Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Weer gedonder bij de Provinciale staten Limburg – PVV uit de Coalitie gedonderd – deel 2

Nieuwe coalitie VVD-CDA-PvdA.

Nadat de PVV uit de coalitie was gedonderd werd ook de fractievoorzitter van de PVV-fractie  bij groot vuil gezet.

De Limburgse coalitie van PVV, CDA en VVD kwam eind april ten val toen het CDA het vertrouwen opzegde in de PVV. De partijen kwamen hard met elkaar in aanvaring tijdens een spoeddebat over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Limburg.

De drie partijen presenteren hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag. Aanvankelijk werd ook met GroenLinks gepraat, maar de VVD wilde deze partij niet in de coalitie betrekken. CDA, VVD en PvdA hebben een meerderheid van één zetel.

De VVD wilde ook niet met de SP onderhandelen. De PvdA wilde juist graag een andere linkse partij bij de samenwerking betrekken. Fractievoorzitter Bert Kersten zei een flink eisenpakket op tafel te kunnen leggen, omdat CDA en VVD ‘anderhalf jaar hebben verprutst met de PVV.’

Bronnen melden eerder al aan Limburgse media dat het nieuwe akkoord niet veel zal afwijken van het akkoord van de gesneuvelde coalitie. Wel zou een aanzienlijk deel van het veiligheidsbeleid, waar de PVV voor had geijverd, worden geschrapt en aangepast.

Schoffering
De Limburgse PVV viel uiteen omdat de twee gedeputeerden van de partij besloten een lunch met Gül en koningin Beatrix na aanvankelijke weigering toch bij te wonen. De Statenleden van de partij wilden het bezoek van de Turkse leider boycotten.

Na alle ophef wilde het CDA niet meer samenwerken met de PVV. De partij vond dat de PVV’ers Limburg hebben geschaad door de Turkse leider te schofferen.

PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen heeft vorige week bekendgemaakt haar fractievoorzitterschap neer te leggen. Ze heeft het te druk met haar werk in het Europees Parlement, waar ze delegatieleider wordt.

De PVV had de ‘kwestie Gül’ pragmatisch moeten bekijken. De partij is te veel bezig met politieke symboliek, waardoor andere partijen de PVV er schade mee kunnen berokkenen. Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: PVV te veel bezig met politieke symboliek

Lees de weblog van Afshin Ellian: Tragedie in het politieke theater van de PVV

Zie ook: Weer gedonder bij de Provinciale staten Limburg – PVV uit de Coalitie gedonderd – deel 1

Gedonder met PVV-Statenlid Cor Bosman in Limburg

PVV provincie Limburg – Dubbelfunctie’s statenleden PVV

Jelle Hiemstra Statenfractie PVV Friesland – stapt op

Geen dienstauto voor Gedeputeerden PVV Limburg

Coalitie in Limburg gevallenVideo

PVV Limburg grote taxigebruiker

Telegraaf 13.06.2013 Limburgse PVV-gedeputeerden hebben in twee jaar tijd ruim 16.000 euro aan taxiritten gedeclareerd. Antoine Janssen en Theo Krebber blijken de grootverbruikers te zijn die het provinciale bestuur van Limburg eerder in opspraak brachten.

Zes gedeputeerden in Limburg

BB 29.06.2012 Limburg heeft een nieuw college van gedeputeerde staten (GS) en bestaat nu uit zes bestuurders. Dat is er een meer dan voor de breuk met de PVV.

Deputés

De VVD krijgt er in het nieuwe college een gedeputeerde bij. De nieuwe coalitiepartij PvdA krijgt twee gedeputeerden. De drie coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA leveren daarmee elk twee deputés, zoals ze in Limburg worden genoemd. Tot nieuwe gedeputeerden werden benoemd Erik Koppe voor de VVD, en Bert Kersten en Peter van Dijk voor de PvdA. De zittende gedeputeerden Mark Verheijen (VVD), Noël Lebens (CDA) en Patrick van den Broeck (CDA) bleven aan.

Nipt

De nieuwe coalitie heeft één stem meerderheid in de Staten, maar wordt gesteund door de tweemansfractie 50Plus en de Onafhankelijke Statenfractie Limburg van het uit de PVV opgestapte statenlid Harm Uringa.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Nieuw college Gedeputeerde Staten Limburg geïnstalleerd

VK 29.06.2012 Limburg heeft sinds vandaag een nieuw college van gedeputeerde staten (GS). De Limburgse Staten kozen drie nieuwe gedeputeerden. Tot nieuwe gedeputeerden werden benoemd Erik Koppe voor de VVD, en Bert Kersten en Peter van Dijk voor de PvdA. De zittende gedeputeerden Mark Verheijen (VVD), Noël Lebens (CDA) en Patrick van den Broeck (CDA) bleven aan.

Nieuw college Gedeputeerde Staten Limburg geïnstalleerd

AD 29.06.2012 Limburg heeft sinds vandaag een nieuw college van gedeputeerde staten (GS). De Limburgse Staten kozen drie nieuwe gedeputeerden. Dat was nodig na het vertrek van de PVV uit de coalitie. De VVD krijgt er in het nieuwe college een gedeputeerde bij. De nieuwe coalitiepartij PvdA krijgt twee gedeputeerden.

Nieuw college GS Limburg

Telegraaf 29.06.2012 Limburg heeft sinds vrijdag een nieuwe college van gedeputeerde staten (GS). De Limburgse Staten kozen drie nieuwe gedeputeerden. Dat was nodig na het vertrek van de PVV uit de coalitie. De VVD krijgt er in het nieuwe college een gedeputeerde bij. De nieuwe coalitiepartij PvdA krijgt twee gedeputeerden.

Van Rey niet in college

Telegraaf 22.06.2012 De Roermondse wethouder Jos van Rey wordt definitief geen gedeputeerde voor de VVD binnen het nieuwe Limburgse college van Gedeputeerde Staten. De drie coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA bereikten daarover vrijdag een akkoord. VVD-fractievoorzitter Erik Koppe wordt in plaats van Van Rey gedeputeerde.

Coalitievorming in Limburg ‘heel lastig’

NU 19.06.2012 De gesprekken tussen de drie beoogde coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in Limburg verlopen moeizaam. De coalitie leek al rond, de handtekeningen waren al gezet. Totdat de VVD de omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde naar voren schoof.

Bedenktijd voor beoogde coalitie Limburg

Trouw 14.06.2012 CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben vandaag tijdens spoedoverleg in Roosteren bedenktijd afgesproken. Eerder op de dag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD. Dat zei voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie vandaag na afloop van het beraad.

Spoedoverleg beoogde coalitie Limburg om Van Rey

Elsevier 14.06.2012 De beoogde coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA van de Limburgse Staten houden donderdagavond een spoedoverleg over de Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD).

Het CDA sprak donderdag een veto uit over de kandidatuur van wethouder Van Rey, omdat de partij vraagtekens heeft bij de integriteit van de VVD’er.

Van Rey werd door een onderzoekscommissie vrijgepleit van belangenverstrengeling. De wethouder had voor 30.000 euro een aandeel in een vastgoedproject waarover hij als wethouder kon beslissen.

Zie ook: Onderzoekers nemen Jos van Rey weinig kwalijk

Spoedoverleg beoogde coalitie Limburg na veto CDA

Trouw 14.06.2012 De beoogde coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten voeren vanavond spoedoverleg. Het CDA sprak eerder vandaag een veto uit over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD.

Spoedoverleg beoogde coalitie Limburg

NU 14.06.2012 MAASTRICHT – CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben donderdag tijdens spoedoverleg in Roosteren bedenktijd afgesproken. Eerder op de dag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD. Dat zei voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie donderdag na afloop van het beraad.

Gerelateerde artikelen; 04/06/2012 Coalitie van CDA, VVD en PvdA in Limburg

CDA verzet zich tegen Jos van Rey als VVD-gedeputeerde

Elsevier 14.06.2012 Het CDA in Limburg wil niet dat wethouder Jos van Rey van Roermond gedeputeerde wordt voor de VVD. Er zouden rond zijn persoon te veel vragen hangen over integriteit.

Het college van CDA, VVD en PvdA zou vrijdag nieuwe gedeputeerden kiezen, maar het CDA wil dit uitstellen.

Van Rey werd eerder door een onderzoekscommissie vrijgepleit van belangenverstrengeling. De wethouder had voor 30.000 euro een aandeel in bezit in een vastgoedproject waar hij als wethouder over kon beslissen.

Dagblad De Limburger beschuldigde de wethouder van vriendjespolitiek, omdat hij bevriend is met projectontwikkelaar Piet van Pol. Van belangenverstrengeling isvolgens de onderzoekers echter geen sprake, wel heeft Van Rey die schijn gewekt.

CDA Limburg wil omstreden VVD’er Van Rey niet als gedeputeerde

VK 14.06.2012 De beoogde coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten voeren vanavond spoedoverleg. Het CDA sprak eerder vandaag een veto uit over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD.

In een brief aan de VVD-fractie schrijft het CDA ‘dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit’. De liberalen reageerden als door een wesp gestoken. ‘Wij nemen met kracht afstand van de kwalificaties zoals die Jos van Rey in de brief van het CDA worden toegedicht.’

CDA Limburg wil Van Rey niet

Telegraaf 14.06.2012 Het CDA in Limburg wil niet dat VVD’er Jos van Rey gedeputeerde wordt. In een brief aan de VVD-fractie schrijft het CDA donderdag „dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit”.

CDA Limburg wil omstreden VVD’er Van Rey niet als gedeputeerde

Parool 14.06.2012 Het CDA in Limburg wil niet dat VVD’er Jos van Rey gedeputeerde wordt. In een brief aan de VVD-fractie schrijft het CDA vandaag ‘dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit’.

Morgen bespreken de Limburgse Staten het nieuwe coalitieprogramma van CDA, VVD en PvdA. Tijdens de vergadering zouden ook de nieuwe gedeputeerden gekozen worden. Maar het CDA vindt dat vrijdag geen volledig nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) kan worden geïnstalleerd.

Lees ook: Omstreden VVD’er Van Rey gedeputeerde in Limburg (08-06-12)

Omstreden VVD’er Van Rey gedeputeerde in Limburg

Parool 08.06.2012 Van Rey werd eerder dit jaar verweten dat hij de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met de Roermondse bouwmagnaat Piet van Pol. De gemeenteraad van Roermond handhaafde hem desondanks als wethouder. Voor de VVD Limburg speelt het verwijt volgens fractievoorzitter Erik Koppe geen rol. Van Rey krijgt de portefeuille financiën en wegen.

VVD’er Van Rey gedeputeerde

Telegraaf 08.06.2012 De Limburgse Statenfractie van de VVD heeft de Roermondse wethouder en senator Jos van Rey voorgedragen als nieuwe gedeputeerde. Dat maakte de VVD vrijdag bekend. De Venlose VVD-wethouder Twan Beurskens is aangewezen om vanaf september VVD-gedeputeerde Mark Verheijen op te volgen. Verheijen kreeg een verkiesbare plek voor de Tweede Kamer en vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Den Haag .

CDA, VVD en PvdA akkoord over vorming coalitie in Limburg

NRC 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA gaan in Limburg een nieuwe coalitie vormen. Dat heeft CDA-formateur Martijn van Helvert meegedeeld. De drie partijen geven vanmiddag om 14.00 uur in het provinciehuis een toelichting op het bereikte resultaat.

Bronnen melden eerder al aan Limburgse media dat het nieuwe akkoord niet veel zal afwijken van het akkoord van de gesneuvelde coalitie. Wel zou een aanzienlijk deel van het veiligheidsbeleid, waar de PVV voor had geijverd, worden geschrapt en aangepast. Lees verder›

Coalitie van CDA, VVD en PvdA in Limburg

AD 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten gaan samen een coalitie vormen. Zij presenteren hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag, maakte de provincie Limburg bekend. De onderhandelingen over een nieuwe coalitie waren nodig na de val van de oude coalitie van PVV, CDA en VVD.

PvdA vervangt PVV in coalitie Limburgse Staten

Elsevier 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA gaan een coalitie vormen in de Provinciale Staten van Limburg. CDA en VVD zaten eerder in een coalitie met de PVV, maar na een rel rond het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül mislukte deze samenwerking.

Zie ook:

Coalitie van CDA, VVD en PvdA in Limburg

VK 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten gaan samen een coalitie vormen. Zij presenteren hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag, maakte de provincie Limburg bekend.

CDA, VVD en PvdA in Limburg

Telegraaf 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten gaan samen een coalitie vormen. Zij presenteren hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag, maakte de provincie Limburg bekend.

CDA, VVD en PvdA vormen coalitie in Limburg

Metro 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA gaan in Limburg een nieuwe coalitie vormen. Dat heeft CDA-formateur Martijn van Helvert maandag gezegd. De drie partijen geven maandagmiddag in het provinciehuis een toelichting op het bereikte resultaat.

Coalitie van CDA, VVD en PvdA in Limburg

NU 04.06.2012 CDA, VVD en PvdA in de Limburgse Staten gaan samen een coalitie vormen. Zij presenteren hun onderhandelingsresultaat maandagmiddag.

Gerelateerde artikelen;

juni 4, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] zie ook: Weer gedonder bij de Provinciale staten Limburg – PVV uit de Coalitie gedonderd – deel 2 […]

    Pingback door Gedonder met Michael Heemels van de PVV Limburg « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: