Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 24.06.2012 Maurice de Hond – CDA zeer laag SP zeer hoog

SP weer de grootste.

In de peiling haalt de VVD 28 zetels (31 nu), de PvdA 20 (30), de PVV 23 (24), de CDA 11 (21 ), GroenLinks 6 (10), ChristenUnie 6 (5), SGP 3 (2) en de Partij voor de Dieren 3 (2). Er zijn deze week maar weinig verschuivingen te zien in de peiling. D66 wint een zetel (komt op 17 zetels tegenover de tien zetels die de partij nu heeft), de SP verliest er een (30 zetels in de peiling, nu15 inde Kamer). Daarnaast schommelen drie kleine partijen rond de kiesdeler: 50Plus, de PiratenPartij en DPKP van Hero Brinkman.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Van Haersma Buma noemde de VVD een PVV-light en kritiseerde het voornemen om flink te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Ook zei hij dat de VVD twee gezichten heeft als het om Europa gaat.

De VVD reageert verrast op deze aanval, omdat het Europese beleid ook wordt bepaald door CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager.

SP grootste
De verloren zetel van het CDA gaat naar D66. Die partij staat op zeventien zetels in de peiling, zeven meer dan de partij nu heeft.

De SP verliest een zetel en komt uit op 30, waarmee het nog steeds de grootste partij zou worden. De VVD volgt met 28 zetels in de peiling, de PVV met 23. De PvdA zou 20 zetels halen volgens de voorspelling van De Hond.

Nieuwkomers
Drie nieuwe partijen, ouderenpartij 50plus, de Piratenpartij en DKP, het samenwerkingsverband van Trots op Nederland en ex-PVV’er Hero Brinkman, zouden volgens De Hond samen op 3 zetels kunnen rekenen, een meer dan vorige week. Ze schommelen alledrie rond de kiesdeler.

Volgens De Hond is de kans klein dat de peilingen nog veel verschil zullen laten zien in aanloop naar de verkiezingen van 12 september. Respondenten beoordelen partijen waar ze niet op stemmen steeds negatiever, waardoor de kans op een overstap kleiner wordt. 

Zie ook:

24-06-2012: Weinig verschuivingen. Electorale posities verharden 2.5 maand voor de verkiezingen (laatste peiling)

De actuele Thermometer.

Aanval op VVD niet succesvol, CDA daalt in peiling

Elsevier 24.06.2012 Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou het CDA 11 zetels halen. Dat is een minder dan vorige week. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma opende de afgelopen dagen de aanval op regeringspartner VVD.

Peiling: onmogelijke uitslag dreigt door dalend vertrouwen kiezers

NRC 24.06.2012 De Nederlandse kiezers hebben steeds minder vertrouwen in andere partijen dan de partij waar ze zelf op stemmen. Als hier geen verandering in komt, wordt het onmogelijk een kabinet te vormen dat breed in de samenleving wordt gesteund. Geen enkele voor de hand liggende coalitie haalt in zijn peiling namelijk 76 zetels.

Peiling De Hond: CDA op nog maar 11 zetels

Parool 24.06.2012 Het CDA heeft deze week weer een zetel verloren in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, kunnen de christendemocraten rekenen op 11 zetels, meldde de opiniepeiler vandaag. Momenteel heeft de …

Weer zetel minder voor CDA

Telegraaf 24.06.2012 Het CDA heeft deze week weer een zetel verloren in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, kunnen de christendemocraten rekenen op 11 zetels, meldde de opiniepeiler zondag. Momenteel heeft de partij 21 zetels in de Tweede Kamer.

CDA halveert, haalt nog maar 11 zetels

Spits 24.06.2012 Het gaat niet goed met het CDA in de peilingen. Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat de christendemocraten weer een zetel verliezen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het CDA slechts 11 zetels halen. Dat zijn er 10 minder dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer en 30 minder dan het CDA in 2006 met Jan Peter Balkenende wist binnen te slepen.

CDA blijft dalen in peiling

Partij Van Haersma Buma raakt opnieuw zetel kwijt

NU 24.06.2012 AMSTERDAM – Het CDA blijft afstevenen op een flink zetelverlies tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen in september. De partij van Sybrand van Haersma Buma raakt in de peiling van Maurice de Hond ten opzichte van een week geleden wederom een zetel kwijt en komt nu uit op 11 zetels. Bij de verkiezingen in 2010 waren dit er nog 21.

Verder zijn er deze week weinig verschuivingen. De SP zakt een zetel en heeft er nu 30, waardoor de VVD, die op 28 blijft staan, twee zetels verwijderd blijft van de concurrent op links. D66 heeft er weer een zetel bij en stijgt van 16 naar 17. Onderin schommelen drie partijen rond de kiesdeler. Dit zijn 50PLUS, de Piratenpartij en het nieuwe DPKP van Hero Brinkman.

juni 24, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

2 reacties

  1. laat de bruger zelf bank zijn en verplicht ze een huis te kopen in spanje.
    Geen geld aan de spaanse banken dus, maar direct naar de waardeloze costa huizen.
    Dat is dan ons pensioen…..verplicht naar europa …we moesten toch zo van europa houden ?

    Reactie door asd | juni 29, 2012

  2. […] lees ook: Peiling 2e kamer 24.06.2012 Maurice de Hond – CDA zeer laag SP zeer hoog […]

    Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: