Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet VVD-SP ?

Samenwerking VVD-SP ??

Wordt Emile Roemer SP de nieuwe leider ?? Roemer ziet zichzelf overigens niet snel minister worden. “Ik ben harder nodig in de fractie”, zegt hij. Toch sluit hij zo’n functie niet helemaal uit. SP-fractievoorzitter Emile Roemer ziet zijn partij in de toekomst best regeren met tegenpool de VVD. Dat blijkt uit de woorden van de politicus in dagblad Trouw.

Marijnissen: ‘SP sluit geen enkele democratische partij uit’ (BNR Nieuwsradio: Bernard Hammelburg – Jan Marijnissen) ‘De sociale zekerheid en de Zorg wordt afgebroken en dat zal de SP niet accepteren.’ 12.09.2012 wordt de dag van de ideologische botsingen, voorspelt Emile Roemer.

Kabinet VVD-SP ? 

Als het stemgedrag in de Tweede Kamer enige indicatie biedt voor de perspectieven op inhoudelijke samenwerking, lijkt een Cuba Libre- coalitie ver weg. Uit cijfers die ik samen met collega Simon Otjes verzamelde, blijkt dat SP en VVD in de periode juni 2010 tot mei 2012 slechts in 33 procent van de gevallen hetzelfde stemden. Met geen enkele partij stemde de SP zo weinig mee als met de VVD. De VVD stemde nog iets minder vaak samen met de PvdD (31 procent), maar het beeld is helder: de partijen vinden elkaar niet vaak.  Roemer versus Rutte
Volgens De Hond levert niet alleen de VVD als partij in, maar is ook de positie van premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte verzwakt. Op de vraag wie de kiezer als premier wil, Rutte of Emile Roemer antwoordde 44 procent Rutte en 43 procent Roemer. Twee maanden geleden was de score 54-38 procent en 3 weken geleden 48-44 procent volgens de peiling van Maurice de Hond.

Rutte, Roemer, waar is de visie?

Trouw 26.08.2012  Rutte oogt als een optimistische student, Roemer communiceert sterk. Maar ze moeten meer bieden, want Nederland kampt met grote problemen. Elk probleem vraagt om zijn eigen leiderschap. Bij simpele problemen hoort operationeel management (het vuilnis moet worden opgehaald). Bij beheersproblemen hoort gewoon management (de begroting moet in evenwicht zijn). En bij complexe problemen is politiek leiderschap gewenst (hoe lossen wij de economische crisis op?). Dit onderscheid kan goed werken om de politieke situatie in Nederland te duiden.

Rutte of Roemer? De machtsvraag ontbreekt juist

Trouw 26.08.2012 Zelden is de inzet van verkiezingen voor de Tweede Kamer zo onbestemd geweest als deze keer. De directe oorzaak is dat, zoals de parlementair historicus Joop van den Berg onlangs constateerde, de machtsvraag ontbreekt. Meer dan ooit geldt het woord van Sieuwert Bruins Slot, in de jaren vijftig en zestig fractieleider van de ARP en hoofdredacteur van Trouw: “In Nederland kun je wel stemmen, maar niet kiezen.”

SP en VVD tegen elkaar in Lingo

NU 24.08.2012 Politici van SP en VVD nemen het de dag voor de verkiezingen tegen elkaar op in Lingo.

Weeg ambitie politiek leiders mee in stemhok

Trouw 17.08.2012 Trouw heeft in zijn commentaar van 8 augustus er terecht op gewezen, dat VVD en SP de Tweede Kamerverkiezingen misbruiken voor iets, waarvoor die niet bedoeld zijn. We kiezen namelijk geen minister-president maar een Tweede Kamer.

De twee kemphanen van weleer moeten nu gaan samenwerken

Trouw 15.08.2012 De verkiezingen worden een tweestrijd tussen Roemer en Rutte met als volkomen oninteressante, maar kennelijk toch o zo spannende vraag wie de grootste wordt, de Socialistische Partij of de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Campaignwatch 2012 – ‘Blijft de arrogante strategie van SP en VVD werken?’

VK 14.08.2012 Wat valt op in de verkiezingscampagne van 2012? Waar zitten de beste strategen, en hoe wordt er door wie gespind? In de rubriek Campaignwatch kijken we wekelijks door het oog van de expert naar de verkiezingscampagne in de aanloop naar 12 september. Vandaag: is de campagne nu begonnen of niet?

VVD en SP geven verkeerde voorstelling van zaken met hun tweestrijd Rutte-Roemer

Trouw 08.08.2012 De scholen zijn nog zeker anderhalve week dicht, maar zaterdag begint de PvdA haar verkiezingscampagne al. De VVD trapt eind augustus af. Dit is, gelet op de andere partijen, laat, maar altijd nog een krappe drie weken voor de verkiezingen. Dat moet genoeg zijn voor politieke partijen om duidelijk te maken waar ze voor staan en wat het verschil is met de concurrenten. Zie ook: VVD en SP hopen op tweestrijd

Cuba Libre-coalitie is nog ver weg

Trouw 07.07.2012 De SP en de VVD verschillen in de Kamer het vaakst van mening, blijkt uit hun stemgedrag. Moeilijk voor te stellen dat ze ooit samen gaan regeren. De verkiezingscampagne wordt steeds vaker neergezet als een strijd tussen SP en VVD: Roemer óf Rutte. Bij de coalitieonderhandelingen zouden de twee partijen elkaar echter best eens kunnen vinden: Roemer én Rutte.

Zo betoogt althans Hans Goslinga (Trouw, 23 juni), die erop wijst dat de grote tegenstellingen tussen socialisten en liberalen zijn verdwenen. Wie echter kijkt naar het parlementaire stemgedrag van SP en VVD ziet dat de zogenoemde Cuba Libre-coalitie op dit moment weinig realistisch is: SP en VVD stemmen maar weinig hetzelfde.

Verwant nieuws: Cuba Libre op z’n Hollands: VVD en SP samen? – 23/06/12 

Zie ook:

Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?

Kabinet VVD-SP in 2012 ?

Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ??

De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012

PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

juli 7, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] De combinatie VVD-CDA-PVV is dus gebakken lucht gebleken !! Een combinatie VVD-PVV is derhalve uitgesloten volgens Bolkenstein. Dan maar  Samenwerking VVD +D66 ??  Of mogelijk een  Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 2. […] Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – SP « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 3. […] Hoe zat het met Links Plus versus Progressieve Volkspartij ?? Of komt er een Kabinet CDA-PvdA ?? Of wordt het toch maar een Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door Kabinet PvdA-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2012

 4. […] Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 5. […] Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 6. […] Kabinet VVD-SP ? […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: