Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder

21-10-2012: Peiling

Stekker er maar uit ?????

Stekker er maar uit ?????

Na de Aftrap  is het nooit meer helemaal goed gekomen met GroenLinks.

Zie ook:

GroenLinks in crisisVK

GroenLinks AD

Lees ook: GroenLinks

GroenLinks, de Toekomst en verder….

PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012

Zie ook: Ineke van Gent GroenLinks – Storm in een glas water ??

 Dossier VK: Vertrek Jolande Sap

In beeld: Jolande Sap – een terugblik›

Krachtige herstart

In een aparte verklaring laat het partijbestuur weten tot de conclusie te zijn gekomen dat Sap niet meer ‘het benodigde draagvlak heeft en niet meer in staat is om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij’.

Een ‘krachtige herstart’ na de verloren verkiezingen is daarmee onmogelijk, aldus het bestuur. “Alles overziend was het vertrek van Jolande Sap onvermijdelijk geworden”, aldus partijvoorzitter Heleen Weening.

Haar positie staat al sinds de verkiezingen ter discussie. De partij verloor zes zetels en ging daardoor terug van tien naar vier.

Sap dankt de leden voor het vertrouwen en wenst hen sterkte ‘in deze moeilijke periode in het bestaan van GroenLinks’.

Onbegrip

Sap zegt niet te begrijpen waarom de partijtop nu zoveel haast heeft om tot haar aftreden over te gaan, aangezien de commissie-Van Es nog bezig is met het onderzoek naar de dramatische verkiezingsuitslag.

In de verklaring stelt Sap dat zij, mede hierdoor, tot nu toe onvoldoende aanleiding zag om op te stappen. Daarnaast speelde de steun die zij ontving uit het land mee en het sterke mandaat dat zij van de leden had gekregen in de lijsttrekkersstrijd met Tofik Dibi. Maar liefst 85 procent van de leden ging toen achter haar staan. Sap stelt verder dat zij niet in haar eentje debet is aan de slechte uitslag.

Reacties

Premier Mark Rutte (VVD) zegt haar te hebben leren kennen als een strijdbaar en moedig politica. “Zowel als we het eens waren, als wanneer we tegenover elkaar stonden, heb ik haar open stijl zeer gewaardeerd”, aldus Rutte.

PvdA-leider Diederik Samsom: “Jolande Sap was een gewaardeerd collega die met passie streed voor groene en rechtvaardige politiek.”

Oud-GroenLinks-leider Femke Halsema dankt Sap via Twitter voor haar ‘moedige en eerlijke leiderschap’.

Alexander Pechtold (D66) noemt Sap via Twitter een ‘betrokken collega die vaak haar nek uitstak’. Hij zegt haar te gaan missen.

Emile Roemer (SP) zegt verrast te zijn. “Maar dit is een interne zaak van GroenLinks. Ik heb veel met Jolande te doen en ik wens haar veel sterkte en alle goeds.”

Schamen

Jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, vindt dat de partijtop zich moet schamen om de gang van zaken binnen de partij. “Partijfunctionarissen lijken meer vertrouwen te hebben in journalisten dan in elkaar”, aldus Jojanneke Vanderveen. “Er is hier overduidelijk meer aan de hand dan een gebrek aan leiderschap bij Jolande Sap.”

Het bestuur zegt het te betreuren dat via NRC de onvrede is uitgelekt. Een oplossing binnenskamer was voor iedereen minder schadelijk geweest, aldus het partijbestuur.

Van Ojik

De GroenLinks-fractie kiest maandag een nieuwe voorzitter, zo blijkt uit een verklaring van de overgebleven leden. Het is vooralsnog onduidelijk wie het stokje van Sap over zal nemen. Mogelijk is dit de nummer twee op de lijst: nieuwkomer Bram van Ojik.

Blamage ????

Maar wacht eens even: was Sap niet door de leden van GroenLinks aangewezen als lijsttrekker?

Dan is het niet zo democratisch als een paar geitewollen-sokken-regenten haar eerst anoniem beschadigen en haar vervolgens wegsturen met het argument dat de toestand onhoudbaar is.

De nederlaag van GroenLinks was vooral veroorzaakt door Tofik Dibi, die eerst deed of hij het volledig eens was met Sap, toen zich opstelde als concurrent-lijsttrekker, vervolgens werd weggevaagd in de interne verkiezingen door de veel populairdere Sap en uiteindelijk bleef zieken en ruziën.

Partijvoorzitter Heleen Weening had geen enkele greep op Dibi en het zou daarom fair zijn als Weening eerder dan Sap haar biezen had gepakt. Want wat deed Sap nu verkeerd? In alles zette ze de koers van haar gevierde voorganger Femke Halsema door.

Dit is wat er de afgelopen weken gebeurde in de top van GroenLinks

Teruglezen: partijraad GroenLinks, waarbij het complete bestuur aftrad

Reconstructie: Hoe vechter Sap de partij uit het oog verloor

GroenLinks bestaat ruim 20 jaar – en andere feiten

Tofik Dibi: ‘Een botsing van beschavingen? Onzin!’

Trouw 04.02.2015 Tofik Dibi vloog drie jaar geleden na een conflict GroenLinks én de Kamer uit, raakte privé in het slop, maar komt weer onder de mensen. Een gesprek, over jihadisme, Parijs, Amsterdam, en Vlissingen.

Ik zoek niet per se verzoening met alle wezens op aarde die me iets verwijten

Tofik Dibi komt van ver, maar hij is weer onder de mensen. In september 2012 vertrok hij als Kamerlid bij GroenLinks, dat hij na een lijsttrekkersruzie in wankele staat achterliet. Inmiddels staat de partij in de peilingen op een riante negen zetels. Vorig jaar zat alles tegen bij Dibi: privé was het niks, de Gaza-oorlog sleurde hem mee, hij stopte met zijn studie media en cultuur aan de UvA en met zijn opleiding tot leraar maatschappijleer.

Groepje GroenLinksers in manifest: partij moet democratischer en professioneler

NRC 13.01.2013 Een democratischer partij die professioneel netwerkt. Een groepje GroenLinksers heeft een manifest opgesteld over hoe hun partij de “aansluiting met de samenleving” terug moet vinden. Onder de noemer ‘Klub Kobalt’ willen ze podia en avonden organiseren voor groene ondernemers en mensen uit de culturele sector.

Uitnodiging persconferentie onderzoek verkiezingsuitslag

GL 22.01.2013 –  Een GroenLinks-commissie onder voorzitterschap van Nel van Dijk doet onderzoek naar de verkiezingsuitslag van 12 september 2012.

Vrijdag 25 januari presenteert de commissie op een persconferentie haar rapport.
Tijdens de persconferentie presenteert het interim-bestuur ook voorstellen op basis van de aanbevelingen en conclusies van de evaluatiecommissie.

Vanaf eind januari voert het interimbestuur discussie met leden over de voorstellen, zowel via bijeenkomsten in het land als online. De leden besluiten uiteindelijk tijdens het ledencongres op 3 maart 2013.

Meer informatie

Locatie:  Mammoni, Mariaplaats 14 Utrecht (kijk op de kaart NB: Mammoni heeft twee locaties in Utrecht, dit is de enige juiste).

Programma
14.30 uur: Persontvangst in de grote zaal/bar

15.00 uur: opening

15.05 uur: presentatie onderzoeksrapport door commissievoorzitter Nel van Dijk

15.30 uur: reactie interimpartijbestuur en presentatie voorstellen door interim-voorzitter Eduard van Zuijlen

15.45 uur: gelegenheid voor vragen

16.00 uur: sluiting plenaire deel

16.05 uur: gelegenheid tot interviews met Nel van Dijk, Eduard van Zuijlen en fractievoorzitter Bram van Ojik

16.30 uur: einde

Aanmelden: Als journalist kunt u zich voor de persconferentie en interviews aanmelden bij Joke Padmos (hoofd Communicatie en campagnes Landelijk Bureau), jpadmos@groenlinks.nl, 06-11757551.

Verder:

Van Ojik: ledenraadpleging GroenLinks bij belangrijke besluiten

Trouw 16.01.2013 GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil de 25.000 leden van de partij laten stemmen bij fundamentele kwesties. Hij zegt dat woensdag in een interview met het wetenschappelijk bureau van de partij.

GL: vaker ledenraadpleging

Telegraaf 16.01.2013  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil de 25.000 leden van de partij laten stemmen bij fundamentele kwesties. Hij zegt dat woensdag in een interview met het wetenschappelijk bureau van de partij.

Bram van Ojik wil vaker ledenraadpleging GroenLinks

NU 16.01.2013 GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil de 25.000 leden van de partij laten stemmen bij fundamentele kwesties. Hij zegt dat woensdag in een interview met het wetenschappelijk bureau van de partij. Volgens Van Ojik is GroenLinks niet de enige partij die last heeft van interne conflicten. ”De professionele politieke elite is soms te arrogant om elkaar te groeten, laat staan om gewone leden erbij te betrekken. Dat gebeurt bij ons ook. Bij Kunduz, de nota ‘Vrijheid Eerlijk Delen’, het Lente-akkoord.”

GroenLinks: ‘We mogen wel wat minder genuanceerd zijn’

Trouw 09.01.2013 Voor de leden van GroenLinks is 2013 begonnen met een opmerkelijke oproep van interim-voorzitter Eduard van Zuijlen: de partijboodschap mag in het vervolg wel wat bouder. “We mogen wel eens wat minder genuanceerd zijn”, schreef hij in een brief aan alle leden, die gisteren openbaar werd gemaakt.

‘Halsema heeft GroenLinks als een ideologische ruïne achtergelaten’

Trouw 01.01.2013 Geestverwanten in Duitsland en België denken stevig na over duurzaamheid, in Nederland heeft GroenLinks de groene idealen juist verkwanseld, vindt politiek filosoof Marius de Geus. Heeft groene politiek in Nederland nog enige toekomst? Het is een kwestie die Marius de Geus (1954) als weinig anderen bezighoudt. Al sinds begin jaren negentig doet hij als politiek filosoof onderzoek naar ‘duurzaamheidsvraagstukken’. Bovendien geldt hij als een van de ideologen van het groene gedachtengoed.

GroenLinks-fractieleider Van Ojik: ‘Partijcongressen sloeg ik vaak over’

Trouw 28.12.2012  De man die GroenLinks moet redden deed tot aan de verkiezingscampagne van afgelopen voorjaar ‘eigenlijk al jaren niets meer voor de partij’. ‘Was er eigenlijk een Kunduzcongres?’ vraagt fractieleider Bram van Ojik aan onze verslaggeefster Romana Abels.

“Tot aan de verkiezingscampagne, afgelopen voorjaar, deed ik eigenlijk al jaren niets meer in de partij”, zegt Van Ojik. “Het laatste wat ik deed, stamt uit 2008, toen ik een commissie voorzat die de vorige verkiezingsnederlaag moest evalueren.

Sap: Kunduz hebben we fout ingeschat

VK 22.12.2012 De steun van GroenLinks voor de missie naar Kunduz, Afghanistan, was een strategische misser. De partij heeft miskend hoe gevoelig het lag dat ze een deal sloot met het minderheidskabinet VVD-CDA, gedoogd door de PVV. ‘Kunduz hebben we fout ingeschat. Maar op dat moment leek het niet zo ingewikkeld. Het was ons voorstel, de missie stond in het verkiezingsprogramma. Niks wees erop dat de weerstand in de partij zo heftig zou worden.’ Dit zegt Jolande Sap, voormalig partijleider van GroenLinks, vandaag in een interview met de Volkskrant, waarin zij voor het eerst terugblikt op haar jaren in de Haagse politiek.

Jolande Sap: Kunduz hebben we fout ingeschat

Trouw 22.12.2012 Het opstappen van Femke Halsema als partijleider van GroenLinks vlak voor de beslissing over de Kunduzmissie was slecht getimed. Dat zegt Jolande Sap in een interview met de Volkskrant zaterdag. Sap volgde Halsema op als partijleider.

‘Kunduz was strategische misser’

NU 22.12.2012 AMSTERDAM – Jolande Sap heeft onderschat hoe gevoelig het lag in haar partij dat ze instemde met de missie in Kunduz en zo een deal sloot met het minderheidskabinet dat werd gedoogd door de PVV. De voormalig leider van GroenLinks vindt dat het een strategische misser was, zegt ze zaterdag in een interview in de Volkskrant.

Sap: Kunduz fout ingeschat

Telegraaf 22.12.2012 Het opstappen van Femke Halsema als partijleider van GroenLinks vlak voor de beslissing over de Kunduzmissie was slecht getimed. Dat zegt Jolande Sap in een interview met de Volkskrant zaterdag. Sap volgde Halsema op als partijleider.

‘De partij dacht dat het wel los zou lopen’

Trouw 15.12.2012 GroenLinks heeft fouten gemaakt, zeker. Dat zegt Wijnand Duyvendak, ex-Kamerlid en tegenwoordig adviseur van de partij. “GroenLinks is te veel meegegaan in het idee dat alles vanzelf wel goed zou komen. Daar ben ik zelf ook schuldig aan.”

https://i0.wp.com/static0.trouw.nl/static/photo/2012/15/12/3/20121130084853/media_xl_1442343.jpg

GroenLinks belooft opnieuw beter naar leden te luisteren

Trouw 30.11.2012 Applaus voor Bram van Ojik! Hij mag dan misschien niet de beste redenaar van Nederland zijn, doorzettingsvermogen heeft hij zeker. Al zeker achttien jaar stelt Van Ojik na een niet zo positief uitgevallen verkiezingsuitslag voor GroenLinks vast dat de fractie van zijn partij meer naar de leden moet luisteren. Steeds opnieuw gaat dat fout. Dan drijft de fractie af.

Meer over: GroenLinks

Van Ojik: GroenLinks moet beter luisteren naar leden

NRC 28.11.2012 De fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik, vindt dat zijn partij meer moet luisteren naar de leden. Dat schrijft hij in een e-mail die vanavond aan de leden wordt gestuurd. In de mail bespreekt Van Ojik de problemen de hebben geleid tot de grote verkiezingsnederlaag van 12 september.

Van Ojik ging de afgelopen weken het land in om gesprekken te voeren met groepen leden. Veel van hen vinden volgens de NOS dat er te veel afstand is ontstaan tussen de politici van GroenLinks en de leden. Volgens Van Ojik is die afstand ontstaan vanaf het moment dat GroenLinks steun gaf aan de politiemissie in Kunduz. Dat besluit zou niet goed gepeild zijn bij de achterban.

GroenLinks moet weer partij worden die ze was

NU 28.11.2012  Leden van GroenLinks worden de komende tijd meer betrokken bij kwesties over de arbeidsmarkt, militaire- en vredesmissies en ook groene politiek. Bram van Ojik, leider van de GroenLinksfractie in de Tweede Kamer, wil zo proberen zorgen bij de achterban weg te nemen en de koers van de bij de laatste verkiezingen fors gekrompen partij scherper te krijgen. Uit gesprekken met leden blijkt volgens Van Ojik dat de achterban meer betrokken wil zijn bij wat er in Den Haag gebeurt en een afkeer heeft van ”machtsspelletjes, ondoorzichtigheid en onwaarachtige omgangsvormen”.

En: ”Uit gesprekken die ik voerde, heb ik al wel geleerd dat herstel van vertrouwen in GroenLinks begint bij verheldering van verantwoordelijkheden en vergrote betrokkenheid van onze leden. GroenLinks moet weer de partij worden die ze was.”

Van Ojik (GroenLinks): ‘Partij werd niet goed bestuurd’

VK 28.11.2012 GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik levert in een ledenbrief forse kritiek op de onlangs vertrokken volksvertegenwoordigers en bestuurders van zijn partij. Volgens Van Ojik was de interne lijsttrekkersverkiezing afgelopen voorjaar ‘een rommeltje’ en werd de partij regelmatig ‘niet goed bestuurd’.  Van Ojik neemt hiermee een voorschot op de conclusies van de evaluatiecommissie die momenteel de verkiezingsnederlaag onderzoekt. De fractieleider heeft de afgelopen twee maanden 15 gesprekken gevoerd met groepen leden.

Van Ojik (GroenLinks): ‘Partij werd niet goed bestuurd’

Trouw 28.11.2012  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik levert in een ledenbrief forse kritiek op de onlangs vertrokken volksvertegenwoordigers en bestuurders van zijn partij. Volgens Van Ojik was de interne lijsttrekkersverkiezing afgelopen voorjaar ‘een rommeltje’ en werd de partij regelmatig ‘niet goed bestuurd’.

‘GroenLinks moet een derde van personeel ontslaan’

Trouw 16.11.2012 GroenLinks moet een derde van haar personeel ontslaan. Door geldtekort verdwijnen twaalf van de 32 banen op het partijkantoor in Utrecht. Ook loopt GroenLinks door opzeggingen van leden 120.000 euro mis aan contributie, meldt NRC Handelsblad vandaag.

GroenLinks moet één op de drie werknemers ontslaan door tekort

NRC 16.11.2012  GroenLinks moet door geldtekort meer dan een derde van haar personeel ontslaan. Twaalf van de 32 voltijdsbanen op het partijkantoor in Utrecht verdwijnen. Door opzeggingen van leden krijgt GroenLinks 120.000 euro minder aan contributie binnen, zegt een woordvoerder van de partij, na vragen van NRC Handelsblad. Daar komt een verlies van meer dan 300.000 euro aan subsidies bij, door het grote zetelverlies bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. GroenLinks hield vier van de tien zetels over.

Groen kan prima zonder Links

Trouw 23.10.2012 Oudgediende Nel van Dijk leidt het zelfonderzoek naar de neergang van GroenLinks. Als ze tenminste nog niet, als u dit leest, het bijltje er bij neer heeft gegooid, na Andrée, Heleen, Jolande en ga zo maar door. De grote soap die GroenLinks heet dist een onwaarschijnlijke serie hoofdrolspelers op, van de Toffen en de Tofiks tot en met oudgediende Van Ojik. Schitterende namen, stuk voor stuk.

Jolande Sap: ‘Ik had me mijn afscheid van de politiek anders voorgesteld’

Trouw 23.10.2012 Voormalig GroenLinksleider Jolande Sap heeft vandaag afscheid genomen van de Kamer. Zij deed dat middels een brief die werd voorgelezen door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. ‘De reden van mijn vertrek, het interne conflict, heeft u via de media nauwkeurig kunnen volgen.’ Sap keek zelf thuis met haar gezin naar de afscheidswoorden die Van Miltenburg aan haar richtte.

Jolande Sap noemt lente-akkoord hoogtepunt carrière

Volgens Sap was Kunduzmissie ‘prooi van polarisatie en karikaturen’

NU 23.10.2012 AMSTERDAM – In een brief aan de Tweede Kamer, die dinsdagmiddag werd voorgelezen door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, noemde Jolande Sap het lente-akkoord het hoogtepunt uit haar politieke carrière.

Gerelateerde artikelen;

Sap neemt afscheid van Kamer – ‘Lenteakkoord politiek hoogtepunt’

NRC 23.10.2012  Jolande Sap heeft vanmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer zonder dat ze daar zelf bij aanwezig was. De Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg las haar afscheidsbriefvoor die begon met de woorden: Ik had me mijn afscheid van de politiek anders voorgesteld. In deze brief noemt ze het Lente-akkoord, waarvoor GroenLinks samen met D66 en CU de basis legde, haar politieke hoogtepunt.

Sap niet aanwezig bij eigen afscheid Tweede Kamer

Trouw 23.10.2012 Oud-GroenLinksleider Jolande Sap is vandaag niet aanwezig bij haar afscheid van de Tweede kamer. Dat meldt een voorlichter van GroenLinks. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal een brief van Sap voorlezen aan de Kamer. Met het aftreden van Sap komt een plek in de Kamer vrij voor nummer vijf op de lijst van GroenLinks, Linda Voortman. Zij zal niet meteen vandaag worden geïnstalleerd. Eerst moet er een procedure volgen van de kiesraad. Op z’n vroegst wordt zij aanstaande donderdag geïnstalleerd.

Sap niet bij afscheid Kamer

Telegraaf 23.10.2012 Jolande Sap is dinsdag niet aanwezig bij haar afscheid van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal een brief voorlezen van de voormalige lijsttrekker en fractievoorzitter van GroenLinks.

Jolande Sap niet bij afscheid Tweede Kamer

NU 23.10.2012 Jolande Sap is dinsdag niet aanwezig bij haar afscheid van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal een brief voorlezen van de voormalige lijsttrekker en fractievoorzitter van GroenLinks. Een woordvoerster van de fractie van GroenLinks laat weten het besluit van Sap om niet aanwezig te zijn ”te respecteren”. Sap heeft de fractie niet laten weten waarom ze niet komt.

Gerelateerde artikelen;

Jolande Sap niet bij eigen afscheid in Tweede Kamer

NRC 23.10.2012  Jolande Sap is vandaag niet aanwezig bij haar eigen afscheid in de Kamer. Uit “persoonlijke overwegingen” heeft ze besloten niet naar de Kamer toe te komen, meldt een woordvoerder van GroenLinks de politieke redactie van NRC.

Jolande Sap niet bij afscheid van Tweede Kamer

Elsevier 23.10.2012 Voormalig leider van GroenLinks Jolande Sap is dinsdag niet aanwezig bij haar afscheid van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft namens Sap een brief voorlgelezen.  Dat heeft een woordvoerder van GroenLinks dinsdag laten weten. Ze zegt het besluit van Sap te ‘respecteren’. Waarom de oud-GroenLinks-leider niet kwam, is niet bekend. Via twitter laat Sap weten dat in de afscheidsbrief alles staat wat ze nog kwijt wil.

Zie ook: Sap weg bij GroenLinks

GroenLinks opheffen

Telegraaf 21.10.2012 Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat GroenLinks zichzelf beter kan opheffen. Dat blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd.

Peiling: meerderheid wil GroenLinks opheffen

Trouw 21.10.2012 Van de ondervraagden vindt 36 procent het onverstandig om de partij op te heffen. 13 procent stelt het niet te weten. De Hond vroeg ook naar een eventuele fusie met de PvdA of D66. Daar is minder animo voor, respectievelijk 21 en 20 procent. 59 procent van de respondenten ziet niets in een fusie met welke partij dan ook.

Meer over: GroenLinks  Politiek

‘Meerderheid wil GroenLinks opheffen’

NU 21.10.2012  Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat GroenLinks zichzelf beter kan opheffen. Dat blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd. In de peiling staat GroenLinks er ook niet goed voor deze week: de partij houdt net als vorige week twee zetels over als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren geweest.De partij verloor tijdens de Kamerverkiezingen op 12 september zes van de tien zetels. Partijleider Jolande Sap werd vanwege dat verkiezingsresultaat door het partijbestuur gedwongen om af te treden. Kort daarna stapte het bestuur zelf ook op.

Gerelateerde artikelen

Peiling: meerderheid wil GroenLinks opheffen

VK 21.10.2012 Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat GroenLinks zichzelf beter kan opheffen. Dat blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond, die zondag is gepubliceerd. Van de ondervraagden vindt 36 procent het onverstandig om de partij op te heffen. 13 procent stelt het niet te weten. De Hond vroeg ook naar een eventuele fusie met de PvdA of D66. Daar is minder animo voor, respectievelijk 21 en 20 procent. 59 procent van de respondenten ziet niets in een fusie met welke partij dan ook. – 21-10-2012: PvdA nu op 7 zetels verlies. SP op 5 winst, en 50PLUS op 4

Meer over: GroenLinks Politiek Vertrek Jolande Sap

GroenLinks heeft interim-partijbestuur

Trouw 16.10.2012 GroenLinks heeft binnen één week een interim-partijbestuur aangesteld die de partij tot uiterlijk april 2013 zal besturen. De burgemeester van Menterwolde (Groningen) Eduard van Zuijlen is interim-voorzitter.

Anderhalve week geleden stapte het partijbestuur van GroenLinks op. Een dag eerder had partijleider Jolande Sap zich ook al teruggetrokken. Tussen Sap en het partijbestuur was een vertrouwensbreuk ontstaan na de voor GroenLinks slecht verlopen verkiezingen. Daarna riep de partij leden op zich te melden voor het interim-bestuur.

GroenLinks heeft een tijdelijk bestuur

Telegraaf 16.10.2012  GroenLinks heeft een nieuw tijdelijk partijbestuur. Tot uiterlijk april 2013 gaat het nieuwe interim-bestuur onder leiding van voorzitter Eduard van Zuijlen aan de slag, zo maakte de toezichtraad van Groenlinks dinsdag bekend.

GroenLinks heeft een tijdelijk bestuur

Nu 16.10.2012 Eduard van Zuijlen voorzitter tot uiterlijk april 2013.  GroenLinks heeft een nieuw tijdelijk partijbestuur. Tot uiterlijk april 2013 gaat het nieuwe interim-bestuur onder leiding van voorzitter Eduard van Zuijlen aan de slag en bereidt onder meer het partijcongres voor, zo maakte de toezichtraad van GroenLinks dinsdag bekend. Van Zuijlen gaat parttime aan de slag en blijft ook gewoon burgemeester van de Groningse gemeente Menterwolde.

Gerelateerde artikelen;

10/10/2012 Nel van Dijk volgt Andrée van Es op

09/10/2012 GroenLinksers schamen zich

08/10/2012 Van Ojik volgt Sap op bij GroenLinks

07/10/2012 Vertrek Sap doet weinig met GroenLinks in peilingen

Interim-bestuur GroenLinks aangesteld

NRC 16.10.2012  De toezichtraad van GroenLinks heeft vandaag een interim-bestuur aangesteld. Eduard van Zuijlen, burgemeester van het Groningse Menterwolde, is benoemd tot waarnemend voorzitter van de partij. Hij volgt Heleen Weening op, die eerder deze maand aftrad. Het partijbestuur wordt verder gevormd door Ruud Grondel, Jaap van der Haar, Gert-Jan Krabbendam, Bart de Leede en Harriet Tiemens. Van der Haar was penningmeester in het bestuur dat onlangs aftrad. Hij is het enige gezicht dat nu terugkeert in het interim-bestuur, schrijft persbureau Novum. Het tijdelijke bestuur neemt de lopende zaken uiterlijk tot april waar. Belangrijkste taak is het voorbereiden van het congres waarop een nieuw bestuur wordt gekozen.

GroenLinks: inhoud deugt, handwerk niet

Trouw 12.10.2012 Of GroenLinks nog bestaansrecht heeft, vragen journalisten ineens. Toegegeven, GroenLinks heeft die vraag door het échec zelf op tafel gelegd. Prominenten als Van Poelgeest (‘het fundament moet ter discussie staan’) of Van Gent (‘fusie moet bespreekbaar zijn’) voeden vervolgens het beeld van een partij die twijfelt aan haar bestaansrecht.

De boel opheffen

Trouw 11.10.2012 Afgelopen maandag schreef een lezer dat ik mijn pen vaak in gif doop als ik over GroenLinks schrijf. Misschien heeft deze lezer wel gelijk. Mijn excuses daarvoor. Ik gebruik meestal het materiaal en de grondstoffen die het onderwerp zelf aanlevert. Maar is het werkelijk mijn schuld als er keer op keer blijkt dat de substantie die uit de GroenLinkse achterkamertjes sijpelt duurzaam gif blijkt te zijn? Een venijn dat bestaat uit roddel, (groen)slinkse streken, afgunst en absurde afrekeningen?

GroenLinks is klein en héél zwak merk geworden

Elsevier 11.10.2012 Aanhoudend gedoe in deze partij met slechts vier zetels in de Tweede Kamer krijgt wel erg veel aandacht in de media. Voor een splinterpartij met (net) vier zetels in de Kamer, krijgt het gedoe bij GroenLinks wel heel veel aandacht in de media. Eerst het onvrijwillige vertrek van GroenLinks-leider Jolande Sap, nu weer de perikelen rond de interne ‘evaluatie-commissie’.

GroenLinks-jongeren worden moedeloos van ‘potje weerwolven’

AD 10.10.2012 Dwars, de jongerentak van GroenLinks, wordt moedeloos van de aanhoudende ellende binnen de partij. ‘Het lijkt wel een potje weerwolven. Iedere ochtend is er weer iemand anders gesneuveld’, aldus Dwarsvoorzitter Jojanneke Vanderveen.

Lees ook;

Chaos bij GroenLinks duurt voort

Voorzitter commissie GroenLinks stapt ook op

Sap dankt voor steun en neemt 23 oktober afscheid van Kamer

GroenLinks heeft bestaansrecht, ondanks falen

Trouw 10.10.2012 Zelfs over de partij met wie GroenLinks eventueel zou moeten of kunnen fuseren, zijn ze het binnen de partij niet eens. Verdeelder dan dat kan je als politieke beweging niet zijn. Geef daar maar eens leiding aan. Jolande Sap was niet te benijden.

Chaos bij GroenLinks duurt voort

Trouw 10.10.2012 Er lijkt geen einde te komen aan de chaos binnen GroenLinks. Na het opstappen vrijdag van partijleider en fractievoorzitter Jolande Sap, een dag later gevolgd door het complete partijbestuur, trekt nu ook partijprominent Andrée van Es zich terug als voorzitter van de commissie die de ellende van het afgelopen half jaar en de verkiezingsnederlaag van 12 september juist moet onderzoeken.

Opiniestuk partijprominent Leo Platvoet: missie GroenLinks is mislukt

NRC 10.10.2012 De oprichters van GroenLinks wilden in 1989 een links-solidaire, groene en vrijheidslievende partij, een alternatief voor de altijd naar rechts buigende PvdA. Die partij is GroenLinks niet geworden, schrijft Leo Platvoet in een opiniestuk in NRC. Lees verder›

Van Ojik betreurt vertrek Van Es

Telegraaf  10.10.2012  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik betreurt het opstappen van Andrée van Es als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag evalueert. Hij zegt dat in een verklaring.

Nel van Dijk volgt Andrée van Es op

NU 10.10.2012 UTRECHT – Nel van Dijk volgt Andrée van Es op als voorzitter van de commissie die de dramatische verkiezingsnederlaag van GroenLinks moet evalueren.

Gerelateerde artikelen;

10/10/2012 Van Es stopt met onderzoek nederlaag GroenLinks

09/10/2012 Honderden mensen willen weg bij GroenLinks

09/10/2012 GroenLinksers schamen zich

Van Dijk nieuwe voorzitter commissie GroenLinks

Trouw 10.10.2012 Oud-europarlementariër Nel van Dijk is de nieuwe voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Ze volgt Andrée van Es op, die zich eerder vandaag terugtrok.

Verwant nieuws;

GroenLinks

Voor wederopstanding kan GroenLinks D66 als voorbeeld nemen

Voorzitter commissie GroenLinks stapt ook op

Van Ojik niet naar koningin

Gifbeker GroenLinks nog niet leeg

Weening: Vertrek van Jolande was onvermijdelijk

Nel van Dijk volgt Van Es op als voorzitter GroenLinks-commissie

NRC 10.10.2012  Nel van Dijk, plaatsvervangend directeur van het instituut ProDemos (Huis voor Democratie en Rechtsstaat), wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die het slechte resultaat van GroenLinks bij de Kamerverkiezingen evalueert. Dat heeft de partijvanmiddag bekendgemaakt. Van Dijk volgt Andrée van Es, die vanochtend liet weten niet langer als voorzitter van de commissie te willen functioneren.

Voorzitter commissie-GL stapt op

Telegraaf 10.10.2012   Andrée van Es trekt zich per direct terug als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Reden is dat het ernaar uitzag dat ook zij onder vuur komt te liggen, onder meer door de suggestie dat Van Es het vertrek van partijleider Jolande Sap zou hebben geëist, voor ze het voorzitterschap van de commissie aanvaardde.

Gerelateerde artikelen;

09-10: Honderden leden GL willen weg 

09-10: Sap voelt zich gesteund

09-10: Schaamte bij GroenLinksers

08-10: ‘Wachten duurde te lang’

08-10: GroenLinks kiest nieuwe fractieleider

06-10: ‘GL opnieuw uitvinden’

06-10: Discussie over fundament

06-10: Partijbestuur opgestapt

06-10: Voorzitter GL legt functie neer

Voorzitter commissie GroenLinks stapt ook op

Trouw 10.10.2012 De Amsterdamse wethouder Andrée van Es stapt op als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt. Dit maakte de partij vandaag bekend op haar website. Van Es trekt zich terug als voorzitter omdat ze de commissie ‘op geen enkele manier in opspraak of diskrediet’ wil brengen.

Van Es stopt met onderzoek nederlaag GroenLinks

NU 10.10.2012 AMSTERDAM – De voorzitter van de onderzoekscommissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks onderzoekt, Andrée van Es, trekt zich terug. Als verklaring wordt aangegeven dat de suggestie was gewekt dat zij geëist zou hebben dat zij de opdracht alleen zou aanvaarden als partijleider Jolande Sap zou opstappen.

Volgens een fractiewoordvoerder is dit onzin. Vooralsnog is ook onduidelijk wie die suggestie heeft gewekt. Wel zou Van Es zowel Sap als partijvoorzitter Weening verzocht hebben terug te treden.

Ook leider GroenLinks-onderzoekscommissie stapt op

Elsevier 10.10.2012 GroenLinks-prominent Andrée van Es trekt zich terug als voorzitter van de onderzoekscommissie die de verkiezingsnederlaag van de partij onderzoekt. Het is de zoveelste GroenLinkser, na de partijleider en het partijbestuur, die opstapt.  Reden voor het vertrek van Van Es is het gerucht dat zij alleen voorzitter van de commissie wilde worden als partijleider Jolande Sap zou opstappen. Volgens GroenLinks is dat niet waar. Onder druk van het partijbestuur stapte Sap uiteindelijk op. Het partijbestuur zelf stapte een dag later op. Sindsdien hebben honderden leden van GroenLinks laten weten het lidmaatschap op te willen zeggen of dat serieus te overwegen. De nieuwe fractievoorzitter, Bram van Ojik, betreurt het afhaken van Van Es.

Zie: Honderden leden willen weg bij GroenLinks na chaos

Van Es wil verkiezingsnederlaag GroenLinks niet meer evalueren

NRC 10.10.2012 Andrée van Es trekt zich terug als voorzitter van de evaluatiecommissie die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. De Amsterdamse wethouder en GroenLinks-prominent heeft de Toezichtraad van de partij gevraagd om een andere voorzitter te benoemen. Op de website van GroenLinks staatdit  te lezen.

‘Aftreden GroenLinks-bestuur was hun grootste blunder’

VK 09.10.2012 Misstappen genoeg in GroenLinks, maar het aftreden van het partijbestuur was de meest wonderlijke, stelt Roderik van Grieken. ‘Je kunt niet de kapitein van het schip eigenhandig overboord kieperen om er vervolgens zelf achteraan te springen.’

‘Partijtop’ hielp GroenLinks van de wal in de sloot

Trouw 09.10.2012  Na grote verkiezingsnederlagen ligt de afweging over het leiderschap doorgaans primair bij de lijsttrekker zelf. Hierbij gaat het om verantwoordelijkheden die hij of zij voelt tegenover de kiezers die wel op de lijst hebben gestemd en de partij die verder moet.

Honderden leden GroenLinks willen weg bij partij

Trouw 09.10.2012 Sinds vrijdag het vertrek van partijleider Jolande Sap bekend werd, hebben honderden leden van GroenLinks laten weten het lidmaatschap op te willen zeggen of dat serieus overwegen. Dat zei een woordvoerster van de partij dinsdag.

Honderden leden willen weg bij GroenLinks na chaos

Elsevier 09.10.2012 Honderden leden van GroenLinks hebben na het vertrek van leider Jolande Sap laten weten dat zij hun lidmaatschap willen opzeggen of dat serieus te overwegen. De partij wil de ontevreden leden alsnog binnen GroenLinks houden.

Zie ook:

Chaos GroenLinks compleet

Van Ojik volgt Sap op

Afscheid Jolande Sap uit Tweede Kamer over reces heengetild

NRC 09.10.2012 Het afscheid van Jolande Sap uit de politiek vindt niet deze week, maar over veertien dagen plaats. In haar eerste reactie sinds het aftreden als fractievoorzitter van GroenLinks meldt ze op 23 oktober de Tweede Kamer vaarwel te zullen zeggen.

Sap dankt voor steun en neemt 23 oktober afscheid van Kamer

Trouw 09.10.2012 Voormalig leider van GroenLinks Jolande Sap schrijft op Twitter dat zij 23 oktober afscheid neemt van de Tweede Kamer. Na een vertrouwensbreuk met de partij, stapte Sap vorige week vrijdag op en legde ook haar Kamerlidmaatschap neer.

Schaamte bij GroenLinks over vertrek Sap

Trouw 09.10.2012 GroenLinksers schamen zich over wat er de afgelopen periode met de partij is gebeurd. ‘Ja, mensen schamen zich ontzettend. Ik ook’, zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver maandag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Voor wederopstanding kan GroenLinks D66 als voorbeeld nemen

Trouw 09.10.2012  Bram van Ojik mag de komende tijd op de winkel van GroenLinks passen. Hij kan daarbij een voorbeeld nemen aan D66, dat eerder met een marginaal aantal zetels op de rand van opheffing verkeerde.

Reconstructie: wekenlang zagen aan de stoelpoten van Sap

VK 08.10.2012 Al op 15 september zegde Heleen Weening intern het vertrouwen in Jolande Sap op. Een reconstructie van een wekenlange strijd, op basis van gesprekken met direct betrokkenen. Op donderdag 13 september, de dag na de dreun van zes zetels verlies, stuurt het partijbestuur van GroenLinks ’s avonds een persbericht de wereld in: Jolande Sap blijft fractievoorzitter en partijleider. Het bestuur staat achter haar. Er is veel misgegaan, maar dat ligt niet alleen aan Sap. Het verlies was al min of meer ingecalculeerd. Een speciale commissie zal de oorzaken onderzoeken.

Lees ook GroenLinks kiest vandaag nieuwe fractieleider – 08/10/12

Lees ook Achterban ziet geen duidelijke opvolger Sap – 06/10/12

Waarom Van Ojik? ‘Bram is gewoon rustig, chill’

VK 08.10.2012 Dertig seconden had de fractie van GroenLinks vanmorgen nodig om Bram van Ojik aan te wijzen als fractievoorzitter. Zijn fractiegenoten lichtten vanmiddag hun besluit toe. ‘Bram straalt vertrouwen uit. Het is gewoon een aimabele vent.’ ‘We waren er zo uit’, vertelt Jesse Klaver. De drie Kamerleden hadden namelijk al lang besloten. ‘Natuurlijk hadden we dit weekeinde al overlegd’, zegt Klaver. Volgens zijn collega Liesbeth van Tongeren duurde de besluitvorming ‘dertig seconden’.

Lees ook Van Ojik: dertig jaar ervaring én kennis over mislukte verkiezingen – 08/10/12

Lees ook Van Ojik niet naar koningin – 08/10/12

Lees ook Bram van Ojik volgt Sap op als fractievoorzitter – 08/10/12

Van Ojik wil afhakers GroenLinks gaan opbellen

NU 08.10.2012 De nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik wil zo snel mogelijk het vertrouwen van de leden en kiezers terugwinnen. “Ik wil het land in gaan om mensen te spreken en leden die hun lidmaatschap opzeggen vragen waarom”, aldus Van Ojik in een interview met NU.nl.

Gerelateerde artikelen

08/10/2012 Van Ojik volgt Sap op bij GroenLinks

07/10/2012 Vertrek Sap doet weinig met GroenLinks in peilingen

06/10/2012 Partijbestuur GroenLinks stapt op

06/10/2012 GroenLinks bespreekt interne crisis

Openbaar gestenigd: Moszkowicz en Sap

Elsevier 08.10.2012 Nog steeds mogen we ons verheugen op openbare stenigingen. Daarvan raken we opgewonden. Althans, dat blijkt uit sommige gebeurtenissen in de publieke ruimte. Enkele ranzige figuren in het bestuur van GroenLinks dwongen de leider van deze partij tot aftreden. Waarom deden ze dat? Het verlangen naar openbare steniging.

Geen openbare steniging zonder een aanwijsbare zondebok. Er was geen enkele reden om juist nu Jolande Sap te dwingen om op te stappen. Dat hadden ze al op 13 september,

Bram van Ojik nieuwe fractievoorzitter GroenLinks

Elsevier 08.2012  Bram van Ojik volgt Jolande Sap op als fractievoorzitter van GroenLinks. Algemeen werd al aangenomen dat Van Ojik de nieuwe fractievoorzitter zou worden.  De 58-jarige Van Ojik volgt Jolande Sap op,die vrijdag opstapte als fractieleider en Tweede Kamerlid nadat het GroenLinks-bestuur het vertrouwen in haar had opgezegd

Zie ook: Sap stapt op als fractieleider en Kamerlid van GroenLinks

Bram van Ojik volgt Sap op als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks

NRC 08.10.2012  Bram van Ojik wordt de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Dat maakte de partij vanmiddag bekend. Hij volgt Jolande Sap op, die vrijdag haar vertrek aankondigde.

Van Ojik volgt Sap op bij GroenLinks

NU 08.10.2012 DEN HAAG – Kamerlid Bram van Ojik volgt Jolande Sap op als fractievoorzitter bij GroenLinks. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De vierkoppige fractie overlegde ruim een uur en was unaniem in haar oordeel dat Van Ojik de fractie moet leiden.

Gerelateerde artikelen;

06/10/2012 Partijbestuur GroenLinks stapt op

05/10/2012 Sap stapt op als leider GroenLinks

GroenLinks kiest vandaag nieuwe fractieleider

VK 08.10.2012 De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer kiest maandag een opvolger voor Jolande Sap. Verwacht wordt dat Bram van Ojik de nieuwe fractievoorzitter wordt. Sap stapte vrijdag ‘met pijn in het hart’ op nadat duidelijk was geworden dat ze geen steun meer genoot. Een dag later besloot ook het volledige partijbestuur te vertrekken om de weg vrij te maken voor ‘een frisse start’ van de partij.

Vertrek Sap doet weinig met GroenLinks in peilingen

NU 07.10.2012  Daling in peiling, van 4 naar 3 zetels, valt binnen de foutmarge.  Het plotselinge opstappen van Jolande Sap als partijleider van GroenLinks lijkt de partij niet veel kwaad te doen. Bekijk video – In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond zakt de partij van vier naar drie zetels. In de zetelpeiling zijn deze week geen verschuivingen van meer dan een zetel. Uit de peiling blijkt verder dat 59 procent denkt dat het goed voor Nederland is dat VVD en PvdA elkaar hebben gevonden.

Gerelateerde artikelen;

06/10/2012 Partijbestuur GroenLinks stapt op

06/10/2012 GroenLinks bespreekt interne crisis

05/10/2012 Sap stapt op als leider GroenLinks

Teruglezen: partijraad GroenLinks, waarbij het complete bestuur aftrad

VK 06.10.2012 De partijraad van GroenLinks zou vandaag de verkiezingsuitslag bespreken, maar plotseling was er in Utrecht nog veel meer gespreksstof. Na het gedwongen vertrek van partijleider Jolande Sap besloot het partijbestuur van GroenLinks op te stappen. Vandaag was de partijraad bijeen, Volkskrant.nl deed live verslag.

Lees ook Reconstructie: Hoe vechter Sap de partij uit het oog verloor – 06/10/12

Lees ook Partijraad GroenLinks buigt zich over interne crisis – 06/10/12

Lees ook Partijprominenten GL: ‘Niet verder zonder Jolande’ – 05/10/12

Peiling: geen duidelijke opvolger Sap

Telegraaf 06.10.2012 Een groot deel van de achterban van GroenLinks ziet geen duidelijke opvolger van Jolande Sap als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Bijna driekwart van de mensen die in 2010 en/of 2012 op GroenLinks stemde, zegt eigenlijk geen geschikte kandidaat te zien. Dat bleek zaterdag uit een peiling van EenVandaag.

Gerelateerde artikelen

06-10: GL wil schoon schip

06-10: Feiten over GroenLinks

05-10: Kritiek op partijbestuur GroenLinks

05-10: GL-fractie kiest maandag

05-10: ‘Niet verder zonder Jolande’

06-10: Partijraad GL buigt zich over interne crisis

06-10: Voorzitter GL legt functie neer

05-10: Sap zal gemist worden

06-10: Partijbestuur opgestapt

05-10: Sap kon tij niet meer keren

06-10: Discussie over fundament

05-10: Halsema: Sap verdient dit niet

05-10: ‘Positie Sap onhoudbaar’

Achterban ziet geen duidelijke opvolger Sap

Trouw 06.10.2012 Een groot deel van de achterban van GroenLinks ziet geen duidelijke opvolger van Jolande Sap als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Bijna driekwart van de mensen die in 2010 en/of 2012 op GroenLinks stemde, zegt eigenlijk geen geschikte kandidaat te zien. Dat bleek vandaag uit een peiling van EenVandaag.

Achterban GroenLinks ziet geen directe opvolger Sap

NRC 06.10.2012 Driekwart van de kiezers van GroenLinks ziet geen geschikte opvolger voor de gisteren opgestapte partijleider Jolande Sap. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag. Van de kandidaten voor het fractievoorzitterschap krijgt Bram van Ojik de meeste steun. Volgens de achterban treft de partijtop de meeste blaam voor de verkiezingsnederlaag. Lees verder›

Achterban ziet geen duidelijke opvolger Sap

Parool 06.10.2012 Een groot deel van de achterban van GroenLinks ziet geen duidelijke opvolger van Jolande Sap als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Bijna driekwart van de mensen die in 2010 en/of 2012 op GroenLinks stemde, zegt eigenlijk geen geschikte kandidaat te zien. Dat bleek vandaag uit een peiling vanEenVandaag.

GroenLinks kiest begin volgend jaar nieuw bestuur

NRC 06.102012 GroenLinks houdt begin volgend jaar een partijcongres. Dan kiest de partij een nieuw bestuur en worden de aanbevelingen besproken van de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingsnederlaag. Lees verder›

Van Poelgeest wil discussie fundament GroenLinks

Parool 06.2012 GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij aangaan. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam. Hij pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het partijbestuur.

Van Poelgeest wil discussie fundament GroenLinks

Trouw  06.10.2012 GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij aangaan. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam. Hij pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het partijbestuur.

Van Poelgeest wil discussie fundament partij

NU 06.10.2012 UTRECHT – GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij aangaan. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam.  Hij pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het partijbestuur.

Gerelateerde artikelen

Discussie over toekomst GroenLinks laait op: ‘Niets uitsluiten’

Elsevier 06.10.2012 GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij beginnen en bij voorbaat niets uitsluiten. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam, zaterdag op de partijraad in Utrecht. Van Poelgeest pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het volledige partijbestuur.

Idealen
‘We moeten praten over wie we zijn, wat zijn onze idealen en hoe geven wij die vorm,’ aldus Van Poelgeest. Hij opperde dat er misschien wel moet worden nagedacht over een andere naam of samenwerking met een andere partij. ‘We moeten niets uitsluiten.’ Eerder deze week pleitten onder anderen oud-Kamerlid Ineke van Gent en voormalig europarlementariër Joost Lagendijk al voor een dergelijke discussie. Zelfs op het opheffen van de partij moet volgens Van Gent ‘geen taboe’ rusten.

Geen twijfel
Eerste Kamerlid Marijke Vos twijfelt niet aan het bestaansrecht van de partij. GroenLinks heeft volgens haar een unieke positie en een fusie met de PvdA ziet zij ‘absoluut niet zitten’. De partij moet tot rust komen, vindt zij.

Van Poelgeest wil discussie fundament GroenLinks

Trouw  06.10.2012 GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij aangaan. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam. Hij pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het partijbestuur.

‘GroenLinks moet zichzelf opnieuw uitvinden’

Trouw  06.10.2012 GroenLinks moet zichzelf opnieuw uitvinden. De problemen zijn veel fundamenteler dan de perikelen van de afgelopen tijd, constateert Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Live meekijken: de partijraad van GroenLinks over het vertrek van Sap

NRC 06.10.2012 De partijraad van GroenLinks is sinds vanochtend bijeen om de interne crisis in de partij te bespreken die is ontstaan door het vertrek van politiek leider Jolande Sap. Kijk de partijraad live mee via onze site.

Partijbestuur GroenLinks stapt op

NU 06.10.2012 UTRECHT – Het partijbestuur van GroenLinks is zaterdagochtend in zijn geheel opgestapt. Partijvoorzitter Heleen Weening maakte tijdens de partijraad in Utrecht eerst haar vertrek bekend. Later maakte vice-voorzitter Dineke Oldenhof bekend dat de rest van het bestuur ook vertrekt.

Chaos compleet: volledig bestuur GroenLinks treedt af

Elsevier 06.10.2012 Heleen Weening legt haar functie neer als voorzitter van GroenLinks. Ook de rest van het bestuur treedt af. Dat heeft Weening zaterdag gezegd tegen de partijraad.

Zie ook:

Voorzitter en rest bestuur GroenLinks stappen op na vertrek Sap ›

NRC 06.10.2012 Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks stapt op naar aanleiding van het vertrek van Jolande Sap. Naast Weening stappen ook de andere bestuursleden op.

De kranten over Sap: een doorzetter, maar enorme drive was ook haar zwakte

NRC 06.10.2012 Een vechter, een doorzetter en een optimist. De kranten hebben vanochtend veel lovende woorden voor vertrekkend GroenLinks-leider Jolande Sap. Natuurlijk is er ook kritiek: Sap zaaide tweespalt in haar fractie en haar publieke optredens kwamen vaak geforceerd over. Lees verder›

‘GroenLinks kan binnen een half jaar weer normaal functioneren’

NRC 06.10.2012 GroenLinks kan binnen een halfjaar weer normaal functioneren met de komst van een nieuwe partijleider en een nieuw bestuur. Dat heeft oud-lijsttrekker Ina Brouwer vanochtend gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Lees verder›

GroenLinks bespreekt interne crisis

NU 06.10.2012  In Utrecht komt zaterdag de partijraad van GroenLinks bijeen om de interne crisis in de partij te bespreken. Behalve de verloren verkiezingen van vorige maand bespreekt de partij het vertrek van partijleider Jolande Sap.

Gerelateerde artikelen

Partijraad GroenLinks bijeen om crisis door vertrek Sap te bespreken

NRC 06.10.2012 In Utrecht komt de partijraad van GroenLinks vandaag bijeen om de interne crisis in de partij te bespreken. Behalve de verloren verkiezingen van vorige maand bespreekt de partij het vertrek van partijleider Jolande Sap. Sap stapte gisteren op nadat NRC Handelsblad berichtte dat de partijtop geen vertrouwen meer in haar functioneren had.

Partijraad GroenLinks buigt zich over interne crisis

Trouw  06.10.2012   De partijraad van GroenLinks zou vandaag de verkiezingsuitslag bespreken, maar plotseling is er in Utrecht nog veel meer gespreksstof. Na het gedwongen vertrek van partijleider Jolande Sap ligt het partijbestuur van GroenLinks onder vuur. Prominenten als Femke Halsema en Tofik Dibi haalden al keihard uit naar het bestuur en zijn voorzitter Heleen Weening.

Aftreden van Sap helpt GroenLinks niet als dit partijbestuur blijft zitten

Trouw  06.10.2012 Politiek is een hard, vaak totaal onrechtvaardig bedrijf. Terwijl in diverse gremia van de partij de afgelopen tijd fout op blunder werd gestapeld, werd gisteren partijleider Jolande Sap van GroenLinks geslachtofferd. Zij moest alsnog opstappen, nadat het partijbestuur en de rest van de fractie in de Tweede Kamer het vertrouwen in Sap hadden opgezegd.

Bij GroenLinks zijn de messen nu geslepen

Trouw 06.10.2012 De gisteren afgetreden GroenLinks-leider Jolande Sap beriep zich de afgelopen weken halsstarrig op de steun van gewone leden. Maar het partijbestuur bleef aandringen op haar vertrek. In haar afscheidsverklaring herinnert Sap eraan dat zij de strijd om het leiderschap – tegen Tofik Dibi – destijds met bijna 85 procent van de stemmen won.

Lees ook: GroenLinks

Lees ook: Politiek

Lees ook: Aftreden van Sap helpt GroenLinks niet als dit partijbestuur blijft zitten

Lees ook: GroenLinks-prominenten: overweeg fusie met PvdA

Lees ook: Rapport: raadslid GroenLinks ondoordacht, maar integer

Lees ook:  Ineke van Gent (GroenLinks) weigerde lintje

GroenLinks bestaat ruim 20 jaar – en andere feiten

Trouw 06.10.2012 GroenLinks bestaat ruim 20 jaar. De partij heeft al enige tijd interne problemen en verloor veel zetels bij de verkiezingen op 12 september 2012. Het teleurstellende resultaat en discussies over het leiderschap leidden op 5 oktober tot het vertrek van fractievoorzitter Jolande Sap. Een dag later stapte het voltallige partijbestuur op. Enkele feiten over GroenLinks.

Partijvoorzitter GroenLinks bereid op te stappen

Trouw  06.10.2012 De partijvoorzitter van GroenLinks, Heleen Weening, is bereid op te stappen als de leden daarom vragen. Morgen vergadert de partijraad over het vandaag bekendgemaakte vertrek van leider Jolande Sap. ‘Ik ga verantwoording afleggen, en als ze dat vragen, zal ik gaan’, zei Weening vanavond tegen de NOS. Weening zegt achter het besluit te staan om het vertrouwen in Sap op te zeggen, maar laat de conclusie over haar optreden aan de leden. Meteen na het vertrek van Sap kwam er veel kritiek op de partijtop.

Reconstructie: Hoe vechter Sap de partij uit het oog verloor

VK 06.10.2012 Aanvankelijk wordt ze nog geprezen voor haar steun aan de Kunduz-missie, maar het blijkt het begin van het einde. De tweespalt in haar fractie is een feit. Met ongekende openheid vertelt Jolande Sap in 2010 de lezers van de Volkskrant over zichzelf. Onbarmhartig, zonder voorbehoud spreekt zij over haar afkomst. ‘Ik heb een mooie, maar ook heel pittige jeugd gehad. Er was veel onrust en veel ruzie thuis, mijn vader had een groot drankprobleem.’

Lees ook Partijraad GroenLinks buigt zich over interne crisis – 06/10/12

Lees ook Partijprominenten GL: ‘Niet verder zonder Jolande’ – 05/10/12

GroenLinks-fractie kiest maandag nieuwe voorzitter

Trouw 05.10.2012  De GroenLinks-fractie kiest maandag een nieuwe voorzitter nu Jolande Sap is opgestapt. Dat blijkt uit een verklaring van de overgebleven fractieleden.

Crisis GroenLinks compleet met vertrek Sap

BB 05.10.2012 GroenLinks wacht geen vrolijke partijraad dit weekend. De aanhoudende veenbrand binnen de partij is vrijdag volledig opgelaaid met het gedwongen vertrek van Jolande Sap. Prominenten als oud-partijleider Femke Halsema en de voormalige Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi haalden keihard uit naar de partijtop, nadat die het vertrouwen in Sap had opgezegd.

Gerelateerde artikelen

03-09 ‘Heikele homozaken binnen jaar geregeld’

17-08 Sap: ‘Gemeenten verantwoordelijk voor participatie en zorg’

‘Natuurlijk heeft Ineke van Gent GroenLinks niet in haar eentje per ongeluk om zeep geholpen’

 VK 05.10.2012 Als de kippen waren Ineke van Gent en Tofik Dibi er als oud-Kamerleden van GroenLinks bij om te reageren op het vertrek van Jolande Sap vandaag, schrijft arbeidsmarkt- en communicatiespecialist Jeron van Rossum. Alsof ze er niet aan bijgedragen hebben dat de partij uiteen viel.

Raoul du Pré: ‘Partijbestuur zeker zo schuldig als Sap aan drama bij GroenLinks’

VK 05.10.2012 Het partijbestuur van GroenLinks, dat rond de lijsttrekkersstrijd een ondoorgrondelijke koers voer, is zeker zo schuldig als vertrekkend fractievoorzitter Jolande Sap. Dat schrijft Raoul du Pré, chef van de parlementaire redactie van de Volkskrant. ‘Nu de partij het onderzoek naar de verkiezingsnederlaag kennelijk niet kon afwachten, is het beter als ook andere verantwoordelijken de eer aan zichzelf houden.’

Voormalig kandidaat-voorzitter: ‘Top GroenLinks moet zich verantwoorden’

VK 05.10.2012 GroenLinkslid Arno Uijlenhoet, die begin dit jaar met Heleen Weening streed om het voorzitterschap, is kritisch over de partijtop. Nu de partij het vertrouwen in haar leider heeft opgezegd, moet de partijtop zijn keuzes verantwoorden, stelt hij in een reactie aan Volkskrant.nl.

GroenLinks-prominent: Jolande Sap moet terugkeren

Elsevier 05.10.2012  Het partijbestuur van GroenLinks had partijleider Jolande Sap nooit naar huis mogen sturen. Sap heeft het mandaat van een overgroot deel van de GroenLinks-leden en -kiezers. Dat zei de voormalig fractievoorzitter van de Politieke Partij Radicalen (PPR), Bas de Gaay Fortman, vrijdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. DE PPR is een van de voorlopers van GroenLinks. Sap heeft het volgens de GroenLinks-prominent goed gedaan ‘in uitermate moeilijke omstandigheden’. Zonder haar had GroenLinks in de ogen van De Gaay Fortman ternauwernood twee zetels gehaald.

De oud-politicus noemde het optreden van voorzitter Heleen Weening en haar collega’s in de partijtop ‘verbijsterend’ en ‘een ramp voor GroenLinks’. Sap kan volgens de GroenLinks-prominent helemaal niet weg worden gestuurd omdat zij gekozen is door een groot deel van de leden en kiezers van GroenLinks. Oud-GroenLinks-collega’s van Sap reageerden vrijdag teleurgesteld op het vertrek van Sap. Via Twitter noemde de voormalig leider van GroenLinks Femke Halsema het opstappen van haar opvolger ‘onverdiend’.

Zie ook:Lees de verklaring van Sap

‘Partijtop GroenLinks heeft ramp veroorzaakt’

NU 05.10.2012 DEN HAAG – De partijtop van GroenLinks moet ‘bij zichzelf te rade gaan over de ramp die het heeft veroorzaakt’.  Dat zei GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman vrijdagavond in Nieuwsuur in reactie op de aankondiging van Jolande Sap dat zij stopt als partijleider van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen;

‘Niet verder zonder Jolande’

Telegraaf 05.10.2012   ,Ik zie niet hoe het verder moet zonder Jolande.” Dat zei GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman vrijdagavond in Nieuwsuur. Hij vindt dat de partijtop Jolande Sap toch nog zou moeten vragen om terug te komen op haar besluit om te vertrekken als fractieleider.

Gerelateerde artikelen;

05-10:  GL-fractie kiest maandag

05-10:  Kritiek op partijbestuur GroenLinks

05-10:  Klaver niet beschikbaar

05-10:  Dibi haalt uit naar partijtop

05-10:  Jolande Sap stapt op

05-10:  Sap kon tij niet meer keren

05-10:  Sap zal gemist worden

05-10:  Halsema: Sap verdient dit niet

Partijprominent De Gaay: ‘Niet verder zonder Jolande’

Trouw 05.10.2012  ‘Ik zie niet hoe het verder moet zonder Jolande.’ Dat zei GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman vrijdagavond in Nieuwsuur. Hij vindt dat de partijtop Jolande Sap toch nog zou moeten vragen om terug te komen op haar besluit om te vertrekken als fractieleider. Hij kreeg in Pauw en Witteman steun van Ina Brouwer, voormalig fractieleider van de partij.

De drie doodsteken voor Sap›

NRC 05.10.2012 Jolande Sap is gestopt als fractievoorzitter van GroenLinks. In die functie had zij het vanaf het begin moeilijk. Drie momenten schaadden haar politieke imago in het bijzonder.

Reacties vertrek Sap: ‘Haar kop is er afgehakt’

Trouw 05.10.2012 Jolande Sap voelde zich genoodzaakt haar functie als politiek leider neer te leggen. Ze zal ook geen fractievoorzitter en Kamerlid meer zijn. Hieronder een overzicht van de reacties.

Wat heeft Jolande Sap dan verkeerd gedaan?

Elsevier 05.10.2012 De partijtop van GroenLinks vond het welletjes. Jolande Sap moest weg. Zondebok van de verkiezingsnederlaag, waarbij GroenLinks zes van de tien zetels verloor.

Opeens was hij er (weer), Bram van Ojik

Trouw 05.10.2012  Opeens was hij er, vorige week donderdag in de Tweede Kamer. Met zijn ‘maidenspeech’ en zijn verzoek om een spoeddebat. En Bram van Ojik kreeg meteen zijn zin: De Tweede Kamer riep op zijn initiatief het kabinet op de aanscherping van de eisen voor gezinsmigratie niet per 1 oktober door te voeren en in afwachting van een nieuwe regering uit te stellen. Minister Gerd Leers zegt dat het niet kan, maar de oproep van de GroenLinkser kreeg steun van PvdA, SP, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

Wie volgt Sap op? Bram van Ojik is de belangrijkste kandidaat

NRC 05.10.2012 Nu Jolande Sap haar functie als politiek leider, fractievoorzitter en Kamerlid heeft neergelegd, is de vraag: wie wordt haar opvolger? Volgens politiek redacteur Annemarie Kas van NRC is Bram van Ojik, de nummer twee van de partij, de belangrijkste kandidaat. Lees verder›

Wie volgt Sap op? Klaver niet beschikbaar, Van Ojik aangewezen kandidaat

Trouw 05.10.2012 Op 13 september had GroenLinks nog vier Kamerleden over. Nu fractieleider Jolande Sap opstapt, zijn er nog drie kandidaten over die haar kunnen opvolgen: Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Klaver heeft inmiddels laten weten niet beschikbaar te zijn. Maandag kiest de fractie een nieuwe leider.

Jesse Klaver niet beschikbaar als leider GroenLinks

Trouw 05.10.2012 Jesse Klaver is niet beschikbaar om het leiderschap bij GroenLinks over te nemen nu Jolande Sap is opgestapt. Daarmee lijkt Bram van Ojik, tweede op de kandidatenlijst, de grootste kans te maken op het fractievoorzitterschap.

Vierde zetel GroenLinks waarschijnlijk voor Voortman

Trouw 05.10.2012 Linda Voortman is de eerste gegadigde om deel uit te gaan maken van de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer, nu fractieleider Jolande Sap is opgestapt. Voortman stond bij de verkiezingen van 12 september als vijfde op de lijst.

GL-jongeren: ‘Dit is bizar’

Trouw 05.10.2012 De partijtop van GroenLinks moet zich schamen. Dat stelt Dwars, de jongerentak van GroenLinks, vandaag na het aftreden van Jolande Sap. De partijtop zegde het vertrouwen in Sap op, waardoor zij zich gedwongen voelde haar politieke loopbaan te beëindigen.

Partijleiders reageren op vertrek ‘strijdbare’ Jolande Sap

Elsevier 05.10.2012 Collega-fractievoorzitters van Jolande Sap hebben vrijdag gereageerd op het vertrek van de politiek leider van GroenLinks. Vooral haar moedige optreden en open stijl werden door haar collega’s gememoreerd.

Zie ook: Lees de verklaring van Sap

Halsema: Sap verdient dit niet

Trouw 05.10.2012 Het is ‘onverdiend’ dat de partijtop van GroenLinks het vertrouwen heeft opgezegd in fractieleider Jolande Sap. Dat stelt oud-partijleider Femke Halsema vrijdag via Twitter.

Kritiek op partijtop GroenLinks – bestuur zelf betreurt gang van zaken

NRC 05.10.2012 Femke Halsema waardeert de gang van zaken rondom het aftreden van Jolande Sap niet, zo twittert zij. Zelf laat het bestuur in een reactie weten te betreuren dat de kwestie niet binnenskamers is gebleven. Lees verder›

Tofik Dibi: ‘We hebben elkaar vervloekt, maar ook geknuffeld’

Trouw 05.10.2012 ‘ ‘Ik weet niet of ik de meest aangewezen persoon ben om iets te zeggen, maar niets zeggen is gevoelloos’, liet oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Tofik Dibi via Twitter weten. ‘We hadden onze ‘momenten’: elkaar vervloekt, maar elkaar ook vaak geknuffeld. Van elkaar geleerd. Niet opgeven als het moeilijk wordt. ‘

Politici: Sap was een ‘gewaardeerde collega’, haar vertrek is ‘onverdiend’

NRC 05.10.2012 Politici reageren bedroefd op het vertrek van Sap. Femke Halsema vindt het vertrek van haar opvolgster Jolande Sap ‘onverdiend’ en bedankt Sap voor haar ‘moedige en eerlijke politieke leiderschap’. Tofik Dibi weet niet of hij de aangewezen persoon is om iets te zeggen, maar reageert toch, ontsteld. Lees verder›

Lees de volledige verklaring van Jolande Sap over haar vertrek

NRC 05.10.2012 Jolande Sap vertrekt met “pijn in haar hart” heeft ze zojuist in een brief op de website van GroenLinks bekendgemaakt. Die site is momenteel door drukte slecht bereikbaar. Lees hier de volledige verklaring van Sap. LEES HIER DE VERKLARING VAN JOLANDE SAP  Lees verder›

Partijbestuur drong op vertrek Sap aan

Trouw 05.10.2012 Het partijbestuur van GroenLinks heeft op het vertrek van Jolande Sap aangedrongen. Het is volgens eigen zeggen in de afgelopen weken tot de conclusie gekomen dat Jolande Sap niet langer het benodigde draagvlak heeft en niet meer in staat is om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij.

Sap stapt op als fractieleider en Kamerlid van GroenLinks

Elsevier 05.2012 Jolande Sap stapt met onmiddelijke ingang op als politiek leider en fractievoorzitter van GroenLinks. Dat heeft Sap vrijdag bekendgemaakt. ‘Tot de dag van vandaag is mij onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrek biedt,’ meldt Sap in een verklaring op de site van GroenLinks. Zowel de partijtop als de Kamerfractie van GroenLinks had geen vertrouwen meer in haar leiderschap, meldde NRC Handelsblad eerder vandaag.

Zie ook:

Partijvoorzitter GroenLinks bereid op te stappen

Trouw 05.10.2012 De partijvoorzitter van GroenLinks, Heleen Weening, is bereid op te stappen als de leden daarom vragen. Morgen vergadert de partijraad over het vandaag bekendgemaakte vertrek van leider Jolande Sap. ‘Ik ga verantwoording afleggen, en als ze dat vragen, zal ik gaan’, zei Weening vanavond tegen de NOS. Weening zegt achter het besluit te staan om het vertrouwen in Sap op te zeggen, maar laat de conclusie over haar optreden aan de leden. Meteen na het vertrek van Sap kwam er veel kritiek op de partijtop.

Sap stapt op als leider GroenLinks

Geen vertrouwen meer bij partijtop

NU 05.10.2012 UTRECHT – GroenLinks-leider Jolande Sap stapt op als partijleider en vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat heeft Sap vrijdagmiddag bekendgemaakt in een verklaring. De partijtop heeft geen vertrouwen meer in haar. Ze zegt ‘met pijn in het hart’ terug te treden. Haar positie staat al sinds de verkiezingen ter discussie. De partij verloor zes zetels en ging daardoor terug van tien naar vier.

Sap legt fractievoorzitterschap neer ›

NRC 05.10.2012 Jolande Sap is niet langer fractievoorzitter van GroenLinks. Sap legt haar functie neer, meldt de partij op zijn website. NRC Handelsblad meldde eerder vandaag al dat haar positie onhoudbaar was.

Partijtop: ‘Sap stapte op na publicatie NRC’

Trouw 05.10.2012 Het partijbestuur van GroenLinks betreurt het dat de vertrouwensbreuk met Sap via NRC Handelsblad op straat is komen te liggen. ‘In reactie op het NRC-bericht heeft Jolande Sap haar aftreden aangekondigd.’ Door de publicatie is het vertrek van Sap in een stroomversnelling gekomen. Partijvoorzitter Weening: ‘Alles overziend was het vertrek van Jolande Sap onvermijdelijk geworden.’

Sap stapt op als politiek leider GroenLinks

Trouw 05.10.2012 Jolande Sap is vrijdag opgestapt als partijleider en Kamerlid van GroenLinks. Ze deed dit nadat de partijtop van GroenLinks het vertrouwen in haar had opgezegd. ‘Ik doe dit met pijn in het hart’, aldus Sap.

Partijtop GroenLinks stuurt Jolande Sap weg

Trouw 05.10.2012 De partijtop van GroenLinks heeft het vertrouwen opgezegd in Jolande Sap. Sap hield vandaag de eer aan zichzelf toen de vertrouwensbreuk uitlekte via het NRC Handelsblad. In een verklaring schreef ze: ‘Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en Kamerlid van GroenLinks neer te leggen.’

‘Partijtop GroenLinks vindt positie Sap onhoudbaar’

NU 05.10.2012 De top van GroenLinks zou geen vertrouwen meer hebben in fractieleider Jolande Sap. Dat stellen bronnen uit de partij tegenover NRC. Zowel de partijtop als de fractie

Gerelateerde artikelen;

Partijtop gelooft niet meer in Sap – ‘positie onhoudbaar’

NRC  05.10.2012  Vandaag publiceerde NRC Handelsblad een artikel over de druk die de partijtop uitoefende op fractieleider Jolande Sap. Kort daarna maakte zij bekend op te stappen. De partijtop heeft in een verklaring laten weten niet blij te zijn met het stuk, omdat ‘pogingen van het partijbestuur om in rust tot een oplossing te komen’ zijn doorbroken.

Jolande Sap kon het tij niet meer keren

Trouw 05.10.2012 De verkiezingscampagne verliep voor Jolande Sap (49) zonder kleerscheuren, maar het kwaad was al lang geschied. De kiezers van GroenLinks waren al weggelopen en het lukte haar niet meer om het tij te keren. Met vier zetels moest de partij het uiteindelijk doen na de verkiezingen van 12 september, een verlies van zes.

Sap kreeg slechts 78 procent van de GroenLinks-stemmen

 Trouw 05.10.2012 Jolande Sap kreeg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen slechts 78 procent van de stemmen die op GroenLinks werden uitgebracht. Dat is een stuk minder dan haar voorgangster Femke Halsema in 2010. Zij haalde namelijk 93 procent van de stemmen.

oktober 6, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. Wat is W I J S H E I D ?

  Hoofdbestuur – Mandaat

  Een hoofdbestuur, die de lijsttrekker kiest en vervolgens daarna hem / haar de wacht aanzegt, is niet echt toerekeningsvatbaar voor relevante zaken.
  En dient direct op te stappen. Indirect gebeurde dat wel op aandrang van de Media en Leden van Groen Links.
  Daarnaast zou zo`n 78% toch weer op Jolanda Sap gaan stemmen, wat volgens mij en gezien, dat ze weg is, niet gebeurde.

  Vreemd is wel dat we allemaal niet weten, waar het omging en omgaat!
  Sterker nog men laat het erbij zitten.

  De beste lieden moeten gewoon volgens de notulen werken en volgens de rechtsgang van een lijsttrekker, die gekozen is door een deel van het Volk/Burgers…
  Dus wat hier moet gebeuren is rechtsherstel en trouwens niks anders.

  Waarom: Leden waren voor 78% voor Jolanda Sap.., dus alles terugdraaien…., zij heeft / had Mandaat van de meerderheid, dus ook volgens de Verkiezingen voor – en na de uitslagen.

  Ondemocratisch GEHALTE:
  blijft dat zo dan blijft er de volgende keer niks meer van die Partij over.

  Welnu dat bedoelde K r a f t altijd al met Nieuw Systeem en dus Nieuwe Politiek.
  Onhoudbaarheid van oude systemen, die al lang aan betere veranderingen toe zijn.
  Dames & Heren, dit kan in alle Partijen geschieden. Kijk maar terug..

  De Kiezers / de Mensen – de Burgerij schieten er geen bliksem mee op!
  Inderdaad wat is wijsheid? Een van m`n zonet geschreven artikel in reactie op een persoon en in algemeenheid naar Mark Rutte toe, over intelligentie , spiritualiteit , ervaringen – wijsheden….enzovoorts.

  De Burgers krijgen aankomende Politici, die hen toekomt en andersom krijgt de Politici het Volk, die hen toekomt !!!

  Of niet ?

  Zoveel afgestudeerden, van Universiteiten, Erasmus enzovoorts, enz., zoveel titels en zoveel Journalisten & Media., tja het is nogal wiedes waarom destijds zovelen in de politiek zijn gegaan.

  Het Leven gaat trouwens gewoon weer lekker verder – Geniet ervan U allen met volle teugen !

  Reactie door ronantoinekraft | oktober 17, 2012

 2. […] GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 1 […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 26, 2013

 3. […] GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 1 […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 3, 2013

 4. […] GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 1 […]

  Pingback door Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 13, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: