Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peilingen 2e kamer 05.02.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds aan kop

 

De actuele Thermometer beschikbaar.

 

Na de electorale sprong van de SP volgde openlijke twijfel over het nut van opiniepeilingen in verschillende kranten en tijdschriften. De belangrijkste klacht: Opiniepeilingen zouden geen echt nieuws zijn.

De timing van deze kritiek is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Van week tot week worden de verschuivingen in opiniepeilingen breed uitgemeten in de media. En dat is vaak ten onrechte. Maar juist nu de peilingen eindelijk een substantiële (en significante) verandering laten zien in de kiezersgunst, wordt aan diezelfde peilingen getwijfeld.

Het lijkt een gevalletje ‘het is niet goed of het deugt niet’; althans, zo kunnen we de reactie van Maurice de Hond op die kritiek samenvatten. Toch is er meer aan de hand; de media gaan zelf ronduit slecht om met de opiniepeilingen.

‘De media gaan zelf ronduit slecht om met de opiniepeilingen’

VK 05.02.2012 Opiniepeilers, Maurice De Hond incluis, presenteren non-bevindingen als nieuws. En de media nemen dit non-nieuws gretig over. ‘Met alle gevolgen. Opiniepeilers, Maurice De Hond incluis, presenteren non-bevindingen als nieuws. En de media nemen dit non-nieuws gretig over. ‘Met alle gevolgen van dien.’ Dat stelt Tom van der Meer, universitair docent politicologie en methodologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Maurice de Hond: ‘Peiling voorspelt helemaal niet wie de verkiezingen gaat winnen’

VK 04.02.2012 Peilingen geven weer hoe de voorkeur van de kiezers zich tussen de verkiezingen ontwikkelt. Journalisten doen er dus goed aan om ze serieus te nemen, aldus opiniepeiler Maurice de Hond.

De Ombudsvrouw van de Volkskrant besteedde haar column zaterdag aan de wijze waarop de krant omgaat met de resultaten van opiniepeilingen.

Verder:

Opmars SP in peiling gestuit, nog wel grootste partij

Elsevier 05.02.2012 Ten opzichte van vorige week verliest de SP een zetel in de peiling van Maurice de Hond. Maar ook met 33 virtuele zetels is de partij van Emile Roemer de grootste.

Vorige week behaalde de SP een recordaantal zetels in de peiling: 34. De partij is sinds enkele weken virtueel groter dan de VVD.

Onveiliger
Politici van andere partijen doen hun best de opmars van de socialisten te stoppen. PVV-leider Geert Wilders zei dat Nederland minder veilig zou worden met de SP aan de macht. D66-leider Alexander Pechtold noemde het verzet van de SP tegen verhoging van de AOW-leeftijd zondagochtend in Eva Jinek op zondag ‘bijna misdadig’.

GroenLinks verliest net als de SP een zetel in de peiling. De partij komt uit op 7 zetels. Leden van de partij hebben kritiek op de koers van partijleider Jolande Sap. Ze zou te veel toenadering zoeken tot de PvdA en de SP.

Zie ook

SP verliest zetel, maar blijft op kop

Trouw 05.02.2012 De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

In de Tweede Kamer hebben de socialisten nu 15 zetels. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, krijgt er deze week 1 zetel bij en komt daarmee uit op 21. Dat zijn er 3 minder dan nu in het parlement. 

SP verliest zetel

Telegraaf 05.02.2012 De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

SP verliest zetel, maar blijft op kop

De Pers 05.02.2012  De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

SP verliest zetel, maar blijft op kop

Parool 05.02.2012 De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

In de Tweede Kamer hebben de socialisten nu 15 zetels. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, krijgt er deze week 1 zetel bij en komt daarmee uit op 21. Dat zijn er 3 minder dan nu in het parlement.

SP verliest zetel, maar blijft op kop

VK 05.02.2012  Het CDA stijgt ook 1 zetel. De christendemocraten zouden er daarmee 13 hebben, 8 minder dan ze bij de laatste verkiezingen behaalden. Regeringspartij VVD blijft op 30 zetels staan, 1 minder dan nu. De drie partijen van de gedoogcoalitie scoren samen 64 zetels, 12 minder dan ze er nu hebben.

GroenLinks zakt verder weg. De partij komt uit op 7 zetels, 1 minder dan vorige week en 3 minder dan het huidige zetelaantal.

SP verliest zetel, maar blijft op kop

AD 05.02.2012 De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

SP verliest zetel maar blijft op kop

NU 05.02.2012 DEN HAAG – De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde. PVV krijgt er 1 zetel bij en komt op 21.

SP blijft grootste maar verliest 1 zetel

Spits 05.02.2012 Het is zondag en dus heeft Maurice de Hond weer een peiling gedaan. Hierin blijft de SP van Emile Roemer de grootste partij met 33 zetels, maar dat is er wel één minder dan vorige week toen De Hond 34 zetels peilde voor de SP. Momenteel heeft de SP 15 zetels in de Tweede Kamer.

SP verliest zetel, maar blijft op kop

05.02.2012 De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

In de Tweede Kamer hebben de socialisten nu 15 zetels. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, krijgt er deze week 1 zetel bij en komt daarmee uit op 21. Dat zijn er 3 minder dan nu in het parlement.

februari 5, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Peilingen 2e kamer 05.02.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds aan kop […]

  Pingback door Kabinet VVD-SP in 2012 ? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2012

 2. […] Peilingen 2e kamer 05.02.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds aan kop […]

  Pingback door Een heet en een rood Voorjaar komt eraan « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2012

 3. […] Peilingen 2e kamer 05.02.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds aan kop […]

  Pingback door Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ?? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2012

 4. […] lees ook: Peilingen 2e kamer 05.02.2012 Maurice de Hond – SP nog steeds aan kop […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: