Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 29.01.2012 Maurice de Hond – SP breekt record met 34 zetels

29-01-2012: SP stijgt verder. Reacties op congressen van PvdA en CDA positief

22-01-2012: Hoe de recessie en de bezuinigingen de politieke voorkeur beinvloedt

SP breekt peilingrecords – Video

De actuele Thermometer.

Grootste
Nu is de SP voor het eerst de grootste partij in de peiling van Maurice de Hond. De partij wint vooral kiezers van de PvdA en de PVV. De SP zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, meer dan 32 zetels krijgen. De teller voor de PvdA staat op 17 zetels. De SP profiteert van de nasleep van het pensioenakkoord en de eurocrisis.

Terecht vroeg Elsevier zich af wat de SP in concreto met Nederland wil.

Klassiek links
De SP is de laatste socialistische partij van Nederland. Klassiek links. De partij berust op een klassiek ideaal: de massabeweging. Daarom is de SP een goed georganiseerde politieke partij.

Dissidenten
De partij staat simpelweg de oppositie niet toe. In de afgelopen jaren hebben we in de SP voorbeelden gezien van hoe de dissidenten uit de partij werden geweerd.

Met de SP krijgen we de Sovjet-Unie in de polder

Elsevier 01.02.2012 Emile Roemer lacht als een premier. Hij kijkt ook als een premier. Elsevier koos vorige week voor een betekenisvolle omslagtitel: ‘De onheilspellende zegetocht van de SP. Wat er gebeurt als Roemer regeert.’

Inderdaad wat gaat er gebeuren als premier Roemer het roer in handen krijgt? Wat is eigenlijk de SP?

De rode tomaat is rot
De Pers 31.01.2012 De SP van de goedmoedige Emile Roemer is virtueel de grootste partij van Nederland. Maar is het inmiddels wel iets gezelliger daar bij de socialisten?

‘SP is een dictatoriaal geregeerde club’

Als rebelse student journalistiek was de auteur van dit stuk actief SP-lid. Het anti-kapitalistische leuzen schreeuwen ging vrij aardig, maar die vluchtige politieke carrière was snel voorbij toen hij in 2007 een stuk mocht tikken voor partijblad Tribune. Ontevreden kameraden vertelden over de rigide partijcultuur: lokale politici die de landelijke lijn niet helemaal volgden, werden afgeblaft, stevig onder druk gezet door partij-iconen en indien nodig keihard afgeserveerd als zakkenvullers, verraders of flapdrollen. Maoïstische tactieken regelrecht uit het Rode Boekje.

Het stuk werd nooit geplaatst, maar kostte hoofdredacteur Elma Verhey wel haar baan en leidde tot een aardige mediahype. Nu, vijf jaar later, is de SP vergeleken met de rest juist zo rustig van buiten en virtueel de grootste. Maar het gemoedelijke en gezellige karakter van de nieuwe leider is intern nog niet te vinden.

‘Kritiek komt door verklaringsschuld’

Volgens de SP heeft Spanning-hoofdredacteur Sjaak van der Velden ontslag genomen voor een nieuwe baan. Partijsecretaris Hans van Heijningen herkent de verhalen van de overige opgestapte SP’ers niet.

‘Als het op een gegeven moment fout gaat in een werkrelatie heeft iedereen daar zijn eigen verhaal mee en ligt het erg voor de hand om begrip voor je positie te vragen’, zegt hij. Hij denkt dat de kritiek op de partijcultuur aangehaald wordt als ‘verklaringsschuld’.

‘En dan wordt dat een herhalend effect. Op een moment dat het niet werkt zeg je dan: jullie kennen toch die club? Nou, dit is mij overkomen’, aldus Van Heijningen.

Emile Roemer moet op zijn hoede zijn

Trouw 30.01.2012  SP-leider Emile Roemer zal ongetwijfeld met enige verwondering naar de diverse opiniepeilingen kijken, waarin zijn partij record na record breekt. In de gisteren bekendgemaakte peiling van Maurice de Hond behaalde de SP met 34 zetels een nieuw hoogtepunt.

In de politieke barometer van Ipsos Synovate van afgelopen donderdag scoorde de partij 29 zetels. In de Kamer beschikken de socialisten over 15 zetels.

Speculeren op val van kabinet is erg voorbarig

Elsevier 28.01.2012 Het volgens links ‘verschrikkelijke afbraakkabinet-Rutte’ kan een langere adem hebben dan de linkse speculaties suggereren. En dat is misschien maar goed ook

De SP overheerst in de peilingen al van vorige week. PvdA zegt voortaan ‘njet’ tegen alle plannen van het minderheidskabinet. Het CDA streeft naar een ‘radicale’ middenkoers. En gedoogpartner PVV levert virtuele zetels in.

Opkomst SP toont dat democratie nog niet af is

Trouw 28.01.2012  Vanaf 1917 kwam in de westerse wereld de democratische staatsvorm als ideaal op. Dat was te danken aan de Amerikanen, die zich in dat jaar in de Eerste Wereldoorlog mengden onder het motto ‘making the world safe for democracy’.

Pas na de Tweede Wereldoorlog is het gelukt het ideaal stevig te verankeren, zij het slechts in het beperkte aantal van ongeveer veertig landen. De grote sprong voorwaarts volgde na de ineenstorting van het communisme in 1989, toen het aantal democratische landen zich verdrievoudigde.

Des te verrassender is het dat nu in Nederland, volgens de peilingen van de kiezersgunst, een partij opkomt met een naam en een geschiedenis die nauw verbonden zijn met een verslagen ideologie. Er werd de afgelopen week zelfs al openlijk gespeculeerd over een kabinet-Roemer.

‘Hoog tijd voor de ouderenpartij om kiezers bij de SP weg te halen’

VK 29.01.2012 Emile Roemer en Geert Wilders vechten allebei om de gunst van de kiezer die wil dat alles bij het oude blijft. En er is nog een kaper op de kust: de ouderenpartij 50plus van Jan Nagel. Hoe meer de populistische partijen elkaar bestrijden hoe beter, stelt Bert Bukman.

SP naar recordhoogte in peiling

NU 29.01.2012  De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.   

Bekijk video – Zondag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in vergelijking met de vorige peiling.

SP naar recordhoogte

Telegraaf 29.01.2012 De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in vergelijking met de vorige peiling.

Nog nooit stond de SP zo hoog in de peilingen

NRC 29.01.2012 De SP zou volgens de jongste peiling van Maurice de Hond 34 zetels krijgen als er nu verkiezingen waren. Dat zijn er weer twee meer dan vorige week, toen de SP volgens de peiling de grootste partij van Nederland werd.

De linkse partijen GroenLinks en PvdA en de zelfbenoemde ‘radicale middenpartij’ CDA houden elk de helft van hun kiezers vast.  Lees verder

SP stijgt naar 34 zetels in nieuwe peiling

AD 29.01.2012 De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vandaag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

SP groter dan ooit in peiling Maurice de Hond

Elsevier 29.01.2012 De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Zondag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in vergelijking met de vorige peiling.

Coalitie
Regeringspartij VVD staat op 30 zetels, een minder dan nu in het parlement. Coalitiegenoot CDA staat op 12, 9 minder dan het huidige zetelaantal. Gedoogpartner PVV scoort zondag 20 zetels. Dat zijn er 4 minder dan bij de laatste verkiezingen behaald. De drie partijen van de gedoogcoalitie komen samen tot 62 zetels.

Zie ook:

SP stijgt naar 34 zetels in nieuwe peiling

Parool 29.01.2012 De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vandaag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

SP blijft stijgen

Spits 29.01.2012 Gegroet kameraden! Heugelijk nieuws voor de rode rakkers: De SP stijgt wederom naar ongekende hoogte in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Emile Roemer behaald op dit moment 34 zetels, twee meer dan vorige week. De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in… Lees meer >

SP stijgt naar 34 zetels in nieuwe peiling

VK 29.01.2012  De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vandaag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

Lees ook ‘Premier Roemer mag het proberen – maar dat linkse feest komt er niet’ – 28/01/12

SP breekt peilingrecords

Metro 29.01.2012 De SP bereikt deze week in de peiling van Maurice de Hond de hoogste score die de partij ooit gehaald heeft. De partij was vorige week al de grootste in de peiling, deze week komen er twee zetels bij waardoor de partij uitkomt op 34 zetels. Het is volgens De Hond nooit eerder voorgekomen dat een partij zonder duidelijke aanleiding zoals de val van een kabinet in korte tijd zo’n grote groei doormaakt.

SP stijgt naar 34 zetels in nieuwe peiling

Trouw 29.01.2012 De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Vandaag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. De winst voor de SP gaat deze week ten koste van GroenLinks en nieuwkomer 50PLUS. Voor de andere partijen is het zetelaantal onveranderd in vergelijking met de vorige peiling.

SP naar recordhoogte

De Pers 29.01.2012  De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Zondag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling. 

SP naar recordhoogte in peiling

NU 29.01.2012 De SP stijgt verder in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.  Zondag staat de SP op 34 zetels, twee meer dan vorige week. In de Tweede Kamer hebben de socialisten 15 zetels. Niet eerder stond de SP zo hoog in de peiling.

Lees meer over dit onderwerp:

januari 29, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

5 reacties

 1. […] Peiling 2e kamer 29.01.2012 Maurice de Hond – SP breekt record met 34 zetels […]

  Pingback door Kabinet VVD-SP in 2012 ? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 29, 2012

 2. […] Peiling 2e kamer 29.01.2012 Maurice de Hond – SP breekt record met 34 zetels […]

  Pingback door Een heet en een rood Voorjaar komt eraan « Debat in de Digitale Hofstad | januari 29, 2012

 3. […] Peiling 2e kamer 29.01.2012 Maurice de Hond – SP breekt record met 34 zetels […]

  Pingback door Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ?? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 29, 2012

 4. 1 ik geloof de peiling niet,2 de enige reden dat de sp mischien een paar zetels trekt is hun houding jegen de europaten in brussel

  Reactie door dave schoo | januari 30, 2012

 5. […] lees ook: Peiling 2e kamer 29.01.2012 Maurice de Hond – SP breekt record met 34 zetels […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: