Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ??

Het Minderheidskabinet versus de gedoogconstructie.

In de jaren ’90 gedoogde de SP in Boxmeer een minderheidscoalitie van CDA, PvdA en VVD, zegt voormalig VVD-wethouder Frans Baijens tegen Elsevier. Baijens had zelf Emile Roemer benaderd. Baijens voegt toe: ‘Eigenlijk net zo’n constructie als we nu in Den Haag hebben gehad.’ Tegen de NOS zei Roemer: “Ik vond het helemaal niks, dat je een partij op een plek zet dat ze kunnen roepen en schreeuwen wat ze willen, zonder dat je ze ter verantwoording kunt roepen”

Na vertrek SP eindelijk nieuwe coalitie in Boxmeer

VK 12.09.2012 Een half jaar nadat de SP uit de coalitie in Boxmeer stapte, hebben drie andere partijen definitief een coalitieakkoord gesloten. De lokale partij VDB/LO vult de plek van de SP op in een coalitie met CDA en LOF.

Boxmeer onder curatele met wethouder Emile Roemer

Elsevier 14.08.2012 SP-leider Emile Roemer kreeg als wethouder van Financiën in Boxmeer zijn begroting niet rond. Daardoor werd de gemeente in 2004 onder preventief toezicht gesteld door de provincie Noord-Brabant. Ongeveer een maand geleden werd op Twitter gezegd dat het twee jaar na het aantreden van Roemer als wethouder financieel slecht ging met Boxmeer. Uit raadstukken, die HP/De Tijd heeft gepubliceerd, blijkt inmiddels dat dat juist is.

Geld
Op 17 mei 2005 stuurde burgemeester Karel van Soest (VVD) van Boxmeer een brief waarin staat dat de jaarrekening van 2004 sluit met een negatief saldo van 1.103.940,78 euro.  Ook op de meerjarenbegroting kwam de gemeente geld tekort.
De gemeente Boxmeer is daarom onder preventief toezicht geplaatst voor het begrotingsjaar 2004. Ook diende de gemeente ‘in kaders aan te geven hoe te komen tot positieve begrotingsresultaten in het jaar 2007’.

Cijfers
In de jaren tot 2006 was er nog een tekort op de begroting te zien, maar vanaf 2007 kwam de gemeente weer in de zwarte cijfers. Roemer was van 2002 tot 2006 wethouder in Boxmeer. Daarvoor was hij als raadslid van de SP onderdeel van een gedoogconstructie van een minderheidscollege van CDA, PvdA en VVD. Roemer heeft nu laten weten tegen een gedoogcoalitie te zijn na de verkiezingen op 12 september.

Zie ook:

Het woord Gedoogregering was in 2010  het woord van het jaar.  In deze regering waren nogal wat Bedrijfspoedels en keffertjes in de 2e Kamer – audio

Zie ook: Geert Wilders PVV – het keffertje van Kabinet Rutte 1 ???

2012 jaar van de waarheid
PVV-leider Geert Wilders noemde de samenwerking middels de gedoogconstructie met VVD en CDA indertijd een verstandshuwelijk. Volgend jaar moet blijken of het de moeite waard is de samenwerking voort te zetten. Volgens hem wordt 2012 op een aantal punten ,,het jaar van de waarheid”. De rest van het verhaal kennen we !!!!

Wilders: samenwerking is verstandshuwelijkvideo

Wilders verwacht zwaar tweede jaar voor kabinet Video

En verder:

Alles over de uitdagingen voor de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV

Van Gedoogsteun, Minderheidskabinet en Gatenkaas.

Job Cohen PvdA – Geert Wilders PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 – deel 2

Job Cohen PvdA – Geert Wilders PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 deel  1 

Geert Wilders PVV Gedoogregering – gedoogrelatie versus open latrelatie

Zie ook: Einde gedoogregering Denemarken

Niet gedogen? In Boxmeer was Emile Roemer wel voor

Elsevier 07.08.2012 SP-leider Emile Roemer heeft zich al voor de verkiezingen uitgesproken tegen een gedoogconstructie. Dat is opmerkelijk omdat Roemer in de gemeenteraad van Boxmeer zelf deel uitmaakte van een gedoogconstructie. Dat is te lezen in een profiel over Roemer dat weekblad Elsevier twee weken geleden publiceerde.

Enthousiast
Roemer werd in 1994 raadslid in Boxmeer en was van 2002 tot 2006 wethouder. ‘Midden jaren negentig was er een minderheidscollege CDA, PvdA en VVD,’ vertelt tandarts Frans Baijens, toen VVD-wethouder. Toen ben ik met Emile gaan praten, met hem kon je goed zaken doen. Ik zei, kunnen jullie niet gedogen? Eigenlijk net zo’n constructie als we nu in Den Haag hebben gehad,’ zegt Baijens in Elsevier. Volgens Baijens was Roemer enthousiast over de constructie, maar hij moest overleggen met Jan Marijnissen. ‘Ten slotte kreeg hij het fiat dat hij onder bepaalde omstandigheden mocht gedogen, maar hij mocht geen verantwoordelijkheid nemen. En dat is hartstikke goed gegaan.’

Schreeuwen
Roemer zei maandagavond in Nieuwsuur dat hij tegen een gedoogconstructie is en dat hij daaraan niet zal deelnemen. Hij vindt ‘het helemaal niks dat gedogers kunnen roepen en schreeuwen wat ze willen terwijl je ze nooit ter verantwoording kunt roepen’. Tijdens het SP-congres in juni was de partij nog geen tegenstander van een minderheidskabinet. Het bestuur van de socialisten wilde toen alle opties openhouden.

Lees het hele artikel terug in het Elsevier-archief

Zie ook: Roemer: Geen minderheidskabinet

‘Roemer gedoogde zelf wel in gemeenteraad Boxmeer’

Trouw 07.08.2012 SP-leider Emile Roemer zei gisteren in het programma Nieuwsuur dat hij tegen een nieuwe minderheidscoalitie met gedoogsteun is. ‘Nee, dat ga ik niet doen. Of je doet mee of je doet niet mee.’ Toen hij nog raadslid was in Boxmeer dacht hij daar anders over, schrijft weekblad Elsevier.

In de jaren ’90 gedoogde de SP in Boxmeer een minderheidscoalitie van CDA, PvdA en VVD, zegt voormalig VVD-wethouder Frans Baijens tegen Elsevier. Baijens had zelf Roemer benaderd. Baijens voegt toe: ‘Eigenlijk net zo’n constructie als we nu in Den Haag hebben gehad.’ Tegen de NOS zei Roemer: “Ik vond het helemaal niks, dat je een partij op een plek zet dat ze kunnen roepen en schreeuwen wat ze willen, zonder dat je ze ter verantwoording kunt roepen”

Ferm standpunt Roemer is begrijpelijk. Maar kansrijk?

VK 07.08.2012  SP-leider Emile Roemer wil na de verkiezingen geen minderheidscoalitie. Maar misschien heeft hij straks geen andere keus. SP-leider Emile Roemer wil straks na 12 september geen deel uitmaken van een minderheidskabinet, zo meldde hij gisteravond in de uitzending van Nieuwsuur. Het tv-programma peilde de afgelopen tijd bij alle lijsttrekkers of ze trek hebben in een coalitie met een of meerdere gedoogpartners. 

Lees ook Roemer: SP zal niet meedoen aan minderheidskabinet – 06/08/12

Lees ook: ‘Voor Wilders is de gedoogconstructie altijd een tussenfase geweest’

SP-leider Roemer sluit minderheidskabinet uit

Elsevier 06.08.2012 De Socialistische Partij (SP) zal na de verkiezingen van 12 september niet meewerken aan een minderheidskabinet met gedoogsteun. Op een SP-congres werd die optie onlangs nog opengehouden. Dat zei SP-leider Emile Roemer maandagavond in Nieuwsuur. Roemer vindt ‘het helemaal niks dat gedogers kunnen roepen en schreeuwen wat ze willen, terwijl je ze nooit ter verantwoording kunt roepen’.

Opmerkelijk
De uitspraak is opmerkelijk, omdat tijdens een SP-congres een minderheidskabinet niet per definitie werd uitgesloten. Het bestuur van de socialisten wilde toen nog alle opties openhouden.  De SP schaart zich nu in het rijtje van de PvdA, CDA, D66 en de ChristenUnie die allen niets zien in een kabinet met gedoogsteun.  CDA-leider Sybrand van Haersma Buma pleit voor een nieuw soort poldermodel met ‘een stabiele basis voor een nieuw kabinet’.

Nek aan nek
De grootste concurrent voor de SP, de VVD, sluit een minderheidskabinet met gedoogconstructie niet bij voorbaat uit. De twee partijen gaan in de peilingen nek aan nek. De SP zou op dit moment de grootste partij zijn met 34 zetels. De VVD volgt met 32 zetels.

Zie ook: Spannende strijd in peiling tussen SP en VVD

Roemer wil niet gedogen

Telegraaf 06.08.2012 De SP ziet het niet zitten om na de verkiezingen van 12 september een minderheidskabinet te vormen. „Dat ga ik niet doen”, zei partijleider Emile Roemer in een interview dat tv-programma Nieuwsuur maandag uitzond. „Of je doet mee, of je doet niet mee.”

Roemer: SP niet in minderheidskabinet

Spits 06.08.2012 Mocht na de verkiezingen van 12 september een minderheidskabinet tot de mogelijkheden behoren, dan staat de SP niet te springen om mee te doen. “Dat ga ik niet doen. Of je doet mee, of je doet niet mee.” zei SP-leider Roemer in een interview met Nieuwsuur.

Roemer voelt niets voor minderheidskabinet

Metro 06.08.2012 De SP doet niet mee aan een minderheidskabinet. Dat zegt partijleider Emile Roemer. “Of je doet mee, of je doet niet mee”, zegt hij maandag in Nieuwsuur.

Roemer: SP zal niet meedoen aan minderheidskabinet

VK 06.08.2012 De SP zal na de verkiezingen niet meewerken aan een minderheidskabinet met gedoogsteun. Dat zei SP-leider Emile Roemer vandaag in Nieuwsuur.

PVV-leider Geert Wilders zei in Nieuwsuur dat hij juist wel weer wil gaan gedogen. ‘Ik realiseer me dat heel veel partijen de PVV uitsluiten. Maar ik weet ook dat de politieke werkelijkheid op 13 september een hele andere kan zijn dan op 12 september. Wij gaan er nog steeds voor.’ 

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond wees zondag uit dat de SP met 34 zetels de grootste partij van Nederland zou worden, als er nu verkiezingen zouden zijn.

Roemer wil geen gedoogconstructie

NU 06.08.2012 De SP ziet het niet zitten om na de verkiezingen van 12 september een minderheidskabinet te vormen. “Dat ga ik niet doen”, zei partijleider Emile Roemer in een interview dat tv-programmaNieuwsuur maandag uitzond. ”Of je doet mee, of je doet niet mee.”

Gerelateerde artikelen;

augustus 7, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Zie ook: Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? […]

  Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – SP « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 8, 2012

 2. […] Zie ook: Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? […]

  Pingback door Maxime Verhagen CDA – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 17, 2012

 3. […] Zie ook: Maxime Verhagen CDA – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? en Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 17, 2012

 4. […] Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? […]

  Pingback door Kabinet VVD-PVV ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 22, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: