Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4

Uiterlijk vertoon van religie.

De discussie over religieuze uitingen van ambtenaren loopt al langer. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert riep vorig jaar op tot een verbod op religieuze uitingen bij gemeente-ambtenaren. De PVV wil een verbod op hoofddoekjes bij alle overheden en bij door de overheid gesubsidieerde organisaties. Video

Op het ministerie van justitie, bij politievakbond ACP en bij de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is het voorstel volgens de NOS danook met verbazing ontvangen. Een verbod op religieuze uitingen bestaat immers al: het ministerie legde vorig jaar in een gedragscode vast dat geloofsuitingen, tatoeages en piercings ‘de neutraliteit en het gezag van de politie aantasten’

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 2

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 1

Vervolging voor ‘hoofddoekverbod’ Rotterdam van de baan

NU 11.03.2015 Een Rotterdamse sportschoolhouder wordt niet langer vervolgd vanwege het ‘hoofddoekverbod’ voor zijn personeel.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

De zaak is geseponeerd, onder voorwaarde dat de sportschoolhouder het betreffende kledingvoorschrift, dat behalve voor de hoofddoek ook geldt voor andere religieuze uitingen, schrapt. Dat heeft hij gedaan, meldt het OM.

Door het kledingvoorschrift werden moslima´s onevenredig zwaar getroffen, vindt de officier van justitie.

Geen sanctie na hoofddoekverbod

Telegraaf 11.03.2015  Een Rotterdamse sportschoolhouder wordt niet langer vervolgd vanwege het ‘hoofddoekverbod’ voor zijn personeel. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De zaak is geseponeerd, onder voorwaarde dat de sportschoolhouder het betreffende kledingvoorschrift, dat behalve voor de hoofddoek ook geldt voor andere religieuze uitingen, schrapt. Dat heeft hij gedaan, meldt het OM.

Door het kledingvoorschrift werden moslima’s onevenredig zwaar getroffen, vindt de officier van justitie.

Tuincentrum Tilburg weigert sollicitant met hoofddoekje

NU 10.03.2015 Een tuincentrum in Tilburg heeft een vrouw die solliciteerde op een vacature als kassière afgewezen omdat ze een hoofddoek draagt. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De 20-jarige sollicitant kreeg te horen dat zij alleen welkom was voor een gesprek als zij bereid was zonder hoofddoek te werken. “Zoiets past niet binnen onze bedrijfscultuur”, stelt de eigenaar van Groenrijk Tilburg in de krant. Hij vindt deze eis vanzelfsprekend. “We willen hier ook geen personeel met neusringen en piercings. Als iemand een tatoeage heeft, dan mag die ook niet zichtbaar zijn tijdens het werk.”

Commotie

Het tuincentrum herzag dinsdag, na alle commotie, haar mening. GroenRijk gaat voor al haar vestigingen een centrale gedragscode opstellen voor representatief uiterlijk van het winkelpersoneel. Daarin zal ook ruimte zijn voor moslima’s om een hoofddoek te dragen. Dat maakt het bedrijf dinsdag op de website bekend.

Meldpunt Discriminatie

Het is wettelijk niet toegestaan om een werknemer te weigeren op basis van zijn of haar godsdienst. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen uiting kunnen geven aan zijn of haar religie. Het dragen van een hoofddoekje valt onder deze regels.

Toch gebeurt het vaker dat moslima’s om deze reden worden geweigerd. In 2014 gebeurde dit onder meer bij een uitzendbureau in Roosendaal. In Amsterdam moest een meisje van twaalf tijdelijk lessen in afzondering volgen omdat zij weigerde haar hoofddoek af te doen. Nadat haar vader een klacht indiende bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, bond de school in.

Lees meer over: Tilburg Hoofddoek

Gerelateerde artikelen;

Ophef om sollicitatie moslima

Telegraaf 10.03.2015 De 20-jarige Saloua Elhajou kreeg twee weken geleden te horen dat een hoofddoek een belemmering was, toen ze solliciteerde bij het Tilburgse tuincentrum GroenRijk.

“Ik wist niet wat ik hoorde”, zegt Saloua Elhajou tegenover Brabants Dagblad. „Deze vacature sprak me aan. Ik ben een spontane meid, kan met iedereen goed overweg en kleed me sportief. Ik heb GroenRijk gemaild dat ik bereid ben mijn hoofddoek naar achteren te dragen zodat mijn hals zichtbaar is. Ik kreeg als antwoord dat ik welkom was voor een gesprek als ik bereid was zonder hoofddoek te werken.”

Hoofddoekselfies

VK 04.02.2015 Ik zag bijna een half miljoen likes en tal van foto’s, gepost door beeldschone vrouwen met hoofddoek, duckface en een stralend Mayfair Instagramfilterhuidje. Op 1 februari vond de derde editie plaats van de jaarlijkse World Hijab Day. Islamitische en niet-islamitische vrouwen over de hele wereld gaven gehoor aan de oproep om voor één dag een hoofddoek in de publieke ruimte te dragen – om te begrijpen ‘hoe het is om gediscrimineerd te worden vanwege je hoofddoek’. Initiatiefnemer Nazma Khan noemt dit ‘hijab awareness’. Ik nam even een kijkje op de Facebookpagina van deze solidariteitsactie.

PVV lijkt wel een gewone partij te worden

Trouw 30.01.2015 Een opmerkelijke uitspraak van Geert Wilders, gisteren, over de provinciale PVV-vertegenwoordigers. In overigens een even opvallend nieuw hoofdstuk in de PVV-geschiedenis. “De provincies gaan er helemaal zelf over, wat ze in hun verkiezingsprogramma opschrijven”, zei Wilders. “Ik heb me er niet mee bemoeid.” De PVV in Overijssel is een gewone, haast onopvallende fractie.

De PVV-leider zei dat nadat bleek dat vijf provinciale afdelingen het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma’s hadden geschrapt. Niet dat ze opeens vóór zijn, maar ze weten dat het wel heel gevoelig ligt bij andere partijen. Het was een kwestie waardoor eerder coalitiebesprekingen in de soep liepen. En mislukken is wat de PVV in Zeeland en Flevoland betreft niet de bedoeling. De PVV wil daar besturen.

Verwant nieuws;

PVV-afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland schrappen het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma, meldt dagbladTrouw. De Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk, ook lid van de Eerste Kamer, schrapt het verbod vanwege eventuele coalitievorming.

‘Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten,’ zegt Van Dijk. Een provinciehuis zonder hoofddoekjes is voor Van Dijk nog steeds een ideaal. ‘Wat in ons programma staat zijn onze hoofdlijnen.’

PVV-leider Geert Wilders laat weten dat de provincies zelf over hun verkiezingsprogramma gaan. ‘Ik heb me er niet mee bemoeid.’ Volgen Wilders staat ‘buiten kijf dat we allemaal anti-islam zijn’.

PVV Zuid-Holland schrapt hoofddoekjesverbod uit verkiezingsprogramma

Den HaagFM 29.01.2015 De PVV in Zuid-Holland heeft het hoofddoekjesverbod voor ambtenaren geschrapt uit het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Dat schrijft dagblad Trouw.

In 2011 wilde de PVV dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden met een hoofddoek niet welkom waren in het provinciehuis. Niet alleen de PVV in Zuid-Holland haalt het verbod uit het verkiezingsprogramma. Ook de PVV in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Holland is het aangepast. De PVV doet in alle provincies mee met de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

Volgens PVV-leider Geert Wilders zijn de proviale afdelingen van de PVV vrij in het maken van hun verkiezingsprogramma’s. “Ik heb me er niet mee bemoeid”, aldus Wilders. Het staat volgens hem wel buiten kijf “dat we allemaal anti-islam zijn”.   …lees meer

Hoofddoek mag soms toch van de PVV

Trouw 29.01.2015 De PVV-afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma’s geschrapt. In 2011 stelden ze nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het Provinciehuis verschenen. Nu is dat punt verdwenen. In ieder geval in twee provincies gebeurde dat met het oog op eventuele coalitievorming.

Als je mee wilt besturen dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten

Peter van Dijk, PVV-lijsttrekker in Zeeland en Eerste Kamerlid

De Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk, tevens lid van de Eerste Kamer voor de PVV, verklaart: “Als je mee wilt besturen dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten.”

Wilders laat provinciale afdelingen PVV vrij in verkiezingsprogramma

NU 29.01.2015 PVV-leider Geert Wilders schrijft provinciale afdelingen niet voor wat er in hun verkiezingsprogramma’s moet komen.

”Daar gaan provincies helemaal zelf over, wat ze wel of niet opschrijven in hun verkiezingsprogramma’s. Ik heb me er niet mee bemoeid”, aldus Wilders.

Volgens de PVV-leider staat overigens ”buiten kijf dat we allemaal anti-islam zijn.” Dat laat hij donderdag weten in reactie op een bericht in Trouw.

Lees meer over: Geert Wilders PVV

Hoofddoek mag toch van PVV. In sommige provincies dan›

NRC 29.01.2015 De PVV-afdelingen Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma geschrapt. Dat zou mede zijn gebeurd met het oog op coalitievorming na de verkiezingen, meldt dagblad Trouw vanochtend.

Lees meer

2012 Deel PVV-fractie Noord-Holland blijft Wilders trouw ›

2012 Een solist met onvoorspelbare acties

2012 Brinkman weekt drie Statenleden los uit PVV

2012 Sabotage is geoorloofd

2010 Hero Brinkman ‘koopt tijd’ als lijsttrekker PVV Noord-Holland ›

PVV schrapt hoofddoekverbod

Telegraaf 29.01.2015 Voor de PVV is het hoofddoekjesverbod voor ambtenaren niet langer overal heilig.

De provinciale afdelingen in Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het verbod uit het verkiezingsprogramma gehaald. Dat schrijft dagblad Trouw.

In minstens twee provincies ligt de reden daarvan in de eventuele coalitievorming. „Als je mee wilt besturen, dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten”, verklaart de Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk.

In 2011 stelde de PVV nog dat ambtenaren, Statenleden en gedeputeerden niet welkom waren als ze met een hoofddoek in het provinciehuis rondliepen.

‘Geen kruisjes en hoofddoeken bij omroep MAX’

Trouw 27.01.2015 Nieuwslezers bij Omroep MAX mogen geen hoofddoeken, keppeltjes, kruizen of andere religieuze uitingen dragen. Dat meldde MAX-baas Jan Slagter vandaag op Twitter. Tegen het ANP zei hij hierover: ‘Ik heb niks tegen het geloof, maar bij een omroep die objectief en neutraal is, past dat niet.’

Slagter verstuurde eerder op de dag een tweet met de tekst: ‘Hoofddoekjes welkom bij NPO, RTL en SBS. Niet bij MAX, ook geen keppeltjes en kruisjes bij onze presentatoren.’ Hij reageerde hiermee op een artikel in Broadcast Magazine waarin een drietal omroepbazen aangeeft geen moeite te hebben met een nieuwslezeres die een hoofddoek draagt.

Chinese stad verbiedt boerka

Trouw 13.01.2015 Het is vrouwen in Ürümqi, de hoofdstad van de Chinese regio Xinjiang, niet langer toegestaan om in openbare gelegenheden ‘jurken met gezichtsbedekking’ te dragen. In Xinjiang bestaat bijna de helft van de bevolking uit Oeigoeren, een islamitische minderheid die zegt te worden onderdrukt door Han-Chinezen. Het is nog onduidelijk per wanneer de maatregel van kracht wordt.

De spanningen tussen de bevolkingsgroepen zijn flink opgelopen sinds Oeigoeren vorig jaar maart een grote aanslag pleegden op een treinstation in Kunming. Daarbij kwamen 31 mensen om, en raakten 141 mensen gewond. Sindsdien heeft de Chinese overheid verschillende maatregelen ingevoerd om de ‘integratie tussen de bevolkingsgroepen te verbeteren’. Zo was het in heel Xinjiang verboden om te vasten tijdens de ramadan, en mag niemand met een boerka, een nikab of een lange baard in de stad Karamy nog gebruik maken van de bus.

Verwant nieuws

Tulband op school mag

Telegraaf 15.10.2014  Een jongen uit het Belgische Sint-Truiden mag op school een tulband dragen. Hij kreeg gelijk van Belgische rechters.

De jongen is een sikh, een aanhanger van een geloof met India als bakermat. Hij zit op een openbare school. En in dergelijke scholen is het dragen van religieuze symbolen sinds vorig schooljaar verboden. De rechters van de Raad van State vinden echter dat een school een concrete reden moet hebben om zo’n verbod in te voeren, melden Vlaamse media woensdag.

Kerkelijke instelling mag hoofddoek verbieden

Trouw 24.09.2014 Kerkelijke instellingen in Duitsland mogen hun medewerksters verbieden een islamitische hoofddoek te dragen. Dat heeft de hoogste Duitse arbeidsrechter in Erfurt vandaag beslist.

Werknemers in kerkelijke instellingen zijn volgens de rechter minstens verplicht om zich neutraal op te stellen. Omdat de hoofddoek een symbool is van het islamitische geloof, strookt het dragen van zo’n doek daar niet mee.

Boerkiniverbod in Marokkaanse hotels

Telegraaf 26.08.2014  Verschillende hotels in Marokko hebben de boerkini verboden. De boerkini is een lichaamsbedekkend badpak, speciaal voor moslima’s.

Het gaat om hotels in onder meer El Jadida en Marrakesh. Volgens het management van de hotels is de boerkini onhygiënisch, schrijft de website Morocco World News. Gewone badpakken en bikini’s zijn wel toegestaan.

Chinese gezichtsbikini opgepikt door Amerikaans modetijdschrift

Trouw 18.08.2014 Eerst werd het ding alleen door oude vrouwen gebruikt, maar nu is het een rage op Chinese stranden en is het ook opgepikt door een Amerikaans modetijdschrift: de gezichtsbikini, een lap nylon met gaten voor de ogen en de mond.

De gezichtsbikini  wordt volop gebruikt op het strand van Qingdao, in het oosten van China, maar het Amerikaanse tijdschrift CR Fashion Book publiceerde onlangs een fotoreportage van modellen met getuite rode lippen onder de felgekleurde bivakmuts.

De afgelopen dagen heeft het onderwerp bijna 12 miljoen posts opgeleverd op Weibo, het Chinese Twitter, zo schrijft de BBC. ‘Chinese oude vrouwen in het middelpunt van de modewereld’, merkte een gebruiker geamuseerd op.
CNN schrijft dat de gezichtsmaskers in 2012 voor het eerst in Qindao verkocht werden. Vooral oudere vrouwen, die zich ongemakkelijk voelden in bikini, vonden het prettig anoniem over het strand te kunnen lopen en zichzelf tegelijkertijd te beschermen tegen de zon en kwallenbeten.

Uitzendbureau discrimineert wel met weren hoofddoek

NU 13.08.2014 Het Roosendaalse uitzendbureau All-in discrimineert wel degelijk door een vrouw af te wijzen omdat zij een hoofddoek wil dragen. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens woensdag.

Uitzendbureau discrimineert wel met weren hoofddoekFoto:  Hollandse Hoogte/Joost van den Broek

Het Openbaar Ministerie in Breda oordeelde eerder dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om vervolging in te stellen.

De zaak draait rond een destijds 18-jarige moslima die bij het uitzendbureau stage wilde lopen als intercedente. Na het sollicitatiegesprek belde ze met de vestigingsmanager. Die vertelde haar dat het uitzendbureau een “Nederlands bedrijf” is en dat van werknemers mag worden geëist dat zij geen hoofddoek dragen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Discriminatie Roosendaal

Sluier mag in Frans zwembad

Telegraaf 12.08.2014  Vrouwen mogen ook gesluierd naar het zwembad Wissous-Plage in het Franse Wissous. Dit heeft de bestuursrechter in Versailles dinsdag in kort geding bepaald. De zaak was aangespannen door twee vrouwen die zaterdag wegens hun tenue waren weggestuurd, en door het Collectief tegen de Islamofobie in Frankrijk (CCIF).

Gesluierde vrouwen mogen naar Frans zwembad

VK 12.08.2014 Vrouwen mogen ook gesluierd naar het zwembad Wissous-Plage in het Franse Wissous. Dit heeft de bestuursrechter in Versailles vandaag in kort geding bepaald. De zaak was aangespannen door twee vrouwen die zaterdag wegens hun tenue waren weggestuurd, en door het Collectief tegen de Islamofobie in Frankrijk (CCIF).

VERWANT NIEUWS;

Iraanse vrouwen maken selfies zonder hoofddoek

Trouw 14.05.2014 Hoofddoeken wapperen als vlaggen in de lucht en hangen soms letterlijk aan de wilgen. Honderden Iraanse vrouwen plaatsen selfies op Facebook zónder hoofddoek. En dat terwijl vrouwen in Iran wettelijk verplicht zijn een zogenoemde hidjab te dragen.

De vrouwen plaatsen de foto’s op de Facebookpagina Stealthy Freedom, een initiatief van de Iraanse journaliste Masih Alinejad. De pagina verzamelde binnen elf dagen 142.000 likes. “De Iraanse staatstelevisie laat maar één kant van de samenleving zien”, zegt Alinejad tegen The Guardian. “Alleen vrouwen die een hoofddoek dragen, geen mensen die een andere stem of levensstijl hebben.”

Burgemeester met hoofddoek

Telegraaf 31.03.2014 De lokale verkiezingen in Turkije hebben een primeur opgeleverd. In de plaats Meram, gelegen in de centrale provincie Konya, kreeg de 42-jarige kandidate Fatma Toru de meeste stemmen. Volgens Turkse media is zij de eerste burgemeester die een hoofddoek draagt.

Moefti Tunesië wil een nikabverbod

Trouw 24.02.2014 Niet alleen in Europa zijn de meningen over nikabs verdeeld. Ook in Tunesië wordt gezinspeeld op een verbod op gezichtsbedekkende kleding. De hoogste geestelijke van het land is voorstander.

Moefti Hamza Saïd is vooral bezorgd om veiligheid: gewaden die alles bedekken (boerka en chador) of alleen een opening hebben ter hoogte van de ogen (nikab) kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden zoals terroristen. Gemeenschapsleiders mogen de sluiers op gronde van veiligheid verbieden, oordeelde Saïd maandag. Zijn uitspraak is theologisch bindend.

Nikab is een beetje verdacht
Of er ook een wettelijk verbod komt, hangt af van het parlement. Enkele instellingen, zoals een universiteit in Tunis, hebben zelf al een nikabverbod ingesteld. Het gewaad is vooral populair onder salafisten. Zij hebben een populariteitsprobleem: veel radicale groepen die delen van het land willen veroveren zijn ook salafistisch.

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk sprak onlangs zijn ergernis uit over de hoeveelheid islamitische vrouwen met een hoofddoek op de Almeerse markt. Van Dijk noemde het straatbeeld op de markten ‘on-Nederlands’.

GroenLinks heeft donderdagavond een hoofddoek opgezet. Ze willen zo uitbeelden dat er niets mis is met het dragen van een sluier.

GroenLinks draagt hoofddoekje Video

Telegraaf 21.02.2014 Vrouwelijke leden van GroenLinks in Almere hebben donderdagavond een hoofddoekje gedragen tijdens de wekelijkse gemeenteraadsvergaderingen. Ze deden dat uit woede om uitspraken van de PVV.

Moslima doet aangifte van discriminatie

Telegraaf 08.02.2014  De Zeeuwse Leila Kallal heeft zaterdag bij de politie in Roosendaal aangifte gedaan van discriminatie. Ze zou geweigerd zijn voor een stage omdat ze dan een hoofddoek zou dragen. De 18-jarige moslima zegt tegen het ANP dat ze haar situatie bij de politie heeft uitgelegd. De aangifte gaat nu met andere stukken naar de officier van justitie.

Zeeuwse moslima doet aangifte van discriminatie

NU 08.02.2014 De Zeeuwse Leila Kallal heeft zaterdag bij de politie in Roosendaal aangifte gedaan van discriminatie. Ze zou geweigerd zijn voor een stage omdat ze dan een hoofddoek zou dragen.  De 18-jarige moslima zegt tegen dat ze haar situatie bij de politie heeft uitgelegd. De aangifte gaat nu met andere stukken naar de officier van justitie.

‘Aangifte moslima goed’

Telegraaf  07.02.2014 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steunt een moslima die voor een stage is geweigerd omdat ze mogelijk een hoofddoek zou dragen. Hij vindt het heel goed dat de 18-jarige Zeeuwse Leila Kallal aangifte doet en de zaak in de openbaarheid brengt.

‘Uitzendbureau weigert moslima om hoofddoek’

Trouw 07.02.2014 Een uitzendbureau uit Roosendaal heeft een moslima een stage geweigerd omdat zij mogelijk een hoofddoek zou dragen. De 18-jarige Zeeuwse Leila Kallal belde All In na haar sollicitatiegesprek nog eens terug om haar ongenoegen te uiten en nam het gesprek op. ‘Wij zijn een Nederlands bedrijf en mogen dat gewoon eisen van werknemers’, zo luidt het antwoord van de vermeende filiaalhoudster van All In op de opname, die in handen is van Spitsnieuws.

Haagse moslima’s delen zaterdag hoofddoekjes uit

Den HaagFM 31.01.2014  Verschillende Haagse vrouwen zullen zaterdag hoofddoeken uitdelen op de Grote Markt. Zaterdag is het World Hijab Day. Hijab is het Arabische woord voor hoofddoek.

Initiatiefnemers Rizlen Ebnoulfakir en Meryam Hammiche waren vrijdag te gast in het programma Haagse Ochtendradio van Justin Verkijk. Zij willen vrouwen het gevoel laten ervaren van de hoofddoek. …lees meer

Hoofddoekjes uitproberen op World Hijab Day in Den Haag

RTVWEST 30.01.2014 DEN HAAG – Een groep moslimvrouwen uit Den Haag is een project gestart waarbij andere niet-moslim vrouwen zelf even het dragen van een hoofddoek, de ‘hajib’, kunnen uitproberen. Dit organiseren ze in het kader van de World Hijab Day van zaterdag…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

JustinVerkijkgaathoofddoekdragen

Den HaagFM 30.01.2014 Het is zaterdag World Hijab Day. Hijab betekent vanuit het Arabisch hoofddoek. In het kader daarvan gaat een groepje meiden uit Den Haag de straat op om vrouwen het gevoel te laten ervaren van de hoofddoek.

Ze zullen zaterdag vrouwen op straat aanspreken en vragen of ze de hoofddoek ‘de hijab’ willen beleven. Ze gaan in gesprek en willen als geboren islamitische Hagenezen toenadering zoeken en begrip voor de hoofddoek creëren.  …lees meer

Tulband mag ook in leger VS

Telegraaf 24.01.2014  Het slagveld in Afghanistan en het Midden-Oosten wordt er mogelijk niet overzichtelijker op, maar Amerikaanse militairen mogen zich met ingang van vrijdag uitdossen zoals hun geloof dat van hen verlangt. Enige voorwaarde is wel dat het uiterlijk vertoon geen belemmering vormt voor het verrichten van hun taken. Maar een tulband of een forse baard zou geen probleem meer zijn.

Baard en tulband mogen ook in leger VS

NU 24.01.2014 Amerikaanse militairen mogen zich met ingang van vrijdag uitdossen zoals hun geloof dat van hen verlangt. Enige voorwaarde is wel dat het uiterlijk vertoon geen belemmering vormt voor het verrichten van hun taken, maar een tulband of een forse baard zou geen probleem meer zijn.

Hoofddoekverbod voor vrijwilligers op Franse scholen blijft

Trouw 23.12.2013  Het blijft vrouwen die als vrijwilliger op Franse scholen actief zijn, verboden een hoofddoek te dragen. Minister van Onderwijs Vincent Peillon is niet van plan een advies van de Raad van State over te nemen. Het adviesorgaan stelde maandag in een stuk van 32 pagina’s dat de scheiding van kerk en staat niet van toepassing zou moeten zijn op de vrijwilligers die de kinderen bijvoorbeeld bij uitstapjes begeleiden.

Geen hoofddoekje vrijwilligers Franse scholen

NU 23.12.2013 Het blijft vrouwen die als vrijwilliger op Franse scholen actief zijn, verboden een hoofddoekje te dragen. Minister van Onderwijs Vincent Peillon is niet van plan een advies van de Raad van State over te nemen.

Het adviesorgaan stelde maandag in een stuk van 32 pagina’s dat de scheiding van kerk en staat niet van toepassing zou moeten zijn op de vrijwilligers die de kinderen bijvoorbeeld bij uitstapjes begeleiden.

Vrijwilligers zonder hoofddoek

Telegraaf 23.12.2013  Het blijft vrouwen die als vrijwilliger op Franse scholen actief zijn, verboden een hoofddoekje te dragen. Minister van Onderwijs Vincent Peillon is niet van plan een advies van de Raad van State over te nemen. Het adviesorgaan stelde maandag in een stuk van 32 pagina’s dat de scheiding van kerk en staat niet van toepassing zou moeten zijn op de vrijwilligers die de kinderen bijvoorbeeld bij uitstapjes begeleiden.

Europees Hof buigt zich over geldigheid boerkaverbod

Trouw 27.11.2013  De zaak is aangespannen door een 23-jarige Franse vrouw die meent dat het verbod in haar land neerkomt op discriminatie. Ook zou de wet inbreuk maken op het gezinsleven. Ze draagt haar boerka naar eigen zeggen uit vrije wil en stapte in april 2011 (toen de wet van kracht werd) direct naar de rechter.

Eerder stelde ze al in rechtbankdocumenten dat ze de kleding niet draagt om anderen dwars te zitten, maar om ‘in harmonie’ met zichzelf te leven. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding is goedgekeurd door het Franse Constitutioneel Hof, maar de nationale variant van de Raad van State toonde zich kritisch.  ‘De sluier is een ontkenning van het recht van vrouwen om vrouw te zijn’, vertelde binnenlandminister Emmanuel Vals in juli. ‘Zoiets hoort niet thuis in de openbare ruimte.’ ‘Iedere keer als ik de deur uit ga, bereid ik me voor op oorlog’, vertelde een van hen toen in The Guardian..

‘Ontslag gesluierde kleuterleidster mag’

Trouw 27.11.2013 Het gerechtshof in Parijs heeft woensdag het ontslag van de gesluierde kleuterleidster Fatima Afif bevestigd. De zaak houdt Frankrijk al 5 jaar bezig. Volgens de beroepsrechters is er sprake van een ernstige professionele fout. Het huishoudelijk regelement van de crèche verbiedt het dragen van religieuze symbolen.

‘Ontslag gesluierde kleuterleidster’

Telegraaf 27.11.2013 Het gerechtshof in Parijs heeft woensdag het ontslag van de gesluierde kleuterleidster Fatima Afif bevestigd. De zaak houdt Frankrijk al 5 jaar bezig. Volgens de beroepsrechters is er sprake van een ernstige professionele fout. Het huishoudelijk reglement van de crèche verbiedt het dragen van religieuze symbolen.

Boerka taboe

Telegraaf 13.11.2013 Advocaten in de Chinese regio Xinjiang, waar veel moslims wonen, moeten een document ondertekenen waarin ze afstand nemen van extremisme en „deelname aan illegale religieuze activiteiten”. Door hun handtekening onder de verklaring te zetten, beloven ze verder dat hun familieleden geen boerka’s dragen of lange baarden laten groeien.

Voor het eerst mogen vrouwen hoofddoeken in Turks parlement dragen 

Trouw 31.10.2013 Voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse parlement droegen vier vrouwelijke politici daar donderdag een hoofddoek, zo meldt de Turkse krant Hürriyet. Een omstreden actie, gezien de strikte scheiding tussen kerk en staat in het seculiere land.

Hoofddoek in Turks parlement

Telegraaf 31.10.2013 Voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse parlement droegen vier vrouwelijke politici daar donderdag een hoofddoek, zo meldt de Turkse krant Hürriyet. Een omstreden actie, gezien de maatschappelijke spanningen die er in de seculiere staat bestaan over de scheiding tussen kerk en staat.

Turkije heft verbod op hoofddoek deels op

Trouw 08.10.2013  In Turkije mogen vrouwen in overheidsdienst sinds dinsdag een hoofddoek dragen. De hoofddoek was bijna 90 jaar lang verboden in publieke functies, waardoor weinig vrouwen een overheidsfunctie hadden.

Turkije heft verbod op hoofddoek deels op

NU 08.10.2013 In Turkije mogen vrouwen in overheidsdienst sinds dinsdag een hoofddoek dragen. De hoofddoek was bijna negentig jaar lang verboden in publieke functies, waardoor weinig vrouwen een overheidsfunctie hadden.  De nieuwe regel, die overigens niet geldt voor het rechtsapparaat of het leger, is dinsdag gepubliceerd in de Turkse staatscourant.

 Vaker hoofddoek in Turkije

Telegraaf 08.10.2013 In Turkije mogen vrouwen in overheidsdienst sinds dinsdag een hoofddoek dragen. De hoofddoek was bijna 90 jaar lang verboden in publieke functies, waardoor weinig vrouwen een overheidsfunctie hadden. De nieuwe regel, die overigens niet geldt voor het rechtsapparaat of het leger, is dinsdag gepubliceerd in de Turkse staatscourant.

Politie op vingers getikt om afdoen hoofddoek

NU 04.10.2013 De politie in Dordrecht heeft ten onrechte een aangehouden vrouw in het bijzijn van mannelijke agenten gevraagd haar hoofddoek af te doen.

Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die een klacht van de vrouw hierover vrijdag gegrond verklaarde. Brenninkmeijer zegt dat de politiechef hem er onvoldoende van heeft kunnen overtuigen dat het niet mogelijk was dat de vrouw de hoofddoek kon afdoen bij een vrouwelijke agent.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Hoofddoeken Dordrecht

Nigeriaanse Miss Muslim World

Telegraaf 19.09.2013 Obabiyi Aishah Ajibola (21) uit Nigeria is niet alleen studente, maar sinds woensdag ook Miss Muslim World. De verkiezing in de Indonesische hoofdstad Jakarta was de eerste schoonheidswedstrijd voor vrouwen die islamitische waarden en conservatieve kledingvoorschriften in ere houden.

In beeld: De mooiste moslima’s van de wereld›

NRC 19.09.2013 Terwijl de deelneemsters aan Miss World 2013 zich warm lopen voor de verkiezing eind deze maand in Indonesië vond gisteren in de hoofdstad voor de eerste keer de Miss Muslim World-verkiezing plaats in de hoofdstad Jakarta. De eerste schoonheidswedstrijd voor vrouwen werd georganiseerd als een soort tegenhanger van de normale missverkiezingen om de islamitische waarden en conservatieve kledingvoorschriften in ere te houden. De 63ste editie van de Miss World-verkiezing heeft geleid tot flinke protesten van islamitische radicalen. De demonstraties waren zo hevig dat de autoriteiten om veiligheidsredenen hebben besloten om de missverkiezing te verplaatsen naar het eiland Bali.

Gedoe over nikab in rechtszaal

Telegraaf 16.09.2013 Een jonge Britse moslima moet in de rechtszaal haar nikab afdoen. Een rechter besloot maandag dat het „essentieel” is voor de juryleden om de gezichtsuitdrukking van de vrouw te zien tijdens haar getuigenis en het kruisverhoor. Tijdens de rest van de behandeling van haar zaak mag de 22-jarige vrouw wel de gezichtsbedekkende sluier dragen, meldde de Londense krant The Evening Standard.

Canadezen protesteren tegen verbod op religieuze symbolen

Trouw 15.09.2013 Enkele duizenden betogers zijn zaterdag in de Canadese stad Montreal de straat op gegaan om te protesteren tegen een verbod op opvallende religieuze symbolen bij overheidsdiensten. De regering heeft hiertoe een wetsontwerp ingediend. Het initiatief voor de demonstratie kwam van een moslimcollectief.

Zweedse vrouwen voeren actie met hoofddoek

NU 20.08.02013 Vrouwen in Zweden voeren actie door foto’s van zichzelf met een islamitisch hoofddoekje op sociale media te zetten. Dat doen ze uit solidariteit met een vrouw die zou zijn mishandeld omdat ze een sluier droeg, meldt de BBC maandag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zweden Islam

Zweden tonen zich solidair en gaan gesluierd op Twitter

NRC 20.08.2013 Zweedse vrouwen (en enkele mannen), godsdienstig of niet, komen op voor de vrijheid van godsdienst en plaatsen foto’s van zichzelf met een een hijab, een islamitische hoofddoek, op Twitter om aandacht te vragen van de overheid.  LEES VERDER

Franse Raad: Verbied hoofddoek op universiteit

Trouw 10.08.2013 Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe ronde in het debat over de hoofddoek. Aanleiding dit keer is een voorstel om de islamitische hoofdbedekking op de universiteit te verbieden.

Hoofddoekverbod op universiteit heeft brede steun Fransen

VK 10.08.2013 Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe ronde in het debat over de hoofddoek. Aanleiding dit keer is een voorstel om de islamitische hoofdbedekking op de universiteit te verbieden. Het openbaar onderwijs in Frankrijk kent een dergelijk verbod al sinds 2004, zonder dat dit problemen geeft. Maar dat is niet genoeg als het aan de Haut Conseil à l’intégration (Hoge Raad voor de integratie) ligt. Volgens dit adviesorgaan rukt de hoofddoek op in de collegezaal. Ook zouden er steeds meer problemen zijn met studenten die een gebeds- of verenigingsruimte opeisen, delen van de leerstof afwijzen of voor een mondeling examen contact weigeren met personen van een andere sekse.

Wreekster in boerka komt op voor meisjes in Pakistan

Trouw 30.07.2013 Hoe kun je als vrouw van een boerka gaan houden? Door te kijken naar de nieuwe serie ‘Boerka Wreker’. Heldin Jiya kan karate en gooit met louter boeken en pennen als wapens. De Pakistaanse Superwoman gaat altijd decent gekleed. Overigens zit haar boerka zo strak dat het eerder doet denken aan een kostuum van een ninja, een undercover Japanse vechtersbaas. Begeleid door een swingend traditioneel deuntje springt ze over de daken – op zoek naar haar doelwit.

Von der Dunk: ‘Is een hoofddoek erger dan een lange rok?’

VK 02.06.2013 We hebben het over zedenmeesters in een  Haagse shariawijk, maar binnen de reformatorische Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem kan men er ook wat van. ‘Wat is erger?’, vraagt columnist Thomas von der Dunk zich af. ‘Een hoofddoek hoort. Dan kan de buitenwereld ook zie dat je moslima bent’. Ze hebben alleen moeite met de voorgeschreven lengte. Bij tijd en wijlen wordt dat gecontroleerd. ‘Dan staan er overal docenten en trekken wij snel de hoofddoek een stuk naar voren

Lees ook ‘Politici: doe iets aan de sociaal-economische verpaupering van de Schilderswijk’ – 01/06/13

Lees ook ‘Als er één buurt is waar moslims welkom zijn, dan is het de Haagse Schilderswijk’ – 30/05/13

Ambtenaren in Gent mogen hoofddoekje weer om

Trouw 28.05.2013 Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere accessoires dragen die blijk geven van hun religieuze of ideologische overtuiging. De gemeenteraad besloot maandagavond een verbod dat in 2007 werd ingesteld op te heffen.

Hoofddoek mag weer in Gent

Telegraaf 28.05.2013  Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere uiterlijkheden dragen. De gemeenteraad besloot maandagavond een verbod dat in 2007 werd ingesteld op te heffen.

Presentatrice weigert hoofddoek Video

Telegraaf 03.05.2013 Tijdens een interview eist haar gast, geestelijk leider Yousuf Badri, dat ze een hoofddoek draagt, maar Said is het hier absoluut niet mee eens. Wat volgt is een verhitte discussie.

Gerelateerde artikelen

03-05: Presentatrice weigert hoofddoek

‘Pikante lingerie of stukje stof dat een hoofddoek heet, laat ons vrouwen toch!’

VK 08.03.3013 De stem van vrouwen die zelf een hoofddoek willen dragen,  verdwijnt in het kabaal van zogenaamde verdedigers van vrouwenrechten, schrijft Ferdows Kazemi. ‘En als we het niet willen, dan hebben we zelf een tong en een keel.’

De uitspraak over het kruisje is het resultaat van de lange juridische strijd een koptisch-christelijke medewerkster van British Airways. Zij stapte naar de rechter toen haar werkgever haar verbood om het kruisje te dragen en haar in 2006 ontsloeg.

Europees Hof: christen mag kruisje dragen op werkvloer

Trouw 15.01.2013 Het dragen van een kruisje tijdens werktijd valt onder de godsdienstvrijheid en is dus toegestaan. Dat oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. Drie andere klachten over religieuze discriminatie werden afgewezen.

British Airways discrimineerde

Telegraaf 15.01.2013 British Airways heeft zich aan discriminatie schuldig gemaakt door een 60-jarige werkneemster te verbieden een halsketting met een kruis te dragen. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg dinsdag bepaald, meldt de BBC.

British Airways discrimineerde christen

Trouw 15.01.2013 British Airways heeft zich aan discriminatie schuldig gemaakt door een 60-jarige werkneemster te verbieden een halsketting met een kruis te dragen. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg dinsdag bepaald, meldt de BBC.

Partij wil hoofddoekverbod

Telegraaf 10.01.2013 De partij Vlaams Belang (VB) wil een verbod op hoofddoeken bij de leden van de gemeenteraad en andere raden in Antwerpen. Het is VB een doorn in het oog dat moslima’s met hoofddoek de eed afleggen.

Moslimkoepel: Rutte behandelt ons als tweederangs burgers

Trouw 09.11.2012 Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) haalt in felle bewoordingen uit naar het nieuwe kabinet. Door met maatregelen te komen als het gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding zou Rutte II ‘inhakken op minderheden’.

Meer over

Geen verbod op boerka in Zwitserland

NU 28.09.2012 Zwitserse parlementariërs hebben vrijdag een verbod verworpen op het dragen van een boerka en ander gezichtsbedekkende kleding in openbare gelegenheden, waaronder het openbaar vervoer.

Nieuwe rage: boerkabadmuts

Telegraaf  07.07.2012 In China lijkt een nieuwe rage te zijn ontstaan. Vrouwen op het strand van Qingdao zonnen en zwemmen met een plastic masker over hun gezicht.

‘Met sporthoofddoek kan vrouw zich ontwikkelen’

Trouw 07.07.2012 Ze is ‘trots en blij dat dit gelukt is’. Ontwerpster Cindy van den Bremen uit Eindhoven doelt op het besluit van de wereldvoetbalbond Fifa donderdag dat vrouwelijke voetballers een hoofddoekje mogen dragen.

CDA te laat met richtlijn religieuze uitingen agenten

Metro 27.06.2012 Het CDA is te laat met een voorstel om al het uiterlijk vertoon van religie voor rechters en agenten te verbieden. Zowel bij de politie als in de rechtbank geldt al enkele jaren een richtlijn van die strekking, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag na een bericht dat het partijbestuur van het CDA het voorstel wil opnemen in het verkiezingsprogramma.

‘Gedragscode religieuze symbolen bestaat al’

NU 27.06.2012 DEN HAAG – Het CDA is te laat met een voorstel om al het uiterlijk vertoon van religie voor rechters en agenten te verbieden. Zowel bij de politie als in de rechtbank geldt al enkele jaren een richtlijn van die strekking.

CDA wil kruisje agent opnieuw verbieden

Trouw 27.06.2012 Het CDA vindt dat agenten en rechters geen zichtbare religieuze uitingen meer mogen dragen. Het ministerie van justitie is verbaasd: een dergelijke richtlijn bestaat al. Hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes geven geen pas bij een ambtenaar, meent het partijbestuur. Het idee van de afdeling-Utrecht vindt waarschijnlijk zijn weg naar het verkiezingsprogramma, meldt het Nederlands Dagblad. CDA-leden beslissen vrijdag en zaterdag definitief over de inhoud van dat programma.

CDA: Agent mag geen kruis dragen

Spits 27.06.2012 Het CDA vindt dat politieagenten en rechters aan geen enkel uiterlijk vertoon van religie mogen doen. Dat betekent dat het dragen van keppeltjes, tulbanden en hoofddoekjes moet worden verboden. En een kruisje om de hals krijgt geen uitzondering.

CDA: agenten mogen geen kruisje dragen

Trouw 27.06.2012 Het CDA wil alle uiterlijk vertoon van religie door politieagenten en rechters verbieden, schrijft het Nederlands Dagblad. In die beroepen mogen dan bijvoorbeeld geen keppeltjes, tulbanden, hoofddoekjes of kruisjes om de hals worden gedragen.

CDA: geen kruisje voor agenten

Telegraaf 27.06.2012 Het CDA wil alle uiterlijk vertoon van religie door politieagenten en rechters verbieden, schrijft het Nederlands Dagblad. In die beroepen mogen dan bijvoorbeeld geen keppeltjes, tulbanden, hoofddoekjes of kruisjes worden gedragen.

CDA wil verbod op alle religieuze symbolen agent

NU 27.06.2012  Al het uiterlijk vertoon van religie moet voor rechters en agenten worden verboden. Naast tulbanden, keppeltjes of hoofddoeken mogen ze ook geen kruisje meer om de hals dragen, vindt het CDA.

CDA wil verbod op alle religieuze symbolen agent

Metro 27.06.2012 Al het uiterlijk vertoon van religie moet voor rechters en agenten worden verboden. Naast tulbanden, keppeltjes of hoofddoeken mogen ze ook geen kruisje meer om de hals dragen, vindt het CDA. Het partijbestuur wil dit voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma, bevestigt een woordvoerder woensdag na een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.

juni 27, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 reacties

 1. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2013

 2. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door 01.02.2014 World Hijab Day Haagse Grote Markt. | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 1, 2014

 3. […] zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | april 5, 2015

 4. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 5. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 6. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 18, 2016

 7. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Haagse PVV wil verbod op Boerkini ook in Den Haag !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 18, 2016

 8. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | november 23, 2016

 9. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 4 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | november 21, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: