Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3

In Europa gaat het geluid op voor een burqa-verbod.

In Holland liep inmiddels een hoofddoekverbod bij de Politie. En recentelijk dan ook het Boerkaverbod ook in Nederland.

In Frankrijk waren ze al wat verder met het verbod op de Burka. Ook in België was een discussie gaande over de Burka. Ze hebben nog geen nieuwe regering maar lopende zaken gaan door. Want België voert burqaverbod op 23 juli in. Overtreding van het verbod kan worden bestraft met maximaal zeven dagen gevangenisstraf of een boete.

Zie ook:

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 2

Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 1

Volendam

Volendamse moslima gaat naar andere school

NU 30.09.2011 VOLENDAM – De 15-jarige Imane Mahssan, die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, gaat naar een andere middelbare school in Edam.

Volendamse moslima naar andere school

De Pers 30.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan, die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, gaat naar een andere middelbare school in Edam. Dat heeft rector Gerard Dekkers van het Don Bosco vrijdag laten weten.
Lees ook:

Volendamse moslima gaat naar andere school

Metro 30.09.2011 Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde deze maand dat het katholieke Don Bosco College leerlingen mag verbieden een hoofddoek te dragen.

Volendamse moslima naar Edam

Telegraaf 30.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan, die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, gaat naar een andere middelbare school in Edam. Dat heeft rector Gerard Dekkers van het Don Bosco vrijdag laten weten. Ook de vader van het meisje bevestigde dat zijn dochter naar een andere school gaat.

Moslima naar andere school

Telegraaf 29.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil graag naar een andere school. Ter oriëntatie nam ze deze week een kijkje op een middelbare school in Edam. Dat heeft haar vader donderdag laten weten.

Volendamse wil naar andere school na hoofddoekverbod

AD 29.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil graag naar een andere school. Ter oriëntatie nam ze deze week een kijkje op een middelbare school in Edam.

Moslima wil andere school vanwege hoofddoekverbod

Elsevier 29.09.2011 De vijftienjarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil naar een andere school. Hoewel Mahssan na de uitspraak van de rechter zei dat ze haar diploma op het Don Bosco College wilde halen, komt ze daar nu op terug.

Dat heeft de vader van het meisje donderdag laten weten. Mahssan wil zelf geen commentaar geven op haar besluit.

Eisen
Mahssan heeft al gekeken bij een vmbo-school Edam. De vader van het meisje hoopt dat zijn dochter het Don Bosco College zal blijven bezoeken. ‘Het is een goede school en dichter bij huis.’ Ook de rector van de school hoopt dat Mahssan blijft.

Lees de weblog van Afshin Ellian: De sharia regeert: wel hoofddoek, geen kruisje

Zie ook:

Volendamse wil naar andere school na hoofddoekverbod

VK 29,09,2011 De 15-jarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil graag naar een andere school. Ter …

Moslima wil naar andere school

De Pers 29.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil graag naar een andere school. Ter oriëntatie nam ze deze week een kijkje op een middelbare school in Edam. Dat heeft haar vader donderdag laten weten.

Volendamse moslima wil naar andere school

NU 29.09.2011 De 15-jarige Imane Mahssan die geen hoofddoek mag dragen op het Don Bosco College in Volendam, wil graag naar een andere school.

Ter oriëntatie nam ze deze week een kijkje op een middelbare school in Edam. Dat heeft haar vader donderdag laten weten.

Lees meer over dit onderwerp;

Volendamse school mag hoofddoek in de klas verbieden

Elsevier 06.09.2011 Het Don Bosco College in Volendam mag leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat dinsdag bepaald. Een leerling die een hoofddoek draagt, ging in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak. Ze vindt dat de katholieke school discrimineert.

Scholen voor bijzonder onderwijs mogen volgens de wet eisen stellen die nodig zijn om de grondslag van de school te uiten, stelt het gerechtshof. Volgens de rechter is het Volendamse Don Bosco College consequent in de uitvoering van die grondslag.

Zie ook:

Volendamse school mag hoofddoekjes verbieden

AD 06.09.2011 Het katholieke Don Bosco College in Volendam mag leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag geoordeeld. Scholiere Imane Mahssan was naar de rechter gestapt omdat zij op de school geen hoofddoek …

Verbod op hoofddoek mag

Telegraaf 06.09.2011 Het katholieke Don Bosco College in Volendam mag een leerlinge verbieden een hoofddoek te dragen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag geoordeeld.

School mag hoofddoek verbieden

Metro 06.09.2011 Het katholieke Don Bosco College in Volendam mag een leerlinge verbieden een hoofddoek te dragen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag geoordeeld.

Hof staat hoofddoekverbod school toe

NU 06.09.2011 Het Volendamse Don Bosco College mag leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen op school. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag in hoger beroep bepaald.

Van het Hof mag de katholieke school grotendeels zelf bepalen hoe het invulling geeft aan zijn religieuze grondslag, zolang dat maar consequent gebeurt.

‘Meisje met hoofddoek respecteert katholieke grondslag niet’

Trouw 19.08.2011  De 15-jarige Imane Mahssan heeft door het gaan dragen van een hoofddoek aangegeven dat ze de doelstelling van Het Don Bosco College in Volendam niet meer respecteert. De school kan dit niet tolereren, omdat daarmee het verwezenlijken van de katholieke grondslag in gevaar komt.  

Hoofddoekverbod school Volendam blijft – Video

15-jarige moslima naar rechter om hoofddoekverbod – Video

Nog geen uitspraak hoofddoekverbod Volendam Video

Hoofddoekverbod Volendamse school onbeslist video

‘Grondslag niet gerespecteerd door hoofddoek’

Metro 19.08.2011 De 15-jarige Imane Mahssan heeft door het gaan dragen van een hoofddoek aangegeven dat ze de doelstelling van Het Don Bosco College in Volendam niet meer respecteert. De school kan dit niet tolereren, omdat daarmee het verwezenlijken van de katholieke grondslag in gevaar komt.

‘Niemand heeft last van haar hoofddoek’

Spits 19.08.2011 De advocaat van het 15-jarige meisje, Jelle Klaas, gaf eerder aan dat Imane vindt dat het verbod op het dragen van een hoofddoek haar onrecht aandoet. Met name omdat Het Don Bosco College in het verleden een ander meisje wel toestond om met een bedekt hoofd door de school te lopen.

‘Grondslag niet gerespecteerd door hoofddoek’

NU 19.08.2011 AMSTERDAM – De 15-jarige Imane Mahssan heeft door het gaan dragen van een hoofddoek aangegeven dat ze de doelstelling van Het Don Bosco College in Volendam niet meer respecteert.

Lees meer over dit onderwerp;

En verder;

Frans boerkaverbod 1 jaar

Telegraaf 11.04.2012 In Frankrijk is woensdag het boerkaverbod één jaar van kracht, het verbod op (vrijwel) geheel gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Het land blijft verdeeld over nut en noodzaak van de maatregel, waarover voor de invoering lange en polemische debatten zijn gevoerd.

Moslimfundamentalisten bestormen universiteit in Tunesië

NRC 09.10.2011 Een groep van zo’n tweehonderd fundamentalistische moslims heeft gisteravond een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormd. De islamisten waren boos dat de universiteit een vrouw met een gezichtssluier niet had willen inschrijven.

Moslims bestormen universiteit na hoofddoekverbod

Elsevier 09.10.2011 Enkele honderden moslims hebben een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormd. Tot hun woede had de academie een vrouw geweigerd wegens haar gezichtsbedekkende sluier.

 ‘De rector van de universiteit werd met extreem geweld aangevallen door religieuze extremisten,’ aldus het hoofd van de faculteit zaterdag in reactie op het voorval.

Boerka’s in plaats van bikini’s
De Pers 02.08.2011 Veel Nederlandse Tunesiërs brengen ook dit jaar hun zomervakantie door in hun vaderland. Thuis is thuis niet meer na de Jasmijnrevolutie.

Nadia vertelt dat ze moet wennen aan de grote hoeveelheid hoofddoekjes op straat. ‘Je had altijd vrouwen die zich conservatiever kleedden, maar het is nu echt met 50 procent toegenomen. Ik ben ook moslim en vind het prima. Maar er zijn nu ook vrouwen die een nikaab dragen, waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn. Dat bestond in Tunesië helemaal niet en is een heel grote overgang. Ze hebben vrijheid blijkbaar opgevat als religieuze vrijheid. Maar ík voel me niet meer vrij in hoe ik me kan kleden.’

Reactie VVD

Ergernis VVD over kritiek Raad Europa op burqaverbod

Elsevier 26.07.2011 De VVD is boos op Thomas Hammarberg, commissaris mensenrechten van de Raad van Europa, omdat hij het burqaverbod ‘een treurige capitulatie voor de vooroordelen van xenofoben’ heeft genoemd.

Hammarberg reageerde op de pas ingevoerde burqaverboden in Frankrijk en België, en hekelde daarbij ook het publieke debat in landen als Nederland.

Stemmen
De commissaris had het over ‘luide stemmen’ in Nederland die schreeuwen om dezelfde maatregelen als in Frankrijk en België.

VVD ergert zich aan kritiek boerkadebat

Telegraaf 26.07.2011 De VVD is boos op de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, Thomas Hammarberg. Deze had kritiek geuit op Nederland over het boerkadebat.

De Zweed reageert in een geschreven verklaring op de pas ingevoerde boerkaverboden in Frankrijk en België, en hekelt en passant ook nog het publieke debat in landen als Nederland. Een boerkaverbod noemt hij „een treurige capitulatie voor de vooroordelen van xenofoben (vreemdelingenhaters)”.

Italië

Italianen stap dichterbij verbod op burqa en niqaab

Elsevier 02.08.2011 Het burqaverbod in Italië neemt een steeds concretere vorm aan. Een commissie in het Italiaanse parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat het dragen van een burqa in openbare ruimten verbiedt. Bronnen zeggen dat er in september door het parlement wordt gestemd over het verbod.

Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag. Volgens het wetsvoorstel komt er ook een verbod op de niqaab, een kledigstuk dat het hele gezicht behalve de ogen bedekt.

Straf
Vrouwen die toch een burqa dragen als het verbod is ingevoerd, krijgen een boete van tussen de 150 en 300 euro. Ook kunnen zij een taakstraf opgelegd krijgen die ‘de integratie in de Italiaanse samenleving moet bevorderen’.

Lees de weblog van Liesbeth Wytzes: Burqaverbod strijdig met mensenrechten? Onzin!

Zie ook:

Italiaanse commissie keurt wetsvoorstel boerkaverbod goed

NRC 02.08.2011 Een Italiaanse parlementaire commissie heeft vandaag goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt.

Het voorstel moet het dragen van boerka’s, niqaabs en andere kledingstukken die het gezicht bedekken, in de toekomst verbieden.    

 België

‘Jihadisten houden België in de gaten door burqaverbod’

Elsevier 29.07.2011 Jihadisten zouden het hebben gemunt op België omdat het land op 23 juli een burqaverbod heeft ingevoerd. Op verschillende jihadistische websites zou worden opgeroepen om bomaanslagen te plegen en Belgen te martelen en te liquideren.

Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard vrijdag, op basis van de Amerikaanse inlichtingengroep SITE, een commerciële organisatie die jihadistische sites scant.

Vuur
‘Jullie parlement heeft op een persoon na unaniem ingestemd met een verbod op het dragen van een sluier in jullie kleine land. Met deze beslissing hebben jullie een vuur ontstoken, zonder een brandblusser te hebben,’ schrijft Faz al-Shaheed.

Lees ook het Elsevier-commentaar van Arendo Joustra: Anoniem online protest tegen burqa is hypocriet

Zie ook:

‘België doelwit van jihadisten om boerkaverbod’

AD 29.07.2011 Jihadisten hebben hun pijlen gericht op België, omdat het land een verbod heeft ingevoerd op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingengroep SITE vandaag gezegd.

Experts: terroristen richten pijlen op België

Trouw 29.07.2011 Jihadisten hebben hun pijlen gericht op België, omdat het land een verbod heeft ingevoerd op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.

Dat heeft de Amerikaanse inlichtingengroep SITE vrijdag gezegd.
SITE baseert zich op berichten op jihadistische websites, waar wordt opgeroepen tot bomaanslagen, martelingen en liquidatie van Belgen.

‘België doelwit van jihadisten om boerkaverbod’

VK 29.07.2011 Jihadisten hebben hun pijlen gericht op België, omdat het land een verbod heeft ingevoerd op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingengroep SITE vandaag gezegd.

België tweede land met boerkaverbod

Metro 23.07.2011 België wordt zaterdag na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod. Vrouwen mogen dan niet meer met gezichtsbedekkende kledij, zoals de islamitische boerka of nikab, in het openbaar verschijnen. Bij overtreding is een straf mogelijk van 7 dagen cel en/of een geldboete.

België tweede land met boerkaverbod

NU 23.07.2011 België wordt zaterdag na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod. Vrouwen mogen dan niet meer met gezichtsbedekkende kledij, zoals de islamitische boerka of nikab, in het openbaar verschijnen.

Lees meer over dit onderwerp:

België tweede land met boerkaverbod

23.07.2011 België wordt zaterdag na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod. Vrouwen mogen dan niet meer met gezichtsbedekkende kledij, zoals de islamitische boerka of nikab, in het openbaar verschijnen. Bij overtreding is een straf mogelijk van 7 dagen cel en/of een geldboete.

juli 23, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 reacties

 1. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Het Boerkaverbod nu ook in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2011

 2. Wat moslima’s echt willen: http://tinyurl.com/3k6a3qn

  Reactie door Tedje van Es | januari 28, 2012

 3. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Het Boerkaverbod nu ook in Nederland – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 29, 2012

 4. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Boerka-verbod weer de kast in ?? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 8, 2012

 5. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Boerkaverbod weer uit de kast ?? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2012

 6. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 27, 2012

 7. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV versus anti-islamfilm Innocence of Muslims Islam « Debat in de Digitale Hofstad | september 16, 2012

 8. […] Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door 01.02.2014 World Hijab Day Haagse Grote Markt. | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 1, 2014

 9. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 10. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 23, 2015

 11. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 18, 2016

 12. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Haagse PVV wil verbod op Boerkini ook in Den Haag !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | augustus 18, 2016

 13. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | november 23, 2016

 14. […] Zie ook: Van Hoofddoekjes, Burka’s en kruizen deel 3 […]

  Pingback door Van Hoofddoekjes, Burka’s, kruizen en Boerkini’s – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | november 21, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: