Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek Enquêtecommissie De Wit

Verloren Krediet II – De balans opgemaakt’

De Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel heeft het eindrapport ‘Verloren Krediet II – De balans opgemaakt’ gepresenteerd. De voorzitter van de enquêtecommissie, Jan de Wit (SP), heeft het eindrapport overhandigd aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Lees verder

De commissie heeft de balans opgemaakt en rekent op een spoedige behandeling van het rapport door de Kamer.

Zie ook: Commissie de Wit – De onderste steen boven

Zie ook: Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis – deel 2

Verder: Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis – deel 1

Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit

En  ook: Commissie de Wit – Wim Kok PvdA

—>>En meer

ING-topman Jan Hommen: staatssteun brengt geld op

Elsevier 05.01.2013 De steun aan ING levert de Nederlandse staat geld op. Dat zegt ING-topman Jan Hommen zaterdag in een interview met De Telegraaf. Volgens Hommen heeft ING 10 miljard euro aan kapitaalsteun ontvangen en heeft de bank 10,2 miljard terugbetaald. De komende jaren betaalt de bank nog eens 3,3 miljard terug. Hommen reageert op de uitspraken van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) donderdag dat de financiële steun aan de bankensector de staat geld kost.  Lees het hele artikel in De Financiele Telegraaf

‘Staat verdient juist aan steun voor ING’

Telegraaf 05.01.2013 ING-topman Jan Hommen nuanceert de uitspraken van minister Dijsselbloem (Financiën) dat de geredde banken de belastingbetaler de komende jaren bakken met geld gaan kosten. Voor ING gaat dat verhaal van de bewindsman in ieder geval niet op, zegt Hommen in een interview met De Telegraaf. Hommen zegt dat zijn bank dit jaar al €10,2 miljard heeft terugbetaald op een kapitaalinjectie van €10 miljard en de staat kan nog enkele miljarden tegemoetzien.  Lees verder

‘Staatssteun ING brengt geld op’

Trouw 05.01.2013 De steun aan ING levert de Staat geld op. Dat zegt ING-topman Jan Hommen in een interview met De Telegraaf van zaterdag. Volgens Hommen heeft ING 10 miljard euro aan kapitaalsteun gehad en heeft de bank al 10,2 miljard terugbetaald. De komende jaren betaalt de bank nog eens 3,3 miljard terug.

Meer over;

Dijsselbloem verbloemt falend beleid Bos

Elsevier 04.01.2013 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) liet donderdag weten dat de staat vorig jaar grote verliezen heeft geleden op de steun die de bankensector in de kredietcrisis kreeg. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) leende het geld voor de reddingen op de financiële markten waarover de staat rente betaalt.

Dijsselbloem wijt de verliezen aan de ‘verslechterde economische omstandigheden’, waardoor financiële instellingen niet genoeg dividend kunnen betalen om te compenseren voor de rente.

Een opmerkelijke conclusie. De commissie-De Wit die de rol van de overheid in de kredietcrisis onderzocht, concludeerde in april 2012 juist dat hoofdverantwoordelijke Wouter Bos veel te gul miljarden had uitgedeeld aan ING en vooral ABN AMRO. Dat de inkomsten uit die nationalisatie nu tegenvallen, is daarom niet meer dan logisch.

zie ook;

Staat lijdt verlies op bankensteun uit 2008

VK 04.01.2013  De Nederlandse staat lijdt vanaf dit jaar verlies op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan om de Nederlandse banken te redden. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) betaalt de overheid meer rente over het geld waarmee ze de banken heeft gesteund dan het dividend dat de banken hiervoor betalen.

Steun aan banken kostte staat vorig jaar 193 miljoen

Trouw 04.01.2013 De Nederlandse staat heeft vorig jaar 193 miljoen euro verlies geleden op steunmaatregelen aan de Nederlandse banken. Komende jaren zal dat beeld niet veranderen. Ook dan moet de overheid toeleggen op de maatregelen die in 2008 en 2009 genomen zijn om de banken te redden.

Verlies staatssteun door ABN Amro en ASR

NU 04.01.2013 Dat de Nederlandse staat verlies lijdt op de miljardeninvesteringen die in 2008 zijn gedaan, is te wijten aan ABN Amro en ASR. Deze bank en verzekeraar kunnen niet voldoende dividend betalen om te compenseren voor de rente die de Staat betaalt over het geld waarmee ze zijn gesteund.  Dit heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) donderdag in allerijl geschreven (pdf) aan de Tweede Kamer, na uitspraken op een lokale PvdA-receptie in Nijmegen 

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Staatssteun Bankensteun Economie en euro

Kabinet neemt meeste adviezen De Wit over

NU 18.09.2012 DEN HAAG – Het kabinet neemt de meeste aanbevelingen over herstel van de financiële sector van de parlementaire enquêtecommissie De Wit over. Dat blijkt uit een brief van minister Jan Kees de Jager van Financiën aan de Tweede Kamer.

Kamer neemt “De Wit” over video

NOS 28.06.2012 De Tweede Kamer neemt de conclusies over van de commissie-De Wit over de kredietcrisis. Twee maanden geleden concludeerde de parlementaire enquêtecommissie van SP’er De Wit dat de Nederlandse autoriteiten grote fouten hebben gemaakt rond Fortis/ABN AMRO en ING.

Volgens de commissie waren het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank niet genoeg voorbereid op een zo grote crisis en werden ze erdoor overrompeld. De Wit vindt dat te laat is ingegrepen bij Fortis en dat de Staat te veel heeft betaald. De Kamer is het eens met die conclusies.

Bekijk ook…

Kritiek PvdA op presentatie enquêtecommissie

VK 26.062012 De PvdA vindt dat de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzocht, haar rapport ‘evenwichtiger’ had moeten presenteren. Het rapport herbergt volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot stevige kritiek die genuanceerd opgeschreven is, maar in de mondelinge presentatie door commissievoorzitter Jan de Wit (SP) was het oordeel over het toenmalige kabinet keihard.

Kritiek PvdA op presentatie enquêtecommissie

Parool 26.06.2012 De Groot zei dat vandaag in het debat over het in april gepresenteerde enquêterapport. Als voorbeeld noemde de PvdA’er de discussie over de koopprijs van ABM Amro en Fortis Bank Nederland. In het rapport staat volgens Groot dat niet vast te stellen is dat het kabinet te veel heeft betaald, maar in de presentatie lag het er in zijn ogen ‘duimendik bovenop’ dat dat wel het geval was.

Kritiek PvdA op presentatie enquêtecommissie

NU 26.06.2012 DEN HAAG – De PvdA vindt dat de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzocht, haar rapport ”evenwichtiger” had moeten presenteren. 

Het rapport herbergt volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot stevige kritiek die genuanceerd is opgeschreven, maar in de mondelinge presentatie door commissievoorzitter Jan de Wit (SP) was het oordeel over het toenmalige kabinet keihard.

Gerelateerde artikelen

Advertenties

juni 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , ,

3 reacties »

  1. […] Zie ook: Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek Enquêtecommissie De Wit  […]

    Pingback door Kredietcrisis – De nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | februari 3, 2013 | Beantwoorden

  2. […] Zie ook: Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek Enquêtecommissie De Wit […]

    Pingback door Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 17, 2013 | Beantwoorden

  3. […] Zie ook: Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek Enquêtecommissie De Wit […]

    Pingback door Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 27, 2014 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: