Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 02.09.2012 Maurice de Hond – SP 29 zetels, PvdA 25 zetels

Tijd dringt voor SP  SP zakt af.

De VVD stijgt en is nu virtueel de grootste partij. SP-leider Roemer heeft de afgelopen week volgens De Hond niet kunnen imponeren. Zijn partij verliest 6 zetels en daalt naar een totaal van 29.

Het gaat hier vooral om kiezers die in 2010 PvdA stemden maar die op 12 september van plan waren op de SP te stemmen. Deze zwevende kiezers zijn volgens De Hond weer teruggevlogen naar de Partij van de Arbeid.

VVD koploper
De VVD profiteert hiervan en is de nieuwe koploper in de peiling met 35 zetels. Op de derde plaats staat de PvdA met 25 zetels. Ook de Partij voor de Dieren doet het goed en pakt een zetel erbij en komt uit op 3.

D66 moet juist een zetel inleveren en daalt naar 13. Ook het CDA raakt twee virtuele Kamerplaatsen kwijt en ziet met 12 zetels het verkiezingsresultaat (21) van 2010 bijna gehalveerd worden.

Coalities
De partijen speculeren intussen druk over mogelijke coalities. De VVD en de SP lijken het eens te zijn dat de kans op een coalitie van deze twee partijen te verwaarlozen is. Ook ziet de SP niets in een combinatie met de PVV, terwijl Wilders die deur wel wil openhouden.

Volgens De Hond is op dit moment een coalitie met de VVD, CDA, D66 en de PvdA de meest haalbare optie. Gezamenlijk staan deze partijen nu op 85 zetels. Ook Paars Plus is met 78 zetels een voor de hand liggende coalitie. 

Zie ook: Peiling De Hond: PvdA in opkomst, SP verliest kiezers

03-09-2012: Samsom wint veel weggelopen kiezers terug. Maar staat wel 10 achter op VVD. (laatste peiling)

SP en PvdA gelijk op in peiling De Hond

NU 04.09.2012 DEN HAAG – De SP en de PvdA gaan inmiddels gelijk op in de peilingen van Maurice de Hond. Met de VVD echter ver aan kop, is het de vraag of de verkiezingen nog uit kunnen lopen op een tweestrijd.

Gerelateerde artikelen;

Peiling De Hond bevestigt opmars PvdA, VVD de grootste

Elsevier 03.09.2012  In de laatste peiling van Maurice de Hond wordt de opmars van de PvdA ten opzichte van de SP bevestigd.  De VVD stijgt en is nu virtueel de grootste partij. SP-leider Roemer heeft de afgelopen week volgens De Hond niet kunnen imponeren. Zijn partij verliest 6 zetels en daalt naar een totaal van 29.

Zie ook: Peiling De Hond: PvdA in opkomst, SP verliest kiezers

Opmars Samsom niet te stuiten

Telegraaf 03.09.2012 De opmars van de PvdA in de peilingen lijkt welhaast onstuitbaar. Onder leiding van de herboren Diederik Samsom (mét das) kunnen de sociaaldemocraten in de peiling van onderzoeker Maurice de Hond nu rekenen op 25 zetels. Dat is een winst van 7 zetels ten opzichte van de vorige peiling.

Van SP naar PvdA.

Het premiersdebat van RTL heeft een grote verschuiving in het potentiële stemgedrag van kiezers veroorzaakt. Grote winnaar is de PvdA, terwijl de SP juist veel virtuele kiezers ziet overstappen naar andere partijen.

In een peiling van Maurice de Hond onder 3500 kiezers die naar het premiersdebatvan RTL keken, wordt bevestigd dat veel voormalig PvdA-stemmers weer bij die partij zijn teruggekeerd.

Van de mensen die bij de verkiezingen van 2010 op de PvdA stemden, gaat 69 procent dat op 12 september weer doen. Op de ochtend voor het RTL-debat lag dit percentage nog op 51 procent.

SP daalt
Grote verliezer is de SP van Emile Roemer. Terwijl de traditionele SP-stemmers de partij trouw blijven, hebben na het debat vooral de ‘nieuwe’ SP-kiezers de socialisten de rug toegekeerd.

Zo was voor het tv-debat nog 32 procent van de PvdA-stemmers in 2010 bereid om dit jaar op de SP te stemmen. Na het debat was dit nog maar 17 procent.

GroenLinks
Ook GroenLinks ziet kiezers naar de PvdA vertrekken. 8 procent van de GroenLinks-kiezers in 2010 was nu van plan op de PvdA te gaan stemmen, maar na het debat was dit percentage gestegen naar 32 procent.

Volgens de peiling had het RTL-debat nauwelijks effect op PVV- en VVD-stemmers. De resultaten van de volledige peiling van afgelopen week maakt Maurice de Hond maandag bekend tijdens het programma De Wereld Draait Door

Zwevende kiezer?
Weet u ondanks, of juist vanwege al die debatten nog steeds niet welke partij uw stem verdient, dan kunnen online stemhulpmiddelen wellicht uitkomst bieden. Elsevier maakte voor u een overzicht.

Zie ook: Roemer weigert samenwerking in rechts kabinet

De actuele Thermometer.

SP verliest nieuwe kiezers na RTL-debat

Parool 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

SP verliest nieuwe kiezers na RTL-debat

RTL 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

SP verliest na tv-debat

Telegraaf 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

SP verliest nieuwe kiezers na RTL-debat

VK 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

SP verliest nieuwe kiezers na RTL-debat

Trouw 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

Peiling De Hond: PvdA in opkomst, SP verliest kiezers

Elsevier 02.09.2012 Het premiersdebat van RTL heeft een grote verschuiving in het potentiële stemgedrag van kiezers veroorzaakt. Grote winnaar is de PvdA, terwijl de SP juist veel virtuele kiezers ziet overstappen naar andere partijen.

Zwevende kiezer?
Weet u ondanks, of juist vanwege al die debatten nog steeds niet welke partij uw stem verdient, dan kunnen online stemhulpmiddelen wellicht uitkomst bieden. Elsevier maakte voor u een overzicht.

Zie ook: Roemer weigert samenwerking in rechts kabinet

Peiling De Hond: verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers

NRC 02.09.2012 Veel kiezers die een overstap van de PvdA naar de SP overwogen zijn door het debat van vorige week zondag teruggekomen op hun besluit. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij in het kader van het 10-jarig bestaan van zijn internetpanel onder twintigduizend mensen heeft uitgevoerd.

Na het zogenoemde premiersdebat op RTL 4 leed de SP in de zetelpeilingen forse verliezen. Dat bleek eerder al, ook uit andere peilingen. Het was echter nog niet precies duidelijk welke kiezers de partij hadden verlaten en waarom.

De Hond: SP verliest door RTL-debat

Spits 02.09.2012 Elke zondag om 11 uur brengt Maurice de Hond de resultaten van zijn laatste peiling, maar deze week niet. Toch brengt hij een nieuwtje. Hij stelt dat de SP veel potentiële nieuwe kiezers heeft verloren als gevolg van het premiersdebat op RTL4, vorige week zondag. De Hond peilde het stemgedrag van de kijkers van het debat.

‘Verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers’

Metro 02.09.2012 Veel kiezers die een overstap van de PvdA naar de SP overwogen zijn door het debat van vorige week zondag teruggekomen op hun besluit. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij in het kader van het 10-jarig bestaan van zijn internetpanel onder twintigduizend mensen heeft uitgevoerd. Het panel, dat later peil.nl werd genoemd, is op 2 september 2002 opgezet.

SP verliest nieuwe kiezers na RTL-debat

Parool 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond die het stemgedrag peilde van mensen die naar het debat hebben gekeken. Volgens De Hond heeft het debat grote gevolgen voor met name de SP en de PvdA.

‘SP verliest potentiële nieuwe kiezers na RTL-debat’

NU 02.09.2012 De SP heeft veel potentiële nieuwe kiezers verloren na het premiersdebat vorige week zondag op RTL 4. 

Gerelateerde artikelen

Advertenties

september 2, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. Typisch geval waarin de media de kiezer probeert te sturen, door selectieve en suggestieve informatie te leveren. Het enige wat Maurice heeft gepeild, zijn zijn eigen politieke voorkeuren..

    Reactie door R.P.1985 | september 4, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: