Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012

Knalrood over links.

De media had dus reeds vernomen dat de Aftrap naar de verkiezingen op 12.09.2012  reeds heeft plaatsgevonden. En ook dus de kiezers volgen deze media. Het gaat er nu dus om de kiezers  in een Rode Stemming te brengen !!!!

Al weer een tijdje terug werd een nieuwe poging ondernomen om het Rode en Linkse politieke Manifest van de grond te krijgen. De PvdA, SP en GroenLinks en D66 wilde  samen de Rode en Linkse strijd aangegaan. Mede door de effecten van het Lente-akkoord (KUNDUZ-akkoord) lijkt dit echter tot niets te hebben geleidt  !!

De ogen zijn dan nu gericht op een Samenwerking tussen de SP en de Pvda en  ….    GroenLinks !!!! Inmiddels zijn namelijk de verkiezingsprogramma’s gelanceerd. Ook is via betrouwbare bronnen vernomen dat er reeds gesprekken plaatsvinden over samenwerking, lijstverbinding, kiesdelers, restzetels enzovoorts.

Zelfs zou er, volgens ongecontroleerde bronnen, mogelijk sprake zijn van samenwerking met het CDA !!!!!! Of Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?

Zal het op 12 september 2012 dan toch nog spannend gaan worden ????

Zie ook: PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

De SP-light van Job Cohen viel verkeerd bij de PvdA-achterban

PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel1

Een heet en een rood Voorjaar komt eraan

Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ??

PvdA – de nieuwe partijleider en meer

GroenLinks, PvdA en SP gaan lijstverbinding aan

GL 12.06.2012 Heleen Weening – De politieke partijen GroenLinks, PvdA en SP gaan een lijstverbinding aan bij de Tweede Kamerverkiezingen, die op 12 september plaatsvinden. Dit hebben de partijvoorzitters Hans Spekman (PvdA), Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GL) vandaag afgesproken.

‘Wij willen de kans zo groot mogelijk maken dat zij wij extra restzetels binnenhalen voor onze linkse en progressieve idealen’, zeggen de drie partijvoorzitters. Het is voor het eerst dat alle drie linkse partijen gezamenlijk een verbinding van de kieslijsten aangaan. Wel waren er eerder verbindingen tussen GroenLinks en de PvdA en tussen GroenLinks en de SP

PVDA, SP EN GROENLINKS GAAN LIJSTVERBINDING AAN

SP 12.06.2012 De politieke partijen PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dit hebben de partijvoorzitters Hans Spekman (PvdA), Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GL) dinsdag afgesproken.

PvdA gaat lijstverbinding aan met SP en GroenLinks

door HANS SPEKMAN op 12 juni 2012 – De PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat hebben collega-voorzitters Jan Marijnissen (SP), Heleen Weening (GL) en ik vandaag met elkaar afgesproken. Gezamenlijk maken we op deze manier de kans zo groot mogelijk dat we extra restzetels binnenhalen voor onze linkse en progressieve idealen. Het is de eerste keer dat we een lijstverbinding aangaan met zowel SP als GroenLinks.

Lijstverbinding tussen SP, PvdA en GroenLinks

NRC 12.06.2012  Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september gaan de partijen SP, GroenLinks en de Partij van de Arbeid een lijstverbinding aan, zo hebben partijvoorzitters Hans Spekman, Jan Marijnissen en Heleen Weening vanavond afgesproken. PvdA-voorzitter Hans Spekman bracht de samenwerking vanavond naar buiten via Twitter.

Emile Roemer, lijsttrekker van de SP liet eerder vanavond weten ook GroenLinks uit te nodigen voor een gesprek over een dergelijke verbinding. Dit deed hij vier dagen geleden ook bij de PvdA. Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun lijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Zo kunnen zij meer zetels binnenhalen dan zonder lijstverbinding.

GroenLinks sluit zich aan bij lijstverbinding SP en PvdA

Elsevier 12.06.2012 De PvdA gaat een lijstverbinding aan met de SP en GroenLinks. Een lijstverbinding kan gunstig zijn voor de partijen als restzetels worden verdeeld. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman meldt op Twitter dat de drie partijen gaan samenwerken. ‘Ben eruit met voorzitters SP en GroenLinks. Lijstverbinding met zijn drieën. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen.’

Samenwerking
Eerder maakte de SP bekend het initiatief te nemen voor een lijstverbinding met de PvdA. SP-leider Emile Roemer noemt de lijstverbinding een logisch gevolg van de pogingen tot samenwerken die hij vanaf zijn aantreden heeft ingezet. PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder tegen Elsevier graag premier te willen worden in een regering met de SP. Roemer heeft ook aangegeven premier te willen worden. In peilingen is de SP veruit de grootste partij. 

Zie ook: SP neemt initiatief tot lijstverbinding met de PvdA

Lijstverbinding PvdA, SP en GroenLinks

RTL 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks sluiten een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. Dat meldde PvdA-voorzitter Hans Spekman op Twitter. “Ben eruit met voorzitters SP en GroenLinks. Lijstverbinding met zijn drieën. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen”, twitterde Spekman. Partijen die een lijstverbinding aangaan, staan na verkiezingen bij de verdeling van restzetels sterker. Die stemmen gaan dan naar de grootste partij van de drie. Bij de verkiezingen in 2010 hield toenmalig PvdA-leider Cohen een dergelijke samenwerking met de SP af.

Lijstverbinding tussen PvdA, SP en GroenLinks

VK 12.06.2012  De PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat hebben de partijen vanavond bekendgemaakt. Vandaag kwamen de partijvoorzitters Hans Spekman (PvdA), Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GroenLinks) bij elkaar om te praten over een lijstverbinding. ‘We willen de kans zo groot mogelijk maken dat wij extra restzetels binnenhalen voor onze linkse en progressieve idealen’, aldus de voorzitters in een gezamenlijke verklaring. Partijen die een lijstverbinding aangaan, hebben na verkiezingen meer kans op het krijgen van een restzetel.   

Lees ook SP-partijbestuur wil lijstverbinding met PvdA – 08/06/12

Lees ook Lijstverbinding en restzetels, hoe werkt dat? – 08/06/12

Lijstverbinding voor PvdA, SP en GroenLinks

Parool 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks sluiten een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. Dat meldde PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag op Twitter.

‘Ben eruit met voorzitters SP en GroenLinks. Lijstverbinding met zijn drieën. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen’, zo schrijft hij. Hij werd het eens met de partijvoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GroenLinks).

Spekman: er uit met SP en GL

Telegraaf 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks sluiten een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. Dat meldde PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag op Twitter.

PvdA, SP en GL verbinden lijsten

Spits 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks sluiten met hun drietjes een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen die in september zullen plaatsvinden. Dat verklapte PvdA-voorzitter Hans Spekman zojuist op zijn Twitter.

“Ben eruit met voorzitters SP en GroenLinks. Lijstverbinding met zijn drieën. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen”, zo valt er op zijn Twitter te lezen. Hij sloot het akkoord met partijvoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GroenLinks).

Lijstverbinding PvdA, SP en GroenLinks

Metro 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks gaan een lijstverbinding aan bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat laat PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag weten. Volgens hem geeft de lijstverbinding de ‘grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen’.

Lijstverbinding voor PvdA, SP en GroenLinks

NU 12.06.2012 De PvdA, SP en GroenLinks sluiten een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen van september. Dat meldde PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag op Twitter.

Gerelateerde artikelen;

PvdA: nog geen lijstverbinding SP

NOS 09.06.2012 e PvdA weet nog niet of ze voor de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding met de SP aangaat. Het partijbestuur neemt daar binnenkort een besluit over. “Aan onze kant is nog niet gesproken over de wenselijkheid van een lijstverbinding met welke linkse of progressieve partij dan ook”, zo laat een woordvoerster van de PvdA weten.

Vrijdag werd bekend dat het SP-bestuur een lijstverbinding wil met de PvdA. Op deze manier maken ze meer kans op restzetels. De SP wil daarom ook een lijstverbinding met GroenLinks.

Bekijk ook…

SP wil lijstverbinding met PvdA

RTL 08.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft dat vrijdagavond besloten, zo liet SP-leider Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

SP wil lijstverbinding met de PvdA

NOS 08.06.2012  De SP wil voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Op die manier kunnen restzetels terechtkomen bij de linkse partijen. Er komt geen gezamenlijk verkiezingsprogramma. Het bestuur van de Socialistische Partij heeft vanavond besloten tot de lijstverbinding, na signalen van PvdA-voorzitter Spekman en fractievoorzitter Samsom dat er interesse voor is.

GroenLinks 

SP-senator Kox gaat er vanuit dat ook het bestuur van de Partij van de Arbeid voor de lijstverbinding is. Ook de achterban van de PvdA zou voorstander zijn van een lijstverbinding met de SP. Kox ziet ook een lijstverbinding met GroenLinks nog als mogelijkheid om de linkse partijen bij de verkiezingen nog sterker te maken.

Bekijk ook…

SP wil lijstverbinding aangaan met PvdA

NRC 08.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft vanavond besloten de PvdA uit te nodigen voor een gesprek hierover, laat SP-leider Emile Roemer weten op Twitter.

SP neemt initiatief tot lijstverbinding met de PvdA

Elsevier 08.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. SP-senator Tiny Kox zal daarover contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.  Dat heeft het partijbestuur vrijdagavond besloten, meldt SP-leider Emile Roemer

Prima regeringspartner
PvdA-leider Diederik Samsom zei vorige week in Elsevier dat hij graag zelf premier wil worden en de SP beschouwt als ‘prima’ regeringspartner. Roemer noemde dit een ‘heel goed signaal’.

Partijen die een lijstverbinding aangaan, staan na verkiezingen bij de verdeling van restzetels sterker. ChristenUnie en SGP hebben ook een lijstverbinding.

Eric Vrijsen :Wantrouw de poeslieve SP van Roemer

Zie ook:

SP-partijbestuur wil lijstverbinding met PvdA

VK 09.06.2012 Roemer noemt een lijstverbinding ‘een heel logisch gevolg’ van de pogingen tot samenwerking die hij vanaf zijn aantreden heeft ingezet. Vanwege eerdere positieve uitlatingen van PvdA-leider Diederik Samsom verwacht Roemer dat de lijstverbinding er ook zal komen. Partijen die een lijstverbinding aangaan, staan na verkiezingen bij de verdeling van restzetels sterker. 

SP-partijbestuur wil lijstverbinding met PvdA

Parool 09.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft dat vrijdagavond besloten, zo liet SP-leider Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

SP wil lijstverbinding met PvdA

Telegraaf 09.06.2012 Het partijbestuur heeft dat vrijdagavond besloten, zo liet SP-leider Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

SP wil lijstverbinding met PvdA

Voor SP-leider Roemer is het een ‘heel logisch gevolg’

NU 09.06.2012 DEN HAAG – De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft dat vrijdagavond besloten, zo liet SP-leider Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal contact opnemen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman. Roemer noemt een lijstverbinding ”een heel logisch gevolg” van de pogingen tot samenwerking die hij vanaf zijn aantreden heeft ingezet.

Gerelateerde artikelen;

SP wil lijstverbinding met PvdA

Spits 09.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft dat gisteren besloten, zo liet SP-generaal Emile Roemer weten. SP-senator Tiny Kox zal zal daarom spoedig een belletje plegen met PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

SP wil lijstverbinding aangaan met PvdA

Metro 09.06.2012 De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft vrijdagavond besloten de PvdA uit te nodigen voor een gesprek hierover, laat SP-leider Emile Roemer weten op Twitter.

Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun lijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Zo kunnen zij meer zetels binnenhalen dan zonder lijstverbinding. PvdA-leider Diederik Samsom liet zich eerder ook al positief uit over een verbinding met de SP.

SP en PvdA zoeken elkaar op, valt GroenLinks buitenboord?
Ze gaan mogelijk een lijstverbinding aan, maar dat heeft niet veel te betekenen. Linkse partijen moeten nu niet elkaar vliegen afvangen en bestrijden op details. Kijk, geen enkele partij krijgt het alleen voor het zeggen. Je moet dus samenwerken, dan zeg ik: hoe progressiever hoe beter. In 2010 is dat niet gelukt. Dit keer moet het niet blijven bij theoretische praatjes, geen woorden maar daden. Er zijn veel overeenkomsten tussen SP, PvdA en ons, maar wíj zijn de groene partij. Wij zijn ook meer hervormingsgezind, maar in elke coalitie zul je harde noten moeten kraken. PvdA en SP willen 0,7 procent van het bbp voor ontwikkelingssamenwerking, wij zijn de enige partij die 0,8 willen. Maar het is goed om te zien dat ook SP en PvdA, hoewel ze nog zoekende zijn, willen hervormen in de AOW en op de arbeidsmarkt.

Ineke van Gent: ‘Links moet elkaar nu niet bestrijden’

Minister in kabinet met GL? ’Ze mogen me bellen’

VK 08.06.2012  Deze week verschenen de verkiezingsprogramma’s van SP, GroenLinks en PvdA. Drie partijen die in verschillende mate een duurzame en eerlijke samenleving nastreven. SP en PvdA lijken naar elkaar toe te schuiven, is er nog plek voor GroenLinks? En kunnen de linkse partijen een blok vormen in september? Prominent GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent weet zeker van wel, al heeft ze zich zelf na 14 jaar in de Tweede Kamer dit jaar níet herkiesbaar gesteld. Ze gaat nog wel de verkiezingscampagne in, haar zevende al. Volkskrant.nl sprak met haar.

Lees ook Linkse standpunten bekend: linkse kiezer heeft het moeilijk – 08/06/12

Lees ook ‘De verzoening bij GroenLinks begint vandaag’ – 06/06/12

Lees ook ‘Strijd met Roemer wordt Samsoms grootste zorg’ – 08/06/12

‘Strijd met Roemer wordt Samsoms grootste zorg’

VK 08.06.2012 Het PvdA-verkiezingsprogramma zet zich af tegen het kabinetsbeleid. Linkse kiezers staan voor een moeilijke keuze, schrijft Raoul du Pré, chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

‘Kom op SP en PvdA, duik gewoon met elkaar in bed’

VK 08.06.2012 De PvdA zal door het gebrek aan ideeën en het succes van de SP nog verder uitdunnen. Hun beste alternatief is samengaan met de partij die niet langer socialistisch is, meent Lars Anderson.

Er zijn de SP deze week flink wat veren tussen de billen geduwd. Vooruitlopend op peilingen waarin de partij tussen de 27 en 31 zetels wordt toebedeeld en soms zelfs de grootste partij van het land zijn, hebben ze een verkiezingsprogramma in elkaar gedraaid dat verleidelijk is voor iedereen die een beetje links loenst.

Lijstverbinding en restzetels, hoe werkt dat?

VK 08.06.2012 SP en PvdA beraden zich op een lijstverbinding tijdens de verkiezingen in september. Een lijstverbinding geeft meer kans op een restzetel. Hoe werkt dat?

Om tenminste één zetel in de Kamer te krijgen moet een partij de kiesdeler, of ook wel kiesdrempel, halen. De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door de 150 zetels van de Kamer. 

Lijstverbinding SP en PvdA: linkse stem bij links houden

VK 08.06.2012 SP en PvdA sturen aan op een lijstverbinding voor de verkiezingen. Eerder liet PvdA-leider Diederik Samsom al weten een lijstverbinding met de SP wel te zien zitten.

Het SP-partijbestuur vergadert vanavond over de kwestie. Partijsecretaris Hans van Heijningen verwacht dat het bestuur instemt. ‘De uitgestoken hand vanuit de SP is er al heel lang.’

Linkse standpunten bekend: linkse kiezer heeft het moeilijk

VK 08.06.2012 Nu ook de PvdA haar verkiezingsprogramma heeft gepresenteerd, zijn de linkse standpunten bekend. Kruipen SP, PvdA en GroenLinks naar elkaar toe? Een eerste vergelijking.

De PvdA zou een ‘ruk naar links’ hebben gemaakt, GroenLinks een slinkse kruipbeweging de andere kant op en de SP waagt de sprong naar het politieke midden en het Torentje; het zijn verwarrende tijden voor wie links wil stemmen maar nog niet weet op welke partij. De drie programma’s die deze week werden gepresenteerd, brengen maar deels klaarheid.

Ondanks versplintering is wil tot samenwerken niet verdwenen, gelukkig

Trouw 07.06.2012 Nu de eerste verkiezingsprogramma’s zijn verschenen, lijkt zich voorzichtig een trend af te tekenen. Zo spreekt uit twee van die programma’s, van het CDA en van de SP, een krachtige wil tot samenwerking.

Als hier sprake is van een nieuwe wind, dan mag van pure winst gesproken worden voor de nationale politiek. Na jaren van polariseren en een steeds verdere verzwakking van het politieke midden, is de toon die uit de beide verkiezingsprogramma’s spreekt een verademing.

juni 8, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

15 reacties

 1. […] PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2012

 2. […] de Toekomst en verder…. en nog verder: PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2  PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een […]

  Pingback door Ineke van Gent GroenLinks – Storm in een glas water ?? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 23, 2012

 3. […] Zie ook: PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door 2e kamerverkiezingen 12.09.2012 – Lijstverbinding « Debat in de Digitale Hofstad | juli 27, 2012

 4. […] het beloofde nog wel een Heet en Rood najaar 2012  te worden !!!! Er was zelfs al die lijstverbinding […]

  Pingback door Kabinet PvdA-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 3, 2012

 5. […] Zie ook: PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door Emile Roemer SP – De linkse Alliantie « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 19, 2012

 6. […] PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 7. […] PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2 […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 8. […] PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2 […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 9. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door GroenLinks en de crisis « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 6, 2012

 10. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 6, 2012

 11. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 26, 2013

 12. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 3, 2013

 13. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door Lijstverbinding PvdA, GroenLinks, SP ?? « Debat in de Digitale Hofstad | september 21, 2014

 14. […] PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 13, 2015

 15. […] zie ook: PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012 […]

  Pingback door Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter SP als opvolger van Jan Marijnissen « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: