Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste

Strijd tussen SP en VVD losgebarsten.

In de laatste peiling van Maurice de Hond blijft de SP de grootste partij. De peiling van vandaag laat verder weinig verschuivingen zien in vergelijking met vorige week. In de Politieke Barometer  van Synovate is juist de VVD de grootste partij. In de politieke barometer van TNS NIPO staan de liberalen op 32 zetels. De SP krijgt er daar 27.

Volgens De Hond staat de SP nu op 29 zetels. Weliswaar eentje minder dan vorige week, maar nog altijd veertien meer dan het huidige aantal Kamerleden. In de Politieke Barometer krijgen Roemer en de zijnen 27 zetels toebedeeld.

Liberalen
Waar de VVD bij De Hond uitkomt op 25, zes minder dan het huidige aantal, krijgt de partij in de Politieke Barometer zelfs een zetel meer dan dat de liberalen nu hebben in de Tweede Kamer: 32.

De PVV van Geert Wilders doet het bij De Hond beter dan in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate: 24 tegen 22. Geert Wilders en consorten bezetten momenteel 24 stoeltjes in de Tweede Kamer.

In beide peilingen verliest de PvdA fors ten opzichte van de huidige dertige zetels. De arbeiderspartij krijgt 24 zetels in de Barometer, terwijl de partij in de peiling van De Hond op 21 stoeltjes staat.

03-06-2012: Weinig verschuivingen, vertrouwen in lijsttrekkers daalt

De actuele Thermometer.

Nek-aan-nekrace VVD en SP

RTL 03.06.2012 Uit de laatste peilingen blijkt dat de SP en VVD nek-aan-nek gaan op weg naar de verkiezingen. In de peiling van Maurice de Hond blijft de SP de grootste partij. TNS-Nipo wijst momenteel de VVD aan als grootste. In de politieke barometer van TNS-Nipo staan de liberalen op 32 zetels. De SP krijgt er daar 27.

Bij De Hond daalt de SP een zetel en komt uit op 29, nog steeds een winst van14 invergelijking met het huidige zetelaantal. De PVV verliest ook een zetel. Ze gaat van 25 naar 24 zetels, evenveel als de PVV nu in de Kamer heeft. De VVD wint bij De Hond een zetel en komt uit op 25, zes minder dan ze nu in de Kamer heeft. De PvdA en D66 blijven gelijk met respectievelijk 21 en 16 zetels.

De CDA zitten nu met 30 mensen in de Kamer, terwijl D66 10 volksvertegenwoordigers telt. Een kleine winst is er bij De Hond voor het CDA. Die partij gaat van 15 naar 16 zetels in de peiling. De christendemocraten tellen nu 21 volksvertegenwoordigers. De overige partijen laten geen verschuivingen zien.

Peilingen: Verkiezingen worden tweestrijd SP met VVD

Elsevier 03.06.2012 Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de SP met 29 zetels de grootste partij worden. Daarna volgt de VVD met 25 zetels. Dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond.

Het verschil tussen de twee partijen is kleiner dan vorige week . Toen stond de SP op 30 zetels en de VVD op 24. De PVV verliest een zetel in vergelijking met vorige week en komt uit op 24. De PvdA is de vierde partij met 21 zetels.

In de politieke barometer van Ipsos Synovate, die zaterdagavond werd gepresenteerd, is een heel ander beeld te zien. De VVD zou ruim de grootste partij zijn en 32 zetels krijgen, twee meer dan een week eerder. De PVV komt uit op 22, ook twee meer.

De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie komt uit op 68 zetels. Meer dan de helft van de Nederlanders, 53 procent, is negatief over het Lenteakkoord dat de vijf partijen sloten. In het akkoord zitten veel lastenverzwaringen.

Lees ook de weblog Oh oh Den Haag: VVD stelt zich op als PvdA-heavy of SP-light

Zie ook: PVV verslaat VVD in peiling, GroenLinks krabbelt op

SP blijft grootste in peiling De Hond

Parool 03.06.2012 In de laatste peiling van Maurice de Hond blijft de SP de grootste partij. De peiling van vandaag laat verder weinig verschuivingen zien in vergelijking met vorige week.

De SP daalt een zetel en komt uit op 29, nog steeds een winst van14 invergelijking met het huidige zetelaantal. De PVV verliest ook een zetel. Ze gaat van 25 naar 24 zetels, evenveel als de PVV bij de laatste verkiezingen haalde.

SP blijft grootste in peiling De Hond

VK 03.06.2012  De SP daalt een zetel en komt uit op 29, nog steeds een winst van 14 in vergelijking met het huidige zetelaantal. De PVV verliest ook een zetel. Ze gaat van 25 naar 24 zetels, evenveel als de PVV bij de laatste verkiezingen haalde.

Lees ook ‘Emile Roemer in Torentje verademing voor Nederland’ – 03/06/12

Kiezer de kluts kwijt

Telegraaf 03.06.2012 De VVD stijgt met 1 zetel naar 25. Ook het CDA krijgt er één bij, wat neerkomt op 15.Zowel de PVV als de SP daalt 1 zetel – naar 24 en 29. Daarmee is de SP van Emile Roemer nog altijd de grootste. Het vormen van een nieuwe stabiele regering lijkt verder weg dan ooit. De Nederlandse kiezer is verdeeld en het Lente-akkoord kan volgens een meerderheid linea recta de prullenbak in.

SP grootst bij De Hond, VVD in Barometer

Spits 03.06.2012 In de laatste peiling van Maurice de Hond blijft de SP de grootste partij. De peiling van vandaag laat verder weinig verschuivingen zien in vergelijking met vorige week. In de Politieke Barometer is juist de VVD de grootste partij.

Volgens De Hond staat de SP nu op 29 zetels. Weliswaar eentje minder dan vorige week, maar nog altijd veertien meer dan het huidige aantal Kamerleden. In de Politieke Barometer krijgen Roemer en de zijnen 27 zetels toebedeeld.

‘Steeds minder steun voor akkoord’

NOS 03.06.2012 Het enthousiasme over het Vijfpartijenakkoord neemt in de peiling van Maurice de Hond steeds verder af. Meer dan de helft van de kiezers (53 procent) is er inmiddels negatief over.

Van de partijen die deelnemen aan het bezuinigingsakkoord, zijn die van de VVD het meest negatief (41 procent). Volgens De Hond zijn VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie samen nog maar goed voor 68 zetels.

Kiezers steeds negatiever over Lente-akkoord

NU 03.06.2012 Het enthousiasme over het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten blijft dalen. Inmiddels heeft meer dan de helft (53 procent) van de kiezers een negatief oordeel.  Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

juni 3, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

11 reacties

 1. Ik zit helemaal niet te wachten op Roemer als premier. De SP is altijd tegen europa geweest! En dat zal nu niet anders zijn denk ik? We hebben europa hard nodig en de euro ook! Als we daar van afstappen krijgen we nog meer crises en misschien nog oorlog ook! Het zou helemaal niet goed zijn voor Nederland en voor europa met SP aan de macht?

  Reactie door anne | juni 3, 2012

  • Je ziet het volgens mij toch echt verkeerd. De SP ziet wel degelijk het belang van Europa, maar wil de rigoureuze bezuininging met de door Brussel opgelegde 3% norm wat zachter hanteren. Natuurlijk wil ook de SP het begrotings tekort op orde brengen maar dan op de geleidelijke weg. Uiteindelijk zul je merken dat ook andere partijen uit het Lente-akkoord hier anders over gaan denken met de verkiezingen op komst. Het begint al bij uitstel van de maatregel m.b.t. het reiskostenforfait. De VVD wil zich hier niet aan branden. Gaat teveel stemmen kosten. Lees het programma van de SP eens, dat geeft je misschien wat meer inzicht. Oh, ja, je beroept je op voormalige standpunten van de SP. laat dit buiten de huidige situatie anders valt er eigen lijk over geen enkele politieke partij meer te praten. Politiek is imees het voortdurend sluiten van compromissen om voor iedere partij daar weer de meeste winst uit te halen. Kijk maar eens naar groen Links en het lente akkoord een goed voorbeeld!

   Reactie door Jos Metzelaar | juni 6, 2012

 2. Beste allemaal, Wat een mooie ontwikkelingen, VVD met SP! Wie had dat kunnen denken? Volgend mij een mooie mix tussen 2 goede partijen. Ze kunnen elkaar goed aanvullen en afremmen. Dus op naar de verkiezingen. Verder ben ik zeer verheugd over het feit dat D66, Groen Links en De Christenunie straks weer terug op hun plaats worden gezet. Deze partijen hebben hun standpunten omgeruild voor macht. Een slechte zaak!

  Reactie door Jos Metzelaar | juni 6, 2012

 3. Wat ik nog vergeten ben te vermelden, is het feit dat Lente-akkoord gebaseerd op machtswellust van een paar partijen. Nu uiteindelijk zeer kwalijke bezuinigen bevat. Inmiddels wil de VVD zich al niet meer branden aan de bezuiniging op het reiskostenforfait. Jammer he, Groen Links blijven we toch autorijden! Verder kan ik nu al voorspellen dat de 3% regel straks ook milder wordt ingezet. We moeten wel naar een evenwichtige begroting, maar niet ons land kapot bezuinigen. Dat ziet Emile Roemer zeer goed in! wat er straks ook uit gaat is de verhoging van de AOW leeftijd voor 2020! Een asociale maatregel voor diegenen welke reeds met prepensioen zijn gegaan en hun sommetjes hebben gemaakt. Ga na 12 september dus nu eindelijk is snijden in het overheids orgaan en de lasten eerlijker verdelen!

  Reactie door Jos Metzelaar | juni 6, 2012

 4. Volgens De Hond zijn VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie samen nog maar goed voor 68 zetels. Laten we hopen dat dit nog minder zetels worden dan zijn we voorlopig van deze ” prutsgroep” af!!! GroenLinks, D66 en ChristenUnie verraders van de 1e orde. Nooit veel te vertellen gehad en uiteindelijk de kans gegrepen! Straks weer terug op hun plaats!

  Reactie door Jos Metzelaar | juni 6, 2012

 5. De SP gaat zeker mijn stem krijgen als zwevende kiezer. Ik heb het helemaal gehad met de gevestigde orde. Met wie je ook spreekt iedereen zucht en lijdt onder het bewind van Rutte zelfs vvders, kun je nagaan. Europa kan me momenteel gestolen worden en die hoge heren daar moeten toch eens een keertje inzien dat wij Europeanen geen stemvee zijn. Daarom ben ik blij dat de SP de macht van Europa bij het volk wil leggen en zo hoort het ook. In het bedrijfsleven hebben we al gezien hoe individuen met macht om gaan van grote bedrijven zoals Banken. alleen maar problemen en veel staatssteun vragen, daar zou europa van moeten leren. dat een individue niet met macht om kan gaan.

  Reactie door mark | juni 7, 2012

  • Fijn om te lezen dat je voor de SP gaat stemmen! Europa wordt een steeds moeilijker vraagstuk. Ik zie er absoluut het economische belang en verbondenheid van in. Maar krijg toch grote twijfels als we daar met z’n allen miljarden voor in een noodfonds stoppen waar wij geen duidelijk beheer over hebben. Nu is Spanje weer aan de beurt. Het wordt toch allemaal steeds onbegrijpelijker als je een rollator wegbezuinigd! Eigenlijk is de Euro en de invoering daarvan een flop! Alleen de dames en heren politici willen dat maar moeizaam toegeven. Als we straks meer dan 100 miljard hebben betaald aan allerlei projecten voor de Euro. Hadden we dan niet beter kunnen stoppen en het verlies op de export voor lief nemen? Geert Wilders geeft het allemaal wat drastisch weer maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in zijn stament. Als nu de SP dit eens wat milder vertaald en begint met een milder bezuinigings klimaat zijn we al een stuk verder. Zorgen over sancties van Brussel? Die komen er niet zolang een land maar goed aangeeft op welke termijn het begrotingstekort op orde is. En daar ook duidelijke plannen voor maakt. Toch sancties, daar mogelijk overwegen Brussel en de Euro te verlaten en weer baas in eigen land te worden. Oh ja, die miljarden steun zien we dan zeker niet meer terug, maar dat was toch al het geval!

   Reactie door Jos Metzelaar | juni 9, 2012

 6. […] en: Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

 7. […] en: Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? « Debat in de Digitale Hofstad | april 28, 2014

 8. […] en: Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste […]

  Pingback door De PvdA op weg naar SP-light ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 28, 2014

 9. […] lees ook: Peiling 2e Kamer 03.06.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds de grootste […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: