Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3

Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 2

Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ?

Geert Wilders PVV vervroegd terug uit Griekenland

Geert Wilders PVV – De Gulden middenweg versus Ping-Ping foetsie 

Jurre tussen topeconomen

Metro 04.04.2012 Net 11 jaar oud, maar Jurre Hermans denkt de oplossing voor de crisis te hebben. Hij deed mee aan de Wolfson Economics Prize en wordt nu vermeld tussen Europese topeconomen.

Grieken moeten uit de eurozone en al hun euro’s inruilen voor de Griekse drachme. Iedereen die betrapt wordt op het verstoppen van euro’s, krijgt een boete. Dat is het plan van de 11-jarige Jurre Hermans. Hij verduidelijkte dit plan met een pizza in een diagram en deed mee aan de Wolfson Economics Prize. Na de Nobelprijs is dit de grootste geldprijs die toegekend wordt aan een econoom. Jurre werd niet geselecteerd als finalist in de race voor de200.000 pond, maar de jury bestaande uit onder andere de voormalig economisch adviseur van Tony Blair, besloot de jongen wel een beloning van100 pondte geven voor zijn inzet.

Jurres ‘pizza-oplossing’ voor crisis is wereldnieuws

AD 04.04.2012 Jurre deed mee omdat het prijzengeld hem wel goed in de oren klonk. Ook wil hij graag dat de euro blijft en dus stuurde hij zijn plan in. Over een carrière in de financiële sector droomt de 11-jarige niet: hij wil liever dierentuindirecteur worden.

Lees ook: Nederlandse Jurre (11) geprezen voor opmerkelijk euro-exitplan

Jongen (11) gelauwerd voor Grieks euro-exitplan

Metro 03.04.2012 Een 11-jarige jongen uit Breedenbroek heeft een eervolle vermelding en een waardebon van honderd euro gekregen voor zijn opmerkelijke en radicale voorstel om de problemen rondom de euro op te lossen. Zijn inzending in een Britse competitie voor het beste plan om van de euro af te komen kon op waardering rekenen van de jury van topeconomen.

Minister De Jager blijft afwachtend over Griekse steun

Parool 12.03.2012 Minister Jan Kees de Jager (Financiën) blijft terughoudend als het erom gaat wanneer Griekenland het tweede reddingspakket van 130 miljard euro krijgt. Op de vraag of er vandaag een definitieve handtekening komt onder het nieuwe steunpakket antwoordde de minister afwachtend.

De Jager blijft afwachtend over Griekse steun

NU 12.03.2012 BRUSSEL – Minister Jan Kees de Jager (Financiën) blijft terughoudend als het erom gaat wanneer Griekenland het tweede reddingspakket van 130 miljard euro krijgt.

Rutte: faillissement Griekenland ‘stuk verder weg’

NRC 09.03.2012 Mark Rutte (VVD) is blij met het “goede nieuws” dat de schuldenruil tussen banken en de Griekse overheid gelukt lijkt te zijn. Een faillissement van Griekenland is hierdoor een ‘stuk verder weg’, zei de premier vanmiddag tijdens zijn wekelijkse… Lees verder›

Burger de pineut door afboeking Griekse schuld

De Jager blij met Griekse deal

De Jager tevreden over Griekse schuldendeal

Nu 09.03.2012 DEN HAAG – Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden over het akkoord dat Griekenland met private schuldeisers heeft gesloten.

‘Grote kans op derde pakket Griekenland’

NU 07.03.2012 DEN HAAG – De kans is groot dat er een derde reddingspakket nodig is om Griekenland overeind te houden.

Ruime meerderheid in Tweede Kamer voor steun aan Griekenland

NRC 28.02.2012 Oppositiepartijen PvdA, D’66 en GroenLinks zullen net als de regeringspartijen CDA en VVD instemmen met het Europese reddingsplan voor Griekenland, waarmee 130 miljard euro aan financiële noodhulp is gemoeid. Daarmee is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor die steun. Lees verder›

Ruime meerderheid Kamer steunt Grieks reddingsplan

Telegraaf 28.02.2012 Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt zoals verwacht het reddingsplan van 130 miljard euro voor Griekenland, waarover de eurolanden vorige week besloten.

Plasterk wil Grieken meer geld geven

NU 28.02.2012 ‘Liever subsidie naar Griekse jeugdwerkloosheid dan naar Franse boeren. ”Het is een dun en wankel geheel, maar het is beter dan als het niet zou zijn gelukt’’, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag in de Kamer.

De Jager: Nederland krijgt minder rente op Griekse leningen

Elsevier 26.02.2012 Nederland krijgt dit en volgend jaar in totaal 140 miljoen euro minder rente dan geraamd op de leningen aan Griekenland. Dit jaar gaat het om 50 miljoen euro minder, volgend jaar om 90 miljoen.

Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zaterdag aan de Tweede Kamer. De lagere rente is het gevolg van aanpassingen in het reddingspakket voor Griekenland.

Elseviers opinie
‘Europa komt ook met tweede hulppakket Griekenland niet uit de gevarenzone. Tijd om de balans op te maken.’

Lees het hele Elsevier-commentaar van Carla Joosten: Griekse redding bewijst: tijd voor herbezinning

Zie ook:

Ruding waarschuwt voor uittreding Griekenland uit euro

NRC 26.02.2012 De nadelige gevolgen van een Griekse uittreding uit de eurozone worden ernstig onderschat. Een uittreding zou ook Nederland schaden, zei oud-minister van Financiën en ex-bankier Onno Ruding vanochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Lees verder

De Jager: Minder rente op Griekse leningen

Parool 25.02.2012  Nederland krijgt dit en volgend jaar minder rente dan geraamd op de leningen aan Griekenland. Dit jaar gaat het om 50 miljoen euro minder, volgend jaar om 90 miljoen.

‘Geef Griekenland kans’

Telegraaf 25.02.2012 RIJSWIJK – „Geef Griekenland een kans.” Onder dat motto adverteren Griekse bedrijven zaterdag in enkele Nederlandse kranten. Ze vinden dat Grieken „als hardwerkende burgers die trouw hun belasting betalen“ onverdiend een stereotiep etiket krijgen opgeplakt.

Grieken optimistisch over steunpakket, Nederlanders sceptisch

Parool 20.02.2012 Terwijl de Grieken optimistisch zijn dat het tweede reddingspakket er komt, behoudt Nederland zijn sceptische houding. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn vandaag in Brussel bijeen om te bespreken of Griekenland aan alle voorwaarden voldoet en het volgende pakket van 130 miljard euro krijgt.

De Jager wil permanent toezicht op Griekenland

Elsevier 20.02.2012  De geldschieters van Griekenland zouden niet driemaandelijks maar permanent toezicht moeten houden op het Zuid-Europese land. Dat vindt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Hij zei dat maandag bij zijn aankomst in Brussel voor de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone.

Zie ook:

Nederland wil permanent toezicht op Griekenland

AD 20.02.2012 Er moet een permanent toezicht komen op Griekenland door het IMF en de Europese Unie. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag in Brussel gezegd bij aankomst op de vergadering voor ministers van Financiën van de eurozone.

De Jager: Verkiezingen Griekenland uitstellen

Trouw 17.02.2012 Minister Jan Kees de Jager van Financiën zou graag zien dat de vervroegde verkiezingen in Griekenland worden uitgesteld, maar het besluit hierover is wel aan de Grieken zelf. Dat zei De Jager vandaag na de wekelijkse ministerraad.

De eurolanden beslissen naar verwachting maandag of Griekenland in aanmerking komt voor een volgend steunpakket van 130 miljard euro.

‘Grieken moeten voldoen aan alle eisen voor nieuwe lening’

VK 17.02.2012 Premier Mark Rutte heeft vandaag met zijn Griekse collega Lucas Papademos gebeld over de Europese schuldencrisis en de tweede lening van 130 miljard euro aan Griekenland waarover de eurolanden nog moeten beslissen. ‘Ik heb hem erop gewezen dat de Grieken moeten voldoen aan alle eisen voor een nieuw programma’, aldus een tweet van Rutte.

‘IMF draagt 13 miljard euro bij aan Grieks noodpakket’

Elsevier 17.02.2012 Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal waarschijnlijk 13 miljard euro bijdragen aan het tweede steunpakket voor Griekenland dat 130 miljard bedraagt. Hierdoor moeten landen in de eurozone een aanzienlijk groter deel bijdragen dan bij eerdere reddingsoperaties, zeggen ingewijden.

De beperkte bijdrage van het IMF geeft de zorgen weer over te veel blootstelling van het fonds aan de eurozone.

Akkoord
Het IMF heeft al ingestemd 30 miljard euro te lenen aan Griekenland, 22,5 miljard aan Ierland en 26 miljard aan Portugal. De bijdrage van het IMF aan het nieuwe noodpakket is nog niet zeker, zeggen functionarissen.

Zie ook:

De Jager nog niet akkoord met lening aan Griekenland

Elsevier 16.02.2012 Nederland, Duitsland en Finland kunnen nog geen akkoord geven over een nieuwe noodlening van 130 miljard euro aan Griekenland. Minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën denkt met andere landen na over rampscenario’s en noodplannen voor Griekenland, mocht het ‘onverhoopt misgaan’.

Dat heeft De Jager donderdag gezegd in de Tweede Kamer naar aanleiding van een telefonisch gesprek met Europese ministers van Financiën.

Bijeenkomst
De euroministers zouden woensdag eigenlijk bij elkaar komen in Brussel maar de vergadering is onder meer op Nederlands verzoek uitgesteld. Die vergadering zou volgens De Jager op ‘een mislukking afstevenen’.

Minister De Jager terughoudend over Grieks akkoord

Elsevier 09.02.2012 Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) zegt dat hij eerst wil controleren of Griekenland inderdaad voldoet aan de voorwaarden om het steunpakket van 130 miljard euro te ontvangen. ‘Wij hebben op dit moment alleen gehoord dat er een akkoord is.’

Rutte: Griekenland niet helpen was desastreus geweest

Elsevier 09.02.2012 Geen hulp bieden aan Griekenland, zoals de PVV en de SP anderhalf jaar geleden voorstelden, zou desastreus hebben uitgepakt voor Nederland. De gevolgen van de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, die het begin van de kredietcrisis van 2008 betekende, zouden in vergelijking verwaarloosbaar zijn geweest.

Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd tegen de Tweede Kamer.

Door hulp te bieden aan Griekenland, staat de eurozone er nu sterker voor, vindt Rutte. ‘Als we naar de SP en de PVV hadden geluisterd, hadden we een tsunami over onszelf afgeroepen.’

Zie ook:

‘Oplossingen PVV en SP voor Griekenland desastreus’

NU 09.02.2012  DEN HAAG –  Hun oplossingen zouden volgens Rutte desastreus hebben uitgepakt voor Nederland.

Het is volgens premier Mark Rutte maar goed dat er anderhalf jaar geleden niet naar de PVV of SP geluisterd is voor oplossingen voor de crisis in Griekenland.

En verder:

Griekse banken krijgen noodkapitaal

Parool 27.04.2012 De Griekse regering heeft vandaag ingestemd met een overbruggingskrediet van 18 miljard euro voor de zwaar getroffen Griekse banken. Die reddingsboei moet een tijdelijke oplossing bieden voordat de banken pas later in het jaar geherkapitaliseerd worden.

Griekenland rondt schuldenruil af

VK 25.04.2012 De Griekse overheid heeft de schuldenruil afgerond die zij eerder dit jaar overeenkwam met private investeerders. Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën vandaag. Uiteindelijk is 96,9 procent van de schuldeisers akkoord gegaan.

Duizenden ‘arme en zieke’ Grieken raken uitkering kwijt

Griekse centrale bank waarschuwt politici

Griekse centrale bank waarschuwt politici

Parool 24.04.2012 De toekomst van Griekenland als lid van de eurozone staat op het spel als Griekse politici na de komende verkiezingen breken met hun financiële beloftes. Dat zei de Griekse centralebankpresident George Provopoulos vandaag.

‘Als er na de verkiezingen twijfels ontstaan over de nieuwe regering en over de wil om het herstelprogramma te implementeren dan dreigt het land in een zeer moeilijke situatie te komen’, stelde Provopoulos.

ABN AMRO weigert kwijtschelding Griekse schulden

NRC 18.04.2012 ABN AMRO doet niet mee aan de kwijtschelding van Griekse schulden. Volgens de bank moeten de leningen die niet direct aan de Griekse overheid zijn gedaan maar aan staatsbedrijven, niet onder de schuldendeal vallen die de Griekse staatsschuld met miljarden moet terugdringen.

ABN Amro scheldt Griekse lening niet kwijt

Parool 18.04.2012 ABN Amro zal leningen van 880 miljoen die het heeft uitstaan aan Griekenland niet kwijtschelden. De bank heeft dat vandaag formeel aan de Grieken laten weten, zo heeft een woordvoerder bevestigd. Eerder had ABN Amro al gezegd niet te snappen waarom de leningen op de lijst van schuldsaneringen staan.

Redden Griekenland kost 33K… per Griek

Spits 18.04.2012 Het prijskaartje voor het afwenden van een Grieks faillissement met internationale, financiële steun, staat nu op 380 miljard euro. Dat komt neer op 33.600 euro per Griek. 

Dat meldde José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, vanmiddag. In totaal kreeg Griekenland tussen 2007 en 2013 veertig miljard euro uit Europese fondsen.

Corruptie kost Grieken nog steeds miljoenen

Trouw 03.04.2012 Corruptie kostte Griekenland vorig jaar nog steeds honderden miljoen euro’s. Het bedrag is iets lager dan in 2010. Corruptie zit diep geworteld in de Griekse mentaliteit en de belangrijkste instellingen van het land, concludeert de organisatie Transparency International (TI) in een rapport.

Merkel: Griekenland heeft nog een lange weg te gaan

Elsevier 31.03.2012 Griekenland maakt een kans om de crisis te boven te komen na de schuldenafschrijving door de private sector en de eurozone, ‘maar heeft nog een lange weg te gaan’.Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag in de Tsjechische krant Lidove Noviny.

Zie ook:

 
Merkel: Griekenland heeft nog lange weg te gaan

VK 31.03.2012 Griekenland maakt een kans om de crisis te boven te komen na de schuldenafschrijving door de private sector en de eurozone, ‘maar heeft nog een lange weg te gaan.’ Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd in de Tsjechische krant Lidove Noviny.

Merkel: Griekenland uit eurozone zou catastrofaal zijn

Elsevier 26.03.2012  Het zou rampzalig zijn als Griekenland uit de eurozone wordt gezet. ‘Over de gehele wereld zullen mensen zich afvragen wie de volgende …

IMF blijft uiterst somber over Griekenland; meer hulp is nodig

AD 16/03/12  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somber gestemd over de Griekse crisis. Meer hulp zal nodig zijn om een wanordelijk bankroet van het land te voorkomen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Dat valt op te maken uit een evaluatie door economen van het IMF, die vandaag is gepubliceerd.

Banken akkoord met afboeken Griekse schulden

Elsevier 09.03.2012 Griekenland is erin geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting voor het noodlijdende land …

Zie: Meeste investeerders bereid Griekse schuld af te schrijven

Grieken hopen op steun EIB

IMF wil Grieken 28 miljard lenen

Lagarde: Deal belangrijke stap richting oplossing eurocrisis

Fitch verlaagt kredietstatus Griekenland naar ‘restricted default’

Sarkozy: Griekse probleem is opgelost

Griekenland gered van faillissement’›

NRC 09.03.2012 85,8 procent van de schuldeisers is akkoord gegaan met het voorstel van de Griekse overheid om oud schuldpapier om te ruilen, zo maakte het Griekse ministerie van Financiën vanochtend bekend, meldt persbureau AP.

De Griekse regering meldt vanochtend verder dat het voornemens is om wetgeving in te zetten om de weigeraars te dwingen hun schuldpapieren ook in te wisselen, zodat in totaal wellicht ruim 95 procent van de private schuldeisers van Griekenland een deel van de staatsschuld op zich nemen. Dankzij de bereidheid van de Griekse banken om een deel van de staatsschuld vrijwillig op zich te nemen, is een faillissement van Griekenland voorlopig afgewend. Gisteravond verliep de deadline voor de schuldsanering van het land.

Grote financiële instellingen schrijven Griekse schuld af

Elsevier 05.03.2012 Twaalf grote financiële instellingen hebben ingestemd met afschrijving van hun Griekse schuldpapier. Onder de instellingen…

Zie ook:

‘Duitse banken akkoord met kwijtschelding helft Griekse schulden’

Parool 05.03.2012 meeste Duitse banken gaan, zij het tandenknarsend, akkoord met kwijtschelding van ruim de helft van de Griekse overheidsschulden. Dat hebben welingelichte bronnen in de sector vandaag gezegd tegen persbureau Reuters.

‘Griekenland heeft in 2015 weer geld nodig’

Elsevier 04.03.2012 Diverse deskundigen van de Europese Unie (EU), Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) denken dat Griekenland in 2015 opnieuw een noodlening nodig heeft van zo’n 50 miljard euro. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

In 2015 is Griekenland volgens de deskundigen van de zogeheten trojka van EU, IMF en ECB waarschijnlijk nog niet in staat zelf aan voldoende middelen te komen om de schulden te financieren. Dan is een derde noodlening van zo’n 50 miljard euro voor de periode 2015- 2020 noodzakelijk.

Zie ook:

‘Athene heeft in 2015 opnieuw hulp nodig’

Parool 04.03.2012 Deskundigen van de instanties die Griekenland nu met raad en euro bijstaan, de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, schatten dat het Zuid-Europese land in 2015 opnieuw op hulp zal zijn aangewezen om de …

‘Schuldensanering Griekenland gaat daadwerkelijk lukken’

AD 04.03.2012 De afspraken tussen Griekenland en private financiële instellingen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden zullen daadwerkelijk binnenkort tot stand komen.

Eerste stappen gezet voor Grieks reddingsplan

Parool 01.03.2012 Griekenland zal nog even moeten wachten op het eerste geld uit het tweede reddingspakket van 130 miljard euro. Wel werden enkele technische stappen gezet waardoor de uitbetaling van geld uit het nieuwe pakket dichterbij is gekomen.

Bondsdag stemt in met financiële hulp Griekenland

NRC 27.02.2012 De Bondsdag stemde vandaag met een grote meerderheid in met het tweede steunpakket aan Griekenland. Slechts negentig van de 496 parlementsleden stemden tegen het hulppakket, vijf onthielden zich van stemming. Lees verder

Merkel: geen garanties voor redding Grieken

Trouw 27.02.2012 De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft geen garanties dat het tweede reddingspakket voor Griekenland succesvol zal zijn. Dat heeft Merkel vandaag gezegd in aanloop naar een stemming in het parlement over de reddingsoperatie van 130 miljard euro voor het land.

Merkel: geen garanties voor redding Grieken

Parool 27.02.2012 De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft geen garanties dat het tweede reddingspakket voor Griekenland succesvol zal zijn. Dat heeft Merkel vandaag gezegd in aanloop naar een stemming in het parlement over de reddingsoperatie van 130 miljard euro voor het land.

Verhofstadt: Zonder euro-obligaties wordt 2012 een rampjaar

Trouw 25.02.2012 We zijn ondertussen meer dan 1000 miljard euro aan maatregelen verder, maar een oplossing voor de eurocrisis is nauwelijks dichterbij gekomen.

Griekenland heeft deze week een tweede reddingsboei toegeworpen gekregen, ter waarde van ongeveer 130 miljard euro. Tegelijkertijd gaan de private schuldeisers akkoord met een substantiële ‘haircut’ van meer dan vijftig procent. Samen met de bezuinigingsmaatregelen in Griekenland zelf, tracht men zo de staatsschuld opnieuw onder controle te krijgen.

Minister legt bom onder euroakkoord

Spits 26.02.2012 De Duitse minister voor binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) heeft volgens Der Spiegel gezegd dat het voor Griekenland beter is om uit de eurozone te stappen. Het is voor het eerst dat een Duitse minister voor uittreding van Griekenland pleit.

Duitse minister wil Griekenland uit eurozone

AD 26.02.2012 Voor het eerst heeft een Duitse minister zich uitgesproken voor het vertrek van Griekenland uit de eurozone. Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich deed dat in een interview met het toonaangevende tijdschrift Der Spiegel, dat vandaag werd gepubliceerd.

‘Griekenland uit eurozone’

Telegraaf 25.02.2012 Voor het eerst heeft een Duitse minister zich uitgesproken voor het vertrek van Griekenland uit de eurozone. Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich deed dat in een interview met het toonaangevende tijdschrift Der Spiegel, dat zaterdag werd gepubliceerd.

Grieken leggen schuldeisers schuldenplan voor

Parool 24.02.2012 Griekenland heeft private investeerders vandaag het plan voorgelegd dat moet leiden tot een schuldverlichting van 107 miljard euro. De banken en andere schuldeisers hebben tot 12 maart de tijd om te bepalen of ze ingaan op het voorstel.

Vijf vragen over de nieuwe noodsteun aan Griekenland

NRC 20.02.2012 In Brussel vergaderen vanavond de Europese ministers van Financiën over een nieuw noodfonds aan het noodlijdende Griekenland. Besluiten de ministers tegen, dan is het land bankroet.

Wordt Griekenland hiermee vandaag gered, en is dit een houdbare oplossing? Vijf vragen ….Lees verder›

Frankrijk maakt zich sterk voor lening Griekenvideo

De Pers 20.02.2012 Het zijn spannende momenten voor Griekenland. Maandag buigen de ministers van financiën van de eurozone zich over een lening van 130 miljard euro aan het Zuid-Europese land.

Franse minister: Alles klaar voor akkoord Griekenland

Elsevier 20.02.2012 De ministers van Financiën van de eurozone kunnen maandag akkoord gaan met een nieuwe noodlening voor Griekenland. Volgens de Franse minister Francois Baroin heeft de eurogroep alles wat ze nodig heeft om het steunpakket goed te keuren.

Dat heeft Baroin maandag gezegd voor aanvang van de ontmoeting tussen de ministers tegen radiostation Europe1. Verwacht wordt dat de ministers vandaag groen licht geven voor de lening van 130 miljard euro.

‘Enkele hindernissen voor nieuwe noodhulp Griekenland’

NRC 20.02.2012 EU-landen moeten vandaag onder andere nog een akkoord bereiken over de hoogte van het verlies dat privé-obligatiehouders moeten gaan nemen, voordat de partijen een nieuw noodfonds aan Griekenland kunnen steunen.

Dat meldt een anonieme bron binnen het Griekse ministerie van Financiën vandaag aan persbureau Reuters. Later vandaag komt de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën bijeen en wordt er een besluit genomen over de 130 miljard euro aan noodsteun van de trojka – de ECB, de Europese Commissie en het IMF. Wordt deze steun niet gegeven, dan gaat Griekenland hoogstwaarschijnlijk failliet.

‘Niemand wil op het laatste moment nog spelbreker zijn’

Trouw 20.02.2012 Hoewel er nog veel witte plekken zitten in de afspraken rond de sanering van Griekse schulden, is de verwachting dat de ministers van Financiën van de eurolanden vandaag het tweede steunpakket voor Griekenland zullen goedkeuren.

Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft Griekenland aan alle voorwaarden voldaan, hoewel er nog wel gesproken wordt over de technische details van de hulp.

Amerika steunt nieuwe IMF-lening Griekenland

Parool 20.02.2012 De Verenigde Staten staan achter een nieuwe lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timoty Geithner zondag.

‘Het is een erg solide geheel met erg moeilijke hervormingen. Dat verdient de steun van de internationale gemeenschap en van het IMF. De VS moedigen het IMF aan om dit akkoord te ondersteunen’, aldus Geithner.

Griekse minister van Financiën: vandaag einde aan lange periode onzekerheid

Parool 20.02.2012 Aan een lange periode van onzekerheid komt vandaag een einde, verwacht de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos. Vanavond stemmen de ministers van Financiën uit de eurozone over een ultieme reddingsoperatie voor Griekenland, de enige kans om een bankroet te voorkomen.

Duivels Grieks dilemma

Metro 20.02.2012  De Europese ministers van Financiën buigen zich vandaag opnieuw over extra miljardensteun voor het noodlijdende Griekenland. Voor de Grieken begint de tijd te dringen. Uit de eurozone stappen of niet? Duidelijk is dat elke keuze pijnlijk zal zijn voor het land. De Zweedse econoom Mats Persson zet de afwegingen op een rijtje.

Griekenland zet bezuinigingen door

Metro 19.02.2012 Het Griekse parlement stemt komende week over bezuinigingsmaatregelen die noodzakelijk zijn voor leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om bankroet te voorkomen.

Grieks parlement stemt in met nieuwe bezuinigingen

NRC 18.02.2012 Het Griekse parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen. De Europese Unie en IMF hadden deze maatregelen als eis gesteld in ruil voor hun nieuwe tranche financiële noodhulp.

De kans is nu veel groter dat Griekenland de 130 miljard euro extra steun krijgt volgende week. Het land heeft dat geld nodig om een faillissement op 20 maart af te weren. Die dag moet er een grote afbetaling van de staatsschuld plaatsvinden.

Maandag besluit over Griekenland

Spits 15.02.2012 De eurolanden nemen maandag 20 februari een besluit over de toekenning van een volgende steunpakket ter waarde van 130 miljard euro aan Griekenland. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, vanavond gezegd.

Grieken eens over extra besparingen – nieuwe EU-lening dichterbij

NRC 15.02.2012 De Griekse regering heeft overeenstemming bereikt over hoe Griekenland 325 miljoen aan extra bezuinigingen kan doorvoeren. Een deal daarover tussen de drie Griekse coalitiepartijen was noodzakelijk om het land kans te laten houden over een nieuwe Europese noodlening van 130 miljard euro. Lees verder›

Griekenland weer stap dichterbij 130 miljard: leiders beloven steun

Trouw 15.02.2012 De leiders van de Griekse regeringspartijen hebben vandaag schriftelijk hun steun uitgesproken voor de bezuinigingen in het noodlijdende land. Dat lieten de partijen vandaag weten.

De leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, beloofde in zijn brief aan de toezichthouders voor Griekenland dat zijn partij ook na de verkiezingen in april trouw blijft aan ‘de doelen en de belangrijkste maatregelen’ van het economische herstelprogramma. Dat programma kwam de Griekse regering overeen met toezichthouders van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

‘Grieken zijn het beste af zonder euro’

Trouw 15.02.2012 Rellen, demonstraties, een politieke veldslag: het Griekse bezuinigingspakket is rond, maar kent een hoge prijs. Een besluit over een nieuwe lening aan het land is weer uitgesteld. De Griekse economie stort verder in.

Die is eind vorig jaar weer met 7 procent gekrompen, terwijl het land al vijf jaar in een recessie zit. Alleen maar steeds zwaarder bezuinigen is voor Griekenland een heilloze weg, denkt de econoom Alfred Kleinknecht, hoogleraar innovatie in Delft, en dat geldt op den duur ook voor de rest van Zuid-Europa.

Juncker: Maandag besluit over Griekenland

VK 15.02.2012  De eurolanden nemen maandag 20 februari een besluit over de toekenning van een volgende steunpakket ter waarde van 130 miljard euro aan …

Griekse president haalt uit naar Nederland

Parool 15.02.2012 De Griekse president Carolos Papoulias heeft vandaag fel uitgehaald naar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Die zou zijn neus ophalen voor de zware inspanningen die de Grieken moeten leveren om in de eurozone te mogen blijven. Ook Nederland en Finland kregen een veeg uit de pan.

Beslissing over nieuwe noodlening Griekenland uitgesteld

NRC 14.02.2012 De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden van aanstaande woensdag is uitgesteld. Tijdens de vergadering over financiële hulp aan Griekenland zou er een besluit worden genomen over een tweede noodlening van 130 miljard euro. Lees verder›

‘Morgen nog geen EU-akkoord over Griekenland’

Parool 14.02.2012 Minister Jan Kees de Jager van Financiën verwacht morgen nog geen instemming van de eurolanden met een nieuwe lening van 130 miljard euro aan Griekenland. De kans op instemming is nu nog gering, zei hij vandaag tegen RTLZ.

Denk niet dat de rust in Griekenland nu is weergekeerd

VK 13.02.2012 Het parlement heeft ingestemd, de beurzen veren op. Als de Europese ministers van Financiën woensdag hun zegen geven, kan Griekenland 130 miljard aan financiële steun tegemoet zien. Maar dat betekent niet dat de problemen voor de Grieken voorbij zijn. Integendeel.

Tientallen Griekse politici krijgen de bons

De Pers 13.02.2012 Tientallen Griekse parlementsleden zijn maandagochtend uit hun partij gezet omdat ze zondagavond tegen de ingrijpende bezuinigingen hebben gestemd. Ze hadden zich niet gehouden aan de fractiediscipline.

Van de conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie stemden 20 parlementsleden tegen. Een ex-minister was niet aanwezig. Vlak na de cruciale stemming zette ND-leider Antonis Samaras die 21 dissidente stemmen uit de parlementsfractie en uit de partij.

Athene in brand na massale betoging  – Foto’s

Grieken gaan voor meer bezuinigingenFoto’s

Fotogalerij: Athene brandt
De Pers 13.02.2012 Griekse anarchisten zijn zondag in Athene slaags geraakt met de politie. Het Griekse parlement praat zondag over een nieuwe ronde bezuinigingen. In totaal waren er zondag meer dan honderdduizend betogers op de been. Ruim 80 mensen raakten gewond, waaronder 30 agenten. De oproep in beeld.

Athene likt wonden na rellenVideo

Reeks arrestaties na rellen Griekenland

De pers 13.02.2012 De Griekse politie heeft zeker 130 mensen aangehouden na de gewelddadige protesten in de nacht van zondag op maandag tegen de bezuinigingen. Bij de onlusten raakten circa 100 mensen gewond, onder wie 70 politiemensen.

Grote schoonmaakoperatie in Athene

Metro 13.02.2012 Brandweerlieden en vuilnisophalers zijn maandag in Athene aan een grote schoonmaakoperatie begonnen. Nadat het parlement zondagavond akkoord was gegaan met een nieuw pakket aan stringente bezuinigingen braken rellen uit in de Griekse hoofdstad. Eerder zondag waren in Athene en andere Griekse steden ook al onlusten uitgebroken.

Grote schoonmaakoperatie in Athene

NU 13.02.2012 Brandweerlieden en vuilnisophalers zijn maandag in Athene aan een grote schoonmaakoperatie begonnen.

Reeks arrestaties na rellen Griekenland

NU 13.02.2012 De Griekse politie heeft zeker 130 mensen aangehouden na de gewelddadige protesten in de nacht van zondag op maandag tegen de bezuinigingen.

Tientallen gewonden bij rellen in Athene

NU 12.02.2012 Bij gewelddadige protesten tegen nieuwe bezuinigingen zijn zondag in de Griekse hoofdstad Athene zeker 80 gewonden gevallen, onder wie 30 agenten.

‘Eurozone kan Griekenland laten vallen’

Volgens VVD hoeft EU zich niet verplicht te voelen Griekenland te helpen

NU 12.02.2012 AMSTERDAM – Nu de Franse en Duitse banken weer vet op de botten hebben, kan de eurozone het zich veroorloven Griekenland te laten vallen. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Harbers in het televisieprogramma Buitenhof.

100.000 betogers in Athene – ‘verwachte meerderheid in parlement’

NRC 12.02.2012 Bij rellen die vanmiddag rond het parlementsgebouw in Athene begonnen zijn inmiddels ruim 100.000 betogers betrokken, en zeker zeven gebouwen al in vlammen opgegaan. Lees verder›

Politie zet traangas in bij rellen voor Grieks parlement

Elsevier 12.02.2012 De politie in Griekenland heeft zondag traangas ingezet tegen de tienduizenden demonstranten die zich voor het parlement hebben verzameld. Parlementariërs bespreken een uitgebreid bezuinigingspakket. Demonstranten gooien stenen en brandbommen naar agenten.

Bankroet
De Griekse bevolking heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gestaakt en gedemonstreerd tegen de verregaande bezuinigingen. Volgens persbureau Reuters is de demonstratie van vandaag de grootste tot nu toe.

Zie ook:

Rellen in Griekenland tijdens cruciale bijeenkomst parlement

Parool 12.02.2012 Een betoging bij het Griekse parlement tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering is vandaag op rellen uitgelopen. Verscheidene bioscopen, cafés, banken en winkels in het centrum van Athene gingen in vlammen op.

Rellen bij Grieks parlement

De Pers 12.02.2012  Een betoging bij het Griekse parlement tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering is zondag op rellen uitgelopen. Verscheidene bioscopen, cafés, banken en winkels in het centrum van Athene gingen in vlammen op.

Politie Athene zet traangas in tegen tienduizenden betogers

NRC 12.02.2012 De politie in Athene is wederom met traangas in actie gekomen tegen burgers die protesteren tegen het bezuinigingsplan waar het parlement vanavond over stemt.

Vanmiddag is het parlement bijeengekomen en debatteert nog de rest van de dag over de impopulaire bezuinigingsmaatregelen die vrijdagavond door het kabinet zijn goedgekeurd.

Met doemscenario’s wordt druk op Grieken opgevoerd

VK 11.02.2012 De druk op Griekse parlementariërs om morgen in te stemmen met de nieuwe, harde bezuinigingsmaatregelen is vandaag door de regering verder opgevoerd. Met vergaande waarschuwingen en inktzwarte doemscenario’s roepen zij de politici op het door de drie coalitiepartijen overeengekomen pakket door het Griekse parlement te loodsen.

‘Griekenland moet vervroegd naar stembus’

VK 11.02.2012 Griekenland moet verkiezingen houden, zodra er een overeenkomst is gesloten met private kredietverleners voor het afwaarderen van de Griekse schuldenlast. Dat heeft Antonis Samaras, leider van de grootste conservatieve partij in Griekenland, vandaag gezegd.

‘Griekenland vervroegd naar stembus’

NU 11.02.2012 Griekenland moet verkiezingen houden, zodra er een overeenkomst is gesloten met private kredietverleners voor het afwaarderen van de Griekse schuldenlast. Dat heeft Antonis Samaras, leider van de grootste conservatieve partij in Griekenland, zaterdag gezegd.

Lees meer over dit onderwerp:

Grieks kabinet stemt in met reddingsplan

Trouw 10.02.2012 De Griekse regering heeft gisteravond formeel ingestemd met het financiële reddingsplan dat met EU en IMF is overeengekomen. Dit is van officiële bron bij de regering vernomen.

Eerder was al duidelijk dat slechts de kleinste coalitiepartner LAOS het niet eens is met de vergaande bezuinigingen. De bewindslieden van de rechts-radicale Orthodoxe Volksverzameling traden voor het kabinetsberaad af.

Protest tegen Griekse bezuinigingen loopt uit de hand

Elsevier 10.02.2012  In de Griekse hoofdstad Athene hebben vrijdag botsingen plaats tussen de politie en demonstranten die zich verzetten tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Betogers gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie, die traangas inzetten.

Naar schatting zevenduizend Grieken kwamen bijeen voor een protestmars, die vervolgens uit de hand liep.

Vakbonden kondigden vandaag een 48-uur durende staking aan. Het Griekse parlement stemt naar verwachting zondag over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. De regering, waar de grootste partijen in zijn vertegenwoordigd, werd het donderdagavond eens over de maatregelen.

euGriekse premier vreest ‘chaotisch, rampzalig avontuur’

Trouw 10.02.2012 Griekenland dreigt ‘een ongecontroleerde chaos’ als het Balkanland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Dit heeft premier Lukas Papademos vandaag gezegd.

Toch geen geld voor Griekenland

Spits 10.02.2012 De Griekse regering was iets te voorbarig met de melding dat ze de 130 miljard euro van de ander EU-landen kregen toegeschoven. Griekenland moet eerst terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken.

Venizelos: Samaras speelt met toekomst Griekenland

VK 10.02.2012 De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, heeft laat op donderdag zijn politieke rivaal en coalitiepartner, Antonio Samaras, verweten met de toekomst van het land te spelen. Venizelos bekritiseerde Samaras na een bijeenkomst met zijn 16 collega’s uit de eurozone in Brussel.

EU geeft Grieken geld uit woede, wanhoop en weerzin

VK 10.02.2012 Het heeft lang geduurd, maar gisteren hebben de leiders van Griekenland een akkoord gesloten over ingrijpende bezuinigingen. De EU en het IMF zullen naar verwachting binnenkort een noodlening van 130 miljard euro verstrekken. Intussen zucht de gewone Griek onder de crisis.

Griekse partijleider wijst akkoord af

VK 10.02.2012 De Griekse regeringspartij LAOS stemt niet in met het bezuinigingsakkoord dat gisteren werd gesloten. Dat zei partijleider George Karatzaferis vandaag op een persconferentie.

Griekse regering vervangt dwarsliggers

NU 10.02.2012 Enkele ministers in de Griekse regering worden vervangen, omdat ze niet akkoord gaan met nieuwe bezuinigingen.

Griekse politie wil EU-inspecteurs arresteren

NU 10.02.2012 De zogeheten trojka van inspecteurs van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank dreigt achter tralies te verdwijnen in Griekenland.

Griekse politie wil arrestatie leden trojka

10.02.2012 De zogeheten trojka van inspecteurs van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank dreigt achter tralies te verdwijnen in Griekenland. Dat meldde de Griekse politievakbond Poesy vrijdag in een schriftelijke verklaring, die is overhandigd aan medewerkers van de inspecteurs.

EU  sceptisch over overeenkomst Griekenland

NRC 09.02.2012 Niet lang nadat bekend werd dat Griekenland een overeenkomst gesloten had met de Europese Unie en het IMF over een pakket bezuinigingen in ruil voor nieuwe miljardensteun,

liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble weten twijfels te hebben of… Lees verder›

Grieken bereiken akkoord over extra bezuinigingen

Elsevier 09.02.2012 De leiders van regeringspartijen in Griekenland hebben een akkoord bereikt over verregaande bezuinigingen die de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eisen. Het akkoord is nodig voor nieuwe noodkredieten voor Griekenland.

Dat melden diverse media donderdag op basis van bronnen binnen de Griekse regering. President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi bevestigt dat er een akkoord is.

Zie ook:

Geen besluit verwacht over steun Griekenland

VK 09.02.2012 Europese leiders hebben donderdag de hoop op een snelle beslissing over het tweede reddingsplan voor Griekenland getemperd.

Verscheidene leiders zeiden bij hun aankomst in Brussel voor de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden dat het eerst duidelijk moet zijn dat het Zuid-Europese land voldoet aan de voorwaarden die door de geldschieters is gesteld.

Griekenland krijgt tweede noodlening nog niet

Parool 09.02.2012 Griekenland krijgt voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro. De beslissing om de lening uit te keren is uitgesteld tot volgende week.

Nog meer noodkredieten voor Griekenland

Spits 09.02.2012 De leiders van de Griekse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de bezuinigingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor nieuwe noodkredieten. Dat meldden diverse media vandaag op basis van bronnen binnen de Griekse regering.

Griekse politieke leiders bereiken toch akkoord over bezuinigingen

Trouw 09.02.2012 Onder grote druk van de Europese Commissie, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de Griekse regeringspartijen een akkoord bereikt over nieuwe bezuinigingen. Dat heeft de Griekse premier Papademos vandaag bekend gemaakt. Het Griekse akkoord maakt de weg vrij voor nieuwe steunmaatregelen aan het land.

Griekenland: op de valreep akkoord bezuinigingsplan EU

VK 09.02.2012 De Griekse leiders hebben een akkoord bereikt over het bezuinigingspakket dat moest worden doorgevoerd om in aanmerking te komen voor Europese noodsteun. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, bevestigde dat er een akkoord was, nadat hij een telefoontje hierover had gekregen van de Griekse premier Lucas Papademos.

Grieks akkoord over bezuinigingen

NU 09.02.2012 De leiders van de Griekse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de bezuinigingen die de trojka van IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie eisen in ruil voor nieuwe noodkredieten. Bekijk video – Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van een bron in de Griekse regering.

EU en IMF: Grieken krijgen nog 2 weken

VK 09.02.2012 De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben Griekenland nog 2 weken de tijd gegeven om extra bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen euro te vinden. Dat meldde persbureau Bloomberg vandaag op basis van ingewijden.

‘Grieken krijgen nog 2 weken’

NU 09.02.2012 De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben Griekenland nog 2 weken de tijd gegeven om extra bezuinigingen ter waarde van 300 miljoen euro te vinden.

riekse onenigheid over 300 miljoen zet 130 miljard op het spel

VK 09.02.2012 Het is – alweer – een cruciale dag voor Griekenland. Vanaf 18.00 uur komen de Europese minister van Financiën bij elkaar in Brussel om te beslissen over nieuwe noodsteun voor het land met een waarde van 130 miljard euro.

Maar de Griekse regering is het nog niet eens over het door ‘de trojka’ geëiste bezuinigingspakket. Struikelblok: een pensioenaanpassing met een waarde van 300 miljoen.

‘Slechts een probleem staat Griekse overeenstemming in de weg’

NU 09.02.2012 Over dit niet nader aangeduide punt moet overeenstemming worden bereikt voor de bijeenkomst op donderdag van de ministers van Financiën van de landen die de euro als munteenheid hebben.

februari 11, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 reacties

 1. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2012

 2. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2012

 3. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – De kwestie Griekenland « Debat in de Digitale Hofstad | november 28, 2012

 4. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – De kwestie Griekenland – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 12, 2015

 5. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – De kwestie Griekenland – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2015

 6. […] Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – De kwestie Griekenland – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2015

 7. […] zie ook: Geert Wilders PVV – De kwestie Griekenland – deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 3 – De kwestie Griekenland – deel 5 EXIT ??? « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: