Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gehaktdag – Verantwoordingsdebat Begroting 2011

Begroting 2011

Het is Verantwoordingsdag voor het kabinet-Rutte. De Tweede Kamer spreekt het demissionaire kabinet-Rutte aan op de economische balans van 2011. Althans, dat is de oorspronkelijke bedoeling van Verantwoordingsdag – ook wel: gehaktdag.

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is de eensgezindheid van vorig jaar in de Tweede Kamer over de aanpak van de schuldencrisis verdwenen. ‘Je hebt nu twee soorten partijen: partijen die schulden willen maken, en partijen die schulden willen afbetalen. Partijen die verantwoordelijkheid willen nemen en partijen die liever schone handen houden.’

Volgens SP-fractievoorzitter Emile Roemer is het resultaat van het kabinetsbeleid dat de economische crisis is verdiept en de tegenstellingen in de maatschappij zijn vergroot. Het vertrouwen van de mensen in de politiek en de economie is historisch laag, aldus de SP-leider.

Alexander Pechtold (D66) vroeg Wilders uitdagend wat hij nou eigenlijk bereikt had met zijn gedoogsteun aan het kabinet. Volgens Pechtold is er door de PVV „vooral gepolariseerd, maar niets gerealiseerd”. Pechtold concludeerde ook dat Nederland er slechter voor staat dan bij het aantreden van het minderheidskabinet van VVD en CDA. De gedoogconstructie van VVD en CDA met de PVV betitelde hij als „een mislukt experiment” dat de economische groei, de werkgelegenheid, de staatsschuld en het vertrouwen van mensen heeft beschadigd.

PvdA-leider Diederik Samsom vond dat ook. Nederland staat er door „bijna 2 jaar doormodderen” onder premier Mark Rutte beroerd voor, zei Samsom. Hij waarschuwde voor de werkloosheid, die inmiddels is opgelopen tot boven de 6 procent. Nederland moet zich niet blindstaren op de 3 procent van het begrotingstekort, maar zich zorgen maken over die werkloosheid, vindt Samsom.

Mark Rutte VVD claimde dat hij het juiste beleid voert in de strijd tegen werkloosheid en wees er op dat Nederland de op één land na laagste werkloosheid van Europa heeft. Rutte botste ook met SP-leider Emile Roemer, over de openstelling van de postmarkt. Die heeft volgens Roemer geleid tot 10.000 ontslagen en het betalen van lonen van 3 euro per uur aan nieuwe postbodes.

Het debat bleek vooral een voorproefje te worden van een hete campagnezomer. De financiële malaise – in Nederland en in Europa – is nu al het onderwerp van de aanstaande  verkiezingen. Onder Rutte is Nederland verder weggezakt in de crisis, zullen de oppositiepartijen vandaag beweren.

Er gaan dus nog wat koppen rollen tijdens de verkiezingsrace op 12.09.2012.

Volg het verantwoordingsdebat ook via de LIVE-blog

Moddergooien in debat  

Telegraaf 24.05.2012 Het is nog bijna 4 maanden tot de verkiezingen van 12 september, maar toch beheerst die dag nu al menig debat in de Tweede Kamer. Zo ook donderdag in het jaarlijkse verantwoordingsdebat, waarin Kamer en kabinet debatteren over de resultaten van het kabinetsbeleid van het jaar ervoor.

Het verantwoordingsdebat van minuut tot minuut

VK  24.06.2012 Demissionair premier Rutte heeft vandaag verantwoording af moeten leggen over het (financiële) beleid in 2011. Heeft het kabinet vorig jaar …

Lees ook Kabinet dient voorstel kleinere Kamer snel in – 24/05/12

Lees ook Rutte: Juiste aanpak stijgende werkloosheid – 24/05/12

LIVE Verantwoordingsdebat

NU 24.05.2012 DEN HAAG – Volg hier live het debat in de Tweede Kamer over de begroting voor 2011

Verantwoordingsdebat was vooral ‘verkiezingsdebat’

NRC 24.05.2012 In het verantwoordingsdebat vanavond in de Tweede Kamer over het financiële beleid van het kabinet Rutte kreeg de premier veel kritiek te verduren vanwege het feit dat Nederland nog altijd in een recessie verkeert. Echter was het debat vooral een manier voor de partijen om campagne te voeren. Lees verder›

Felle toon in verantwoordingsdebat audio, video

NOS 25.04.2012 Tijdens het zogenoemde verantwoordingsdebat over de uitgaven van het kabinet heeft premier Rutte felle kritiek gekregen. Een groot deel van de oppositiepartijen rekent het de premier aan dat de Nederlandse economie nog steeds in een recessie zit.

Volgens D66-fractievoorzitter Pechtold heeft Rutte een kapitale inschattingsfout gemaakt door anderhalf jaar geleden met de PVV in zee te gaan. Dat heeft tot stilstand geleid, zei Pechtold.

Ook PvdA-fractievoorzitter Samsom viel Rutte aan. Hij verweet de premier dat die pocht over zijn beleid, terwijl het aantal werklozen groeit.

Bekijk ook…

‘Schuldencrisis overkwam ons’

NU 24.05.2012  Premier Rutte ontkent dat het kabinetsbeleid de recessie verder heeft verdiept. “We hebben het enige juiste beleid gevoerd.” Tijdens een debat donderdag over de Rijksuitgaven in 2011 van dit kabinet, het zogenaamde verantwoordingsdebat, constateerden onder anderen Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) dat de recessie onder Rutte verder is verdiept.

Gerelateerde artikelen;

Rutte: Enige juiste aanpak voor stijgende werkloosheid

Elsevier 24.05.2012 Premier Rutte ontkent dat het kabinetsbeleid de recessie verder heeft verdiept. “We hebben het enige juiste beleid gevoerd.” Dat het aantal werklozen stijgt, is niet goed maar het kabinet voert het enige juiste beleid dat nu nodig is. Premier Mark Rutte (VVD).

Zie ook:

Rutte: Juiste aanpak stijgende werkloosheid

Parool 24.05.2012 De oplopende werkloosheid is niet goed, maar het kabinet voert het enige juiste beleid dat nu nodig is. Dat betoogde premier Mark Rutte donderdagavond in de Tweede Kamer waar het beleid van zijn kabinet gedurende het afgelopen jaar wordt besproken.

Rutte reageerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de werkloosheid in april met 24.000 personen is gestegen tot 489.000. Volgens de premier ervaart Nederland als exportland de negatieve gevolgen van de internationale schuldencrisis.

Sap ziet 1,5 jaar verloren tijd onder Rutte

VK 24.05.2012 In de anderhalf jaar dat het kabinet-Rutte regeerde, is te veel tijd verloren gegaan aan zaken die er niet toe doen, aldus Jolande Sap van GroenLinks donderdag in de Tweede Kamer tijdens het verantwoordingsdebat. ‘Broodnodige debatten over de modernisering van Nederland werden niet gevoerd, te veel tijd ging op aan geneuzel over 130 kilometer per uur of over dubbele paspoorten.’

Buma: daadkracht, durf en samenwerking om uit crisis te komen

VK 24.05.2012 Daadkracht, durf en samenwerking zijn nodig om uit de crisis te kunnen komen. Dat zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vandaag tijdens een debat over het kabinetsbeleid van vorig jaar.

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is de eensgezindheid van vorig jaar in de Tweede Kamer over de aanpak van de schuldencrisis verdwenen. ‘Je hebt nu twee soorten partijen: partijen die schulden willen maken, en partijen die schulden willen afbetalen. Partijen die verantwoordelijkheid willen nemen en partijen die liever schone handen houden.’

Samsom: Rutte modderde twee jaar door

Spits 24.05.2012 De kersverse PvdA-leider Diederik Samsom had vandaag in het verantwoordingsdebat geen goed woord over voor de afgelopen kabinetsperiode van VVD, CDA en gedoogpartij PVV. Nederland heeft onder premier Rutte een periode achter de rug van bijna 2 jaar doormodderen, aldus Samsom.

Samsom hekelt Rutte om twee jaar doormodderen

Parool 24.05.2012 Nederland heeft onder premier Mark Rutte een periode achter de rug van bijna twee jaar doormodderen met de gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in het verantwoordingsdebat.

Samsom waarschuwt voor oplopende werkloosheid

Parool 24.05.2012 De Nederlandse politiek moet zich niet blindstaren op de 3 procent van het begrotingstekort, maar zich zorgen maken over de 6 procent werkloosheid in Nederland. Dat betoogde PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in het verantwoordingsdebat.

Roemer ziet ‘zorgelijke stemming’ in het land

Parool 24.05.2012 Na het enige jaar dat de regering van premier Mark Rutte het volledig voor het zeggen had, ziet de SP ‘vooral een zorgelijke stemming’ in het land. Dat zei SP-leider Emile Roemer donderdag tijdens het debat waarin het kabinet verantwoording aflegt voor zijn beleid in het afgelopen jaar.

Roemer valt Rutte aan

Telegraaf 24.05.2012 SP-leider Emile Roemer verwijt premier Mark Rutte dat het kabinet de postmarkt „om zeep heeft geholpen”. Daardoor zijn volgens Roemer 10.000 mensen ontslagen. „Ze werden er aan de voordeur uitgedonderd en aan de achterkant werden mensen onder het minimumloon teruggehaald”, zei Roemer donderdag in het verantwoordingsdebat.

Pechtold: PVV heeft niks bereikt

Parool 24.05.2012 De PVV heeft in de gedoogconstructie met VVD en CDA de afgelopen jaren vooral ‘gepolariseerd, maar niets gerealiseerd’. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vandaag tegen PVV-leider Geert Wilders.

Pechtold daagde Wilders uit door te zeggen dat die vooral veel stoere taal uitte de afgelopen jaren, maar dat er van zijn doelen niets terecht is gekomen.

Oppositie rekent Rutte recessie aan

NU 24.05.2012 Een groot deel van de oppositie rekent het premier Rutte aan dat de Nederlandse economie nog in een recessie verkeert. Ook de PVV oogstte kritiek.

Tijdens een debat donderdag over de Rijksuitgaven in 2011 van dit kabinet, het zogenaamde verantwoordingsdebat, constateerden onder anderen Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) dat de recessie onder Rutte verder is verdiept.

‘Wegloper’ Wilders onder vuur

Metro 24.05.2012  Geert Wilders is donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat aangevallen vanwege zijn besluit om de stekker uit de gedoogcoalitie te trekken en zijn kritiek op Europa. Verschillende partijen verwijten de PVV-leider wegloopgedrag.

Pechtold: PVV heeft niks bereikt

Trouw 24.05.2012 De PVV heeft in de gedoogconstructie met VVD en CDA de afgelopen jaren vooral ‘gepolariseerd, maar niets gerealiseerd’. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vandaag tegen PVV-leider Geert Wilders.

Pechtold daagde Wilders uit door te zeggen dat die vooral veel stoere taal uitte de afgelopen jaren, maar dat er van zijn doelen niets terecht is gekomen.

Motie van wantrouwen tegen Bleker verworpen

Parool 24.05.2012 De motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) die het kabinet opriep om staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) te vervangen, is donderdag verworpen. De motie die de Tweede Kamer beschouwde als een motie van wantrouwen kreeg alleen steun van de PvdD en GroenLinks.

VVD botst met PVV en SP over financiën

VK 24.05.2012 De VVD is vandaag tijdens een debat over het kabinetsbeleid van vorig jaar in aanvaring gekomen met onder meer PVV en SP. De SP verweet VVD-fractievoorzitter Stef Blok nu te wijzen op het op orde brengen van de overheidsfinanciën, terwijl juist de VVD de afgelopen jaren vaak in de regering heeft gezeten.

VVD en PVV halen naar elkaar uit

NU 24.05.2012 De PVV en de VVD verwijten elkaar onverantwoord financieel beleid te voeren. De VVD stelt onder andere voor het parlement te verkleinen.

Tijdens een debat donderdag over de Rijksuitgaven over 2011 onder het kabinet Rutte, het zogenaamde verantwoordingsdebat, gingen PVV-leider Geert Wilders en VVD-fractievoorzitter Stef Blok vol in de strijd met elkaar. Volg het verantwoordingsdebat ook via de LIVE-blog

Gehaktdag? Een voorproefje van de hete verkiezingszomer 2012

VK 24.05.2012 Het is Verantwoordingsdag voor het kabinet-Rutte. De Tweede Kamer spreekt vanmiddag het demissionaire kabinet-Rutte aan op de economische balans van 2011. Althans, dat is de oorspronkelijke bedoeling van Verantwoordingsdag – ook wel: gehaktdag.

Maar het debat vanmiddag belooft vooral een voorproefje te worden van een hete campagnezomer. De financiële malaise – in Nederland en in Europa – is nu al het onderwerp van de aanstaande  verkiezingen. Onder Rutte is Nederland verder weggezakt in de crisis, zullen de oppositiepartijen vandaag beweren.

Advertenties

mei 25, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: