Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Frits Bolkestein VVD – Westen bedreiging voor Islam

De islamitische wereld is tegenwoordig machtig noch welvarend. 

De islamisten geven het westen daar volgens de VVD’er Frits Bolkestein de schuld van.

De methode-Bolkestein en het eind van het integratiedebat

Trouw 28.09.2011Twee denkers over Frits Bolkestein. Ooit begon hij over integratie, nu vindt hij dat het beter gaat daarmee. Prompt wordt het stiller. Kun je een debat openen en sluiten als een toernooi?

 Als Bolkestein en anderen met de rechtse retoriek willen ophouden: graag  

Sabine Roeser

Zo’n debat is een paardenmiddel dat uiteindelijk wel werkt  

René Gude

In 1991 zette toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein als een van de eerste politici de integratie van minderheden als probleem op de agenda. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, hij werd zelfs beschuldigd van discriminatie.

Feiten geven Bolkestein gelijk: integratie gaat beter in Nederland

12.09.2011 Twintig jaar geleden stelde hij als eerste leider van een grote partij de integratie serieus aan de kaak. Politiek correct Nederland was te klein. Het leverde hem zelfs een aanklacht wegens discriminatie op. Maar Frits Bolkestein hield voet bij stuk, op basis van de feiten.

En uitgerekende dezelfde Frits Bolkestein stelt nu, opnieuw op basis van neutrale cijfers, dat het beter gaat met de integratie dan 20 jaar geldeden. Dagblad De Pers dook in de cijfers en geeft hem gelijk. Frits Bolkestein en De Pers sluiten zich daarbij aan bij publicist Frans Verhagen die in 2010 op basis van soortgelijke cijfers ook al tot die conclusie kwam in zijn boek ‘Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over integratie in Nederland’. Lees het hele artikel

Feiten geven Bolkestein gelijk: integratie gaat beter in Nederland

12.09.2011 En uitgerekende dezelfde Frits Bolkestein stelt nu, opnieuw op basis van neutrale cijfers, dat het beter gaat met de integratie dan 20 jaar geldeden. Dagblad De Pers dook in de cijfers en geeft hem gelijk. Frits Bolkestein en De Pers sluiten zich daarbij aan bij publicist Frans Verhagen die in 2010 op basis van soortgelijke cijfers ook al tot die conclusie kwam in zijn boek ‘Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over integratie in Nederland’.

“Het glas is niet eens halfvol, het is meer dan driekwart vol”, volgens Verhagen in Trouw.

Lees ook:  We mogen trots zijn op de integratie in Nederland

“Het glas is niet eens halfvol, het is meer dan driekwart vol”, volgens Verhagen in Trouw.

Weet Frits wel wat beschaving is?
De pers 08.09.2011 De westerse beschaving is superieur. Zo luidde de kop in de NRC boven de tekst van een lezing van Frits Bolkestein. Geen nieuw standpunt van Frits, maar wie de tekst tot zich neemt, vraagt zich af: weet hij eigenlijk wel waar hij het over heeft?

De cruciale passages zijn:
‘Nu het tweede punt: de vermeende superioriteit van de westerse beschaving boven die van de islamitische wereld. Kijk naar de feiten. Waarom willen zoveel mensen uit het Midden-Oosten in West-Europa wonen? Toch op zijn minst omdat het hier beter toeven is dan daar? En waarom is het hier beter toeven? Waarom willen zeer veel Arabieren hun kinderen in de Verenigde Staten laten studeren?’

Bolkestein: Westen vormt gevaar voor de islam

Elsevier 06.09.2011  Het gaat beter met de integratie van niet-westerse allochtonen dan twintig jaar geleden. ‘In het onderwijs lopen allochtone kinderen nog steeds achter bij autochtone, maar het verschil wordt kleiner,’  ‘Hogeropgeleide Turkse en Marokkaanse vrouwen krijgen gemiddeld nog maar één kind, veel minder dan de gemiddelde autochtone vrouw, die 1,8 kinderen krijgt.’

Volgens Bolkestein is dit een ‘uitstekende ontwikkeling die de “tsunami” van Geert Wilders (PVV) totaal ontkracht’.Tot die conclusie komt oud-VVD-leider Frits Bolkestein in de derde H.J. Schoo-lezing, die hij dinsdagavond op uitnodiging van weekblad Elsevier heeft uitgesproken in De Rode Hoed in Amsterdam.

Terughoudendheid
In de islam ziet Bolkestein geen acuut gevaar voor Europa. ‘Integendeel: het is het Westen met zijn ideeën over democratie, individualisme en pluralisme dat een gevaar inhoudt voor de islam.’

Opschudding
De lezing, getiteld ‘De Goede Vreemdeling’, komt op de dag af twintig jaar na Bolkesteins toespraak voor de Liberale Internationale in het Zwitserse Luzern, waar hij voor opschudding zorgde door vraagtekens te zetten bij het Nederlandse integratiebeleid.

Lezing
De H.J. Schoo-lezing wordt georganiseerd door weekblad Elsevier ter nagedachtenis van oud-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo (1945-2007). De lezing werd in 2009 voor het eerst gehouden door politicoloog Meindert Fennema (‘Geldt de vrijheid van meningsuiting ook voor racisten?’).

Zie ook:

Bolkestein: Westen is juist gevaar voor islam

VK 06.09.2011 De islam is geen gevaar voor het westen. Andersom is dat juist wel het geval. Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkenstein. ‘De islam houdt geen gevaar in voor het westen’, zo zei hij. ‘Integendeel: het is het westen met zijn ideeën over democratie, individualisme en pluralisme dat een gevaar inhoudt voor de islam.’

Bolkestein ziet de terroristische aanslagen in de VS op 11 september 2001 dan ook ‘niet als teken van kracht maar van zwakte’. De islamitische wereld is tegenwoordig machtig noch welvarend en islamisten geven het westen daar volgens de VVD’er de schuld van.

Bolkestein: Westen is juist gevaar voor islam

Parool 006.09.2011 De islam is geen gevaar voor het westen. Andersom is dat juist wel het geval. Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein vanavond in Amsterdam tijdens de H.J. Schoo-lezing.

Bolkestein: Westen is juist gevaar voor islam

AD 06.09.2011 De islam is geen gevaar voor het westen. Andersom is dat juist wel het geval. Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein vanavond in Amsterdam tijdens de H.J. Schoo-lezing.

‘Westen is juist gevaar voor islam’

Telegraaf 06.09.2011 De islam is geen gevaar voor het westen. Andersom is dat juist wel het geval. Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein dinsdagavond in Amsterdam tijdens de H.J. Schoo-lezing.

Bolkestein: islam is geen gevaar

Spits 06.09.2011 Toch leuk dat de oude garde ook nog af en toe van zich laat horen. Zo ook Frits Bolkestein. Zei hij vorige week al dingen over de euro (de Grieken moeten eruit) en nu laat hij zich weer eens uit over de islam. Altijd al een onderwerp waar Bolkestein zich niet over inhield.

Zo ook niet vanavond, in Amsterdam bij de H.J. Schoo-lezing. Hij zei daar dat de islam geen gevaar is voor het westen, maar dat juist het tegenovergestelde waar is.

‘Westen is juist gevaar voor islam’

NU 06.09.2011 De islam is geen gevaar voor het westen. Andersom is dat juist wel het geval.

Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein dinsdagavond in Amsterdam tijdens de H.J. Schoo-lezing. ”De islam houdt geen gevaar in voor het westen”, zo zei hij. ”Integendeel: het is het westen met zijn ideeën over democratie, individualisme en pluralisme dat een gevaar inhoudt voor de islam.”

Lees meer over dit onderwerp:

september 8, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: