Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CU

ChristenUnie logo

‘Voor de verandering, ChristenUnie’.

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA.

Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob. De partij werkt mee aan het ‘Kunduzakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD.

Betrouwbaarheid
‘Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen,’ zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ‘Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd,’ vindt hij. Slob geeft als voorbeeld onder meer dat het CDA een motie steunde om niet te snijden in ontwikkelingshulp. Toch ging de partij daar in het Catshuis mee akkoord. Ook het terugdraaien van het gezinsbeleid nadat de ChristenUnie het kabinet verliet, steekt hem.

Inwisselen
De grote vraag is nu volgens Slob wat deze partijen na de verkiezingen gaan doen. ‘We hebben gezien dat ze heel makkelijk de ene samenwerking voor de andere inwisselen,’ zegt hij. Tegelijkertijd beseft  de leider van de ChristenUnie dat hij VVD en CDA nodig heeft om problemen aan te kunnen pakken, zoals de oplopende zorgkosten en de problemen die jongeren hebben op de arbeids- en woningmarkt.

Leiderschap
Slob stelt in het interview verder dat hij na de verkiezingen in de Tweede Kamer wil blijven, ook als hij zaterdag op het partijcongres 12 mei 2012 wordt gekozen tot lijsttrekker. ‘Ik blijf in de Kamer, waar een politiek leider thuishoort.’

Terugblik 2010 Campagne ChristenUnie gekraakt

Kandidatenlijst

Punten uit het programma

 • Strengere aanpak van overlastgevende buren
 • Stijgende EU-begroting moet fors omlaag
 • Minder regels en richtlijnen vanuit Europa
 • Publicatie camerabeelden van overvallen of andere misdrijven
 • Steviger handhaven van anti-kraakwet
 • Hardere aanpak van financieel-economische criminaliteit
 • Afgewogen samenstelling van het basispakket in de zorg
 • Maximum snelheid120 kilometerper uur

ChristenUnie-verkiezingsprogramma Voor de verandering.

ChristenUnie kiest voor 7 christelijk-sociale veranderingen

CU maandag 18 juni 2012 – In haar verkiezingsprogramma ‘Voor de verandering, 7 christelijk-sociale hervormingen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen kiest de ChristenUnie voor fundamentele veranderingen. Op de korte termijn wil de partij de crisis aanpakken door te knokken voor banen, toegankelijke zorg, kansen voor jongeren en betaalbare huizen. Tegelijk wil de partij werken aan een omslag in de samenleving waarbij er meer ruimte komt voor onderlinge zorg, ondernemers en jongeren. Daarbij wordt de rol van de overheid kleiner, maar waarbij ze pal blijft staan voor kwetsbaren. Arie Slob: “Het moet nu echt anders en wij laten zien dat het ook anders kan. Dit programma laat zien dat zorg voor kwetsbaren samen kan gaan met een gezonde financiële huishouding. Het is de balans tussen Rutte en Roemer.” lees verder

next.checkt: het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie

NRC 16.08.2012 In de aanloop naar de verkiezingen bekijkt next.checkt de verkiezingsprogramma’s. Vandaag dat van de ChristenUnie. Twee gekozen stellingen zijn waar en twee zijn niet te checken. Lees verder›

Verder:

Slob: ChristenUnie is geen regeringsfractie

Trouw 23.11.2013 Premier Mark Rutte moet oppassen om de ChristenUnie te snel in het regeringskamp te trekken. ‘We hebben begrotingsafspraken gemaakt en staan daarbij ook voor onze handtekening, maar er zijn nog veel onderwerpen waar onze keuzen niet parallel lopen met die van het kabinet.’ ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat zaterdag in Ede op een congres van zijn partij.

ChristenUnie volgens Slob geen regeringsfractie

NU 23.11.2013 Premier Mark Rutte moet oppassen om de ChristenUnie te snel in het regeringskamp te trekken.

“We hebben begrotingsafspraken gemaakt en staan daarbij ook voor onze handtekening, maar er zijn nog veel onderwerpen waar onze keuzen niet parallel lopen met die van het kabinet.”

ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat zaterdag in Ede op een congres van zijn partij.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over ChristenUnie

Slob: Geen regeringsfractie

Telegraaf 23.11.2013 Premier Mark Rutte moet oppassen om de ChristenUnie te snel in het regeringskamp te trekken. „We hebben begrotingsafspraken gemaakt en staan daarbij ook voor onze handtekening, maar er zijn nog veel onderwerpen waar onze keuzen niet parallel lopen met die van het kabinet.” ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat zaterdag in Ede op een congres van zijn partij.

Cameron steunt Slob

Telegraaf 10.09.2012 De Britse premier David Cameron heeft de ChristenUnie maandagochtend een hart onder de riem gestoken. „Hij heeft vanochtend een verklaring uitgegeven waarin hij steun uitspreekt voor ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob”, aldus een opgetogen woordvoerder van de partij van Slob.

Britse Cameron steunt niet ‘vriend’ Rutte maar Slob

VK 10.09.2012 De Britse premier David Cameron steunt ChristenUnie-leider Arie Slob. Cameron: ‘Mijn partij werkt hand in hand met de ChristenUnie in het Europees Parlement om een efficiënter en een minder bemoeizuchtig Europa dat zich inzet voor vrede, veiligheid en handel.’

Meldpunt CU trekt 50 reacties

Telegraaf 09.09.2012 Het meldpunt dat de ChristenUnie opende voor overbodige regels in de zorg of het onderwijs, heeft in bijna twee weken 85 reacties ontvangen. De partij wil van mensen uit die sectoren weten waar de regels het werk in de weg zitten.

‘De medisch-ethische praktijk kan beter’

NU 09.09.2012 DEN HAAG – “Tegen kiezers die moeite hebben met onze medisch-ethische punten, zeg ik dat we wel staan voor onze keuzes daarin, maar dat ik niet zozeer strijd tegen wetten, maar voor een goede praktijk.”

Gerelateerde artikelen;

08/09/2012 ‘Afspraak Rutte en Samsom staat al in potlood’

08/09/2012 Christenen in zuidwest-Nederland stemmen SGP

04/09/2012 Slob wil wel verbinden tussen VVD en PvdA

Slob verbaasd over CDA-beleid

NOS 09.09.2012 Arie Slob, lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft zich de afgelopen tijd verbaasd over het beleid van het CDA. In een interview met website NU.nl zegt hij de kernwaarden van de partij niet terug te zien in de besluiten van het kabinet.

Verbazing over omgang ‘kernwaarden’ door CDA

NU 09.09.2012 ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob is verbaasd over de manier waarop het CDA is omgegaan met hun kernwaarden. Ook ziet hij de ChristenUnie als mogelijke ‘smaakmaker’ in een kabinet met VVD en PvdA.

Gerelateerde artikelen

08/09/2012 ‘Afspraak Rutte en Samsom staat al in potlood’

08/09/2012 CDA-vliegtuig landt op strand na botsing

08/09/2012 Christenen in zuidwest-Nederland stemmen SGP

Slob pleit voor bindend referendum over opsplitsing euro

Elsevier 05.09.2012 ChristenUnie-leider Arie Slob roept op tot een volksraadpleging over de toekomst van de euro. Hero Brinkman, Marianne Thieme en Jolande Sap reageerden positief. Dat zei de ChristenUnie-lijsttrekker woensdag tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat in de aula van het Academiegebouw in Groningen

Het liefst ziet Slob dat Nederlanders zich in een bindend advies mogen uitspreken over het lot van de euro. De Nederlandse grondwetbeschikt echter niet over een dergelijk bindend referendum.

Commentaar van Arendo Joustra:Nieuw euroverdrag gaat in tegen Grondwet

Zie ook:  Slob: Aangepast noodfonds moet opnieuw naar parlement

Stembrief van Jojanneke Vanderveen: ‘ChristenUnie, jammer die ruk naar rechts’

NRC 05.09.2012  Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. Op nrc.nl gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat middels een briefwisseling. Vandaag de brief van DWARS aan de ChristenUnie-jongeren. Lees brief›

Maak van generatieakkoord maar regeerakkoord

Trouw 04.09.2012 Arie Slob is op formatiepad. Niet alleen solliciteerde hij vorige week openlijk naar de rol van informateur, sinds gisteren wil hij nog vóór de formatie een ‘generatieakkoord’ sluiten met jongeren, ouderen, vakbeweging en politici. Een prima idee, maar met de keuzes die we moeten maken kunnen we er beter direct het regeerakkoord van maken.

Slob wil wel verbinden in kabinet van VVD en PvdA

VK 04.09.2012 De ChristenUnie ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd in een kabinet van VVD en PvdA om te voorkomen dat er op belangrijke dossiers de komende jaren niets gebeurt.

Slob wil wel verbinden in kabinet van VVD en PvdA

Parool 04.09.2012 De ChristenUnie ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd in een kabinet van VVD en PvdA om te voorkomen dat er op belangrijke dossiers de komende jaren niets gebeurt.

Slob wil wel verbinden tussen VVD en PvdA

NU 04.09.2012 De ChristenUnie ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd in een kabinet van VVD en PvdA om te voorkomen dat er op belangrijke dossiers de komende jaren niets gebeurt. Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slobwoensdag. Hij ziet grote verschillen in de plannen van VVD en PvdA en denkt dat zijn partij een noodzakelijke, verbindende rol kan spelen.

Slob wil wel verbinden

Telegraaf 04.09.2012 De ChristenUnie ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd in een kabinet van VVD en PvdA om te voorkomen dat er op belangrijke dossiers de komende jaren niets gebeurt.

Slob niet bang voor schade door SGP-ophef

Trouw 03.09.2012 ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob noemt de ophef rond zijn SGP-collega Kees van der Staaij over abortus ‘een ongelukkig moment’. Maar hij vond het ook geen reden om ‘massaal over hem heen te vallen”, zei Slob maandag in een verkiezingsdebat op Radio 1.

Slob wil generatieakkoord voor formatie

Parool 03.09.2012 Voor de kabinetsformatie begint moet er een generatieakkoord worden gesloten, om te voorkomen dat jong en oud tegenover elkaar komen te staan. Lijsttrekker Arie Slob van de ChristenUnie bepleitte dat maandag in een interview met RTL Z. Slob wil jongeren- en ouderenorganisaties, vakbonden en politici om tafel krijgen om afspraken te maken over zaken als pensioenen en het afbouwen van de staatsschuld.

Slob wil generatieakkoord

Telegraaf 03.2012  Voor de kabinetsformatie begint moet er een generatieakkoord worden gesloten, om te voorkomen dat jong en oud tegenover elkaar komen te staan. Lijsttrekker Arie Slob van de ChristenUnie bepleitte dat maandag in een interview met RTL Z. Slob wil jongeren- en ouderenorganisaties, vakbonden en politici om tafel krijgen om afspraken te maken over zaken als pensioenen en het afbouwen van de staatsschuld.

Joël Voordewind (CU): ‘Rosenthal vooral ingehuurd voor het bedrijfsleven’

VK 01.09.2012  Volkskrant.nl spreekt in de aanloop naar 12 september met de nummers twee op de kieslijsten van de verschillende politieke partijen. Vandaag: Joël Voordewind (ChristenUnie). ‘De crisis is vreselijk, maar in het buitenland worden mensen vermoord omdat ze anders denken.’

Slob wil wel verkennen

Telegraaf 01.09.2012  ChristenUnie-voorman Arie Slob wil in de dagen na de verkiezingen van 12 september wel verkennende gesprekken voeren met politieke partijen over de formatie. Dat zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Slob wil wel verkennen na verkiezingen

NU 01.09.2012  ChristenUnie-voorman Arie Slob wil in de dagen na de verkiezingen van 12 september wel verkennende gesprekken voeren met politieke partijen over de formatie. Dat zegt hij zaterdag in de Volkskrant. Nu de Tweede Kamer na de verkiezingen zelf aan zet is bij de formatie – eerder werd besloten dat niet meer door de koningin te laten regelen – vreest Slob voor chaos en vertraging.

‘Eurocrisis dreigt bom te worden onder EU’

Trouw 31.08.2012 De lijsttrekker van de ChristenUnie, Arie Slob, roept zijn collega’s van andere fracties op om open het gesprek aan te gaan over de toekomst van de euro. In het najaar wil hij andere fractievoorzitters uitnodigen voor een conferentie over alternatieve oplossingen om uit de crisis te komen.

’Ervaring is belangrijk’

Spits 31.08.2012 Bij zijn aantreden als partijleider werd hij als tussenpaus gezien. Een hoofdrol bij het Lente-akkoord nam de twijfel weg. Arie Slob staat er en Sp!ts sprak met hem.

ChristenUnie presenteert actieplan tegen schuldencrisis

NU 30.08.2012 AMSTERDAM – De ChristenUnie heeft donderdagavond een actieplan gepresenteerd om de schuldencrisis bij burgers, banken en overheden de komende jaren aan te pakken.  Lijsttrekker Arie Slob presenteerde het plan samen met financieel specialist Carola Schouten tijdens een partijbijeenkomst in Ede.

Gerelateerde artikelen;

ChristenUnie: Pak schulden aan

Spits 30.08.2012 Nederland moet de komende jaren alles in het werk stellen om zowel de particuliere als de overheidsschuld terug te dringen. Dat stelt ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob tegenover deze krant. Hij lanceert vandaag in Ede een Actieplan Schuldencrisis.

ChristenUnie wil hogere premie bij ongezond leven

NU 29.08.2012 AMSTERDAM – De ChristenUnie is van mening dat mensen die ongezond leven meer zorgpremie moeten betalen. Ook mag leefstijl wat Kamerlid Joël Voordewind betreft van invloed zijn op de behandelvolgorde. Hij staat hierin alleen, bleek woensdag tijdens een debat over zorg dat plaatsvond in Nieuwegein.

Gerelateerde artikelen;

‘Homohuwelijk kost ChristenUnie stemmen’

Trouw 28.08.2012  Het standpunt van de ChristenUnie over het homohuwelijk kan de partij bij de verkiezingen veel stemmen gaan kosten. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 2000 kiezers die zeggen op die partij te stemmen of dat overwegen te doen.

ChristenUnie: beste in balans

RTL 27.08.2012 Het programma van de ChristenUnie zorgt voor ,,solide oplossingen voor alle generaties”. Dat verklaarde de partij nadat het CPB maandag de doorrekening van de partijprogramma’s bekend had gemaakt.

ChristenUnie: beste in balans

Telegraaf 27.08.2012  Het programma van de ChristenUnie zorgt voor ,,solide oplossingen voor alle generaties”. Dat verklaarde de partij nadat het CPB maandag de doorrekening van de partijprogramma’s bekend had gemaakt.

CU-kandidaat Herman Wegter formuleert het eenvoudigst

Trouw 25.08.2012 Op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een verstandelijke beperking is Herman Wegter gekozen tot politicus die het meest eenvoudig formuleert. Dat meldde de organisatie. Wegter is presentator bij de Evangelische Omroep (EO) en staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie.

CU-kandidaat Herman Wegter formuleert het eenvoudigst

VK 25.08.2012 Op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een verstandelijke beperking is Herman Wegter gekozen tot politicus die het meest eenvoudig formuleert. Dat meldde de organisatie. Wegter is presentator bij de Evangelische Omroep (EO) en staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie.

Arie Slob: ‘God laat zich niet zomaar uit Den Haag wegjagen’

VK 24.08.2012 In de aanloop naar de verkiezingen laat de Volkskrant tien lijsttrekkers aan het woord. Vandaag Arie Slob (50) van de ChristenUnie. ‘We zijn gewoon eerlijk over wie we zijn.’.

Lees ook CU: actie tegen wet godslastering Pakistan – 20/08/12

Lees ook ChristenUnie wil aanpak jeugdwerkloosheid – 17/08/12

Samenwonende homo’s mogen actief worden binnen ChristenUnie

Metro 21.08.2012 Samenwonende homoseksuelen mogen politiek actief zijn binnen de ChristenUnie. Wel moeten ze de partijlijn onderschrijven waarin het homohuwelijk wordt afgewezen. Dat zegt lijsttrekker Arie Slob dinsdagavond in een gesprek met het NCRV-programma Altijd Wat.

ChristenUnie wil aanpak jeugdwerkloosheid

Trouw 17.08.2012 De ChristenUnie wil werk maken van de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Jongeren moeten door de overheid weer aan een baan worden geholpen, zoals het vorige kabinet dat deed. Dat stelt Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, in dagblad Spits.

ChristenUnie wil aanpak jeugdwerkloosheid

NU 17.08.2012 De ChristenUnie wil werk maken van de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Jongeren moeten door de overheid weer aan een baan worden geholpen, zoals het vorige kabinet dat deed. Dat stelt Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vrijdag in Sp!ts.

Gerelateerde artikelen;

ChristenUnie vreest loopgravenoorlog jong-oud

Trouw 15.08.2012 Arie Slob ziet een loopgravenoorlog opdoemen. Door de crisis worden generaties uit elkaar gedreven, meent de leider van de ChristenUnie, en daar dragen politici aan bij. “Als je de situatie van ouderen als dramatisch afschildert, dan ben je fout bezig.” De lijsttrekker heeft net zijn eerste verkiezingsdebat achter de rug. Het publiek, vrijwel alleen studenten, slentert nog langs de drankkraampjes op het Janskerkhof in Utrecht.

Rouvoet niet beschikbaar als minister

NU 15.08.2012  AMSTERDAM – Voormalig minister en vice-premier Andre Rouvoet wil geen minister worden, mocht de ChristenUnie gaan regeren. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.  Bekijk video – “Ik ben niet beschikbaar voor een ministerschap. Ik ben vorig jaar weloverwogen weggegaan uit de politiek en vervul mijn huidige functie van voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland met heel veel plezier. Er zijn genoeg mensen die het kunnen doen.”

Rouvoet niet beschikbaar als minister

Metro 15.08.2012 Voormalig vice-premier en ChristenUnie-voorman André Rouvoet is niet beschikbaar voor een ministerschap. Dat zegt hij in een interview met Nu.nl. Rouvoet verliet de politiek vorig jaar en wil zich blijven richten op zijn functie als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

ChristenUnie wil islam als verkiezingsthema

Metro 07.08.2012 Gert-jan Segers vindt het een slechte zaak dat PVV-leider Geert Wilders het niet meer over de islam heeft. Dat zegt de ChristenUnie-kandidaat dinsdag in het NRC Handelsblad.

“Wilders heeft de islam grotendeels losgelaten”, constateert Segers, nummer vier op de kandidatenlijst van de ChristenUnie en directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij. “Zijn speeltje is nu Griekenland en de euro. Daarmee is de islam opeens ook geen verkiezingsissue meer.”

Gerelateerd nieuws

CU: Islam terug op politieke agenda

Spits 07.08.2012 De ChristenUnie vindt dat politici opnieuw over de islam moet spreken. Dat stelde Gert-Jan Segers, kandidaat-Kamerlid voor de partij vandaag in NRC Handelsblad. Segers vreest dat het onderwerp niet meer wordt besproken, nu PVV-leider Geert Wilders zich vooral druk maakt over de Europese Unie.

ChristenUnie wil islamdebat – ‘Wilders agendeert belangrijk thema’

NRC 07.08.2012 Sommige stromingen binnen de Nederlandse islam zijn “een risico voor de maatschappij”. Dat zegt Gert-Jan Segers, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie, vanmiddag in NRC Handelsblad. Lees verder›

ChristenUnie wil islam als thema

NU 07.08.2012 AMSTERDAM – Het is een slechte zaak dat PVV-leider Geert Wilders het niet meer over de islam heeft. Dat zegt ChristenUnie-kandidaat Gert-Jan Segers dinsdag in NRC Handelsblad. Hij waarschuwt voor gevaarlijke stromingen binnen de islam. “Wilders heeft de islam grotendeels losgelaten”, constateert Segers, nummer vier op de kandidatenlijst van de ChristenUnie en directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij.

‘Innoveer om uit de crisis te komen’

ChristenUnie pleit voor meer geld voor innovatie

NU 06.08.2012 DEN HAAG – Investeer gericht in een tweetal topsectoren waarin Nederland excelleert. Daarvoor pleit ChristenUnie-kandidaat Eppo Bruins, tegenover NU.nl. “Andere Europese landen bewijzen dat het werkt.”

Bruins, nu nog directeur van onderzoeksfinancier STW, pleit voor meer geld voor innovatie, maar ook voor minder topsectoren waarin gericht wordt geïnvesteerd. “Ik investeer liever in een techneut dan in een bankier.”

CU: minder korten op Defensie

Telegraaf 20.07.2012 Volgens Slob is Defensie de afgelopen jaren te vaak de sluitpost van de begroting geweest. Hij wil met het geld onder meer proberen jongeren voor de krijgsmacht te behouden. Wat betreft bezuinigingen op de krijgsmacht „is de grens bereikt”, zei hij.

ChristenUnie wil deel bezuiniging Defensie terugdraaien

Trouw 20.07.2012 De ChristenUnie wil een deel van de bezuiniging op het ministerie van Defensie terugdraaien. Het gaat om 150 miljoen euro. Dat zei lijsttrekker Arie Slob vanmorgen op Radio 1. Volgens Slob is Defensie te vaak de sluitpost van de begroting geweest. Hij wil met het geld onder meer proberen jongeren voor de krijgsmacht te behouden. Het ministerie van Defensie kreeg onder het demissionaire kabinet van VVD en CDA, dat gedoogd werd door PVV, een bezuiniging van bijna 1 miljard te verwerken.

CU wil bezuinigingen Defensie deels terugdraaien

Metro 20.07.2012 De ChristenUnie wil de bezuinigingen op Defensie van het demissionaire kabinet Rutte gedeeltelijk terugdraaien. Dat liet ChristenUnie voorman Arie Slob vrijdag weten op Radio 1. Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro op het totaal van een miljard euro die op Defensie is bezuinigd. Het deels terugdraaien van de bezuinigingen op Defensie is een belangrijk punt uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

CU wil deel bezuiniging Defensie terugdraaien

NU 20.07.2012 HILVERSUM – De ChristenUnie wil een deel van de bezuiniging op het ministerie van Defensie terugdraaien. Het gaat om 150 miljoen euro, zei lijsttrekker Arie Slob vrijdag op Radio 1.

Gerelateerde artikelen;

Kandidatenlijst ChristenUnie

Telegraaf 30.06.2012 Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn krijgt geen plek op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de verkiezingen op 12 september. Een voorstel om haar alsnog op de lijst te krijgen, werd zaterdag tijdens het verkiezingscongres in Amersfoort door de leden van de ChristenUnie verworpen.

ChristenUnie wil niet zo snel vervroegde verkiezingen

NU 30.06.2012 Vervroegde verkiezingen bij een kabinetscrisis moeten minder vanzelfsprekend worden. Er moet eerst grondig worden bestudeerd of een nieuw kabinet binnen de bestaande verhoudingen mogelijk is.

Ortega definitief niet op lijst CU, duidelijke uitslag stemming op congres

NRC 30.06.2012 ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is er niet in geslaagd een plaats te veroveren op de kandidatenlijst van haar partij. Een motie om haar alsnog een plaats te geven kreeg vanmiddag op het ChristenUnie-congres geen meerderheid. Lees verder›

Ortega definitief niet op ChristenUnie-lijst

Metro 30.06.2012 ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is er niet in geslaagd een plaats te veroveren op de kandidatenlijst van haar partij. Een motie om haar alsnog een plaats te geven kreeg zaterdag op het ChristenUnie-congres geen meerderheid.

Kamerlid Ortega-Martijn niet op CU-lijst

NU 30.06.2012 AMERSFOORT – Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn krijgt geen plek op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de verkiezingen op 12 september. Een voorstel om haar alsnog op de lijst te krijgen, werd zaterdag tijdens het verkiezingscongres in Amersfoort door de leden van de ChristenUnie verworpen.

Arie Slob: Ik ga echt niet protesteren tegen meer zetels

VK 18.06.2012 De ChristenUnie presenteerde vandaag haar verkiezingsprogramma met de titel ‘Voor de verandering’. De partij zoekt het politieke midden op. Volkskrant.nl sprak met lijsttrekker Arie Slob.

U zegt: ‘Ons programma is de balans tussen Rutte en Roemer’. Wat bedoelt u daarmee?
‘In iemand als Roemer herkennen wij erg dat je aandacht hebt voor wat kwetsbaar is, maar je ziet ook dat hij erg weinig van de samenleving verwacht en veel van de overheid. Ook is de urgentie er niet om het begrotingstekort op orde te brengen. Dat schuift hij op de lange termijn. Bij Rutte zien we precies het tegenovergestelde, dat hij wel die overheidsfinanciën op orde wil brengen. Dat delen we met hem, dat is belangrijk. Maar hij bekreunt zich weinig over de gevolgen van forse bezuinigingen en hij gooit het over de schutting bij de samenleving.’

CU pleit voor soepeler gezinshereniging

Trouw 18.06.2012 Gezinsherenigers die hun partner en eventuele kinderen naar Nederland willen halen, hoeven niet aan allerlei voorwaarden te voldoen. Daarvoor pleit de ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma, dat vandaag gepresenteerd wordt. “Elk gezin heeft recht op een gezinsleven”, stelt Kamerlid Joël Voordewind, tweede op de kandidatenlijst. “Als het een bestaand gezin is, dan is het een gezin en moet je daar geen criteria aan stellen, of het jaren laten duren voor het gezin daadwerkelijk overkomt.”

ChristenUnie wil kleinere overheid, meer groen en minder Europa

Trouw 18.06.2012  ‘Het is de balans tussen Rutte en Roemer.’ Zo presenteerde de ChristenUnie vandaag haar verkiezingsprogramma ‘Voor de verandering’. De kernpunten: een kleinere overheid, meer groen en minder Europa.

De partij zet ‘zeven christelijk-sociale hervormingen’ centraal. De economie moet ‘groen en sterk’ worden, Europa ‘minder en beter’ en het overheidstekort moet volgend jaar onder de 3 procent komen. Het belasten van woon-werkverkeer gaat wat betreft de ChristenUnie van de baan, zo schrijft de Volkskrant.

Programma ChristenUnie: opkomen voor vreemdeling

Elsevier 18.06.2012 Bij de verkiezingen op 12 september wil de ChristenUnie zich naar eigen zeggen positioneren tussen de VVD en de SP. De ChristenUnie wil criminaliteit beter bestrijden, een maximum voor de hypotheekrenteaftrek en 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vrijmaken voor ontwikkelingshulp.

Dat staat in het ChristenUnie-verkiezingsprogramma Voor de veranderingdat de partij maandag heeft gepresenteerd. ‘Het moet nu echt anders en wij laten zien dat het ook anders kan,’ zegt ChristenUnie-leiderArie Slob.

ChristenUnie: coulantie migranten en hardere aanpak criminaliteit

NRC 18.06.2012 De ChristenUnie wil het leven van immigranten in Nederland vergemakkelijken, meer werk maken van de strijd tegen criminaliteit en Nederlanders aanmoedigen om meer te gaan sparen. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘Voor de verandering’ dat de partij vanmiddag heeft gepresenteerd.

CU wil huis met pensioenpremie betalen

NU 18.06.2012 Werknemers moeten de premie die ze betalen voor het opbouwen van hun pensioen ook kunnen gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie maandag presenteert, schrijft de Volkskrant.

Gerelateerde artikelen;

ChristenUnie mikt op ‘balans tussen Rutte en Roemer’

VK 18.06.2012 De ChristenUnie presenteert vandaag haar verkiezingsprogramma met de titel ‘Voor de verandering’. Fractievoorzitter Arie Slob licht toe in het persbericht: ‘Het is de balans tussen Rutte en Roemer.’ En dat is het: een beetje van alles wat en met een christelijke inslag. Kleinere overheid, groener, minder Europa.

ChristenUnie zoekt balans

Telegraaf 18.06.2012 De ChristenUnie gaat de balans zoeken tussen de VVD van Mark Rutte en de SP van Emile Roemer. Dat zei Arie Slob, voorman van de ChristenUnie, maandag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij. „Het moet nu echt anders en wij laten zien dat het ook anders kan”, aldus Slob, die stelt dat zorg voor kwetsbaren kan samengaan met een gezonde financiële huishouding van het land.

ChristenUnie zoekt de balans tussen SP en VVD

‘Wij laten zien dat het ook anders kan’

NU 18.06.2012 DEN HAAG – De ChristenUnie gaat de balans zoeken tussen de VVD van Mark Rutte en de SP van Emile Roemer. Dat zei Arie Slob, voorman van de ChristenUnie, maandag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij. ”Het moet nu echt anders en wij laten zien dat het ook anders kan”, aldus Slob, die stelt dat zorg voor kwetsbaren kan samengaan met een gezonde financiële huishouding van het land.

Gerelateerde artikelen;

‘Niet CDA maar ChristenUnie is gezinspartij’

Metro 18.06.2012 De ChristenUnie ‘biedt echt ruimte aan gezinnen met jonge kinderen’ en is daarmee meer een gezinspartij dan het CDA. Dat zei Arie Slob (ChristenUnie) maandag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Slob noemde het gezinsbeleid als een punt waarop de ChristenUnie zich onderscheidt van het CDA. In het verkiezingsprogramma worden maatregelen aangekondigd om de kinderbijslag en het kindgebonden budget te verhogen.

ChristenUnie wil hervormen

Metro 18.06.2012 De ChristenUnie heeft maandagmiddag een verkiezingsprogramma gepresenteerd waarin ‘fundamentele veranderingen’ de rode draad vormen. “We mogen deze crisis niet laten voorbij gaan zonder te werken aan een omslag in onze samenleving”, schrijft de partij van Arie Slob.

CU wil forensentaks halveren

Telegraaf 15.06.2012 De ChristenUnie wil de forensentaks halveren, maar binnen enkele jaren af van de onbelaste reiskostenvergoeding. De partij wil het vervangen door een kilometerheffing. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de partij maandag naar buiten brengt.

CU: forensentaks halveren

Spits 15.06.2012 De ChristenUnie (CU) wil, nadat ze er eerst in het Kunduzakkoord mee instemden, de forensentaks halveren, maar binnen enkele jaren af van de onbelaste reiskostenvergoeding. Deze wil de partij vervangen door een kilometerheffing. Dit blijk uit het verkiezingsprogramma van de partij dat maandag naar buiten komt.

ChristenUnie gaat voor halvering forensentaks

Partij wil uiteindelijk toe naar kilometerheffing

NU 15.06.2012 DEN HAAG – De ChristenUnie wil dat de onbelaste reiskostenvergoeding wordt gehalveerd, en niet afgeschaft zoals nu met het Kunduz-akkoord is afgesproken. Uiteindelijk wil de partij toe naar een kilometerheffing. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie maandag presenteert.  ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zegt dat ze in eerste instantie toe wil naar een reiskostenvergoeding van 10 cent per kilometer, en dat het openbaar vervoer wordt ontzien.

Gerelateerde artikelen

Mix van Haagse ervaring en talentvolle nieuwkomers op kandidatenlijst voor Tweede KamerVideo

CU 15.06.2012  De ChristenUnie-kandidatenlijst is een mix van ervaring en vernieuwing. Lijsttrekker is Arie Slob terwijl de zittende Kamerleden Joël Voordewind en Carola Schouten op plek twee en drie staan. Eerste nieuwkomers op de kandidatenlijst zijn respectievelijk Gert-Jan Segers (directeur van het Wetenschappelijk Instituut), Carla Dik-Faber (Statenlid in Utrecht), Eppo Bruins (directeur van STW dat technisch-wetenschappelijk onderzoek stimuleert), Herman Wegter (EO-presentator), Anja Haga (Statenlid in Friesland) en Ixora Balootje (raadslid in de deelgemeente Rotterdam Prins Alexander). Bekijk hier nu de video’s waarin de top 11 kandidaten zichzelf voorstellen. lees verder

Kandidaat-Kamerlid Bruins (CU): ‘Onduidelijk wat een stem op het CDA oplevert’

VK 15.06.2012 De natuurkundige Eppo Bruins stapte een jaar geleden over van het CDA naar de ChristenUnie. Nu maakt hij grote kans op een Kamerzetel, met een zesde plek op de vandaag gepubliceerde kandidatenlijst.

Lees ook EO-presentator Herman Wegter kandidaat-Kamerlid voor ChristenUnie – 15/06/12

Ortega-Martijn niet op ChristenUnie-lijst

Metro 15.06.2012 Cynthia Ortega-Martijn keert na 12 september niet terug in de Kamer. De politica van Curaçaose komaf staat niet op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. De 56-jarige Ortega-Martijn zit sinds2006 inde Tweede Kamer. Zittend Kamerlid Esmé Wiegman had eerder al aangegeven niet terug te keren.

EO-presentator Herman Wegter kandidaat-Kamerlid voor ChristenUnie

Trouw 15.06.2012 EO-presentator Herman Wegter is een van de verrassende namen op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer. Hij staat op plek 7. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is niet op de lijst gezet.

Wegter (1978) is bekend als presentator van tv-programma’s als De kist, Nederland helpt en Melk & Honing. Via die programma’s is hij naar eigen zeggen ‘met veel mensen in aanraking gekomen’. Voor die mensen wil hij zich nu gaan inzetten, aldus Wegter. ‘Hij is een uitgesproken vertegenwoordiger van de generatie young professionals en is in staat om het belang van christelijke politiek op eigen wijze aan verschillende doelgroepen duidelijk te maken’, aldus de selectiecommissie van de ChristenUnie.

EO-presentator Herman Wegter kandidaat-Kamerlid voor ChristenUnie

VK 15.06.2012 EO-presentator Herman Wegter is een van de verrassende namen op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer. Hij staat op plek 7. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is niet op de lijst gezet. Wegter (1978) is bekend als presentator van tv-programma’s als De kist, Nederland helpt en Melk & Honing. Via die programma’s is hij naar eigen zeggen ‘met veel mensen in aanraking gekomen’.

Nieuwe namen op lijst ChristenUnie

NU 15.06.2012 Van Kamerlid Esmé Wiegman was al bekend dat ze zou stoppen, nu blijkt ook Cynthia Ortega niet terug te keren na de verkiezingen. Zij zat sinds2006 inde Kamer. Ze was wel beschikbaar, maar “er zijn keuzes gemaakt”, aldus een woordvoerder. Achter fractievoorzitter Arie Slob staat de huidige vice-fractievoorzitter Joël Voordewind op plek twee, met achter hem de financieel expert Carola Schouten.

Gerelateerde artikelen;

Spanning rond kandidaten- lijsten

ND 09.06.2012 DEN HAAG – Komende week presenteren CDA en ChristenUnie de conceptkandidatenlijsten voor de Tweede Kamer. De SGP handhaaft de lijst van 2010. Wie zijn de nieuwe gezichten, en wie moet rekening houden met een tegenvaller?

Esmé Wiegman verlaat de Kamer.
06.06.2012 ChristenUnie-politica Esmé Wiegman maakt woensdag ook bekend de politiek te verlaten. Ze wil ‘een andere plek aan de slag met de dingen die echt mijn hart hebben,’ zegt ze.

CU-politica Wiegman niet terug in Kamer

NU 06.06.2012 DEN HAAG – ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman stelt zich niet opnieuw beschikbaar voor de Tweede Kamer.

ChristenUnie plaatst zich buiten realiteit

Trouw 18.05.2012  De christelijke partijen hebben het paarse beleid niet kunnen terugdraaien. Waarom zou dat in een nieuw kabinet wel lukken? Sinds de jaren zestig is de confessionele politiek op haar retour. De machtspositie die ze gedurende vijftig jaar bekleedde sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917, keerde na de jaren zestig niet terug.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) lijkt zich weinig bewust van deze realiteit. In een interview in Trouw van 11 mei stelt hij dat de kans klein is dat zijn partij in een coalitie met VVD en D66 stapt.

Lees ook: ‘Teruggaan op een grondprincipe, de Bijbel, geeft je een anker’ – 11/05/12

ChristenUnie verwelkomt katholieken, maar ‘anti-paaps’ beginsel blijft

Trouw 14.05.2012  De ChristenUnie (CU) schrapt de verwijzing naar gereformeerde theologie niet uit haar beginselverklaring. De teksten, waarin de rooms-katholieke mis ‘vervloekte afgoderij’ wordt genoemd, zouden katholieken er niet van weerhouden om lid te worden. Dat meldt Menno van Hulst, voorzitter van het CU-partijbureau. Leden van de ChristenUnie namen zaterdag tijdens een congres een resolutie aan die rooms-katholieken welkom heet. Dat aanbod kan interessant zijn voor, onder meer, teleurgestelde CDA-stemmers. De partij noemt zich nu een ‘unie voor alle christenen’.

ChristenUnie verwelkomt en neemt afscheid tijdens partijcongres

14 mei 2012 De ChristenUnie congresseerde afgelopen zaterdag in Zwolle. De dag stond in het teken van nieuwe benoemingen en richtte de blik van de leden naar voren. Arie Slob is tijdens het Unie- en Ledencongres in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle verkozen als lijsttrekker voor de verkiezingen in september van dit jaar. Tevens werd Janneke Louisa officieel benoemd tot nieuwe partijvoorzitter. Ruim 520 mensen genoten van een divers programma met ontmoeting, gesprekken, zang en de uitgave van het boek van Joël Voordewind ‘Ben ik nou gek?’ lees verder

Lees ook: ChristenUnie luistert graag naar maatschappelijke organisaties voor verkiezingen

‘Het christelijk geluid is ook in de politiek een hoopvol geluid’

Trouw 12.05.2012 Janneke Louisa was aangenaam verrast toen de ChristenUnie, toch nog een zeer jonge fusiepartij, het al in 2007 aandurfde om regeringsverantwoordelijkheid te gaan dragen in een coalitie met CDA en PvdA. “Een spannend en onzeker avontuur”, zegt zij nu, “En ondanks dat bleef de sfeer in de partij ontspannen. Dat had op mij een sterke aantrekkingskracht. De partij straalt vooral uit verbindend te willen zijn.”

‘ChristenUnie laat geloof niet verwateren’

Nieuwe partijvoorzitter verwacht geen beweging op principiële punten

NU 11.05.2012 DEN HAAG – De ChristenUnie is niet van plan het geloof als bron voor de partij te laten verwateren, om zich als volkspartij te profileren.

Lees meer over dit onderwerp;

‘Teruggaan op een grondprincipe, de Bijbel, geeft je een anker’

Trouw 11.05.2012 Na zes jaar Kamerlidmaatschap ging Joël Voordewind (ChristenUnie) het zich steeds vaker afvragen: ben ik nou gek? In zijn gelijknamige boek dat morgen verschijnt, schrijft hij over de selectieve verontwaardiging die hij in zijn Kamerwerk tegenkomt en hoe hij daar als christelijk politicus mee omgaat. “We zijn tegen het doodknuppelen van zeehondenbaby’s, maar laten wel toe dat 30.000 ongeboren kinderen geaborteerd worden. Dan vraag ik me af: ben ik nou gek?”

ChristenUnie tempert verwachtingen

Trouw 11.05.2012 De kans dat de ChristenUnie straks na de verkiezingen in een coalitie stapt met D66 en VVD, is klein. Dat stelt vice-fractievoorzitter Joël Voordewind (ChristenUnie) vandaag in een interview met Trouw. Zijn fractie mag er in het Lente-akkoord qua financiën dan uitgekomen zijn met deze twee partijen; op immaterieel vlak ‘zal dat lastig worden’, zegt Voordewind. “Vooral met D66, aangezien we op dat vlak echt opponenten van elkaar zijn.”

Lees ook: ‘Teruggaan op een grondprincipe, de Bijbel, geeft je een anker’ – 11/05/12

Arie Slob: CDA en VVD doen niet wat ze beloven

Elsevier 11.05.2012 Het is volgens ChristenUnie-leider Arie Slob nog lang geen uitgemaakte zaak dat zijn partij in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. De partij werkt mee aan het ‘Kunduzakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD.

Slob twijfelt aan samenwerking met CDA en VVD

VK 11.05.2012 De partij werkt mee aan het ‘lenteakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ‘Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen’, zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ‘Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd’, vindt hij.

Slob vindt CDA en VVD onbetrouwbaar

Spits 11.05.2012 Samenwerking tussen de ChristenUnie en de huidige regeringspartijen is helamaal niet zo vanzelfsprekend in een volgend kabinet. CDA en VVD zijn volgens fractievoorzitter Arie Slob niet de meest betrouwbare partners. Hij zegt in het AD: “Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen.”

Slob twijfelt aan samenwerking met CDA en VVD

‘Als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen’

NU 11.05.2012 DEN HAAG – Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD. Slob stelt in het interview verder dat hij na de verkiezingen in de Tweede Kamer wil blijven, ook als hij zaterdag op het partijcongres wordt gekozen tot lijsttrekker. ”Ik blijf in de Kamer, waar een politiek leider thuishoort.”

Lees meer over dit onderwerp;

Slob twijfelt aan samenwerking met CDA en VVD

AD 11.05.2012 Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vandaag in het AD.

De partij werkt mee aan het ‘lenteakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ‘Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen’, zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ‘Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd’, vindt hij.

Slob twijfelt aan samenwerking met CDA en VVD

Trouw 11.05.2012 De partij werkt mee aan het ‘lenteakkoord’ voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks. ‘Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen’, zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ‘Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd’, vindt hij.

Slob twijfelt aan samenwerken

Telegraaf 11.05.2012 Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD.

verkiezingen

ChristenUnie luistert graag naar maatschappelijke organisaties voor verkiezingen

donderdag 10 mei 2012 De commissie die het verkiezingsprogramma voorbereidt luistert graag naar wat er in de samenleving speelt. Maatschappelijke organisatie kunnen hun suggesties doen aan deze commissie. lees verder

Kandidaten;

Slob verkozen tot lijsttrekker CU, kritiseert ‘puinhoop’ coalitiepartijen

NRC 12.05.2012  Arie Slob is vanmiddag officieel verkozen tot lijsttrekker van de ChristenUnie. Op het congres van de partij in Zwolle haalde Slob hard uit naar VVD, PVV en CDA en prees hij de een aantal oppositiepartijen voor de totstandkoming van het wandelgangenakkoord. Lees verder›

Slob benoemd tot lijsttrekker van de ChristenUnie

Parool 12.05.2012 Volgens Slob geven partijen als SP en PVV niet thuis als het moeilijk wordt. ‘Bij collega Wilders is dat inmiddels een patroon geworden in zijn politieke carrière’, aldus de lijsttrekker.

Slob benoemd tot lijsttrekker van de ChristenUnie

AD 12.05.2012  De ChristenUnie (CU) heeft Arie Slob vandaag tijdens een ledencongres verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. …

Slob lijsttrekker CU

Telegraaf  12.05.2012 Slob maakte zaterdag tijdens een toespraak de nieuwe slogan van zijn partij bekend, ‘Voor de verandering, ChristenUnie’. Hij haalde ook uit naar de regeringspartijen en hun vroegere gedoogpartner, omdat de aanpak van de financiële en economische crisis maanden nagenoeg stil was komen te liggen door de ontstane politieke crisis. Volgens Slob geven partijen als SP en PVV niet thuis als het moeilijk wordt. „Bij collega Wilders is dat inmiddels een patroon geworden in zijn politieke carrière”, aldus de lijsttrekker.

Slob lijsttrekker ChristenUnie

Spits 12.05.2012 De ChristenUnie (CU) heeft Arie Slob vandaag tijdens een ledencongres verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Janneke Louisa volgt daarnaast Peter Blokhuis op als voorzitter van de partij.

Slob gekozen tot lijsttrekker ChristenUnie

Metro 12.05.2012 Arie Slob is zaterdag op het partijcongres van de ChristenUnie in Zwolle verkozen tot lijsttrekker van zijn partij. De 50-jarige Slob, die een jaar geleden André Rouvoet opvolgde als fractievoorzitter van de christelijke partij, was de enige kandidaat. De partij wil zich in de aanloop naar de verkiezingen presenteren als partij van de verandering.

Slob benoemd tot lijsttrekker ChristenUnie

NU 12.05.2012 De ChristenUnie (CU) heeft Arie Slob zaterdag tijdens een ledencongres verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Lees meer over dit onderwerp;

Arie Slob 2012

ChristenUnie-congres 12 mei benoemt lijsttrekker en partijvoorzitter
woensdag 09 mei 2012 20:06 De ChristenUnie zal zaterdag 12 mei tijdens het 24e Unie- en Ledencongres instemmen met de voordracht van Arie Slob als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Ook wordt er gestemd over de benoeming van Janneke Louisa als partijvoorzitter van de ChristenUnie. Louisa volgt Peter Blokhuis op. Met haar treden een viertal nieuwe bestuursleden aan en zullen een aantal andere bestuurders afscheid nemen. Ook zal de Kamerfractie een toelichting geven op de ontwikkelingen van de afgelopen weken die hebben geleid tot het zogenaamde Lenteakkoord. lees verder

Partijleider Slob in september voor het eerst lijsttrekker ChristenUnie

NRC 27.04.2012 Arie Slob zal bij de Tweede Kamerverkiezingen in september de lijsttrekker zijn van de ChristenUnie. Het landelijk bestuur van die partij droeg hem gisterenavond unaniem voor als dé kandidaat, staat te lezen op de website van de ChristenUnie. Slob volgde een jaar geleden André Rouvoet op als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Slob voorgedragen als kandidaat lijsttrekker ChristenUnie

Parool 27.04.2012 De ChristenUnie heeft gisteravond Arie Slob unaniem voorgedragen als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. Voorzitter Peter Blokhuis in een persbericht: ‘Dat doen we met grote eensgezindheid.’

Arie Slob lijsttrekker ChristenUnie

NU 27.04.2012 ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob is door het bestuur van de partij voorgedragen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Terugblik verkiezingen 2010:

Campagne ChristenUnie gekraakt

Elsevier 22.12.2010 Het verlies van de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni is een direct gevolg van het gebrek aan binding en de herkenning tussen de partij en haar potentiële kiezers. Die harde conclusie trekt de evaluatiecommissie van de ChristenUnie in haar rapport over de teleurstellende verkiezingsuitslag.

De partij verloor tijdens de verkiezingen een zetel, kwam uit op vijf zetels.

Onscherp profiel
Het rapport kraakt de herkenbaarheid van de partij als een christelijk-sociale partij. Ook wordt er zeer kritisch geoordeeld over de verkiezingscampagne van de partij.

De ChristenUnie nam deel aan het kabinet Balkenende IV. Die regeringsdeelname wordt beschouwd als een van de oorzaken voor de vervreemding tussen de partij en de kiezer. De partij slaagde er daardoor niet in om ‘het profiel scherp te houden’. Ook zou partijleider André Rouvoet te weinig aanwezig zijn geweest in de campagne.

Homoseksualiteit
Ook zou er weinig interesse van de media in de partij zijn geweest. Dat veranderde toen de partij zelf over homoseksualiteit begon in een interview met kandidaat-Kamerlid Jonathan van der Geer.

Rouvoet zei vervolgens dat de homoseksuele Van der Geer waarschijnlijk niet op de lijst was gekomen als hij een relatie zou hebben. Dat leverde veel negatieve publiciteit op.

Uit het rapport blijkt dat 9,5 procent van de mensen die in 2006 nog op de ChristenUnie had gestemd, vanwege het homostandpunt van de partij niet meer op de partij hebben gestemd.

Rouvoet noemt het rapport ‘een heel herkenbare analyse van wat er goed ging en vooral wat er beter had gemoeten tijdens de campagne’.

Elseviers opinie

‘Minister André Rouvoet moet zich onmiddellijk achter de wet scharen, en anders aftreden en met ChristenUnie het kabinet verlaten.’

Lees het hele Elsevier-commentaar Geloof is geen excuus voor discriminatie homo’s van Carla Joosten

mei 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CU […]

  Pingback door Verkiezingen 12.08.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 2. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CU […]

  Pingback door Verkiezingen 12.09.2012 beloven een hete Herfst « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 25, 2012

 3. […] Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CU […]

  Pingback door Campagne 2e kamerverkiezing 12.09.2012 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 2, 2012

 4. […] zie ook: Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CU […]

  Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 2, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: