Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 27.05.2012 Maurice de Hond – PVV boven VVD

SP met 30 zetels de hoogste.

PVV groter dan wegzakkende VVD .

De electorale verhoudingen in Nederland worden op dit moment vooral bepaald door twee onderwerpen: “het bezuinigingsakkoord/economische situatie” en “schuldencrisis in Europa”. Het tweede onderwerp verscheen deze week in de Tweede Kamer in de vorm van het debat rondom de ratificatie van het euro-noodfonds (ESM). Dit leidde ook tot een -verworpen- motie van afkeuring tegen Minister de Jager. Niet alleen de PVV- en de SP-kiezers zijn in grote meerdereheid voor het uitstellen van de ratificatie tot na de verkiezingen, maar ook bij kiezers van VVD en PvdA vindt ongeveer de helft dat.

Gecombineerd met het feit dat een deel van de VVD-kiezers nogal negatief reageert op het bezuinigingsakkooord, en tegen de ESM-ratificatie zijn, zien we dat de positie van de VVD verder aan het verzwakken is. Kort na de val van het kabinet waren er weinig kiezers die van de VVD naar de PVV trokken. Nu is dat percentage weer boven de 10%. Voor het eerst sinds de vorming van het kabinet Rutte in oktober 2010 is de PVV nu boven de VVD uitgekomen (25 tegen 24 zetels). Deze lage score van de VVD was voor het laatst in juli 2010, toen de VVD in onderhandeling was over een mogelijk PaarsPlus kabinet.

Naast het verlies van de VVD, zien we ook verlies van PvdA (-2) en van het CDA (-1). Daarmee staan deze drie partijen, die heel lang samen meer dan 110 zetels hebben gehaald bij verkiezingen, nu nog maar op 59. (Hierover heb ik een artikel geschreven onder de titel “Als je een deel van het probleem bent”.). Deze partijen, die de laatste 25 jaar circa 2/3e deel van de tijd in de regering zaten, zullen in een periode zoals de huidige, daar electoraal last van houden.

De start van de lijsttrekkersverkiezing van Groen Links heeft een belangrijk deel van het verlies vorige week ten gevolge van het interne gedoe doen verdwijnen. Onder Groen Linkskiezers is er een duidelijke voorkeur voor Sap (60% tegen 25%). Ook bij de andere kiezers scoort zij duidelijk hoger dan Dibi.

Direct na het sluiten van het begrotingsakkoord stonden de vijf partijen van de Kunduz-coalitie op 76 zetels. Nu is dat 10 zetels lager, hetgeen met name komt door het fors wegzakken van de VVD sinds 1 maand geleden. De andere coalities zijn ook verder van de 75 verwijderd, hetgeen met name komt door de fose stijging van de PVV in de afgelopen 4 weken.

De stemming van 27  mei 2012Maurice de Hond

De actuele Thermometer.

PVV boven VVD in peiling De Hond

Trouw 27.05.2012 De PVV staat in de nieuwe peiling van Maurice de Hond boven de VVD. De PVV komt zondag uit op 25 zetels, de VVD op 24 zetels. Voor de PVV betekent het 2 zetels meer dan vorige week en 1 meer dan bij de laatste verkiezingen. De VVD stond in de laatste peiling nog op 25 en heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer.

PVV passeert wegzakkende VVD

Telegraaf 27.05.2012 Sinds het sluiten van het bezuinigingsakkoord tussen de partijen van de Kunduz-coalitie, zijn de electorale verhoudingen fors verschoven. Het enthousiasme voor het akkoord is zeker onder de VVD-kiezers duidelijk gedaald, maar ook speelt “Europa” een steeds belangrijkere rol (deze week in de gedaante van de ESM-ratificatie).

PVV verslaat VVD in peiling, GroenLinks krabbelt op

Elsevier 27.05.2012 De PVV haalt meer zetels dan regeringspartij VVD in de nieuwe peiling van Maurice de Hond. De partij van Geert Wilders komt zondag uit op 25 zetels. De VVD van premier Mark Rutte blijft steken op 24 zetels.

De PVV haalt twee zetels meer dan vorige week en een meer dan bij de laatste verkiezingen. De VVD stond vorige week nog op 25 zetels. De VVD-kiezers zijn vooral ontevreden over het begrotingsakkoord dat hun partij sloot met D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Oppositiepartij SP is onveranderd de grootste partij in de peiling van De Hond met 30 zetels. Dat is een zetel meer dan vorige week en een verdubbeling van het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Zie ook:

GroenLinks op dieptepunt

VVD, PvdA en SP naar elkaar toe

PVV boven VVD in peiling De Hond

Parool 27.05.2012 De PVV staat in de nieuwe peiling van Maurice de Hond boven de VVD. De PVV komt zondag uit op 25 zetels, de VVD op 24 zetels. Voor de PVV betekent het 2 zetels meer dan vorige week en 1 meer dan bij de laatste verkiezingen. De VVD stond in de laatste peiling nog op 25 en heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer.

GroenLinks krabbelt iets op, VVD levert weer in

Metro 27.05.2012 GroenLinks is zondag in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond weer iets opgekrabbeld. De partij stond vorige week op een historisch dieptepunt van vier zetels, maar heeft het verlies deels goedgemaakt en krijgt er deze week twee zetels bij. De VVD levert opnieuw in en komt uit op 24 zetels.

Peiling: PVV groter dan VVD

Spits 27.05.2012 In de nieuwste peiling van Maurice de Hond weet Geert Wilders’ PVV één zetel meer te halen dan de VVD. De PVV komt uit op 25 zetels, de VVD op 24. Dat betekent dat de PVV twee zetels stijgt in vergelijking met de peiling van vorige week en zelfs op een zetel winst staat in vergelijking met de verkiezingen in 2010. De VVD zou zeven zetels verliezen.

PVV hoger dan wegzakkende VVD

NU 27.05.2012  AMSTERDAM – De VVD weet haar kiezers steeds minder vast te houden en verliest deze week opnieuw een zetel. Steeds meer VVD-kiezers laten weten bij verkiezingen op de PVV te gaan stemmen. Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

Advertenties

mei 27, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

4 reacties »

 1. waarom niet duidelijk aangegeven inhet Kundusaccoord wat de regering gekort wordt .Ik denk b v aan wacht geld regelingen,ambtenaren ook na 67 jaar pas met pensioen . Geen dure auto s meer. minder mensen,want voor elk papiertje hebben een man in dienst .De regering geeft zeker niet het goede voorbeeld
  daarom geef mij maar PVV

  Reactie door gueet | mei 28, 2012 | Beantwoorden

 2. ONGELOOFLIJK DOM KIEZEN VOOR EEN PARTIJ DIE ZIJN KIEZERS VAN ALLES BELOOFDE EN NIETS HEEFT KUNNEN WAARMAKEN JA NATUURLIJK DE PVV! OOK NA 12 SEPT WIL GEEN PARTIJ MET HUN IN ZEE. JA EEN VERLOREN STEM DUS EN LEVENSGEVAARLIJK VOOR NEDERLAND

  Reactie door martin van kleef | mei 29, 2012 | Beantwoorden

  • volgens mij heeft wilders een goede zet gedaan .je moet niet bezuinigen .je moet inversteren . wilders wil ook beziunigen maar niet in de knip van ons maar in den haag en ontwikelinglanden .en brussel. die 40 miljard dat is gewoon weggegooit geld dat zien we nooit meer terug europa maakt ons kapot .de bouw ligt plat de bedrijfen gaan kapot de zorg gaat slecht maar er gaat wel miljarden naar het biutenland en de hooge heren . en over beloven er is nog nooit iets gedaan wat belooft is.dus stem gewoon op wilders want hij heeft wel gelijk .

   Reactie door wim | mei 30, 2012 | Beantwoorden

   • Beste Wim,
    Uitermate knap van jou om in een paar zinnen een dikke dertig fouten te fabriceren. Misschien ook nog kritiek op het onderwijsniveau in Nederland?

    Reactie door Piet | juni 4, 2012


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: