Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV zit in fase 2 van het fascisme

Universitair onderzoek

De student, Henk Bovekerk, onderzocht in zijn studie Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis in hoeverre de PVV van Geert Wilders een prototype is van het hedendaags fascisme. Hij kreeg hiervoor een tien.

Voor zijn analyse maakte hij onder andere gebruik van het boekje De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme van Rob Riemen, een van de felste bestrijders van de PVV. Ook putte hij uit het werk van historicus Robert O. Paxton over hoe het fascisme werkt. Paxton onderscheidt een aantal stadia. ,,Volgens de student zit de PVV nu in het tweede stadium, namelijk die van stabilisatie. downloaden – HIER (PDF).

Gevorderd
Bovekerk bestudeerde naast het boekje van Riemen werken van Geert Wilders, PVV-Kamerlid Martin Bosma en historicus Robert O. Paxton, bericht de onafhankelijke website van de Universiteit Tilburg.

Hij concludeert dat Nederland heeft te maken met een fascistische partij in een gevorderd stadium, namelijk de PVV.

Slachtoffers
In het essay van Riemen zegt hij dat het populisme van Wilders vergelijkbaar is met de begindagen van het fascisme in de jaren dertig. Hij omschrijft fascisme als ‘de politisering van de rancuneuze massamens, die geen geestelijke waarden erkent’.

Rob Riemen
Is onze Geert een fascist in de dop? Is de opkomst van de PVV de wederopleving van het fascisme? Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut, meent van wel. In een pamflet dat in november 2010 verscheen, ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’, schrijft hij dat Geerts afkeer van ‘de elite’ en van alles wat ‘vreemd’ is, sterk doet denken aan het oude fascisme.

Von der Dunk
“Het was echt niet zo dat op 15 mei 1940 in Nederland meteen een onvoorstelbaar terreurbewind van start ging”, schrijft PVV-criticus Thomas von der Dunk deze week in een column in de Volkskrant.

Kleine stapjes
“Nee: de afbraak van de rechtsstaat ging met kleine stapjes. En bij al die stapjes stonden de betrokken overheidsfunctionarissen voor de keus: werk ik mee of werk ik tegen – met het risico van ruzie, het verlies van baan – of meer?”

Stapel
PVV-leider Geert Wilders reageerde vanavond op Twitter: ‘Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel’. Wilders verwijst naar de affaire rond Diederik Stapel, de voormalige hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg die jarenlang data en gegevens bleek te hebben verzonnen en die gegevens ook publiceerde in artikelen.

Zie ook: 2e Kamer – PVV is Wild, Wilder en Ziedend over rapport BiZa radicalisering en polarisatie

Bedreigingen om PVV-scriptie

Spits 29.02.2012 Hoogleraar Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit Tilburg heeft moeten vrezen voor zijn welzijn nadat hij een scriptie van een student over de PVV beloonde met een tien. Kort nadat dat bekend werd, ontving de academicus een onbekend aantal e-mails met “een dreigende toon.”

De Ruiter ontving de e-mails in januari toen de commotie een hoogtepunt had bereikt. Verder wil hij er niets over kwijt. De Ruiter wil er zo min mogelijk aandacht voor in de media, zo laat hij Omroep Brabant weten.

Dreigmails voor docent die 10 gaf voor PVV-scriptie

AD 28.02.2012 Docent Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg heeft dreigmails gekregen nadat bekend werd dat hij een student een 10 gaf voor een scriptie waarin de PVV een fascistische partij wordt genoemd. Dat zegt De Ruiter in een interview met het Brabants Dagblad.

Dreigmails voor docent die 10 gaf voor PVV-scriptie

Telegraaf 28.02.2012 Docent Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg heeft dreigmails gekregen nadat bekend werd dat hij een student een 10 gaf voor een scriptie waarin de PVV een fascistische partij wordt genoemd. Dat zegt De Ruiter in een interview met het Brabants Dagblad.

Docent PVV-scriptie bedreigd

Telegraaf 28.02.2012 Docent Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg heeft dreigmails gekregen nadat bekend werd dat hij een student een 10 gaf voor een scriptie waarin de PVV een fascistische partij wordt genoemd.

Lezing Universiteit Utrecht: Waarom Wilders gevaarlijk is

Elsevier 26.01.2012 Op de Universiteit Utrecht heeft donderdag een lezing plaats over ‘het populisme’ van PVV-leider Geert Wilders. Wetenschappers willen laten zien dat de manier waarop Wilders over moslims praat gevaarlijk kan zijn en niet nieuw is.

De lezing wordt georganiseerd door de faculteit Geesteswetenschappen en heet ‘Van Widukind tot Wilders’.

Bang
De Utrechtse hoogleraar Mayke de Jong zegt tegen RTV Utrecht dat politici al eeuwen tegenstanders afschilderen als barbaren. ‘Maar op die manier worden mensen onterecht bang gemaakt.’

‘Het gaat om het idee van de superieure cultuur die ondermijnd wordt door een inferieure cultuur met een andere religie,’ zegt De Jong.

‘Wat moet iedereen begrijpen van de uitspraak “Geert is een fascist”? Deze uitspraak getuigt van wetenschappelijke en historische vergeetachtigheid.’ Weblog van Afshin Ellian: Geert is een fascist. Dat moet iedereen toch begrijpen?

Zie ook:

Reductio ad absurdum: Geert is een fascist!

Elsevier 13.01.2012 Geert is een fascist. Dat moet iedereen toch begrijpen?

Wat moet iedereen begrijpen van de uitspraak ‘Geert is een fascist’? Deze uitspraak getuigt van wetenschappelijke en historische vergeetachtigheid.

Wat was het fascisme ook al weer? Het fascisme was iets anders dan het nationaal-socialisme.

Reacties
Fascisme en later het Duitse nationaal-socialisme waren reacties op de Eerste Wereldoorlog. De Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog leidde uiteindelijk tot het nationaal-socialisme.

De Italiaanse overwinning in de Eerste Wereldoorlog bracht het fascisme voort. Een verminkte overwinning: Vittoria Mutilata! Onder welke omstandigheden leefden de Italianen na hun Vittoria Mutilata? Er sneuvelden 670.000 Italianen in een totaal zinloze oorlog. Daarnaast keerden miljoenen werkloze soldaten gedesillusioneerd huiswaarts.

‘Tien voor scriptie over PVV schaadt universiteit’

VK 11.01.2012 Het etiketteren van de PVV als fascistisch is misplaatst, werkt averechts en ontneemt de blik op wat de PVV wel is. Dat beweert historicus Jan Dirk Snel.

De opzet is simpel. Bovekerk neemt de stelling van Rob Riemen in diens pamflet De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010) dat Geert Wilders en zijn beweging ‘het prototype van hedendaags fascisme’ zijn, tot uitgangspunt, concludeert dat Riemen dat onvoldoende onderbouwt, pakt het boek The Anatomy of Fascism (2004) van Robert O. Paxton (1932) erbij, ontleent daaraan een aantal kenmerken van wat fascisme zou zijn, beschrijft vervolgens een aantal standpunten van Geert Wilders, Martin Bosma en de PVV, typeert die en concludeert dat die typeringen voldoen aan de omschrijvingen van Paxton.

Lees ook Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische PVV’

Aankomend PvdA-Kamerlid noemt PVV neo-fascistisch

Elsevier 11.01.2012 Het aanstaande PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange heeft gedoogpartij PVV neo-fascistisch genoemd. De Lange stuurde het bericht via Twitter, maar heeft de tweet inmiddels verwijderd.

PVV-leider Geert Wilders reageert via twitter op het verwijderde bericht. ‘Toekomstig PvdA-Kamerlid noemt ons neo-fascistisch en spreekt van lef. Lef? Waarom haalt ‘ie het dan weg?’

Het was PVV-leider Geert Wilders zelf die de quote vandaag weer uit de vergetelheid haalde. “Toekomstig PvdA-kamerlid noemt ons neo-fascistisch en spreekt van lef. Lef? Waarom haalt ‘ie het dan weg?”, zo twitterde Wilders smalend, met een link naar de site Politwoops, die door politici verwijderde twitterberichten verzamelt.

PvdA’er: PVV neofascistisch

Telegraaf 11.01.2012 Het aankomende PvdA-kamerlid Jeroen de Lange heeft de PVV een neofascistische partij genoemd. Hij deed zijn uitspraak op Twitter, maar verwijderde het bericht later weer. Reden voor Geert Wilders om de PvdA’er indirect uit te maken voor lafaard.

Is Geert een Mussolini-kloon?
De Pers 09.01.2012 De PVV is een fascistische partij. Dat concludeert de Tilburgse student Henk Bovekerk in zijn scriptie. En zijn begeleiders waren daarover zó tevreden, dat ze hem voor dat stukje werk beloonden met een TIEN! Een dikke TIEN! Wat een lol moeten ze hebben gehad!

Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische’ PVV

Elsevier 06.01.2012 Student Henk Bovekerk van de Universiteit van Tilburg heeft een tien gekregen voor zijn scriptie waarin hij de PVV van Geert Wilders analyseert. Volgens Bovekerk zijn Wilders en zijn beweging het prototype van het hedendaagse fascisme.

Voor zijn scriptie heeft de student het boekje De eeuwige terugkeer van het fascisme van Rob Riemen, directeur van het prestigieuze Nexus Instituut, gebruikt. Het Nexus Instituut is verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Zie ook:

Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische PVV’

Parool 06.01.2012 Een student aan de Universiteit van Tilburg heeft een 10 gekregen voor zijn bachelorscriptie over het fascisme in de Nederlandse politiek. Henk Bovekerk komt in zijn afstudeeronderzoek tot de conclusie dat Nederland een fascistische partij kent in een ver gevorderd stadium: de PVV van Geert Wilders.

Lees ook:

Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische PVV’

AD 06.01.2012 Een student van de Universiteit van Tilburg heeft een 10 gekregen voor een bachelor thesis, een soort scriptie, waarin hij betoogt dat de PVV een fascistische partij is. 

Arabist Jan Jaap de Ruijter, verbonden aan de universiteit en begeleider van de student, heeft dat vandaag bevestigd. Hij was de eerste begeleider van de student in Liberal Arts en Sciences, en stelt dat deze zijn werk ‘op briljante manier’ heeft gedaan. De tweede lezer, prof. dr. Jan Blommaert, was het met het oordeel eens. Vandaar de 10, stelt De Ruijter.

Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische PVV’

VK 06.01.2012 De student heeft, aan de hand van werk van de Amerikaanse historicus Robert O. Paxton over de vraag wat fascisme is, een vergelijking gemaakt met de PVV. Paxton onderscheidt volgens De Ruijter een aantal stadia in het ontstaan van fascisme.

‘Volgens de student zit de PVV nu in het tweede stadium, namelijk dat van stabilisatie, waarin de partij een zekere machtspositie heeft gekregen. De eerste fase, waarin een partij of beweging aan de macht kan ruiken, is gepasseerd, zegt de Arabist.

Tien scriptie ‘fascistische’ PVV

Telegraaf 06.01.2012 Een student van de Universiteit van Tilburg heeft een tien gekregen voor zijn scriptie waarin hij de PVV en Geert Wilders het prototype van het hedendaagse fascisme noemt.

10 voor scriptie over ‘fascistische’ PVV

Spits 06.01.2012 Henk Bovekerk, student aan de Universiteit van Tilburg, heeft een 10 gekregen voor een bachelor thesis, een soort scriptie, waarin hij betoogt dat de PVV een fascistische partij is.

Arabist Jan Jaap de Ruijter, verbonden aan de universiteit en begeleider van de student, heeft dat vanmiddag bevestigd. Lees Bovekerk scriptie HIER (PDF).

UvT geeft 10 voor stuk over fascistische PVV

NU 06.01.2012 Een student van de Universiteit van Tilburg heeft een 10 gekregen voor een bachelor thesis, een soort scriptie, waarin hij betoogt dat de PVV een fascistische partij is.

De student heeft, aan de hand van werk van de Amerikaanse historicus Robert O. Paxton over de vraag wat fascisme is, een vergelijking gemaakt met de PVV. Paxton onderscheidt volgens De Ruijter een aantal stadia in het ontstaan van fascisme.

”Volgens de student zit de PVV nu in het tweede stadium, namelijk dat van stabilisatie, waarin de partij een zekere machtspositie heeft gekregen. De eerste fase, waarin een partij of beweging aan de macht kan ruiken, is gepasseerd, zegt de Arabist.

UvT geeft 10 voor stuk over fascistische PVV

De Pers 06.01.2012 Een student van de Universiteit van Tilburg heeft een 10 gekregen voor een bachelor thesis, een soort scriptie, waarin hij betoogt dat de PVV een fascistische partij is. Arabist Jan Jaap de Ruijter, verbonden aan de universiteit en begeleider van de student, heeft dat vrijdag bevestigd.

Student krijgt 10 voor PVV-scriptie
De Pers 06.01.2012 Een student van de Universiteit van Tilburg (UvT) heeft van zijn begeleiders de hoogst haalbare score gekregen voor zijn scriptie over een vergelijking tussen de PVV met het fascisme.

zie ook:

Stukje over Wilders, klik maar

‘Waarom is het haar van Geert Wilders blond?’

Zie ook:

Links en Rechts flink op de vuist in Den Haag

Sticky Willy – Geert Wilders PVV bleef plakken

Karel Kanits noemde Geert Wilders ”een geblondeerde Führer”

René Dercksen PVV Utrecht – Gedonder over de 4 mei-lezing Universiteit Utrecht

Geert Wilders PVV in tabel met Adolf Hitler

Anti-Wilders demonstratie ook in Den Haag

Anti-Wilders demonstratie in Nederland

Romano del Castelletto – Geert Wilders Kunst of Kitsch

Jack Biskop CDA – Wat is de Overeenkomst tussen PVV en NSB ?

Geert Wilders PVV – Demonstratie 30.10.2010 Amsterdam

Overeenkomst Geert Wilders PVV versus Adolf Hitler NSB ?

Geert Wilders PVV vergeleken met Adolf Hitler en Benito Mussolini

Geert Wilders en de PVV – Nieuw Rechts Radicaal of Ridicuul ?

En verder:

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 8 – Vrijspraak

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 6 

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 5

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 4

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 3

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 2

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 1

Uitstel proces Geert Wilders PVV ??

Het Proces tegen Geert Wilders is een klucht geworden   

Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 5

Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 4

Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 3

Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 2

Geert Wilders PVV – laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 1

Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 5

Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4

Geert Wilders PVV – Crime of the Century ? deel 3

Geert Wilders PVV – Crime of the Century ? deel 2

Geert Wilders PVV – Crime of the Century ? – deel 1

Zie ook:

Geert Wilders PVV weer in de strijd tegen de Islam

Geert Wilders PVV – demonstratie Ground Zero 11.09.2010 – deel 2

Geert Wilders PVV – demonstratie Ground Zero 11.09.2010 – deel 1

The Geert Wilders International Freedom Alliance

Geert Wilders PVV – Werpt het juk van u af “bevrijd u van de islam”

Geert Wilders PVV – The return of Fitna – deel 2

Geert Wilders PVV – The return of Fitna

Geert Wilders PVV – FITNA en het Uur der waarheid

Geert Wilders – Don Quichot in strijd tegen de Torentjes

januari 6, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] Zie ook: Geert Wilders PVV zit in fase 2 van het fascisme […]

    Pingback door Geert Wilders PVV – Voedingsbodem voor Fascisme en Racisme « Debat in de Digitale Hofstad | februari 3, 2012

  2. […] Geert Wilders PVV zit in fase 2 van het fascisme […]

    Pingback door Geert Wilders PVV versus de Paus – Islamisering versus Secularisering – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2013


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: