Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – G500

We bouwen een generationele beweging van 500 open, frisse, verantwoordelijke jongeren tot ongeveer 35 jaar. Deze jongeren worden via G500 lid van de VVD, het CDA en de PvdA. G500 presenteert een tienpuntenplan dat vernieuwing, hervormingen en idealen naar het centrum van de macht moet brengen. Dit plan willen wij als lid van de politieke partijen binnen de partijen op congressen agenderen. Zo proberen we een hervormingsgezinde en toekomstgerichte meerderheid in het parlement te scheppen vanuit de politieke partijen. 

Waarom gaan we dat doen?

G500 constateert dat hervormingen uitblijven en de rekening doorgeschoven wordt naar de jongeren, zowel financieel als in kwaliteit van de publieke voorzieningen. G500 constateert ook dat de macht in Nederland aan het vergrijzen is en uit een relatief klein aantal personen bestaat. Jongeren delen niet in die macht. De rekening die bij onze generatie wordt neergelegd in combinatie met het vergrijzen van de macht maakt dat wij G500 als generationele beweging willen opzetten. Congressen van politieke partijen nemen besluiten over de politieke standpunten van de partij, het politiek leiderschap en controleren de partijen. Aan een gemiddeld congres nemen zo’n 750 tot 1250 leden deel. Met de G500 moet het daarom mogelijk zijn meerderheden te forceren.

Groei
Met inmiddels 1000 leden die verantwoordelijkheid hebben genomen voor de toekomst van dit land is het nu tijd voor meer. We kijken er naar uit om een volgende stap te zetten en gaan daarbij voor groot!

G500 web

Zie ook: G 500 – Young men Change the World

CampagneVideo

Verder:

Sywert van Lienden snapt dat mensen zijn advies niet volgden

NRC 14.09.2012 Kon het eigenlijk wel werken? Het idee was mooi: met de Stembreker van politieke jongerenorganisatie G500 kregen kiezers per sms een bindend stemadvies, nadat ze een voorkeurscoalitie hadden opgegeven. Maar de kritiek luidde meteen al: zal iedereen zich houden aan dat advies?

Lees verder›

Veel bier en overwinningsroes bij Denktank G500

Trouw 13.09.2012 “Al dat nachtwerk, al die formulieren invullen, al ons harde werk, we hebben het met z’n allen gedaan.” Dat zegt Jony Ferket van de Denktank G500. Er is taart en bloemen. De jongerenclub verkeert in een overwinningsroes.

Maarten Keulemans: ‘De Stembreker is net zo dom als een bumper voor honden’

VK 09.09.2012 Van de Stembreker gaan we na deze verkiezingen nooit meer iets horen, denkt Volkskrantredacteur Maarten Keulemans. Want hoewel geen politicus of presentator het hardop zegt, neemt niemand het plan of initiatiefnemer Sywert van Lienden serieus. ‘Tap, tap, brááf. En nu gaan we er even uit voor de reclame.’ .

Maak van generatieakkoord maar regeerakkoord

Trouw 04.09.2012  Arie Slob is op formatiepad. Niet alleen solliciteerde hij vorige week openlijk naar de rol van informateur, sinds gisteren wil hij nog vóór de formatie een ‘generatieakkoord’ sluiten met jongeren, ouderen, vakbeweging en politici. Een prima idee, maar met de keuzes die we moeten maken kunnen we er beter direct het regeerakkoord van maken..

Poppetjes-strijd op links leidt af van de inhoud

Trouw 04.09.2012  Nog 1,5 week, dan is het 12 september en gaan we naar de stembus. De partijen hebben nog 10 dagen om de kiezer te overtuigen. Waar eerst werd ingezoomd op een strijd tussen Rutte (VVD) en Roemer (SP), wordt het nu spannend op links. Het lijkt er steeds meer op dat toch de PvdA in plaats van de SP de grote uitdager wordt van de VVD.

‘Beste Sywert, heb je de Stembreker zelf eigenlijk wel begrepen?’

VK 04.09.2012 Sywert van Lienden van de jongerenclub G500 heeft de zogenoemde ‘Stembreker’ gepresenteerd. Een website waarbij iedereen zijn of haar stem kan verdelen over meerdere partijen, om zo op coalities te stemmen. Maar volgens de Wiskundemeisjes maakt dit systeem het formeren straks alleen nog maar moeilijker. ‘Heb je zelf je idee eigenlijk wel goed begrepen? Ik heb het eens voor je doorgerekend.’

‘Bij VVD lijkt volgen partijbestuur misschien nog wel heiliger dan bij CDA’

Trouw 31.08.2012 Verkiezingsprogramma: check. Amendementenboek: check. Kort rokje met jasje: check. Afgelopen weekend was het partijcongres van de VVD. Het laatste congres van de drie partijen waarbij G500 zich heeft aangesloten. G500 zette vooral in op het gebied van pensioenen, duurzaamheid, onderwijs en arbeidsmarkt.

 

G500 claimt pensioendoorbraak VVD

 

Metro 25.08.2012 De G500 claimt een ‘pensioendoorbraak’ bereikt te hebben op het VVD-congres in Rotterdam. Volgens de politieke jongerenbeweging zijn de fundamenten van het pensioenstelsel in het VVD-programma gewijzigd. Daarmee worden ‘de contouren van een nieuwe pensioenstelsel zichtbaar’.

 

 

G500 claimt pensioendoorbraak VVD

NU 25.08.2012 De G500 claimt een ‘pensioendoorbraak’ bereikt te hebben op het VVD-congres in Rotterdam. Volgens de politieke jongerenbeweging zijn de fundamenten van het pensioenstelsel in het VVD-programma gewijzigd. 

 

 Gerelateerde artikelen;

 

G500 wil stemmen splitsen via ‘Stembreker’

Jongerenclub wil zo invloed uitoefenen op formatie

VK 18.08.2012 De jongerenbeweging G500 lanceert vandaag een ‘nieuwe manier van stemmen’. Via de zogeheten Stembreker kan iedereen zijn of haar stem verdelen over meerdere partijen.

Lees ook  ‘De prijs voor een verloren generatie is hoger dan voor het redden van welke bank ook’ – 16/08/12

Lees ook  ‘Waarom studieschulden voorkomen, als je later wel een hypotheek mag afsluiten?’ – 16/08/12

Lees ook  PvdA-voorzitter Spekman over G500: verongelijktheid heeft een hoge zuurgraad – 02/07/12

Lees ook  G500 succesvol bij CDA, maar niet bij PvdA – 30/06/12

Lees ook  ‘De echte BAM! van dit jaar: de G500 van Sywert van Lienden’ – 18/05/12

G500 wil stem van jongere splitsen via ‘Stembreker’

Parool 18.08.2012  De jongerenbeweging G500 lanceert vandaag een ‘nieuwe manier van stemmen’. Via de zogeheten Stembreker kan iedereen zijn of haar stem verdelen over meerdere partijen. De stembreker moet er volgens de jongeren voor zorgen dat een stem er weer toe doet. Het werkt als volgt: via de website http://www.stembreker.nl kan een deelnemer op maximaal vijf partijen stemmen, of een voorkeurscoalitie. Via sms wordt de stem geverifieerd. 

G500 maakt Opinie&Debat-katern. Lees hun pamflet ‘Sinds morgen’

NRC 18.07.2012  De Opinie & Debat-bijlage van NRC is dit weekend geheel gemaakt door de G500. Met ruim duizend jonge mensen wil de G500 de politiek opschudden met nieuwe ideeën. Lees hier het pamflet van leider Sywert van Lienden uit het katern en reageer. Lees verder›

Discussie over kosten van de zorg lijkt politici niet te bereiken

Trouw 06.08.2012 WEBLOG G500 Geen enkele politieke partij durft zich uit te spreken in de discussie over de explosief stijgende zorgkosten. En dat is onethisch, stelt de G500.

Het begon met Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, die vorige maand bij BNR Radio een pleidooi hield voor de introductie van zorgsparen, een systeem waarbij iedereen tijdens zijn leven geld opzij zet om zelf een deel van de zorg op oudere leeftijd te bekostigen. 

       Wat mag een leven kosten?

Bij VVD spelen emoties en waarden minder dan bij CDA en PvdA

Trouw 31.07.2012 WEBLOG G500 G500 wil de VVD, de PvdA en het CDA hervormingsgezinder maken op het terrein van onder meer de zorg, de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Deelnemers van G500 bezochten de afgelopen weken bijeenkomsten van de VVD waar partijleden wijzigingen konden indienen op het verkiezingsprogramma. Hoe ging het eraan toe bij de lokale VVD-afdelingen en hoe reageerden de VVD’ers op ons?

Jony Ferket (26) maakt deel uit van het kernteam van G500. De deelnemers van deze beweging zijn lid geworden van zowel de VVD, PvdA en het CDA om de Nederlandse politiek ontvankelijk te maken voor hervormingen. G500 wil haartienpuntenplan in de hoofden van politici en de kiezer brengen op 12 september wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden. De blog is geschreven met input van andere G500 deelnemers.

Marxisme leeft onder jongeren

Trouw 05.07.2012 Heeft links nog grote utopische vergezichten te bieden, vroeg de Denker des Vaderlands Hans Achterhuis zich onlangs af. Hij verzuchtte dat de naam Marx hier nog zelden wordt genoemd.

Nee, niet in Nederland, waar zelfs binnen de SP wordt gedacht aan een nieuwe naam om zoveel mogelijk van haar Goelagimago af te komen. In onze buurlanden kennen ze minder Marx-schaamte. In het Duitse Chemnitz, voorheen Karl Marx-Stadt, tel je pas mee met een beeltenis van Marx op je creditcard. Op politiek niveau leeft de Verelendenungstheorie voort in de Linkspartij, die mede is voortgekomen uit de communistische eenheidspartij van de DDR. 

De hoogmis begint vandaag in hartje Londen, ironisch genoeg de plek waar Britse bankiers zo succesvol de vooroordelen tegen het kapitalisme bevestigen. Marxism 2012 is naar eigen zeggen met 200 bijeenkomsten ‘het grootste linkse festival in Europa’. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waar steeds meer jongeren op afkomen, zegt organisator Joseph Choonara in The Guardian. “De opleving van de interesse in Marx, vooral onder jongeren, komt door de middelen die het aanreikt om het kapitalisme en de crisissen zoals we die nu beleven te analyseren,” verklaart hij.  

De klassenstrijd uit 1848 is in. Vraag het de boekverkopers die steeds vaker de naam van Marx zien opduiken. Een van de schrijvers die hier op inhaakt is Owen Jones, de auteur van de Britse bestseller ‘Chavs: the Demonisation of the Working Class’.

Wat Jones wil, is een Labourregering die radicaal terugkeert naar haar roots. Een beetje zoals de PvdA op milde wijze in Nederland poogt. Jones is gecharmeerd van een Labour-manifest uit 1974 waarin wordt gepleit voor een verschuiving van macht en rijkdom richting de arbeidersklasse en hun families. 

G500 verdient alle lof, al draait het om het liberale belang van de jongere

Trouw 03.07.2012 Het succes van Sywert van Lienden en zijn jongerenbeweging G500 op de partijcongressen van afgelopen weekeinde is een compliment waard. In enkele maanden tijd wist de organisatie zich dusdanig te organiseren dat, vooral op het congres van het CDA, fors invloed kon worden uitgeoefend op de landelijke politiek. Een niet te onderschatten succes voor, wat op het congres van de Socialistisch Partij genoemd werd, een stelletje D66’ers met te dure overhemden.

 
‘G500 had zich te veel voorgesteld van inbraakpoging dit weekend’

VK 03.07.2012 Het lijkt erop dat de G500-jongeren zich te veel hadden voorgesteld van hun eerste inbraakpoging, schrijft Raoul du Pré. Geduld loont. De eerste inbraakactie van de jongerenbeweging G500 was geen onverdeeld succes. Bij het CDA ging het lekker. Daar werd het verkiezingsprogramma met behulp van amendementen verjongd. Bij de PvdA ging het moeizamer. Die partij bleek een stuk minder ontvankelijk voor de voorstellen van de jongeren. En de procedures keerden zich tegen de inbraakpoging. Toch wat teleurgesteld droop de G500 af.

PvdA-voorzitter Spekman over G500: verongelijktheid heeft een hoge zuurgraad

VK 02.07.2012 De G500 probeerde zaterdag op de congressen van het CDA en de PvdA iets in de melk te brokkelen te hebben. Bij het CDA lukte dat, bij de PvdA niet. ‘We werden gepiepeld’, zegt G500-voorman Sywert van Lienden. ‘Ze hebben gewoon geen gelijk gekregen’, zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman tegen Volkskrant.nl

Sywert van Lienden: ‘G500 werd bij de PvdA procedureel gepiepeld’

VK 02.07.2012 De G500 trok dit weekend ten strijde op de congressen van het CDA en de PvdA. De jongerenbeweging onder leiding van Sywert van Lienden sleepte bij de christendemocraten maar liefst 35 amendementen binnen. Bij de sociaaldemocraten had de beweging nog geen succes. ‘Bij de PvdA werden we procedureel gepiepeld’, zegt Van Lienden. Hij telt zijn zegeningen.

G500 succesvol bij CDA, maar niet bij PvdA

VK 30.06.2012 Twee dagen van verkiezingscongressen hebben de jongeren van G500 duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen tussen partijen kunnen zijn. Volgens Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, heeft G500 bij het CDA successen geboekt en invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Maar bij de PvdA lukte dat tot grote teleurstelling vrijwel niet.

G500 scoort niet bij PvdA

Telegraaf 30.06.2012 Twee dagen van verkiezingscongressen hebben de jongeren van G500 duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen tussen partijen kunnen zijn. Volgens Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, heeft G500 bij het CDA successen geboekt en invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Maar bij de PvdA lukte dat tot grote teleurstelling vrijwel niet.

G500 succesvol bij CDA, maar niet bij PvdA

NU 30.06.2012 UTRECHT – Twee dagen van verkiezingscongressen hebben de jongeren van G500 duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen tussen partijen kunnen zijn. Volgens Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, heeft G500 bij het CDA successen geboekt en invloed kunnen uitoefenen op het verkiezingsprogramma. Maar bij de PvdA lukte dat tot grote teleurstelling vrijwel niet.

Gerelateerde artikelen;

G500 maakt valse start met neoliberale ideeën

Trouw 26.06.2012 Als jongerenbeweging echte vernieuwing wil doorvoeren, moet ze de economie dienstbaar willen maken aan de samenleving. Honderden jongeren hebben zich als partijlid van de traditionele machtspartijen CDA, VVD en PvdA ingeschreven om een einde te maken aan de vergrijsde macht in Den Haag. Afgelopen weekend liet jongerenbeweging G500 weer van zich horen. Op het VVD-congres dienden vertegenwoordigers van G500 een motie in over het beperken van de hypotheekrente-aftrek.

Lees ook: G500 tevreden over eerste optreden bij VVD – 23/06/12

Lees ook: VVD-congres ‘generale repetitie’ voor G500 – 22/06/12

VVD-jeugd tevreden

Telegraaf 23.06.2012 De jongerenbeweging G500, die koers van politieke partijen van binnenuit wil veranderen door massaal lid te worden, heeft zich zaterdag voor het eerst op een partijcongres gemengd in de discussie. Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, keek na afloop tevreden terug op het congres van de VVD.

G500 tevreden over eerste optreden bij VVD

Trouw 23.06.2012 De jongerenbeweging G500, die koers van politieke partijen van binnenuit wil veranderen door massaal lid te worden, heeft zich vandaag voor het eerst op een partijcongres gemengd in de discussie. Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, keek na afloop tevreden terug op het congres van de VVD.

G500 roert zich op VVD-congres

NU 23.06.2012  AMSTERDAM – De G500 heeft zich voor het eerst geroerd op een groot partijcongres. Zo’n honderd jongeren zijn aanwezig bij het VVD-congres dat zaterdag plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.  De G500 diende een motie in om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Die sneuvelde, maar desondanks is voorman Sywert van Lienden erg tevreden.

“We hebben vandaag nog geen stemrecht”, legt Van Lienden uit. “Hadden we dat wel gehad, dan had deze motie gewoon een meerderheid gehad. Dan was dit heilige huisje van de VVD eindelijk omver geworpen!”

VVD-congres ‘generale repetitie’ voor G500

Parool 22.06.2012 Het VVD-congres morgen in Den Haag is hun ‘generale repetitie’, op de congressen eind volgende week van de PvdA en het CDA moet het menens worden met de invloed die de jongeren van de G500 willen krijgen op de drie grote partijen. Die invloed willen ze uitoefenen van binnenuit.

‘Netwerkpolitiek? Actieve burgerparticipatie is geen bezigheid van de rest van het volk’

VK 15.06.2012 Politiek actieve burgers lobbyen voor een netwerkdemocratie. Zij vergeten alleen dat zij de enigen zijn die van deze vernieuwde democratie profiteren, stelt Chris Aalberts. G500 is een typisch voorbeeld. ‘De leden van G500 zijn de burgers die in een netwerkdemocratie het hoogste woord zouden voeren.’

Lees ook:  ‘Als bijna iedereen via internet bereikbaar is, waarom stemmen we dan maar eens in de vier jaar?’ – 13/06/12

‘Wat G500 ook beweert, jongerenbelangen bestaan niet’

VK 29.05.2012 G500 stelt dat de politiek meer oog moet krijgen voor de belangen van jongeren. Maar die bestaan helemaal niet, concludeerde Chris Aalberts, die erop promoveerde. ‘Alleen sommige hoog opgeleide jongeren willen de sociale zekerheid wijzigen, laag opgeleide jongeren niet.’

‘G500 is een bijwagen van D66’

VK 24.05.2012 De G500 vertegenwoordigt niet Jong Nederland, maar dient alleen het eigenbelang van hoogopgeleide jongeren. Ze is een bijwagen van D66. Dat stellen Christopher Houtkamp en Zowi Milanovi.

De G500 zegt op te komen voor ‘het’ jongerenbelang. Door haar politieke keuzes maakt de organisatie eigenlijk zelf al duidelijk dat dit belang niet bestaat: het G500-programma komt grotendeels overeen met de ideeën van D66. Een bewijs dat G500 niet veel meer is dan een vehikel van de sociaal-liberale ideologie.

‘Over de stijl kan je twijfels hebben, maar de G500 kaart dringende problemen aan’

VK 24.05.2012 Je kan het met veel oneens zijn over de G500, schrijft Nauman Janjua, maar het staat als een paal boven water dat de G500 tegemoetkomt aan de onzekerheid die bestaat over de toekomst van de huidige generatie jongeren.

De G500 van Sywert van Lienden heeft veel losgemaakt. Dat varieert van lofprijzingen tot kritiek op de stijl en inhoud van het programma. Er is terecht kritiek geweest op de uitvoerbaarheid van het geheel en er zijn vragen gesteld of het moreel juist was om lid te worden van drie verschillende partijen zonder dat de nieuwe leden daadwerkelijk de kernwaarden van de partij onderschrijven.

Heijne over G500: eindelijk beweging die wil ingrijpen in gevestigde orde

NRC 19.05.2012  De G500, de nieuwe jongerenbeweging van Sywert van Lienden, heeft een ambitie waarvoor alle andere initiatieven tot politieke vernieuwing tot nu toe terugschrokken: daadwerkelijk ingrijpen in de gevestigde orde. Eindelijk, schrijft onze columnist Bas Heijne.

Lees verder›

‘De echte BAM! van dit jaar: de G500 van Sywert van Lienden’

VK 18.05.2012  En dan is er nog iemand die Dibi fors overschaduwt. De echte BAM! van dit jaar: de G500 van Sywert van Lienden. Nog geen anderhalve maand oud, maar nu al een professionele organisatie die geregeld het nieuws haalt.

Jongerenclub wil politieke campagne gaan voeren

Elsevier 15.05.2012 De jongerenorganisatie G500 wil een half miljoen euro ophalen om de komende tijd campagne te voeren voor ‘hervormingsgezinde’ politieke partijen. De club zal ook met negatieve campagnefilmpjes komen over partijen die volgens hen niet op de toekomst zijn gericht.

Dat heeft oprichter Sywert van Lienden (21) tegen nu.nl en VARA-programma De Wereld Draait Door gezegd.

De G500 wil vijfhonderd jongeren verzamelen en hen lid maken van VVD, PvdA en CDA zodat ze de politiek van binnenuit kunnen veranderen. Ook wil de club een half miljoen euro ophalen om campagne te voeren. Volgens Van Lienden hebben politieke partijen weinig geld in kas voor de campagne, en kan de G500 in dat gat springen.

De G500 heeft inmiddels een Raad van Toezicht waarin diverse prominenten als Herman Wijffels (SER), Paul Schnabel (SCP), Lex Hoogduin (oud-DNB), Barbara Baarsma (SEO) en Pieter Winsemius (oud-VVD-minister) zitting hebben genomen.

Zie ook:

G500 wil half miljoen ophalen voor moderne verkiezingscampagneVideo

AD 15.05.2012  De jongerenbeweging G500 gaat zich met een grote multimediacampagne actief mengen in de strijd om de verkiezingen van 12 september. Het plan van de G500 doet sterk denken aan de manier waarop in de VS de verkiezingen worden uitgevochten. Middels een zogenoemde superpac wil de groep online campagne gaan voeren tegen de gevestigde ‘conservatieve politiek’, aldus Van Lienden.

Amerikaanse superpacs zijn lobbygroepen die worden opgericht als onafhankelijke organisatie die voor of tegen een kandidaat of partij actievoeren. Middels deze actiecomités kunnen politici ook hun eigen campagnes financieren. Een soortgelijk systeem, met de naam ‘Oranjepac’ wil de G500 voor de komende verkiezingen gebruiken. Het doel is de vorming van een hervormingsgezinde coalitie.

G500 wil half miljoen ophalen voor moderne verkiezingscampagne

VK 15.05.2012  De jongerenbeweging G500 gaat zich met een grote multimediacampagne actief mengen in de strijd om de verkiezingen van 12 september. De groep hoopt hiervoor de komende tijd 500.000 euro op te kunnen halen.  Dat heeft mede-oprichter Sywert van Lienden vandaag bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

Lees ook:  ‘De toekomst van de G500 ligt in Europa’ – 11/05/12

Lees ook:  Sywert van Lienden: ‘Het is tijd voor een Oranjecoalitie, niet voor verkiezingen’ – 23/04/12

G500 wil half miljoen ophalen voor campagne

NU 15.05.2012 DEN HAAG – Het politieke jongereninitiatief G500 wil komende weken een half miljoen ophalen om in de verkiezingsstrijd campagne te voeren voor een hervormingsgezinde coalitie.

Lees meer over dit onderwerp;

Advertenties

mei 15, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

3 reacties »

  1. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – G500  […]

    Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

  2. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – G500  […]

    Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

  3. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – G500  […]

    Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: