Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CPB uitrekening verkiezingsprogramma’s 2012

Verkiezingsprogramma’s 2012

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle partijen doorgerekend. De cijfers laten zien hoe de door hun gepresenteerde voorstellen ‘scoren’ op terreinen als werkgelegenheid en de aanpak van het begrotingstekort. Bovendien wordt duidelijk of de partijen hun geformuleerde doelstellingen wel kunnen halen.

‘Keuzes in Kaart 2013-2017’ gepresenteerd door CPB en PBL

Een analyse van verkiezingsprogramma’s. Effecten op economie en milieu. Lees meer

Presentatie Keuzes in Kaart 2013-2017 Dit is de presentatie die door Coen Teulings gebruikt is tijdens de presentatie van het boek “Keuzes in Kaart 2013-2017” in perscentrum Nieuwspoort op 27 augustus.CPB Presentatie  | 27‑08‑2012 | Download (PDF document, 493.6 KB)

Keuzes in Kaart 2013-2017 Het Centraal Planbureau heeft de economische effecten geanalyseerd, het Planbureau voor de Leefomgeving de effecten op milieu.CPB Boek 5 | 27‑08‑2012 | Download (PDF document, 8.8 MB)

Opvallende CPB-cijfers 

 • PVV: economische groei 0,7 procent
 • Bij PvdA krimpt economie met 2,3 procent
 • Kleinste begrotingstekort in 2017 bij VVD: 1,1 procent
 • Tekort het grootst bij SGP: 1,9 procent
 • Koopkracht stijgt het meest bij SP: 3 procent

Zie ook Begrotingstekort naar 2,7 procent en enig groeiherstel in 2013.  De meest recente maar voorlopige prognoses t/m 2013 (raming cmev2013, 22 augustus 2012). Naar het persbericht

1. Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Centraal Planbureau. Bekijk hier een grote versie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen.

2. Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Centraal Planbureau. Bekijk hier een grote versie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen.

Brinkman: weg met het CPB

Brinkman: weg met het CPB

Brinkman wil CPB opheffen

Wat hebben kiezers aan de CPB-cijfers?

Lees alle reacties van de partijen op de berekeningen van het CPB

Verwarring over kunstbezuinigingen PVV

NU 30.08.2012 AMSTERDAM – Er is donderdag onduidelijkheid ontstaan over of de PVV het plan om alle subsidies op kunst te schrappen nu wel of niet heeft laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). In NRC Handelsblad zeiden zowel de PVV als het CPB dat deze plannen niet waren doorgegeven, maar daar kwamen beide partijen later op terug.

PVV diende bezuinigingen kunst wel in

Telegraaf 30.08.2012 De PVV heeft de kunstbezuinigingen uit haar verkiezingsprogramma wel degelijk ingediend bij het Centraal Planbureau (CPB) om te laten doorrekenen.

PVV “vergeet” te bezuinigen op kunst

Metro 30.08.2012 De PVV heeft het plan om alle subsidies op kunst te schrappen niet laten doorrekenen bij het Centraal Planbureau (CPB). PVV-Kamerlid Roland van Vliet zegt dat hij vergeten is om aan het CPB door te geven dat de PVV achthonderd miljoen euro wil bezuinigen. Maar volgens partijgenoot Martin Bosma weigert het CPB de korting door te rekenen, zo meldt NRC Handelsblad donderdag.

PVV ‘vergeet’ te bezuinigen op kunst

NRC 30.08.2012 De PVV is helder in het verkiezingsprogramma: “Kunstsubsidies, daar stoppen we mee”. Maar bij het indienen van de cijfers bij het Centraal Planbureau is de partij dat vergeten; in de voorstellen van de partij van Wilders blijft de overheidsgelden voor kunst en cultuur ongewijzigd. Lees verder›

PVV leverde kunstbezuinigingen niet aan bij CPB

Elsevier 30.08.2012  AMSTERDAM – De PVV heeft het plan om alle subsidies op kunst te schrappen niet laten doorrekenen bij het Centraal Planbureau (CPB).  PVV-Kamerlid Roland van Vliet zegt dat hij vergeten is om aan het CPB door te geven dat de PVV achthonderd miljoen euro wil bezuinigen. Maar volgens partijgenoot Martin Bosma weigert het CPB de korting door te rekenen, zo meldt NRC Handelsblad donderdag.

PVV vergeet bezuinigingen cultuur in te dienen bij CPB

Parool 30.08.2012 ‘ ‘Kunstsubsidies, daar stoppen we mee’. Een niet mis te verstaan punt uit het verkiezingsprogramma van de PVV. Alleen heeft de partij verzuimd dat dan ook door te geven bij het indienen van de cijfers bij het Centraal Planbureau (CPB). Dat schrijft NRC vandaag. Afgelopen maandag presenteerde de CPB alle doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. Hierbij werd gebruikt gemaakt van alle voorstellen die de partijen dienden in te leveren.

‘Afwijken van programma is raar’

Telegraaf 29.08.2012 Het is „raar” dat sommige partijen door het Centraal Planbureau (CPB) dingen laten doorrekenen die haaks staan op hun verkiezingsprogramma. Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks heeft dat woensdag gezegd in reactie op de maandag gepresenteerde doorrekeningen van het planbureau.

‘Afwijken van partijprogramma bij CPB raar’

NU 29.08.2012 DEN HAAG – Het is ,,raar” dat sommige partijen door het Centraal Planbureau (CPB) dingen laten doorrekenen die haaks staan op hun verkiezingsprogramma.  Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks heeft dat woensdag gezegd in reactie op de maandag gepresenteerde doorrekeningen van het planbureau. Partijen als de PVV en de SP poetsten hun score bij het CPB op door maatregelen die in hun verkiezingsprogramma niet zijn terug te vinden, of door belangrijke onderdelen van hun programma juist niet te laten doorrekenen.

Gerelateerde artikelen

De europlannen? Die had Wilders niet doorgegeven aan het CPB

Trouw 28.08.2012 Of CPB-directeur Coen Teulings het zich kon voorstellen dat Twan Huys diens cijfers incompleet en onbegrijpelijk vond. Nee, dat kon hij niet, maar ook weer wel. Het was maar hoe je naar die cijfers keek. Kritiek op de cijfers van het CPB bestaat al sinds het planbureau in 1986 voor de eerste keer de keuzes in kaart bracht. Directeur Coen Teulings is dan ook wel wat gewend, maar had het gisteravond bij Nieuwsuur zichtbaar lastig de geloofwaardigheid van zijn rapport te verdedigen. 

CPB-cijfers op voorpagina’s van de kranten – Telegraaf zet aanval in op SP

NRC 28.08.2012 Wie is de banenkampioen? Wie is de koopkrachtkampioen? Wie is de onderwijskampioen? Uit de CPB-cijfers valt van alles op te maken en daar gaan de partijen dan ook creatief mee om. Waar openen de kranten vandaag mee? Lees verder›

Voor werk moet je niet bij PvdA en SP zijn

Elsevier 28.08.2012 De Partij van de Arbeid doet haar naam geen eer aan. Bij de PvdA zakt de economie in. En de SP maakt uitkeringen zo aantrekkelijk en de lasten zo hoog, dat banen worden afgebroken

Oordeel CPB niet goed nieuws voor PvdA

Metro 28.08.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde gisteren de doorberekening van de economische effecten van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Hieruit blijkt dat alle partijen het begrotingstekort in vier jaar terugdringen, hoewel niemand er in slaagt het volledig weg te werken. De PvdA komt er qua koopkracht en werkloosheid het slechtst uit. Metro zet alle plussen en minnen van de grootste spelers in de verkiezingen op een rij.

Zie: CPB: PvdA schaadt groei, VVD zorgt voor banen

Iedereen kampioen; Hoe komen de stokpaardjes door de CPB-keuring?

VK 28.08.2012  Met het CPB-rapport in de hand kan iedere partij een mooi eigen verhaal ophouden en tegelijkertijd andere partijen de maat nemen. Maar leveren de partijen op die punten waarover ze het hoogst van de toren blazen?

‘Het CPB toont overtuigend aan dat geen partij ontkomt aan pijnlijke keuzen’

VK 27.08.2012 VK Voor de zwevende kiezer, hongerig naar feiten, is het CPB een uitkomst, schrijft chef van de politieke redactie van de Volkskrant Raoul du Pré. ‘Doen partijen wat ze zeggen?’

Houdbaarheid financiën prioriteit bij veel partijen

Trouw 28.08.2012 Nederlandse politieke partijen gedragen zich, als het om de overheidsfinanciën gaat, zeer verantwoordelijk. Op de regel dat de politiek alle inzet moet richten op een overheidsbegroting die ook op de langere termijn houdbaar is, zijn eigenlijk geen uitzonderingen. Alleen de PVV wijkt op dit punt echt af.

 ‘CPB-doorrekeningen met wijsheid hanteren’

Telegraaf 27.08.2012  Met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB) moet je heel voorzichtig zijn. Als het gaat om de langere termijn – dat wil zeggen: na de komende kabinetsperiode – dienen ze „niet met een korrel, maar met een heel pak zout te worden genomen”, waarschuwt de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger. „CPB-berekeningen zijn zeker niet waardeloos, maar je moet ze met wijsheid hanteren.”

‘CPB-doorrekeningen met wijsheid hanteren’

VK 27.08.2012 Met de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB) moet je heel voorzichtig zijn. Als het gaat om de langere termijn – dat wil zeggen: na de komende kabinetsperiode – dienen ze ‘niet met een korrel, maar met een heel pak zout te worden genomen’, waarschuwt de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger. ‘CPB-berekeningen zijn zeker niet waardeloos, maar je moet ze met wijsheid hanteren.’

Alleen onderwijsbeleid PVV op lange termijn slecht voor economie

Trouw 27.08.2012 De maatregelen op het gebied van onderwijs uit het verkiezingsprogramma van de PVV hebben op lange termijn een negatief effect op het bruto binnenlands product. Volgens het CPB is de voornaamste reden hiervoor de voorgestelde grotere klassen waardoor de arbeidsproductiviteit op lange termijn zal afnemen.

GroenLinks meeste groene, PVV meest grijze partij

Trouw 27.08.2012 De tegenpolen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid zijn GroenLinks en de PVV. Ook de PvdA en D66 mogen een groene rand rond hun verkiezingsprogramma trekken. Het CDA komt met haar magere scores in het CPB-rapport Keuzes in Kaart nog het dichtst in de buurt van de asgrijze PVV.

Duurzame energie krijgt bij de PvdA en GroenLinks de meeste ruimte. Net als D66, ChristenUnie, VVD, SP en SGP voldoen de plannen van deze partijen aan de Europese doelstellingen. De PVV en CDA halen de Europese normen niet. De PVV is ook de enige partij die niet wil investeren in windenergie en biomassa.

Al duizelig van al die CPB-cijfers? Hier een overzicht per partij

NRC 27.08.2012 De CPB-doorrekening bevat cijfers over de effecten van de verkiezingsprogramma’s op bijvoorbeeld de economische groei, de overheidsfinanciën en de koopkracht. Al duizelig van alle cijfers? We zetten de belangrijkste gegevens per partij op een rij.  Lees verder›

CPB-directeur Teulings: verschil tussen VVD en SP is een half miljoen banen

NRC 27.08.2012 “De kiezer heeft echt iets te kiezen”, aldus Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB) op de persconferentie van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. De partijen maken namelijk “zeer uiteenlopende keuzes”. Meer dan bij de vorige verkiezingen, aldus Teulings. Lees verder›

CPB: programma PvdA heeft meest negatieve impact op economie

NRC 27.08.2012 De plannen van de PvdA hebben de grootste negatieve impact op de economische groei. De maatregelen in het programma van de sociaal-democraten zorgen voor een negatief effect van 2,3 procent, zo blijkt uit de CPB-doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. Lees verder›

CPB: PvdA schaadt economische groei, VVD zorgt voor banen

Elsevier 27.08.2012 De plannen van de PvdA hebben een negatieve impact op de economie. Verder is het verkiezingsprogramma van de PVV goed voor de korte termijn en leveren de VVD-plannen de meeste banen op. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Het instituut heeft de verkiezingsprogramma’s van partijen in de Tweede Kamer, behalve de Partij voor de Dieren en inclusief het DPK, doorberekend.

Tekort
De plannen van de PVV scoren goed op korte termijn. Van alle partijen zorgt de PVV met 0,7 procent voor de meeste economische groei in 2017. Ook bij de bestrijding van werkloosheid komt de PVV goed uit de bus, met een afname van 0,5 procent in 2017 ten opzichte van de huidige verwachtingen. Op de lange termijn pakken de PVV-plannen slecht uit voor de werkgelegenheid. Dat geldt ook voor de PvdA en de SP. Bij de socialisten gaan honderdduizenden banen verloren. Bij de PvdA is bovendien de grootste daling van de economische groei te zien: 2,3 procent. Alle partijen zijn voornemens het begrotingstekort te verbeteren in 2017, maar ze houden allemaal een tekort over. Volgens het CPB varieert de vermindering van het begrotingstekort in 2017 van 7,25 miljard euro voor de PVV tot 16 miljard voor de VVD. Het programma van de VVD levert ook veel banen op.

Koopkracht
De koopkracht van Nederlanders ontwikkelt zich het gunstigst bij GroenLinks, PVV en SP, het minst bij het CDA. Bij CDA en D66 gaan alle inkomensgroepen er meer dan 2 procent op achteruit. De koopkracht verbetert bij de SP met 3 procent. Bij de socialisten gaan alleen de hogere inkomens, minimaal vijf keer het minimumloon, erop achteruit.

Zie ook:

CPB: de kiezer bepaalt

NOS 27.08.2012 Het CPB zegt niet verbaasd te zijn dat alle politieke partijen enthousiast op de doorberekeningen reageren en bepaalde conclusies naar zich toe trekken. Het is de achtste keer dat het planbureau de verkiezingsprogramma’s heeft doorgerekend en volgens het CPB is het logisch dat elke partij er een eigen draai aan geeft en een selectie maakt.

Bekijk ook…

Belangrijkste resultaten doorrekening CPB

RTL 27.08.2012 Het Centraal Planbureau heeft de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen doorberekend. De belangrijkste resultaten in een overzicht.   Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

Meer nieuws:

CPB-berekeningen: overzicht financiën en economie

Trouw 27.08.2012 Maar liefst 456 pagina’s telt de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van het CPB. Hier een overzicht van enkele belangrijke financiële en economische thema’s.

CPB presenteert doorberekening verkiezingsprogramma’s

Trouw 27.08.2012 Mooie plannen zijn er de afgelopen tijd genoeg geweest, maandag blijkt wat die kosten en opleveren. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle partijen doorgerekend. 

·‘PvdA en GL scoren goed met duurzame energie’

·PVV, SP, VVD en CDA slecht voor woningmarkt

·Files nemen flink toe door plannen VVD

·PVV scoort goed met groei en werk

CPB-doorrekening: PVV scoort op korte, VVD op lange termijn

VK 27.08.2012 Ook in 2017 houdt Nederland in de plannen van politieke partijen nog een tekort op de begroting. De VVD komt nog het beste uit de bus met een tekort van 1,1 procent in 2017. Op de korte termijn pakken de plannen van de PVV het best uit voor de economische groei en afname van de werkloosheid. Op de langere termijn loopt de economie bij de PVV echter schade op en scoort de VVD als beste bij het scheppen van banen. 

Uitkomst CPB-berekeningen van 10 verkiezingsprogramma’s

Parool 27.08.2012 De plannen van de PVV scoren op de korte termijn goed op terreinen als economische groei, werkgelegenheid en koopkracht. Dat blijkt maandag uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die 10 verkiezingsprogramma’s onderzocht.

CPB komt met cijfers

Telegraaf 27.08.2012 Mooie plannen zijn er de afgelopen tijd genoeg geweest, maandag om half elf blijkt wat die kosten en opleveren. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma’s van vrijwel alle partijen doorgerekend. De cijfers laten zien hoe de door hun gepresenteerde voorstellen ‘scoren’ op terreinen als werkgelegenheid en de aanpak van het begrotingstekort. Bovendien wordt duidelijk of de partijen hun geformuleerde doelstellingen wel kunnen halen.

 VVD: banen speerpunt

 ChristenUnie: beste in balans

 D66: ambitieus programma

 PvdA: land klaarstomen

 GroenLinks: ‘beter dan de rest’

 CPB: PVV scoort met werk

 ‘Wilders oneerlijk over hypotheekrente’

Alle partijen houden begrotingstekort

Metro 27.08.2012 Geen enkele politieke partij slaagt erin de komende jaren het begrotingstekort weg te werken. Dat blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s die het Centraal Planbureau maandag heeft gepresenteerd.

CPB: VVD bezuinigt het meest, PVV het minst

Metro 27.08.2012 De VVD van Mark Rutte bezuinigt de komende jaren meer dan alle overige partijen: zestien miljard euro in 2017. De PVV bezuinigt met ruim zeven miljard het minst.

PVV scoort bij koopkracht en werk

Spits 27.08.2012 Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verkiezingsplannen van de partijen doorberekend en daaruit blijkt dat de PVV goed scoort op het op terreinen als economische groei, werkgelegenheid en koopkracht.

Koopkracht bij CDA onderuit, tekort nergens weggewerkt

NU 27.08.2012 De koopkracht gaat bij het CDA het meest achteruit: tot 3,25 procent in 2017. De SP zorgt voor een stijging van 3 procent. Geen van de partijen krijgt het begrotingstekort weggewerkt. Dat blijkt uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s die het Centraal Planbureau maandag presenteert, waarin de consequenties van de programma’s ten opzichte van het huidige beleid zijn berekend.

Advertenties

augustus 27, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties »

 1. […] CPB uitrekening verkiezingsprogramma’s 2012 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 27, 2012 | Beantwoorden

 2. […] CPB uitrekening verkiezingsprogramma’s 2012 […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012 | Beantwoorden

 3. Laat nu eens een keer uitrekenen wat het zou opleveren als we met zijn allen wat salaris.uitkering of pensioen inleveren.
  Het moet toch mogelijk zijn om je begrotingstekort in een keer te dichten als we dat aan de bruto kant doen.
  Ik denk aan een korting van 2 tot 8% (oplopend naar gelang hoogte salaris e.d.).
  Het zou een enorme stap in onze concurrentie positie opleveren, de pensioen gaan wat omlaag, kortom we worden er allemaal beter van.
  Bovendien hoeven dan geen ingewikkelde aanpassingen in systemen aan te brenegen.
  In de jaren 80 hebben we dat ook al eens gedaan en dat heeeft alleen maar voordelen opgeleverd.
  Alleeee, klets nu eens niet zo veel, ga hiermee meteen aan de slag

  Reactie door W. van Dijk | september 4, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: