Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Einde gedoogregering Denemarken 2011

Gedoogregering.

Het was het grote voorbeeld voor de Nederlandse regering: het Deens model. Een centrumrechtse minderheidsregering met de gedoogsteun van een populistische partij.

Het Deense model verloor zijn meerderheid in het parlement. In de peilingen had een links blok van de Sociaaldemocraten, de Socialistische Volkspartij, de Sociaal-Liberale Partij en de Rood-Groene Alliantie een grote voorsprong. De leidster van de sociaaldemocraten, Helle Thorning-Schmidt, wordt zo goed als zeker premier. Na 10 jaar neemt Denemarken afscheid van zijn eigen model.

DVP

Denemarken kende de afgelopen tien jaar een centrum-rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de populistische Deense Volkspartij (DVP). De partij, onder leiding van Pia Kjaersgaard, gaf in die periode gedoogsteun aan drie verschillende centrum-rechtse kabinetten. Door haar steun heeft de DVP grote invloed gehad op onder meer het immigratiebeleid. De Deense immigratieregels zijn nu de strengste van Europa.

De coalitie die Denemarken in het afgelopen decennium had, was enigszins vergelijkbaar met die van Nederland: het minderheidskabinet van Rasmussen is voor de meerderheid afhankelijk van de eurosceptische en nationalistische Deense Volkspartij. Deze partij heeft haar invloed aangewend om strengere asielwetgeving af te dwingen, terwijl de coalitie de afgelopen jaren vooral marktgerichte hervormingen heeft doorgevoerd.

Drie uitdagingen

1. Eerste vrouwelijke premier
De verkiezingen van vandaag leiden waarschijnlijk van een liberaal ‘blauw’ naar een sociaal-democratisch ‘rood’ kabinet. De sociaal-democraat Helle Thorning-Schmidt staat al lang hoog in de peilingen. Denemarken kampt met een lage groei en slechte overheidsfinanciën. Thorning-Schmidt, die de eerste vrouwelijke premier van Denemarken kan worden, wacht een zware taak deze problemen op te lossen.

2. Jong’ parlement
Thorning-Schmidt zal ondanks de hoge peilingen met andere partijen een meerderheidskabinet moeten vormen. Onder hen is het linksliberale Radikale Venstre. Het parlement zal daarbij overspoeld worden door nieuwe en onervaren gezichten, omdat veel oude politici vertrekken. Dit ‘jonge’ parlement moet de zware problemen van het land aanpakken.

3. Uiterst rechts in het donker
Een nieuwe regering betekent minder macht voor de extreem-rechtse Deense Volkspartij, die zich vooral richt op immigratieproblematiek. Partijleider Pia Kjærsgaard was door de gedoogsteun één van de machtigste Deense politici van het laatste decennium. Onder invloed van Kjærsgaard kreeg Denemarken de strengste immigratiewetten van Europa. Onzeker is hoeveel steun Volkspartij nog heeft onder kiezers.

Terug naar het midden
“De afgelopen vijf jaar holden alle partijen achter de Deense Volkspartij aan. Nu zijn ze gestopt met hollen,” aldus schrijver-journalist Martin Krasnik in dagblad Trouw. “Er zijn zoveel verscherpingen op het immigratiebeleid doorgevoerd, alle partijen hebben er genoeg van.”

“Het gaat zo ver dat het voor veel mensen komisch is geworden”, zegt ook Jacob Buksti, de vroegere sociaal-democratische minister van verkeer. De herinvoering van de grenscontrole is zo’n voorbeeld. “Veel mensen vinden dat we ons belachelijk maken in de EU.”

Thorning-Schmidt (44), die de nieuwe premier wordt, zei tegen het persbureau Ritzau dat de onderhandelingen met de linkse Socialistische Volkspartij en de Sociaal-liberalen zijn afgerond en dat ze op 3 oktober 2011 de ministers zal presenteren. Ze voerde sinds de verkiezingen van 15 september 2011 met beide partijen intensieve gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet.

Plannen van de nieuwe regering behelzen onder meer verlaging van de inkomstenbelasting, verlaging van de uitstoot van CO2 met veertig procent voor 2020 en overheidsinvesteringen van omgerekend 1,3 miljard euro om de Deense economie een impuls te geven.

Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld, zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001. En ook ‘Het besluit over de grenzen van de voorgaande regering wordt gestopt’, zei de 44-jarige premier Helle Thorning-Schmidt.

Thorning-Schmidt presenteert nieuwe Deense kabinet

NRC 03.10.2011 De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft vandaag na twee weken van zware onderhandelingen haar regering gepresenteerd. Thorning-Schmidt zei dat Denemarken offers moet brengen om op te krabbelen uit de financiële malaise die het land dit jaar heeft getroffen.

Thorning-Schmidt, de eerste vrouwelijke premier van Denemarken, geeft leiding aan een coalitie met linkse partijen en marktgezinde liberalen.

Deense premier presenteert regering

De Pers 03.2011 De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft maandag haar regering gepresenteerd. Bij de presentatie zei Thorning-Schmidt dat Denemarken offers moet brengen om op te krabbelen uit de financiële malaise die het land dit jaar heeft getroffen.

Zie ook: Benoeming Deense minister gestopt om afpersingsgevaar

Grenzen Denemarken weer open, nieuwe regering versoepelt immigratiebeleid

Trouw 03.10.2011 De nieuwe Deense regering schaft de omstreden grenscontroles naar Duitsland en Zweden weer af. Dat maakte de kersverse premier Helle Thorning-Schmidt vandaag bekend bij de presentatie van haar ministersploeg.

‘Het besluit over de grenzen van de voorgaande regering wordt gestopt’, zei de 44-jarige premier. Ze is de eerste vrouw die leiding gaat geven aan een Deense regering.

De nieuwe Deense premier stopt met grenscontroles

Elsevier 03.10.2011  Denemarken gaat de omstreden controles bij de grens met Zweden en Duitsland afschaffen. De grenscontroles zijn door de vorige Deense regering ingevoerd om de strijd aan te gaan met illegalen en criminelen.

De nieuwe premier Helle Thorning-Schmindt maakte maandag bekend dat de grenscontroles zullen stoppen. Thorning-Schmidt is de eerste vrouwelijke premier die leiding gaat geven aan de Deense regering.

Lees de weblog van Carla Joosten: Wat gebeurt er nu echt met de grenscontroles?

 Zie ook:

Akkoord over nieuw Deens kabinet

NRC 02.10.2011  De partijleider van de Deense Sociaal-democraten, Helle Thorning-Schmidt, heeft overeenstemming bereikt met haar coalitiepartners over de vorming van een nieuw centrumlinks kabinet.

‘Gucci-Helle’ premier Denemarken ondanks nederlagen

NU 02.10.2011 KOPENHAGEN – Ze verloor vorige maand haar tweede verkiezingen op rij, haar partij is niet de grootste van het land, haar coalitie heeft geen meerderheid, maar Helle Thorning-Schmidt (44) is desondanks de nieuwe premier van Denemarken.

Lees meer over dit onderwerp:

Denemarken soepel voor immigranten

Telegraaf 02.10.2011 De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg. Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld, zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001.

Nieuwe Deense regering versoepelt immigratiebeleid

VK 02.10.2011 Buitenland De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg.

Denemarken versoepelt immigratiebeleid

NU 02.10.2011 De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg. Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld, zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001.

Deense onderhandelingen van start

De Pers 16.09.2011  De sociaaldemocratische winnares van de Deense parlementsverkiezingen van donderdag, Helle Thorning-Schmidt, begint vrijdag met onderhandelingen om een regeringscoalitie te smeden. De 44-jarige Thorning-Schmidt zei dit tegen de nieuwszender TV2 News.

Gesprekken Deense coalitie

Telegraaf 16.09.2011 De sociaaldemocratische winnares van de Deense parlementsverkiezingen van donderdag, Helle Thorning-Schmidt, begint vrijdag met onderhandelingen om een regeringscoalitie te smeden. De 44-jarige Thorning-Schmidt zei dit tegen de nieuwszender TV2 News.

Gesprekken over Deense coalitie van start

NU 16.09.2011 De sociaaldemocratische winnares van de Deense parlementsverkiezingen van donderdag, Helle Thorning-Schmidt, begint vrijdag met onderhandelingen om een regeringscoalitie te smeden.

Lees meer over dit onderwerp

Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier

16.09.2011 Denemarken krijgt voor het eerst sinds 1993 een premier die niet naar de naam Rasmussen luistert. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt wordt zo goed als zeker de nieuwe regeringsleider. De 44-jarige politicologe is de eerste vrouw in die functie.

Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier

De Pers 16.09.2011 Denemarken krijgt voor het eerst sinds 1993 een premier die niet naar de naam Rasmussen luistert. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt wordt zo goed als zeker de nieuwe regeringsleider. De 44-jarige politicologe is de eerste vrouw in die functie.

Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier

Telegraaf 16.09.2011 Denemarken krijgt voor het eerst sinds 1993 een premier die niet naar de naam Rasmussen luistert. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt wordt zo goed als zeker de nieuwe regeringsleider. De 44-jarige politicologe is de eerste vrouw in die functie.

Links wint verkiezingen in Denemarken

Elsevier 16.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaal-democraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 zetels tegen 86 voor centrumrechts.

Links wint verkiezingen in Denemarken

Elsevier 15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 zetels tegen 86 voor centrumrechts.

Zie ook:

Links blok in Denemarken wint nipt

15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 zetels tegen 86 voor centrumrechts

Links blok in Denemarken wint nipt

NU 15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. 

Deens links blok wint

Telegraaf 15.09.2011 De vier zetels van de autonome gebieden Groenland en de Faeröer zijn nog niet meegeteld in het totaal van 179 zetels, maar volgens experts zullen die de de uitslagen niet meer beïnvloeden. Voor een absolute meerderheid zijn 90 zetels nodig. Premier Lars Lokke Rasmussen kondigde daarop aan dat hij vrijdag opstapt.

Links blok wint verkiezingen Denemarken

AD 15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten heeft de parlementsverkiezingen in Denemarken donderdag nipt gewonnen. Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 89 …

Denemarken stevent af op wisseling van de macht

NRC 15.09.2011 De Deense kiezer lijkt de voorkeur te geven aan een links kabinet. Uit verschillende exitpolls die vandaag hebben plaatsgevonden blijkt dat de linkse oppositie meer zetels krijgt toebedeeld dan de centrum-rechtse regeringscoalitie.

Mochten de uitslagen van de verkiezingen op eenzelfde manier verlopen, wat aannemelijk is, dan luidt dat het einde in van tien jaar rechtse kabinetten. De wisseling van de macht zou tevens een vrouwelijke premier tot gevolg hebben, de eerste in de Deense geschiedenis.

Denen nemen afscheid van gedoogkabinet

Metro 15.09.2011  Denemarken kreeg in 2001 voor het eerst in bijna honderd jaar een centrumrechtse minderheidsregering met de gedoogsteun van een populistische partij. Het bleek het kader voor een stabiele samenwerking die het maar liefst tien jaar volhield. Na de verkiezingen van vandaag nemen de Denen afscheid van dit politieke model, als de peilingen tenminste waarheid worden.

Denemarken stevent af op wisseling van de macht

NRC 15.09.2011 De Deense kiezer lijkt de voorkeur te geven aan een links kabinet. Uit verschillende exitpolls die vandaag hebben plaatsgevonden blijkt dat de linkse oppositie meer zetels krijgt toebedeeld dan de centrum-rechtse regeringscoalitie.

Mochten de uitslagen van de verkiezingen op eenzelfde manier verlopen, wat aannemelijk is, dan luidt dat het einde in van tien jaar rechtse kabinetten. De wisseling van de macht zou tevens een vrouwelijke premier tot gevolg hebben, de eerste in de Deense geschiedenis.

Links blok aan kop in Denemarken

NU 15.09.2011 KOPENHAGEN – Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit exitpolls die voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur zijn gepubliceerd.

Lees meer over dit onderwerp:

Hogere opkomst bij Deense verkiezingen

NU 15.09.2011 De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Denemarken lag rond het middaguur hoger dan bij de verkiezingen 4 jaar geleden.

Peiling: links Rode Blok in Denemarken op kop

AD 15.09.2011 Volgens een van de peilingen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 93 van de in totaal 179 zetels. Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

Het centrumrechtse Blauwe Blok onder leiding van de huidige premier Lars Lokke Rasmussen is 10 jaar aan de macht geweest in het Noord-Europese land. De kiezers zijn er vooral ontevreden over de slechte staat van de economie.

Peiling: links Rode Blok in Denemarken op kop

Parool 15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit exitpolls die voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur is gepubliceerd.

Peiling: links blok in Denemarken op kop

Metro 15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit exitpolls die voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur is gepubliceerd.

Volgens een van de peilingen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 93 van de in totaal 179 zetels. Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

Denemarken stemt vandaag – sociaaldemocraten leiden in peiling

NRC 15.09.2011  Vanaf 9:00 vanmorgen zijn de stembussen in Denemarken open voor de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de Denen vandaag voor de sociaaldemocraten kiezen en daarmee Helle Thorning-Schmidt de eerste vrouwelijke premier maken.

De afgelopen tien jaar werd het land geregeerd door centrum-rechts, maar de opiniepeilingen wijzen nu de andere kant op. De partij van Thorning-Schmidt, Socialdemokraterne, leidt daarin op het liberale Venstre, de partij van de huidige premier Lars Løkke Rasmussen. De voorsprong in de peilingen bedraagt tussen de drie en de tien zetels (op een totaal van 179).

Peiling: links blok in Denemarken op kop

De Pers 15.09.2011 Het linkse blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit een peiling van bureau YouGov, die donderdag 5 uur voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur is gepubliceerd.

Peiling: links blok in Denemarken op kop

15.09.2011 Het linkse Rode Blok onder leiding van de sociaaldemocraten leidt in de parlementsverkiezingen in Denemarken. Dat blijkt uit exitpolls die voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur is gepubliceerd.

Volgens een van de peilingen halen de vier partijen die van het blok deel uitmaken, 93 van de in totaal 179 zetels. Daarmee lijkt Denemarken met de sociaal-democrate Helle Thorning-Schmidt voor het eerst een vrouwelijke premier te krijgen.

Denemarken neigt naar links – Video

De pers 14.09.2011 De centrumlinkse oppositie in Denemarken lijkt een absolute meerderheid te halen bij de parlementsverkiezingen donderdag. Dat blijkt uit een reeks peilingen die Deense media woensdag hebben gepubliceerd, een dag voor de stembusgang.

De Denen keren terug naar het midden

NUJIJ 14.09.2011 De rechtse Volkspartij had tien jaar lang grote invloed in Denemarken. Als gedoogpartner zorgde ze voor strenge immigratiewetten. Morgen zijn er verkiezingen. Het tij lijkt te keren.

Deense gedoogconstructie bijna zeker ten einde

VK 14.09.2011 De centrum-linkse oppositie in Denemarken lijkt morgen een absolute meerderheid te halen bij de parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit een reeks peilingen die Deense media vandaag publiceerden. Daarmee is het einde ingeluid van de Deense gedoogconstructie die als voorbeeld diende voor de gedoogsteun van Geert Wilders aan het kabinet-Rutte.

Denemarken kende de afgelopen tien jaar een centrum-rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de populistische Deense Volkspartij (DVP). De partij, onder leiding van Pia Kjaersgaard, gaf in die periode gedoogsteun aan drie verschillende centrum-rechtse kabinetten. Door haar steun heeft de DVP grote invloed gehad op onder meer het immigratiebeleid. De Deense immigratieregels zijn nu de strengste van Europa.

De Denen keren terug naar het midden

Trouw 14.09.2011  De rechtse Volkspartij had tien jaar lang grote invloed in Denemarken. Als gedoogpartner zorgde ze voor strenge immigratiewetten. Morgen zijn er verkiezingen. Het tij lijkt te keren.

Einde Deens model  

Telegraaf 13.09.2011 Het was het grote voorbeeld voor de Nederlandse regering: het Deense model. Een centrumrechtse minderheidsregering met de gedoogsteun van een populistische partij. Zo’n samenwerking kende Denemarken 10 jaar lang. Eind vorige maand viel de regering echter. De Denen moeten daarom donderdag naar de stembus. Verandering hangt in de lucht.

september 16, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Einde gedoogregering Denemarken […]

  Pingback door Pagina niet gevonden « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2011

 2. […] Gedoogkabinet in Nederland is afgekeken van Denemarken. Het hield aldaar slechts 10 jaar stand. Hoe lang nog zal het Nederlandse gedoogkabinet overeind […]

  Pingback door Job Cohen PvdA – Geert Wilder PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2011

 3. […] Gedoogkabinet in Nederland is afgekeken van Denemarken. Het hield aldaar slechts 10 jaar stand. Hoe lang nog zal het Nederlandse gedoogkabinet overeind […]

  Pingback door Job Cohen PvdA – Geert Wilders PVV trek de stekker uit kabinet Rutte 1 « Debat in de Digitale Hofstad | september 17, 2011

 4. […] Wel is het zo dat,  door de verkiezingen onlangs in Denemarken,  het een en ander zal veranderen in de vorm van het terugdraaien van het toen nog rechtse kabinet. Zie ook: Einde gedoogregering Denemarken 2011 […]

  Pingback door Europese samenwerking PVV met Deense Volkspartij DVP « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 18, 2011

 5. […] Zie ook: Einde gedoogregering Denemarken 2011 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Terug naar het Deense Model ? « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2011

 6. […] Zie ook: Einde gedoogregering Denemarken […]

  Pingback door Emile Roemer SP – De gedoogconstructie Ja/Nee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 7, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: