Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Boerkaverbod weer uit de kast ??

Uit de kast ?

Het verbod op de Burka is een plan uit het regeerakkoord van het kabinet-Rutte. Na Frankrijk en België zou Nederland het derde Europese land worden waar een boerkaverbod van kracht is. In Frankrijk trad het in april in werking. Daar riskeren vrouwen een boete van 150 euro. Mannen die hun vrouw verplichten gezichtsbedekking te dragen, kunnen gestraft worden met een geldboete van 30.000 euro en twee jaar gevangenisstraf.

Zie ook: Boerkaverbod weer de kast in ??

Het verbod op de Burka en de Integratienota van kabinet VVD-CDA-PVV

Het Boerkaverbod nu ook in Nederland – deel 2

Het Boerkaverbod nu ook in Nederlanddeel 1

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 2

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 1

Het verbod op de Burka en de Integratienota van kabinet VVD-CDA-PVV

Van Boerkapolitie en Caviapolitie – Korpschef Bernard Welten heeft het gedaan

En die Belgen gaan zelfs nog een stapje verder:

Vlaams Belang-leider looft 250 euro uit voor aangeven boerka

Metro 06.06.2012  Belgen die overtreders van het boerkaverbod aangeven bij de politie krijgen 250 euro als beloning van Vlaams Belang-leider Filip Dewinter. “Wie de komende dagen vrij is en wat wil bijverdienen, kan nu ook bij Filip Dewinter terecht”, zo berichtte hij gisteren op zijn eigen website en via de aan hem gelieerde organisatie Steden tegen Islamisering. Volgens de extreemrechtse politicus durft de Belgische politie momenteel niet op te treden tegen dragers van een boerka.

250 euro in België voor wie boerkadraagster aangeeft

VK 05.06.2012 Iedereen die in België een vrouw met een boerka ziet en deze aangeeft bij de politie, kan een premie opstrijken van 250 euro. Steden tegen Islamisering, een Belgische organisatie waarvan Filip Dewinter, voorman van Vlaams Belang, voorzitter is, looft de premie uit. De 250 euro wordt echter alleen overgemaakt als de politie de vrouw in kwestie ook daadwerkelijk oppakt, zo is dinsdag te lezen op de website van de organisatie.

Geld voor boerka-tip

Telegraaf 05.06.2012 Iedereen die in België een vrouw met een boerka ziet en deze aangeeft bij de politie, kan een premie opstrijken van 250 euro. Steden tegen Islamisering, een Belgische organisatie waarvan Filip Dewinter, voorman van Vlaams Belang, voorzitter is, looft de premie uit. De 250 euro wordt echter alleen overgemaakt als de politie de vrouw in kwestie ook daadwerkelijk oppakt, zo is dinsdag te lezen op de website van de organisatie.

Geld voor boerka-tip in België

NU 05.06.2012 Iedereen die in België een vrouw met een boerka ziet en deze aangeeft bij de politie, kan een premie opstrijken van 250 euro. Steden tegen Islamisering, een Belgische organisatie waarvan Filip Dewinter, voorman van Vlaams Belang, voorzitter is, looft de premie uit.

Gerelateerde artikelen;

Verder:

Australie

Boerka in afgesloten ruimte

Telegraaf 02.10.2014 Wie in een boerka een zitting wil bijwonen van het Australische parlement, moet daar volgens nieuwe regels plaatsnemen in een afgesloten ruimte. Dat berichtten Australische media. De veiligheidsmaatregel leidt tot veel ophef; volgens critici is sprake van discriminatie.

,,Personen met gezichtsbedekking die de galerijen betreden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, moeten plaatsnemen in de afgesloten galerijen”, liet het Departement van Parlementaire Diensten donderdag weten aan de media. De afgesloten glazen ruimtes worden nu vooral gebruikt door bezoekende schoolklassen.

Frankrijk

Rechter: Frans boerkaverbod niet in strijd met mensenrechten

Trouw 01.07.2014 Een verbod op het dragen van een boerka of nikab in het openbaar is niet in strijd met de Europese conventie voor de mensenrechten. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitgesproken in een zaak die door een jonge Franse moslima was aangespannen tegen de Franse staat. Die voerde in 2011 zo’n verbod in.

Boerkaverbod mag

Telegraaf 01.07.2014 Het Franse verbod op het in het publiek dragen van een boerka of nikab is op zich niet in strijd met de Europese conventie voor de mensenrechten. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitgesproken in een zaak die door een jonge Franse moslima was aangespannen tegen de Franse staat. Die voerde in 2011 zo’n verbod in.

Gerelateerde artikelen

13-11: Boerka taboe 

16-09: Britse moet nikab afdoen

24-02: Ophef na ‘grap’ over boerka’s

05-02: ‘Ook boerka voor baby’s’

07-10: Ontsnapt dankzij boerka

Europees hof stemt in met Frans boerkaverbod 

NU 01.07.2014 Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft het omstreden verbod op gezichtsbekdekkende kleding in Frankrijk gehandhaafd. Bekijk video – Een Franse moslima had het verbod aangevochten. Ze voelt zich gediscrimineerd.

In Frankrijk mag al sinds 2011 geen boerka of nikaab worden gedragen die het gezicht verhult. Op het dragen van een boerka of andere compleet bedekkende kledij staat een boete van 150 euro.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Boerkaverbod

Verder:

Buschauffeur weigert vrouw met boerka

Telegraaf 01.07.2014  Een buschauffeur van Arriva heeft in Lelystad tot tweemaal toe een vrouw geweigerd omdat ze een boerka droeg.

De chauffeur zou hebben gezegd dat hij “in zijn bus de baas is”. Dat stoot tegen het zere been van het meldpunt Bureau Gelijke Behandeling in Flevoland. ”Wettelijk is Arriva verplicht om iedereen te vervoeren”, zo klinkt het.

 

‘Vier politiek correcte argumenten die een boerkaverbod in de weg staan’

 

VK 04.09.2012  Een boerkaverbod is prima te rechtvaardigen, vindt Machteld Zee. Wie door de politiek correcte argumenten prikt, ziet in waarom, betoogt zij. Afgelopen zondag schreef  Thomas von der Dunk dat het boerkaverbod één van de weinige PVV-wetsvoorstellen was dat zijn goedkeuring kon wegdragen. Dit naar aanleiding van zijn bezoek aan Zwitserland, waar vele boerkadraagsters op straat te zien zijn.

‘Boerka’s in het straatbeeld zien? Een bezoek aan Zwitserland volstaat’

VK 02.09.2012  Columnist Thomas von der Dunk is net terug uit Zwitserland, en wat hem is opgevallen, is dat het aantal boerka’s daar in het straatbeeld de afgelopen jaren fors is toegenomen. ‘Je ziet er nu makkelijk een half dozijn tegelijk.’

Het had een van de kroonjuwelen van het gedoogkabinet moeten worden, maar de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken trok het wetsontwerp ijlings terug nadat Wilders er de brui aan had gegeven: het boerkaverbod.

CDA’er Mona Keijzer: Burqa is gevangenis voor vrouwen

Elsevier 28.08.2012 Kandidaat-Kamerlid Mona Keijzer van het CDA steunt het verbod op de burqa, het gewaad waarin sommige orthodox-islamitische vrouwen zich hullen. Ze zegt een onveilig gevoel te krijgen bij het zien van het kledingstuk. Keijzer keert zich daarmee tegen CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken), die na de val van het kabinet zei dat ze tegen een burqaverbod is.
‘Als ik in Amsterdam loop en ik zie zo iemand lopen, dan wordt het mij koud om het hart,’ zegt Keijzer tegen nrc.nl. ‘Dan denk ik bij mezelf: wat doen wij vrouwen aan, als we in Nederland zeggen dat dat oké is.’

Zie ook:

Mona Keijzer (CDA) krijgt onveilig gevoel van boerka

VK 28.08.2012 Nummer twee van de kieslijst van het CDA, Mona Keijzer, krijgt het ‘koud om het hart’ als ze ‘in Amsterdam vrouwen in boerka’s ziet lopen. Ze geven een gevoel van onveiligheid’. Dat zei ze dinsdag in Direct Den Haag op nrc.nl, waarin kiezers via de webcam vragen kunnen stellen aan politici. ‘Wat doen wij vrouwen aan’, zei Keijzer. ‘Het is een gevangenis voor vrouwen en een volledige ontkenning van hun identiteit.’

Terugkijken: Mona Keijzer (CDA): boerka is een gevangenis voor vrouwen

NRC 28.08.2012 Keijzer ging in op vragen over de langstudeerboete, en dat het zonde is dat er geen oplossing is gevonden voor het afschaffen van die maatregel. Ook ging ze in op vragen over het boerkaverbod. Keijzer wordt het “koud om het hart” bij het zien van een vrouw in boerka.

Marcouch: Boerka verbieden op school

Spits 04.07.2012 In een interview met het Belgische tijdschrift Knack, zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, zelf moslim, dat hij voorstander is van een boerkaverbod op luchthavens en scholen. “Ik ben tegen een boerkaverbod, maar je kunt de boerka wel op de luchthaven verbieden omdat daar veiligheidsaspecten aan zitten”, zegt de politicus in het vandaag verschenen Vlaamse magazine.

Boerkaverbod luchthaven

Telegraaf 04.07.2012 Marcouch, die zelf moslim is, wil de gezichtsbedekkende kleding evenmin toestaan voor leraressen en leerlingen. „De mimiek van de leerling is belangrijk. Die leerling wordt nog gevormd, die moet je in de ogen kunnen kijken. Maar van huis naar school mag het weer wel.”

Marcouch wil boerka verbieden op luchthaven

NU 04.07.2012 PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat boerka’s verboden moeten kunnen worden op de luchthavens. ”Ik ben tegen een boerkaverbod, maar je kunt de boerka wel op de luchthaven verbieden omdat daar veiligheidsaspecten aan zitten”, zegt de politicus woensdag in het Vlaamse tijdschrift Knack.

Gerelateerde artikelen;

Marcouch wil boerkaverbod op luchthavens

AD 04.07.2012 PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat boerka’s verboden moeten kunnen worden op de luchthavens. ‘Ik ben tegen een boerkaverbod, maar je kunt de boerka wel op de luchthaven verbieden omdat daar veiligheidsaspecten aan zitten’, zegt de politicus vandaag in het Vlaamse tijdschrift Knack.

Boerkaverbod en verbod op dubbele nationaliteit niet controversieel

VK 31.05.2012 De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit kunnen nog voor de verkiezingen behandeld worden in de Tweede Kamer. Een meerderheid in Kamercommissie Binnenlandse Zaken besloot vandaag dat beide onderwerpen niet controversieel worden verklaard.

Kamer: boerkaverbod niet controversieel

RTL 31.05.2012 De Tweede Kamer gaat gewoon door met de behandeling van het boerkaverbod. Dat betekent dat minister Spies nog voor de verkiezingen van 12 september nog een keer moet debatteren over het gevoelige onderwerp.

Draai van Spies

Minister Spies van Binnenlandse Zaken zei in de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap nog dat het boerkaverbod wat haar betreft niet meer hoefde. Maar daar kwam ze vorige week op terug: “Ik kan en wil het wetsvoorstel nog steeds verdedigen”. Volgens Spies was haar eerdere uitspraak alleen gedaan in haar rol als kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Lees ook: Kabinet zet boerkaverbod door

Boerkaverbod en dubbel paspoort niet controversieel dankzij PvdA

NRC 31.05.2012 De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit mogen nog door het zittende demissionaire kabinet worden behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot vandaag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren. Steun van de PvdA gaf daarbij de doorslag. LEES VERDER›

Boerkaverbod en dubbel paspoort niet controversieel

Metro 31.05.2012 De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit worden gewoon nog door het zittende demissionaire kabinet behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot donderdag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren.

Kamer verklaart boerkaverbod niet controversieel

NU 31.05.2012 AMSTERDAM – De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit worden gewoon nog door het zittende demissionaire kabinet behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot donderdag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren.

Gerelateerde artikelen;

CDA wil door met burqaverbod, ondanks kritiek Spies

Elsevier 22.05.2012De Tweede Kamerfractie van het CDA wil door met het wetsvoorstel dat het dragen van een burqa verbiedt. De fractie staat daarmee lijnrecht tegenover CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) die na de val van het kabinet zei dat ze tegen een burqaverbod is.

‘Het CDA is sinds 2005 voor een verbod op gelaatsbedekkende kleding. Dat zijn we nog steeds,’ zegt CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. Ook VVD en PVV willen verder met de behandeling van het wetsvoorstel.

Opheldering
Het CDA is voor een burqaverbod omdat het gelaatsbedekkende kleding de legitimatie bemoeilijkt, de communicatie belemmert en ervoor zorgt dat mensen zich niet meer veilig voelen.

Weblog van Liesbeth Wytzes: De verbluffende lenigheid van Liesbeth Spies

Commentaar Arendo Joustra: Anoniem online protest tegen burqa is hypocriet

Weblog van Afshin Ellian: Neem voorbeeld aan Franse strijd tegen burqa

Zie ook:

Kabinet gewoon door met voorstel boerkaverbod

VK 22.05.2012 Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) wil de wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit gewoon verdedigen in de Kamer. Begin mei zei Spies tegen de Volkskrant dat ze niet enthousiast was over de voorstellen. Ze zegt nu te betreuren dat ze dit heeft gezegd.

Kabinet: door met boerkaverbod

Telegraaf  22.05.2012 Het kabinet gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. „Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen”, zei minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer.

Boerkaverbod gaat door

Spits 22.05.2012 Het kabinet gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. “Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen”, zei minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vandaag in de Kamer.

Begin mei zei ze in een interview dat ze er geen traan om zou laten als de Kamer het boerkaverbod niet zou willen behandelen. Spies zegt nu dat ze toen sprak als kandidaat voor het leiderschap bij het CDA.

Kabinet gaat gewoon door met voorstel boerkaverbod

Trouw 22.05.2012  Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) wil de wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit gewoon verdedigen in de Kamer. Begin mei zei Spies tegen de Volkskrant dat ze niet enthousiast was over de voorstellen. Ze zegt nu te betreuren dat ze dit heeft gezegd.

CDA wil door met boerkaverbod

Trouw 22.05.2012 ‘Het CDA is sinds 2005 voor een verbod op gelaatsbedekkende kleding. Dat zijn we nog steeds’, zei Kamerlid Mirjam Sterk.

Spies houdt vast aan wetsvoorstel boerkaverbod

Metro 22.05.2012 Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) trekt haar wetsvoorstel dat het dragen van een boerka verbiedt niet in. Ook het wetsvoorstel over de dubbele nationaliteit wordt niet van tafel gehaald. Dat zei ze dinsdag in de Tweede Kamer. Spies kreeg daarop de hoon van de Kamer over zich heen.

Gerelateerd nieuws;

Kabinet gewoon door met voorstel boerkaverbod

NU 22.05.2012 Het kabinet gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. ”Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen’’, zei minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer.

CDA wil door met boerkaverbod

VK 22.05.2012 De Tweede Kamerfractie van het CDA wil door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. Daarmee neemt de fractie hard afstand van CDA-minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken, die onlangs zei dat ze er geen traan om zou laten als het voorstel voor het boerkaverbod, dat ze zelf eerder nog had verdedigd, in de prullenbak zou verdwijnen.

Verwant nieuws:

Vlaams Belang trekt nep-tijdschriftcovers met vrouwen in boerka weer terug – 10/05/12

De worsteling van het CDA met boerka en dubbele nationaliteit – 02/05/12

PvdA tegen Spies: schrap verbod boerka en dubbele nationaliteit – 02/05/12

CDA wil door met boerkaverbod

NU 22.05.2012 DEN HAAG – De Tweede Kamerfractie van het CDA wil door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. Daarmee neemt de fractie hard afstand van CDA-minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken, die onlangs zei dat ze er geen traan om zou laten als het voorstel voor het boerkaverbod, dat ze zelf eerder nog had verdedigd, in de prullenbak zou verdwijnen. ”Het CDA is sinds 2005 voor een verbod op gelaatsbedekkende kleding. Dat zijn we nog steeds’’, zei Kamerlid Mirjam Sterk.

Gerelateerde artikelen;

mei 23, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. […] Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus anti-islamfilm Innocence of Muslims Islam « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2012

 2. […] Zie ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 3. […] Zie ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 4. […] Zie verder ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 18, 2016

 5. […] Zie verder ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Haagse PVV wil verbod op Boerkini ook in Den Haag !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 18, 2016

 6. […] Zie verder ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | november 23, 2016

 7. […] Zie verder ook: Boerkaverbod weer uit de kast ?? […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | november 21, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: