Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – GroenLinks

Programma, kandidaatstelling, congres en meer

VERKIEZINGEN
GroenLinks-congres 30 juni

Verkiezingscongres 30 juni 2012

Zie ook:

GroenLinks in crisisVK

GroenLinks AD

GroenLinks, de Toekomst en verder….

Sap vs Dibi foto’s

Terugkijken: Sap versus Dibi, ronde 1. – Video

GroenLinks presenteert verkiezingsprogramma 2012: “Groene kansen voor Nederland”

GroenLinks presenteert verkiezingsprogramma 2012: “Groene kansen voor Nederland”

GL 06.06.2012  – De komende vier jaar wil GroenLinks de overgang maken van een schuldeneconomie naar een gezonde duurzame economie die zich meer richt op het welzijn van mensen. GroenLinks laat in het verkiezingsprogramma 2012 “Groene kansen voor Nederland” zien dat het kan: het financieel en ecologisch in balans brengen van onze economie en het behouden én creëren van banen met gelijke kansen voor iedereen.
Download het verkiezingsprogramma Groene kansen voor Nederland (.pdf)
 

Next.checkt: het verkiezingsprogramma van GroenLinks

NRC 27.07.2012  GroenLinks wil de komende vier jaar een overgang maken van ‘een schuldeneconomie naar een duurzame economie, die zich meer richt op het welzijn van mensen.’ Nrc.next checkt drie beweringen die de prominente standpunten van GroenLinks moeten onderbouwen. Lees verder›

Onze kandidatenlijst

GL vr 22 jun 2012, – Onze lijststrekker Jolande Sap krijgt Bram van Ojik naast zich op plaats 2, als het aan de Kandidatencommissie ligt: “Een rots in de branding die de fractie kan verbinden, dragen en mee kan sturen”. Andere hoge nieuwkomers zijn beleidsmedewerker Niels van den Berg (6), cultureel bedrijfskundige Corinne de Jonge (8), stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (11) en advocate Hayat Barrahmun (12).
Onze Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver, Linda Voortman staan op de plaatsen 3, 4 en 5; Rik Grashoff, Arjan el Fassed en Tofik Dibi staan op 7, 9 en 10. Onze leden stemmen op 30 juni, tijdens ons congres. Partijvoorzitter Heleen Weening: “Een mooie lijst, een goede mix van groen en sociaal, van ervaren mensen en nieuwe gezichten”. Kandidatenlijst GroenLinks 30.06.2012

Zie ook: Ineke van Gent GroenLinks – Storm in een glas water ?? 

Verder:

Linda Voortman (GroenLinks) vandaag geïnstalleerd als Kamerlid

VK 30.10.2012 Linda Voortman, nummer vijf op de kieslijst van GroenLinks, maakt vandaag haar comeback in de Kamer, mogelijk de meest ondergesneeuwde komst van een nieuw Kamerlid ooit. Voortman vult het gat dat is ontstaan door het vertrek van fractievoorzitter Jolande Sap.

GL weer compleet

Telegraaf 30.10.2012 De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer is weer compleet. Dinsdag werd Linda Voortman beëdigd. Ze is de opvolger van fractievoorzitter Jolande Sap die eerder deze maand onder druk van het partijbestuur opstapte.

GroenLinks-prominenten: overweeg fusie met PvdA

Trouw 02.10.2012 GroenLinks-prominenten Ineke van Gent (oud-Kamerlid) en Joost Lagendijk (oud-Europarlementariër) wakkeren in weekblad Vrij Nederland het debat over een fusie met de Partij van de Arbeid aan.

GroenLinks-prominenten Ineke van Gent (oud-Kamerlid) en Joost Lagendijk (oud-Europarlementariër) wakkeren in weekblad Vrij Nederland het debat over een fusie met de Partij van de Arbeid aan.

Prominenten GroenLinks vinden discussie over fusie ‘met PvdA’ geen taboe

NRC 02.10.2012 Naar aanleiding van de dramatische verkiezingsuitslag spreken twee vooraanstaande leden van GroenLinks over een mogelijke fusie met de PvdA. Dat meldt Vrij Nederland.  Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk vindt dat GroenLinks een fusie met de PvdA moet overwegen om haar groene ideeën “onderdeel te maken van een bredere beweging”. Ook oud-Kamerlid Ineke van Gent is van mening dat de opheffing van de partij geen taboe meer moet zijn in de discussie rondom de koers van de partij. Lees verder›

‘Bekijk fusie GroenLinks en PvdA’

NU 02.10.2012 AMSTERDAM – Voormalig Tweede Kamerlid Ineke van Gent en oud-Europarlementariër Joost Lagendijk zijn niet tegen een opgaan van GroenLinks in de PvdA.

‘Sap dreigde met opstappen rond Kunduz’

NU 02.10.2012 AMSTERDAM – GroenLinks-leider Jolande Sap dreigde af te treden als haar fractie niet zou instemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz.  “Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk”, zei ze volgens Vrij Nederland op een fractievergadering.

Gerelateerde artikelen

25/09/2012 Sap overwoog serieus om op te stappen

13/09/2012 Sap blijft aan als partijleider GroenLinks

13/09/2012 Vertrek Jolande Sap ‘niet aan de orde’

11/09/2012 ‘Niet fraai wat bij GroenLinks is gebeurd’

02/09/2012 Sap ziet wisselingen bij achterban GroenLinks

02/09/2012 ‘De partij staat als een huis achter mij’

24/08/2012 Profiel: Jolande Sap (GroenLinks)

GroenLinks-leider Sap overwoog om op te stappen

Elsevier 25.09.2012  GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap heeft er ‘heel serieus over gedacht’ om op te stappen toen het er na de verkiezingen van 12 september op leek dat de partij met drie zetels zou eindigen. Dat zei Sap maandag in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Zie ook: Positie Jolande Sap onzeker na dramatische uitslag

Sap overwoog serieus om op te stappen

NU 25.09.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap heeft er ”heel serieus over gedacht” om op te stappen toen het er na de verkiezingen van 12 september op leek dat de partij met drie zetels zou eindigen.

Gerelateerde artikelen;

13/09/2012 Sap blijft aan als partijleider GroenLinks

13/09/2012 Vertrek Jolande Sap ‘niet aan de orde’

Jolande Sap ‘overwoog serieus op te stappen’

Trouw 24.09.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap heeft de ochtend na de verkiezingen ‘serieus overwogen om op te stappen’. Dat zei ze maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

‘De tien redenen waarom GroenLinks is weggevaagd’

VK 17.09.2012 Een commissie gaat een half jaar onderzoeken waarom GroenLinks zoveel kiezers heeft verloren. Maar zo lang hoeft het helemaal niet te duren. Hier alvast een voorschot op de oorzaken geschreven door Jan Willem Jurg, die de partijtop van 2006 tot 2011 adviseerde.

‘Partijcultuur belangrijke oorzaak van verkiezingsnederlaag GroenLinks’

Trouw 17.09.2012 Met een fractie vol ‘jonkies’ die voortdurend ruziën en essentiële vaardigheden missen, is het niet verwonderlijk dat GroenLinks na het vertrek van Femke Halsema ‘uit elkaar viel als de LPF na de dood van Fortuyn’.

Jan Willem Jurg, die de partijtop tussen 2006 en 2011 adviseerde, laat opVolkskrant.nl weinig heel van de interne partijcultuur van GroenLinks. 

‘Of zou GroenLinks zichzelf gewoon op moeten heffen?’

VK 15.09.2012 Een unicum in de parlementaire geschiedenis: een partij die zichzelf gewoon opheft omdat de idealen waarvoor ze ooit werd gesticht niet waar konden worden gemaakt. Zou GroenLinks kunnen doen, schrijft partijlid Jelis van Leeuwen.

In 1977 werd ik lid van de PvdA, geïnspireerd door wijlen Joop den Uyl. De politiek steun van de PvdA aan de Golfoorlog en het WAO-drama maakten dat ik in 1989 bedankte als lid. Vanaf 1990 ben ik actief lid van GroenLinks, en de verkiezingsuitslag is hard aangekomen. 

PvdA verliest zetel aan GroenLinks door technische fout

Elsevier 13.09.2012 GroenLinks krijgt in de definitieve uitslag toch 4 in plaats van 3 zetels. De oorzaak van de gewijzigde zetelverdeling is een technische fout bij het berekenen van de restzetels binnen de lijstverbindingen.

Zie ook: Positie Jolande Sap onzeker na dramatische uitslag

Prognose: GroenLinks toch vier zetels

NRC 13.09.2012 Met deze prognose zou GroenLinks op vier zetels uitkomen. De extra zetel gaat ten koste van de PvdA. Die partij komt dan op 38 zetels uit. UITSLAGEN

Jolande Sap blijft aan als partijleider van GroenLinks

Elsevier 13.09.2012 Jolande Sap blijft ondanks de enorme verkiezingsnederlaag partijleider van GroenLinks. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es gaat een commissie leiden die de verkiezingsuitslag van de partij gaat evalueren. Dat heeft GroenLinks donderdag laten weten aan RTL Nieuws.

Zie ook:

Positie Jolande Sap onzeker

GroenLinks krijgt extra zetel

Positie Jolande Sap onzeker na dramatische uitslag

Elsevier 13.09.2012 G roenLinks houdt donderdagmiddag intern beraad over de dramatisch verlopen verkiezingen. De positie van fractieleider Jolande Sap staat onder druk…

Zie ook: Definitieve uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2012

Jolande Sap blijft partijleider GroenLinks ongeacht uitslag

Trouw 12.09.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap blijft de partijleider van GroenLinks ongeacht de verkiezingsuitslag. Dat liet de partij vandaag weten aan de Volkskrant.

‘Niet fraai wat bij GL is gebeurd’

Telegraaf 11.09.2012 Het is „niet fraai” wat er het afgelopen halfjaar bij GroenLinks is gebeurd. Er is in die periode „veel misgelopen”, zei voormalig partijleider Femke Halsema dinsdag in het televisieprogramma 1 Voor de Verkiezingen.

‘Niet fraai wat bij GroenLinks is gebeurd’

NU 11.09.2012 Het is ”niet fraai” wat er het afgelopen halfjaar bij GroenLinks is gebeurd. Er is in die periode veel misgelopen, zei voormalig partijleider Femke Halsema dinsdag in het televisieprogramma 1 Voor de Verkiezingen.

GroenLinks vindt naaktfilmpje sympathisanten ‘onsmakelijk’

Trouw 10.09.2012 GroenLinks heeft maandag een campagnefilmpje van haar website verwijderd waarin jonge sympathisanten naakt oproepen om op de partij te stemmen. Dat meldt weblog Geenstijl. Het filmpje heeft enkele uren op de website van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks gestaan. In overleg met het partijbureau is het vervolgens weer verwijderd. 

Het is geen 1971 meer – GroenLinks verwijdert campagnefilmpje wegens naakt

NRC 10.09.2012 De jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, heeft vandaag een filmpje van haar site verwijderd waarop naakte mannen en vrouwen oproepen op GroenLinks te stemmen. Het filmpje stond enige uren online, maar na overleg met het partijbureau van GroenLinks is het verwijderd. (NSFW) Lees verder›

Dibi: ‘We hebben er een potje van gemaakt bij GroenLinks’ 

Trouw 10.09.2012 ‘We hebben er gezamenlijk een potje van gemaakt bij GroenLinks. Het had anders gemoeten, maar het heeft geen zin iemand individueel verantwoordelijk te noemen.’ Dat zegt Tofik Dibi, die zelf zijn partij op stelten zette door (tevergeefs) een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap.

Dibi: het is een potje bij GroenLinks

Spits 10.09.2012 “We hebben er gezamenlijk een potje van gemaakt bij GroenLinks. Het had anders gemoeten, maar het heeft geen zin iemand individueel verantwoordelijk te noemen.” Dat zegt Tofik Dibi, die graag nog meer olie op het vuur gooit dat hij zelf aanwakkerde door (tevergeefs) een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap.

Dibi roept op door te gaan ‘tot bittere eind’

NU 10.09.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi roept kiezers maandag op ‘het gedoe’ rond zijn partij te vergeten. “We hebben er gezamenlijk een potje van gemaakt bij GroenLinks. Het had anders gemoeten, maar het heeft geen zin iemand individueel verantwoordelijk te noemen”, aldus Dibi.  Dibi deed (tevergeefs) een gooi naar het lijsttrekkerschap. Hij staat nu op nummer tien van de kandidatenlijst.

Gerelateerde artikelen;

05/09/2012 GroenLinks wil met PvdA en D66 in kabinet

02/09/2012 Sap ziet wisselingen bij achterban GroenLinks

30/08/2012 GroenLinks-kiezer wil Pechtold als premier

Sap zet in op paarsplus

Telegraaf 10.09.2012 Jolande Sap van GroenLinks pleit voor paarsplus omdat een links kabinet niet meer mogelijk lijkt. Ze waarschuwt voor een centrumrechts kabinet van PvdA, VVD, CDA en D66 en roept daarom nu op om paarsplus mogelijk te maken.

Jolande Sap zet in op paarsplus

AD 10.09.2012 Jolande Sap van GroenLinks pleit voor paarsplus omdat een links kabinet niet meer mogelijk lijkt. Ze waarschuwt voor een centrumrechts kabinet van PvdA, VVD, CDA en D66 en roept daarom nu op om paarsplus mogelijk te maken.

GroenLinks wil wettelijk maximum aan bureaucratie

NU 06.09.2012 DEN HAAG – GroenLinks wil een maximum stellen aan de hoeveelheid bureaucratie en het aantal managers in de zorg en het onderwijs. Volgens lijsttrekker Jolande Sap moet er daarom een limiet worden ingesteld van twintig procent aan overheadskosten in de overheidssectoren.

Gerelateerde artikelen;

 
GroenLinks wil ‘progressieve kern’ met PvdA en D66

VK 05.09.2012 GroenLinks, PvdA en D66 moeten samen als een blok de formatie ingaan. GroenLinks-Tweede Kamerlid en campagneleider Jesse Klaver zegt dat dit dan ‘de progressieve kern’ van een nieuw kabinet kan gaan vormen. 

GroenLinks: Kabinet met PvdA en D66

Metro 05.09.2012 GroenLinks wil samen met de PvdA van Diederik Samsom en D66 van Alexander Pechtold het ‘progressieve blok’ van een nieuw kabinet vormen. De PvdA en D66 zouden zich ook moeten uitspreken voor deze coalitie, vindt Tweede Kamerlid Jesse Klaver. “We zouden elkaar nu moeten vasthouden’, zegt hij vandaag. 

GroenLinks wil met PvdA en D66 de formatie in

Elsevier 05.09.2012 GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil dat zijn partij tijdens de formatie een blok vormt met PvdA en D66. Klaver, tevens campagneleider van GroenLinks, vindt dat dit ‘de progressieve kern’ moet vormen voor het nieuwe kabinet. Dat heeft Klaver woensdag gezegd.

Ideale coalitie
Dit ‘kernkabinet’ van PvdA, D66 en GroenLinks moet tijdens de formatie worden aangevuld met ‘partijen met wie je zaken kunt doen’, zegt Klaver. Hij denkt aan de SP en het CDA.

Zie ook: Geheim overleg partijleiders over links machtsblok

GroenLinks wil met PvdA en D66 in kabinet

NU 05.09.2012 AMSTERDAM – GroenLinks wil samen met de PvdA en D66 het ‘progressieve blok’ van een nieuw kabinet vormen. De PvdA en D66 zouden zich ook moeten uitspreken voor deze coalitie, vindt Tweede Kamerlid Jesse Klaver. “We zouden elkaar nu moeten vasthouden’, zei hij woensdag.

next.checkt: drie uitspraken van GroenLinks-leider Jolande Sap

NRC 04.09.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap heeft een hekel aan feitenvrije politiek en feitenvrije journalistiek, zo schreef ze vorig jaar in NRC Handelsblad. Feitenvrij geschreeuw in de politiek was volgens haar in opmars, terwijl de feitelijke politieke verslaggeving tegelijkertijd afnam. Hoog tijd dus om eens te bekijken in hoeverre beweringen van Sap in het politieke debat wel op feiten zijn gebaseerd. In een lijsttrekkersdebat bij de NOS onlangs en vorige week bij RTL deed ze enkele beweringen waarvan we er hier drie bekijken. Het resultaat: tweemaal onwaar en eenmaal niet te checken.

‘Hoe kan het dat GroenLinks zo onzichtbaar is geworden?’

VK 04.09.2012  Bij de presentatie van het Lente-akkoord toonde GroenLinks zich nog klaar voor regeringsdeelname, maar nu is de partij bijna uit beeld verdwenen. Hoe kan dat?.

GroenLinks wil ‘groene zetel’ in SER

Trouw 04.09.2012 GroenLinks wil dat de Sociaal-Economische Raad (SER) een zetel reserveert voor ‘groene ondernemers’. Werkgeversorganisatie De Groene Zaak zou die zetel moeten bekleden.

Sap ziet wisselingen bij achterban GroenLinks

Verschuivingen door ‘realistische koers’

NU 03.09.2012 DEN HAAG – De achterban van GroenLinks is aan het verschuiven door de ‘realistische koers’. Dat zegt GroenLinks-leider Jolande Sap in een interview met NU.nl. “Er zijn mensen die zeggen: ik vind principes zo belangrijk dat ik daar nooit een onsje af zal doen. Anderen zeggen: wat heerlijk dat er groene resultaten worden geboekt.”

Gerelateerde artikelen

‘De partij staat als een huis achter mij’

NU 03.09.2012 De ‘realistische koers’ van Jolande Sap vraagt bereidheid tot concessies, behalve als ze raken aan de kernwaarden groen, eerlijk delen en een tolerante samenleving. “Dan ben ik bereid een btw-verhoging te verdedigen. Dat is dan geen halszaak.” Balkenende’s motto was ‘luctor et emergo’, oftewel ‘ik worstel en kom boven’. Wat is uw motto? “‘Carpe diem’, oftewel ‘pluk de dag’. Sommige mensen vinden het uiterst irritant, maar ik ben een geboren optimist en dat is heerlijk.

‘Wíj creëren nieuwe banen’

Trouw 02.09.2012  GroenLinks boekte grote successen het afgelopen jaar, vindt Jolande Sap. Maar de hevige interne discussies trokken vaak meer aandacht dan de inhoud. ‘Hoog tijd om dat om te draaien.’

Sap: politici zoeken randen op

Telegraaf 31.08.2012  VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zoeken tijdens deze campagne „vaak de randen op” als het over de waarheid gaat. Dat stelt GroenLinks-leider Jolande Sap op Radio 1.

Sap: politici zoeken deze campagne ‘de randen van de waarheid’ op

Trouw 31.08.2012 VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom zoeken tijdens deze campagne ‘vaak de randen op’ als het over de waarheid gaat. Dat stelt GroenLinks-leider Jolande Sap op Radio 1. Sap wil niet van liegen spreken, maar vindt wel dat de VVD en de PvdA hun plannen ‘niet alleen fraaier, maar ook anders voorstellen’.

Sap: Rutte gaat te ver – ‘hij laat moedwillig fout beeld ontstaan’

NRC 31.08.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap vindt dat haar VVD-collega Mark Rutte te ver is gegaan met zijn uitspraken over het eigen risico. “Ik vind dat soort uitspraken over de rand”, zei ze tegen de NOS. Lees verder›

Jolande Sap hekelt ‘liegen’ politici

Spits 31.08.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap vindt dat Mark Rutte en Diederik Samsom tegen het liegen aanzitten. Volgens haar zoeken de VVD-leider en PvdA-frontman vaak “de randen op van de waarheid” tijdens de huidige campagne, zo vertelde zij op Radio 1.

Jolande Sap: “Sta gewoon voor je keuze en je prioriteiten”

Metro 31.08.2012 Jolande Sap vindt dat politici moeten verdedigen waar ze voor staan en niet steeds de randen van de waarheid opzoeken. De GroenLink-lijsttrekker reageerde vrijdagochtend bij Radio 1 op Mark Rutte en Diederik Samsom die elkaar van leugens betichten. “Sta gewoon voor je keuzes en neem je verantwoordelijkheid”, zei Sap. “Dat maakt het voor de kiezers ook makkelijker.”

Sap valt PvdA en SP aan op banenverlies

‘Andere linkse partijen vernietigen banen’

NU 30.08.2012 DEN HAAG – De PvdA en de SP ‘vernietigen’ in de ogen GroenLinks-leider Jolande Sap banen. De CPB cijfers laten zien dat GroenLinksruim 2 procent meer werkgelegenheid voor elkaar krijgt. PvdA en SP laten allebei een min zien.

Gerelateerde artikelen;

‘GroenLinksers vinden Pechtold geschikter als premier dan Sap (op vijfde plek)’

NRC 30.08.2012 Een meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt D66-leider Alexander Pechtold geschikter als premier dan hun ‘eigen’ lijsttrekker Jolande Sap. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder achthonderd kiezers die zeggen dat ze op de partij van Sap gaan stemmen.

GroenLinks-kiezer wil Pechtold als premier

VK 30-.08.2012 Kiezers van GroenLinks zien liever D66-leider Alexander Pechtold als nieuwe premier dan ‘hun’ partijleider Jolande Sap. Dat blijkt donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 800 mensen die zeggen op 12 september op GroenLinks te zullen stemmen.

GroenLinks-kiezer wil Pechtold als premier

NU 30.08.2012 HILVERSUM – Kiezers van GroenLinks zien liever D66-leider Alexander Pechtold als nieuwe premier dan ‘hun’ partijleider Jolande Sap.  Dat blijkt donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 800 mensen die zeggen op 12 september op GroenLinks te zullen stemmen.

Gerelateerde artikelen

GroenLinks-kiezer wil Pechtold als premier

Parool 30.08.2012 Kiezers van GroenLinks zien liever D66-leider Alexander Pechtold als nieuwe premier dan ‘hun’ partijleider Jolande Sap. Dat blijkt donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 800 mensen die zeggen op 12 september op GroenLinks te zullen stemmen.

Eigen kiezer laat Sap vallen

Telegraaf 30.08.2012  GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap lijkt het te hebben verbruid bij haar eigen kiezers. Een meerderheid van de GroenLinks-stemmers ziet niet Sap, maar Alexander Pechtold (D66) als ideale premier.

GroenLinks trekt meer vrouwen

Telegraaf 30.08.2012 De GroenLinkskiezer is een ongelovige vrouw van begin 40 die in een stad woont. Ook zijn de kiezers van GroenLinks hoogopgeleid. De afgelopen 20 jaar is het aantal hoogopgeleide kiezers van de partij ook alleen maar toegenomen, blijkt uit de cijfers van Nationale Kiezersonderzoeken van de afgelopen 40 jaar.

GroenLinks ergert zich aan links

Spits 30.08.2012 GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver ergert zich aan hoe de SP en D66 met onderwijs omgaan. In de doorberekeningen van het CPB bleek dat SP bezuinigt op onderwijs. Klaver vindt dat ’een linkse partij onwaardig’.

GroenLinks wil langzaam lucht uit banken laten lopen

NU 29.08.2012 DEN HAAG – Het is beter om langzaam en zonder schokken de overtollige lucht uit de Europese banken te laten lopen, dan kunstmatig hun buffers op te hogen.

‘Afwijken van programma is raar’

Telegraaf 29.08.2012 Het is „raar” dat sommige partijen door het Centraal Planbureau (CPB) dingen laten doorrekenen die haaks staan op hun verkiezingsprogramma. Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks heeft dat woensdag gezegd in reactie op de maandag gepresenteerde doorrekeningen van het planbureau.

‘Afwijken van partijprogramma bij CPB raar’

NU 29.08.2012 DEN HAAG – Het is ,,raar” dat sommige partijen door het Centraal Planbureau (CPB) dingen laten doorrekenen die haaks staan op hun verkiezingsprogramma.  Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks heeft dat woensdag gezegd in reactie op de maandag gepresenteerde doorrekeningen van het planbureau. Partijen als de PVV en de SP poetsten hun score bij het CPB op door maatregelen die in hun verkiezingsprogramma niet zijn terug te vinden, of door belangrijke onderdelen van hun programma juist niet te laten doorrekenen.

Gerelateerde artikelen

Foutje in doorrekening verkiezingsprogramma GroenLinks

NU 28.08.2012 AMSTERDAM – Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een fout gemaakt bij de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks.  Het betreft de berekening van de eigen betalingen aan de curatieve zorg die niet blijkt te kloppen, laat het planbureau dinsdag weten.

Eigen bijdrage in de zorg stijgt het hardst bij GroenLinks

Trouw 27.08.2012 GroenLinks wil de eigen bijdrage in de zorg verhogen met zo’n 90 euro gemiddeld per volwassene. Daar staat tegenover dat het eigen risico voor de lagere inkomens wordt verlaagd met ongeveer 150 euro.

GroenLinks meeste groene, PVV meest grijze partij

TROUW 27.08.2012 De tegenpolen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid zijn GroenLinks en de PVV. Ook de PvdA en D66 mogen een groene rand rond hun verkiezingsprogramma trekken. Het CDA komt met haar magere scores in het CPB-rapport Keuzes in Kaart nog het dichtst in de buurt van de asgrijze PVV.

GroenLinks: wij scoren veel beter dan de rest

Trouw 27.08.2012  GroenLinks scoort ‘veel beter dan welke partij ook op financiële degelijkheid, werkgelegenheid, sociaal en groen beleid’. Dat is maandag de reactie van de partij op de doorrekening van het verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau.

Christelijke waarden vind je bij GroenLinks

Trouw 25.08.2012 Niet het CDA. Ook niet de SGP. Het zijn GroenLinks en de ChristenUnie die het hoogst scoren in de ‘Diaconale kieshulp’ van Kerk in Actie. Om te komen tot een ‘diaconale kieshulp’ heeft de protestantse hulporganisatie haar eigen kernwaarden gelegd naast de verkiezingsprogramma’s van de elf partijen die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn en die meedoen aan de komende verkiezingen. Wat zeggen de partijen over thema’s als vluchtelingen, armoede en duurzaamheid, en in hoeverre komt dat overeen met de eigen ‘inzichten, ervaringen en ambities’ van Kerk in Actie?

Initiatiefwet GroenLinks maakt natuurlijk gedrag van vee tot norm

Trouw 25.08.2012 Een varken moet kunnen wroeten, een koe heeft recht op buitenlucht en een kip moet kunnen scharrelen, meent GroenLinks. Daarom presenteert de partij vandaag een initiatiefwetsvoorstel waarin het verboden wordt om bedrijfsmatig dieren te houden als die geen ‘natuurlijk gedrag’ kunnen vertonen. “De extra ruimte-eisen leiden tot een krimp van de veestapel. Dat willen we ook.”

Sap: koeien in wei

Telegraaf 25.08.2012  GroenLinks presenteert zaterdag een wet die een einde moet maken aan de in haar ogen slechte behandeling van dieren in de intensieve veehouderij. Dieren hebben ruimte en buitenlucht nodig, aldus GroenLinksleider Jolande Sap.

GroenLinks wil meer ruimte voor vee

Metro 25.08.2012 GroenLinks presenteert zaterdag een intiatiefwetsvoorstel voor een betere behandeling van dieren in de intensieve veehouderij. GroenLinks-leider Jolande Sap vindt dat vee vaak niet goed wordt behandeld en wil dat varkens, kippen en koeien meer ruimte krijgen.

GroenLinks wil meer ruimte voor vee

NU 25.08.2012  AMSTERDAM – GroenLinks presenteert zaterdag een intiatiefwetsvoorstel voor een betere behandeling van dieren in de intensieve veehouderij. GroenLinks-leider Jolande Sap vindt dat vee vaak niet goed wordt behandeld en wil dat varkens, kippen en koeien meer ruimte krijgen.

Gerelateerde artikelen

GroenLinks gaat hoge inkomens en ‘vervuilers’ belasten

NU 24.08.2012 GroenLinks kiest voor “een ongekende eerlijkdelen-operatie” in de komende kabinetsperiode. Dat kondigt lijsttrekker Jolande Sap aan, als voorzet op de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s die maandag verschijnen.

Jolande Sap ook na verkiezingen GroenLinks-leider

Metro 20.08.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap wil na de verkiezingen aanblijven als partijleider, ook als haar partij niet meer zetels haalt dan de vier of vijf die de peilingen nu voorspellen. Dat heeft Sap maandag gezegd in een interview op BNR.

GroenLinks: meer zeggenschap over pensioengeld

VK 20.08.2012 GroenLinks wil dat mensen meer zeggenschap krijgen over hoe hun pensioengeld wordt belegd. Ze kunnen dan kiezen voor groen beleggen, liet lijsttrekker Jolande Sap weten. Ze wil dat pensioenfondsen hun deelnemers verschillende soorten beleggingsmixen gaan aanbieden.

Morgen GroenLinks-leider Jolande Sap

NRC 20.08.2012 NRC en Google Hangouts bieden je de kans om in een live videochat vragen te stellen aan lijsttrekkers en prominente kandidaat-Kamerleden. Morgen Jolande Sap. Lees hier hoe je mee kan doen.›

Wie campagne voert moet ook kunnen incasseren

Trouw 20.08.2012 Nederland moet weer gidsland worden met duurzame innovatie, vindt GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap. “Nederland is nu te veel naar binnen gekeerd”, zei Sap zaterdag tijdens de officiële campagne-aftrap van de partij in Utrecht. Ze denkt dat Nederland sterker uit de crisis komt door radicaal te kiezen voor vergroening van de economie.

Jolande Sap: voorbeeld nemen aan Duitsland bij vergroening economie

NRC 18.08.2012 Nederland moet weer een groen “gidsland” worden dat voorop loopt in duurzame innovatie. Dat zei GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap vandaag tijdens de start van de campagne van haar partij in Utrecht. Ze noemde Duitsland als een voorbeeld. Lees verder›

Sap bij start campagne: Nederland moet groen gidsland zijn

Parool 18.08.2012 Nederland was jarenlang een gidsland als het ging om duurzaamheid en milieu. ‘Nu bungelt Nederland al jaren achteraan in Europa wat betreft het opwekken van duurzame energie’, aldus GroenLinks-leider Jolande Sap zaterdag in Utrecht bij de officiële start van de verkiezingscampagne van haar partij.

‘NL moet groen gidsland zijn’

Telegraaf 18.08.2012 Nederland was jarenlang een gidsland als het ging om duurzaamheid en milieu. „Nu bungelt Nederland al jaren achteraan in Europa wat betreft het opwekken van duurzame energie”, aldus GroenLinks-leider Jolande Sap zaterdag in Utrecht bij de officiële start van de verkiezingscampagne van haar partij.

Sap wil voorop lopen in duurzame innovatie

Spits 18.08.2012 Nederland moet weer een groen ‘gidsland’ worden dat voorop loopt in duurzame innovatie. Dat heeft GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap zaterdag gezegd tijdens de start van de campagne van haar partij in Utrecht.

Sap wil leidende rol Nederland in groene sector

NU 18.08.2012 ‘Nederland moet net als Duitsland duizenden banen scheppen’ – Nederland was jarenlang een gidsland als het ging om duurzaamheid en milieu. ”Nu bungelt Nederland al jaren achteraan in Europa wat betreft het opwekken van duurzame energie.”  Dat zei GroenLinks-leider Jolande Sap zaterdag in Utrecht bij de officiële start van de verkiezingscampagne van haar partij.

Gerelateerde artikelen;

GL begint aan campagne

Telegraaf 18.08.2012 GroenLinks begint zaterdag officieel aan haar verkiezingscampagne. Vrijwilligers van de partij gaan vanaf ’s ochtends langs de deuren om kiezers te spreken.

GroenLinks begint campagne: Noordzeestroom en verdubbeling pgb’s

NRC 17.08.2012  GroenLinks zet in de verkiezingscampagne hoog in als het aankomt op het pgb. In 2016 wil de partij dat twee keer zoveel mensen als nu kiezen voor een persoonsgebonden budget. Bij elke soort zorg en bij elke gemeente moet een pgb mogelijk worden. Dat staat in een plan van GroenLinks dat lijsttrekker Jolande Sap vandaag presenteert.

GroenLinks: Meer en meer windmolens

Spits 17.08.2012 “Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen”, aldus GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap. Vandaag is ze op werkbezoek aan een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee. Ze opperde het plan van GroenLinks om energiebedrijven te verplichten meer stroom te winnen op de Noordzee.

GroenLinks wil meer stroom uit Noordzee

Metro 17.08.2012 GroenLinks wil veel meer stroom gaan opwekken met windmolens in de Noordzee. Over acht jaar moeten negen miljoen huishoudens worden voorzien door Noordzeestroom, vindt de partij. GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap maakt dat vrijdag bekend in een actieplan dat zij presenteert tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark in de Noordzee.

GroenLinks wil meer stroom uit zee

NU 17.08.2012 GroenLinks wil veel meer stroom gaan opwekken met windmolens in de Noordzee. Over acht jaar moeten negen miljoen huishoudens worden voorzien door Noordzeestroom, vindt de partij. GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap maakt dat vrijdag bekend in een actieplan dat zij presenteert tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark in de Noordzee.

GroenLinks wil twee keer meer pgb’s

Metro 17.08.2012 In 2016 moeten twee keer zoveel mensen als nu kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Bij elke soort zorg en bij elke gemeente moet een pgb mogelijk worden. Dat staat in een plan van GroenLinks dat lijsttrekker Jolande Sap vrijdag presenteert.

GroenLinks wil twee keer meer pgb’s

NU 17.08.2012 AMSTERDAM – In 2016 moeten twee keer zoveel mensen als nu kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb).  Bij elke soort zorg en bij elke gemeente moet een pgb mogelijk worden. Dat staat in een plan van GroenLinks dat lijsttrekker Jolande Sap vrijdag presenteert.

GroenLinks wil fors korten op provincies

Trouw 16.08.2012 GroenLinks wil tot 2017 1,2 miljard euro korten op het geld dat gemeenten en provincies van het Rijk ontvangen. Met meeste geld wordt bij de provincies weggehaald. Lijsttrekker Jolande Sap heeft dat gezegd in een interview met het blad Binnenlands Bestuur.

GL wil provincies korten

Telegraaf 16.08.2012 GroenLinks wil tot 2017 1,2 miljard euro korten op het geld dat gemeenten en provincies van het Rijk ontvangen. Het meeste geld wordt bij de provincies weggehaald. Lijsttrekker Jolande Sap heeft dat gezegd in een interview met het blad Binnenlands Bestuur.

GroenLinks wil fors korten op provincies

NU 16.08.2012 DEN HAAG – GroenLinks wil tot 2017 1,2 miljard euro korten op het geld dat gemeenten en provincies van het Rijk ontvangen. Met meeste geld wordt bij de provincies weggehaald.

GroenLinks steekt 800 miljoen in hoger onderwijs

NU 14.08.2012 GroenLinks wil de komende jaren 800 miljoen euro investeren in het hoger onderwijs. Dat laat de partij weten aan NU.nl.  GroenLinks verlaagt het wettelijk collegegeld naar 1250 euro voor nieuwe studenten. Voor studenten met ouders met een laag inkomen, wordt de aanvullende beurs met honderd euro verhoogd.

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks wil wet voor werk en zekerheid

NU 06.08.2012 DEN HAAG – GroenLinks wil met een nieuwe wet meer kansen bieden op de arbeidsmarkt voor jonggehandicapten, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking en werklozen.

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks wil Wet Werk en Zekerheid

Metro 07.08.2012 GroenLinks wil dat er een nieuwe wet komt om jonggehandicapten, mensen met een beperking en werklozen een beter perspectief op een baan te bieden. De Wet Werk en Zekerheid, zoals Groenlinks de nieuwe wet wil noemen, is een samenvoeging van drie bestaande regelingen: de Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand. Dat meldt de partij dinsdag.

GroenLinks roept partijen op tot ‘roze stembusakkoord’

VK 03.08.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap zal vanavond tijdens het roze verkiezingsdebat oproepen tot een ‘roze stembusakkoord’. GroenLinks wil hiermee partijen committeren tot concrete stappen na de verkiezingen op het terrein van homo-emancipatie. Onder andere het voortbestaan van de weigerambtenaar is de partij een doorn in het oog.

GroenLinks wil 80 km p/u op snelwegen rond steden

Elsevier 31.07.2012 De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil dat op snelwegen langs steden een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gaat gelden. De deze maand ingegane verhoging van de snelheid op de wegen bij Rotterdam, Den Haag en Amsterdam moet worden teruggedraaid, vindt de partij.

Duidelijkheid
‘In de stedelijke regio’s wonen 230.000 mensen rond de snelwegen. We moeten hen voor eens en voor altijd duidelijkheid geven over onze limieten,’ zegt Kamerlid Jesse Klaver. 

Zie ook: ‘Geen negatief effect op milieu door 130 km/u op snelweg’

GroenLinks wil 80-kilometerzones rond alle steden

NRC 31.07.2012 GroenLinks wil op alle snelwegen die door stedelijk gebied lopen de maximumsnelheid verlagen naar 80 kilometer per uur. De ingegane verhoging op de ringwegen in de Randstad moet daarmee weer worden teruggedraaid. Lees verder

GroenLinks wil 80 km op snelweg bij steden

VK 31.07.2012 GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat op snelwegen langs steden een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gaat gelden. De partij vindt dat de begin juli ingegane verhoging van de snelheid op de wegen bij Rotterdam, Den Haag en Amsterdam moet worden teruggedraaid.

GroenLinks vindt 80 km/u bij stad genoeg

Spits 31.07.2012 De Tweede Kamer-fractie van GroenLinks vindt 80 km/u hard genoeg op snelwegen bij grote steden. De partij vindt dat de begin juli ingegane verhoging van de snelheid op de wegen bij Rotterdam, Den Haag en Amsterdam moet worden teruggedraaid. Dat heeft GroenLinks vandaag bekendgemaakt.

GroenLinks wil 80-kilometerzones rond alle steden

Metro 31.07.2012 Op alle snelwegen die door stedelijk gebied lopen moet de maximumsnelheid worden verlaagd naar 80 kilometer per uur. Daarvoor pleit GroenLinks dinsdag. De ingegane verhoging op de ringwegen in de Randstad moet daarmee weer worden teruggedraaid.

GroenLinks wil 80 km op snelweg bij steden

NU 31.07.2012 DEN HAAG – GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat op snelwegen langs steden een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gaat gelden.  De partij vindt dat de begin juli ingegane verhoging van de snelheid op de wegen bij Rotterdam, Den Haag en Amsterdam moet worden teruggedraaid. Dat heeft GroenLinks dinsdag bekendgemaakt.

Binnen GroenLinks heerst onrust sinds bekend werd dat er vervroegde verkiezingen noodzakelijk waren.

De verkiezing van de lijsttrekker verliep verre van vlekkeloos en ook de kandidatencommissie kreeg veel kritiek. Het interview in de  Volkskrant  met Van Gent gaf opnieuw de indruk dat het ook binnen de fractie niet lekker loopt.

‘GroenLinks moet eigen verhaal vertellen’

NU 27.07.2012 DEN HAAG – Campagneleider en Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks adviseert zijn partijgenoten rustig te blijven, ook nu de partij zo slecht scoort in de opiniepeilingen.

Gerelateerde artikelen;

Campagneleider GroenLinks: rustig blijven

VK 28.07.2012 Campagneleider en Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks adviseert zijn partijgenoten rustig te blijven, ook nu de partij zo slecht scoort in de opiniepeilingen.

Volgens hem moet GroenLinks haar eigen verhaal blijven vertellen over het oplossen van de economische crisis. Eerder deze week zei vertrekkend GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent in een interview met de Volkskrant dat het bestuur van de Kamerfractie al een jaar niet functioneert.

Klaver: GroenLinks moet rustig blijven

Metro 27.07.2012 GroenLinks moet rustig blijven onder de slechte vooruitzichten voor de partij. Dat vindt campagneleider Jesse Klaver. De partij staat in de meest recente peilingen op slechts vier zetels, maar volgens Klaver moeten medewerkers van de partij ‘gewoon’ de plannen van GroenLinks voor Nederland gaan vertellen, zei hij vrijdagavond op Radio 1.

Klaver: rustig blijven

Telegraaf 27.07.2012  Campagneleider en Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks adviseert zijn partijgenoten rustig te blijven, ook nu de partij zo slecht scoort in de opiniepeilingen.

Meer saamhorigheid zou kansen GroenLinks vergroten

Trouw 27.07.2012 Onder invloed van met name Femke Halsema heeft GroenLinks waarden als individualisme en nonconformisme omarmd. Saamhorigheid en gemeenschapszin zijn tegelijk als conservatieve begrippen terzijde geschoven. De parlementariërs Tofik Dibi en Ineke van Gent lijken nu de vleesgeworden voorbeelden te zijn van dit zo bejubelde nonconformisme. Maar de kiezers houden niet van verdeelde partijen en eigengereide politici. GroenLinks scoort daarom slecht en de kans op regeringsdeelname wordt kleiner. Maar er is een remedie.

GroenLinks: Speculatieverbod publieke sector

VK 27.07.2012 GroenLinks wil dat er een volledig verbod komt op het speculeren met belastinggeld in de (semi-)publieke sector. Dat betekent wat GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver betreft dat er met dat geld geen riskante financiële producten gekocht mogen worden.

GroenLinks wil speculatieverbod

Telegraaf 27.07.2012 GroenLinks wil dat er een volledig verbod komt op het speculeren met belastinggeld in de (semi-)publieke sector. Dat betekent wat GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver betreft dat er met dat geld geen riskante financiële producten gekocht mogen worden.

Gerelateerde artikelen ;

27-07: ‘Mogelijk scherpere regels’

27-07: GL wil debat over mbo’s

27-07: Mbo’s gokken met derivaten

26-07: ‘Tuchtklacht tegen Vestia-accountant’

27-07: Derivaten niet altijd schadelijk’

Sap voelt zich verwant aan CDA

Metro 25.07.2012 GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap ziet veel overeenkomsten tussen haar partij en het CDA. “Wij delen een visie op de samenleving”, zegt de geplaagde politica in het maandblad HP/De Tijd. “Samenredzaamheid is belangrijk voor GroenLinks, en dat herken ik ook bij het CDA.”

Uitspraken Tofik Dibi in Metro: “Beetje dom en eerder gezegd”

Metro 03.06.2012  Tofik Dibi pleitte maandag in Metro voor het afschaffen van integratiebeleid. De reacties op het idee zijn wisselend.

Dibi: stop integratiebeleid

Telegraaf 02.07.2012  Als het aan Tofik Dibi ligt wordt het integratiebeleid volledig afgeschaft. Het GroenLinks-Kamerlid zegt verder dat het individu moet worden beschermd, in tegenstelling tot groepen.

Dibi: schaf het integratiebeleid af

Spits 02.07.2012 Tofik Dibi voert een verkiezingscampagne binnen een verkiezingscampagne. Eén van de punten waarmee hij wil scoren: schaf het integratiebeleid af.

“Het is bewezen: integratie is iets van de mensen zelf en niet van de overheid. Als je kijkt naar de grote steden, gemengde relaties en al die mixbaby’tjes, dan gaat integratie voortvarend”, meldt de GroenLinks kandidaat vandaag in Metro.

Tofik Dibi: Schaf integratiebeleid helemaal af

Metro 02.07.2012 Het integratiebeleid mag volledig worden afgeschaft. Dat zegt Tofik Dibi (31), kamerlid van Groenlinks in een interview met Metro. Hij pleit verder voor bescherming van het individu. “Het is een bizar en prehistorisch dat groepen beschermd moeten worden. Individuen, die moeten beschermd worden.” Dibi blikt ook terug op zijn periode als kandidaat voor het lijsttrekkerschap: “Ik heb ervan geleerd.”

Sap mist passie en moed

Telegraaf 30.06.2012 Lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks mist passie, moed en visie bij andere partijleiders – ook bij andere linkse partijen – om de huidige crisis aan te pakken. Dat zei ze zaterdag tijdens het congres van haar partij in Utrecht.

Weinig verschuivingen bij GroenLinks

NU 30.06.2012 UTRECHT – De ledenstemming over de kandidatenlijst van GroenLinks heeft zaterdag op het partijcongres tot weinig verschuivingen geleid. Bram van Oijk staat na lijsstrekker Jolande Sap als tweede op de kandidatenlijst. Van Ooijk was ook door de kandidatencommissie van GroenLinks op de tweede plek gezet, maar er werd ook door Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver om die plek gestreden. Liesbeth van Tongeren bezet de derde plek op de lijst. Daar moest wel twee keer over gestemd worden, omdat Jesse Klaver ook veel stemmen voor die plek kreeg. Klaver staat nu op vier. Ook dit is overeenkomstig met het advies van de kandidatencommissie.

Kandidatenlijst GroenLinks

Telegraaf 30.06.2012 De leden van GroenLinks hebben zaterdag in Utrecht de kandidatenlijst vastgesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Sap klaar met ‘onnodige discussie’ GroenLinks

NU 30.06.2012 Jolande Sap wil de ‘onnodige discussie’ die de afgelopen weken heeft gespeeld rondom de kandidatenlijst van haar partij GroenLinks achter zich laten. “Een kracht van onze partij is altijd geweest dat we zo transparant zijn. Maar die transparantie heeft op een of andere manier deze keer niet gewerkt. Het is goed dat het democratisch is gegaan, maar ik vind ook dat het beter kan.”

Gerelateerde artikelen;

Bram van Ojik na stemming tweede op kandidatenlijst GroenLinks

NRC 30.06.2012 Bram van Oijk staat na lijsttrekker Jolande Sap als tweede op de kandidatenlijst van GroenLinks, zo bleek vanmiddag na de stemming over de kandidatenlijst van de partij, het voornaamste element van het partijcongres. Lees verder›

Kandidaten GroenLinks blijven actie voeren

NU 30.06.2012  UTRECHT – Bij het congres van GroenLinks zaterdag in Utrecht blijven kandidaten voor de Tweede Kamer tot het laatste moment actie voeren. Buiten wierven onder anderen Linda Voortman, Rick Grashoff, Arjan El Fassed en Liesbeth van Tongeren nog stemmen. Een reeks kandidaten wil hoger op de lijst. Zo is het huidige Kamerlid Arjan El Fassed door de kandidatencommissie op plek 9 neergezet.

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks wil vuurwerk beperken met oudjaar

NU 30.06.2012 Het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw moet aan banden worden gelegd. Althans als het aan de leden van GroenLinks ligt. Op het congres van die partij is zaterdag een amendement aangenomen dat het afsteken van vuurwerk beperkt.

Ontevreden GroenLinksers willen hogere plek op kieslijst

Elsevier 28.06.2012 Bij GroenLinks is een interne strijd losgebarsten onder de kandidaten voor de Tweede Kamer over de plek op de kieslijst. Verschillende GroenLinksers voeren actie voor een hogere plaats op de lijst. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

Zowel nummer drie Liesbeth van Tongeren als nummer vier Jesse Klaver azen op de tweede plek op de lijst, die nu wordt bezet door ambtenaar Bram van Ojik. De huidige nummer zeven Rik Grashoff wil graag een promotie naar plek drie.

Tofik Dibi
Nummer negen Arjan El Fassed wil stijgen naar plaats zes. Alleen Tofik Dibi is tevreden. Hij werd, zoals hij zelf had gevraagd, op plaats tien gezet. Maar hij zal nog voor deze plek moeten vechten. Ook Paulus de Wilt (nummer 11), Kees Diepeveen (nummer 13) en Carel Bruring (nummer 25) hebben zich voor de plek van Dibi gemeld.

Congres
Zaterdag bepalen de leden tijdens een congres de definitieve volgorde van de kandidaten voor de verkiezingen van 12 september. Lijsttrekker Jolande Sap is hoe dan ookverzekerd van de eerste plaats op de lijst.

Kritiek
De verkiezingslijst van GroenLinks bleek de afgelopen dagen voer voor discussie. Er ontstond commotie over de soms negatieve kritiek op de kandidaten die de verkiezingscommissie openbaar had gemaakt.  Ook was er kritiek op een online ‘geschiktheidstest’ die de kandidaten moesten afleggen als onderdeel van hun sollicitatie. GroenLinksers noemden de test ‘waardeloos’, ‘beledigend’ en ‘knullig’.

Fouten
Het partijbestuur van GroenLinks heeft toegegeven grote fouten te hebben gemaakt bij het vaststellen van de conceptkieslijst. Ze hebben te laat en niet goed gecommuniceerd over de poging van Dibi om lijsttrekker te worden. Te laat werd besloten een referendum te houden over de keuze tussen Dibi en partijleider Jolande Sap.  

Zie ook: Leedvermaak om interne kritiek op kandidaten verkiezingslijst

Gevecht om hoogste plekken bij GL

NOS 28.06.2012  Bij GroenLinks is een interne strijd uitgebroken over de lijst voor de Kamerverkiezingen. De zittende Kamerleden zijn ontevreden over de plek die ze hebben gekregen van de kandidatencommissie. Opvallend is dat de nummer twee op de kandidatenlijst alleen in de Kamer wil als het congres van aanstaande zaterdag hem hoog op de lijst zet. Bram van Ojik heeft de kandidatencommissie laten weten dat hij alleen meedingt naar de posities twee tot en met vier. Als hij lager terechtkomt, houdt hij het voor gezien.

Begeerde posities

De NOS heeft de volledige lijst met begeerde posities. Het is dringen aan de top van de lijst van GroenLinks, dat volgens de laatste peilingen kan rekenen op vijf tot zeven zetels. Van Ojik krijgt concurrentie van twee zittende Kamerleden: Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Ook de nummer drie-positie wordt begeerd door twee zittende Kamerleden: Linda Voortman en Rik Grashoff. De enige die niet meedoet aan de strijd om de hoogste plaatsen isTofik Dibi. Hij is op eigen verzoek op nummer tien geplaatst. Maar ook hij wordt belaagd: acht GroenLinks-leden die lager op de lijst staan, proberen hem te verdringen.

Gezonde competitie

Van alle kandidaten is alleen Jolande Sap zeker van haar positie. De leden kozen haar al eerder tot lijsttrekker.

Bekijk ook…

Bram van Ojik eist hoge plek op kieslijst GroenLinks

VK 28.06.2012 Het is dringen aan de top bij GroenLinks. Meerdere kandidaten hebben zich gemeld voor een plek in de top-5 van de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Beoogd running mate Bram van Ojik heeft laten weten alleen genoegen te nemen met een hoge notering. Dat meldt de NOS, die de kandidatenlijst met de gewenste posities in bezit heeft. 

GroenLinks-leider Sap na de presentatie van de kandidatenlijst

Strijd over lijst GroenLinks

NOS 27.06.2012 Bij GroenLinks kunnen zich nog de nodige verschuivingen voordoen op de kandidatenlijst. Verschillende kandidaten voeren actie voor een hogere plaats. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Zaterdag is het partijcongres en dan bepalen de leden de uiteindelijke volgorde. Alleen de positie van Jolande Sap staat vast. Zij is de lijsttrekker; daar hebben de leden van de partij zich al over uitgesproken.

Bekijk ook…

‘Toch weer strijd binnen GroenLinks om hogere plek op kieslijst’

NRC 27.06.2012 Is het gedonder rondom Tofik Dibi en een mislukte aanval op het lijsttrekkerschap net achter de rug, doemt bij GroenLinks alweer een nieuwe interne strijd op. Meerdere kandidaten voeren actie voor een hogere plek op de lijst, zo weet de NOS. Lees verder›

Dibi speelt vals bij iq-test

Telegraaf 27.06.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft vals gespeeld tijdens een intelligentietest, waaraan zijn partij kandidaten blijkt te onderwerpen die op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen willen. Dat heeft de veelbesproken politicus zelf onthuld.

Dibi speelt vals bij ‘knullige rekentest’, Plasterk ligt in een breuk

NRC 27.06.2012 Opnieuw gedonder bij GroenLinks. Nu niet omdat de partij haar eigen kandidaten afbrandt, maar omdat verschillende kamerleden hun ongenoegen hebben geuit over de “knullige geschiktheidstest” die ze moesten maken. Alhoewel, knullig… Tofik Dibi had zo’n moeite met de test dat hij vals heeft gespeeld, zo gaf hij toe.

Dibi sjoemelde met IQ-test

Spits 27.06.2012 Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) was niet altijd helemaal eerlijk bij het beantwoorden van de IQ-test, waar zijn partij blijkbaar alle kandidaten voor de kieslijst aan onderwerpt. De parlementariër onthulde dat zelf, gisteren na het Vragenuurtje. Zo schrijftDe Telegraaf.  

Kandidaten GroenLinks onthutst over ‘knullige’ geschiktheidstest  

VK 27.06.2012 Verschillende Tweede Kamerleden van GroenLinks hebben hun verbazing geuit over de test waarmee kandidaten voor de kieslijst blijk moesten geven van hun geschiktheid. Ze moesten zich onder meer buigen over eenvoudige rekensommen, waaronder breuken. 

GroenLinksers klagen over ‘knullige’ geschiktheidstest

Elsevier 27.06.2012 GroenLinksers die op de kieslijst wilden staan voor de Tweede Kamerverkiezingen, moesten online een aantal testen maken, waaronder een IQ-test met rekensommen. ‘Een waardeloos assessment,’ zegt vertrekkend Kamerlid Mariko Peters. Dat meldt PowNed. Peters noemt het beledigend als een zittend Kamerlid zich met rekensommen moet bewijzen. Ze zegt de test toch goed te hebben doorstaan. Peters keert na 12 september niet terug in de Kamer.

Tofik Dibi geeft tegenover De Telegraaf toe een hulplijn te hebben ingeschakeld voor de breuken. ‘Ik ben niet zo goed in hoofdrekenen.’ De Kamerleden hebben nog nooit eerder zo’n test moeten maken. Het partijbestuur van GroenLinks geeft in de congreskrant toe grote fouten te hebben gemaakt bij het vaststellen van de conceptkieslijst.

Ze hebben te laat en niet goed gecommuniceerd over de poging van Dibi om lijsttrekker te worden. Te laat werd besloten een referendum te houden over de keuze tussen Dibi en partijleider Jolande Sap.

Zie ook: 

GroenLinks geeft fouten lijsttrekkersreferendum toe in congreskrant

VK 26.06.2012  Het partijbestuur van GroenLinks zegt fouten te hebben gemaakt tijdens het interne referendum over het lijsttrekkerschap. Na een publicitaire storm week de partij af van de eigen statuten, zodat uitdager Tofik Dibi toch vroegtijdig zijn kandidatuur bekend kon maken. Die ingreep had beter gecommuniceerd moeten worden, schrijft de partij in de congreskrant.

Lees ook Kandidatenlijst GroenLinks: drie nieuwkomers in top 10 – 22/06/12

GL wil sneller helderheid over lijsttrekker

VK 26.06.2012 In de toekomst moet er binnen GroenLinks sneller helderheid komen over de lijsttrekker. Dat is een van de conclusies van de partijbestuur na de tumultueus verlopen gang van zaken rond de lijsttrekkersstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi.

Bestuur GroenLinks erkent fouten lijsttrekkersverkiezing

Elsevier 26.06.2012 Het partijbestuur van GroenLinks werkt aan een plan om lijsttrekkersverkiezingen in de toekomst beter te laten verlopen. Het bestuur erkent fouten te hebben gemaakt rond de kandidatuur van Kamerlid Tofik Dibi. Dat meldt persbureau Novum.

Lees ook de weblog van Afshin Ellian: Hoe noodzakelijk is GroenLinks nog?

Zie ook:

Partijbestuur GroenLinks: fouten gemaakt bij strijd tussen Sap en Dibi

NRC 26.06.2012 In de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks tussen Sap en Dibi heeft het partijbestuur fouten gemaakt. Dat staat in de congreskrant, waarin het bestuur verantwoording aflegt over de gang van zaken. Groenlinks congresseert aanstaande zaterdag. Lees verder›

Bestuur GroenLinks erkent fouten

NU 26.06.2012 Het partijbestuur van GroenLinks trekt het boetekleed aan voor de chaotische gang van zaken rond het lijsttrekkersreferendum tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. Er wordt gewerkt aan een plan om dit in de toekomst beter te laten verlopen. Dat staat in de congreskrant, waarin het partijbestuur verantwoording aflegt over de interne strijd om het lijsttrekkerschap. GroenLinks congresseert zaterdag.

Gerelateerde artikelen;

Partijbestuur GroenLinks geeft fouten toe

Metro 26.06.2012 Het partijbestuur van GroenLinks trekt het boetekleed aan voor de chaotische gang van zaken rond het lijsttrekkersreferendum tussen Jolande Sap en Tofik Dibi. Er wordt gewerkt aan een plan om dit in de toekomst beter te laten verlopen. Dat staat in de congreskrant, waarin het partijbestuur verantwoording aflegt over de interne strijd om het lijsttrekkerschap. GroenLinks congresseert zaterdag.

Pascal ten Have (voorzitter LSVb) en Andrée van Es (wethouder) lijstduwers voor de Tweede Kamerverkiezingen

GL ma 25 jun 2012 – Het partijbestuur van GroenLinks draagt vanavond de lijstduwers voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september voor. Op de lijst staan onder meer Pascal ten Have, voorzitter van de landelijke studentenvakbond (LSVb), Andrée van Es, wethouder in Amsterdam, Karin Dekker, wethouder in Groningen, Gerdo van Grootheest, wethouder in Maastricht en de voltallige GroenLinks-eurofractie.

Andrée van Es lijstduwer GroenLinks

NU 25.06.2012 De wethouder in Amsterdam staat op plaats 42 van de conceptkandidatenlijst, meldde de partij maandag. Een andere bekende van de in totaal 17 lijstduwers van de partij is de voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSvb, Pascal ten Have.

Van Es lijstduwer GL

Telegraaf 26.06.2012 Andrée van Es wordt lijstduwer van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. De wethouder in Amsterdam staat op plaats 42 van de conceptkandidatenlijst, meldde de partij maandag.

Andrée van Es lijstduwer GroenLinks

VK 25.06.2012 Andrée van Es wordt lijstduwer van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. De wethouder in Amsterdam staat op plaats 42 van de conceptkandidatenlijst, meldde de partij vandaag.

‘Oh help. Wat nu? Moet ik nu gillend van angst in de armen van GroenLinks rennen?’

VK 24.06.2012 Volkskrant.nl-columnist René van Leeuwen las de open brief van Jolande Sap aan Mark Rutte en vraagt zich af hoe het kan dat Sap vergeet wat iedereen nog weet. Dat was leuk tijdens ’t ontbijt. Jolande Sap met een open brief in de Volkskrant. Een dag nadat haar eigen kandidatencommissie haar marginale partijtje weer eens compleet belachelijk maakte nog wel. 

‘Mark, het is onvoorstelbaar dat jij letterlijk zegt niet over de toekomst te willen praten’

VK 23.06.2012 Jolande Sap heeft een open brief geschreven aan Mark Rutte: ‘Maar er is niets zo dodelijk voor dat draagvlak als duikgedrag nu om na 12 september vrolijk door te modderen.’

Dibi mag geen interview geven van GroenLinks

VK 22.06.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi staat, zoals hij had verzocht, op plaats tien van de kandidatenlijst. Dat heeft Dibi vanavond bevestigd aan BNR. Morgen zou Dibi een interview hebben met BNR-radiopresentator Humberto Tan over de vandaag gelekte kandidatenlijst van de partij, maar dat heeft Dibi geannuleerd. De kandidatencommissie van GroenLinks heeft hem verboden het interview te geven, aldus Dibi.

El Fassed wil hoger op kandidatenlijst GroenLinks

VK 22.06.2012 Tweede Kamerlid Arjan El Fassed gaat proberen op een hogere plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen te komen. De partij bracht vrijdag haar conceptkandidatenlijst naar buiten. El Fassed staat daarop op een negende plek.

El Fassed wil hoger op lijst

Telegraaf 22.06.2012 Tweede Kamerlid Arjan El Fassed gaat proberen op een hogere plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen te komen. De partij bracht vrijdag haar conceptkandidatenlijst naar buiten. El Fassed staat daarop op een negende plek.

‘Van Ojik rots in de branding’

Telegraaf 22.06.2012 GroenLinks kiest met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen naar eigen zeggen voor een „groene en sociale koers”. Politiek veteraan Bram van Ojik (57) die als hoogste nieuwkomer op 2 is gekomen, moet als „rots in de branding” de fractie gaan verbinden, dragen en meesturen.

Lees hier hoe GroenLinks zijn eigen kandidaten afbrandt

NRC 22.06.2012 Bijna alle politieke partijen maken slechts een kandidatenlijst bekend. Bij GroenLinks doen ze dat anders. De partij presenteerde vanmiddag niet alleen de conceptlijst voor de verkiezingen, maar verspreidde ook een toelichting van de kandidatencommissie. En die liegt er niet om. Lees verder›  

Kandidatencommissie GroenLinks kritisch over eigen kandidaten

VK 22.06.2012 De kandidatencommissie van GroenLinks oordeelt kritisch over de eigen kandidaten voor de Tweede Kamer. GroenLinks presenteerde vandaag de lijst. Op zeker de helft van de 25 kandidaten heeft de commissie wel wat aan te merken.

Op de site van de partij staan bij iedere kandidaat zowel de sterke als de zwakke punten gepubliceerd en de gematigde verwachtingen voor september vallen uit deze evaluaties af te lezen.

Kandidatenlijst GroenLinks: drie nieuwkomers in top 10

VK 22.06.2012 GroenLinks kiest met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen naar eigen zeggen voor een ‘groene en sociale koers’. Politiek veteraan Bram van Ojik (57) die als hoogste nieuwkomer op 2 is gekomen, moet als ‘rots in de branding’ de fractie gaan verbinden, dragen en meesturen.

Kandidatenlijst GroenLinks mix van oud en nieuw

NU 22.06.2012 DEN HAAG – De kandidatenlijst voor GroenLinks bestaat voor een groot gedeelte uit nieuwe kandidaten. Sommige zittende Kamerleden moeten vrezen niet terug te kunnen keren in de Kamer.  De lijst werd vrijdagmiddag gepresenteerd in Den Haag.

Donderdag lekte een deel van de lijst al uit. Verrassend is de plek van nieuwkomer Bram van Ojik op plaats 2. Hij zat in de jaren negentig al eens in de Kamer voor GroenLinks en werkt tegenwoordig bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Achter Ojik staan de zittende Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman.\

Gerelateerde artikelen;

Dit is de volledige kandidatenlijst van GroenLinks

NRC 22.06.2012 Echt verrassend is het allemaal niet meer, want gisteren lekte de top-10 van de kandidatenlijst van GroenLinks al uit. Maar zojuist is de volledige lijst van de partij voor de komende verkiezingen gepresenteerd.

Kandidaten GroenLinks

Telegraaf 22.06.2012 GroenLinks presenteerde vrijdag haar conceptkandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 12 september. Hieronder de 25 kandidaten.

Geen zorgen GroenLinks om ‘mediahype’ rond kritiek

Elsevier 22.06.2012 De kandidatencommissie van GroenLinks maakt zich niet druk over de ophef die vrijdag is ontstaan over het openbaar maken van kritiek van de commissie op kandidaten op de verkiezingslijst. Tof Thissen, senator voor GroenLinks en voorzitter van de kandidatencommissie, zei dat vrijdag. GroenLinks vindt het niet erg dat de ‘leerpunten’ van de kandidaten op de lijst bij een groot publiek bekend zijn geworden.

Thissen maakt zich niet druk

Telegraaf 22.06.2012 Tof Thissen, senator voor GroenLinks en voorzitter van de kandidatencommissie, maakt zich niet druk om de ophef die vrijdag is ontstaan over het vrijgeven van waardeoordelen over kandidaten op de verkiezingslijst. De partij maakte de lijst vrijdag bekend en zette beschrijvingen van de kandidaten erbij, met volgens Thissen soms ook „leerpunten”.

Thissen: ‘Kandidaten niet blinkend in etalage zetten’

VK 22.06.2012 Tof Thissen, senator voor GroenLinks en voorzitter van de kandidatencommissie, maakt zich niet druk om de ophef die vandaag is ontstaan over het vrijgeven van waardeoordelen over kandidaten op de verkiezingslijst.

Thissen maakt zich niet druk om ophef

NU 22.06.2012 DEN HAAG – Tof Thissen, senator voor GroenLinks en voorzitter van de kandidatencommissie, maakt zich niet druk om de ophef die vrijdag is ontstaan over het vrijgeven van waardeoordelen over kandidaten op de verkiezingslijst.

Gerelateerde artikelen;

Dibi niet bij eerste vijf op lijst GroenLinks

AD 21.06.2012  De eerste vijf namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder een van hen is een nieuwe naam: Bram van Oijk. Ingewijden zeggen dat hij op de tweede plaats van de lijst komt, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap. Dat meldt RTL Nieuws vanavond.

‘Eén nieuwe naam in top vijf GroenLinks – Dibi op plek tien’

NRC 21.06.2012 De top vijf van de kieslijst van GroenLinks bevat een nieuwe naam: Bram van Ojik. Hij staat tweede, na lijsttrekker Jolande Sap. De huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman staan op de derde, vierde en vijfde plaats. Kamerlid Tofik Dibi, die eerder met Sap streed om het lijsttrekkerschap van GroenLinks, staat op eigen verzoek op de tiende plaats. Dat melden bronnen binnen GroenLinks aan persbureau Novum.

Van Ojik was in 1993 en 1994 lid van de Tweede Kamer. Hij volgde Ria Beckers op, onder wiens leiding de Politieke Partij Radicalen (PPR) met een aantal andere linkse partijen werd samengevoegd tot GroenLinks. Van Ojik was sinds 1973 lid van de PPR. In de Kamer was hij namens GroenLinks woordvoerder van landbouw, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid.

Dat Dibi op de tiende plek staat, is niet vreemd. Hij gaf eerder aan tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede maar op de tiende plaats te willen staan, omdat hij na zijn verloren slag met Sap om het lijsttrekkerschap geen nieuwe interne strijd wil.

De complete lijst van GroenLinks wordt morgen bekendgemaakt. Lees verder›

Eerste vijf namen lijst GroenLinks gelekt

Trouw 21.06.2012 De eerste vijf namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder een van hen is een nieuwe naam: Bram van Oijk. Ingewijden zeggen dat hij op de tweede plaats van de lijst komt, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap. Dat meldt RTL Nieuws vanavond.

Na Van Ojik volgen de huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren (3), Jesse Klaver (4) en Linda Voortman (5). Tofik Dibi staat op nummer 10, zoals hij had verzocht. Bronnen binnen GroenLinks bevestigen de lijst. De lijst wordt morgen officieel bekendgemaakt.

Top-5 GroenLinks uitgelekt

NU 21.06.2012 DEN HAAG – De top-5 van de kandidatenlijst van GroenLinks is donderdag via RTL Nieuws uitgelekt. Na lijsttrekker Jolande Sap staat oud-Tweede-Kamerlid Bram van Ojik als hoogste nieuwkomer op nummer 2. Hij werkt sinds 1995 op het ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij zich voornamelijk bezighield met ontwikkelingssamenwerking. Na Van Ojik volgen de huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman. Tofik Dibi staat op nummer 10, zoals hij had verzocht.

GroenLinks over de onbelaste reiskostenvergoeding

NRC 19.06.2012 Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het eventueel afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Over dat plan uit het Lenteakkoord is veel te doen: veel mensen hadden kritiek en inmiddels staat het plan op de helling. GroenLinks plaatste ter onderbouwing van het voorstel eind vorige maand tien argumenten op haar website. Next.checkt hield er twee tegen het licht.

In het verkiezingsprogramma van de partij staat nu dat alleen de reiskostenvergoeding van automobilisten belast moet worden. Treinreizigers mogen hun belastingvoordeel houden.

Waarom moet de regeling voor onbelaste reiskostenvergoeding eigenlijk worden aangepast? GroenLinks plaatste ter onderbouwing eind vorige maand tien argumenten op haar website. next.checkt besloot er twee tegen het licht te houden.

De bron van de stelling is volgens GroenLinks de organisatie Natuur & Milieu, die samen met de Fietsersbond in juli 2001 het rapport Nieuwe fiscale regels voor New Mobility: groen, eerlijk en simpel schreef. Hierin stelt de auteur: „Nederland is het enige land in Europa met een fiscale regeling voor reiskosten.” De bron van deze stelling wordt niet vermeld in het rapport.
Uit het rapport Effective Transport Policies for Corporate Mobility Management van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) uit 2010 blijkt echter dat er ook andere landen in Europa zijn, met een fiscale regeling voor reiskosten.

Als we dit afzetten tegen het inkomen dat mensen verdienen, ontstaat een duidelijk beeld. Uit het Mobiliteitsonderzoek Nederland 2009 van Rijkswaterstaat blijkt dat Nederlanders die 15.000 tot 22.500 euro per jaar verdienen gemiddeld11 kilometer per dag afleggen van en naar het werk.

De reden waarom we steeds verder van en naar ons werk reizen: we worden welvarender, meldt de Mobiliteitsbalans 2011 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu. Hoogleraar Ruimtelijke Economie Erik Verhoef hierover: „We willen ruim wonen. En ruimte is een luxegoed.” Lees verder›

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters niet herkiesbaar

VK 13.06.2012 Mariko Peters, Kamerlid voor GroenLinks, stelt zich niet meer verkiesbaar voor de landelijke verkiezingen in september. Dat heeft GroenLinks vandaag laten weten. Peters voerde het woord over onder meer buitenlandse kwesties. Namens GroenLinks was ze nauw betrokken bij de vorming van het mandaat voor de Kunduz-missie in Afghanistan. Peters zit sinds vijf jaar in het parlement.

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters verlaat de politiek

Elsevier 13.06.2012 GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis keren na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september niet terug in de politiek. Peters kwam vorig jaar in opspraak toen bleek dat ze in 2005 een positief advies had gegeven over een subsidieaanvraag van de man waar ze verliefd op was.

De 43-jarige Peters had zich met het advies over de subsidie mogelijk schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Peters in 2005 als diplomaat bij in dienst was, deed onderzoek en concludeerde dat ze zichniet schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, maar wel de gedragscode had overtreden door haar relatie niet aan haar werkgever te melden.

Schade
Zowel Peters als fractievoorzitter Jolande Sap kwam erg laat met een eigen kant van het verhaal, waardoor de affaire de partijgeen goed deed.

‘Respect voor besluit Mariko Peters en Bruno Braakhuis. Twee markante politici! Mariko & Bruno, bedankt voor jullie inzet,’ twittert Sap. Eerder maakte ook Ineke van Gent bekend te stoppen als Kamerlid.

GroenLinks steekt in Den Haag vaak het morele vingertje op. Dat mag, maar GroenLinksers moeten dan zelf van onbesproken gedrag zijn. Anders maken zij zichzelf belachelijk

Lees ook het Elsevier-commentaar van Eric Vrijsen:Mariko Peters moet de eer aan zichzelf houden

Zie ook:

Mariko Peters en Bruno Braakhuis niet herkiesbaar voor GroenLinks

NRC 13.06.2012 GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis stellen zich niet verkiesbaar bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de partij zojuist bekendgemaakt.

Peters kwam in 2006 inde Kamer. Vorig jaar zomer kwam ze onder vuur te liggen wegensbeschuldigingen van belangenverstrengeling. Uiteindelijk concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat zij integer had gehandeld, maar dat zij eerder openheid van zaken had moeten geven. Lees verder›

Mariko Peters uit Kamer

Telegraaf 13.06.2012 Mariko Peters en Bruno Braakhuis stellen zich niet meer kandidaat voor de Tweede Kamer, waarvoor in september verkiezingen zijn. Dat heeft GroenLinks woensdag laten weten.

Peters en Braakhuis (GL) verlaten Kamer

Spits 13.06.2012 Tweede Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis van GroenLinks stellen zich niet herkiesbaar voor de Tweede Kamer bij de volgende verkiezingen. Dit meldt de partij vandaag. Peters verlaat de Kamer na vijf jaar, Braakhuis zat er slechts twee jaar.

GroenLinksers Peters en Braakhuis vertrekken

Metro 13.06.2012 GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Bruno Braakhuis keren na de verkiezingen op 12 september niet terug in de Tweede Kamer. Dat laten ze woensdag weten. Peters kwam in 2006 de Kamer binnen, Braakhuis zit sinds2010 inde Kamer. Eerder gaven ze er blijk van graag in de Tweede Kamer te willen blijven.

GroenLinks’ers Mariko Peters en Bruno Braakhuis stoppen

NU 13.06.2012 GroenLinks-Kamerleden Bruno Braakhuis en Mariko Peters zullen zich niet meer verkiesbaar stellen voor de verkiezingen van 12 september.

Dibi: bericht vertrek uit politiek is onzin

VK 11.06.2012  GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi houdt geen rekening met een vertrek uit de Tweede Kamer. Dat zegt hij tegen Volkskrant.nl.

Volgens nieuwsrubriek EenVandaag zou Dibi rekening houden met een exit uit de politiek. Dibi ontkent dit. ‘Ik heb een tijdje rust gehouden en besloten dat ik vanaf plek 10 wil vechten om in de Kamer te komen. Ik wil er gewoon voor gaan.’ 

In een ingezonden stuk in de Volkskrant van vandaag legt Dibi uit waarom hij op nummer 10 van de kandidatenlijst van GroenLinks wil worden gezet. ‘Samen met de partij en vernieuwers in de samenleving wil ik vanaf plek 10 vechten voor meer invloed binnen en buiten het parlement met als inzet minimaal tien mooie groene linkse zetels.’

Lees ook Tofik Dibi: Misschien is dit mijn exit uit de politiek – 11/06/12

Tofik Dibi: Misschien is dit mijn exit uit de politiek

VK 11.06.2012 Tofik Dibi houdt er rekening mee uit de politiek te vertrekken. Dat zegt het Tweede Kamerlid tegen de nieuwsrubriek EenVandaag. ‘Misschien is dit mijn exit uit de politiek. Dat is een reëel scenario’, aldus Dibi.

De politicus heeft er geen spijt van dat hij de strijd om het lijsttrekkerschap is aangegaan. ‘Ik ben trots op wat ik gedaan heb. Het is goed geweest voor GroenLinks en Jolande Sap. Zij heeft nu een mandaat!’ Morgen heeft Dibi een gesprek met de kandidatencommissie. Tegenover Volkskrant.nl zegt Dibi dat het bericht over zijn mogelijke vertrek onzin is

Tofik Dibi: Misschien is dit mijn exit uit de politiek

Parool 11.06.2012 Tofik Dibi houdt er rekening mee uit de politiek te vertrekken. Dat zegt het Tweede Kamerlid tegen de nieuwsrubriek EenVandaag. ‘Misschien is dit mijn exit uit de politiek. Dat is een reëel scenario’, aldus Dibi.

De politicus heeft er geen spijt van dat hij de strijd om het lijsttrekkerschap is aangegaan. ‘Ik ben trots op wat ik gedaan heb. Het is goed geweest voor GroenLinks en Jolande Sap. Zij heeft nu een mandaat!’ Morgen heeft Dibi een gesprek met de kandidatencommissie. Tegenover Volkskrant.nl zegt Dibi dat het bericht over zijn mogelijke vertrek onzin is.

Dibi: misschien is dit mijn exit

Spits 11.06.2012 Voormalig kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi houdt er rekening mee dat hij de politiek gaat verlaten. “Misschien is dit mijn exit uit de politiek. Dat is een reëel scenario”, laat hij tegenover EenVandaag weten.

Dibi verloor vorige week genadeloos van Jolande Sap in de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Nu wil hij op de tiende plek van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september geplaatst worden. Hij weet goed dat hij buiten boot valt als GroenLinks niet voldoende zetels haalt. Alleen voorkeursstemmen kunnen hem dan nog een plek in de Kamer verschaffen.

Dibi mogelijk uit politiek

Telegraaf 11.06.2012 Tofik Dibi houdt er rekening mee uit de politiek te vertrekken. Dat zegt het Tweede Kamerlid tegen de nieuwsrubriek EenVandaag. “Misschien is dit mijn exit uit de politiek. Dat is een reëel scenario”, aldus Dibi. De politicus heeft er geen spijt van dat hij de strijd om het lijsttrekkerschap is aangegaan. „Ik ben trots op wat ik gedaan heb. Het is goed geweest voor GroenLinks en Jolande Sap. Zij heeft nu een mandaat!“ Morgen heeft Dibi een gesprek met de kandidatencommissie.

Tofik Dibi: Misschien is dit mijn exit uit de politiek

VK 11.06.2012 Tofik Dibi houdt er rekening mee uit de politiek te vertrekken. Dat zegt het Tweede Kamerlid tegen de nieuwsrubriek EenVandaag. ‘Misschien is dit …

Tofik Dibi: ‘Daarom wil ik op nummer tien staan’

VK 11.06.2012  De strijd om het lijsttrekkerschap ging te weinig over de idealen van GroenLinks. ‘Het werd Dibi versus Sap in plaats van Dibi en Sap voor GroenLinks’, schrijft Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Om, zelfs als het terreur-alarm op rood slaat en een opperste staat van wantrouwen wordt afgekondigd, te blijven kiezen voor de open samenleving. Dat is misschien wel mijn belangrijkste motivatie om in 2006 voor GroenLinks te kiezen. Een keuze waar ik geen seconde spijt van heb. Een politieke keuze voor vertrouwen in de kracht van vrijheid, emancipatie en duurzame vooruitgang.

‘Eigenstandige’ Dibi wil niet tweede maar tiende plaats op lijst GroenLinks

NRC 11.06.2012  Tofik Dibi blijft zichzelf in de schijnwerpers plaatsen en wil nu tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede plaats, onder Jolande Sap, van de kandidatenlijst van GroenLinks staan. Bij de kandidatencommissie van zijn partij heeft hij een verzoek neergelegd om op de tiende plek te worden gezet, schrijft hij vanochtend in de Volkskrant.LEES VERDER

Tofik Dibi wil op plek tien verkiezingslijst GroenLinks

Elsevier 11.06.2012 GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi wil op plaats tien worden gezet op de kieslijst voor de komende verkiezingen op 12 september. Dibi wil daarmee een nieuwe interne strijd met Jolande Sap voorkomen. Dat schrijft het kamerlid maandag in de Volkskrant.

ZIE OOK: Sap verplettert Dibi in lijsttrekkersverkiezing GroenLinks

Dibi wil plek tien op kieslijst

Telegraaf 11.06.2012 „Ik wil dat het gaat om de idealen van GroenLinks. Samen met de partij en vernieuwers in de samenleving wil ik vanaf plek 10 vechten voor meer invloed binnen en buiten het parlement met als inzet minimaal tien mooie groene linkse zetels. Deze verkiezingen gaan niet alleen over 2013, maar ook over2030”, aldus Dibi. Volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond zou GroenLinks bij de komende verkiezingen 6 zetels halen.

Dibi ambieert plek tien op kieslijst

Trouw 11.06.2012 Tofik Dibi wil op plek tien van de kieslijst van GroenLinks staan voor de komende verkiezingen. Het Kamerlid schreef maandag in de Volkskrant dat hij de kiescommissie heeft verzocht hem op die plaats te zetten.

Dibi ambieert plek tien op kieslijst

Parool 11.06.2012 Tofik Dibi wil op plek tien van de kieslijst van GroenLinks staan voor de komende verkiezingen. Het Kamerlid schreef maandag in de Volkskrant dat hij de kiescommissie heeft verzocht hem op die plaats te zetten. Omdat de aandacht vooral uitging naar de strijd om het lijsttrekkerschap tussen hem en Jolande Sap, raakt volgens Dibi het grote verhaal van de partij ondergesneeuwd. Een nieuwe strijd om de tweede plek op de kieslijst, waar Dibi na zijn verloren strijd om het lijsttrekkerschap op aanstuurde, zou hetzelfde veroorzaken.

Dibi: nummertje 10, alstublieft

Spits 11.06.2012 Tofik Dibi heeft aan de kiescommissie gevraagd of hij op plek tien van de kieslijst van GroenLinks kan worden gezet. De verliezer in de strijd om het lijsttrekkerschap liet weten liever op die plek te staan dan op de tweede plaats.

Dibi ambieert plek 10 op kieslijst

NU 11.06.2012 Tofik Dibi wil op plek tien van de kieslijst van GroenLinks staan voor de komende verkiezingen. Het Kamerlid schreef maandag in deVolkskrant dat hij de kiescommissie heeft verzocht hem op die plaats te zetten.

Omdat de aandacht vooral uitging naar de strijd om het lijsttrekkerschap tussen hem en Jolande Sap, raakt volgens Dibi het grote verhaal van de partij ondergesneeuwd. Een nieuwe strijd om de tweede plek op de kieslijst, waar Dibi na zijn verloren strijd om het lijsttrekkerschap op aanstuurde, zou hetzelfde veroorzaken.

Gerelateerde artikelen

Over vrijzinnigheid hoor je GroenLinks niet meer

Trouw  07.06.2012 Het GroenLinks van Jolande Sap is een ander GroenLinks dan dat van Femke Halsema. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma ‘Groene kansen voor Nederland’, dat de partij gisteren presenteerde. Het GroenLinks van Sap is een praktisch GroenLinks.

Verdwenen is bijvoorbeeld het Halsema-begrip ‘vrijzinnigheid’, iets waaronder moest worden verstaan dat mensen respectvol en redelijk met elkaar om dienen te gaan. Niet één keer komt het woord voor in het huidige programma. Ook hoef je bij het nieuwe GroenLinks niet meer aan te komen met luchtfietserij over zoiets als het ‘Bruto Nationaal Geluk’. 

Lees ook: ‘Oost-Europese zege’ Jolande Sap – 07/06/12

‘Oost-Europese zege’ Jolande Sap

Trouw 07.06.2012  Een doodvermoeide Tofik Dibi, tot gisteren kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, wist het eigenlijk al. Hij had maar één speech voorbereid: die waarin hij Jolande Sap feliciteert met haar overwinning. Terecht, bleek toen de uitslag bekend werd: bijna zeven op de acht leden stemden Sap. “Gefeliciteerd met deze bijna Oost-Europese overwinning”, zei Dibi gisteren tot Sap. “Je hebt een stevig mandaat van de leden.” …

Sap tegen Dibi: zand erover

VK 06.06.2012  Jolande Sap is door de leden van GroenLinks gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen in september. Sap kreeg 84 procent van de uitgebrachte stemmen, haar uitdager Tofik Dibi kreeg 12 procent. Maar GroenLinks zakte de afgelopen weken in de peilingen tot 5 zetels. Heeft de leiderschapsstrijd de partij veel gekost? ‘We zijn terug aan het komen’, zei Sap vanavond bij Nieuwsuur.

‘De verzoening bij GroenLinks begint vandaag’

VK 06.06.2012 Met een overrompelende 84 procent kozen de leden van GroenLinks voor het leiderschap van Jolande Sap. Slechts 12 procent van de partij (1764 stemmen) had vertrouwen in uitdager Tofik Dibi. De referendumcommissie maakte vanmiddag de uitslag bekend in een ruime galeriezaal van de Pulchri Studio in Den Haag, met een metershoog plafond en schilderijen van weidse landschappen aan de witte muren.

 

GroenLinks hamert op duurzaam – ‘wil graag gaan meeregeren’

NRC 06.06.2012 GroenLinks wil brandstoffen zwaarder belasten, een toptarief van zestig procent voor inkomens boven de 150.000 euro en de duur van de werkloosheidsuitkering WW verkorten. Die voorstellen staan in het verkiezingsprogramma dat de partij vanmiddag heeft gepresenteerd.LEES VERDER›

‘Nederland groener en socialer’

Telegraaf  06.06.2012 GroenLinks wil de Nederlandse economie en het belastingstelsel verder ‘vergroenen’ en tegelijk de verzorgingsstaat hervormen en de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Nederland moet ook socialer worden door de belasting voor lage inkomens te verlagen en op grote vermogens te verhogen. Het vluchtelingenbeleid moet ‘warmer’, met snellere procedures en een kinderpardon.

Dit zijn de hoofdpunten van het verkiezingsprogramma van de SP

Trouw 06.06.2012 Vandaag presenteerde GroenLinks haar verkiezingsprogramma. Hieronder een overzicht van de belangrijkste en meest opvallende voorstellen uit het programma.

Programma GroenLinks: groter noodfonds en eurobonds

Elsevier 06.06.2012 GroenLinks zet bij de verkiezingen vol in op ‘vergroening’ van de economie, de multiculturele samenleving en Europa. De partij wil een groter permanent noodfonds voor de euro en is op termijn voor invoering van Europese obligaties. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma(pdf) dat de partij woensdag heeft uitgebracht, Groene kansen voor Nederland.

Tegelijk met het verkiezingsprogramma maakte GroenLinks bekend dat Jolande Sap de lijsttrekkersverkiezing heeft gewonnen van Tofik Dibi.

Lees: Sap verplettert Dibi in lijsttrekkersverkiezing GroenLinks.

ZIE OOK:

Dit zijn de hoofdpunten uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma

Parool 06.06.2012 Vandaag presenteerde GroenLinks haar verkiezingsprogramma. Hieronder een overzicht van de belangrijkste en meest opvallende voorstellen uit het programma.

Dit zijn de hoofdpunten uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma

VK 06.06.2012 Vandaag presenteerde GroenLinks haar verkiezingsprogramma. Hieronder een overzicht van de belangrijkste en meest opvallende voorstellen uit het programma.

GroenLinks kiest voor uitgeklede forenzentaks

Metro 06.06.2012 Als het aan GroenLinks ligt gaat de omstreden forenzentaks alleen maar gelden voor woon-werkverkeer per auto. Mensen die met het openbaar vervoer naar kantoor reizen worden zo ontzien. Dat staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat woensdag werd gepresenteerd.

GroenLinks tegen ‘kapotbezuinigen’ economie

NU 06.06.2012 DEN HAAG – Tekorten op de begroting moeten zo snel mogelijk worden weggewerkt, maar de economie mag niet worden kapotbezuinigd.

GL: economie echt duurzaam

NOS 06.06.2012 GroenLinks wil dat er veel meer wordt geïnvesteerd in een duurzame economie. In het verkiezingsprogramma stelt de partij voor zes miljard euro aan belastingvoordelen weg te halen bij verbruikers en producenten van fossiele brandstoffen. GroenLinks wil dat de economie in 2050 helemaal op duurzame energie draait.

GroenLinks zet vol in op groene agenda in verkiezingsprogramma

VK 06.06.2012 Met het verkiezingsprogramma ‘groene kansen voor Nederland’ wil GroenLinks het land op een duurzame manier uit de crisis loodsen. Dit is hét moment voor de omschakeling naar een duurzame economie, meent de partij.

Climax leiderschapsstrijd Sap vs. Dibi – GroenLinks wil kind van 7 tot 7 op school

NRC 06.06.2012 GroenLinks maakt vanmiddag de uitslag bekend van het lijsttrekkersreferendum waarin de huidige leider Jolande Sap werd uitgedaagd door Tofik Dibi. Ook presenteert de partij het verkiezingsprogramma. Daarin staat volgens het AD een plan waarin kinderen van 7.00 uur ‘s ochtends tot 19.00 uur ‘s avonds op hun basisschool terechtkunnen.

GroenLinks: basisscholen open van 7 tot 7

VK 06.06.2012 Dat staat in ‘Groene Kansen voor Nederland’, het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat vandaag wordt gepresenteerd. Dat meldt het AD vandaag. Volgens de partij hebben zogeheten brede scholen de toekomst in ons land. Het is de bedoeling dat de voor-, tussen- en naschoolse opvang wordt verzorgd door goede pedagogische onderwijzers. Zie ook: Steun voor werkende ouders zit niet alleen in goedkope kinderopvang

GL: Van 7 tot 19 naar school

Telegraaf 06.06.2012 Alle basisscholen in Nederland moeten kinderen van 7.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds kunnen onderbrengen. Dat staat in ‘Groene Kansen voor Nederland’, het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat woensdag wordt gepresenteerd.

GroenLinks: Kind van 7 tot 7 op school

AD 06.06.2012 Alle basisscholen in Nederland moeten kinderen van 7.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds kunnen onderbrengen. Dat staat in ‘Groene Kansen voor Nederland’, het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat vandaag wordt gepresenteerd.

GroenLinks wil kind langer op school kwijt kunnen

Metro 06.06.2012 Alle basisscholen moeten kinderen van 07.00 uur tot 19.00 uur kunnen onderbrengen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat GroenLinks woensdag presenteert, schrijft het AD.

‘Strijd Sap-Dibi heeft GroenLinks niets extra’s gebracht’

VK 04.06.2012  GroenLinks kwam de valse start van de lijsttrekkersverkiezing niet meer helemaal te boven. De goodwill blijft uit, schrijft Raoul du Pre. In het ideale geval kan het weldadig zijn, een interne lijsttrekkersverkiezing. Men neme twee zwaargewichten, een brutale uitdager, een verrassende jongeling en één of twee kansloze maar vrolijke onbekenden. Heet hen allen van harte welkom, laat hen lachend door het land reizen, geniet van de volle zalen die ze trekken, reken uzelf rijk met alle gratis zendtijd op tv en onthoud één ding: zorg dat het gezellig blijft. Géén harde persoonlijke aanvallen, géén twijfels aan elkaars integriteit.

Lees ook GroenLinks: overheid moet informatie gemakkelijker verstrekken – 04/06/12

Lees ook Dibi of Sap? Nog een week in spanning – 31/05/12

Dibi wil Halsema in regering

Telegraaf 02.06.2012 Hij roept Halsema en Rosenmöller op zich beschikbaar te stellen. Dibi wil ook Jolande Sap en Ineke van Gent, die de Tweede Kamer gaat verlaten, in een kabinet. Volgens hem is het belangrijk dat de partij kan laten zien zwaargewichten beschikbaar te hebben voor regeringsposten.

Dibi wil Halsema en Rosenmöller in regering

VK 02.06.2012 Tofik Dibi wil de voormalige leiders van GroenLinks, Femke Halsema en Paul Rosenmöller, graag in een kabinet. Hij roept Halsema en Rosenmöller op zich beschikbaar te stellen. Dibi wil ook Jolande Sap en Ineke van Gent, die de Tweede Kamer gaat verlaten, in een kabinet. Volgens hem is het belangrijk dat de partij kan laten zien zwaargewichten beschikbaar te hebben voor regeringsposten.

Dibi wil Rosenmöller en Halsema in kabinet

Spits 02.06.2012 Kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks Tofik Dibi wil dat Paul Rosenmöller, Femke Halsema, Ineke van Gent en Jolande Sap het kabinet ingaan. Hij roept hen op zich beschikbaar te stellen. Dibi wil laten zien dat zijn partij zwaargewichten aan boord heeft die een ministerspost aankunnen.

‘Rosenmöller, Halsema, Van Gent en Sap in kabinet’

NU 02.06.2012 Oud-GroenLinks-leiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema kunnen samen met Jolande Sap en Ineke van Gent het kabinet in. Dat vindt kandidaat voor het GroenLinks-lijsttrekkerschap Tofik Dibi. Hij roept hen op zich beschikbaar te stellen.

Dibi wil af van subsidie fossiele brandstof

Parool 01.06.2012 Tofik Dibi, die lijsttrekker wil worden van GroenLinks, wil bijna 6 miljard euro aan subsidies op fossiele grondstoffen afschaffen en daarmee een doorbraak forceren naar groene energie. Dat is een van zijn verkiezingsbeloften, zei hij tegen het ANP.

Dibi: Subsidie fossiele grondstoffen weg

Spits 01.06.2012 Het gaat om álle subsidies, zegt hij. “De subsidies zitten in 53 verschillende regelingen: belastingkortingen en -vrijstellingen, noem maar op, voor KLM, Corus, kolencentrales, de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM, kortom de grootverbruikers én producenten van energie.”

Dibi wil af van subsidie fossiele brandstof

NU 01.06.2012 DEN HAAG – Tofik Dibi, die lijsttrekker wil worden van GroenLinks, wil bijna 6 miljard aan subsidies op fossiele grondstoffen afschaffen en daarmee een doorbraak forceren naar groene energie. Dat is een van zijn verkiezingsbeloften, zo heeft hij vrijdag gezegd. Het gaat om álle subsidies, aldus Dibi.

Gerelateerde artikelen;

Dibi waarschuwt leden voor zijn openheid

Trouw 30.05.2012 Tofik Dibi waarschuwt de leden van GroenLinks dat ze weleens hoofdpijn van hem zullen krijgen door opvallende en openhartige uitspraken die hij in de rol als lijsttrekker en fractievoorzitter zou kunnen doen.

Lees ook: ‘Dibi wil nieuwe progressieve partij’ – 27/05/12

Lees ook: Femke Halsema kiest voor Jolande Sap – 27/05/12

Lees ook: Dibi heeft spijt van Kunduz-missie: ‘Partijdruk was groot’ – 27/05/12

Leerzaam gesprek tussen Jolande Sap en Tofik Dibi

Elsevier 30.05.2012 Een leerzaam gesprek tussen twee politici, de twee potentiële leiders van GroenLinks: Dibi: ‘Er is een probleem in de fractie, en dat moet worden opgelost.
Sap: ‘We hebben in de onderhandelingen over het Lenteakkoord laten zien dat we daadkrachtig zijn, verantwoordelijkheid dragen en resultaten boeken. Het Lenteakkoord is een historisch moment voor GroenLinks.’
Dibi: ‘Nee, nee.’

‘GroenLinks is ongeloofwaardig’

Metro 29.05.2012 Marianne Thieme vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat GroenLinks heeft ingestemd met het begrotingsakkoord. Er is namelijk nog steeds sprake van een forse bezuiniging op het natuurbeleid, zei de fractieleider van de Partij voor de Dieren dinsdag tijdens het debat over de begroting voor volgend jaar.

‘Er is dan wel weinig mis met Jolande Sap, er is nog minder aan haar dat overtuigt’

VK 28.05.2012 GroenLinks leden zouden zich nog even achter de oren moeten krabben. ‘Er is dan wel weinig mis met Jolande Sap, er is nog minder aan haar dat overtuigt’, vindt columnist voor Volkskrant.nl Daniël Samkalden. Volgens hem zou de partij Tofik Dibi wel eens harder nodig kunnen hebben dan ze zelf wil inzien.

Jolande Sap is bezig met haar openingsspeech van het tweede debat met Tofik Dibi. Met een ijzeren regelmaat beklemtoont ze het begin en het eind van elke zin, begeleid door haar handen die vinnig op en neer gaan als een dirigent die de maat slaat, waartussen de woorden telkens wegzakken in een moeras aan monotone goede bedoelingen.

Lees ook Sap weet niet of ze in de Kamer wil als Dibi wint – 26/05/12

Lees ook GroenLinks-kiezers lijken er uit te zijn: 78% gaat voor Sap – 25/05/12

Onhandig GroenLinks riep mediaramp over zichzelf af

Trouw 24.05.2012 opinie De mediacratie houdt van onenigheid en het onthullen ervan. Daar moet een partij op voorbereid zijn. De leiding van GroenLinks moet op training.

Oud is uit. Een oude mobiele telefoon heet ‘koelkast’ en een oude computer is ‘kolengestookt’. Politici van weleer zijn ‘mastodonten’ en procedures voor interne partijverkiezingen heten vrijwel meteen na aanvaarding ‘prehistorisch’.

Politieke partij is meer dan een vehikel voor individuele ambities

Trouw 23.05.2012  Met een heleboel goede wil zou je kunnen zeggen dat de verkiezing van een lijsttrekker bij GroenLinks tenminste inhoudelijk nog ergens over gaat. Tofik Dibi, volgens de daarvoor ingestelde partijcommissie ongeschikt om een politieke partij te leiden, staat in ieder geval wat strategie betreft voor een heel andere koers dan zijn rivale Jolande Sap.

Laat Tweede Kamer een ideeënfabriek worden

Trouw 23.05.2012  Partijen moeten meer ruimte bieden aan onafhankelijke Kamerleden zoals Tofik Dibi. Dat is goed voor het debat.  Het is de schuld van de procedure, voerden GroenLinks-bobo’s de afgelopen dagen aan om om het gezwabber van de partijleiding rond de kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap te rechtvaardigen. Die procedure maakte het nu eenmaal noodzakelijk dat er een kandidatencommissie kwam die Dibi vervolgens als ongeschikt wegzetten.

Kamer laat zich op toppunt van kracht ontbinden

Trouw 20.05.2012 Met het uitgewerkte Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie op tafel rijst eens te meer de vraag waarom het nodig is nieuwe verkiezingen te houden.

Natuurlijk is die vraag een academische geworden, nu de koningin aan het demissionaire kabinet-Rutte heeft verzocht de Tweede Kamer te ontbinden en een nieuwe stembusgang uit te schrijven. Dat lijkt logisch en democratisch, maar is het dat ook? Juist nu de Kamer zich met het sluiten van een akkoord van haar sterkste kant heeft laten zien, wordt diezelfde Kamer ontbonden.

GroenLinks-leider Sap: Akkoord loopt niet meer stuk

Elsevier 04.05.2012 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sluit uit dat het vorige week gesloten akkoord over de miljardenbezuinigingen nog stukloopt op de uiteindelijke uitwerking. De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten een akkoord op hoofdlijnen dat nog verdere invulling nodig heeft. Sap vreest niet voor problemen tijdens die uitwerking, zegt ze vrijdag tegen nu.nl.

Zie ook:

Sap vol vertrouwen: ‘Akkoord loopt niet meer stuk’

VK 04.05.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap is vol vertrouwen over het akkoord dat ze gesloten heeft met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Ze sluit uit dat het akkoord toch nog kan stuklopen na doorrekening van het CPB. Sap zegt dat in een interview met nu.nl.

‘Dit akkoord is de basis voor de formatie’

NU 04.05.2012 GroenLinks heeft voor het eerst in haar bijna twintigjarige geschiedenis serieuze macht. De haastige manier waarop het ‘lenteakkoord’ vorige week tot stand kwam roept echter nog genoeg vragen op. NU.nl sprak met GroenLinks-leider Jolande Sap.

Kandidaten:

Lijsttrekkerschap GroenLinks

Jolande Sap gekozen als lijsttrekker GroenLinks

Jolande Sap gekozen als lijsttrekker GroenLinks

GL 06.06.2012  – De leden van GroenLinks hebben Jolande Sap gekozen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Jolande Sap won met 84,08 procent van de stemmen, terwijl haar opponent Tofik Dibi 12,12 procent van de stemmen kreeg. Verder

Sap krijgt nieuwe kans zich te bewijzen

VK 06.06.2012 Jolande Sap heeft de aanval van Tofik Dibi afgeslagen en blijft leider van GroenLinks. De partijleden kozen haar met een zeer ruime meerderheid van 84 procent van de stemmen tot nieuwe lijsttrekker. Sap krijgt daarmee een nieuwe kans zich te bewijzen als politiek leider.

Dibi: “Uitslag Oost-Europees”

Telegraaf 06.06.2012  GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil ondanks zijn verlies in de strijd om het lijsttrekkerschap van zijn partij toch graag weer terugkomen in de Tweede Kamer. ,,Zeker weten”, zei hij woensdag. ,,Ik ga proberen de leden ervan te overtuigen dat ik Jolande goed kan aanvullen op plek 2.”

Dibi wil op 2 op kandidatenlijst GroenLinks

VK 06.06.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil ondanks zijn verlies in de strijd om het lijsttrekkerschap van zijn partij toch graag weer terugkomen in de Tweede Kamer. ‘Zeker weten’, zei hij vandaag. ‘Ik ga proberen de leden ervan te overtuigen dat ik Jolande goed kan aanvullen op plek 2.’

Sap overtuigend gekozen als lijsttrekker GroenLinks – Dibi wil running mate zijn

NRC 06.06.2012 Jolande Sap is door de leden van GroenLinks overtuigendgekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen in september. Leden van de partij konden tot gisteren hun stem uitbrengen. LEES VERDER›

Dibi wil running mate worden van Sap

Metro 06.06.2012 Tofik Dibi gaat voor de tweede plek op de lijst van GroenLinks. Hij wil running mate worden van Jolande Sap, zei hij woensdag nadat hij het referendum om het lijsttrekkerschap ruim had verloren.

Dibi feliciteerde Sap met de ‘haast Oost-Europese uitslag’. Hij zei blij te zijn met het ‘stevige mandaat’ dat Sap nu heeft. De zittende partijleider kreeg 84 procent van de stemmen en Dibi twaalf.

Jolande Sap lijsttrekker GL Video

Telegraaf 06.06.2012 Jolande Sap (49) is verkozen tot lijsttrekker van GroenLinks. De huidige fractievoorzitter versloeg haar concurrent Tofik Dibi met ruime voorsprong. Sap kreeg 84 procent van de stemmen bij het partijreferendum. Dibi moest het doen met een schamele 12 procent. De 27.000 leden van GroenLinks konden tot gisteren stemmen op hun favoriete kandidaat. Bijna 57 procent van de GroenLinksleden deed dat.

Sap lijsttrekker GroenLinksvideo, audio

NOS 06.06.2012  Jolande Sap wordt lijsttrekker van GroenLinks. In een referendum onder de leden haalde ze 84 procent van de stemmen. Haar tegenstander Tofik Dibi kreeg 12 procent. 56 procent van de leden deed mee aan het referendum.

Bekijk ook…

Sap verplettert Dibi in lijsttrekkersverkiezing GroenLinks

Elsevier 06.06.2012 Jolande Sap is met overweldigende meerderheid van de stemmen gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks voor de verkiezingen van 12 september. Dat heeft GroenLinks woensdag bekendgemaakt in Den Haag. 

ZIE OOK: ‘GroenLinks wil Tofik Dibi niet als kandidaat lijsttrekker’

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks met 84 procent van de stemmen

VK 06.06.2012 Jolande Sap is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Ze versloeg haar rivaal Tofik Dibi met grote cijfers in de interne lijsttrekkersverkiezing van de partij. Sap kreeg 84 procent van de stemmen; Dibi 12 procent.

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks met 84 procent van de stemmen

Parool 06.06.2012 Jolande Sap is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Ze versloeg haar rivaal Tofik Dibi met grote cijfers in de interne lijsttrekkersverkiezing van de partij. Sap kreeg 84 procent van de stemmen; Dibi 12 procent.

Lees ook: Dibi wil op 2 op kandidatenlijst GroenLinks (06-06-12)

Lees ookSap krijgt nieuwe kans zich te bewijzen (06-06-12)

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks

Spits 06.06.2012 Met ruime voorsprong heeft Jolandse Sap haar concurrent Tofik Dibi verslagen in de strijd om het lijsttrekkersschap van GroenLinks. Vandaag werd in de Pulchri Studio in Den Haag de uitslag bekendgemaakt, zo meldt een verslaggever van Novum . Leden van de partij hadden tot gisteren de tijd om hun stem op Sap of Dibi uit te brengen. Naar verluidt zou Sap 80 procent van de stemmen hebben gekregen.

Sap gekozen tot lijsttrekker GroenLinks

Metro 06.06.2012 Jolande Sap wordt lijsttrekker voor GroenLinks bij de verkiezingen op 12 september. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag. Tofik Dibi gaat voor de tweede plek op de lijst van GroenLinks. Hij wil running mate worden van Jolande Sap, zei hij woensdag nadat hij het referendum om het lijsttrekkerschap ruim had verloren.

Dibi feliciteerde Sap met de ‘haast Oost-Europese uitslag’. Hij zei blij te zijn met het ‘stevige mandaat’ dat Sap nu heeft. De zittende partijleider kreeg 84 procent van de stemmen en Dibi twaalf.

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks

NU 06.06.2012 Jolande Sap is gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt in de Pulchri Studio in Den Haag. De zittende partijleider kreeg bij het referendum om het lijsttrekkerschap 84,08 procent van de stemmen, haar tegenkandidaat Tofik Dibi kwam tot 12,12 procent.

Gerelateerde artikelen

Climax leiderschapsstrijd Sap vs. Dibi – GroenLinks wil kind van 7 tot 7 op school

NRC 06.06.2012 GroenLinks maakt vanmiddag de uitslag bekend van het lijsttrekkersreferendum waarin de huidige leider Jolande Sap werd uitgedaagd door Tofik Dibi. Ook presenteert de partij het verkiezingsprogramma. Daarin staat volgens het AD een plan waarin kinderen van 7.00 uur ‘s ochtends tot 19.00 uur ‘s avonds op hun basisschool terechtkunnen.

Dibi of Sap? Nog een week in spanning

VK 31.05.2012 Nog één week en dan wordt bekend wie de lijstrekker is van GroenLinks bij de aanstaande verkiezingen. Gisteren was het derde en laatste lijsttrekkersdebat; nu is het woord aan de leden van GroenLinks. Officieel duurt de campagne van Tofik Dibi en Jolande Sap nog tot en met 5 juni, maar de grote lijsttrekkersdebatten zijn voorbij. Gisteravond was de laatste in Groningen.

Dibi blijft achter bij Sap in peiling

Metro 29.05.2012 De populariteit van Tofik Dibi onder kiezers van GroenLinks blijft beperkt. Uit een dinsdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond blijkt dat 24 procent van de GroenLinks-achterban Dibi het liefst als lijsttrekker ziet. Jolande Sap krijgt de voorkeur van 58 procent van de GroenLinks-stemmers.

Zie: 29-05-2012: Lijsttrekkersverkiezing Groen links en ook:  17-05-2012: Tweede meting lijsttrekkersverkiezing Groen Links

Dibi blijft achter op Sap in peiling

NRC 29.05.2012 De populariteit van Tofik Dibi onder kiezers van GroenLinks blijft beperkt. Uit een vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond blijkt dat 24 procent van de GroenLinks-achterban Dibi het liefst als lijsttrekker ziet. Jolande Sap krijgt de voorkeur van 58 procent van de GroenLinks-stemmers, meldt persbureau Novum.

Kans Dibi verkeken

Telegraaf 27.05.2012 De kansen van Tofik Dibi om lijsttrekker van GroenLinks te worden zijn verkeken, nu oud-partijleider Femke Halsema haar steun heeft uitgesproken aan Jolande Sap. Dat is de analyse van de politieke nieuwswebsite Frontbencher.

Halsema kiest voor Sap

Telegraaf 27.05.2012 Voormalig partijleider Femke Halsema van GroenLinks wil dat Jolande Sap lijsttrekker is van haar partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Halsema kiest voor Sap

NU 27.05.2012 AMSTERDAM – Voormalig partijleider Femke Halsema van GroenLinks wil dat Jolande Sap lijsttrekker is van haar partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ze maakte dat zondag duidelijk in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. Ze wees erop dat ze 1,5 jaar geleden ”met overtuiging” het fractievoorzitterschap overgedragen heeft aan Sap en ze geen reden heeft om van gedachten te veranderen.

Gerelateerde artikelen;

27/05/2012 Dibi voelde druk om voor Kunduz-missie te stemmen

26/05/2012 Sap bij winst Dibi misschien niet in Kamer

25/05/2012 ‘Sap veruit favoriet bij kiezers GroenLinks’

Femke Halsema kiest voor Jolande Sap

Trouw 27.05.2012 Jolande Sap is de beste kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei oud-fractievoorzitter Femke Halsema vandaag bij Jinek op Zondag.

Halsema droeg anderhalf jaar geleden het fractievoorzitterschap over aan Sap. ‘Ik deed dat met overtuiging, en ik heb geen reden om van gedachten te zijn veranderd.’

Femke Halsema steunt Sap als partijleider GroenLinks

NRC 27.05.2012 Femke Halsema vindt Jolande Sap de beste kandidaat om GroenLinks te leiden. Dat zei de oud-fractievoorzitter vanochtend in Eva Jinek op Zondag. Halsema droeg anderhalf jaar geleden het stokje over aan Sap.

Halsema kiest voor Sap als lijsttrekker

Metro 27.05.2012 Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema wil dat Jolande Sap lijsttrekker voor de partij wordt bij de verkiezingen in september. Dat zei Halsema zondag in het programma Eva Jinek op Zondag. Ze heeft haar stem al uitgebracht.

Femke Halsema kiest niet voor Tofik Dibi

Spits 27.05.2012 Als het aan Femke Halsema ligt wordt Jolande Sap gewoon lijsttrekker van GroenLinks bij de verkiezingen in september. De voormalige leider van GroenLinks kiest dus niet voor Saps tegenkandidaat Tofik Dibi.

Sap: misschien niet terug in Kamer als Dibi lijsttrekker wordt

NRC 26.05.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap keert misschien niet terug in de Tweede Kamer als ze de lijsttrekkersverkiezing verliest van Tofik Dibi. Dat zei ze vanochtend in radioprogramma Tros Kamerbreed. “Dan ga ik de partij eerst helpen en daarna moet ik daar eens goed over nadenken.” Lees verder›

Sap overweegt vertrek uit politiek bij winst Dibi

Elsevier 26.05.2012 Vanaf zaterdag mogen leden van GroenLinks stemmen op lijsttrekkerskandidaten Jolande Sap en Tofik Dibi. Fractieleider Sap weet niet of ze bij winst van Dibi wel in de Tweede Kamer wil blijven. ‘Daar zou ik dan eens heel goed over na moeten denken,’ zei Sap in TROS Kamerbreed. Ze zegt daarnaast absoluut niet te verwachten dat de meeste leden op Dibi zullen stemmen.

Zie ook:

Sap weet niet of ze in de Kamer wil als Dibi wint

Parool 26.05.2012 GroenLinksleider Jolande Sap weet niet of ze in de Tweede Kamer wil als ze de strijd om het lijsttrekkerschap van haar partij zou verliezen van haar tegenstrever Tofik Dibi. Mocht dat gebeuren, dan zal ze Dibi eerst volop helpen in de campagne voor de verkiezingen van 12 september, maar daarna zal ze er ‘goed over nadenken’, zei ze vandaag in TROS Kamerbreed. Sap staat in de peilingen overigens ver voor op Dibi.

Lees ook: Sap ziet 1,5 jaar verloren tijd onder Rutte – 24/05/12

Lees ook:  GroenLinks-kiezers lijken er uit te zijn: 78% gaat voor Sap – 25/05/12

Sap wellicht weg bij winst Dibi

Telegraaf 26.05.2012 GroenLinksleider Jolande Sap weet niet of ze in de Tweede Kamer wil als ze de strijd om het lijsttrekkerschap van haar partij zou verliezen van haar tegenstrever Tofik Dibi.

Sap weet niet of ze in de Kamer wil als Dibi wint

Parool 26.05.2012 GroenLinksleider Jolande Sap weet niet of ze in de Tweede Kamer wil als ze de strijd om het lijsttrekkerschap van haar partij zou verliezen van haar tegenstrever Tofik Dibi.

Mocht dat gebeuren, dan zal ze Dibi eerst volop helpen in de campagne voor de verkiezingen van 12 september, maar daarna zal ze er ‘goed over nadenken’, zei ze vandaag in TROS Kamerbreed. Sap staat in de peilingen overigens ver voor op Dibi.

Sap veruit favoriet bij kiezers GroenLinks

Metro 26.05.2012 Een overgrote meerderheid van 78 procent van de GroenLinks-kiezers geeft de voorkeur aan Jolande Sap als lijsttrekker voor de partij. Tofik Dibi, de andere kandidaat voor het lijsttrekkerschap, is bij elf procent van de GroenLink-stemmers favoriet en elf procent weet het niet, blijkt vrijdag uit een peiling van Ipsos Synovate.

‘Sap veruit favoriet bij kiezers GroenLinks’

NU 25.05.2012 AMSTERDAM – Een overgrote meerderheid van 78 procent van de GroenLinks-kiezers geeft de voorkeur aan Jolande Sap als lijsttrekker voor de partij.

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks-leden lijken er uit te zijn: 78% gaat voor Sap

Dibi kraakt opnieuw teamspirit bij GroenLinks

VK 25.05.2012 Jolande Sap lijkt zich op te kunnen maken voor een nieuwe termijn als fractieleider van GroenLinks. Als de vanavond bekendgemaakte peiling van Ipsos Synovate ook maar enigszins klopt, is Sap niet meer in te halen door haar tegenstrever Tofik Dibi.

Uit het onderzoek dat vanavond in Nieuwsuur bekend werd gemaakt, blijkt dat 78 procent van de GroenLinks-leden op Jolande Sap stemt als lijsttrekker voor de verkiezingen van 12 september aanstaande. Dibi krijgt van 11 procent het voordeel van de twijfel. De overige 11 procent is er nog niet uit. Sap en Dibi zijn de enige twee kandidaten en gingen vanavond in het actualiteitenprogramma opnieuw in debat met elkaar.

Lees ook:  ‘Dibi is net een puber die zegt: we wassen eerst af en daarna gaan we eten. BAM!’ – 25/05/12

Sap vindt PvdD te klein voor debat

Spits 25.05.2012 HP/De Tijd klapt vandaag op de website even uit de school over kandidaat-lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks. Deze was door het blad uitgenodigd om voor de volgende editie in debat te gaan met die andere groene dame, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Echter, Sap had hier geen zin in. De reden? Ze vindt de PvdD ‘te klein’, ‘te marginaal’ en stelt dat een debat zelfs ‘imagoschade’ kan opleveren.

Tofik Dibi: Onveilig gevoel in Kamerfractie GroenLinks

Elsevier 24.05.2012 Volgens Tweede Kamerlid Tofik Dibi heerst er een ‘onveilig gevoel’ binnen de Kamerfractie van GroenLinks. In een dubbelinterview met Dibi en de andere kandidaatslijsttrekker, Jolande Sap, erkent ook de laatste dat er geen ‘super clubgevoel’ heerst. De GroenLinksers zeggen dat donderdag in NRC Handelsblad.

Zie ook: Meningsverschil Sap en Dibi over begrotingsakkoord

 
Tofik Dibi: onveilig gevoel in de fractie

VK 24.05.2012 Er heerst een ‘onveilig gevoel’ binnen de fractie van GroenLinks. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi in de NRC van vandaag. ‘Het gevoel van een collectief ontbreekt. Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden’, aldus Dibi. De gedoodverfde lijsttrekker Jolande Sap erkent in het dubbelinterview dat er geen ‘super clubgevoel’ heerst.

Dibi: onveilig gevoel in fractie audio

NOS 25.04.2012 Kandidaat-lijsttrekker Dibi vindt dat er sinds het besluit over de missie naar Kunduz een onveilig gevoel heerst in de fractie van GroenLinks. In NRC Handelsblad zegt hij dat het gevoel van een collectief ontbreekt. Onder zijn leiding zou de fractie vrijer worden dan die nu is.

Dibi: onveilig gevoel in de fractie

Telegraaf 24.05.2012 Er heerst een „onveilig gevoel” binnen de fractie van GroenLinks. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi in de NRC van donderdag.

Sap en Dibi erg kritisch over elkaar – ‘onveilig gevoel binnen de fractie’

NRC 24.05.2012 De kandidaat-lijsttrekkers van GroenLinks, Jolande Sap en Tofik Dibi, zijn in een dubbelinterview in NRC Handelsblad vandaag uiterst kritisch over elkaar. Volgens Dibi heerst er een “onveilig gevoel” binnen de fractie van GroenLinks.

Dibi (31) zegt onder meer in het dubbelgesprek:

“Het gevoel van een collectief ontbreekt. Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden.”

Sap (49) geeft toe dat er geen “super clubgevoel” heerst. Dibi en Sap strijden deze weken in drie debatten om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Twee debatten zitter er al op.

Tofik Dibi: onveilig gevoel in de fractie

Parool 24.05.2012 Er heerst een ‘onveilig gevoel’ binnen de fractie van GroenLinks. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi in de NRC van vandaag.

‘Het gevoel van een collectief ontbreekt. Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden’, aldus Dibi. De gedoodverfde lijsttrekker Jolande Sap erkent in het dubbelinterview dat er geen ‘super clubgevoel’ heerst.

Verschil Sap en Dibi over status Lenteakkoord

VK 23.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi verschillen over de manier waarop het Lenteakkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een rol moet spelen in de eigen campagne voor de verkiezingen op 12 september.

Dat bleek gisteren in Den Bosch, waar de twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks elkaar troffen voor het tweede lijsttrekkersdebat. Sap ziet het begrotingsakkoord als het bewijs aan leden dat GroenLinks resultaten kan bereiken, zoals het (deels) terugdraaien van bezuinigingen in de zorg, bij sociale werkplaatsen en op natuur.

Lees ook Lenteakkoord vrijdag naar de Kamer, doorrekening 14 juni

Sap en Dibi oneens over akkoord

Telegraaf 23.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi verschillen over de manier waarop het Lenteakkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een rol moet spelen in de eigen campagne voor de verkiezingen op 12 september.

Verschil Sap en Dibi over status Lenteakkoord

Trouw 23.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi verschillen over de manier waarop het Lenteakkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een rol moet spelen in de eigen campagne voor de verkiezingen op 12 september.

Dat bleek gisteren in Den Bosch, waar de twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks elkaar troffen voor het tweede lijsttrekkersdebat. Sap ziet het begrotingsakkoord als het bewijs aan leden dat GroenLinks resultaten kan bereiken, zoals het (deels) terugdraaien van bezuinigingen in de zorg, bij sociale werkplaatsen en op natuur.

Verschil Sap en Dibi over status Lente-akkoord

NU 23.05.2012 DEN BOSCH – Jolande Sap en Tofik Dibi verschillen over de manier waarop het Lente-akkoord dat GroenLinks sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een rol moet spelen in de eigen campagne voor de verkiezingen op 12 september.

Gerelateerde artikelen;

Sap vs Dibi foto’s

Parool 22.05.2012 Tofik Dibi heeft maandag in de strijd om het lijsttrekkersschap van GroenLinks kritiek geuit op het beleid en de uitstraling van zijn partij de laatste jaren. In het eerste debat met huidig partijleider en fractievoorzitter Jolande Sap zei Dibi dat GroenLinks ‘een beetje bleker, onzeker en verward’ is geworden.
Dibi vindt dat GroenLinks weer een vechterspartij moet worden, die dichter bij de mensen moet staan. Die zien volgens hem niet meer waarin GroenLinks zich onderscheidt van D66, PvdA of de SP.

Sap legde in de Rode Hoed in Amsterdam de nadruk op het bereiken van resultaten en dat kan alleen door bestuursmacht te verwerven. Sap wil de partij klaarstomen voor deelname aan een nieuwe regering.

Strak geregisseerd GroenLinks-debat was goede bliksemafleider

VK 22.05.2012 Geheel volgens het campagneboekje wist GroenLinks gisteren in één klap het beeld van een partij in chaos bij te stellen. Daarvoor was een zorgvuldig geregisseerde introductie en een goed debat nodig. ‘De avond was ook bedoeld als bliksemafleider.’

‘GroenLinks moet kiezen voor een tandem, met Dibi achterop’

VK 22.05.2012  Het lijsttrekkersdebat van GroenLinks laat zien dat het hoog tijd wordt om de functies van lijsttrekker en politiek leider te scheiden. Want ze vragen om verschillende kwaliteiten, zegt Malou van Hintum.

Gisteravond zagen we een ontspannen en humoristische Tofik Dibi, die opende met de beste quote van de avond: ‘GroenLinks blijkt geen partij van allochtonenknuffelaars. Daar heb ik de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Met succes.’ Dat was een 1-0 die Jolande Sap, die wat frikkerig begon maar wier inhoudelijk verhaal coherenter was, niet meer inliep.

Oud-Statenlid afgewezen als lijsttrekkerskandidaat GL

Elsevier 22.05.2012 Vier leden van GroenLinks, onder wie Jolande Sap en Tofik Dibi, hebben gesolliciteerd voor het lijsttrekkerschap van de partij. Twee leden werden ongezien afgewezen. Onder hen is voormalig lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland Oscar Dijkhoff.

In een ingezonden brief aan NRC Handelsblad meldt Dijkhoff op basis van zijn schriftelijke sollicitatie te zijn afgewezen. Hij begrijpt niet dat Dibi ondanks het negatieve oordeel van de kandidatencommissie toch mee mag doen. ‘Waarom ik dan niet?’ schrijft Dijkhoff.

Onenigheid
De lijsttrekkersverkiezing bij GroenLinks heeft voor grote onenigheid in de partij gezorgd. Eerst mocht Dibi de geruchten dat hij een gooi naar het partijleiderschap wilde doen niet bevestigen. Toen hij zijn campagne had gelanceerd, meldde de kandidatencommissie dat hij eigenlijk ongeschikt was.

Na oproepen van diverse prominenten en een klachtenprocedure bij de geschillencommissie mocht Dibi van het partijbestuur toch meedoen. Partijvoorzitter Heleen Weening en fractievoorzitter Sap gaven aan zich te hebben geschaamd voor de gang van zaken. De kandidatencommissie werd daar weer boos over.

Door alle ophef is GroenLinks in de peiling van Maurice de Hond gezakt tot een dieptepunt van vier zetels.

Zie ook:

Afgewezen kandidaat lijsttrekker GroenLinks bekend: Oscar Dijkhoff

NRC 22.05.2012 Eén van de afgewezen kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks heeft zich vandaag bekendgemaakt. Naast Jolande Sap en Tofik Dibi sollicteerde ook voormalig GroenLinks-Statenlid Oscar Dijkhoff als lijsttrekker voor de partij. Dat maakt hij vanmiddag bekend in NRC Handelsblad. Hij is op basis van zijn brief afgewezen.

Ook Oscar Dijkhoff wilde GroenLinks-lijsttrekker worden, maar werd afgewezen

Parool 22.05.2012 Voormalig GroenLinks-Statenlid Oscar Dijkhoff wilde ook lijsttrekker worden voor de partij. Eerder werd bekend dat zich naast Kamerlid Tofik Dibi nog twee kandidaten hebben gemeld, een van hen maakt zich vandaag dus bekend. Maar Dijkhoff werd afgewezen, zo schrijft hij in NRC Handelsblad vandaag.

Dibi: Ervaring heeft niets te maken met leeftijd

Parool 22.05.2012 ‘Het is een misverstand dat een hogere leeftijd automatisch betekent dat iemand meer ervaring heeft. Ik ken kinderen die meer hebben meegemaakt dan mensen van zestig.’ Dat zei kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks Tofik Dibi vanavond bij De Wereld Draait Door.

Leden GroenLinks willen Jolande Sap als lijsttrekker

Elsevier 22.05.2012 De leden van GroenLinks staan massaal achter fractievoorzitter Jolande Sap als lijsttrekker voor de partij. Ruim driekwart van de GroenLinks-leden wil dat zij lijsttrekker wordt. Slechts 16 procent schaart zich achter uitdager Tofik Dibi.

Dat blijkt uit een peiling onder vierhonderd GroenLinks-leden van EenVandaag. De steun voor Dibi lijkt niet te zijn beïnvloed door de chaotische verlopen sollicitatieprocedure. Vorige week kreeg Dibi 13 procent van de stemmen in een vergelijkbare peiling en Sap 78 procent

Zie ook: Geen schoonheidsprijs GroenLinks

Leden GroenLinks kiezen massaal voor Sap

VK 22.05.2012 De leden van GroenLinks hebben een sterke voorkeur voor Jolande Sap als lijsttrekker. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. Van de 400 ondervraagde leden kiest ruim driekwart (77 procent) voor Sap. Slechts 16 procent van de leden wil Dibi als voorman van GroenLinks.

nieuws;

Ook Oscar Dijkhoff wilde GroenLinks-lijsttrekker worden, maar werd afgewezen – 22/05/12

‘Kandidatencommissie GroenLinks woedend op partijbestuur’ – 21/05/12

Leden kiezen massaal voor Sap

Telegraaf 22.05.2012 Van de 400 ondervraagde leden kiest ruim driekwart (77 procent) voor Sap. Slechts 16 procent van de leden wil Dibi als voorman van GroenLinks.

Dibi is geen partij voor Sap

Spits 22.05.2012 Tofik Dibi lijkt voor niets een bommetje onder zijn partij GroenLinks te hebben gelegd. Het Kamerlid dacht lijsttrekker Jolande Sap wel even van haar troon te stoten, maar dat lijkt mooi niet door te gaan. Een zeer groot deel van de leden geeft aan niet voor Dibi te kiezen als lijsttrekker.

Leden GroenLinks kiezen massaal voor Sap

NU 22.05.2012 HILVERSUM – De leden van GroenLinks hebben een sterke voorkeur voor Jolande Sap als lijsttrekker. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag. Van de 400 ondervraagde leden kiest ruim driekwart (77 procent) voor Sap. Slechts 16 procent van de leden wil Tofik Dibi als voorman van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen;

Eerste ronde Sap vs. Dibi: de een wil de macht, de ander wil brutaler

NRC 21.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi hebben ronde één van hun gevecht om het lijsttrekkerschap van GroenLinks erop zitten. In het theater De Rode Hoed in Amsterdam werd een mild debat afgewerkt waarin beiden vooral lief en grappig voor elkaar waren. Lees verder›

‘GroenLinks is bleker, onzeker en verward geworden’

NU 21.05.2012 Tofik Dibi heeft maandag in de strijd om het lijsttrekkersschap van GroenLinks kritiek geuit op het beleid en de uitstraling van zijn partij de laatste jaren.

In het eerste debat met huidig partijleider en fractievoorzitter Jolande Sap zei Dibi dat GroenLinks ”een beetje bleker, onzeker en verward” is geworden.

‘GroenLinks bleker en onzeker’

Telegraaf 21.05.2012  GroenLinks is de afgelopen jaren „een beetje bleker, onzeker en verward” geworden. Dat zei Tofik Dibi, kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, maandag over zijn partij.

Sap de winnaar

Telegraaf 21.05.2012 Jolande Sap lijkt de winnaar van het eerste debat met Tofik Dibi in hun strijd om het leiderschap van GroenLinks en het lijsttrekkerschap van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Aanwezige GroenLinks-leden noemen haar inhoudelijker en degelijker dan Dibi.

Sap krijgt steun na eerste debat GroenLinks

NU 21.05.2012 AMSTERDAM – Jolande Sap lijkt de winnaar van het eerste debat met Tofik Dibi in hun strijd om het leiderschap van GroenLinks en het lijsttrekkerschap van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Aanwezige GroenLinks-leden noemen haar inhoudelijker en degelijker dan Dibi. ”Sap wint op punten”, zegt Jan Willem Jurg, die jaren de presentatiecoach was van Femke Halsema in de tijd dat zij partijleider was. ”Sap was concreet, helder, maar ook hoekiger. Ze heeft het te vaak over ‘knokken’. Dibi was vager. Bij Sap denk je wel: daar staat onze leider”, aldus Jurg.

Nou, daar gaan we dan: Sap versus Dibi, ronde 1. Kijk hier live mee

NRC 21.05.2012 Tsjonge, jonge. Wat ging er veel aan vooraf. Maar het is er dan toch van gekomen: Tofik Dibi mag meedingen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. En Jolande Sap vond het prima. Ze had wel zin in een interne verkiezing. Lees verder›

Reacties GroenLinks-lijsttrekkersdebat Sap – Dibi

Trouw 21.05.2012 GroenLinks is de afgelopen jaren ,,een beetje bleker, onzeker en verward” geworden. Dat zei Tofik Dibi vandaag over zijn partij in een debat met Jolande Sap. Dibi vindt dat GroenLinks weer een vechterspartij moet worden, die dichter bij de mensen moet staan. Die zien volgens hem niet meer waarin GroenLinks zich onderscheidt van D66, PvdA of de SP. Jolande Sap legde de nadruk op het bereiken van resultaten en dat kan alleen door bestuursmacht te verwerven. Sap wil de partij klaarstomen voor deelname aan een nieuwe regering. ,,Liever een vogel in de hand, dan tien in de lucht.” Lees verder de reacties op het debat.

Liveblog debat Sap – Dibi: ‘Jolande zou een goede minister zijn in het kabinet’

VK 21.05.2012  Jolande Sap en Tofik Dibi kruisen vanavond in Amsterdam voor het eerst de degens in de strijd om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Volkskrant.nl volgt het debat op de voet.

Lees ook ‘Kandidatencommissie GroenLinks woedend op partijbestuur’ – 21/05/12

Lees ook Marijnissen (SP): Berichten over uitsluiten GroenLinks ‘totale onzin’ – 21/05/12

Lees ook Nog twee meldden zich voor lijsttrekkerschap GroenLinks

Lees ook: Sap en Dibi morgen in debat om leiderschap GroenLinks – 20/05/12

Sap en Dibi houden eerste debat

NOS 21.05.2012 In Amsterdam debatteerden Jolande Sap en Tofik Dibi voor het eerst met elkaar in de strijd om het leiderschap van GroenLinks. Aan het begin van het debat zei Sap het “doodzonde” te vinden wat er vorige week is gebeurd. Ook vindt ze dat de partij “nu de verdeeldheid achter zich moet laten“.

Sap en Dibi in debat om leiderschap

NU 21.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi zijn maandagavond in de Rode Hoed in Amsterdam begonnen aan het eerste debat in hun strijd om het leiderschap van GroenLinks en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september.

Gerelateerde artikelen;

Sap en Dibi in debat

Telegraaf 21.05.2012 De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi zijn maandagavond in de Rode Hoed in Amsterdam begonnen aan het eerste debat in hun strijd om het leiderschap van de partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september.

Sap en Dibi tegenover elkaar in debat GroenLinks

RTL 21.05.2012 De procedure rond de kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks verdient niet de schoonheidsprijs. Dat zei partijvoorzitter Heleen Weening voorafgaand aan een debat tussen Dibi en Jolande Sap in de Rode Hoed in Amsterdam.

 Sap debatteert met Dibi

Telegraaf 21.05.2012 De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi kruisen maandagavond in Amsterdam voor het eerst de degens in hun strijd om het leiderschap van hun partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen van 12 september.

INTERVIEW – Tofik Dibi  ‘GroenLinks zit in een kramp, een autoritaire situatie’

Trouw 21.05.2012  Niet dankzij maar óndanks de selectiecommissie is GroenLinkser Tofik Dibi nu officieel kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen. “Alles wat ze zeiden, was erop gericht dat ik me terug zou trekken. Ze zeiden zelfs dat ze zich voor me schaamden.”

Dibi: GroenLinks is beetje bleker, onzeker en verward

RTL 21.05.2012 GroenLinks is de afgelopen jaren ‘een beetje bleker, onzeker en verward’ geworden. Dat zei Tofik Dibi in het eerste debat met Jolande Sap. De twee strijden om het lijsttrekkerschap van de partij voor de verkiezingen van 12 september.

Verkrampt GroenLinks drijft leden naar Dibi

Trouw 21.05.2012  Van Dale zou er goed aan doen een nieuw lemma te wijden aan een veel voorkomende kwaal onder GroenLinksers: partijgêne. “Een gevoel van schaamte over ontwikkelingen in de partij.”

Ze willen zo graag, bij GroenLinks. Een volwassen partij zijn. Klaar voor de macht. Maar steeds als ze net even lekker op weg zijn, gaat het mis. Dan staat bijvoorbeeld de fractievoorzitter met een stekkerdoos in de Tweede Kamer. Heeft een Kamerlid verkering met iemand die via haar subsidie kreeg. Of maakt een prominent Kamerlid gewoon openbaar hoe onverkwikkelijk de partij omging met zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap. Net nu fractieleider Sap zo scoorde met het Lente-akkoord.

Als Sap van Dibi verliest, dan zijn de rapen gaar

VK 21.05.2012 De affaire over het lijsttrekkerschap van GroenLinks moet de partij om verscheidene redenen serieus zorgen baren. De onenigheid brengt al langer sluimerende weeffouten op een ongelukkig moment aan de oppervlakte.

De partij lijkt een compromis te hebben gevonden; het Tweede Kamerlid Tofik Dibi mag door als lijsttrekkerskandidaat, de debatten kunnen beginnen. Daarover zijn de Haagse fractie en het partijbestuur het eens. Probleem opgelost.

Johan Fretz: ‘Eigenlijk stelt GroenLinks gewoon: Dibi kan niks, maar hij doet zo leuk zijn best’

VK 21.05.2012 Het volmondig ongeschikt noemen van een prominent Kamerlid dat zich al jaren met zoveel toewijding, kracht, nuance, lef, eigenheid en visie profileert, is al erg genoeg. Maar in de affaire-Tofik Dibi gaat GroenLinks nog veel verder, schrijft columnist Johan Fretz.

‘De commissie ziet Tofik als een fris, leuk en aansprekend persoon.’
Dat klinkt als een beoordeling van een infantiele mascotte van een derderangs pretpark, maar is in feite de opening van het schofferende advies dat de GroenLinks kandidatencommissie schreef over kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi. Na het gênante circus van de afgelopen dagen, werd dit advies gisteren gepubliceerd op de website van GroenLinks en meegestuurd met hun nieuwsbrief.

De heilzame werking van partijdemocratie

Elsevier 21.05.2012 Het regentenland is nog niet helemaal gewend aan de doorwerking van democratie in de politieke partijen. VVD, PvdA en D66 moesten al eerder door de strubbelingen van de partijdemocratie, nu zijn GroenLinks en CDA aan de beurt.

Waarom heeft GroenLinks zoveel moeite met politieke en democratische principes? Tot voor kort was GroenLinks eigenlijk geen politieke beweging. Het was een kerk vol menslievende en niet-menslievende idealen. Democratie en geloof gaan niet echt samen. Democratie is gebaseerd op opinies, het geloof op absolute waarheid.

Na de opkomst van Femke Halsema werd GroenLinks een echte politieke beweging die macht vooropstelde. Tegelijkertijd leerde GroenLinks respect op te brengen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat was onder Mohamed Rabbae en zijn vriendjes wel anders.

Heleen Weening: Geen schoonheidsprijs bij GroenLinks

Elsevier 21.05.2012 De procedure rond de kandidatuur van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap van de partij verdient geen schoonheidsprijs. ‘Dit is echt heel erg balen voor iedereen en enorm voor de kandidaten.’

Dat heeft partijvoorzitter Heleen Weening maandagavond voorafgaand aan het debat tussen Dibi en Jolande Sap gezegd.

Zie ook:

GL: geen ‘schoonheidsprijs’

Telegraaf 21.05.2012 De procedure rond de kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks verdiende niet de schoonheidsprijs. Dat zei partijvoorzitter Heleen Weening maandagavond voorafgaand aan een debat tussen Dibi en Jolande Sap in de Rode Hoed in Amsterdam.

Commissie GL baalt van kritiek

Telegraaf 21.05.2012 De kandidatencommissie van GroenLinks baalt er flink van dat zij de zwarte piet krijgt toebedeeld bij de chaotisch verlopen sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van de partij.

Moddergooien binnen GroenLinks houdt aan

Metro 21.05.2012 Binnen GroenLinks worden over en weer verwijten gemaakt over de chaotische aanloop naar de lijsttrekkersverkiezing. Voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen is boos over de kritiek die hem ten deel valt, terwijl hij naar eigen zeggen slechts de afgesproken procedure volgde. Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat er veel te krampachtig is vastgehouden aan deze procedures.

Voorzitter kandidatencommissie GroenLinks woedend op partijleden

NRC 21.05.2012 De schade die GroenLinks oploopt door de openlijke ruzie rond Tweede Kamerlid Tofik Dibi is de verantwoordelijkheid van partijleider Jolande Sap, partijvoorzitter Heleen Weening en Dibi zelf. Dat zegt Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, in een gesprek met NRC Handelsblad.

Dibi wilde met Sap strijden om het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende verkiezingen. Maar de commissie droeg hem niet voor als kandidaat omdat hij ongeschikt zou zijn. Thissen en zijn medeleden kregen daarop een storm van kritiek over zich heen van partijprominenten, zowel intern als in het openbaar.

Kandidatencommissie GroenLinks woedend over kritiek

Elsevier 21.05.2012 De kandidatencommissie van GroenLinks is woedend over de kritiek op de chaotisch verlopen sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van de partij. ‘Wij zijn nu de pispaal, terwijl we verdorie gewoon ons werk hebben gedaan.’

Dat zegt voorzitter Tof Thissen van de kandidatencommissie in een interview met NRC Handelsblad. ‘We voelen ons als commissie in onze professionaliteit aangetast.’

Conclusie
De kandidatencommissie achtte GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi niet geschikt als lijsttrekker van de partij. Hij zou niet mogen deelnemen aan een ledenreferendum. Uiteindelijk heeft het partijbestuur besloten dat Dibi het toch mag opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap.

Zie ook: GroenLinks sprak niet alle lijsttrekkerskandidaten

‘Kandidatencommissie GroenLinks woedend op partijbestuur’

VK 21.05.2012 Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks die Kamerlid Tofik Dibi niet geschikt achtte als lijsttrekker, is boos en verongelijkt over de kritiek die hij heeft gekregen. Dat zegt hij tegen NRC Handelsblad.

Commissie GroenLinks baalt flink van kritiek

NU 21.05.2012  ROTTERDAM – De kandidatencommissie van GroenLinks baalt er flink van dat zij de zwarte piet krijgt toebedeeld bij de chaotisch verlopen sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van de partij. ”Wij zijn nu de pispaal, terwijl wij verdorie gewoon ons werk hebben gedaan”, aldus voorzitter Tof Thissen van de kandidatencommissie maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks sprak niet alle lijsttrekkerskandidaten

Elsevier 21.05.2012 Voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks hebben zich vier kandidaten gemeld. De selectiecommissie van GroenLinks heeft echter alleen gesproken met fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi.

Dat blijkt uit de verantwoording van de kandidatencommissie die de afgelopen weken de sollicitatieprocedure leidde.

Zie ook:

Commissie GL wees nóg 2 kandidaten af

Spits 21.05.2012 Niet allen de huidige fractieleider Jolande Sap en uitdager Tofik Dibi stelden zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, nog twee leden wilden daar een gooi naar doen. Hun kandidatuur werd door de kandidatencommissie van de partij afgewezen.

Dat blijkt uit de verantwoording van de commissie onder leiding van Eerste Kamerlid Tof Thissen, die de afgelopen weken de sollicitatieprocedure leidde.

Von der Dunk: ‘Bij GroenLinks vindt de directie democratie kennelijk eng’

VK 20.05.2012 Als het straks bij GroenLinks weer over de inhoud gaat, zal de twijfel over het Lenteakkoord snel toenemen. Zodra er weer een werkbare rechtse meerderheid is, zal de VVD zich direct van deze knellende GroenLinkse banden bevrijden, betoogt columnist Thomas von der Dunk.

Het CDA was er met samengeknepen billen aan begonnen, omdat het niet bij de PvdA achter kon blijven, maar gaandeweg hebben de billen zich wat ontspand. Zo eng bleek dat al met al toch niet, democratie.

Vier gemeld als lijsttrekker GL

Telegraaf 20.05.2012 Voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks hadden zich vier kandidaten gemeld. Uiteindelijk is alleen met fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi gesproken. Zij nemen het in een interne verkiezing tegen elkaar op. Wie de overige twee kandidaten zijn, is niet bekend.

Nog twee meldden zich voor lijsttrekkersschap GroenLinks

VK 20.05.2012  Naast Jolande Sap en Tofik Dibi hadden nog twee kandidaten gesolliciteerd naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dit valt te lezen op de website van GroenLinks. GroenLinks besloot hen niet uit te nodigen voor een gesprek.

‘Bij de kandidatencommissie hebben zich in totaal vier personen gemeld voor het lijsttrekkerschap. Op basis van het profiel zijn twee van hen afgevallen bij de briefselectie’, zo schrijft de commissie onder leiding van Tof Thisen. Wie de andere twee personen zijn, meldt de commissie niet.

Lees ook : Sap en Dibi morgen in debat om leiderschap GroenLinks – 20/05/12

Vier meldden zich als lijsttrekker GroenLinks

NU 20.05.2012 DEN HAAG – Voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks hadden zich vier kandidaten gemeld. Uiteindelijk is alleen met fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi gesproken.

GroenLinks-commissie zet advies online: waarom Dibi ‘ongeschikt’ is

NRC 20.05.2012 Er was de afgelopen dagen veel over te doen: Tofik Dibi mocht niet meedoen voor het lijsttrekkerschap. Afgelopen vrijdag werd na koortsachtig overleg toch besloten dat oordeel terug te draaien. Het oordeel staat wel online: Dibi is een “creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme”, maar “ongeschikt voor het politiek leiderschap”. Lees verder›

Sap en Dibi in debat om leiderschap GroenLinks

Elsevier 20.05.2012 GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi zullen maandagavond voor het eerst debatteren in Amsterdam in hun strijd om het leiderschap van hun partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen van 12 september. De aanloop naar het debat verliep de afgelopen week met horten en stoten, nadat Dibi (achter Sap nummer twee op de vorige kandidatenlijst bij de verkiezingen van juni 2010) zich als uitdager had gemeld.

Vervolgens vond de kandidatencommissie onder leiding van fractievoorzitter Tof Thissen in de Senaat Dibi ongeschikt als lijsttrekker. Maar onder druk van Sap, andere Kamerleden, oud-GroenLinksleider Femke Halsema en andere prominente GroenLinksers koos het partijbestuur toch voor een lijsttrekkersreferendum onder de leden. Nog nooit sinds de oprichting van GroenLinks in 1989 stond de partij in de peilingen op zo’n laag zeteltal.

Zie ook: GroenLinks door onenigheid op dieptepunt in peiling

Sap en Dibi in debat

Telegraaf 20.05.2012 De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi kruisen maandagavond in Amsterdam voor het eerst de degens in hun strijd om het leiderschap van hun partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen van 12 september.

Sap en Dibi in debat om leiderschap GroenLinks

NU 20.05.2012 DEN HAAG – De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi kruisen maandagavond in Amsterdam voor het eerst de degens in hun strijd om het leiderschap van hun partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen van 12 september.

Gerelateerde artikelen;

Tofik Dibi wil dat GroenLinks onderwijspartij wordt

Trouw 20.05.2012 Tofik Dibi, kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, wil van zijn partij ‘de nummer één’ onderwijspartij maken. Volgens Dibi moet GroenLinks de invoering van de middenschool in het partijprogramma opnemen. Dat zegt hij tegen nu.nl.

Dibi wil van GroenLinks onderwijspartij maken

NU 20.05.2012 Kandidaat voor het GroenLinks-lijsttrekkerschap Tofik Dibi wil van zijn partij ‘de nummer één’ onderwijspartij maken. Dat zegt hij tegen NU.nl. Onderwijs moet naast duurzaamheid het belangrijkste thema worden van GroenLinks. Het is de eerste keer tijdens de lijsttrekkersstrijd met Jolande Sap dat Dibi een inhoudelijke koerswijziging voorstelt.

Sap: ‘Het moet eenzaam gevoeld hebben voor Dibi’

Trouw 19.05.2012 Jolande Sap, partijleider van GroenLinks, heeft haar mededogen geuit met Tofik Dibi. Dibi, nummer 2 op de lijst van GroenLinks bij de afgelopen verkiezingen, stelde zich beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker, maar werd onverwachts door het partijbestuur teruggefloten.

Ledenreferendum Jolande Sap en Tofik Dibi

GL za 19 mei 2012 De leden van GroenLinks mogen via een digitaal referendum kiezen tussen Jolande Sap en Tofik Dibi, heeft het Partijbestuur van GroenLinks vrijdagavond besloten. Nadat de geschillencommissie vandaag een bezwaar van Tofik Dibi gegrond verklaarde, is hij nu ook formeel één van de twee kandidaat-lijsttrekkers. Komende week debatteren Jolande Sap en Tofik Dibi in drie lijsttrekkersdebatten, eind mei kunnen de 27.000 leden kiezen. De uitslag wordt uiterlijk 6 juni bekend. Naar de adviezen van kandidatencommissie en geschillencommissie.

‘GroenLinks slaat drie keer plank mis’

VK 19.05.2012 Bij GroenLinks is de procedure voor een nieuwe lijsttrekker onnodig schimmig en lang. ‘Als je als partij besluit dat leden zich kandidaat mogen stellen, doe dat dan met verve’, betoogt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut.

Na een dramatische en chaotische dag voor GroenLinks was het partijvoorzitter Heleen Weening die gisteravond bij Knevel & Van den Brink hoogst persoonlijk kwam vertellen wat er nu feitelijk de stand van zaken was binnen de partij.

Haar redenering was als volgt: ‘Wij hebben de vooraf vastgestelde procedure keurig doorlopen. De kandidatencommissie heeft besloten dat zich één geschikte kandidaat voor het lijsttrekkerschap heeft gemeld (Jolande Sap) en één ongeschikte kandidaat (Tofik Dibi). Het advies van de commissie was dan ook om zonder referendum Jolande Sap tot lijsttrekker te benoemen. Maar wij als bestuur willen graag dat er wat te kiezen valt. Vandaar dat het partijbestuur heeft besloten om het advies van de commissie serieus te nemen en Jolande Sap als geschikte kandidaat aan de leden van GroenLinks voor te leggen en Tofik Dibi als ongeschikte kandidaat.’ Laat het Feest van de Democratie nu maar beginnen zou ik zeggen! De partij sloeg drie keer de plank mis.

Lees ook:  Tofik Dibi vocht drie weken tegen een ‘partijapparaat’ – 18/05/12

‘Fatsoensnormen ver overschreden’ bij discussie over Dibi

Trouw 19.05.2012 De gang van zaken rond de beoordeling van Tofik Dibi als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks heeft alle betrokkenen onnodig beschadigd. Dat concludeert een geschillencommissie van de partij. Dan gaat het om Dibi, het partijbestuur en de kandidatencommissie.

Het oordeel van de kandidatencommissie dat Dibi ongeschikt is als kandidaat-lijsttrekker is volgens de geschillencommissie tot stand gekomen op ‘een zeer smalle basis’. Zo werd de beschikbare tijd ingekort en zijn referenties niet nagetrokken.

‘Schade’ door procedure GL

Telegraaf 19.05.2012 De gang van zaken rond de beoordeling van Tofik Dibi als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks heeft alle betrokkenen onnodig beschadigd. Dat concludeert een geschillencommissie van de partij. Dan gaat het om Dibi, het partijbestuur en de kandidatencommissie.

Sap: Ik schaam me voor gang van zaken bij GroenLinks

Elsevier 19.05.2012 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is niet trots op de manier waarop haar partij omging met de poging van Kamerlid Tofik Dibi om lijsttrekker te worden. Ze hoopt dat de regels in de toekomst worden aangepast. Dat heeft Sap gezegd tegen de NOS.

Ze zegt zich de afgelopen dagen te hebben verbaasd, geschaamd en geërgerd. Tofik Dibi mocht eerst niet bevestigen dat hij zich kandidaat stelde voor de eerste positie op de kieslijst. Toen hij zijn campagne had gelanceerd, werd bekend dat de kandidatencommissie hem ongeschikt acht.

Zie ook:

Sap wil andere procedure verkiezing lijsttrekker

Trouw 19.05.2012 Fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat GroenLinks snel een andere procedure moet vastleggen over hoe in de toekomst kandidaten kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap van de partij.

Ze zei dat zaterdag in een interview met de NOS. Ze zei zich ,,in toenemende mate verbaasd en geïrriteerd” te hebben over de procedures, die aanvankelijk in de weg zaten dat het Tweede Kamerlid Tofik Dibi zou kunnen meedoen aan een interne verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Een kandidatencommissie vindt Dibi ongeschikt en adviseerde daarom direct Sap als lijsttrekker aan te wijzen.

Sap: Ik heb me geschaamd

Telegraaf 19.05.2012 GroenLinks-fractievoorzitter Sap wil dat de procedure voor de lijsttrekkersverkiezing in de toekomst verandert.

Sap gooit nog wat olie op het vuur

Spits 19.05.2012 Jolande Sap heeft nog wat extra olie op het vuur gegooid wat betreft de crisis binnen GroenLinks rond de poging van Kamerlid Tofik Dibi om lijsttrekker van de partij te worden. Tegenover de NOS zei Sap zich de afgelopen dagen “verbaasd, geërgerd en geschaamd” te hebben over en aan de partijtop.

Sap heeft naar eigen “heel veel druk uitgeoefend” op het partijbestuur om alsnog tot een ledenreferendum te komen. Eerder gaf de kandidatencommissie van GroenLinks aan Dibi ongeschikt te achten als partijleider en adviseerde om direct Sap als lijsttrekker aan te wijzen.

Dibi: negatief over mij

Telegraaf 19.05.2012  De kritiek van de kandidatencommissie op Tofik Dibi is zo stevig, dat hij op basis daarvan eigenlijk nooit Tweede Kamerlid had kunnen worden. Dat maakte Dibi zaterdag duidelijk in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Kritiek op sollicitatieprocedure GroenLinks

NRC 19.05.2012 De sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks is niet zorgvuldig verlopen. Dat oordeelt de geschillencommissie van de partij, bij wie Tofik Dibi in beroep ging tegen zijn aanvankelijke afwijzing. Het advies van de kandidatencommissie, die Dibi ongeschikt acht voor het lijsttrekkerschap, blijft wel overeind. Lees verder

Kritiek op sollicitatieprocedure GroenLinks

Metro 19.05.2012 De sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks is niet zorgvuldig verlopen. Dat oordeelt de geschillencommissie van de partij, bij wie Tofik Dibi in beroep ging tegen zijn aanvankelijke afwijzing. Het advies van de kandidatencommissie, die Dibi ongeschikt acht voor het lijsttrekkerschap, blijft wel overeind.

Sap wil andere procedure rond lijsttrekker

NU 19.05.2012 Fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat GroenLinks snel een andere procedure moet vastleggen over hoe in de toekomst kandidaten kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap van de partij. Gang van zaken beoordeling Dibi levert onnodig schade vindt Geschillencommissie GroenLinks. Ze zei dat zaterdag in een interview met de NOS

GroenLinks: Leden mogen stemmen, maar Dibi ongeschikt

Elsevier 19.05.2012 GroenLinks heeft een persbericht op haar website geplaatst waarin een ledenreferendum over de volgende lijsttrekker wordt aangekondigd. In het persbericht staat expliciet dat Kamerlid Tofik Dibi door de kandidatencommissie als ongeschikt is beoordeeld. Dibi mag het opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap. De kandidatencommissie, onder leiding van senator Tof Thissen, achtte Sap de enige geschikte kandidaat. Partijvoorzitter Heleen Weening besloot vrijdag het advies van de kandidatencommissie te negeren en Dibi als kandidaat te accepteren, omdat diverse GroenLinks-leden en partijprominenten opriepen tot een democratische verkiezing.

Democratie
‘’Ik wil graag dat de leden kunnen kiezen, dat is goed voor GroenLinks en goed voor de beoogde lijsttrekker,’ aldus Weening. Ze zei vrijdagavond in EO-programma Knevel en Van de Brink erop te vertrouwen dat de leden van de partij het oordeel over Dibi in hun keuze zouden meenemen. De kandidatencommissie heeft Dibi afgewezen omdat hij niet in het profiel (pdf) voor een lijsttrekker zou passen. Hij zou te weinig leidinggevende kwaliteiten hebben, zei Thissen tegen de NOS. De 31-jarige Dibi zit sinds2006 in de Tweede Kamer en is fractiesecretaris. Dibi is gefrustreerd door de gang van zaken. Tegen Tros Kamerbreed zei Dibi over de commissie: ‘ze hebben niet het recht de leden een keuze door de strot te duwen’.

Vechten
Het Kamerlid zei vrijdag tegen een ‘partijapparaat’ te hebben moeten vechten om zich kandidaat te kunnen stellen voor het lijsttrekkerschap. Diverse prominenten zouden hem de stap hebben afgeraden. Ook Sap was aanvankelijk tegen de sollicitatie. Nu zegt ze uit te kijken naar de strijd met Dibi. Maandag heeft het eerste debat tussen de twee plaats.

GroenLinksers twitteren

 • Ineke van Gent: Het referendum komt er! Met @jolandesap en @tofikdibi #GroenLinks #haleluhjaah Enige juiste besluit van het partijbestuur. Leden nu aan zet!
 • Naima Azough: Ben er al ruim een week duidelijk over. #lijsttrekkersreferendum Open strijd haalt beste in beide kandidaten naar boven
 • Femke Halsema: Als GL-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen #referendum
 • Jolande Sap: Fijn dat de strijd kan beginnen. We maken er twee hele mooie weken van!

Zie ook:

Dibi: ik kreeg het gevoel dat ik nooit Kamerlid had mogen worden

NRC 19.05.2012 Tofik Dibi had nooit Kamerlid voor GroenLinks mogen worden. Dat denkt de kandidaat-lijsttrekker bij het lezen van de stevige kritiek van de kandidatencommissie, zo zei hij vanochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Lees verder›

‘Ik had nooit Kamerlid mogen worden’

Metro 19.05.2012 Tofik Dibi had nooit Kamerlid voor GroenLinks mogen worden. Dat denkt de kandidaat-lijsttrekker bij het lezen van de stevige kritiek van de kandidatencommissie, zo zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

‘Dibi niet geschikt als partijleider GroenLinks’

AD 19.05.2012 ‘Dibi is niet geschikt als lijsttrekker omdat hij niet voldoet aan het profiel zoals dat is vastgelegd’, zei Tof Thissen vanochtend. De commissie heeft twee uitgebreide gesprekken met Dibi gevoerd en kwam unaniem tot dit oordeel.

‘Dibi niet geschikt als partijleider GroenLinks’

Parool 19.05.2012 De kandidatencommissie van GroenLinks vindt dat Tofik Dibi niet geschikt is als politiek leider omdat hij geen aantoonbare leidinggevende kwaliteiten heeft. Dat heeft voorzitter Tof Thissen vanochtend gezegd in het Radio 1 Journaal. Dibi zelf vindt de kritiek van de kandidatencommissie zo stevig, dat hij op basis daarvan eigenlijk nooit Tweede Kamerlid had kunnen worden.

‘Dibi heeft geen leiderskwaliteiten’

Spits 19.05.2012  “Tofik Dibi is niet geschikt als lijsttrekker omdat hij niet voldoet aan het profiel zoals dat is vastgelegd”, sprak voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen vanochtend in het Radio 1 Journaal. Dibi heeft geen aantoonbare leidinggevende kwaliteiten, oordeelde de commissie na twee uitgebreide gesprekken.

‘Commissie heel negatief over Dibi’

NU 19.05.2012 HILVERSUM – De kritiek van de kandidatencommissie op Tofik Dibi is zo stevig, dat hij op basis daarvan eigenlijk nooit Tweede Kamerlid had kunnen worden.

Sap én Dibi gaan strijd aan om lijsttrekkersschap GL

AD 18/05/12 Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap én haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september. Het partijbestuur van GroenLinks heeft dat vanavond bekendgemaakt.

Sap en Dibi strijden toch allebei om lijsttrekkerschap

NU 18.05.2012 DEN HAAG – Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september.

Gerelateerde artikelen;

Tofik Dibi vocht drie weken tegen een ‘partijapparaat’

VK 18.05.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft de afgelopen drie weken een ‘gevecht gevoerd met een partijapparaat waarbij allerlei mensen zijn ingeschakeld om te zeggen: dat ga jij niet doen’. Dat vertelde Dibi vanavond in het programma Nieuwsuur. Even daarvoor had het partijbestuur van GroenLinks besloten Dibi toch mee te laten doen aan de lijsttrekkersverkiezing.

Ruzie binnen GroenLinks door kandidatuur Tofik Dibi

AD 18.05.2012 De kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap heeft diepe wonden geslagen binnen GroenLinks. De kandidatencommissie achtte hem ongeschikt voor het leiderschap, maar Dibi vocht terug en onder druk van prominente GroenLinksers ging het partijbestuur overstag: Dibi mag het in een ledenreferendum opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap.

Lees ook;

‘Fijn dat de strijd begint’

Telegraaf 18.05.2012 „Fijn dat de strijd kan beginnen. We maken er twee hele mooie weken van!” Dat twitterde Jolande Sap, kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, vrijdagavond nadat bekend was geworden dat ook Tofik Dibi kandidaat is. Eerder zei ze al: „Ik zou het betreuren als er geen referendum komt. Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan!“

Sollicitatieprocedure lijsttrekker loopt nog

Ledenreferendum Jolande Sap en Tofik Dibi

GL vr 18 mei 2012 – De leden van GroenLinks mogen via een digitaal referendum kiezen tussen Jolande Sap en Tofik Dibi, heeft het Partijbestuur van GroenLinks besloten. Jolande Sap is door de Kandidatencommissie beoordeeld als geschikt voor het politiek leiderschap, Tofik Dibi is beoordeeld als ongeschikt. Het congres van GroenLinks besloot eerder dat er alleen een referendum zou komen als meerdere geschikte kandidaten in het profiel zouden passen. Toch besluit het Partijbestuur tot een referendum, op verzoek van ondermeer de partijraad, de vertegenwoordiging van de leden. Partijvoorzitter Heleen Weening, die de Kandidatencommissie expliciet verzocht had om een meervoudige voordracht: ‘Ik wil graag dat de leden kunnen kiezen, dat is goed voor GroenLinks en goed voor de beoogde lijsttrekker.’ Komende week debatteren Jolande Sap en Tofik Dibi in drie lijsttrekkersdebatten, eind mei kunnen de 27.000 leden kiezen. De uitslag wordt 6 juni bekend.
GL vr 18 mei 2012 – De sollicitatieprocedure voor lijsttrekker van GroenLinks loopt op dit moment nog. De kandidatencommissie heeft nog geen kandidaat-lijsttrekker(s) voorgedragen. Als er meer lijsttrekkerskandidaten zijn, volgt een ledenreferendum, zo maakte het partijbestuur eerder bekend. Lees meer over de procedure

Tofik Dibi toch kandidaat voor lijsttrekkerschap GroenLinks

NRC 18.05.2012 Tofik Dibi zal toch gewoon kandidaat zijn voor het lijsttrekkerschap van Groenlinks. Gisteren wees de kandidatencommissie zijn kandidatuur nog af. Maar de voltallige Tweede Kamerfractie wilde dat Dibi wél zou worden voorgedragen. Die wens is nu door het partijbestuur gehonoreerd.

De spanning rond kandidaat-lijsttrekker liep vandaag hoog op. Dibi werd vanmiddag vlak voor de uitzending van televisieprogramma De Halve Maan, waarin hij te gast zou zijn, gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hij moest met spoed naar het partijkantoor in Utrecht komen, anders zou dat zelfs “gevolgen hebben voor zijn toekomst”, aldus de NTR. Lees verder›

Dibi toch kandidaat

Telegraaf 18.05.2012 Tofik Dibi is toch kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks. Hij gaat de strijd aan met zijn fractievoorzitter Jolande Sap om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september. Dat maakte het partijbestuur van GroenLinks vrijdagavond bekend. Daarmee komt een eind aan de geruchten van eerder op de dag dat Dibi niet mee zou mogen doen aan de interne verkiezing.

Volgen partijvoorzitter Heleen Weening vond de kandidatencommissie Dibi geen geschikte kandidaat, omdat hij niet aan het profiel zou voldoen. Vervolgens heeft het partijbestuur besloten Dibi toch te laten meedoen aan de verkiezing, om de keuze aan de leden te laten. „Er is een grote roep bij onze leden om te mogen kiezen”, aldus Weening.

Dibi mag tóch meedoen

Spits 18.05.2012 Er is géén crisis bij GroenLinks. Dat is volgens partijvoorzitter Heleen Weening de conclusie na de geruchten dat er geen lijsttrekkersreferendum komt na de kandidaatstelling van Tofik Dibi als lijsttrekker.

Volgens Weening is de partij namelijk nog altijd in afwachting van advies van de kandidatencommissie over de GroenLinksers die zich kandidaat hebben gesteld voor het lijsttrekkerschap. Eerder vandaag werd Dibi teruggefloten en werd hem een spreekverbod opgelegd. Sindsdien houdt hij zich stil, op een enkele tweet na

GroenLinks eindigt onduidelijkheid: Sap en Dibi kandidaat

Elsevier 18.05.2012 De geruchten dat Kamerlid Tofik Dibi niet mee zou mogen doen aan een lijsttrekkersreferendum, zijn ontkracht. Zowel Dibi als fractievoorzitter Jolande Sap zijn kandidaat voor het partijleiderschap. Dat heeft het partijbestuur vrijdagavond bekendgemaakt.

Partijvoorzitter Heleen Weening meldt aan Nieuwsuur dat leden kunnen kiezen tussen Dibi en Sap. De twee zullen elkaar drie keer treffen voor een debat. Leden kunnen tot 4 juni stemmen. De kandidatencommissie onder leiding van Eerste Kamerlid Tof Thissen vond Dibi ongeschikt voor het leiderschap van GroenLinks, bevestigt Weening. Hij voldeed niet aan het profiel. De commissie selecteerde Sap als enige kandidaat. Dibi moest vrijdagmiddag in allerijl naar het partijbestuur komen om voor zijn kandidatuur te vechten.

Zie ook: GroenLinks wil Dibi niet

Onduidelijkheid kandidatuur Dibi duurt voort

NU 18.05.2012 Het blijft onduidelijk of Tofik Dibi kan meedingen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Het blijft onduidelijk of Tofik Dibi kan meedingen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen:

Partijvoorzitter GroenLinks: Er is géén crisis

AD 18/05/12 Er is geen crisis bij GroenLinks. Dat bezweert partijvoorzitter Heleen Weening vanavond bij het partijkantoor in Utrecht. Ze zegt in afwachting te zijn van een advies van de kandidatencommissie over de kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Ze hoopt dat dat advies vanavond nog komt.

Bij een voordracht van meerdere kandidaten komt er een referendum onder de leden. Fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi hebben zich als kandidaat gemeld, maar over de kandidatuur van die laatste ontstond vanmiddag onduidelijkheid.

Partijvoorzitter GroenLinks: Er is géén crisis

Trouw 18.05.2012 Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap én haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september.  Het partijbestuur van GroenLinks heeft dat vanavond bekendgemaakt.

Daarmee komt een eind aan de geruchten van eerder op de dag dat Dibi niet mee zou mogen doen aan de interne verkiezing.
Sap en Dibi zullen een aantal keren met elkaar in debat gaan in het land. De ledenraadpleging eindigt op 4 juni.

‘Tofik Dibi mag geen gooi doen naar lijsttrekkersschap van partijbestuur’

NRC 18.05.2012  Tofik Dibi wordt geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Het partijbestuur heeft besloten dat Jolande Sap de enige lijsttrekker is. Dat meldt omroep NTR op basis van bronnen binnen GroenLinks. De partij houdt geen referendum en de leden hoeven dus niet te stemmen.

De 31-jarige Dibi maakte zondag bekend een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. Diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hadden hem geadviseerd van zijn plan af te zien.

‘GroenLinks wil Tofik Dibi niet als kandidaat lijsttrekker’

Elsevier 18.05.2012 Het partijbestuur van GroenLinks heeft de sollicitatie van Kamerlid Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap afgewezen. Fractievoorzitter Jolande Sap is de enige kandidaat voor de functie. Dat meldt omroep NTR.

Dibi zou vrijdagmiddag te gast zijn bij het nieuwsprogramma De Halve Maan van de omroep, maar werd met spoed teruggeroepen naar het partijkantoor in Utrecht. Volgens de NTR is besloten dat Dibi geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap wordt. ‘Ik ben aan het vechten als een leeuw. Meer kan ik er nu niet over zeggen,’ zegt Dibi tegen persbureau Novum.

Dibi maakte maandag bekend zich te kandideren voor het lijsttrekkerschap. Hij beweerde scherper en creatiever politiek te kunnen bedrijven dan Sap en gaf aan dat hij verwachtte minstens tien zetels te halen.Sappie gaf aan Dibi te bewonderen als Kamerlid, maar zichzelf geschikter te vinden als lijsttrekker en de strijd met vertrouwen aan te gaan.

Een referendum lijkt nu niet meer nodig te zijn. Sap zegt het te betreuren als er geen verkiezing zou komen. Ook Kamerlid Ineke van Gent, die na de verkiezingen de politiek verlaat, pleit voor een referendum. ‘Laat de leden van #Groenlinks stemmen over de lijsttrekker! #feestvandedemocratie,’ twittert ze.

Zie ook: Tofik Dibi officieel kandidaat 

Onduidelijkheid over lijsttrekkersstrijd GL; Tofik Dibi vecht ‘als een leeuw’

Trouw 18.05.2012 Binnen GroenLinks lijkt een strijd losgebarsten rond de verkiezing van de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Het Kamerlid Tofik Dibi had zich kandidaat gesteld, maar moet zijn strijd mogelijk staken. Hij meldde vanmiddag ‘als een leeuw’ aan het vechten te zijn, zonder te verklaren wat er precies aan de hand is. Zijn mededeling volgde op informatie van het tv-programma De Halve Maan van de NTR waar Dibi vandaag te gast zou zijn.

Onduidelijkheid over lijsttrekkersstrijd GL; Tofik Dibi vecht ‘als een leeuw’

Parool 18.05.2012 Binnen GroenLinks lijkt een strijd losgebarsten rond de verkiezing van de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Het Kamerlid Tofik Dibi had zich kandidaat gesteld, maar moet zijn strijd mogelijk staken.

Hij meldde vanmiddag ‘als een leeuw’ aan het vechten te zijn, zonder te verklaren wat er precies aan de hand is. Zijn mededeling volgde op informatie van het tv-programma De Halve Maan van de NTR waar Dibi vandaag te gast zou zijn.

BAM! Tofik Dibi teruggefloten

Spits 18.05.2012 Tofik Dibi wordt geen lijsttrekker van GroenLinks. Het partijbestuurheeft hem teruggefloten en een spreekverbod opgelegd, zo meldt het televisieprogramma De Halve Maan van de NTR. Dibi zou vanmiddag in dat programma te gast zijn, maar zegde op het laatste moment af. Volgens diverse parlementaire verslaggevers op Twitter is de lijsttrekkersverkiezing binnen GroenLinks van de baan. Sommige van de verslaggevers melden zelfs dat Dibi helemaal wordt ‘kalltgestelt’ en niet zal terugkeren op de kieslijst van de partij.

‘Tofik Dibi geen kandidaat-lijsttrekker meer’

NU 18.05.2012 Tofik Dibi is naar verluidt geen kandidaat meer voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks in de Tweede Kamer. Dat meldt omroep NTR op basis van bronnen binnen de partij.

Verwarring rond lijsttrekker GL

Telegraaf 18.05.2012 Er is verwarring ontstaan rond de lijsttrekkersprocedure van GroenLinks. De partij heeft laten weten dat de procedure nog loopt, terwijl in een tv-programma van de NTR vrijdagmiddag werd gezegd dat het Tweede Kamerlid Tofik Dibi geen kandidaat meer was voor het lijsttrekkerschap.

GroenLinks komt vandaag met kandidaat-lijsttrekkers

AD 18.05.2012  Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks komt naar verwachting vandaag met de namen van kandidaat-lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Lees ook: Peiling: GroenLinks-kiezer gaat duidelijk voor Sap

De echte BAM! van dit jaar

VK 18.05.2012  Zo was je een rijzende ster binnen je partij, zo ben je ineens een hinderlijke figuur. Zo word je door de politieke pers uitgeroepen tot ‘talent van het jaar’, zo sla je de krant open om te lezen dat niemand op je zit te wachten.

GroenLinks noemt kandidaten

Telegraaf 18.05.2012 Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks komt naar verwachting vrijdag met de namen van kandidaat-lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

GroenLinks komt vandaag met kandidaat-lijsttrekkers

VK 18.05.2012 Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks komt naar verwachting vandaag met de namen van kandidaat-lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

GroenLinks-stemmer: Liever Sap dan Dibi

Spits 17.05.2012 Volgens een peiling van Maurice de Hond hebben de kiezers van GroenLinks liever Jolande Sap (56 procent) als lijsttrekker dan Tofik Dibi (23 procent). Dat is een flinke verschuiving met een week geleden, toen uitdager Dibi met 40 procent nog voorlag op de partijleider. Zij haalde voor Dibi’s officiële kandidaatstelling nog maar 38 procent.

Peiling: GroenLinks-kiezer gaat duidelijk voor Sap

Trouw 17.05.2012 Kiezers van GroenLinks hebben een duidelijke voorkeur voor fractievoorzitter Jolande Sap als de lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. In een peiling van Maurice de Hond geeft 56 procent de voorkeur aan Sap. Haar uitdager en fractiegenoot Tofik Dibi scoort 23 procent.

GL-kiezer gaat voor Sap

Telegraaf 17.05.2012 Kiezers van GroenLinks hebben een duidelijke voorkeur voor fractievoorzitter Jolande Sap als de lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. In een peiling van Maurice de Hond geeft 56 procent de voorkeur aan Sap. Haar uitdager en fractiegenoot Tofik Dibi scoort 23 procent.

Sap raadde Dibi lijsttrekkerskandidatuur af

Metro 17.05.2012 Jolande Sap heeft Tofik Dibi afgeraden om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft Dibi woensdagavond gezegd in het KRO-programma Oog in Oog.

Dibi, die afgelopen zondag bekendmaakte een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap, benadrukt dat hij niet onder druk is gezet. Wel raadden diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hem af om zijn plan door te zetten. Zij vroegen zich af of Dibi er wel goed aan deed om deze stap te wagen.

Sap raadde Dibi lijsttrekkerskandidatuur af

NRC 17.05.2012 Jolande Sap en Tofik Dibi hebben “stevige gesprekken” gevoerd nadat Dibi zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat zei Dibi vanavond in het KRO-programma Oog in Oog.

Dibi, die afgelopen zondag bekendmaakte een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap, benadrukt dat hij niet onder druk is gezet. Wel raadden diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hem af om zijn plan door te zetten. Zij vroegen zich af of Dibi er wel goed aan deed om deze stap te wagen.

Dibi: ‘Niet onder druk gezet’

Telegraaf  16.05.2012 Onder druk is hij niet gezet, maar GroenLinks-leider Jolande Sap heeft haar uitdager Tofik Dibi wel met klem aangeraden zijn gooi naar het partijleiderschap nog eens goed te heroverwegen.

Tofik Dibi, een opvallend lichtgewicht

VK 16.05.2012 Jong en activistisch. Ook opportunistisch en populistisch. Dat alles wordt gezegd in Den Haag over Tofik Dibi, kandidaat GroenLinks-leider. Een bedreiging voor Jolande Sap? Dat niet.

Heeft Tofik Dibi (31) als een kamikazepiloot de duikvlucht naar zijn eigen politieke ondergang ingezet? Wie dat navraagt bij zijn collega’s in de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, krijgt wel die indruk. .

Lees ook ‘Dibi gaat voor in de verkeerde discussie’ – 16/05/12

Lees ook Toptwitteraars op het Binnenhof: Sap verslaat Dibi – 15/05/12

‘Dibi gaat voor in de verkeerde discussie’

VK 16.05.2012  Bij GroenLinks zou het niet om de stijl van de leider moeten gaan, maar om de vraag of de partij niet meer recht zou moeten doen aan haar groene pretenties, meent Wijnand Duyvendak. Wat een gemiste kans! Valt er binnen GroenLinks wat te kiezen, maar benoemt Tofik Dibi toon, stijl en aanpak als de belangrijkste verschillen tussen hem en Jolande Sap.

 Lees ook Toptwitteraars op het Binnenhof: Sap verslaat Dibi – 15/05/12

Lees ook Lijsttrekkersverkiezingen zijn voortaan de standaard – 15/05/

TOFIK DIBI LICHT KANDIDATUUR TOE foto’s

Toptwitteraars op het Binnenhof: Sap verslaat Dibi

VK 15.05.2012 GroenLinkser Arjan El Fassed is het Kamerlid met de meeste volgers op Twitter (meer dan 268 duizend). In twee maanden plaatste hij ruim zeshonderd nieuwe tweets. Op twee staat PVV-leider Geert Wilders met in totaal pas 410 tweets, maar wel bijna 187 duizend volgers. Nummer drie is Alexander Pechtold van D66. De meest gevolgde parlementair journalist is Frits Wester van RTL met ruim 180 duizend volgers.

Sap bewondert passie van Dibi

VK 15.05.2012 Gisteren lichtte Dibi zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toe en beloofde hij GroenLinks groter dan ooit te maken. Maar voor Sap voelt de actie van haar fractiegenoot niet als een dolk in de rug. ,,Ik sta hier vol zelfvertrouwen. Ik ben de juiste vrouw op het juiste moment”, benadrukte Sap vandaag.

Lijsttrekkersverkiezingen zijn voortaan de standaard

Trouw 15.05.2012 ‘Het is eigenlijk bizar dat het CDA ons democratisch heeft ingehaald’, zei Tofik Dibi van GroenLinks maandagavond aan tafel bij Knevel & Van den Brink. Hij bedoelde dat als compliment richting de Christen-democraten. Wat hij er ook mee zei: lijsttrekkersverkiezingen zijn een must. Publiekelijk strijden om het interne leiderschap is voortaan de standaard. GroenLinks is de derde partij binnen drie maanden die lijsttrekkersverkiezingen organiseert – tenminste, als het aan Dibi ligt, en naar alle waarschijnlijkheid krijgt hij zijn zin.

Sap: Bewondering voor Dibi, maar ik ben juiste persoon

Elsevier 15.05.2012 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft voor het eerst gereageerd op de kandidatuur van Kamerlid Tofik Dibi voor het fractievoorzitterschap. Ze zei Dibi’s passie te bewonderen, maar zichzelf de juiste persoon te achten om de partij bij de volgende verkiezingen aan te voeren.  Sap noemt Dibi een sprankelend Kamerlid.

Hij beloofde maandag creatiever en origineler politiek te willen bedrijven dan zijn voorgangers. Dibi denkt de partij groter te kunnen maken dan GroenLinks ooit is geweest, omdat hij een andere stijl van politiek bedrijven heeft.

Sap bewondert passie van Dibi

Parool 15.05.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap vindt haar uitdager Tofik Dibi een ‘sprankelend Kamerlid’ en ze bewondert zijn passie, maar ze acht zichzelf de juiste persoon om GroenLinks aan te voeren bij de komende verkiezingen.

Meer:

Tofik Dibi gaat voor tien zetels, of meer

Trouw 15.05.2012 Bij de persconferentie in de Amsterdamse Jordaan waar Tofik Dibi zich gisteren als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks presenteerde, viel geen onvertogen woord over de partijgenoot die hij met zijn kandidatuur uitdaagt: Jolande Sap. Dat lag niet aan de aanwezige journalisten, die bestookten Dibi met vragen over zijn huidige fractievoorzitter.

Dibi gelooft dat hij GroenLinks bij de verkiezingen in september meer zetels kan bezorgen dan zijn collega: minder dan tien noemt hij ‘onacceptabel’.

BAM! Tofik Dibi daagt Jolande Sap uit om lijsttrekkerschap GroenLinks

Metro 15.05.2012 Tofik Dibi vindt zichzelf ‘geen traditioneel. Tofik Dibi vindt zichzelf ‘geen traditioneel politicus’ en Jolande Sap wel. Om dat laatste kracht bij te zetten is zijn campagneslogan kort en vooral krachtig: BAM! “GroenLinks heeft altijd van die lieve slogans. Ik wil meer urgentie”, verklaart de 32-jarige Dibi.

Sap bewondert passie van Dibi

NU 15.05.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap vindt haar uitdager Tofik Dibi een ”sprankelend Kamerlid” en ze bewondert zijn passie. Bekijk video – Maar ze acht zichzelf de juiste persoon om GroenLinks aan te voeren bij de komende verkiezingen. Maandag lichtte Dibi zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toe en beloofde hij GroenLinks groter dan ooit te maken.

Lees meer over dit onderwerp;

Dibi verwacht lijsttrekkersverkiezingen à la CDA

Trouw 14.05.2012 ‘We gaan het CDA kopiëren’, zei GroenLinks-kandidaatlijsttrekker Tofik Dibi gisteren in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Volgens hem zal GroenLinks debatten in het land gaan houden om een nieuwe lijsttrekker te kiezen, net zoals dat momenteel bij het CDA gebeurt.

Aan tafel in het TV-programma zat ook CDA-kandidaat Mona Keijzer. Tegen haar zei Dibi: ‘Het is bizar dat het CDA ons democratisch inhaalt.’ Zij reageerde: ‘Democratie zit in onze naam.’ Dibi legde uit dat hij het als compliment bedoelde. ‘CDA heeft voor het eerst de luiken opengegooid.’

GroenLinks-prominenten verkiezen Sap boven Dibi

VK 14.05.2012  Oud-partijvoorzitter Herman Meijer en voormalig Kamerlid Wijnand Duyvendak zien Tofik Dibi niet als de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Dat zeiden zij vandaag in het NOS-programma Nieuwsuur.

Vorige week had GroenLinkslid van het eerste uur Bas de Gaay Fortman ook al kritiek op Dibi in Nieuwsuur. ‘Hij straalt geen strategisch leiderschap uit, en ook geen verbindend vermogen en visie en dat heeft Sap wel’, zei De Gaay Fortman. Dibi reageerde daarop vandaag door zichzelf te profileren als de nieuwe garde, die het anders gaat doen dan de oude generatie.

Lees ook Interview Tofik Dibi: ‘GroenLinks moet minder onzeker zijn’ – 14/05/12

Lees ook Dibi: ‘Onder mijn leiding alleen dubbele cijfers’ – 14/05/12

Lees ook Sap wil referendum over lijsttrekkerschap bij meerdere kandidaten – 11/05/12

Dibi wil weer brutaal GroenLinks

Metro 14.05.2012 Tofik Dibi denkt dat hij GroenLinks van nieuw en fris elan kan voorzien. Hij presenteerde zich maandag op een persconferentie in Amsterdam, waar hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van zijn partij toelichtte, als ‘een politicus die niet aan het standaardplaatje voldoet’.

Gerelateerd nieuws;

‘Tofik Dibi wil lijsttrekkerschap GroenLinks’

Heleen Weening nieuwe voorzitter GroenLinks

Tofik Dibi gaat strijd aan met Jolande Sap

Uitbreiding missie Kunduz taboe voor GroenLinks

‘Ik word geen volgens-het-boekje-leider’

Volgens Dibi is ‘politiek marketing geworden’

NU 14.05.2012 – GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil het stokje van Jolande Sap overnemen en partijleider worden. NU.nl sprak hem over zijn motivatie. “Mensen moeten geprikkeld worden om stil te staan bij ons verhaal.”

Lees meer over dit onderwerp;

Interview Tofik Dibi: ‘GroenLinks moet minder onzeker zijn’

VK 14.05.2012 ‘Er is een last van mijn schouders gevallen’, zegt Tofik Dibi ruim een uur na de persconferentie waarin hij zich officieel kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dibi vertelt aan Volkskrant.nl waarom hij de nieuwe lijsttrekker van de partij wil worden. ‘We zijn steeds onzekerder geworden. Dat wil ik veranderen.’

Tofik Dibi: Ik kan GroenLinks groter maken dan Sap

Elsevier 14.05.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks omdat hij denkt de partij groter te kunnen maken dan zijn concurrent, fractievoorzitter Jolande Sap en haar voorgangers Femke Halsema en Paul Rosenmöller.

‘Ik zou het nooit hebben gedaan als ik niet had gedacht dat ik de partij groter zou kunnen maken dan niet alleen onder Jolande Sap, maar onder iedereen,’ aldus het Kamerlid. Hij wil minstens tien zetels halen. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de partij op zeven zetels.

Zondag bevestigde Dibi lijsttrekker te willen worden. Al een paar dagen deed het gerucht de ronde dat Dibi Sap zou willen uitdagen. Omdat partijregels het verboden, kon het Kamerlid niet eerder naar buiten komen met zijn sollicitatie, zegt Dibi. De regels zijn inmiddels veranderd.

Zie ook:

Dibi: Ik ben beter dan iedereen

Spits 14.05.2012 Tofik Dibi denkt te weten hoe het verder moet met GroenLinks. Hij beweert dat hij de partij groter dan ooit kan maken. Dibi riep dat vandaag tijdens een persconferentie in Amsterdam, waar hij uitleg kwam geven over het feit dat hij zichzelf heeft aangemeld als kandidaat-lijsttrekker.

Dibi wil ‘scherpte en originaliteit’ voor GroenLinks

Kandidatuur is ‘geen motie van wantrouwen tegen Sap’

NU 14.05.2012 Kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks Tofik Dibi wil met ‘scherpte en originaliteit’ een andere manier van politiek bedrijven. Dat zei hij maandag als toelichting op zijn kandidatuur op een persconferentie in Amsterdam. “Ik heb een andere stijl en een andere manier van politiek bedrijven”, aldus Dibi. “Politici gedragen zich teveel als rekenmachientjes.”

Lees meer over dit onderwerp;

Dibi denkt GroenLinks groter te maken dan onder Sap

Parool 14.05.2012 Tofik Dibi denkt dat GroenLinks met hem op kop groter kan worden dan de partij ooit is geweest. Dat zei hij vandaag in Amsterdam in zijn toelichting op zijn aanmelding als kandidaat-lijsttrekker.

‘Ik zou dat nooit hebben gedaan als ik niet had gedacht dat ik de partij groter zou kunnen maken dan niet alleen onder Jolande Sap, maar onder iedereen. Ik denk dat ik er echt in kan slagen om GroenLinks nieuw elan te geven’, benadrukte Dibi. Hij bindt daarom de strijd om de eerste plek op de kandidatenlijst aan met de gedoodverfde lijsttrekker Jolande Sap.

Dibi: ‘Onder mijn leiding alleen dubbele cijfers’

VK 14.05.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is ervan overtuigd dat hij de partij bij de verkiezingen van 12 september groter kan maken dan deze nu is. Dat zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie in Amsterdam waar hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toelichtte. ‘Ik wil die nummer-1-plek.’

Dibi: mijn kandidatuur is geen motie van wantrouwen richting Sap

NRC 14.05.2012 Tofik Dibi wil lijsttrekker van GroenLinks worden, omdat hij het tijd vindt voor een nieuwe generatie en een andere stijl van politiek bedrijven. Dat zei hij vanmiddag in een toelichting op zijn kandidatuur op een persconferentie in Amsterdam. Lees verder›

Dibi denkt GL groter te maken

Telegraaf 14.05.2012 Tofik Dibi denkt dat GroenLinks met hem op kop groter kan worden dan de partij ooit is geweest. Dat zei hij maandag in Amsterdam in zijn toelichting op zijn aanmelding als kandidaat-lijsttrekker. Het verschil met Sap zit hem niet in de ideeën, vertelde Dibi, maar in de stijl. „In het verhaal, in de scherpte en de originaliteit zal het anders zijn.” En: „Ik denk dat ik meer vechtlust heb.” De missie in Kunduz of het vijfpartijenakkoord zal hij gewoon blijven steunen.

Tofik Dibi dingt naar lijsttrekkerschap

GL 13 mei 2012 – Tofik Dibi maakte vandaag bekend dat hij gesolliciteerd heeft naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. De kandidatencommissie maakt uiterlijk 31 mei de voordracht van de lijsttrekkerkandidaten bekend. Als er meer kandidaten zijn, organiseert de partij een ledenreferendum.

Tofik Dibi officieel kandidaat-lijsttrekker GroenLinks

Elsevier 13.05.2012 GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi bevestigt zondag dat hij kandidaat is voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Volgens Dibi slaagt GroenLinks er onvoldoende in om mensen te raken. In 2008 is Dibi uitgeroepen tot politiek talent van het jaar. ‘De oude vergrijsde economie is vastgeroest. Het is tijd voor een nieuwe groene economie. GroenLinks moet daarin vooroplopen en mensen meekrijgen. Daarom stel ik me kandidaat voor het lijsttrekkerschap,’ zegt Dibi. Jolande Sap heeft al laten weten de strijd met andere kandidaten ‘met vertrouwen’ te zullen aangaan.

Afgelopen week waren er geruchten dat Dibi zich zou kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap. Sap zei vrijdag dat zij pleit voor een lijsttrekkersreferendum. ‘Ik ga niet over procedures, dat is aan ons partijbestuur. Een campagne in de eigen partij is iets anders dan de echte verkiezingsstrijd. Negativiteit is verboden en de scherpte ontbreekt nog bij CDA en GroenLinks

Commentaar Eric Vrijsen: Dibi, Sap, Buma of Spies: spetterend wordt het niet

Zie ook:

Tofik Dibi dingt naar lijsttrekkerschap

GL zo 13 mei 2012, Tofik Dibi maakte vandaag bekend dat hij gesolliciteerd heeft naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. De kandidatencommissie maakt uiterlijk 31 mei de voordracht van de lijsttrekkerkandidaten bekend. Als er meer kandidaten zijn, organiseert de partij een ledenreferendum.

Nu is het officieel: Tofik Dibi kandidaat-lijsttrekker GroenLinks

NRC 13.05.2012 Afgelopen maandag kwamen de geruchten al naar buiten, maar nu is het officieel: Tofik Dibi doet een gooi naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat liet hij vandaag weten in een verklaring, schrijft persbureau Novum.

Jolande Sap, die Femke Halsema op 17 december 2010 opvolgde als fractievoorzitter, zei vrijdag dat er wat haar betreft een referendum komt over het lijsttrekkerschap. Daaruit moet blijken of het mede door GroenLinks gesloten begrotingsakkoord haar positie heeft aangetast.

Tofik Dibi stelt zich officieel kandidaat als lijsttrekker

VK 13.05.2012  Tofik Dibi heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. De partij slaagt er volgens hem onvoldoende in om mensen te raken. De ‘oude vergrijsde economie’ is volgens hem vastgeroest. ‘Het is tijd voor een nieuwe groene economie’, aldus Dibi.

Lees ook Sap wil referendum over lijsttrekkerschap bij meerdere kandidaten – 11/05/12

Lees ook Leden GroenLinks die lijsttrekker willen worden, mogen dat nu gewoon zeggen – 10/05/12

Lees ook ‘Sap of Dibi? Het wordt nog spannend bij GroenLinks’ – 10/05/12

Dibi kandidaat lijsttrekkerschap GroenLinks

Telegraaf 13.05.2012 De partij slaagt er volgens hem onvoldoende in om mensen te raken. De economie is volgens hem vastgeroest, oud en vergrijsd. „Het is tijd voor een nieuwe, groene economie. GroenLinks moet daarin vooroplopen en mensen meekrijgen. Daarom stel ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks”, aldus Dibi.

Tofik Dibi stelt zich officieel kandidaat als lijsttrekker

Parool 13.05.2012 Tofik Dibi heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt.

De partij slaagt er volgens hem onvoldoende in om mensen te raken. De ‘oude vergrijsde economie’ is volgens hem vastgeroest. ‘Het is tijd voor een nieuwe groene economie’, aldus Dibi.

Tofik Dibi wil baas GroenLinks worden

Spits 13.05.2012 De geruchten blijken te kloppen: het 31-jarige Kamerlid Tofik Dibi wil af van Jolande Sap als lijsttrekker van GroenLinks. Dibi vindt zichzelf een betere kandidaat.

In 2006 zei hij nog in een interview: “Toen ik me opgaf als kandidaat-kamerlid deed ik dat meer een beetje voor de grap.” Morgenmiddag om 15:00 uur geeft Dibi een toelichting in Amsterdam, ’s avonds laat hij zich interviewen in het praatprogramma Knevel & Van den Brink.

Tofik Dibi stelt zich officieel kandidaat als lijsttrekker

Trouw 13.05.2012 Volgens onbevestigde berichten was het al bekend dat Dibi een gooi wil doen naar het leiderschap. Hij geeft morgen om 15.00 uur een toelichting op zijn kandidatuur in Amsterdam.

Fractievoorzitter Jolande Sap zei vorige week met vertrouwen de strijd te zullen aangaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Meer over

Sap wil referendum over lijsttrekkerschap bij meerdere kandidaten

Leden GroenLinks die lijsttrekker willen worden, mogen dat nu gewoon zeggen

Sap ‘zit nog heerlijk in het zadel’

Tofik Dibi gaat strijd aan met Sap

Metro 13.05.2012 Tofik Dibi wil de lijsttrekker van GroenLinks worden. Dat heeft het Kamerlid zondag laten weten in een verklaring. “GroenLinks moet weer durven voorop te lopen. Nog nooit was het optimistische en innovatieve verhaal van GroenLinks zo urgent”, schrijft Dibi. Hij zegt erdoor geraakt te zijn dat de partij er nu onvoldoende in slaagt om mensen te raken en in hun hoofden en harten te komen. “Juist nu moeten we voorbij de tegenstellingen tussen links en rechts, jong en oud, zwart en wit.”

Dibi kandidaat lijsttrekkerschap GroenLinks

NU 13.05.2012 Tofik Dibi heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt.  Tofik Dibi heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt.

Lees meer over dit onderwerp;

Jolande Sap wil lijsttrekkersreferendum GroenLinks

Elsevier 11.05.2012 Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap als er verschillende kandidaten zijn. Sap is tot dusver de enige officiële kandidaat. Tofik Dibi zou volgens onbevestigde berichten ook een gooi willen doen naar het leiderschap. Als er verschillende kandidaten zijn ‘zou het goed zijn als er in dat geval een lijsttrekkersreferendum komt,’ aldus Sap vrijdag.

Sap wil referendum

Telegraaf 11.05.2012 Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap als er meerdere kandidaten zijn. Sap is tot dusver de enige binnen de partij die heeft aangegeven lijsttrekker te willen worden. Tofik Dibi zou volgens onbevestigde berichten ook een gooi willen doen naar het leiderschap.

Sap wil referendum over lijsttrekkerschap bij meerdere kandidaten

Trouw 11.05.2012 Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap als er meerdere kandidaten zijn. Sap is tot dusver de enige binnen de partij die heeft aangegeven lijsttrekker te willen worden. Tofik Dibi zou volgens onbevestigde berichten ook een gooi willen doen naar het leiderschap.

Sap wil referendum over lijsttrekkerschap GroenLinks

NRC 11.05.2012 GroenLinks-fractieleider Jolande Sap wil een referendum over het lijsttrekkerschap van de partij. In de huidige opzet wordt op 31 mei openbaar wie er kandidaat zijn, maar dat vindt ze te laat. Ze wil, nu er andere kandidaten lijken te zijn, de tijd hebben voor een campagne. Lees verder›

Sap wil referendum over lijsttrekker

NU 11.05.2012 Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap als er meerdere kandidaten zijn. Volgens de huidige planning maakt de partij op 31 mei de kandidaten voor het lijsttrekkerschap bekend en wijst het partijcongres op 30 juni de lijsttrekker aan. Dat laat weinig tijd voor het voeren van een campagne, omdat de verkiezingen op 12 september zijn.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Sap of Dibi? Het wordt nog spannend bij GroenLinks’

VK 10.05.2012 Anders dan PvdA en CDA was het GroenLinks ontgaan dat een open leiderschapswedstrijd onontkoombaar is. De kandidatuur van het Kamerlid Tofik Dibi voor het partijleiderschap was woensdag aanhalingstekensnieuws: ‘Dibi wil GroenLinks aanvoeren’, zeiden bronnen uit de partij. Zelf twitterde Dibi dat hij er een ‘paar daagjes’ tussenuit was – hij bevestigde niets. Alles op schaal, in het meireces worden ook kleine nieuwtjes groot. Maar het lijkt er sterk op dat het verschijnen van een uitdager voor Jolande Sap in de partij als een donderslag bij heldere hemel kwam.

Leden GroenLinks die lijsttrekker willen worden, mogen dat nu gewoon zeggen

VK 10.05.2012 Leden van GroenLinks die lijsttrekker van de partij willen worden, mogen zeggen dat ze dat willen. Tot nu toe gold een zwijgplicht voor potentiele kandidaten, maar GroenLinks heeft die regels aangepast. Tot nu toe is alleen van zittend fractievoorzitter Jolande Sap bekend dat ze lijsttrekker wil worden bij de verkiezingen van 12 september.

Geen zwijgplicht GL

Telegraaf 10.05.2012 Kandidaten voor de Tweede Kamer van GroenLinks mogen daarmee naar buiten treden. De partij heeft het campagneprotocol aangepast, meldt de website van GroenLinks donderdag.

GroenLinks schrapt zwijgplicht kandidaten

Metro 10.05.2012 GroenLinksers die lijsttrekker van hun partij willen worden mogen met hun ambities naar buiten treden. Dit was verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast. Vooralsnog is zittend fractievoorzitter Jolande Sap de enige die heeft gezegd de lijst te willen trekken, maar de afgelopen dagen verschenen berichten dat Tofik Dibi zich ook kandidaat wil stellen.

Gerelateerd nieuws;

GroenLinks schrapt zwijgplicht kandidaten

NU 10.05.2012 GroenLinksers die lijsttrekker van hun partij willen worden mogen met hun ambities naar buiten treden. Dit was verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast.

Lees meer over dit onderwerp;

Sap ‘zit nog heerlijk in het zadel’

Trouw 09.05.2012 Fractievoorzitter Jolande Sap zegt met vertrouwen de strijd aan te gaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Volgens onbevestigde berichten wil ook Tweede Kamerlid Tofik Dibi een gooi doen naar het lijsttrekkerschap, maar Sap voelt zich daardoor niet aangevallen. Het moet volgens haar nog blijken of er andere kandidaten zijn, maar hoe dan ook gaat ze ,’met heel veel plezier’ de strijd aan.

Sap: ik zit nog heerlijk

Telegraaf 09.05.2012 Fractievoorzitter Jolande Sap zegt met vertrouwen de strijd aan te gaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Sap vindt zichzelf juiste vrouw op juiste moment

Metro 09.05.2012 Jolande Sap vindt zichzelf het meest geschikt om lijsttrekker te worden van GroenLinks. “Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste vrouw op het juiste moment ben”, zei de fractievoorzitter woensdagmiddag voorafgaand aan het overleg over de uitwerking van het begrotingsakkoord dat zij sloot met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Sap wil strijd aan gaan met andere kandidaten

NU 09.05.2012 Fractievoorzitter Jolande Sap zegt met vertrouwen de strijd aan te gaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende verkiezingen.

Schrik om ‘couppoging’ Dibi

Telegraaf 09.05.2012 Er is vanuit zijn eigen partij GroenLinks met verbazing gereageerd op de kandidaatstelling voor het partijleiderschap van Tofik Dibi. In de Kamerfractie is de verbazing extra groot, omdat de vermeende tegenkandidaat voor Jolande Sap een directe collega is.

Procedure kandidaat-lijsttrekkers

di 8 mei 2012 –Er is onduidelijkheid ontstaan over de lijsttrekkersprocedure. Lijsttrekkerskandidaten worden door de Kandidatencommissie voorgedragen. Wie solliciteert, moet namelijk voldoen aan het profiel voor lijsttrekker en krijgt dus sollicitatiegesprekken met de kandidatencommissie. Hetzelfde geldt voor alle kandidaten. Op donderdag 31 mei maakt de kandidatencommissie de voordracht bekend van de lijsttrekkerskandidaten en op 22 juni van de kandidaatkamerleden. Het congres op 30 juni beslist over de lijsttrekker en de volgorde van de lijst.

Eind mei bekend of Dibi lijsttrekker wil worden

Parool 08.05.2012 Of Tweede Kamerlid Tofik Dibi het inderdaad wil opnemen tegen GroenLinks-leider Jolande Sap en zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap, wordt op 31 mei duidelijk. Dan heeft een commissie gesprekken gevoerd met de kandidaten en hen getoetst aan het gewenste profiel voor de lijsttrekker.

Sap vreest tegenkandidaten niet

Metro 08.05.2012 GroenLinks-leider Jolande Sap ziet een strijd om het lijsttrekkerschap van haar partij met enthousiasme tegemoet. “Als er sterke tegenkandidaten opstaan die zich met mij willen meten, dan ga ik met plezier de strijd aan”, laat ze dinsdag weten op Twitter. Ze doet de berichten over mogelijke tegenkandidaten voor haar positie af als ‘mediareuring’.

‘Tofik Dibi wil lijsttrekker van GroenLinks worden’

VK 08.05.2012 Dibi zou in een brief aan de selectiecommissie van de partij hebben laten weten dat hij op nummer één van de lijst wil. De stap kan worden gezien als een motie van wantrouwen tegen Sap.

‘Tofik Dibi wil lijsttrekker van GroenLinks worden’

Parool 08.05.2012 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi werpt zich op als tegenstrever van Jolande Sap in de strijd om het lijsttrekkerschap. Dat melden bronnen aan de NOS. Dibi zou in een brief aan de selectiecommissie van de partij hebben laten weten dat hij op nummer één van de lijst wil. De stap kan worden gezien als een motie van wantrouwen tegen Sap.

Tofik Dibi is klaar met Sap

Spits 08.05.2012  Jolande Sap krijgt waarschijnlijk concurrentie als kandidate voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. De voorzitter van de partij, Heleen Weening, zei vanavondvoor de camera van PowNews dat er ‘meerdere kandidaten’ zijn. Zelf was hij de hele avond onbereikbaar, maar Tofik Dibi wordt genoemd als uitdager van Sap.

‘Tofik Dibi wil lijsttrekkerschap GroenLinks’

Metro 08.05.2012 GroenLinks houdt geen aparte verkiezing voor het lijsttrekkerschap van de partij. Kandidaten voor de Tweede Kamer konden wel aangeven dat ze de partij willen aanvoeren. Een kandidatencommissie stelt daarna een conceptlijst voor, waar de partijleden tijdens het congres op 30 juni over kunnen stemmen.

‘Dibi wil lijst GroenLinks trekken’

NU 08.05.2012 Tofik Dibi wil de lijsttrekker van GroenLinks worden.  Bekijk video

Dat meldt de NOS maandag op basis van ingewijden.

Partijvoorzitter van GroenLinks Heleen Weening zei maandag in Pownews dat zich meerdere kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij hebben gemeld. “Dat vind ik als voorzitter goed nieuws.”

Lees meer over dit onderwerp;

‘Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker GroenLinks’

NRC 07.05.2012 Tofik Dibi stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks voor de komende parlementsverkiezingen. Dat melden bronnen binnen de partij aan PowNews. Als Dibi zich inderdaad kandidaat stelt krijgt partijleider Jolande Sap concurrentie voor het lijsttrekkerschap.

Ook de NOS bericht over de kandidatuur van Dibi op basis van bronnen in Den Haag. Het Tweede Kamerlid zou dat in een brief aan de selectiecommissie van GroenLinks bekend hebben gemaakt. Een daadwerkelijke kandidatuur mag volgens de NOS gezien worden als een motie van wantrouwen naar partijleider Sap toe.

‘Tofik Dibi wil lijsttrekker van GroenLinks worden’

Elsevier 07.05.2012Kamerlid Tofik Dibi wil de strijd aangaan met GroenLinks-leider Jolande Sap. Dibi stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap.  Dat meldt PowNews op basis van bronnen binnen de partij. Tot zondag konden kandidaten zich aanmelden voor het partijleiderschap. Verschillende leden hebben dat gedaan, bevestigt partijvoorzitter Heleen Weening tegenover PowNews. Ze bevestigt de aanmelding van Dibi niet.

Ineke van Gent niet weer verkiesbaar

NU 05.05.2012 DEN HAAG – GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stelt zich niet meer verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dat heeft ze zaterdag bekendgemaakt.

Advertenties

mei 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 reacties »

 1. […] Zie ook: Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – GroenLinks […]

  Pingback door Ineke van Gent GroenLinks – Storm in een glas water ?? « Debat in de Digitale Hofstad | juli 23, 2012 | Beantwoorden

 2. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – GroenLinks […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

 3. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – GroenLinks […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012 | Beantwoorden

 4. […] de Aftrap  is het nooit meer helemaal goed gekomen met […]

  Pingback door GroenLinks en de crisis « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 6, 2012 | Beantwoorden

 5. […] de Aftrap  is het nooit meer helemaal goed gekomen met […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 6, 2012 | Beantwoorden

 6. […] na de Aftrap  is het nooit meer helemaal goed gekomen met […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 26, 2013 | Beantwoorden

 7. […] na de Aftrap  is het nooit meer helemaal goed gekomen met […]

  Pingback door GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 3, 2013 | Beantwoorden

 8. […] de Aftrap  op weg naar 12.09.2012 is het nooit meer helemaal goed gekomen met […]

  Pingback door Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 13, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: