Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

VVD congres 26.11.2011

VVD congres 26 November 2011 Zaandam.

Het CDA en de PvdA buigen zich noodgedwongen opnieuw en nog steeds over hun gedachtegoed. Ze lijken er maar niet uit te komen.

Zie: CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2 en: De PvdA en de grote verandering

Mark Rutte, durf te denken! 

Ondertussen, zo schrijft blogger ‘Sven’ van de Dagelijkse Standaard, liggen de liberalen al maanden op kop in de peilingen. Op het rechts georiënteerde opinieblog waarschuwt hij de premier dat diens partij niet in mag dommelen.

VVD’ers moeten nieuwe ideeën formuleren, maar hoeven het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. De Franse politiek filosoof Alexis de Tocqueville biedt volgens hem een aanknopingspunt. Misschien kunnen de liberalen zich op ‘sterk beleefd patriottisme’ werpen.

Waar de VVD zich vroeger liet inspireren door denkers als Frits Bolkestein, Paul Cliteur en Gerry van der List, overheerst nu onder meer pragmatisme en gebrek aan belezenheid.

Diezelfde Bolkestein waarschuwt overigens in een onlangs verschenen boek voor het gevaar van ‘intellectuelen zonder levenservaring’. Rutte werd onlangs door D66-Kamerlid Boris van der Ham verweten dat hij zijn ‘favoriete filosoof’ Karl Popper niet serieus neemt.

Hoe het precies verder moet, weet men nog niet. In ieder geval is het formuleren van een langetermijnsvisie ‘belangrijker dan de zoveelste met bier en bitterbalen overladen borrel’.

Tevreden
Uit een onderzoek van NRC Handelsblad bleek deze week overigens dat veruit de meeste VVD-bestuurders, ondanks de gesloten compromissen, zeer tevreden zijn over het gevoerde kabinetsbeleid.

Opvallend is verder dat twee op de drie VVD’ers niet ontevreden zijn met de invloed van de SGP op het kabinet. Wel ruilen de liberalen de PVV liever in voor D66.

‘Te weinig debat binnen de VVD’

NU 23.05.2015  Binnen de VVD is er te weinig debat over de politieke koers en de liberale beginselen.

Dat zegt de directeur van de Teldersstichting, Patrick van Schie, zaterdag in een gesprek met NRC Handelsblad. De Teldersstichting is de denktank van de liberalen.

”Er zou bij VVD minder regie op het debat moeten zijn. Gewone leden moeten kunnen meediscussiëren, niet alleen een paar politieke hotemetoten”, aldus Van Schie. Als voorbeeld van het gebrek aan debat noemt hij het afgelopen partijcongres van de VVD.

‘Te weinig debat binnen VVD’

Telegraaf 23.05.2015 Binnen de VVD is er te weinig debat over de politieke koers en de liberale beginselen. Dat zegt de directeur van de Teldersstichting, Patrick van Schie, zaterdag in een gesprek met NRC Handelsblad. De Teldersstichting is de denktank van de liberalen.

„Er zou bij VVD minder regie op het debat moeten zijn. Gewone leden moeten kunnen meediscussiëren, niet alleen een paar politieke hotemetoten”, aldus Van Schie. Als voorbeeld van het gebrek aan debat noemt hij het afgelopen partijcongres van de VVD. „Daar kreeg ik plaatsvervangende schaamte van. Na één minuut werd de microfoon afgesloten voor sprekers – behalve bestuursleden en Tweede Kamerleden. Dat was een persiflage op debat. Zo maak je de VVD niet aantrekkelijker voor een breder publiek.”

Volgens Van Schie is het probleem „dat de media intern debat altijd interpreteren als: er is ruzie. Maar je moet je als partij niet laten gijzelen door de angst voor de gevolgen van debat.”

Directeur partijdenktank: te weinig debat in VVD›

NRC 23.05.2015 Er is gebrek aan debat over de politieke koers en de liberale beginselen in de VVD. Dat zegt Patrick van Schie, de directeur van partijdenktank de Teldersstichting, vandaag in NRC.

“Er zou bij VVD minder regie op het debat moeten zijn. Gewone leden moeten kunnen meediscussiëren, niet alleen paar politieke hotemetoten.”

Lees meer;

VANDAAG Zij bepalen de politieke thema’s

2007 ‘De VVD-top is vervreemd van zorgen van de achterban’

2009 Wat is er aan de hand in driestromenland?

2004 Keutelen over de koers

2000 Democratie floreert als nooit tevoren

PvdA: VVD sjoemelt

Telegraaf 28.01.2012 De VVD sjoemelt wel heel makkelijk met de liberale principes om aan de macht te blijven. Regeren is het heilige doel, en daarvoor sluit de VVD compromissen waarvoor een liberaal 5 jaar geleden nooit had gekozen. Dat zei voorzitter Bert Kersten van de Limburgse PvdA-Statenfractie zaterdag na afloop van een gewestvergadering van zijn partij in Maasbracht.

PvdA: VVD sjoemelt met principes

Spits 28.01.2012 Om aan de macht te komen en blijven, “sjoemelt de VVD wel heel makkelijk met haar liberale principes”. Regeren is het heilige doel, en daarvoor is de partij bereid compromissen te sluiten waarvoor een liberaal vijf jaar geleden nooit had gekozen.

PvdA Limburg vindt dat VVD sjoemelt met principes

NU 28.01.2012 MAASBRACHT – De VVD sjoemelt wel heel makkelijk met de liberale principes om aan de macht te blijven. Regeren is het heilige doel, en daarvoor sluit de VVD compromissen waarvoor een liberaal 5 jaar geleden nooit had gekozen.

Dat zei voorzitter Bert Kersten van de Limburgse PvdA-Statenfractie zaterdag na afloop van een gewestvergadering van zijn partij in Maasbracht

‘VVD, denk eens na over wat liberalisme inhoudt’

Trouw 25.11.2011 De grootste partij van ons land lijkt onverwoestbaar. Maar wat drijft de VVD eigenlijk? Partij-intellectuelen moeten een liberale langetermijnsvisie formuleren, schrijft het blog De Dagelijkse Standaard.

“Maak Nederland liberaler!” En de VVD meteen ook maar even

DS 26.11.2011 Maak Nederland liberaler!”: Dat is het motto van het najaarscongres van de VVD, dat vandaag in Zaandam plaatsvindt.

Op zich natuurlijk een prima motto. Het is aanstekelijk, het is … duidelijk, het is … des VVDs.

En toch, toch steekt er iets. Maar wat? Waarom lees ik dit motto en denk ik bij mezelf ‘heh, ja’?

Het antwoord is natuurlijk dat de huidige regering, en dus de fractie van de VVD, minder liberaal zijn dan ik wel had gewild. De VVD moet zaken doen met de SGP en de PVV. De ene is sociaal buitengewoon conservatief, de andere weigert continu om het arbeids / ontslagrecht te hervormen, te bezuinigen waar het moet, etc.

En verder:

Bram Dirkx nieuwe voorzitter JOVD

NU 04.12.2011 DEN HAAG – Bram Dirkx is gekozen tot voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

‘VVD-jongeren moeten kiezen’

De Pers 03.12.2011 D66-leider Alexander Pechtold heeft de jongeren van de VVD zaterdagavond opgeroepen kleur te bekennen. Hij vroeg hen duidelijk te maken waar hun partij de komende jaren voor staat als het gaat om het liberalisme, Europa en hervormingen.

Pechtold roept VVD-jongeren op te kiezen

D66-leider spreekt op JOVD-congres

NU 03.12.2011 DEN HAAG – D66-leider Alexander Pechtold heeft de jongeren van de VVD zaterdagavond opgeroepen kleur te bekennen.

JOVD: VVD moet stilstand stoppen

Spits 02.12.2011 De VVD moet weer in beweging komen als het gaat om medisch-ethische kwesties en (homo-) emancipatie. “Stilstand is achteruitgang.” De VVD in de Tweede Kamer, die vaak concessies doet aan de christelijke SGP, trekt zelf de grens bij achteruitgang. Maar dat is niet genoeg, zegt Bram Dirkx (21). Dirkx wordt dit weekend vrijwel zeker de nieuwe voorzitter van de JOVD, de jongerentak van de VVD (hij is de enige kandidaat).

‘VVD moet voor liberale principes staan’

VK 30.11.2011 De VVD gedraagt zich af en toe als een mak lammetje in de coalitie en moet steviger voor de liberale principes staan. Dat stelt terugtredend voorzitter Martijn Jonk van de politieke jongerenorganisatie van de VVD (JOVD) in een interview met Nu.nl.

‘VVD moet meer voor liberale principes staan’

JOVD-voorzitter Jonk haalt uit naar eigen partij

NU 30.11.2011 DEN HAAG – De VVD gedraagt zich af en toe als een mak lammetje in de coalitie en moet steviger voor de liberale principes staan.

‘VVD gedraagt zich als mak lammetje’

Spits 30.11.2011 Volgens Jonk heeft de VVD in bijvoorbeeld de discussie rond de weigerambtenaren de neiging om te snel te schikken in concessies. “De VVD stemde tegen, terwijl daarover niets is afgesproken in het regeerakkoord. En ik vind: de SGP krijgt al heel veel.”

‘VVD, wees niet het makke lammetje’

NU 30.11.2011 Voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD Martijn Jonk treed zaterdag terug. NU.nl sprak met hem over het behoud van liberale waarden in een conservatief-rechtse coalitie en politieke samenwerking met de ‘conservatief-linkse PVV’.

Hennis-Plasschaert (VVD): Omwille van de rust moeten we soms schikken

VK 27.11.2011 In het huidige gedoogkabinet kan de VVD niet altijd de prioriteiten leggen waar zij wil. Maar om de rust in de coalitie te bewaren, moet er soms geschikt worden. Dat zei Jeanine Hennis-Plasschaert, Tweede Kamerlid voor de VVD, vanmorgen in het programma Eva Jinek op Zondag.

Lees ook VVD stemt tegen afschaffen weigerambtenaar; PVV niet – 15/11/11

Lees ook Woord van het jaar is weigerambtenaar – 26/11/11

VVD maakt Nederland liberaler in Zaandam

VVD 26.11.2011 Speciale gast op het VVD-congres was Nobelprijswinnares van de vrede Tawakkul Karman. De Nobelprijswinnares werd met een staande ovatie ontvangen door het publiek. Haar boodschap was om niet alleen Nederland maar de hele wereld liberaler te maken.

Klik hier om de speech van Mark Rutte terug te zien.

Rutte geniet vertrouwen VVD-leden  – Video

VVD-leden willen meer discussie

NOS 26.11.2011 Leden van de VVD maken zich zorgen over het gebrek aan inhoudelijke discussie binnen de partij. Dat bleek tijdens het congres dat de partij vandaag houdt in Zaandam.

Bekijk ook…

Rutte: ook zonder crisis is het goed om achttien miljard te bezuinigen

NRC 26.11.2011  Ook zonder crisis is het goed dat Nederland achttien miljard bezuinigd op de rijksoverheidsuitgaven. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag op het partijcongres in Zaandam. Een kleinere overheid is nodig om “Nederland sterker te maken”. Lees verder›

Jongerenafdeling VVD kritisch op eerste kabinetsjaar

Parool 26.11.2011 VVD-voorzitter Benk Korthals vindt dat zijn partij geen stap terugdoet van haar verworvenheden, ook al moet zij compromissen sluiten. Dat zei hij zaterdag op het VVD-congres in Zaandam.

Rutte: Nooit stap terug in zaken als abortus en euthanasie

Parool 26.11.2011 De VVD zou graag stappen vooruit zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP. Voor partijleider Mark Rutte staat wel voorop dat de partij op deze punten nooit …

VVD-voorzitter: Partij blijft liberale beginselen trouw

Elsevier 26.11.2011 De VVD heeft haar progressieve standpunten niet opgegeven, ook al moet de partij soms compromissen sluiten. Dat heeft voorzitter Benk Korthals zaterdag gezegd op het partijcongres in Zaandam.

Zie ook:

Rutte: Nooit stap terug in zaken als abortus en euthanasie

AD 26.11.2011 De VVD zou graag stappen vooruit zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP. Voor partijleider Mark Rutte staat wel voorop dat de partij op deze punten nooit een stap terug zal doen. ‘Dat is de absolute bottomline.’

‘Nooit stap terug’

Telegraaf 26.11.2011 Dat zei Rutte na afloop van het congres van de VVD in Zaandam. De VVD-fractie stemde onlangs nog tegen een wettelijk verbod op trouwambtenaren die weigeren homo’s te trouwen.

Volgens Rutte is het onvermijdelijk om op sommige punten compromissen te sluiten als dat nodig is om een goede regering te kunnen vormen. „Dat hebben we er graag voor over.”

VVD: Wij zijn hartstikke lekker bezig

Spits 26.11.2011 De voorzitter van de jongerenafdeling JOVD was echter een stukje minder positief: “We zijn nu een jaar aan het regeren en hebben een hoop teleurstellingen gehad. Regeren doet soms pijn. We hebben principes moeten inleveren en pijnlijke concessies gedaan. De vraag is: waar trekken we de grens?”

‘Partijen trekken aan zelfde kant’

Telegraaf 26.11.2011 VVD, CDA en PVV willen alle drie strengere regels aan het Europese migratiebeleid. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag tijdens het VVD-congres in Zaandam, in een reactie op uitlatingen van Geert Wilders.

‘Partijen gedoogcoalitie trekken aan zelfde kant touw’

NU 26.11.2011 Rutte zei ook op het congres dat de VVD graag stappen vooruit zou zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP.

‘Nooit stap terug in VVD-principes’

De pers 26.11.2011 De VVD zou graag stappen vooruit zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP. Voor partijleider Mark Rutte staat wel voorop dat de partij op deze punten nooit een stap terug zal doen. ,,Dat is de absolute bottomline.”  

VVD-voorzitter noemt huidige beleid geen stap terug

NU 26.11.2011 ZAANDAM – VVD-voorzitter Benk Korthals vindt dat zijn partij geen stap terugdoet van haar verworvenheden, ook al moet zij compromissen sluiten.

‘Nooit stap terug in VVD-principes’

Metro 26.11.2011 De VVD zou graag stappen vooruit zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP. Voor partijleider Mark Rutte staat wel voorop dat de partij op deze punten nooit een stap terug zal doen. ,,Dat is de absolute bottomline.”

‘Nooit stap terug in VVD-principes’

26.11.2011 De VVD zou graag stappen vooruit zetten als het gaat om medisch-ethische zaken als abortus en euthanasie, maar moet ook rekening houden met het CDA en soms de SGP. Voor partijleider Mark Rutte staat wel voorop dat de partij op deze punten nooit een stap terug zal doen. ,,Dat is de absolute bottomline.”

Advertenties

november 26, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] GroenLinks en de Toekomst vinden nog discussies plaats. En ook de VVD is er nog niet helemaal […]

    Pingback door Kiesgedrag versus grillig gedrag partijen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 23, 2012

  2. […] Zie ook:  VVD congres 26.11.2011 […]

    Pingback door Onvrede ook bij de VVD « Debat in de Digitale Hofstad | februari 12, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: