Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Tofik Dibi Groenlinks – in Nederland ook voedingsbodem voor gedachtengoed zoals Anders Breivik

Nederland Voedingsbodem.

Zondag liet minister Opstelten van Justitie in het tv-programma Buitenhof weten dat er in Nederland geen voedingsbodem is voor mensen zoals Anders Breivik, de man die in Oslo een bom liet ontploffen en een paar uur later tientallen sociaaldemocratische jongeren doodschoot op het eiland Utoya. Wel koos hij alvast voor symptoombestrijding. (Minister Opstelten gaat wapenwetgeving aanpassen)

Dibi: “In de jaren negentig werd er ook niet gesproken over de donkere kant van de islam. Terwijl je het juist bespreekbaar moet maken”, waarschuwt de politicus in een interview met Nu.nl.

“Voor de moord op Theo van Gogh werd gezegd dat er geen Mohammed B.’s in Nederland rondlopen. We moeten niet weer dezelfde fout maken.”

Dibi is bang dat het stilzwijgen juist een voedingsbodem voor mensen met het gedachtegoed van Breivik creëert. “Je kunt ze voorkomen door er openlijk over te spreken. Ik zou tegen Opstelten willen zeggen: pak het proactief aan, laat je niet verrassen.”

Volgens Dibi is het ‘overduidelijk’ dat ook in Nederland een voedingsbodem is voor mensen als Breivik.“De discussie over islam speelt hier al veel langer dan in Noorwegen, bovendien is het aantal immigranten hier veel groter.”

Zie: Aanslagpleger Anders Behring Breivik Noorwegen sympathisant van de PVV

Zwijgen
Tofik Dibi wil de xenofobe retorica van Wilders aan de kaak stellen. Maar weinigen op het Binnenhof durven zich daaraan te branden.

Stil aan de overkant
Waar is de altijd zo vlotte Rutte, nu het debat over ‘Oslo’ escaleert? ‘Hij kan niet blijven duiken.’

Ongemakkelijke vragen voor Wilders
Alleen de dader, Anders Breivik, is verantwoordelijk voor die tientallen weggenomen levens. Maar de gebeurtenissen roepen wel (ongemakkelijke) vragen op. Voor Wilders en zijn geestverwanten.

Linkse hetze
PVV-leider Geert Wilders verwijt linkse politieke partijen een ,,vals politiek spelletje” te spelen om zo te proberen munt te slaan uit de aanslagen in Noorwegen. Hij vindt dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd.

Wilders walgt
“Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.” Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders in een dinsdagmorgen uitgegeven verklaring over de aanslagen in Noorwegen.

Wilders laat de kernvraag liggen
Geert Wilders verklaart zich nader over de aanslagen in Noorwegen: hij wijst geweld af, maar gaat niet in op zijn eigen oorlogsretoriek.

Geerts spin
Wilders draait weer eens alle kritiek om, maar die boemerang treft ook hemzelf. Erg smaakvol is het niet.

Kabinet sluit de ogen voor terroristische realiteit

De pers 14.09.2011 Het probleem is dat het kabinet zich opstelt als de klassieke generaal die ten strijd trekt om de vorige oorlog te winnen. De generaal die niet in de gaten heeft dat het hele begrip oorlog inmiddels een volstrekt andere betekenis heeft gekregen. Het Kabinet denkt dat terroristische aanslagen een kwestie zijn van strakke organisatie – van een ‘georganiseerde terroristische beweging’. Met een voorzitter, een penningmeester en een blik koekjes op de vergadertafel. De minister constateert dan ook opgelucht:

‘Anders dan Breivik in zijn manifest suggereert, bestaat er geen georganiseerde internationale terroristische beweging of groepering die zich keert tegen de islam en links. Iets dergelijks bestaat ook niet in Nederland.’

Kabinet sluit de ogen voor terroristische realiteit

NUJIJ 13.09.2011 De agressieve aanpak van de PVV heeft gewerkt. Wilders wil op geen enkele manier geassocieerd worden met de aanslagen van Breivik, en weigerde categorisch om in de Kamer ook maar iets over Breivik te zeggen, en uit de vandaag openbaar gemaakte Kamerbrief van minister Donner blijkt dat het kabinet Wilders in deze gelijk geeft. Geerts opvattingen hebben niks met die van Breivik te maken, aldus Donner. Ze lijken alleen op elkaar als twee druppels water.

Geen Breivik
Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) heeft dinsdag een brief gestuurd. Daarin staat dat het kabinet niet bang is dat er in Nederland een groep bestaat die net als Breivik geweld zou willen toepassen tegen linkse politici en moslims.

De GroenLinkser kreeg geen steun voor een debat over de aanslagen in Noorwegen, raakvlakken met Nederland en xenofobie. Een meerderheid van VVD, CDA en PVV is tegen. Ook PvdA en D66 waren niet enthousiast. Zij vinden het onderwerp te beperkt.

Xenofobie-debat Tofik Dibi definitief van de baan

Elsevier 13.09.2011 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi krijgt geen Kamermeerderheid voor een debat over xenofobie, naar aanleiding van de aanslagen door de Noor Anders Breivik. Dibi ziet er zelf van af om een spoeddebat aan te vragen.

Zie ook: ‘Geen angst voor Nederlandse Breivik’

Geen Kamerdebat over aanslagen Noorwegen

Telegraaf 13.09.2011 De Tweede Kamer ziet af van een debat over de aanslagen in Noorwegen en de gevolgen die dit kan hebben voor andere landen. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zien niets in een debat.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi had graag gedebatteerd, maar zei vorige week eerst een brief van het kabinet af te wachten. Dinsdag schreef minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de Kamer dat de aanslagen niet zijn terug te voeren op opvattingen die breder in de samenleving leven.

Dibi kondigde al aan na de brief opnieuw een debat te zullen aanvragen. Mocht hij daarvoor geen meerderheid krijgen, zo zei hij al, dan maakt hij er een spoeddebat van. Dan heeft hij maar 30 van de 150 Kamerleden nodig voor steun. Alleen krijgt iedereen dan slechts twee minuten spreektijd.

Donner: Internationale beweging die Breivik claimt, bestaat niet

Parool 13.09.2011 ‘Anders dan Breivik in zijn manifest suggereert, bestaat er geen georganiseerde internationale terroristische beweging of groepering die zich keert tegen de islam en links. Iets dergelijks bestaat ook niet in Nederland.’ Dat schrijft minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Dibi krijgt zijn Noorwegen-debat niet

VK 13.09.2011 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft niet voldoende steun gekregen voor een debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Noorwegen. Hoewel Dibi vorige week nog had aangekondigd dat hij in zo’n geval om een spoeddebat zou vragen, zag hij daar vandaag vanaf. Het onderwerp leent zich niet voor zo’n vluchtige behandeling, meent Dibi.

Overigens waren ook oppositiepartijen als D66 en PvdA niet laaiend enthousiast over het voorstel van Dibi. Zij hadden moeite met de beperkte breedte van het onderwerp. Kamerlid Van Dam van de PvdA zag liever een debat over ‘tien jaar heftige integratiediscussie’.

Zie : Donner: Internationale beweging die Breivik claimt, bestaat niet

Geen Kamerdebat over aanslagen Noorwegen

13.09.2011 De Tweede Kamer ziet af van een debat over de aanslagen in Noorwegen en de gevolgen die dit kan hebben voor andere landen. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zien niets in een debat.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi had graag gedebatteerd, maar zei vorige week eerst een brief van het kabinet af te wachten. Dinsdag schreef minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de Kamer dat de aanslagen niet zijn terug te voeren op opvattingen die breder in de samenleving leven.

Kabinet niet bang voor ‘Nederlandse Anders Breivik’

Elsevier 13.09.2011 De aanslagen van de Noorse terrorist Anders Breivik zijn geen gevolg van stevige kritiek op linkse politiek of op de islam. Ook is er geen sprake van een terroristische beweging die zich tegen linkse politici of moslims keert.

Dat schrijft minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) dinsdag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

‘Breivik niet beïnvloed’

Telegraaf 13.09.2011 De aanslagen van Anders Behring Breivik in Noorwegen zijn niet terug te voeren op opvattingen die breder in de samenleving heersen. Van een terroristische beweging die zich keert tegen de islam en tegen links, is geen sprake, ook niet in Nederland.

Dit heeft minister Donner in een brief naar de Tweede Kamer laten weten in een reactie op de oproep van Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) om ‘de gevoelens van wanhoop en woede van Breivik die heersen in Nederland, bespreekbaar te maken’.

Kabinet vreest niet voor ‘Nederlandse Breivik’

NU 13.09.2011 De gedachte dat het handelen van Anders Breivik het gevolg is van breder heersende ideeën en gevoelens die ook in Nederland bestaan wordt niet gedeeld door het kabinet.

Lees meer over dit onderwerp:

‘Aanslagen niet door islamkritiek’

De Pers 13.09.2011 De aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen zijn niet terug te voeren op opvattingen die breder in de samenleving heersen. De aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen zijn niet terug te voeren op opvattingen die breder in de samenleving heersen.

Van een terroristische beweging die zich keert tegen de islam en tegen links, is geen sprake, ook niet in Nederland. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Na de aanslagen ontstond er een debat over de vraag of islamkritiek en verzet tegen immigratie een voedingsbodem zouden kunnen zijn geweest voor Breivik.

‘Ook Breiviks in Nederland’

De Pers 12.09.2011  “Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond”, vreest GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Hij verwijt minister Opstelten (Justitie) weg te kijken.

‘Hier mogelijke Breiviks’

Telegraaf 12.09.2011 Ook Nederland loopt het risico op een aanslag zoals in Noorwegen eind juli. „Voor de moord op Theo van Gogh werd gezegd dat er geen Mohammed B.’s in Nederland rondlopen. We moeten niet weer dezelfde fout maken”, aldus Dibi.

‘Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond’

Tofik Dibi verwijt Opstelten weg te kijken

NU 12.09.2011 DEN HAAG – Nederland loopt het risico op een aanslag zoals deze zomer in Noorwegen. “Ook in Nederland lopen mogelijke Breiviks rond”, stelt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi tegen NU.nl.

september 12, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] zie ook: Tofik Dibi Groenlinks – in Nederland ook voedingsbodem voor gedachtengoed zoals Anders Breivik […]

    Pingback door Utøya – 4 jaar na de aanslag door Anders Breivik « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 8, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: