Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet CDA-PvdA ??

Samenwerking.

Het CDA ziet samenwerking met de PvdA weer zitten. “Ik heb geen gevoelens van haat en nijd”, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

De PvdA kan volgens Buma een geloofwaardige middenpartij zijn, waardoor CDA en PvdA zaken kunnen doen om de crisis te bestrijden. “Ik hoop heel erg dat het een gezamenlijke weg wordt”, zegt hij. De PvdA is net als het CDA bereid ‘het moeilijke pro-Europa-verhaal te vertellen.’

Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie ging ten onder aan ruzie tussen de sociaaldemocraten en de christendemocraten. CDA-kopstuk Maxime Verhagen zei daarna alleen nog in ‘uiterste noodzaak’ met de PvdA te willen regeren.

Buma wil ‘met iedereen behalve de PVV werken’, zegt hij in het interview. Hij erkent dat hij het niet voor het uitkiezen zal hebben gezien het lage zetelaantal van het CDA in de peilingen.

Zie ook: De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012

PvdA en CDA moeten op zoek naar wat hen bindt

Trouw 21.08.2012 Beide volkspartijen delen veel waarden en uitgangspunten. Zorg dat die doorklinken in een nieuw kabinet.

De afgelopen maanden is een twintigtal leden van PvdA en CDA een aantal malen bijeen geweest in het zogeheten Vredenburgberaad om met elkaar te spreken over de vraag waarom samenwerking tussen beide partijen op nationaal niveau in coalitieverband veelal stroef verliep en hoe toekomstige samenwerking vruchtbaarder kan plaatsvinden.

PvdA en CDA zoeken het bij elkaar

Trouw 21.08.2012 I In deze tijden van polarisatie hebben de middenpartijen elkaar nodig, zeggen bestuurders en leden. PvdA en CDA moeten geen wonden slaan die na de verkiezingen nog dusdanig openliggen dat ze samenwerking in de weg staan.

Leden willen goede relatie tussen CDA en PvdA

NU 21.08.2012 Een groep leden van CDA en PvdA doet een beroep op hun partijen om de banden aan te halen.

De ongeveer 20 CDA’ers en PvdA’ers, die zich hebben verenigd in het zogenoemde Vredenburgberaad, zijn blij dat politiek leiders Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) zich de afgelopen tijd positief over de andere partij hebben uitgelaten.

‘PvdA en CDA moeten overeenkomsten niet vergeten’

NRC 21.08.2012 Het CDA en de PvdA moeten meer benadrukken dat ze als middenpartijen veel waarden delen. Die oproep doen zeventien politici, oud-politici, bestuurders en actieve leden van beide partijen vanochtend in dagblad Trouw.

‘PvdA en CDA moeten overeenkomsten niet vergeten’

Metro 21.08.2012 Het CDA en de PvdA moeten meer benadrukken dat ze als middenpartijen veel waarden delen. Die oproep doen zeventien (oud-)politici, bestuurders en actieve leden van beide partijen dinsdag onder meer in Trouw.

Het midden moet revanche nemen op zichzelf

Trouw 08.07.2012 Er is een tijd geweest, nog niet eens zo lang geleden, dat er maar één middenpartij was, het CDA. De PvdA was links, de VVD rechts. De christen-democraten regeerden als het kon over rechts en als het niet anders kon over links.

Dit overzichtelijke landschap is in de afgelopen twee decennnia schoksgewijs veranderd. CDA-aanvoerder Buma rekent thans de PvdA en de VVD ook tot het midden en deed deze week een poging de sociaal-democraten bij de middencoalitie te betrekken die na de val van het kabinet-Rutte het Lente-akkoord sloot.Nog nooit zochten de christen-democraten voorafgaande aan verkiezingen toenadering tot de PvdA, uitgezonderd de periode vlak na de oorlog.

PvdA-leider Diederik Samsom flirt terug naar CDA

Elsevier 07.07.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemde de PvdA deze week een goede partner om mee te gaan samenwerken. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom beantwoordt de flirt en zegt veel overeenkomsten met de christendemocraten te zien. ‘Kijk eens naar het programma van het CDA en vergelijk dat met ons program. Wij zijn de enige partijen die nog de ambitie hebben deze samenleving bij elkaar te houden. We zijn volkspartijen en emancipatiepartijen,’ zegt Samsom tegen dagblad Trouw. In hetzelfde interview bekritiseert Samsom de SP en GroenLinks.

Samenwerking
De uitspraken zijn opvallend, omdat de vorige samenwerking van PvdA en CDA, in het kabinet Balkenende-IV, verre van harmonieus verliep. Na diverse botsingen viel het kabinet over verlenging van de missie in Uruzgan. Voormalig CDA-leider Maxime Verhagen liet zich ontvallen ‘alleen in uiterste noodgevallen’ ooit nog met de PvdA te willen samenwerken.

Politiek midden
De PvdA-leider constateert net als Van Haersma Buma dat het politieke midden in electorale moeilijkheden verkeert. HetLenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie noemt hij een verhaal voor hoger opgeleiden. ‘De tegenstellingen in de samenleving worden groter.’

Zowel de PvdA als het CDA doet het slecht in de peilingen. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de PvdA op 18 zetels, het CDA op 13. De strijd om de grootste partij te worden op 12 september lijkt tussen VVD en SP te gaan.

Zie ook: CDA-leider Sybrand van Haersma Buma flirt met PvdA

Samsom wil wel met CDA

Trouw 07.07.2012 Hernieuwde samenwerking tussen PvdA en CDA lonkt. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom ziet veel overeenkomsten met de christen-democraten. “Kijk eens naar het programma van het CDA en vergelijk dat met ons program. Het CDA en wij zijn de enige partijen die nog de ambitie hebben deze samenleving bij elkaar te houden. Wij zijn allebei volkspartijen en emancipatiepartijen”, zegt hij vandaag in Trouw. In datzelfde interview laat hij zich kritisch uit over de SP en GroenLinks.

CDA zoekt samenwerking met PvdA

VK 05.07.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden. De relatie tussen het CDA en de PvdA raakte na de val van het laatste kabinet-Balkenende nog ernstig bekoeld. Maar Buma zegt nu open te staan voor samenwerking met de sociaaldemocraten. 

CDA zoekt samenwerking met PvdA

Parool 05.07.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen. In een interview met NRC Handelsblad roept Buma vandaag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden. ‘Politieke flanken lossen de crisis niet op’, benadrukte de CDA-leider dezelfde middag nog eens op Twitter.  De relatie tussen het CDA en de PvdA raakte na de val van het laatste kabinet-Balkenende nog ernstig bekoeld. Maar Buma zegt nu open te staan voor samenwerking met de sociaaldemocraten.

CDA wil samenwerking

Telegraaf 05.07.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen. In een interview met NRC Handelsblad roept Buma donderdag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden. „Politieke flanken lossen de crisis niet op”, benadrukte de CDA-leider dezelfde middag nog eens op Twitter.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma flirt met PvdA

Elsevier 05.07.2012 CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat de PvdA een goede partij is om mee samen te werken. Hij ziet in de linkse partij een partner om de crisis mee te bestrijden. Dat zegt Van Haersma Buma tegen NRC Handelsblad. De uitspraak is opvallend, omdat de vorige samenwerking tussen CDA en PvdA erg slecht verliep. Het kabinet Balkenende-IV viel uiteindelijk na verschillende botsingen over verlenging van de missie in Uruzgan.

Van Haersma Buma: zaken doen met PvdA om crisis te bestrijden

NRC 05.07.2012 Het CDA was twee jaar terug erg kwaad op de PvdA. Maxime Verhagen zei dat alleen nog “in uiterste noodzaak met socialisten geregeerd kon worden.” Maar de huidige CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA weer een partij om zaken mee te doen.  Lees het volledige artikel in de digitale editie van NRC Handelsblad.

CDA-leider flirt met PvdA

Spits 05.07.2012 Als het aan CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ligt, gaan zijn partij en de PvdA binnenkort zakendoen. Volgens de CDA’er heeft de partij van Diederik Samsom genoeg potentie om een geloofwaardige middenpartij te zijn. De christendemocraat staat open voor een samenwerking.

CDA zoekt samenwerking met PvdA

Trouw 05.07.2012 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen. In een interview met NRC Handelsblad roept Buma vandaag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden.

Buma wil weer regeren met PvdA

Metro 05.07.2012 Het CDA ziet samenwerking met de PvdA weer zitten. “Ik heb geen gevoelens van haat en nijd”, zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

 
CDA zoekt samenwerking met PvdA

NU 05.07.2012 DEN HAAG – CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet in de PvdA een partij, waarmee het CDA samen kan optrekken om vanuit het politieke midden economische problemen op te lossen. In een interview met NRC Handelsblad roept Buma donderdag de PvdA op om vanuit het midden de partijen op de flanken, zoals PVV en SP, te bestrijden. ”Politieke flanken lossen de crisis niet op”, benadrukte de CDA-leider dezelfde middag nog eens op Twitter. De relatie tussen het CDA en de PvdA raakte na de val van het laatste kabinet-Balkenende nog ernstig bekoeld. Maar Buma zegt nu open te staan voor samenwerking met de sociaaldemocraten.

juli 6, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Het CDA ziet het meer in de combinatie CDA – PvdA. Uiteraard hing al een tijdje de combinatie  PvdA-SP-GroenLinks-D66 in de hete Lentelucht. Echter gezien de recente ontwikkelingen is de plek van de PvdA hierin uiterst twijfelachtig geworden. Maar zeker ook moeten we zeker niet de combinatie VVD-SP vergeten !! En mogelijk zelfs een Kabinet VVD-SP ??  Hoewel Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?  Of toch maar een Kabinet CDA-PvdA ?? […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 6, 2012

 2. […] zat het met Links Plus versus Progressieve Volkspartij ?? Of komt er een Kabinet CDA-PvdA ?? Of wordt het toch maar een Kabinet VVD-SP […]

  Pingback door Kabinet PvdA-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2012

 3. […] Kabinet CDA-PvdA ?? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 4. […] Kabinet CDA-PvdA ?? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 5. […] Kabinet CDA-PvdA ?? […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 6. […] Zie ook:  De rol van de 1e kamer staat onder druk  Maxime Verhagen CDA – De gedoogconstructie Ja/Nee ??  Kabinet CDA-PvdA ?? […]

  Pingback door Tussenformatie VVD-PvdA + CDA ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: