Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?

Kabinet VVD-SP in 2012 ?

In de peilingen gaat het goed met de SP.  Althans, in de peilingen van Maurice de Hond, wiens onderzoeken vaak tot conclusies leiden die een grote media-aandacht genereren. Maar helemaal zonder betekenis is het natuurlijk niet, al zullen andere opiniepeilingen het beeld de komende tijd wel nuanceren. Alle reden niettemin om ons eens te verdiepen in de figuur van de partijleider van de SP, Emile Roemer, wiens ster in korte tijd tot grote hoogte is gestegen.

Tijdens de afgelopen kabinetsformatie speelde hij een interessante bijrol, die voornamelijk bestond uit een mislukte poging de linkse partijen op een lijn te brengen met het CDA. Een kansloze missie uiteraard, maar wel boeiend, want, zoals kandidaat-partijleider Henk Bleker onlangs te kennen gaf, zijn er enige overeenkomsten in het gedachtegoed van CDA en SP, op het gebied van gemeenschapsdenken bijvoorbeeld.

Op korte termijn zal het er dus nog niet van komen, maar op de middellange termijn valt het bepaald niet uit te sluiten. Een monsterverbond van SP en PVV biedt zoveel zicht op de macht, dat het voor beide partijen op den duur heel onverstandig zou zijn de samenwerking categorisch te blijven uitsluiten. En als Geert Wilders en Emile Roemer het niet doen, dan kunnen hun opvolgers nog altijd tot die conclusie komen.

Werkgevers houden rekening met SP in volgend kabinetTrouw 29.02.2012 VNO-NCW houdt er rekening mee dat de SP bij de eerstvolgende verkiezingen de grootste partij wordt en mee gaat regeren. “We hebben de laatste tijd contact gezocht met de SP”, zegt Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, deze week in Vrij Nederland.

De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ”Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer. Hij kan zich voorstellen dat PvdA-leider Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden maar niet de premier zou leveren.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat hij graag leiding zou geven aan een hervormingskabinet. Hij waarschuwde voor een campagne die gaat om de vraag wie er premier wordt. Pechtold verweet Roemer keer op keer dat hij steeds zegt wat hij niet wil, maar geen alternatief heeft.

Hij en Roemer verschilden in hun debat in Nieuwsuur op de bekende punten: het begrotingsakkoord, de verhoging van de AOW-leeftijd en Europa. Pechtold verweet Roemer keer op keer dat hij steeds zegt wat hij niet wil, maar geen alternatief heeft

Beiden constateerden dat samenwerking tussen D66 en de SP in een kabinet niet voor de hand ligt: de verschillen zijn groot.

Zie ook: Kabinet VVD-SP in 2012 ?

Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ??

PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

Rutte: SP is nachtmerrie

Telegraaf 25.06.2012 De VVD heeft de aanval op de SP geopend. De gedachte aan SP-leider Roemer in het Torentje noemt premier Rutte vreselijk. „Maar het kan gebeuren. Dat moet de kiezer weten. Er is een reëel risico dat de SP de grootste kan worden”, zei Rutte zaterdag na afloop van een voorjaarscongres van zijn partij in Den Haag. VVD en SP ontlopen elkaar nauwelijks in de peilingen. Maurice de Hond peilt de socialisten nu op 30 zetels, terwijl de VVD blijft hangen op 28.

Cuba Libre op z’n Hollands: VVD en SP samen?

Trouw 24.06.2012 Een kabinet van Rutte en Roemer lijkt nog altijd een hersenschim, maar de natie moet er rekening mee houden dat het na de Kamerverkiezingen in september tot zo’n ongekende samenwerking komt. Er zijn redenen en omstandigheden die VVD en SP bijeen kunnen brengen in wat het liberale Kamerlid Han ten Broeke deze week al doopte tot de ‘Cuba Libre-coalitie’.  

Rutte haalt uit naar SP en prijst verantwoordelijkheidsgevoel VVD

NRC 23.06.2012 Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft vanmiddag tijdens een toespraak op het VVD-partijcongres hard uitgehaald naar de SP. Verder prees hij het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn partij en pleitte hij voor “een Europa met meer VVD”.

De kans dat de VVD en SP na de verkiezingen gaan samenwerken lijkt klein. VVD-prominent Henk Kamp zei vanochtend in NRC Handelsblad “geen basis voor samenwerking” te zien met de SP omdat “de standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid” haaks op elkaar zouden staan. Lees verder›

VVD-prominent Kamp ziet geen coalitie met VVD en SP

Elsevier 22.06.2012  VVD-prominent en huidig demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp ziet geen basis voor een politieke samenwerking tussen zijn partij en de SP. Daarvoor zijn volgens Kamp de verschillen te groot. De VVD sluit nooit partijen uit, zegt Kamp in een interview met NRC Handelsblad. Maar door de verschilen tussen de partijen lijkt een samenwerking hem onwaarschijnlijk.

Zie ook: Peilingen: verkiezingen worden tweestrijd tussen VVD en SP

Coalitie VVD en SP ondenkbaar

Telegraaf 23.06.2012  Minister Henk Kamp van Sociale Zaken ziet het niet voor zich dat de VVD en de SP gaan samenwerken in een coalitie. „Ik zie dat niet gebeuren. De standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek, de sociale zekerheid staan haaks op elkaar.”

Kamp vindt coalitie van VVD en SP ondenkbaar

Trouw 23.06.2012 Minister Henk Kamp van Sociale Zaken ziet het niet voor zich dat de VVD en de SP gaan samenwerken in een coalitie. ‘Ik zie dat niet gebeuren. De standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek, de sociale zekerheid staan haaks op elkaar.’

VVD-prominent Kamp ziet geen basis voor samenwerking met SP›

NRC 23.06.2012 VVD-prominent Henk Kamp ziet “geen basis voor samenwerking” van zijn partij met de SP. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Weekend. De meningsverschillen tussen VVD en SP over bijvoorbeeld Europa en de overheidsuitgaven zijn in de ogen van Kamp te groot. Lees verder›

Kamp vindt samenwerking VVD en SP onwaarschijnlijk

NU 23.06.2012  AMSTERDAM – Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) denkt niet dat zijn partij na de verkiezingen met de SP kan samenwerken. Hij ziet daar geen basis voor, zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. Kamp vindt dat de standpunten van beide partijen teveel van elkaar afwijken voor een goede samenwerking.

Steeds nadrukkelijker flirt de SP met vak-K

VK 04.06.2012 De SP maakt zich op voor regeringsdeelname, lijsttrekker Emile Roemer profileert zich onomfloerst als premierskandidaat. Logisch, zowel de kiezer als de omstandigheden wijzen richting de SP.

In de peilingen strijden de socialisten al langere tijd om de koppositie met de VVD, beide schommelen rond een zetel of dertig. Zo’n vijf tot tien zetels daarachter volgen PvdA, PVV en CDA. Eerder maakte de SP een grote klapper, maar niet eerder dong de partij mee naar de eerste plaats. Zes jaar geleden was de SP met 25 zetels de grote winnaar, maar werd toen buitenspel gezet door CDA en PvdA. 

VERWANT NIEUWS:

Eensgezinde SP wil gaan regeren

Telegraaf 02.06.2012 De SP wil heel graag regeren. „Ik wil niet denken in breekpunten of ononderhandelbare punten”, reageert Roemer. Maar op die drie eerder genoemde punten „moeten flinke slagen worden gemaakt”, anders is het niet aan de achterban uit te leggen. „We moeten geloofwaardig blijven.”

SP: niet tegen elke prijs regeren audio, video

NOS 02.03.2012 Op het SP-congres in Breda is Emile Roemer officieel aangewezen als lijsttrekker van de partij. “De SP is klaar om te regeren,” zo zei hij, “maar niet tegen elke prijs.”

Roemer zei geen handtekening te zullen zetten onder akkoorden die inkomensverschillen groter maken en niets doen aan de bestrijding van armoede onder kinderen. Verder hekelde hij de “uitverkoop van de publieke sector”, zoals hij het noemt.

Roemer: Klaar om te regeren, maar niet tegen elke prijs

AD 02.06.2012  De SP zet niet ‘tegen elke prijs’ haar handtekening onder een regeerakkoord. De inkomensverschillen dienen niet groter te worden. Verder moet de marktwerking in de zorg en publieke sector worden aangepakt en moet de armoede onder kinderen in ons land echt worden bestreden.

Roemer: Klaar om te regeren, maar niet tegen elke prijs

Parool 02.06.2012 De SP zet niet ‘tegen elke prijs’ haar handtekening onder een regeerakkoord. De inkomensverschillen dienen niet groter te worden. Verder moet de marktwerking in de zorg en publieke sector worden aangepakt en moet de armoede onder kinderen in ons land echt worden bestreden.

SP: Niet tegen elke prijs regeren

Spits 02.06.2012 De SP zal niet “tegen elke prijs” meeregeren na de verkiezingen. Zo zal Emile Roemer geen handtekening zetten onder een regeerakkoord waardoor de inkomensverschillen groter worden. Verder moet de marktwerking in de zorg en publieke sector worden aangepakt en moet de armoede onder kinderen in ons land keihard worden bestreden.

SP klaar voor regeringsdeelname maar niet ‘tegen elke prijs’

VK 02.06.2012 Meer dan 1500 leden van de Socialistische Partij zijn vandaag bijeen in het Chassé Theater in Breda voor het partijcongres. De partij lijkt met zelfvertrouwen op weg te zijn naar regeringsdeelname. Maar de SP zet niet zijn handtekening onder een regeerakkoord als de inkomensverschillen groter worden, aldus Roemer.

Roemer stelt voorwaarde aan deelname regering

‘Partij klaar voor regeringsdeelname’

NU 02.06.2012 BREDA – De SP zet niet ”tegen elke prijs” haar handtekening onder een regeerakkoord. De inkomensverschillen dienen niet groter te worden. Verder moet de marktwerking in de zorg en publieke sector worden aangepakt en moet de armoede onder kinderen in ons land echt worden bestreden.

Gerelateerde artikelen;

Is de SP klaar om de premier te leveren? Ja!

Trouw 02.06.2012 De Socialistische Partij lijkt niet eerder zo dicht bij regeringsdeelname te zijn geweest. Op de dag dat de partij haar achttiende congres houdt, blikken vier prominente SP’ers terug op de afgelopen twintig jaar. ‘De partij is meer volwassen geworden, en wezenlijk veranderd.’ ‘We begrepen niet echt hoe de wereld in elkaar zat”, zegt Tiny Kox (59), SP-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, over de periode dat zijn partij toetrad tot het parlement in 1994. De eerste twee SP-Kamerleden, Jan Marijnissen en Remi Poppe, maakten vooral veel lawaai. Stevig oppositie voeren was de opdracht. Het tegengeluid laten horen.

SP wil in kabinet en is bereid tot compromissen

NRC 01.06.2012 De SP is in ruil voor regeringsdeelname bereid compromissen te sluiten over gevoelige onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg. Ook wil de partij, behalve met Geert Wilders, met iedereen samenwerken. Dat zegt de SP-top vandaag in NRC Handelsblad.

De partij die tot dusver niet bekend stond om haar compromisbereidheid houdt morgen een congres in Breda dat in het teken staat van regeringsdeelname. De SP staat er goed voor in de peilingen en zou de grootste partij van het land kunnen worden.

Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige verhaal; ‘De SP heeft er veel, héél veel voor over om te mogen regeren’ of in de digitale editie (vanaf 16.00 uur).

SP bereid tot compromissen over zorg en pensioenleeftijd

Elsevier 01.06.2012Elsevier 01.06.2012 De SP is bereid compromissen te sluiten over gevoelige onderwerpen in ruil voor regeringsdeelname. De partij denkt daarbij aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg. De socialisten zeggen met iedereen, behalve Geert Wilders, te willen samenwerken.Dat zegt de top van de socialistische partij vrijdag tegen NRC Handelsblad. De SP heeft zaterdag een congres in Breda waarbij regeringsdeelname centraal staat.

Centraal
‘We moeten die stap naar het kabinet nu echt gaan maken,’ zegt SP-leider Emile Roemer. ‘Dit is het moment voor de SP.’ SP-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tiny Kox beaamt de woorden van Roemer. ‘Onze strategie is dat wij in de regering willen. Dat zetten we centraal. Welke partijen erbij komen, is nu even minder belangrijk,’ zegt Kox. Oud-partijvoorzitter Jan Marijnissennoemt het ‘een logische stap in de ontwikkeling van de partij’ als SP gaat regeren. De partij slaagde er in 2006 ondanks een flinke winst van 9 naar 25 zetels niet in om te regeren. Kox zegt dat de SP daarvan heeft geleerd. De partij zit nu in veertien gemeentebesturen en in twee provinciebesturen. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond zou SP 30 zetels halen.

Premier
Volgens Marijnissen is er over alles te praten. Kox zegt dat de SP-achterban deze strategie steunt. ‘De SP-achterban is heel praktisch. Die redeneert: als ik 100 euro vraag en ik krijg er 50, dan ben ik daar niet slechter van geworden.’ Roemer zei vorige week dat hij premier wil worden als zijn partij de grootste wordt bij verkiezingen. Marijnissen zal in een kabinet met SP geen minister worden. ‘Hij is om gezondheidsredenen gestopt als fractievoorzitter. Dus ik ga hem niet vragen.’ ‘De SP deelt de wereld op in uitbuiters en werkende mensen, in kapitalisten en arbeiders, in armen en rijken, in imperialistische landen en in onderdrukte landen.’ Weblog van Afshin Ellian: Met de SP krijgen we de Sovjet-Unie in de polder

ZIE OOK:

‘Coalitie met SP? Weinig kans’

Spits 01.06.2012 De SP doet nog wel zo haar best om zichzelf te presenteren als een geschikte coalitiepartner na de aankomende verkiezingen van 12 september, maar mag dat baten? Prof. dr. Gerrit Voerman, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ziet dat somber in: “De kans dat de SP in een regeringscoalitie komt, lijkt niet al te groot.”

De SP-kenner doet zijn uitspraken in het Reformatorisch Dagblad. Hij werd geïnterviewd vanwege het aankomende partijcongres, waar eventuele regeringsverantwoordelijkheid een belangrijk thema is. Morgen komen de SP’ers bijeen om te stemmen over de stelling: “Het kan, het moet, laten we het daarom doen.”

Marijnissen houdt deur op een kier voor ministerschap

VK 31.05..2012 Als de SP na de verkiezingen een kabinet zou mogen vormen, is Jan Marijnissen hoogst waarschijnlijk niet beschikbaar als minister – maar hij sluit het ook niet helemaal uit. ‘Het is jammer, het had een beetje eerder moeten komen, maar ik denk niet dat ik het doe’, zei hij gisteren in het programma Nieuwsuur.

Marijnissen stapte in 2008, wegens gezondheidsredenen, terug als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. ‘Het gaat nu heel goed met me’, zei hij. ‘Maar het zou waarschijnlijk niet goed voor me zijn als ik een dergelijke baan accepteer.’

Marijnissen houdt deur op een kier voor ministerschap

AD 31/05/12 Marijnissen stapte in 2008, wegens gezondheidsredenen, terug als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. ‘Het gaat nu heel goed met me’, zei hij. ‘Maar het zou waarschijnlijk niet goed voor me zijn als ik een dergelijke baan accepteer.’

De SP zal Emile Roemer zaterdag op het partijcongres voordragen als lijsttrekker. Zijn belangrijkste opdracht is: regeringsdeelname. De kans daarop was nog nooit zo groot. Volgens de jongste politieke barometer zou de SP 27 zetels kunnen winnen…

Marijnissen geen minister

Telegraaf 30.05.2012 Jan Marijnissen zal geen minister worden in een kabinet waar de SP deel van uitmaakt. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer woensdag in het KRO-televisieprogramma Oog in Oog. Roemer zei op de vraag of hij al kandidaten voor ministerposten heeft „zeker”. Maar oud-fractieleider Marijnissen, die nog wel partijvoorzitter is, hoort daar niet bij. „Hij wordt geen minister”, aldus Roemer. „Hij is om gezondheidsredenen gestopt als fractievoorzitter.

Roemer: Marijnissen geen minister in kabinet met SP

Elsevier 30.05.2012 Jan Marijnissen zal geen minister worden in een kabinet waar de SP deel van uitmaakt. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer woensdag in het KRO-televisieprogramma Oog in Oog. Roemer antwoordde op de vraag of hij al kandidaten voor ministerposten heeft ‘zeker’.

Niet vragen
Maar oud-fractieleider Marijnissen, die nog wel partijvoorzitter is, hoort daar niet bij. ‘Hij wordt geen minister,’ aldus Roemer. ‘Hij is om gezondheidsredenen gestopt als fractievoorzitter. Dus ik ga het hem niet vragen.’

Roemer liet ook nog weten dat als hij premier wordt hij ook een deel van zijn salaris zal afdragen aan de partij.

ZIE OOK: Oud-medewerkers SP: Hufterige Marijnissen gijzelt partij

Marijnissen geen minister in SP-kabinet

Trouw 30.05.2012 Jan Marijnissen zal geen minister worden in een kabinet waar de SP deel van uitmaakt. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer gisteren in het KRO-televisieprogramma Oog in Oog. Roemer zei op de vraag of hij al kandidaten voor ministerposten heeft ‘zeker’. Maar oud-fractieleider Marijnissen, die nog wel partijvoorzitter is, hoort daar niet bij. ‘Hij wordt geen minister’, aldus Roemer. ‘Hij is om gezondheidsredenen gestopt als fractievoorzitter. Dus ik ga het hem niet vragen.

Marijnissen geen minister in kabinet met SP

NU 30.05.2012 Jan Marijnissen zal geen minister worden in een kabinet waar de SP deel van uitmaakt. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer woensdag in het KRO-televisieprogrammaOog in Oog. Roemer zei op de vraag of hij al kandidaten voor ministerposten heeft ”zeker”. Maar oud-fractieleider Marijnissen, die nog wel partijvoorzitter is, hoort daar niet bij.

Gerelateerde artikelen;

Meeste politici verwachten dat Rutte weer premier wordt

Elsevier 30.05.2012 Meer dan de helft van de gekozen en benoemde bestuurders verwacht dat VVD’er Mark Rutte in een volgend kabinet opnieuw premier wordt. Hoewel de SP het goed doet in de peilingen, denkt maar 7 procent van de politici dat Emile Roemer minister-president wordt. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 4.500 politici die in opdracht van NRC Handelsblad door OverheidinNederland.nl is uitgevoerd. Onder de ondervraagden zijn gemeenteraadsleden, Kamerleden en europarlementariërs.

Zie ook:

PVV verslaat VVD in peiling

‘Rutte waarschijnlijk weer premier, SP lastig als regeringspartner’

NRC 30.05.2012 Mark Rutte is de meest waarschijnlijke volgende premier. Dat denken Nederlandse politici volgens een in opdracht van NRC Handelsblad uitgevoerde enquête over de verkiezingen. Ook is hen gevraagd naar hun voorkeur voor regeringspartijen; de SP wordt relatief weinig genoemd. Lees verder›

Meeste politici verwachten dat Rutte weer premier wordt

Elsevier 30.05.2012 Meer dan de helft van de gekozen en benoemde bestuurders verwacht dat VVD’er Mark Rutte in een volgend kabinet opnieuw premier wordt. Hoewel de SP het goed doet in de peilingen, denkt maar 7 procent van de politici dat Emile Roemer minister-president wordt. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 4.500 politici die in opdracht van NRC Handelsblad door OverheidinNederland.nl is uitgevoerd. Onder de ondervraagden zijn gemeenteraadsleden, Kamerleden en europarlementariërs.

Zie ook:

PVV verslaat VVD in peiling

Wiegel: Strategische fout VVD

Politici verwachten dat Rutte in Torentje blijft

Metro 30.05.2012 Mark Rutte wordt na de verkiezingen opnieuw premier. Dat denkt de meerderheid van de Nederlandse politici op alle niveaus. Ruim zestig procent van 4500 respondenten verwacht dat de VVD’er langer in het Torentje mag blijven zitten, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van een enquête.

Samsom helpt Emile Roemer aan de macht

Elsevier 28.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier van alle Nederlanders worden. PvdA-leider Diederik Samsom wil ook premier van alle Nederlanders worden. En als ze geen premier van alle Nederlanders worden, hebben ze helemaal geen belangstelling om zelf in een kabinet te gaan zitten.

Is er nog iemand die de premier van alle Nederlanders wil worden? Wilt u dat ook? Gelukkig wil Alexander Pechtold geen premier worden. Hij had zelfs bij de vorige verkiezingen een paar D66-ouderlingen uit de stal gehaald om ze als  premier voor te dragen. Een vreemde gedachte: Alexander vond zichzelf en anderen niet geschikt om de premier van Nederland te worden. Wel vond hij zijn vriendjes uit het bedrijfsleven, – ze stonden niet op de lijst van D66 – geschikt om de post van de minister-president te bezetten.

Cohen’s imago
Politiek en persoonlijkheid horen bij elkaar. Deze twee zaken zijn niet te scheiden. Zonder Hans van Mierlo zou D66 nooit geworden wat de partij nu is. De persoon Van Mierlo is niet los te denken van D66. De kwaliteit van een persoon is bepalend voor de politieke gebeurtenissen. Sommige politici hebben een uitstekende uitstraling maar ze beheersen de politiek als een ambacht niet. Job Cohen had een aanvaardbaar imago, maar hij had het ambacht van politiek niet in de vingers. Emile Roemer heeft een persoonlijke uitstraling die noodzakelijk is om daarmee de politieke strijd te kunnen winnen.

Het is zelfs niet echt duidelijk of Samsom bijzondere opvattingen heeft waarmee hij de koers van de PvdA kan inkleuren. In het interview met Elsevier op de vraag met welke partij hij het liefst een lijstverbinding sluit, zegt hij: ‘Ach, dat gaat slechts om de toedeling van restzetels. Maar vooruit, het geldt als een soort liefdesverklaring. Met GroenLinks en D66 was er vroeger een natuurlijke lijstverbinding. Nu zou ik net zo lief met de SP zo’n verbinding sluiten. GroenLinks is onder ons door gekropen naar rechts. D66 zit in het kamp van de VVD.’ Dit hoort thuis in de categorie ‘een Cohentje’. Daarmee zet hij zijn partij wederom buitenspel.

Niet te verzoenen
Samsom wil het lot van de sociaaldemocratie verbinden met een neomarxistische partij. Dat deden de sociaaldemocraten al decennia niet. De internationale en Europese opvattingen van de SP druisen in tegen het internationalisme en de pan-Europese idealen van de PvdA. Dit soort zaken is niet zo maar met elkaar te verzoenen.

Een welwillende lezing van de liefdesverklaring van Samsom aan de SP wijst richting het verleiden van de SP-stemmers om op de PvdA te gaan stemmen. Maar dit gaat niet gebeuren, omdat de kiezers van de SP en PVV niet uit internationalisten maar uit nationalisten bestaan.  Samsom versterkt met zijn liefdesverklaring juist de SP-kiezer in hun wens dat de SP aan de macht moet komen. Hoe kan de SP aan de macht komen? De SP kan aan de macht komen wanneer een grote middenpartij bereid is om met ze te gaan regeren. Samsom neemt de SP zo serieus waardoor velen juist worden geprikkeld om op de SP te gaan stemmen.

Eurofiel
D66 en GroenLinks zet Samsom al bij het rechtse kamp. Dat is niet verstandig. In dit gefragmenteerde politieke klimaat heeft de PvdA juist D66 en GroenLinks hard nodig. Samsom heeft wel duidelijkheid geschapen over de koers van de PvdA: een eurofiele partij die liefde verklaart aan eurofobe socialisten. Nettoresultaat: Samsom zegt tegen de kiezer dat de strijd tussen Rutte en Roemer moet gaan. Namens Emile bedank ik de hele PvdA. En de liefde? Het moet strafbaar worden wanneer iemand het woord liefde op zulke lichtzinnige wijze gebruikt. Liefde en politiek handelen sluiten elkaar uit.

En dan de liefdesverklaring aan de SP.

Een paar maanden geleden kostte dezelfde move Job Cohen nog de kop. En toch is het een slimme zet. Emile Roemer is voor Samsom op weg naar het Catshuis een nog groter obstakel dan Rutte. Met 27 zetels in de laatste peiling zit een goed deel van de kiezers waar de PvdA op aast bij de linker buren.

Waarom? Omdat bij de protestpartij SP een duidelijk en hard geluid tegen alle bezuinigingen wordt verkondigd. Een mening die door veel mensen gedeeld wordt. Door nu tegen de SP aan te schuren laat Samsom zien aan zijn potentiele kiezers dat hij het met ze eens is. Het enige dat hij vervolgens moet doen is duidelijk maken dat de regie over de linkse agenda bij hem in betere handen is dan bij de club van Roemer. Subtiele plaagstootjes die laten zien dat de SP het realisme voorbij is en uiteindelijk niet de juiste partij is om het linkse politieke blok in de Kamer aan te voeren. Dat is de zwakke plek van de SP. Het imago van een protestpartij waar het moeilijk mee regeren is. Duidelijk moet worden gemaakt dat in tegenstelling tot de SP (en de PVV) de PvdA een serieus alternatief kan bieden met voldoende draagvlak.

Maar sluit de PvdA daarmee niet op voorhand een toekomstige samenwerking met de een of meerdere partijen uit de Kunduz-coalitie uit? Natuurlijk niet! Maar in een campagne draait het om het beeld. Samsom moet alles op alles zetten om het alternatief voor  Rutte’s rechts te worden. Na de verkiezingen kan Samsom met de meeste zetels in de hand gewoon weer alle kanten op bewegen en zelfs met de VVD regeren.

Wanneer hij echter te veel in het genuanceerde midden gaat zitten is de kans groot dat er een tweestrijd tussen Roemer en Rutte ontstaat. In dat geval vreet de SP op de verkiezingsdag de linkse kiezersmarkt op en staat de PvdA met de pet in de hand. Een worst case scenario. De ingezette lijn is dus goed en de strategie begint al te werken.

‘Samsom deed wel degelijk een strategisch slimme zet’

VK 27.05.2012 Dat Samsom niet aanhaakte bij wat later het Lente-akkoord is gaan heten, werd gezien als een misser. Inmiddels blijkt dat het wel degelijk een slimme zet was, zegt Roderik van Grieken.

Hoe wordt Samsom premier? In Elsevier sprak Diederik Samsom deze week duidelijk de ambitie uit premier te willen worden. Als het goed is wordt binnen het campagneteam van de Partij van de Arbeid op dit moment dan ook hard nagedacht over de juiste strategie om dit te bereiken. Eerst werd het Lente-akkoord niet ondersteund en deze week flirtte Samsom openlijk met de SP. Passen de stappen in een haalbare route naar de Heilige Graal van het premierschap?

SP-leider Roemer wil premier van het land worden

NRC 27.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier worden als de SP bij de verkiezingen de grootste partij wordt. Dat zei hij gisteravond in Nieuwsuur, waar hij in debat ging met D66-leider Alexander Pechtold.

De SP doet het goed in de peilingen en maakt kans de grootste partij te worden bij de verkiezingen op 12 september. “Als de SP de grootste wordt, dan vind ik dat je die verantwoordelijkheid moet nemen”, zei Roemer.

Roemer wil premier worden

Spits 27.05.2012 SP-baas Emile Roemer wil premier worden wanneer zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. De SP is in sommige peilingen de grootste partij. “Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer.

Roemer wil premier worden

NU 26.05.2012 ‘Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen’.  SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

Roemer wil premier worden

Telegraaf 26.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur. De SP is in sommige peilingen de grootste partij. „Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer.

Roemer wil premier worden

Spits 26.05.2012 SP-baas Emile Roemer wil premier worden wanneer zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. De SP is in sommige peilingen de grootste partij. “Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer.

SP-leider Emile Roemer wil premier worden

Parool 26.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ‘Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen’, zei Roemer. Hij kan zich voorstellen dat Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden, maar niet de premier zou leveren.

Roemer wil premier worden

RTL 26.05.2012 De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ,,Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer. Hij kan zich voorstellen dat Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden, maar niet de premier zou leveren.

Ook Roemer wil premier worden

NOS 26.05.2012 SP-leider Roemer wil premier worden als de SP de grootste partij wordt. Hij zei dat in een debat met D66-leider Pechtold in Nieuwsuur. Volgens de peilingen maakt de SP kans om bij de verkiezingen op 12 september de grootste partij te worden. “Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen”, zei Roemer.

SP-leider Emile Roemer wil premier worden

VK 26.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ‘Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen’, zei Roemer.

Lees ook Roemer ziet ‘zorgelijke stemming’ in het land – 24/05/12

SP-leider Emile Roemer wil premier worden

Trouw 26.05.2012 SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. Hij kan zich voorstellen dat Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden, maar niet de premier zou leveren.

Kiezer heeft het meeste vertrouwen in Rutte en Roemer

Elsevier 26.05.2012 De Tweede Kamerverkiezing van 12 september wordt naar alle waarschijnlijkheid een tweestrijd tussen de VVD en de SP. Kiezers hebben het meeste vertrouwen in deze partijen en zowel VVD-leider Mark Rutte als SP-voorman Emile Roemer is populair. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam, dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd.

In het politieke landschap tekenen zich volgens het onderzoek twee kampen af: de SP met de PvdA aan de ene kant, de VVD met het CDA aan de andere kant. Beide blokken willen D66 er graag bij hebben.

Zie ook:

VK-onderzoek: VVD en SP genieten meeste vertrouwen

VK 26.05.2012 VVD en SP hebben ruim drie maanden voor de verkiezingen de beste papieren om er een tweestrijd van te maken. Het gedoogdebacle met de PVV kleeft VVD-leider Mark Rutte nauwelijks aan, terwijl Emile Roemer en zijn SP sinds 2010 zeer sterk hebben gewonnen aan vertrouwen. Dit blijkt uit kiezersonderzoek dat TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam hebben gedaan voor de Volkskrant, het eerste van drie grote onderzoeken tot de verkiezingen van 12 september.

‘Verkiezingen duel Rutte-Roemer’

Telegraaf 25.05.2012 VVD en de SP hebben de meeste kans op succes bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een kiezersonderzoek dat de Volkskrant heeft laten doen door TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam.

Verkiezingen 2012 wordt Rutte vs. Roemer

Spits 26.05.2012 De verkiezingen op 12 september zullen vooral een race tussen de VVD en de SP zijn. De Volkskrant liet een kiezersonderzoek uitvoeren door TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam. Daaruit bleek dat de VVD nauwelijks heeft geleden onder de gevallen gedoogcoalitie. Dankzij Roemers populariteit is de SP de meest geduchte tegenstander.

‘Verkiezingen worden duel Rutte – Roemer’

Grootste tegenstelling is tussen D66 en PVV

NU 26.05.2012 DEN HAAG – De VVD en de SP hebben de meeste kans op succes bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een kiezersonderzoek dat de Volkskrant heeft laten doen door TNS Nipo en de Universiteit van Amsterdam. Als het gaat om kiezersgunst blijkt de VVD nauwelijks te lijden onder het mislukken van de gedoogcoalitie met de PVV. De SP heeft veel vertrouwen gewonnen sinds 2010, mede dankzij de populariteit van Emile Roemer.

mei 26, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. […] Het CDA ziet het meer in de combinatie CDA – PvdA. Uiteraard hing al een tijdje de combinatie  PvdA-SP-GroenLinks-D66 in de hete Lentelucht. Echter gezien de recente ontwikkelingen is de plek van de PvdA hierin uiterst twijfelachtig geworden. Maar zeker ook moeten we zeker niet de combinatie VVD-SP vergeten !! En mogelijk zelfs een Kabinet VVD-SP ??  Hoewel Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ?  […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 4, 2012

 2. […] Zelfs zou er, volgens ongecontroleerde bronnen, mogelijk sprake zijn van samenwerking met het CDA !!!!!! Of Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door PvdA – SP versus een Heet en Rood najaar 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2012

 3. […] Komt er een kabinet VVD-SP in 2012 ? deel – 2 […]

  Pingback door Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – SP « Debat in de Digitale Hofstad | juni 8, 2012

 4. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 – Premier Emile Roemer SP ?? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 1, 2012

 5. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Kabinet VVD-SP ? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2012

 6. […] PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2 […]

  Pingback door Job Cohen PvdA – Links Plus versus Progressieve Volkspartij « Debat in de Digitale Hofstad | juli 14, 2012

 7. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Emile Roemer SP – Premier van Nederland na 12.09.2012 Ja of Nee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 18, 2012

 8. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 9. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 10. […] Komt er een Kabinet VVD-SP in 2012 ? […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: