Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peilingen 2e Kamer 22.01.2012 Maurice de Hond – SP de grootste partij

Historische winst SP

Peiling 22.02.2012 Maurice de Hond

 • SP: 32, vorige week 30
 • VVD: 30, vorige week 30
 • PVV: 20, vorige week 21
 • PvdA: 17, vorige week 18
 • D66: 16, vorige week 16
 • CDA: 12, vorige week 13
 • GroenLinks: 9, vorige week 9
 • ChristenUnie: 6, vorige week 6
 • SGP 3, vorige week 2
 • Dierenpartij 3, vorige week 3
 • 50plus: 2, vorige week 2

22-01-2012: SP voor het eerst grootste partij, PVV daalt verder

22-01-2012: Hoe de recessie en de bezuinigingen de politieke voorkeur beinvloedt

De actuele Thermometer.

Zie ook: Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ??

SP peilingen Video

Emile Roemer: het zijn en blijven peilingen Video

Opeens geeft Wilders wél een interview

Trouw 25.01.2012 Wilders is duidelijk geschrokken van de jongste opiniepeilingen, met name die van Maurice de Hond van afgelopen weekeinde. Volgens die peiling is de SP momenteel de grootste politieke partij in de kiezersgunst en, voor de PVV belangrijker, de groei van de SP komt steeds sterker van voormalige PVV-stemmers.

Geert Wilders gaf daarvoor gisteren een zeldzaam interview, waarin hij de SP onder uit de zak gaf. De PVV-leider hoedde zich ervoor de in populariteit immer groeiende Emile Roemer persoonlijk aan te vallen. Een zeer aimabele man, aldus Wilders. “Als je naar zijn persoon kijkt, begrijp ik de groei van de SP wel. De SP zelf is toch vooral een wolf in schaapskleren. Ze willen criminelen uit het buitenland hier toelaten.”

Het verhaal van de PVV is opeens lastig te vertellen

Metro 25.01.2012 -leider Geert Wilders heeft dinsdag in een interview met RTL Z de aanval geopend op de SP. Die partij is “een wolf in schaapskleren” en heeft een partijprogramma, “daar zakt je broek van af.

” Wilders benadrukte nog eens de verschillen met z’n eigen partij: “De SP is voor een generaal pardon, voor meer ontwikkelingshulp, voor een federaal Europa en tegen minimumstraffen.” Wilders heeft reden om de SP aan te vallen. De partij van Emile Roemer staat als grootste in de peilingen. De PVV zakt juist weg, ook omdat er een deel van de achterban overloopt naar de SP.

Jean-Pierre Geelen: ‘Frits Wester was echt op zijn best in het gesprek met Wilders’

VK 25.01.2012 Jean-Pierre Geelen In het interview met Frits Wester gaf PVV-leider Geert Wilders blijk van een verbluffend staaltje retoriek,  Alsof Wester vorige week als eerste Wilders had verweten constant weg te duiken achter het twitterschermpje van zijn mobiele telefoon. Alsof niet de flagrante winst van de SP in de jongste peilingen de aanleiding was zijn pr-beleid om te gooien.

Iedereen heeft het maar over de verrechtsing, maar intussen zijn we gewoon bezig een socialistische heilstaat te worden. Volgens Henk Bleker lijkt het CDA heel erg op de SP: die wil zich de volgende keer laten gedogen door Emile Roemer.

Wagendorp: ‘Intussen zijn we bezig een socialistische heilstaat te worden’

VK 24.01.2012 Iedereen heeft het maar over de verrechtsing, maar intussen wordt Nederland steeds linkser, schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp.

 Roemer behoort tot de revisionisten en de verraders van de klassenstrijd  

De SP is de grootste partij van Nederland. In de poll van Maurice de Hond althans. Maar de peilingen van Maurice en zijn collega’s bepalen hier al jaren de toon van het politieke debat, dus is het zaak ze serieus te nemen.

Wilders wisselt van boksbal: SP in plaats van PvdA

VK 24.01.2012 Jarenlang was de PvdA – ‘de Partij voor de Arabieren’ – de favoriete boksbal van PVV-leider Geert Wilders. Nu de peilingen een stormachtige opkomst van de SP van Emile Roemer laten zien, lijkt Wilders zijn vizier te hebben verlegd. In een interview met Frits Wester op RTLZ ging hij vol in de aanval tegen de socialisten.

Als de SP zou gaan regeren (samen met de PvdA) dan zou dat ‘een rampscenario’ zijn, Nederland zou verworden tot een land ‘waar je eigenlijk niet zou willen wonen’, en de SP’ers zouden ‘allemaal wolven in schaapskleren’ blijken te zijn. Hoezeer hij de wind in de zeilen van de SP ook ‘gunt’; ‘ik ga tot het uiterste om dat te kunnen voorkomen’.

Wilders: SP wolf in schaapskleren, 50 procent kans dat kabinet valt

NRC 24.01.2012 Er is vijftig procent kans dat het huidige kabinet valt. Dat heeft Geert Wilders vandaag gezegd in gesprek met Frits Wester bij RTL-Z. Ook opende de PVV-leider de aanval op de SP, de partij die in de opiniepeilingen momenteel de grootste is.

Wilders: Nederland onveiliger met SP aan de macht

Elsevier 24.01.2012 Als de SP aan de macht komt, wordt Nederland onveiliger, duurder en Europeser. De oppositiepartij is volgens PVV-leider Geert Wilders een wolf in schaapskleren.

Dat zegt Wilders dinsdag in een interview met RTL Z. Hij reageert op de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, waarin de SP de grootste partij van Nederland is en de PVV kiezers verliest aan de partij van Emile Roemer.

Zie ook:

Wilders: SP aan de macht? NL onveilig!

Metro 24.01.2012 We moeten oppassen voor de plannen van de SP. Als de partij van Emile Roemer, die in de laatste peiling van Maurice de Hond de grootste partij is, aan de macht komt, wordt Nederland ‘onveiliger, Euopeser en duurder’ en neemt de immigratie toe. Dat zei althans Geert Wilders vandaag bij RTLZ. “De SP heeft de wind mee. Dat gun ik ze van harte. Maar als je naar de inhoud… Lees meer >

‘SP is wolf in schaapskleren’

Telegraaf 24.01.2012 „De SP heeft de wind mee”, aldus Wilders dinsdag bij RTLZ. „Dat gun ik ze van harte. Maar als je naar de inhoud kijkt hou ik mijn hart vast dat ze het ooit in Nederland voor het zeggen krijgen.” Hij typeert de SP als „een wolf in schaapskleren”.

Wilders: SP is wolf in schaapsklerenVideo

Geert Wilders haalde dinsdag fel uit naar de SP. De partij van Emile Roemer is bezig aan een virtuele opmars in de peilingen, die ten koste lijkt te gaan van de PVV.

Wilders waarschuwt voor SP

De Pers 24.01.2012  PVV-leider Geert Wilders waarschuwt voor de plannen van de SP. Met de SP aan de macht zou Nederland volgens Wilders ,,onveiliger, Europeser en duurder” worden en neemt de immigratie toe.

Wilders waarschuwt voor SP

NU 24.01.2012 DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders waarschuwt voor de plannen van de SP, de partij die in de laatste peiling van Maurice de Hond de grootste partij is.

Bekijk video – Met de SP aan de macht zou Nederland volgens Wilders ”onveiliger, Europeser en duurder” worden en neemt de immigratie toe. ”De SP heeft de wind mee”, aldus Wilders dinsdag bij RTLZ.

Roemer: kiezers PVV lopen over naar SP

VK 23.01.2012  De mensen zien in dat de PVV de ‘ene na de andere verkiezingsbelofte’ verbreekt, en daarom lopen ze over naar de SP. Dat zegt althans SP-leider Emile Roemer vandaag in de Volkskrant in een reactie op de jongste peilingen.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond kwamen de socialisten voor het eerst als de grootste partij uit de bus, met 32 zetels.

Lees ook Waarom de SP bij verkiezingen nu wel de tweede partij wordt – 10/01/12

Lees ook SP ziet zich wel met de VVD regeren – 07/01/12

Emile Roemer: Geert Wilders breekt verkiezingsbeloftes

Elsevier 23.01.2012 PVV-kiezers zien dat partijleider Geert Wilders de ene na de andere verkiezingsbelofte breekt. Zo verklaart SP-leider Emile Roemer de overstap van PVV’ers naar de SP in laatste peiling van Maurice de Hond.

Volgens Roemer zien zij nu zelf de gevolgen van de keuzes van de coalitie.

Dat zegt de SP-leider maandag tegen de Volkskrant. In de wekelijkse peiling van De Hond is de Socialistische Partij met 32 zetels de grootste partij van Nederland. De PVV daalde een zetel en komt in de peiling uit op 20.

Commentaar Eric Vrijsen: PvdA bezwijkt voor economisch simplisme SP

Bekijk Wynia’s Week
Waarom fuseert de PVV eigenlijk niet met de SP?

SP de grootste, Roemers taal spreekt aan

Metro 23.01.2012 “Nederland is het huidige kabinet nu al beu.” Dat zegt SP-leider Emile Roemer tegen Metro. Aanleiding van zijn uitspraak is de peiling die Maurice de Hond gisteren publiceerde. Daarin is de SP met 34 zetels de grootste partij van Nederland.

Emile is the hottest thing in town

De Pers 22.01.2012 Wat vindt iedereen Emile Roemer toch lekker. En de SP-baas flirt zonder gêne terug. Op naar het Torentje!

Als je wint, heb je vleiers. De SP is voor het eerst de grootste in de peiling van Maurice de Hond. Het geeft een broeierige sfeer op het Binnenhof, waar het geflirt is begonnen. Je weet maar nooit wanneer er verkiezingen komen, maar als er iemand klaar voor is, is het de Socialistische Partij wel.

SP nu de grootste van Nederland – Video

De Pers 22.012012 De SP is uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat blijkt uit de peilingen van Maurice de Hond. De partij voor Emile Roemer zou 32 zetels behalen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Succes verontrust niet

Telegraaf 22.01.2012 PvdA-leider Job Cohen zegt niet verontrust te raken nu de SP in de peiling van zondag de grootste partij is geworden, met bijna twee keer zoveel zetels als de PvdA.

Roemer: leuk wakker worden

Telegraaf  22.01.2012 Het was zondagochtend „leuk wakker worden” toen SP-leider Emile Roemer de jongste peiling zag van Maurice de Hond. Daarin was de SP voor het eerst ooit de grootste partij van Nederland.

Opmerkelijk detail uit de verdere peilingsresultaten van De Hond: van de mensen die hij vroeg te reageren wil 35 procent van de mensen die in 2010 PvdA stemde liever Emile Roemer dan Job Cohen als premier. Het zijn maar peilingen, maar toch.

Maurice de Hond: populariteit SP vooral te danken aan crisis

VK 22.01.2012  De SP van Emile Roemer is voor het eerst de grootste partij van Nederland – als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Hoe dat komt? Door de crisis, denkt Maurice de Hond zelf.

De Hond publiceerde een aantal overzichten van stemgedrag naar (bijvoorbeeld) inkomenspositie op de website Joop.nl. Vergeleken bij begin vorig jaar lijkt de SP vooral veel lage inkomens aan te trekken. Terwijl lage inkomens juist vertrekken bij andere partijen, met name de PVV.

Roemer met SP de grootste in de peiling

RTL 22.01.2012  De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Politiek verslaggever Frits Wester meldde het gisteren al op Twitter, maar nu zijn alle cijfers van de peiling bekend. Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een opmars gemaakt van liefst 7 zetels.

SP is de grootste partij in peiling

NOS 22.01.2012 De SP is met 32 zetels nu de grootste politieke partij in de Tweede Kamer, volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Het is voor het eerst dat de partij zo groot is. Ook was de SP niet eerder virtueel de grootste Nederlandse partij. In de peiling (.pdf) van deze week staat de SP van Emile Roemer op 32 zetels.

‘PvdA hoopt dat SP te vroeg piekt’

NOS 22.01.2012  In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de SP als grootste partij van Nederland uit de bus gekomen…. (meer) Dat is nog nooit eerder gebeurd. Verslaggever Ron Fresen vertelt.

SP grootste partij van Nederland

Spits 22.01.2012 De SP is in de peiling van Maurice de Hond voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA komen samen tot een schamele 29 zetels.

Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er maar liefst 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een ongekende opmars van 7 zetels gemaakt. De PVV zakte in dezelfde periode juist met 7 zetels.

SP grootste in peiling

NU 22.01.2012 De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

SP grootste in peiling, PVV zakt verder weg

22.01.2012 De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een opmars gemaakt van liefst 7 zetels.

SP grootste partij in peilingen – ‘rust binnen gelederen’

NRC 22.01.2012 De opmars van de SP zet zich onverminderd voort. De partij van Emile Roemer is vandaag voor het eerst de grootste van Nederland in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Lees verder›

SP grootste partij in peiling, wint kiezers van PVV

Elsevier 22.01.2012 Voor het eerst in de geschiedenis is de SP de grootste partij in de peiling van Maurice de Hond. De partij wint vooral kiezers van de PvdA en de PVV.

De SP zou, als er nu verkiezingen werden gehouden, 32 zetels krijgen. Dat is 2 meer dan vorige week. De VVD staat op 30 zetels, net als vorige week. Sinds half december heeft de SP 7 virtuele zetels gewonnen. De PVV heeft de afgelopen maand juist 7 zetels in de peiling verloren.

Zie ook:

SP grootste in peiling, PVV zakt verder weg

Trouw 22.01.2012 De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een opmars gemaakt van liefst 7 zetels.

SP grootste in peiling, PVV zakt verder weg

AD 21.01.2012 De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Peiling: SP voor het eerst de grootste, PVV zakt verder

VK 22.01.2012  De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een opmars gemaakt van liefst 7 zetels.

SP grootste in peiling, PVV zakt verder weg

Parool 22.01.2012 De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

SP  grootste partij in peilingen

Metro 22.01.2012 De opmars van de SP zet zich onverminderd voort. De partij van Emile Roemer is zondag voor het eerst de grootste van Nederland in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden krijgt de SP 32 zetels, zeventien meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Maurice de Hond: SP de grootste partij van Nederland

RTL 21.01.2012 De SP is de VVD voorbij als grootste partij van Nederland. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, die morgen wordt gepubliceerd.

Bijna twee jaar nadat Emile Roemer het fractievoorzitterschap overnam van Agnes Kant is de SP groter dan de VVD. De SP haalt kiezers weg bij de PvdA, maar ook bij de PVV, zegt politiek verslaggever Frits Wester. Hoeveel zetels de partij heeft in de nieuwe peiling, wordt morgen bekend. De PVV levert opnieuw zetels in.

Sterke opmars

De SP van Emile Roemer is al maanden bezig met een sterke opmars in de peilingen. Afgelopen weekend kwam de partij al gelijk te staan met de VVD.

De Hond zei vorig weekend nog over de opmars van de SP: “De partij zit in een situatie waarbij de positieve elementen over elkaar heen buitelen. Roemer doet het gewoon goed als persoon en hij wordt breed gewaardeerd.” Verder lopen ontevreden kiezers, met name lager opgeleiden, weg bij de PvdA, denkt De Hond.

Zie: 15-01-2012: SP even groot als VVD, PVV zakt verder weg 

‘SP grootste in peiling’

De Pers 21.01.2012  In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de SP morgen de grootste partij van Nederland. Dat schrijft RTL Nieuws. Het zou de eerste keer zijn dat de partij van Emile Roemer de grootste wordt.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de SP morgen de grootste partij van Nederland. Dat schrijft RTL Nieuws. Het zou de eerste keer zijn dat de partij van Emile Roemer de grootste wordt.

Geheel verrassend is de stijging niet. De SP stijg al weken in de peilingen van De Hond. Vorige week steeg de partij nog 4 zetels, waardoor het in totaal op 22 zetels kwam te staan.

Lees ook: Peiling: SP stijgt met 4 zetels

‘SP grootste in peiling’

Telegraaf 21.01.2012 In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de SP morgen de grootste partij van Nederland. Het zou de eerste keer zijn dat de partij van Emile Roemer de grootste wordt.

januari 22, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

5 reacties

 1. […] Peilingen 2e Kamer 22.01.2012 Maurice de Hond – SP de grootste partij […]

  Pingback door Kabinet VVD-SP in 2012 ? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 22, 2012

 2. […] Peilingen 2e Kamer 22.01.2012 Maurice de Hond – SP de grootste partij […]

  Pingback door Een heet en een rood Voorjaar komt eraan « Debat in de Digitale Hofstad | januari 22, 2012

 3. […] Peilingen 2e Kamer 22.01.2012 Maurice de Hond – SP de grootste partij […]

  Pingback door Emile Roemer SP de nieuwe (oppositie)leider ?? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 22, 2012

 4. […] alvast naar de Historische winst van de SP. Emile Roemer sprak al eerder over het Kabinet VVD-SP in 2012 ? Wordt Emile Roemer SP de nieuwe […]

  Pingback door Kiesgedrag versus grillig gedrag partijen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 23, 2012

 5. […] lees ook: Peilingen 2e Kamer 22.01.2012 Maurice de Hond – SP de grootste partij […]

  Pingback door Klimt de SP in 2018 uit het diepe dal ???? « Debat in de Digitale Hofstad | december 14, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: