA Lingewaard – gedonder […]

    Pingback door Het gerommel van VVD-wethouder Jacques Damen en CDA-burgemeester René Roep Vlissingen « Debat in de Digitale Hofstad | juni 22, 2013 | Beantwoorden

  2. […] zie ook: ex-Burgemeester Harry de Vries CDA Lingewaard – gedonder […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 1 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 22, 2017 | Beantwoorden

  3. […] zie ook: ex-Burgemeester Harry de Vries CDA Lingewaard – gedonder […]

    Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 2 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2017 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: